'Elf schipholmedewerkers smokkelden coke voor Afrikaanse drugscriminelen'

De Koninklijke Marechaussee heeft meerdere medewerkers van Schiphol opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij drugssmokkel.

De criminelen met wie zij werkten, plaatsten volgens de marechaussee 'met het grootste gemak' koffers met heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. De opgepakte Schiphol-medewerkers zouden de koffers hebben doorgegeven aan een vrouw in Almere, die contact had met de drugscriminelen in Afrika.

Elf verdachten
Het gaat in totaal om elf werknemers van de luchthaven. Zij werkten bij de catering en de schoonmaak op Schiphol. Twee van hen, een 33-jarige en een 44-jarige Amsterdammer, werden vanmorgen opgepakt. De andere negen zijn volgens de marechaussee 'de afgelopen periode' aangehouden. Daarnaast zijn er drie niet-medewerkers opgepakt.

De marechaussee deed al sinds augustus 2017 onderzoek naar de drugsbende. Tijdens eerdere acties werd er ruim 100 kilo aan heroïne en cocaïne gevonden. Bij doorzoekingen van woningen werd ongeveer 100.000 euro aan contant geld en goederen in beslag genomen.

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.