'Real Madrid zorgde voor andere scheidsrechter tegen Ajax'

Na het verlies van Ajax tegen Real Madrid in de Champions League (1-2) vorige week, was er veel kritiek op de arbitrage. De VAR zou onterecht de openingstreffer van Nicolas Tagliafico hebben afgekeurd. Inmiddels is er een heuse complottheorie rond het duel.

Daarmee kwam voetbalcommentator Jeroen Grueter op de proppen in de NOS Voetbalpodcast. Grueter sprak de verwachting uit dat Ajax het negatieve resultaat in de uitwedstrijd niet zal kunnen rechtzetten. Real Madrid gaat sowieso door. 'Doen ze het niet op eigen kracht, dan krijgen ze misschien nog wel een steuntje in de rug van deze of gene.'

De commentator heeft namelijk een opmerkelijk verhaal gehoord. Een paar dagen voor de wedstrijd bleek scheidsrechter Szymon Marciniak opeens geblesseerd en stelde de Uefa de Sloveense Damir Skomina aan om het duel te leiden. Maar dat zou de Uefa hebben gedaan op verzoek van Real Madrid-baas Florentino Pérez.

Uefa-maffia
'Oorspronkelijk stond Marciniak op die wedstrijd', vertelde Grueter. 'Die was geblesseerd. Maar er was ook een telefoontje van ene F. Pérez uit Madrid gekomen, dat ze toch niet heel erg blij waren met de aanstelling van deze Poolse scheidsrechter en die was toen plotseling ook geblesseerd.' Pérez zou duidelijk hebben gemaakt dat het 'geen goed plan was' als de Pool de wedstrijd zou fluiten. Die besliste in het verleden in het nadeel van Madrid.

Of er sprake is van Uefa-maffia? 'Zo zou je dat kunnen vertalen, eventueel. Ja', aldus Grueter. Hij doet geheimzinnig over zijn bron. 'Dit verhaal heb ik vanuit iemand gehoord die zeer bekend is met het Spaanse voetbal, die het op de voet volgt.'

Uiteindelijk zat de geblesseerde Poolse scheidsrechter wel in een busje buiten het stadion als VAR. Hij was juist degene die de openingstreffer van Ajax afkeurde. Dat maakt de complottheorie vrij ingewikkeld.

Een woordvoerder van de Uefa kende het gerucht nog niet. 'Ik kan het niet bevestigen', zegt hij dinsdagochtend tegen AT5. Volgens hem was de scheidsrechterwissel gewoon vanwege 'de lichte blessure' van Marciniak.