Süd-Tirolers domineren WK natuurbaanrodelen

Rodelen, het gros van de Nederlanders volgt het niet bepaald, maar de meesten weten toch wel een beetje wat het is. Je ziet het bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen langskomen: de heren en dames liggen plat op de rug op hun slee en gaan met snelheden van ver boven de 100 kilometer per uur naar beneden.

Officieel heet dat echter niet rodelen, maar 'kunstbaanrodelen', om zo onderscheid te maken met misschien wel de originele vorm van de sport: natuurbaanrodelen. Dat is vooral populair in Süd-Tirol - het noorden van Italië - en Oostenrijk, waarbij dan ook de Russen vaak nog tot de wereldtop horen. Het zijn ook de plekken waar het WK vaak wordt gehouden en dit keer was het weer de beurt aan Süd-Tirol, aan Latzfons om precies te zijn.

In de straten van het dorp werd gestreden om de vier wereldtitels: mannen, vrouwen, dubbels en teams. Bij de mannen leek het na één van de drie runs een mooie strijd te worden tussen regerend wereldkampioen Alex Gruber en de legendarische Patrick Pigneter, goed voor elf eindzeges en meer dan honderd overwinningen in de World Cup. Bij de start van run twee ging het echter fout voor Pigneter: een deel van zijn slee ging kapot en het was einde verhaal.

"Ik snap er niks van, meer dan tweeduizend afdalingen en nu gaat het precies tijdens het thuis-WK kapot", aldus een gefrustreerde Pigneter. Gruber kwam niet meer in de problemen, noteerde de eerste, eerste en tweede tijd en won met 1,56 seconden voorsprong op de Oostenrijker Thomas Kammerlander. Diens landgenoot Michael Scheikl pakte het brons, vlak voor de derde Oostenrijker, Florian Glatzl. Alle Oostenrijkers, Italianen en Russen eindigden in de top-15, Oliver Schiller uit Duitsland was op de zestiende stek de eerste uit een ander land.

De derde en beslissende run bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen pakte Evelin Lanthaler na 2015 voor de tweede keer de wereldtitel. Ook zij was oppermachtig, alleen uittredend kampioene en mede-Süd-Tiroler Greta Pinggera bleef nog binnen twee seconden. Het brons was voor de Oostenrijkse Tina Unterberger, die met 3,22 seconden achterstand de Russische viervoudig wereldkampioene én viervoudig vicewereldkampioene Ekaterina Lavrenteva één honderdste voor wist te blijven.

Pigneter kende alleen weliswaar pech, met Florian Clara veroverde hij de wereldtitel bij de dubbels voor de vierde keer, na 2009, 2013 en 2015. Het duo bleef de Russen Pavel Porshnev en Ivan Lazarev 1,30 seconden voor, terwijl de tweede Süd-Tiroler slee, die van Patrick en Matthias Lambacher, op 1,34 seconden brons pakte. De vierde plek was voor de uittredend wereldkampioenen uit Oostenrijk, Rupert Brüggler en Tobias Angerer.

Na drie wereldtitels op drie onderdelen was het geen verrassing dat de Italianen ook de landenwedstrijd wonnen. Lanthaler, Pigneter en Gruber waren veel te sterk voor het Oostenrijkse trio Unterberger, Scheikl en Kammerlander, terwijl de Russen genoegen moesten nemen met brons.

De landenwedstrijd (Bron: Livestream)