Shorttrackster Schulting pakt wereldbeker 1.000m, aflossingsvrouwen tweede

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij wereldbekerwedstrijden in Dresden de wereldbeker op de 1.000 meter veroverd. De olympisch kampioene op deze afstand won de finale en kan in het klassement niet meer worden ingehaald.

Rianne de Vries eindigde in dezelfde finale met plek vier net naast het podium. De Koreaanse Kim Ji-yoo werd achter Schulting tweede, voor de Chinese Zhang Chutong. Lara van Ruijven won eerder op zondag zilver op de 500 meter. Martina Valcepina uit Italië zegevierde, de Poolse World Cup-leidster Natalia Maliszewska werd derde.

De Nederlandse heren wisten in Dresden geen enkele finaleplaats te bemachtigen. De tweede 1000 meter bij de mannen werd een prooi voor Park Ji-won. De Koreaan was duidelijk de beste en won voor de Israëliër Vladislav Bykanov en de Fransman Sebastien Lepape. Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat sneuvelden in de kwartfinales, Dennis Visser ging eruit in de herkansingen.

Op de 500 meter werd het een Koreaanse dubbelslag: Lim Hyo-jun won vlak voor landgenoot Hwang Dae-heon, met de Canadees Cedrik Blais op de derde stek. Melle van 't Wout schopte het tot de kwartfinales, Niels Kingma en Dylan Hoogerwerf sneuvelden in de herkansingen.

Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof pakten zilver op de aflossing, ruim achter Rusland. Het was een chaotische finale, waarin Canada en Zuid-Korea gediskwalificeerd werden. Canada klopte Japan en Hongarije in de aflossingsfinale bij de mannen, terwijl Nederland vierde werd in de B-finale. Op de gemengde aflossing won Rusland voor Hongarije en de Britse ploeg, waarbij Zuid-Korea gediskwalificeerd werd. Dat gebeurde met Nederland al in de heats.