Jonge Riiber na sterke dubbelslag eindwinnaar World Cup noordse combinatie

Jarl Magnus Riiber heeft weer een heerlijk weekeinde achter de rug in de noordse combinatie. De pas 21-jarige Noor won beide World Cup-wedstrijden in het Duitse Klingenthal en verstevigde zo zijn leidende positie in de World Cup-stand.

Op zaterdag vertrok Riiber als vierde en samen met de als derde vertrokken Duitser Manuel Faisst werkte de Noor zich snel naar de leidende Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl en Johannes Lamparter, die op zijn 17e in pas zijn derde World Cup al gelijk het schansspringen won. De Duitser Vinzenz Geiger voegde zich niet veel later ook bij de groep, waar in de slotfase ook de Finnen Ilkka Herola en Eero Hirvonen en de Duitsers Johannes Rydzek en Fabian Riessle aan kwamen sluiten.

Het werd een ziedende sprint tussen Riiber en Geiger, maar de Duitser kwam nét tekort om zijn leeftijdsgenoot te kloppen. Rydzek was Herola en Rehrl te snel af en pakte op anderhalve seconde de derde plek, kersvers wereldkampioen junioren Lamparter werd knap achtste.

Met zijn dubbele zege heeft Riiber zich met nog vier wedstrijden te gaan al verzekerd van de eindzege in de World Cup. Hij is na jarenlange Duitse (Eric Frenzel en Ronny Ackermann), Franse (Jason Lamy-Chappuis) en Finse (Hannu Manninen) dominantie eindelijk de eerste Noor sinds Bjarte Engen Vik in 1998/99 die de eindzege pakt.

Riiber wint op zaterdag (Bron: YouTube)

Zondag vertrok Faisst als eerste, met Riiber op slechts vijftien seconden. Met Rehrl en de Oostenrijkse veteraan Wilhelm Denifl ontstond een kopgroepje van vier man, waar de als vijfde vertrokken Riessle zich ook vrij snel bij kon voegen.

Een jagende groep met onder meer Herola, Hirvonen en Geiger sloot aan, waarna het tempo richting de finish opgevoerd werd. Wederom werd het een sprint en dit keer kreeg Riiber concurrentie van Herola en Riessle, die beiden minder dan een seconde tekort kwamen om de winst te pakken.

Riiber wint op zondag (Bron: YouTube)