D-Day-vlag tijdelijk in Rotterdamse Kunsthal

Voor Nederland was D-Day op 6 juni 1944 het begin van de bevrijding. Dat geallieerde troepen hun leven riskeerden voor Nederland, vinden we nog altijd niet normaal. Daarom herdenkt Nederland jaarlijks de Amerikaanse moed en de vrijheid. Minister Ank Bijleveld-Schouten zei het vandaag in de Rotterdamse Kunsthal bij de opening van de tentoonstelling 'D-Day vlag 75 jaar. Symbool van vrijheid'.

Met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra overhandigde Bijleveld een historische D-Day-vlag aan eigenaar Bert Kreuk en Kunsthal-directeur Emily Ansenk. Die legden het kostbare dundoek op hun beurt weer neer op een speciale tafel. De vlag, die op 6 juni 1944 boven landingsvaartuig LCC60 wapperde en beschadigd raakte, werd sinds 15 september 2016 tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. De vlag is de komende 2 weken in Rotterdam te zien.

Militaire erehaag
Defensie hielp bij het verplaatsen van de vlag, net als in 2016. Toen verhuisde het Amerikaanse symbool van de persoonlijke collectie van de kunstverzamelaar Bert Kreuk naar het NMM. Vanmiddag werd het dundoek van de Van Ghentkazerne naar de Kunsthal gereden met 2 moderne militaire voertuigen en één historisch. Bij de Kunsthal stond een erehaag van Nederlandse en Amerikaanse militairen op de vlag te wachten.

Sterke banden
Nederland viert dit jaar 75 jaar bevrijding. Bijleveld bracht de moed, de angst de wanhoop en vooral de toewijding van de Amerikaanse militairen aan vrijheid in herinnering. "Onze militairen laten diezelfde toewijding aan vrijheid zien. Ze zijn klaar om te beschermen wat wij waardevol vinden: vrijheid. Velen worden elke dag wakker tussen oorlog en geweld. Daarom zetten wij ons in voor degenen die op een dag hopen wakker te worden in vrijheid"

De Nederlandse banden met de VS zijn volgens Bijleveld sterk en Nederland koestert die. Commandant van landingsvaartuig LCC60 Howard vander Beek had Nederlandse voorouders, evenals ambassadeur Hoekstra en de eigenaar van de D-Day-vlag, Bert Kreuk die zijn fortuin in de VS maakte. "Dankzij hem kunnen we de vlag met eigen ogen zien. Het is bijzonder om het fysieke bewijs te zien van het moment dat anderen voor ons vochten, toen we daarvoor zelf de kracht niet meer hadden."

D-Day-vlag tijdelijk in Rotterdamse Kunsthal (Foto: Defensie)
D-Day-vlag tijdelijk in Rotterdamse Kunsthal (Foto: Defensie)