Schansspringlegende Nykänen (55) overleden

Voormalig schansspringer Matti Nykänen is op 55-jarige leeftijd overleden. De Fin was een van de absolute legenden van de sport en wordt over het algemeen gezien als de beste schansspringer aller tijden. Pia Nykänen, zijn huidige vrouw, maakte bekend dat haar man zondagnacht is overleden, maar liet niks los over de oorzaak.

Op elk gebied van het schansspringen boekte Nykänen grote successen. Zo won hij in 1984 individueel olympisch goud en zilver en goud met het Finse team, waarna hij in 1988 in Calgary goud, goud en goud veroverde. Individueel werd hij 'slechts' één keer wereldkampioen (1982), met het Finse team pakte hij in de jaren tachtig vier wereldtitels. Skivliegen kon hij ook geweldig: in 1985 pakte hij de wereldtitel en verder won hij nog zilver en drie keer brons op WK's, terwijl hij de enige springer ooit is die vijf keer het wereldrecord verbrak.

In de World Cup pakte hij in 1983, 1985, 1986 en 1988 de eindzege, waarbij hij 46 wedstrijden won. Alleen de tegenwoordig flink weggezakte Oostenrijker Gregor Schlierenzauer won er meer: hij pakte in december 2014 zijn 53e en nog altijd laatste overwinning. In 1983 en 1988 schreef Nykänen de Vierschansentournee op zijn naam, waarmee hij de enige schansspringer ooit is die alle vijf grote prijzen in de sport gepakt heeft: wereldkampioen in het schansspringen én skivliegen, olympisch kampioen, World Cup-winnaar en winnaar van de Vierschansentournee.

Op privégebied was Nykänen na zijn carrière niet bepaald een onbesproken figuur. Zo kreeg hij in 2004 wegens een steekincident 26 maanden gevangenisstraf, waar in 2010 nog eens 16 maanden cel bij zouden komen wegens een aanval op zijn toenmalige vrouw, één van de in totaal vijf, die er uiteindelijk na vijftien scheidingsaanvragen vandoor ging. Nykänen laat drie kinderen na.

Nykänen springt naar olympisch goud in Calgary (Bron: YouTube)