FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 oktober 2018

FIFA faliekant tegen internationale plannen LaLiga

FIFA-voorzitter Gianni Infantino ziet niets in de commerciële plannen van de Spaanse competitiebaas om wedstrijden in Noord-Amerika af te werken.

De preses maakte vrijdagmidadg duidelijk dat competitiewedstrijden niet in andere landen moeten worden gespeeld. Infantino zegt een ferm tegenstander te zijn van de plannen van LaLiga. "Ik ontken bovendien dat er toestemming is gegeven om de wedstrijd tussen Girona en Barcelona in Miami te laten spelen."

Javier Tebas, voorzitter van de Spaanse competitie, sloot afgelopen zomer een deal met een Amerikaans bedrijf waarin de intentie werd uitgesproken om enkele duels per jaar in de Verenigde Staten en Canada te laten spelen. Op 26 januari zou de wedstrijd tussen Girona en Barcelona in Miami afgewerkt moeten worden, maar dat wil Infantino niet toestaan.

"Officiële competitiewedstrijden moeten plaatsvinden in het land zelf. Daar is het uitvoerend comité heel duidelijk over", aldus de preses. Ook de Spaanse voetbalbond (RFEF) en Real Madrid spraken openlijk hun afkeer uit over de plannen. Cadena COPE meldde laatst dat Tebas wil volharden in zijn plan en een rechtszaak voorbereidt om zijn zin door te drukken.

Uitslag FC Emmen - VVV-Venlo

Na 90 minuten voetballen hebben Emmen en VVV de punten verdeeld. De Limburgers kwamen na een kwartier voetballen op voorsprong dankzij een doelpunt van Peniel Mlapa. Na een kopbal van Patrick Joosten kon Duitser van Togolese afkomst binnenknikken. Enkele minuten later moest VVV met tien man verder na een rode kaart voor Roel Janssen. In de tweede helft scoorde Stef Gronsveld de gelijkmaker.

FC Emmen

1 - 1

VVV-Venlo

 65' Gronsveld    15' Mlapa
 
 Gele kaart: Gronsveld, A. Jansen, Ben Mousa, (FC Emmen), Rutten, Post, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Janssen (19) (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.300
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Gronsveld (Slagveer/65)
Veendorp
Bakker
Cavlan
Bannink (Niemeijer/23)
Chacon
Bijl
A. Jansen
Arias
Ben Moussa
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Janssen
Seuntjens
Post
Susic (Grot/90+1)
Opoku
Mlapa (v. Ooijen/59)
Joosten (Kum/21)

Sparta pakt periodetitel, afstraffing voor NEC

Door een 3-2 winst op Telstar is Sparta Rotterdam winnaar van de eerste periode in de Eerste Divisie. De topper tussen FC Twente en Almere City werd met 1-0 gewonnen door de Tukkers. NEC werd in eigen huis met 1-5 afgedroogd door TOP Oss.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie
FC Den Bosch - FC Eindhoven 3-1
FC Twente - Almere City FC 1-0
FC Volendam - Jong Ajax 3-1
Go Ahead Eagles - SC Cambuur 2-0
Helmond Sport - MVV Maastricht 1-1
Jong AZ - Roda JC Kerkrade 1-1
Jong PSV - FC Dordrecht 2-2
N.E.C. - TOP Oss 1-5
RKC Waalwijk - Jong FC Utrecht 3-2
Sparta Rotterdam - Telstar 3-2

Eerste periodetitel gaat naar Sparta. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)
Eerste periodetitel gaat naar Sparta. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)

Nederland debuteert op WK vuistbal

Zet de rondvaartboten maar alvast klaar, Nederland mag volgend jaar namelijk debuteren op het wereldkampioenschap vuistbal! In het Zwitserse Winterthur strijdt Nederland tussen 11 en 17 augustus om de wereldtitel, hoewel die ongetwijfeld weer naar de Duitsers gaat.

Vuistbal is een soort volleybal, maar dan buiten. En het was wellicht al duidelijk, maar voor de zekerheid: men speelt met de vuisten. Ook mag de bal één keer stuiteren, waardoor de vergelijking met volleybal ook niet veel verder komt dan inderdaad 'een soort' volleybal.

Nederland deed dit jaar op het EK voor het eerst mee en heeft van de internationale vuistbalfederatie IFA - gewoon aangesloten bij de overkoepelende sportfederatiesfederatie GAISF - nu een wildcard voor het WK gekregen en daar is de Nederlandse Vuistbal Bond uiteraard trots op.

Het WK wordt sinds 1968 gespeeld en staat elke vier jaar op het programma. (West-)Duitsland won elf van de veertien WK's, waarbij meestal (tien keer) werd gewonnen van Oostenrijk of Brazilië. Dat zijn dan ook de enige twee andere landen die goud wonnen: Brazilië in 1999 en 2003, Oostenrijk in 2007. Zwitserland verloor in 1995 en 2015 de finale en is daarmee het enige andere land met een WK-finale in de nationale vuistbalgeschiedenis.

Hoogtepunten van de Duitsers op het WK van 2015 (Bron: YouTube)

Illegaal tentenkamp in bossen ontruimd

In een bosgebied langs de snelweg A67 trof de politie vrijdagochtend een illegaal tentenkamp aan. In het tentenkamp verbleven op dat moment 38 personen, waaronder 10 kinderen. Het gaat vermoedelijk om illegale vluchtelingen die de grens zijn overgestoken.

Bij de gemeente Bladel kwam deze week informatie binnen dat in het bos langs de A67, in buurt van de Belgische grens, mogelijk mensen verbleven in tenten. Dit was voor de politie aanleiding om vrijdag in het bosgebied te gaan kijken. Rond het middaguur troffen ze inderdaad een zestal tenten aan waarin 28 volwassenen met 10 kinderen verbleven. Ze maakten een gezonde indruk.

Waarnemend burgemeester Peter Maas was aanwezig toen het tentenkamp ontruimd werd: “Nadat het signaal bij ons binnenkwam hebben we direct geschakeld met de politie. Zij zijn gaan kijken en hebben inderdaad deze groep mensen aangetroffen in een geïmproviseerd tentenkampje. Vanuit menselijk oogpunt is het heel triest dat mensen in zulke mensonterende omstandigheden moeten verblijven.”

Vaststellen identiteit
De groep mensen is vervolgens met een touringcar naar het AZC in Budel gebracht. Vanavond gaat de vreemdelingenpolitie daar aan de slag met het vaststellen van de identiteit van de 38 personen. Een woordvoerder van de politie: "Waar de mensen vandaan komen, hoe ze hier terecht zijn gekomen, hoe lang ze verbleven in het tentenkamp en wat hun doel was onderzoeken we. Op dit moment hebben we daar nog geen concreet beeld bij."

Tentenkamp opgeruimd
De gemeente is direct aan de slag gegaan met het afbreken van de tenten en het opruimen van de spullen die in het bosgebied werden aangetroffen.

Illegaal tentenkamp in bossen ontruimd (Foto: Politie.nl)
Illegaal tentenkamp in bossen ontruimd (Foto: Politie.nl)

Van Dijk en Wijnaldum gekozen als reserve-aanvoerders bij Liverpool

De spelers van Liverpool hebben bij een stemming gekozen voor Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum als derde en vierde aanvoerder van de club.

Trainer Jürgen Klopp vondt zo'n rondvraag nodig omdat de eerste aanvoerders, Jordan Henderson en James Milner, geregeld naast de ploeg staan. Zo gebeurde het afgelopen woensdag al dat Van Dijk de aanvoerdersband droeg in de Champions League.

De Duitse trainer laat op de officiële clubkanalen weten dat die keuze niet door hem was gemaakt, maar door de spelers zelf. "Het zegt veel over zijn karakter, maar het was niet mijn besluit. Ik liet de spelers stemmen op de twee volgende captains. Nu hebben we twee Nederlandse jongens op rij en dat is wat de spelers willen."

Zelf laat hij zich ook geregeld lovend uit over de Oranje-internationals, die beiden verzekerd zijn van een basisplaats bij de verliezend finalist van de Champions League. Dit seizoen doet de ploeg het wederom goed met een gedeelde koppositie in de Premier League. In het miljardenbal staat men nu ook bovenaan in de groepsfase, mede dankzij de 4-0 zege op Rode Ster Belgrado, waar Van Dijk dus de aanvoerdersband droeg.

Via Twitter uitte de leider van Oranje daar zijn dank over. "Het was een goede overwinning met een paar goede doelpunten. Het is altijd mooi om een clean sheet te houden. En ik ben ook trots dat ik de jongens mocht leiden."

Bondscoach Thomsen wijst eerste tien EK-speelsters aan

Bondscoach Helle Thomsen heeft de eerste tien handbalsters aangewezen voor het Europees kampioenschap begin december in Frankrijk. Deze tien speelsters zijn zeker van deelname aan het continentale toernooi. 

De tien geselecteerde EK-speelsters zijn: Lois Abbingh, Debbie Bont, Kelly Dulfer, Nycke Groot, Laura van der Heijden, Angela Malestein, Estavana Polman, Martine Smeets, Danick Snelder en Tess Wester. Tijdens een trainingsstage op Papendal in de aanloop naar het EK kiest Thomsen de andere zes internationals.

De voorselectie van Thomsen komt op 19 november met 22 speelsters bij elkaar. Onderdeel van de trainingsstage is een oefenwedstrijd tegen Angola op 21 november in Eindhoven. Oranje speelt op het EK in de groepsfase tegen Hongarije, Spanje en Kroatië. Het EK handbal in Frankrijk duurt van 29 november tot en met 16 december. Twee jaar geleden verloor Nederland op één doelpunt de EK-finale van Noorwegen. 

Selectie Nederlands Damesteam voor EK:
Lois Abbingh - Rostov Don (RUS)
Debbie Bont - København Håndbold (DEN)
Kelly Dulfer - København Håndbold (DEN)
Nycke Groot - Györi Audi ETO KC (HUN)
Laura van der Heijden - SG BBM Bietigheim (GER)
Angela Malestein - SG BBM Bietigheim (GER)
Estavana Polman - Team Esbjerg (DEN)
Martine Smeets - Molde (NOR)
Danick Snelder - FTC Rail-Cargo Hungaria (HUN)
Tess Wester - Odense (DEN)

Selectie Nederlands Damesteam trainingsstage:
Delaila Amega - TuS Metzingen (GER)
Rinka Duijndam - Borussia Dortmund (GER)
Merel Freriks - HSG Bensheim Auerbach (GER)
Dione Housheer - Nykobing (DEN)
Jasmina Jankovic - Toulon Saint Cyr Var Handball (FRA)
Lynn Knippenborg - TTH Holstebro (DEN)
Jessy Kramer - Toulon Saint Cyr Var Handball (FRA)
Larissa Nüsser - København Håndbold (DEN)
Charris Rozemalen - SG BBM Bietigheim (GER)
Inger Smits - TTH Holstebro (DEN)
Nikita van der Vliet - Otto Work Force / VOC (NED)
Maura Visser - SG BBM Bietigheim (GER)

Zoontje van de eigenaar wordt voorzitter Internazionale

Internazionale wordt vanaf nu geleid door Steven Zhang. De 26-jarige voorzitter volgt Erick Thorir op, die zoals verwacht een stap terug doet.

Steven is de zoon van de clubeigenaar Zhang Jindong, die in 2016 al 68,55 procent van de aandelen kocht en nu de resterende 31,05 procent van Thohir overkoopt. Daar houdt de Indonesische zakenman naar verluidt zo'n tweehonderd miljoen aan over.

Vrijdag kwamen de aandeelhouders bij elkaar en werd de 26-jarige Zhang tot nieuwe voorzitter benoemd. Hij schijnt zich al sinds de dag dat zijn vader zich inkocht met het dagelijks bestuur van de club bezig te houden. "We willen dat Inter de modernste, meest innovatieve en meest winnende club ter wereld wordt. Voor onze fans van over de hele wereld", aldus de preses van de club.

Onder leiding van Thorir vocht Internazionale zich dit seizoen voor het eerst in zes seizoenen weer naar de Champions League. Daar doet de werkgever van Stefan de Vrij het goed met zes punten uit drie duels. Alleen Barcelona doet het met negen punten beter, maar PSV en Tottenham Hotspur staan daar met één punt ver onder.

Goal weet ondertussen dat Zhang's eerste zet gaat worden om Giuseppe Marotta vast te leggen. Hij onderscheidde zich jarenlang als algemeen directeur van Juventus, maar heeft zijn contract opgezegd. Het is nog niet helemaal zeker welke rol hij krijgt bij de Nerazzurri, maar dat hij hoog op de verlanglijst van de ambitieuze preses prijkt, staat wel vast.

KNO-arts voegt patiënten toe in WhatsAppgroep, privenummers nu openbaar

Een voormalig KNO-arts van het ziekenhuis Amstelland in Amsterdam heeft meer dan honderd (oud-)patiënten ongevraagd toegevoegd aan een Whatsapp-groepschat, in een poging deze patiënten mee te lokken naar zijn nieuwe werkgever: Acibadem International Medical Center. Hierdoor zijn meer dan honderd privé-nummers van patiënten op straat beland.

In het groepsgesprek, dat de arts midden in de nacht aanmaakte met zijn privé-nummer, vertelt hij een nieuwe werkgever te hebben. De dokter plaatste teksten als: 'Hierdoor kunt u niet geopereerd/gecontroleerd worden in Ziekenhuis Amstelland. [Het] is uiteraard wel mogelijk dat u door mij geopereerd wordt in het International Medical Center Acibadem.'

Ook schrijft de arts dat de wachttijden bij zijn nieuwe werkgever 'aanzienlijk korter' zijn en dat patiënten er goed aan doen om opnieuw een verwijsbrief van de huisarts te vragen.

'Solo-actie'
Het Acibadem stelt in een reactie dat het benaderen van deze patiënten een 'solo-actie' is van de KNO-arts. 'Wij zijn hier vooraf niet van op de hoogte gesteld en de wijze waarop dit is gebeurd past niet binnen de richtlijnen van Acibadem.'

Ziekenhuis Amstelland, oud-werkgever van de dokter, reageert geschokt. 'Wij zijn verbijsterd over deze actie. Er is een grens overschreden en wij zullen juridische stappen ondernemen. Er zijn door de betreffende arts gegevens van onze patiënten meegenomen die binnen onze muren hadden moeten blijven.'

Oud-patiënt: 'Hele rare situatie'
Niet alleen de ziekenhuizen staan perplex, ook benaderde patiënten zijn geschokt. Zo vertelt een van de oud-patiënten anoniem aan AT5 al vele jaren niet meer aangesloten te zijn bij het Amstelland ziekenhuis.

'Het is een rare situatie. Ik werd midden in de nacht wakker van mijn telefoon.' De oud-patiënt vindt het vreemd dat een arts hem benadert via zijn privételefoon. 'Je ziet van al die mensen een Whatsappfoto en ook de telefoonnummers. Dit kan echt niet. De arts schendt hiermee het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten.'

De betreffende arts was niet bereikbaar voor commentaar.

In augustus 2017 besteedde FOK! reeds aandacht aan deze vorm van privacyschending door WhatsApp. 

Rea pakt 11e zege op rij in World Superbikes, Van der Mark 7e

Motorcoureur Jonathan Rea heeft alweer zijn elfde overwinning op rij te pakken in het World Superbikes-kampioenschap. De Noord-Ierse wereldkampioen heeft het hele veld dit jaar weer in een ijzeren greep en ook op het Losail International Circuit in Qatar was hij onaantastbaar.

Bij de start moest polesitter Tom Sykes gelijk toekijken hoe Kawasaki-teamgenoot Rea langszij kwam. Sykes kon wel aansluiten na een duel met Alex Lowes, die werd gevolgd door Eugene Laverty, Xavi Fores en Marco Melandri. Michael van der Mark verloor een plek en lag negende.

Vooraan gebeurde niet veel, hoewel Laverty de derde plek tijdelijk overnam van Lowes. Van der Mark streed om de zevende plek, maar moest zijn meerdere erkennen in Chaz Davies. Die kon hij in de absolute slotfase echter nog knap terugpakken en dus eindigde Van der Mark als zevende.

Rea reed ondertussen onbedreigd naar de winst, voor Sykes. Lowes en Laverty vochten nog flink om de derde plek en het was Lowes die zijn Yamaha als eerste over de streep reed. Melandri werd achter Laverty vijfde, voor Loris Baz.

Chisnall wint kraker van Lewis en Reyes stunt tegen Suljovic op EK darts

Dave Chisnall en Cristo Reyes staan in de tweede ronde op het Europees kampioenschap darts in Wenen. Chisnall won in een thriller van Adrian Lewis en Reyes stuntte tegen thuisspeler Mensur Suljovic. 

Chisnall was na een geweldig duel met 6-5 te sterk voor Adrian Lewis. Hij brak Lewis met een 161-finish in de derde leg, maar Jackpot zorgde meteen voor de break met een veertiendarter. Chizzy kreeg in de negende leg een uitgelezen kans om opnieuw te breken, maar hij miste drie breakkansen. Lewis vond tops wel met zijn laatste pijl en kwam op één leg van de zege.

Chisnall maakte gelijk via dubbel vier, maar Lewis mocht de laatste leg beginnen. De tweevoudig wereldkampioen liet keurig tops over na twaalf pijlen, maar Chisnall wist de partij te winnen met een schitterende 157-finish. 

Reyes stond bij de pauze na vijf legs met 4-1 voor tegen Suljovic, die geen moment in de wedstrijd wist te komen. Reyes op 2-1, in de door Suljovic begonnen leg, zelfs 84 uit via bullseye en dubbel 17. De Oostenrijker probeerde nog terug te knokken, maar kwam niet verder dan drie gewonnen legs. Vanavond wordt al begonnen met de tweede ronde. Michael van Gerwen, de enige overgebleven Nederlander, zal spelen tegen Steve West. 

Uitslagen eerste ronde EK darts - vrijdagmiddag

Jonny Clayton (91.06) 2-6 (103.64) James Wilson
Darren Webster (99.38) 6-5 (96.79) Stephen Bunting
Gerwyn Price (92.34) 6-4 (101.09) Kyle Anderson
Mensur Suljovic (89.23) 3-6 (90.9) Cristo Reyes
Daryl Gurney (97,20) 4-6 (94,83) Ricky Evans
Max Hopp (91,28) 6-1 (86,92) William O’Connor
James Wade (91,77) 6-3 (84,35) Martin Schindler
Adrian Lewis (90,56 5-6 (97,94) Dave Chisnall

Tweede ronde - vanaf 20.00 uur
Joe Cullen v Michael Smith
Simon Whitlock v Peter Wright
Richard North v Rob Cross
Michael van Gerwen v Steve West

Zaterdag vanaf 20.00 uur
Gerwyn Price v Dave Chisnall
Cristo Reyes v Darren Webster
James Wade v Ricky Evans
Max Hopp v James Wilson

Bruinrot in pootaardappelen aangetroffen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft besmettingen met bruinrot vastgesteld in een partij pootaardappelen van het ras Spunta bij een pootgoedteler in de provincie Friesland en in een partij pootaardappelen van het ras Bartina bij een pootgoedteler in de provincie Groningen. De NVWA onderzoekt de bronnen en de omvang van de bruinrotbesmettingen.

Bruinrot is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum. De bacterie heeft een quarantainestatus in de EU (IAII). De bacterie staat in Nederland vooral bekend als ziekteveroorzaker in aardappelen. Hij komt in grote delen van Nederland in het oppervlaktewater voor. De bacterie is niet schadelijk voor mensen.

De bruinrotbesmettingen zijn aan het licht gekomen bij reguliere toetsing van pootgoed door Keuringsdienst NAK. De NVWA doet in nauwe samenwerking met de NAK onderzoek naar de bron en naar eventuele verdere verspreiding van beide bruinrotbesmettingen.

In dit onderzoek is inmiddels een besmetting vastgesteld in een partij Spunta bij een pootgoedteler in provincie Noord-Holland. Deze partij is klonaal verwant (zusterpartij) aan de besmette partij in Friesland, waardoor sprake is van een zogenoemde lijnbesmetting.

Van andere bedrijven zijn nog (zuster)partijen in onderzoek, dit kan leiden tot meer besmettingen in dezelfde lijn. Onderzoek bij de betrokken stammenteler heeft echter geen besmetting aan het licht gebracht, waardoor de bron nog niet is vastgesteld. Het onderzoek naar de bron en verspreiding in het ras Bartina is in volle gang.

Maatregelen
De NVWA legt maatregelen op aan bedrijven waar een besmetting met bruinrot is vastgesteld. De betreffende partij wordt besmet verklaard en alle andere pootgoedpartijen van het bedrijf mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen aan de percelen en moeten hygiënemaatregelen worden genomen.

Zusterpartijen van een besmette klonale lijn, waarin bij het onderzoek de bacterie niet is aangetoond, krijgen de status ‘waarschijnlijk besmet’. Dit betekent dat deze ook niet meer mogen worden uitgeplant.

Bruinrot werd begin dit jaar voor het laatst aangetroffen bij een Nederlandse pootgoedteler. Uitvoerig onderzoek bracht destijds aan het licht dat de bacterie hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd is op een stammenteeltbedrijf in Friesland tijdens de storm die op 25 juli 2015 over het Noorden van ons land trok.

Die zomerstorm werd ook als oorzaak aangemerkt bij vondsten in 2016 en 2017. De NVWA vermoedt dat de besmetting in de pootaardappelen van het ras Spunta die nu worden onderzocht, haar oorsprong heeft in 2015. Onderzoek op het betreffende stammenteeltbedrijf heeft dit echter niet kunnen bevestigen.

Pepernoten onder vuur door 'authentieke VOC-kruiden'

De discussie rondom Zwarte Piet keert elk jaar terug, maar misschien komt hier nog een traditie bij, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De pepernoot is nu ook onderwerp van discussie. Deze zijn namelijk gemaakt met 'authentieke VOC-kruiden' en daar zijn Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indië kennelijk niet zo blij mee.

De welbekende Van Delft De Pepernotenfabriek, die onder meer vestigingen in Arnhem en Nijmegen heeft, verkoopt de pepernoot met de tekst: 'Met authentieke VOC-kruiden'. Zo liggen ze in elk geval bij Albert Heijn in de schappen.

Inmiddels hebben Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders gezamenlijk een klacht ingediend bij Albert Heijn en de leverancier. "Wij vinden het belangrijk dat er een breder en realistischer perspectief komt op de koloniale geschiedenis van Nederland", aldus een woordvoerder van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië.

"Er wordt wel toegegeven dat er wat zwarte bladzijden bestaan, maar tegelijkertijd wordt diezelfde periode van honderden jaren bloedvergieten, genocide en uitbuiting, geromantiseerd. Dit keer wordt de VOC omwille van commerciële belangen ingezet als iets wat men zou moeten associëren met nationale trots en een heerlijke smaak van 'authentieke VOC-kruiden'. Dit terwijl bijvoorbeeld op de Banda eilanden destijds de complete bevolking is uitgemoord om deze kruiden te verkrijgen. Veel Nederlanders hebben voorouders die zwaar geleden hebben onder het brute geweld van de VOC. Dat willen wij niet ophemelen maar aankaarten."

Van Delft ziet geen problemen in de verwijzing op de verpakking naar het VOC-verleden. "De VOC heeft ons heel veel welvaart en ontwikkeling gebracht. Of ze mogelijkerwijs dingen hebben gedaan die niet door de beugel kunnen, dat weet ik niet. Het is voor ons gewoon een verwijzing naar een belangrijke organisatie uit het verleden, die ons de kruiden heeft geleverd om pepernoten van te kunnen maken", liet een woordvoerder van de pepernotenfabriek weten.

Het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië is inmiddels begonnen alle klachten te verzamelen en wil deze gaan aanbieden aan Albert Heijn en de Van Delft Pepernotenfabriek. De supermarktketen wil niet reageren op de kwestie en verwijst door naar Van Delft.

Bergwijn twijfelgeval bij PSV: "Kijken van dag tot dag"

PSV-trainer Mark van Bommel weet nog niet of hij zaterdagavond kan beschikken over Steven Bergwijn. Hij heeft nog wat last van een enkelblessure.

De buitenspeler ontbrak woensdag ook al in de Champions League en Donyell Malen verving hem op de linkerflank. Van Bommel laat via de officiële kanalen in het midden of hij tegen FC Groningen opnieuw een beroep mdoet op de jeugdinternational of dat Bergwijn terugkeert in de basisopstelling. Dit seizoen miste hij nog geen minuut in de Eredivisie en tekende hij al vier goals en vijf assists aan.

"Ik mag volgens de wet niks over zijn blessure zeggen, maar we bekijken het van dag tot dag", legt Van Bommel uit. De trainer jaagt met zijn ploeg op de tiende overwinning op rij. Tegen Groningen verwacht hij een wedstrijd zoals tegen NAC Breda vorige maand (0-2 winst). "Zij spelen thuis en kunnen PSV gebruiken om uit het wak te komen", stelt hij over de nummer 17 van de Eredivisie.

Zelf heeft hij rekening te houden met een erg druk speelschema, waarin vooral de Champions League haar tol eist in de benen van de spelers. Tegen Tottenham Hotspur moest zijn ploeg tot het uiterste gaan voor het eerste punt in de Europese campagne (2-2). PSV is in eigen land nog zonder puntverlies en heeft na negen duels een imposant doelsaldo van 36 goals voor en slechts 3 tegen.

FBI pakt Trumpaanhanger op om bombrieven

In Florida heeft de FBI de 56-jarige Cesar Sayoc gearresteerd op verdenking van het sturen van verschillende bombrieven, naar het schijnt aan critici van president Donald Trump. Er kunnen mogelijk meer arrestaties volgen, meldt de BBC.

Sayoc kon worden getraceerd aan de hand van zijn dna dat werd aangetroffen op de poststukken. Die werden de afgelopen dagen onder meer verstuurd aan George Soros, Barack Obama, Hillary Clinton, Joe Biden, Robert de Niro en het hoofdkantoor van CNN. Ook vrijdag werden er volgens de FBI nog bompakketten onderschept. Er ging er overigens geen één af.

Sayoc zou een fervent aanhanger van de president zijn. Hij zou geregeld op rally's aanwezig zijn geweest, en werd opgepakt in een bestelwagen vol stickers met steunbetuigingen aan de president en boodschappen gericht tegen diens tegenstanders. De man wordt verder omschreven als iemand met een criminele achtergrond en banden met de stad New York.

De president had het vrijdag in een tweet nog over "bommengedoe" dat de Republikeinen bij de komende midterm-verkiezingen de wind uit de zeilen dreigt te nemen, en riep zijn aanhang op om vooral te gaan stemmen. Volgens BBC-correspondent Nick Bryant lijkt hij daarmee te willen suggereren dat de bompakketten een hoax zijn.

Schuurs uitgeschakeld bij dubbelspeldebuut WTA Finals, Bertens in halve finale tegen Svitolina

Demi Schuurs en Elise Mertens zijn er niet in geslaagd de halve finales te bereiken van het dubbelspeltoernooi van de WTA Finals. Het Nederland-Belgische koppel verloor in Singapore met 6-1, 6-4 van Coco Vandeweghe en Ashley Barty.

Vandeweghe en Barty waren vooral in de eerste set te sterk duidelijk te sterk voor Schuurs en Mertens. Het Amerikaans-Autralische koppel won de eerste set eenvoudig met 6-1. In de tweede set gaf Schuurs samen met Mertens meer tegenstand, maar in het tweede deel van de set liep Vandeweghe en Barty, die het laatste grandslam-toernooi van dit jaar wonnen, weg bij het Nederland-Belgische koppel.

Eerder op de dag bereikte Kiki Bertens wel de halve finales van het enkelspel. De Nederlandse won eerder op de dag haar wedstrijd tegen Naomi Osaka, die na de eerste set moest opgeven. Doordat Sloane Stephens in twee sets won van de Duitse Angelique Kerber is de Amerikaanse eerste in de poule geworden voor Bertens. De Nederlandse speelt daardoor morgen om 10.00 Nederlandse tijd haar halve finales tegen de Oekraïense Elina Svitolina, die al haar drie wedstrijden in de poule wist te winnen.

Verstappen opent Mexicaans weekend als snelste

Max Verstappen schreef de Grand Prix van Mexico vorig jaar op zijn naam en is de editie van 2018 ook weer goed begonnen. De Nederlander liet in de eerste vrije training de snelste tijd noteren: 1:16,656.

Alleen Daniel Ricciardo kon zijn ploeggenoot enigszins bijhouden. De Australiër was een halve seconde trager. Carlos Sainz jr. eiste de derde plaats voor zich op, maar gaf al meer dan een seconde toe.

Tijdens deze eerste vrije training kwamen ook weer een aantal coureurs op de baan, die tijdens de Grands Prix niet te zien zijn. Opvallend genoeg waren zij alle drie sneller dan de racerijders van hetzelfde team.

Nicholas Latifi reed voor de vierde keer dit jaar een vrije training voor Force India en was een halve tiende sneller dan Sergio Perez. Antonio Giovinazzi deed hetzelfde voor Sauber en werd twaalfde, waar Marcus Ericsson slechts veertiende werd. Tot slot bleef Lando Norris Stoffel Vandoorne zevenhonderdste van een seconde voor.

Pierre Gasly legde deze vrije training slechts twee ronden af om de nieuwe Honda-motor in te rijden. Hij zal deze tijdens de races in Brazilië en Abu Dhabi gaan gebruiken. Door deze motorwissel krijgt de Fransman van Scuderia Toro Rosso wel een forse gridstraf aan zijn broek.

Uitslag eerste vrije training:

# Rijder Team Tijd Band ronden
1. M. Verstappen Red Bull 01:16.656 Hypersoft 19
2. D. Ricciardo Red Bull 01:17.139 Hypersoft 19
3. C. Sainz Jr. Renault 01:17.926 Hypersoft 20
4. N. Hulkenberg Renault 01:18.028 Hypersoft 21
5. L. Hamilton Mercedes 01:18.075 Ultrasoft 23
6. V. Bottas Mercedes 01:18.322 Ultrasoft 27
7. S. Vettel Ferrari 01:18.746 Ultrasoft 17
8. K. Räikkönen Ferrari 01:18.936 Ultrasoft 22
9. B. Hartley Toro Rosso 01:19.024 Hypersoft 29
10. N. Latifi Force India 01:19.078 Hypersoft 23
11. S. Pérez Force India 01:19.124 Ultrasoft 29
12. A. Giovinazzi Sauber 01:19.134 Hypersoft 25
13. R. Grosjean Haas 01:19.276 Hypersoft 26
14. M. Ericsson Sauber 01:19.312 Hypersoft 28
15. L. Norris McLaren 01:19.646 Hypersoft 23
16. S. Vandoorne McLaren 01:19.716 Hypersoft 29
17. K. Magnussen Haas 01:19.853 Hypersoft 28
18. S. Sirotkin Williams 01:19.899 Hypersoft 30
19. L. Stroll Williams 01:20.142 Hypersoft 26
20. P. Gasly Toro Rosso geen tijd Hypersoft 2

Bondscoach Caldas laat Croon thuis voor WK hockey

Bondscoach Max Caldas heeft de achttien spelers bekend gemaakt die voor de het Nederlands hockeyteam het wereldkampioenschap in India gaan spelen. Het WK wordt van woensdag 28 november tot en met zondag 16 december gehouden in Bhubaneswar, India.

In de WK-selectie vallen in eerste instantie de namen op van de talenten Thijs van Dam (21) en Lars Balk (22). Zij speelden vorig jaar niet het EK in Amsterdam, maar hebben wel een plek in de WK-selectie bemachtigd. Ook de ervaren Jeroen Hertzberger (32), de aanvaller die na een afwezigheid van 1,5 jaar in april terugkeerde bij Oranje, is geselecteerd voor het WK.

In augustus begon Oranje met een trainingsgroep van 28 spelers. "We hebben een goede trainingsperiode achter de rug, waarin alle 28 spelers die deel uit maakten van de trainingsgroep zich sterk gepresenteerd hebben. Nu gaan we met deze selectie de laatste fase van de voorbereiding in, waarin we ook een aantal interlands spelen", zegt Caldas.

Keepers van Oranje
Pirmin Blaak (30) is door Caldas aangewezen als eerste keeper. Sam van der Ven (29) is tweede keeper. "De afgelopen toernooien hebben beide keepers veel ervaring kunnen opdoen. Allebei zijn ze daardoor sterker geworden. Voor dit toernooi hebben we besloten Pirmin als eerste keeper aan te wijzen", vertelt bondscoach Caldas over de twee keepers van Oranje.

Opvallende afwezigen in de selectie zijn de Europese kampioenen Bjorn Kellerman, Jorrit Croon en Joep de Mol. De talenten Croon en Mol zijn aangewezen als reserve voor het WK. Zij zijn de komende week wel in Valencia, waar de hockeyheren een vierlandentoernooi spelen tegen Ierland, Engeland en Spanje. Na de poulefase sluiten zij aan in India. Croon en Mol wonnen vorig jaar nog het EK met Oranje. Croon was in 2016 in Rio de Janeiro met zijn zeventien jaar de jongste hockeyolympiër ooit. Kellerman miste eerder dit jaar ook al de Champions Trophy in Breda.

Voor routiniers Robbert Kemperman, Billy Bakker, Valentin Verga en Jeroen Hertzberger wordt het hun derde WK. Zij wonnen brons in 2010 en pakten zilver in 2014, toen het WK in Den Haag werd gespeeld. Spits Mirco Pruyser (29) maakt zijn debuut op een WK, net als Lars Balk, Thierry Brinkman, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Sam van der Ven, Bob de Voogd en Floris Wortelboer.

‘Wij zijn topsporters en gaan naar India om het WK te winnen’
Uiteraard gaat het Nederlands elftal voor de gouden medaille en de eerste wereldtitel sinds 1998, maar Caldas plaatst daar wel een kanttekening bij. "We zijn topsporters en gaan naar India om het WK te winnen. Maar we realiseren ons dat wij niet het enige land zijn dat die doelstelling heeft. De concurrentie is enorm groot, het zit dicht bij elkaar. Wij willen daarom dit WK op alle fronten beter zijn dan we ooit zijn geweest, zowel technisch en tactisch als fysiek en mentaal. Als we dat kunnen brengen, doen we mee om de titel. Daar ben ik van overtuigd."

Uitzwaaiwedstrijd op Hurley
Na het vierlandentoernooi in Valencia spelen de heren op zondag 11 november (15.00 uur) in Brussel tegen België. Vlak voor vertrek naar India speelt het Nederlands elftal in eigen land een interland tegen Ierland. Deze oefenitnerland wedstrijd wordt afgewerkt op 19 november om 19.00 uur op het terrein van Hurley in Amstelveen. 

Het WK in India begint op 28 november. Nederland komt voor het eerst in actie op 1 december en neemt het in poule D op tegen Maleisië, Duitsland en Pakistan. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie moeten naar de tussenronde. 

1 december 12.30 uur* Nederland – Maleisië
5 december 12.30 uur* Duitsland – Nederland
9 december 14.30 uur* Nederland – Pakistan
(* Nederlandse tijd)

WK-selectie Nederlands Elftal

Seve van Ass (HGC)
Sander Baart (Braxgata)
Billy Bakker (Amsterdam)
Lars Balk (Kampong)
Pirmin Blaak (K) (Oranje-Rood)
Thierry Brinkman (Bloemendaal)
Thijs van Dam (Rotterdam)
Jonas de Geus (Almere)
Jeroen Hertzberger (Rotterdam)
Robbert Kemperman (Kampong)
Mirco Pruyser (Amsterdam)
Glenn Schuurman (Bloemendaal)
Sam van der Ven (K) (HGC)
Valentin Verga (Amsterdam)
Bob de Voogd (Oranje-Rood)
Mink van der Weerden (Oranje-Rood)
Sander de Wijn (Kampong)
Floris Wortelboer (Bloemendaal)

Reserves: Jorrit Croon (Bloemendaal) en Joep de Mol (Oranje-Rood).

'NAC gaat technisch hart vormen en klopt weer aan bij City'

NAC Breda wil het vertrek van de directie opvangen met de vorming van een vierkoppig technisch hart. Dat weet BN DeStem vrijdagochtend te melden.

De regionale krant weet dat de club vier namen op het oog heeft: Pierre van Hooijdonk, Tim Gillessen, Sepp de Roover en Mitchell van der Gaag moeten het met z'n vieren gaan doen voor de Parel van het Zuiden. Als de laatste gespreksronden goed verlopen, worden zij na het weekend officieel geïnstalleerd.

Het technisch hart moet als klankbord dienen voor de nog aan te stellen technisch manager. Die rol is vacant nadat directeur Hans Smulders onlangs op non-actief werd gesteld. Oud-speler Van Hooijdonk werd genoemd, maar hij neemt alleen zitting in het technisch hart, waardoor de club nog op zoek moet naar een 'sterke man'. Dat is een taak voor vertrekkend algemeen directeur Justin Goetzee, in samenspraak met de raad van commissarissen.

Dat Van der Gaag als hoofdtrainer ook deel gaat uitmaken van het technisch hart, is voor het dagblad een teken dat zijn positie ondanks de matige resultaten niet ter discussie staat. Gillessen doet mee als manager jeugdopleiding en commissaris technische zaken De Roover schuift ook aan. Zij gaan direct bezig met het versterken van de selectie. NAC zou met name nieuwe verdedigers willen aantrekken in de winterse transferperiode.

Daarvoor kijkt de club vooral naar Manchester City, waar het een samenwerkingsverband mee heeft. NAC hoopt wat direct inpasbare spelers te mogen lenen van de Engels kampioen, die er ook bij gebaat is als de Brabantse ploeg op het hoogste Nederlandse niveau blijft. Geld voor eigen versterkingen is er niet, omdat Smulders het budget van drie miljoen euro heeft opgemaakt. NAC hoopt volgens het dagblad ook dat grootaandeelhouders zes tot acht ton willen lappen zodat er kwaliteitsimpulsen gedaan kunnen worden.

NEC heeft nieuwe hoofdsponsor

NEC hoopt een nieuwe hoofdsponsor te kunnen presenteren. De zoektocht werd vorige week opgestart nu geldschieter EnergieFlex failliet is.

De energieleverancier vroeg vorige week al surseance van betaling aan en is inmiddels officieel ter ziele gegaan. Daar werd in De Goffert geschokt op gereageerd, vertelde algemeen directeur Wilco van Schaik via de officiële kanalen. "We zijn compleet verrast, want we hadden samen een uniek en ambitieus plan ontwikkeld voor de club en de stad Nijmegen”, stelde hij destijds.

EnergieFlex was sinds 2016 shirtsponsor van de Nijmegenaren en een massale zoektocht naar een nieuwe geldschieter lijkt snel resultaat te hebben. “Morgenmiddag verwachten we met goed nieuws naar buiten te kunnen treden, want zoals het er nu naar uit ziet hebben we niet voor niets met zijn allen zo hard gewerkt”, meldt Van Schaik via de clubsite. Hij maakte niet bekend of de nieuwe partner zich ook gaat richten op de maatschappelijke stichting van NEC, waar EnergieFlex ook sponsor van was.

Update
NEC heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden in De Klok Logistics, meldt de club via de officiële kanalen. De club uit de Keuken Kampioen Divisie moest op zoek naar een nieuwe geldschieter omdat EnergieFlex aan een faillissement ten onder ging. Algemeen directeur Wilco van Schaik is blij dat de club snel kon schakelen. "De Klok Logistics is een écht Nijmeegs en prachtig bedrijf dat zowel nationaal als internationaal werkt voor de grootste firma’s."

NHL: Avond vol goals, Sprong-loze Penguins verpletteren Flames

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL was het donderdagavond een waar doelpuntenfestijn. Er stonden tien wedstrijden op het programma en bij elkaar waren die goed voor maar liefst 65 goals. Onbelangrijk, doch opvallend feitje: vier wedstrijden eindigden allemaal in 4-1.

Vooral de Pittsburgh Penguins waren stevig op dreef. De Nederlander Daniël Sprong kon de afgelopen weken niet overtuigen en is inmiddels buiten de selectie gelaten, waardoor het er voor zijn NHL-toekomst langzamerhand niet al te best uit begint te zien.

De Calgary Flames werden door de Penguins vakkundig uit elkaar getrokken in de Scotiabank Saddledome. Tegen de tijd dat James Neal de Flames op het scorebord zette viel er vrij weinig meer te redden: het stond al 0-8 voor de Penguins, waar Phil Kessel zijn 700e wedstrijd vierde met twee goals in de uiteindelijk met 1-9 gewonnen wedstrijd.

Ook de St Louis Blues en Columbus Blue Jackets krikten het gemiddelde lekker op. De Blue Jackets wonnen met 4-7, waarbij Artemi Panarin goed was voor drie assists. Boone Jenner en Anthony Duclair tekenden beiden voor twee treffers.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Philadelphia Flyers 3-0
Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 4-3
New Jersey Devils - Nashville Predators 3-4 OT
Minnesota Wild - Los Angeles Kings 4-1
St. Louis Blues - Columbus Blue Jackets 4-7
Chicago Blackhawks - New York Rangers 4-1
Dallas Stars - Anaheim Ducks 5-2
Calgary Flames - Pittsburgh Penguins 1-9
Edmonton Oilers - Washington Capitals 4-1
Arizona Coyotes - Vancouver Canucks 4-1

De Penguins kwamen met het betere sloopwerk naar Canada (Bron: YouTube)

NBA: Triple double James helpt Lakers langs Nuggets

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben hun tweede overwinning in de NBA te pakken. In eigen huis werd gewonnen van de Denver Nuggets en niet verrassend was vooral superster LeBron James lekker bezig.

De wedstrijd ging aardig op en neer: de Nuggets hadden in het eerste kwart een voorsprong, de Lakers waren in het tweede en derde kwart net iets beter. In het vierde kwart namen de Nuggets het heft weer in handen, maar halverwege pakte de ploeg de leiding toch weer terug. Onder leiding van James (28 punten, 11 assists, 11 rebounds) maakte LA het vervolgens af: 121-114.

Uitslagen NBA donderdag
Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 110-103
Orlando Magic - Portland Trail Blazers 114-128
Oklahoma City Thunder - Boston Celtics 95-101
Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 121-114

Prima comeback van de Lakers (Bron: YouTube)

1300 kilo coke tussen kippenlevertjes

Afgelopen dinsdag 23 oktober heeft de Douane tijdens een controle in de haven een zeer grote hoeveelheid cocaïne gevonden. Na nadere inspectie bleek het te gaan om 1300 kilo cocaïne met een straatwaarde van zo’n 30 miljoen Euro.

Kippenlevertjes
De container was op 18 oktober 2018 met een schip vanuit Brazilië in Rotterdam binnen gekomen en zou oorspronkelijk afgeleverd moeten worden bij een bedrijf op Schouwen-Duiveland in Zeeland. De container was geladen met pallets met diepgevroren blokken kippenlevertjes. De cocaïne zat tussen de pallets verstopt.

Onderzoek
De recherche van de politie eenheid Zeeland-West-Brabant is in samenwerking met het HARC-team in Rotterdam, een onderzoek gestart. De 1300 pakketten cocaïne zijn samen met de deklading kippenvlees vernietigd.

1300 kilo coke tussen kippenlevertjes (Foto: Openbaar Ministerie)
1300 kilo coke tussen kippenlevertjes (Foto: Openbaar Ministerie)

Minstens 7000 vluchtelingenkinderen verdwenen in Europa

Zeker 7024 vluchtelingenkinderen zijn in 2017 verdwenen uit asielzoekerscentra in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Lost in Europe. Op het dark web vonden de journalisten discussies tussen pedoseksuelen over het opvangen van Syrische kinderen ‘om de kinderen te helpen, maar misschien helpen we zo ook een aantal van ons’.

Het daadwerkelijke aantal vermiste vluchtelingenkinderen ligt vermoedelijk nog hoger. Lost in Europe benaderde het afgelopen jaar alle Europese landen met het verzoek om informatie over verdwenen minderjarige asielzoekers. Van negentien landen werden cijfers verkregen. Landen waar relatief veel vluchtelingen van de radar verdwijnen, zoals Griekenland en Spanje, hebben geen cijfers verstrekt.

Lost in Europe
Lost in Europe is een nieuw onderzoeksjournalistiekcollectief. Een internationaal team van onderzoeksjournalisten, gespecialiseerd in vluchtelingenproblematiek en mensenhandel, werkt samen om misstanden in de asielketen en binnen de migrantengemeenschappen in beeld te krijgen. Deze week organiseerde de Nederlands afdeling van Lost in Europe, in samenwerking met Lighthouse Reports, een databootcamp waarbij de opgevraagde cijfers en internationale rapporten in samenwerking met meer dan veertig journalisten, data-analisten, ICT-experts en wetenschappers werden geanalyseerd. De resultaten worden zaterdag gepresenteerd op NPO Radio 1 in het onderzoeksprogramma Argos.

Europol
De 7000 vermissingen komen bovenop de zeker 10.000 vermissingen die Europol vermeldde over het jaar 2015. En bovenop het aantal vluchtelingenkinderen dat in 2016 is verdwenen, waar geen officiële inschatting van is gemaakt. In een nieuw rapport over child trafficking, dat vorige week verscheen, meldt Europol nog altijd geen zicht te hebben op de omvang van de handel in minderjarige vluchtelingen. De Europese politieorganisatie meldt wel dat ‘een verdere toename wordt verwacht’.

‘Dat komt deels omdat de verblijfstijd in migratiecentra toeneemt’, zegt Europol adjunct-directeur Wil van Gemert in de uitzending van Argos. ‘Het komt ook doordat deze kinderen attractief zijn voor criminele organisaties. Enerzijds omdat zij makkelijker onder controle te brengen zijn en er grote druk op hen kan worden uitgeoefend.’ Anderzijds vanuit financieel gewin ‘omdat er meer wordt betaald voor een minderjarige prostituee dan voor een meerderjarige’.

Mensenhandelaren
Europol is blij met de ‘awareness die het onderzoek van Lost in Europe creëert’. Vooral bij organisaties in de vluchtelingenketen die niet automatisch alert zijn op mensenhandel door criminele organisaties.

Naast de kinderen die verdwijnen uit opvangcentra, zijn er ook nog vluchtelingenkinderen die bij aankomst in Europa niet zijn geregistreerd, en die daardoor niet als vermist worden opgegeven. Het gaat onder andere om Nigeriaanse meisjes die onder controle van mensenhandelaren naar Europa komen, en bewust buiten beeld van de autoriteiten worden gehouden. Zij belanden in illegale bordelen in België, Engeland of Nederland.

Seksadvertenties
Er is een toename van online advertenties waarin seksuele diensten worden aangeboden ‘waarin kinderen als volwassen worden gepresenteerd’, aldus Europol in het Child Trafficking-report. Lost in Europe vond bijna dertig advertenties in de omgeving van Nederlandse locaties waar minderjarige asielzoekers zijn gehuisvest. Onder andere van twee Syrische jongens en van een Syrisch meisje, waarbij staat dat zij een moslimameisje is dat ‘alleen hier is’ omdat haar ‘familie allemaal in Syrië is’.

Lost in Europe wordt bij het online onderzoek naar seksuele uitbuiting ondersteund door forensisch IT’ers van Watch, de onderzoeksunit van Terre des Hommes. De organisatie heeft laten weten dit onderzoek voort te zetten om Lost in Europe op structurele basis te ondersteunen.

Pedoforum
Bij het online onderzoek stuitte Lost in Europe ook op een forum voor pedoseksuelen op het dark web, het verborgen deel van het internet. Daar werd gediscussieerd over het opvangen van vluchtelingenkinderen uit Syrië. ‘Om de kinderen te helpen, maar misschien helpen we zo ook een aantal van ons,’ zo schrijft een gebruiker met een ‘voorliefde voor meisjes tussen de zeven en dertien jaar’.

Een gebruiker is kritisch, omdat hij ‘geen voorstander is van het verwijderen van kinderen uit hun cultuur’.Wij hadden hier een influx van Bosnische kinderen, en die doen het prima’, reageert een gebruiker met een voorkeur voor jongetjes vanaf acht jaar.  ‘Islam is een religie die al connecties heeft met pedofilie’, schrijft ‘een voormalig beoefenaar van incest’. ‘Dus dit ligt al in het verlengde van hun natuurlijke aard.’

Argos
Alle resultaten van de databootcamp zullen zaterdag om 14 uur worden gepresenteerd in het onderzoeksprogramma Argos (VPRO / Human) op NPO Radio 1. Studiogasten zijn Sanne Terlingen (onderzoeksjournalist Argos / initiatiefnemer Lost in Europe), Geesje van Haren (Small Stream Media / initiatiefnemer Lost in Europe), Hannah Kooy (Onderzoeker Lost in Europe). Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol, reageert op de bevindingen.

Ten Hag: "Duel met Feyenoord is als een CL-wedstrijd"

Ajax geniet dit seizoen van de Champions League-atmosfeer en trainer Erik ten Hag is van mening dat het duel met Feyenoord dezelfde emoties oproept.

"Een tegenstander als Feyenoord prikkelt ons natuurlijk. Soms moet je na een Europa Cup-wedstrijd de energie uit jezelf oproepen, maar nu roept de tegenstander die ook op", analyseert de oefenmeester tijdens de persconferentie, geciteerd door De Telegraaf. "Het duel met Feyenoord is ook een soort Champions League-wedstrijd."

Ten Hag verwacht dat zijn ploeg net als tegen Benfica (1-0 winst) tot het uiterste moet gaan tegen de grote rivaal uit Rotterdam. "Feyenoord doet het aardig, want ze staan maar twee punten achter ons. Ze hebben een goede selectie en ze geloven in hun eigen kracht, maar dat doen wij ook", vervolgt de trainer, die de geblesseerde Carel Eiting moet missen.

Vorig seizoen debuteerde Ten Hag als Ajax-coach tegen Feyenoord en de beleving is wat hem betreft hetzelfde als op die bijzondere dag. "Toen verheugde ik me er ontzettend op en dat doe ik nu weer. Het blijft een geweldig affiche, al zijn er natuurlijk wel dingen veranderd. Er zijn andere spelers, we zijn nu nog Europees actief en er is veel positiviteit rondom Ajax."

Bij Feyenoord is de stemming, maar dat mag niet leiden tot onderschatting, vindt de trainer. "Zij spelen niet Europees, dat kan een voordeel zijn en als zo’n team dan gaat groeien in de competitie, is het zeker titelkandidaat. Wij plukken met ons spel nu de vruchten van de wedstrijden in Europa, maar je weet ook niet hoe dat na de winterstop weer gaat. De prijzen worden uiteindelijk pas in april verdeeld."

Basketballers Den Helder winnen kelderduel van Feyenoord

In de Dutch Basketball League hebben de Den Helder Suns hun eerste overwinning van het seizoen binnen. De ploeg won het duel in de kelder van de competitie tegen Feyenoord Rotterdam, wat ook nog niet gewonnen had.

Het ging lang gelijk op in Rotterdam, waar de thuisploeg richting de rust een kleine voorsprong nam: 45-40. In het derde kwart sloeg het Den Helder van coach Peter van Noord en gat en bij 62-69 leek het binnen te zijn.

Toch vocht Feyenoord zich nog terug naar de leiding: 74-73, maar daar bleef het bij, terwijl de bezoekers nog tot scoren kwamen en met 74-77 de winst pakten. Justin Gordon was met 22 punten en 12 rebounds de grote man bij Feyenoord, bij de Suns was het Boy van Vliet met 16 punten, 9 assists en 6 rebounds.

Genk klopt Besiktas in Europa League, Promes trefzeker voor Sevilla

In groep G van de Europa League heeft Villarreal flink uitgehaald. In Spanje werd Rapid Wien met 5-0 over de knie gelegd, ondanks een tweede gele kaart voor aanvoerder Jaume wegens een fopduik. Rangers en Spartak Moskou speelden doelpuntloos gelijk, waardoor de Schotten en Villarreal op vijf punten staan. Rapid Wien heeft er drie, Spartak twee.

Groep H
Eintracht Frankfurt was met Jonathan de Guzman in de basis en invaller Jetro Willems met 2-0 te sterk voor Apollon Limassol, waardoor de Duitsers op negen punten staan. Lazio Roma won op bezoek bij het Olympique Marseille van basissspeler Kevin Strootman met 1-3 en komt zo op zes punten. L'OM en de Cyprioten hebben er één.

Groep I
Racing Genk heeft de leiding genomen na een knappe overwinning in Turkije, waar het Besiktas van basisspeler Jeremain Lens met 2-4 geklopt werd. Het Noorse Sarpsborg sleepte thuis tegen Malmö FF in de slotfase nog een punt uit het vuur: 1-1. Genk staat bovenaan met zes punten, Malmö en Sarpsborg hebben er vier, Besiktas drie.

Groep J
Met Quincy Promes in de basis haalde Sevilla stevig uit tegen het Turkse Akhisarspor: 6-0. Na tien minuten stond het al 2-0, Promes was na een uur goed voor de vijfde treffer. Konstantinos Laifis schoot Standard Luik diep in blessuretijd naar 2-1 winst op FC Krasnodar uit Rusland. Samen met koploper Sevilla hebben beide ploegen zes punten, Akhisarspor staat nog op nul.

Groep K
Op bezoek bij het Tsjechische Jablonec speelde FC Astana - met invaller Rangelo Janga - met 1-1 gelijk, waardoor de Kazachse ploeg met vijf punten aan de leiding gaat. Vijf punten zijn er ook voor Dinamo Kiev, dat op bezoek bij Stade Rennes kort voor tijd de winst pakte: 1-2. 

Groep L
Een echte doelpuntenmachine is Ruben Loftus-Cheek van Chelsea doorgaans niet, maar thuis tegen BATE Borisov was hij op dreef met een hattrick: 3-1. Het Hongaarse Vidi won met 0-2 op bezoek bij PAOK in Griekenland en pakte zo de eerste drie punten. PAOK, waar Diego Biseswar in mocht vallen, en BATE hebben er ook drie, Chelsea staat met negen bovenaan.

Celstraf voor kinderbedontwerper na dood baby

De Britse kinderbedfabrikant Craig Williams van Playtime Beds is tot een gevangenisstraf van ruim drie jaar veroordeeld. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een zeven maanden oude baby. Die stikte toen hij door de gaten van het bedje probeerde te kruipen.

Volgens de rechter had Williams een "volkomen onverschillige houding ten aanzien van de veiligheid van kleine kinderen". Na de dood van de kleine Oscar Abbey paste hij het ontwerp niet aan en bleef hij de speelbedjes maken. "Het is puur geluk dat er geen andere kinderen zijn overleden", aldus de rechtbank.

De ouders zouden hebben geïnformeerd of het bedje geschikt was voor kinderen in de leeftijdscategorie van hun zoontje, en Williams zou daar bevestigend op hebben geantwoord. Ze betaalden er inclusief levering omgerekend zo'n 700 euro voor.

Maar een week na de aankoop, bijna twee jaar geleden, trof de vader Oscar niet meer ademend op de grond aan. De baby had geprobeerd achteruit door de gaten het bedje uit te kruipen en was met zijn hoofd klem komen te zitten, aldus de BBC.

Williams bekende schuld aan het zich niet houden aan gezondheids- en veiligheidsvoorschriften en aan fraude, en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden. Doodslag werd echter niet bewezen geacht. Naast Williams moet ook een werknemer van zijn bedrijf wegens fraude een halfjaar de cel in.

Arts niet vervolgd om euthanasie 73-jarige

Het College van procureurs-generaal heeft besloten een arts die euthanasie uitvoerde bij een 72-jarige vrouw in april 2017 niet te vervolgen en de zaak onvoorwaardelijk te seponeren. Een officier van parket Oost-Nederland deed op verzoek van het College strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk strafbare euthanasie door de arts. Op basis van de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek kan de arts geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt. De arts heeft overeenkomstig de zorgvuldigheidsnormen gehandeld.

De patiënte leed aan uitgezaaide kanker, was uitbehandeld en ervoer haar lijden als ondraaglijk door de snelle verslechtering van haar lichamelijke situatie. Twee dagen voor de levensbeëindiging raakte de vrouw in coma als gevolg van een hersenbloeding, waardoor er sprake was van ernstige afasie en een wisselend verlaagd bewustzijn.

Vrijwillig en weloverwogen
Het Openbaar Ministerie komt tot het oordeel dat de arts voldoende heeft kunnen vaststellen dat de beslissing van de vrouw tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen was. Hoewel er na de hersenbloeding sprake was van een verlaagd bewustzijn, was die niet zodanig dat de patiënte niet meer kon communiceren. Zij was in staat haar wil te uiten en haar euthanasiewens te bevestigen door met haar hoofd te knikken en in handen te knijpen. Dit maakte dat een schriftelijke wilsverklaring niet nodig was. Verder is uit het strafrechtelijk onderzoek naar voren gekomen dat de patiënte voorafgaand aan haar hersenbloeding meerdere malen haar euthanasiewens had geuit tegenover de arts.

Daarnaast is volgens het College van procureurs-generaal voldoende aangetoond dat de vrouw ondraaglijk leed in de periode kort voor haar euthanasie. Er waren bij de patiënte duidelijke tekenen van lijden aanwezig en zij had zichtbaar pijn. Reeds voor de hersenbloeding was de gezondheidssituatie van de patiënte uitzichtloos en ondraaglijk en was genezing of behandeling niet meer mogelijk.

De zaak was vorig jaar door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie voor een strafrechtelijke beoordeling. Dat gebeurt bij elk onderzoek waarin de RTE heeft geconcludeerd dat een arts niet overeenkomstig de zorgvuldigheidsnormen van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding heeft gehandeld.

Het College verwacht binnen enkele weken uitsluitsel te kunnen geven over andere strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijk strafbare euthanasie. Op dit moment lopen er nog vier strafrechtelijke onderzoeken: twee zaken bij het parket Noord-Holland en twee zaken bij het parket Den Haag.

Celstraf en tbs voor kinderporno

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 33-jarige Eindhovenaar tot een gevangenisstraf van 10 maanden en tbs met voorwaarden. Hij voerde via sociale media seksueel getinte gesprekken met 20 minderjarigen en zette hen ertoe aan naaktfoto’s en filmpjes van zichzelf naar hem te sturen. Die kinderporno verspreidde hij vervolgens via internet aan de andere slachtoffers.

De verdachte deed zich over een periode van ongeveer 2,5 jaar via sociale media voor als een leeftijdsgenootje van 20 minderjarige meisjes en jongens. Hij voerde seksueel getinte gesprekken en zette de slachtoffers er toe aan om naaktfoto’s en filmpjes van zichzelf te maken en naar hem te sturen. De foto’s die hij ontving, stuurde de verdachte door naar de andere slachtoffers. De verdachte maakte zich daarmee schuldig aan het verspreiden, aanbieden, verwerven en in bezit hebben van kinderporno en aan het verleiden van minderjarigen tot het plegen en dulden van ontucht.

Geen grooming
Volgens de officier van justitie maakte de verdachte zich in 2 gevallen ook schuldig aan grooming; op internet kinderen benaderen voor een afspraak en dan tot misbruik te verleiden. De rechtbank meent dat niet is voldaan aan de wettelijke vereisten die zijn gesteld voor de strafbaarheid van dit delict. Uit de gesprekken blijkt kort gezegd niet dat de verdachte het doel had de 2 slachtoffers daadwerkelijk te ontmoeten.

Zeer schadelijke industrie
De rechtbank rekent de verdachte zijn handelen zwaar aan. Hij heeft hiermee bijgedragen aan de instandhouding van een wereldwijde, zeer schadelijke industrie gericht op misbruik van kinderen. Volgens de rechtbank geeft de verdachte er onvoldoende blijk van dat hij de ernst van zijn strafbare gedrag inziet. In strafmatigende zin weegt mee dat de rechtbank hem, op advies van een psycholoog en een psychiater, als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt. De deskundigen concluderen dat er bij de verdachte sprake is van een pedofiele stoornis.

De rechtbank legt naast een celstraf ook tbs met voorwaarden op. Dit is één van de zwaarste maatregelen binnen het strafrecht. De verdachte moet zich onder meer laten opnemen in een kliniek om daar behandeld te worden voor zijn problematiek en daarna meewerken aan een ambulante vervolgbehandeling. Ook mag hij op geen enkele wijze contact zoeken met minderjarigen. Deze voorwaarden, die er op gericht zijn herhaling van soortgelijke delicten te voorkomen, zullen een grote impact hebben op het verdere dagelijkse leven van de verdachte en hem langdurig beperken in zijn vrijheid.

Battlefield-ontwikkelaar geband uit Black Ops 4: 'te goed'

Florian Le Bihan, core gameplay-designer voor Battlefield V, werd onlangs geband van de servers van Call of Duty: Black Ops 4. Hoewel de daadwerkelijke reden van de ban niet bekend werd gemaakt, lijkt het simpelweg te maken te hebben met zijn vaardigheden. Le Bihan is namelijk behalve ontwikkelaar ook oud-profspeler.

Er worden natuurlijk dagelijks mensen geband voor allerlei uiteenlopende redenen, maar het was des te opvallender dat Le Bihan er in Black Ops 4 met de banhamer van langs kreeg vanwege zijn relatie met aartsrivaal Battlefield, zonder dat er verdere opgaaf van reden werd gegeven. Zelf denkt hij dat het te maken kan hebben met bepaalde statistieken en patronen, zoals aantallen headshots, kills per minuut en drastische wijzigingen in performance binnen korte tijd. 

Bekijk hieronder wat beelden van Le Bihan, die in zijn tijd bij top-tier eSports-clan Fnatic bekend stond als DRUNKKZ3. Het is een compilatie van wat leuke momentjes die hij de afgelopen dagen samengevoegd heeft in zijn casus tegen Treyarch. Het valt moeilijk te ontkennen dat hij weet wat hij doet in Black Ops 4. Inmiddels is hij ook alweer unbanned, zoals op te maken valt de tweet onderaan.


Blu-ray: Avengers: Infinity War

Alle superhelden verzamelen! De superslechterik Thanos heeft zijn wens om alle Infinity Stones te verzamelen haast vervuld. Wat hij met die stenen wil doen is met de Infinity Glove ervoor zorgen dat de mensheid in perfecte balans komt. Daarvoor moet alleen wel de helft van de mensen sterven. Aan de Avengers de taak om Thanos te stoppen en ervoor te zorgen dat de mensheid voortleeft. 

NBC ontslaat Megyn Kelly om blackface-opmerking

De Amerikaanse zender NBC heeft talkshowhost Megyn Kelly ontslagen nadat ze dinsdag vraagtekens plaatste bij het taboe op blackfacekostuums tijdens halloween. Volgens TMZ heeft de zender de rel die daarop ontstond aangegrepen om de presentatrice, bekend om haar aanvaringen met president Trump, te dumpen vanwege slechte kijkcijfers.

In haar talkshow zei de 47-jarige Kelly dat het in haar kindertijd nog prima was voor een "persoon met een lichte huid" om zich zwart te schminken met halloween, "of andersom". Ze zei dat ze niet het gevoel had dat dit racistisch is. "Wie houdt er niet van Diana Ross en zou haar niet voor een dag willen zijn?" Waarop overigens nog het antwoord kwam dat het dan misschien toepasselijker is om als Michael Jackson te gaan.

Hoe dan ook buitelden vervolgens zowel kijkers als adverteerders over elkaar heen om de presentatrice van felle kritiek te voorzien. Ze zou blind zijn voor de gevoeligheid van blackface in de VS, waar in het verleden onder meer in minstrelshows zwarte mensen door blanke entertainers belachelijk werden gemaakt.

Ondanks dat Kelly naderhand excuses aanbood en aangaf dat ze haar les had geleerd, verbrak haar management de relatie en zette NBC haar vervolgens op straat.

Volgens TMZ gaf Kelly met haar uitspraken een simpele stok aan NBC om haar mee te slaan. De kijkcijfers van haar show waren het afgelopen jaar namelijk met dertig procent geslonken. Bovendien zou de verhouding met haar talkshowmedewerkers niet best zijn.

Kelly verwierf drie jaar geleden internationale bekendheid toen Donald Trump haar ervan beschuldigde dat ze hem als moderator te hard aanpakte tijdens een debat met Republikeinse presidentskandidaten. "Er kwam bloed uit haar ogen. Er kwam bloed uit haar jeweetwel", zei de toenmalige kandidaat, die daarop een storm van kritiek kreeg wegens seksisme.

Bertens naar halve finale WTA finals na opgave Osaka

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de halve finales van de WTA Finals in Singapore. Bertens profiteerde van de opgave van Naomi Osaka, zij moest geblesseerd de strijd staken.

Bertens won de eerste set met 6-3 van Osaka. Voorafgaand aan de laatste game van die set liet Osaka zich uitgebreid behandelen aan haar been en rug. Toen ze terugkwam op de baan was het verband om haar bovenbeen, dat er al voor aanvang van de partij zat, flink uitgebreid. De speelsters speelden de laatste game nog uit maar in de pauze tussen de eerste en tweede set gaf Osaka geblesseerd op.

Eerder in de partij had Bertens haar tegenstander Osaka al gebroken. Bij een 3-3 stand plaatste Bertens haar eerste break. Bertens speelde tot aan de opgave van Osaka een goede wedstrijd en maakte amper fouten. 

"Het is nooit leuk om zo te winnen", vertelde Bertens na afloop op de baan. "Ik probeer nu om uit te rusten en op deze weg door te gaan. Ik doe er iedere dag alles aan om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Tot nu toe lukt dat goed."

Later vandaag wordt duidelijk of Bertens ook groepswinnaar wordt. Daarvoor is de uitslag van de wedstrijd Stephens-Kerber van belang. Als Kerber wint is Bertens de groepswinnaar, wint Stephens wordt Bertens tweede. De groepswinnaar speelt in de halve finale tegen Karolína Plísková terwijl de nummer twee tegen Elina Svitolina uitkomt.

Man gooit stationspiano omver

Een man heeft gisterochtend de piano in de centrale hal van het Centraal Station in Amsterdam omgekieperd. Dit gebeurde toen een reiziger op de vleugel zat te spelen. Het muziekinstrument is zwaar beschadigd geraakt, zo meldt AT5 op haar website.

Het incident gebeurde rond 08.45 uur. Aanwezige controleurs op het station hielden de dader aan en droegen hem over aan de politie. Op een foto op het Instagram-account van de afdeling Veiligheid & Service is te zien dat de piano zwaar gehavend is als gevolg van de actie.

De man is gisteravond op vrije voeten gesteld. Hij moet zich later verantwoorden voor de rechter. Een woordvoerder van de NS zegt dat de piano meteen is vervangen door een andere.

Agenten doen zich voor als hoerenloper

Agenten hebben woensdag 24 oktober op een aantal woonadressen in Vlissingen onderzoek gedaan naar mogelijke illegale prostitutie. Daarbij gaven de dienders zich uit als mogelijke klant. De prostituees werden online benaderd. Op het eerste adres dat bezocht werd waren twee prostituees aanwezig die vermoedelijk illegaal klanten ontvingen in de woning. Op het tweede adres zaten drie Bulgaarse vrouwen die zich ook online aanboden als prostituee. De agenten troffen in de woning ook een klant aan en drie Bulgaarse mannen.

Met alle vrouwen is een gesprek gevoerd over het waarom zij in de prostitutie werken en of zij dit wel vrijwillig doen. Voor eventuele hulp kunnen zij altijd een beroep doen op de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel (AVIM) van de politie en op het uitstapprogramma project RUPS van de GGD. De gecontroleerde dames waren niet in het bezit van een escortvergunning. Er zal een bestuurlijke rapportage tegen ze worden opgemaakt die aan de gemeente Vlissingen wordt doorgezet.

IJsselmeerziekenhuizen blijven voorlopig open

De rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland heeft gisteravond zijn toestemming gegeven voor het voorlopig openhouden van de ziekenhuizen van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Daarmee is zorg voor de patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen op dit moment gewaarborgd.

Curatoren
De rechter-commissaris houdt toezicht op de curatoren en de wijze waarop zij het faillissement afwikkelen. Voor een aantal beslissingen hebben de curatoren toestemming nodig van de rechter-commissaris, bijvoorbeeld voor het voortzetten van de activiteiten. Afgelopen dinsdag zijn de bewindvoerders, mr. Alice van der Schee en mr. Frank Nowee, benoemd tot aanvankelijk bewindvoerders en na de omzetting van de surseance van betaling in het faillissement tot curatoren. Zij werden geconfronteerd met een nagenoeg onvoorbereid faillissement van de ziekenhuizen en hebben zo goed en zo kwaad als dat kon geprobeerd overzicht te krijgen en te bezien hoe het verder moet.

Verantwoorde voortzetting
De rechter-commissaris constateert dat er nu een situatie is bereikt waarbij voorlopig een verantwoorde voortzetting mogelijk is. Dit is dankzij de inzet van de curatoren, het zeer betrokken personeel en de hulp van de omliggende ziekenhuizen. Daarnaast is er financiële steun van de zorgverzekeraars, met name dankzij de toegezegde financiering van het Zilveren Kruis. De curatoren zullen de komende tijd onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een duurzame voortzetting of doorstart.

Na zes jaar weer flamingo geboren in DierenPark Amersfoort

Na weken broeden is er een kleine flamingo uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Tijdens de ochtendronde kon ik mijn ogen niet geloven: ineens spotte ik een lichtgrijs kuikentje op één van de nesten”, vertelt dierverzorger Sander Drost.

De geboorte is een uniek moment voor het park. “Zes jaar geleden hebben wij voor het laatst flamingokuikens mogen verwelkomen. Wij hebben er de afgelopen tijd alles aan gedaan om de flamingo’s aan het broeden te krijgen: het dieet en het verblijf zijn bijvoorbeeld aangepast. Het is daarom extra bijzonder dat de lentekriebels tussen de flamingokoppels hebben doorgezet en dat er nu een kuiken is.” legt Sander uit. “Het is wel erg opvallend hoe laat in het jaar dit kuikentje uit het ei is gekropen, wij durfden er bijna niet meer op te hopen. Nu afwachten of het goed blijft gaan.”

Het geslacht van de nieuwkomer is nog niet bekend. Volgens Sander verblijven de flamingokuikens de eerste periode nog warm tussen de veren van hun moeder: “Na een aantal maanden zie je dat de kuikens de typerende roze kleur aannemen.” De eerste weken is het daarnaast afwachten hoe het donzige kuiken zich ontwikkelt. “Wij zijn ontzettend blij met dit nieuws, maar wij blijven gezien de tijd van het jaar erg voorzichtig”, aldus Sander. “Hopelijk gaat alles goed en zien wij het kuiken opgroeien in de flamingokolonie in DierenPark Amersfoort.”

Wapens in beslag genomen bij preventieve fouilleeractie

Agenten van de Zeehavenpolitie namen donderdag een vuurwapen, een boksbeugel, twee messen, een paar duizend euro en een dure auto in beslag. Ze deden dat tijdens een preventieve fouilleeractie in de Waalhaven in Rotterdam.

De Waalhaven is een zogenaamd risicogebied. Dat betekent dat er sprake is van veel bedreigingen of geweld met gebruik van vuurwapens. Om de leefomgeving voor de inwoners van Rotterdam veiliger te maken, mag de politie in zo’n gebied preventief fouilleren. In totaal werden donderdag 30 voertuigen en 52 personen aan een controle onderworpen.

Onder de bestuurdersstoel in de auto van een 29-jarige man uit Den Haag vonden agenten een vuurwapen. De man verklaarde rapper te zijn en dat het in zijn wereld heel gebruikelijk is een vuurwapen te hebben, in verband met bedreigingen over en weer. Hij werd aangehouden, evenals zijn 28-jarige bijrijder. Behalve het vuurwapen werd ook zo’n 5000 euro die in de auto lag in beslag genomen en de auto zelf ook.

Verder namen agenten tijdens de actie nog een boksbeugel en drie messen in beslag. Twee van de drie messen vonden ze bij een 45-jarige man uit Leidschendam. Ook hij werd aangehouden. 

Wapens in beslag genomen bij preventieve fouilleeractie (Foto: Politie.nl)
Wapens in beslag genomen bij preventieve fouilleeractie (Foto: Politie.nl)

4 tieners opgepakt voor gewapende overval

De politie heeft een 14-jarige jongen uit Rheden, twee 14-jarige jongens en een 15-jarige jongen uit Arnhem opgepakt voor een gewapende overval op zondag 21 oktober op een Shell tankstation aan Kramersgildeplein in Arnhem. Vlak voor sluitingstijd kwamen de 4 tieners de tankshop binnen en bedreigden de twee aanwezige personeelsleden met een vuurwapen of iets dat daar op leek. Daarna gingen ze er vervolgens met geld en sigaretten vandoor. 

Ondanks een getuigenoproep en onderzoek ter plaatse werd het viertal in eerste instantie niet meer aangetroffen. Dankzij getuigenverklaringen wist de politie de vier verdachten op dinsdag 23 en donderdag 25 oktober in de kraag te vatten. Ze zitten vast voor verhoor. De politie doet nog verder onderzoek naar de zaak. 

Tot 3 jaar cel voor telefonische fraude

De Noordelijke Fraudekamer van de Rechtbank Noord-Nederland heeft 13 verdachten veroordeeld voor onder andere oplichting en witwassen in een grootschalige aquisitiefraudezaak. De hoofdverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Uit het onderzoek, genaamd ‘Chryseis’, kwam naar voren dat gedurende een half jaar enkele tientallen personen stelselmatig zijn opgelicht voor een totaalbedrag van ongeveer € 300.000,-. Eén van de verdachten van witwassen werd vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs.

Geraffineerde handelswijze
De hoofdverdachte belde de slachtoffers onder een valse naam, en deed zich voor als (gerechts)deurwaarder of een medewerker van justitie om zo hun vertrouwen te winnen. Hij heeft hen onder druk gezet door hen voor te houden dat zij een factuur niet hadden betaald, dat daarom beslag op de bankrekening van hun onderneming zou worden gelegd en dat zij dit zouden kunnen afwenden door met spoed een groot geldbedrag over te boeken.

Dat deze personen zich onder druk gezet hebben gevoeld en zijn overgegaan tot het overboeken van de geldbedragen is het gevolg geweest van het geraffineerde handelen van de hoofdverdachte. Verdachte is aldus zeer stelselmatig, geraffineerd, berekenend en in georganiseerd verband te werk gegaan. Daarnaast heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan gewoontewitwassen van duizenden euro’s.

Netwerk van katvangers en tussenpersonen
De hoofdverdachte maakte gebruik van een uitgebreid netwerk van katvangers, tussenpersonen en ondersteuners. Hij boekte de door de slachtoffers overgemaakte bedragen over naar de rekeningen van katvangers, waarna de bedragen contant werden opgenomen. Door middel van tussenpersonen en ondersteuners zorgde hij er vervolgens voor dat het geld feitelijk in zijn bezit kwam. Binnen dat netwerk van katvangers, tussenpersonen en ondersteuners was er één die een belangrijke rol speelde.

Die medeverdachte bewerkstelligde in samenspraak met de hoofdverdachte dat de overgeboekte gelden werden opgehaald en verdeeld. Hij is dus zeer berekenend en in georganiseerd verband te werk gegaan. Verdachte heeft het feit gepleegd tijdens een voorwaardelijke invrijheidstelling, die daardoor is herroepen. Daarnaast is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden.

Overige straffen
Voor hun ondersteuning bij deze grootschalige fraude zijn daarnaast nog 12 anderen veroordeeld voor diverse feiten. Daarbij gaat het vooral om medeplichtigheid aan oplichting en witwassen. Eén verdachte is van het ten laste gelegde (witwassen) vrijgesproken omdat het niet kon worden bewezen. Eén andere verdachte is veroordeeld voor overtreding van de Telecommunicatiewet en de Wet Wapens & Munitie.

Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben van munitie en het aangelegd aanwezig hebben van een zogeheten ‘jammer’. Dit is een apparaat dat is gemaakt om GSM/GPS-signalen te verstoren. De verdachten in deze zaken zijn veroordeeld tot (voorwaardelijke) geldboetes tot € 500,- , (voorwaardelijke) taakstraffen tot 120 uur en (voorwaardelijke) gevangenisstraffen tot 2 maanden.

Nederlanders gaven 455 miljoen uit bij Europese webshops

Nederlandse consumenten kochten in het tweede kwartaal van 2018 voor ongeveer 455 miljoen euro (excl. btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 18 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2017. De Nederlandse detailhandel verkocht in deze periode bijna 19 procent meer via internet. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

In vier jaar zijn de verkopen van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten meer dan verdubbeld. Het gaat om online-aankopen van goederen bij bedrijven gevestigd in de Europese Unie, maar niet in Nederland. Bron voor dit onderzoek zijn btw-aangiften van buitenlandse webwinkels die per jaar voor meer dan 100.000 euro aan producten verkopen aan Nederlandse consumenten. Kleinere webwinkels zijn niet meegenomen in het onderzoek, waardoor de totale bestedingen van Nederlandse consumenten bij Europese webwinkels worden onderschat. De cijfers zijn berekend volgens een methode die nog in ontwikkeling is en zijn dus voorlopig. De foutmarge op deze omzet is ongeveer 5 procent.

Nederlandse internetverkopen groeien iets harder
De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in het tweede kwartaal van 2018 bijna 19 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is iets meer dan de omzetgroei die Europese webwinkels door verkopen aan Nederlandse consumenten in deze periode behaalden (18 procent). Bij pure webwinkels in Nederland lag de internetomzet in het tweede kwartaal ruim 14 procent hoger, bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel was dat 26 procent. De totale omzet van de Nederlandse detailhandel groeide in het tweede kwartaal van 2018 met ruim 4 procent.

Omzetaandeel Europese webwinkels klein
Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben. De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels zijn relatief klein. In 2017 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

Zürich blijft winnen in Europa League, Lukoki helpt Bulgaren aan punt

FC Zürich blijft in groep A van de Europa League uitstekend op dreef. Na winst in de eerste twee wedstrijden werd donderdagavond ook Bayer Leverkusen in Zürich aan de zegekar gebonden: 3-2, nadat Leverkusen een 1-0 stand kort na rust in vier minuten tijd nog had omgedraaid naar 1-2.

Op Cyprus speelde AEK Larnaca met Hector Hevel in de basis tegen Ludogorets Razgrad uit Bulgarije. Oud-Ajacied Jody Lukoki opende de score voor de Bulgaarse bezoekers, maar dankzij een vrij snelle penalty eindigde het duel in 1-1. Zürich leidt met negen punten, Leverkusen heeft er zes, voor AEK en Ludogorets betekende het gelijkspel het eerste punt.

Groep B
Red Bull Salzburg hield de leiding in eigen huis in handen door met 3-0 te winnen van Rosenborg. Waar de Oostenrijkers nu op negen punten staan, hebben de Noren er nog altijd geen één. RB Leipzig won in eigen huis door twee goals na grofweg een half uur spelen met 2-0 van Celtic en staat daardoor op zes punten, drie meer dan de Schotten.

Groep C
Zenit Sint-Petersburg kwam thuis tegen Girondins de Bordeaux weliswaar op achterstand, de Russen wisten de boel voor eigen publiek nog te redden. Artem Dzyuba miste een penalty, maar scoorde ook en hielp zijn ploeg uiteindelijk op weg naar 2-1. Slavia Praag won met 0-1 op bezoek bij Kopenhagen en staat met zes punten tweede, één punt achter Zenit. Kopenhagen doet met vier punten ook nog mee, Bordeaux bungelt onderaan met nul punten.

Groep D
Na de eerste helft van de groepsfase staat Dinamo Zagreb bovenaan met negen punten. Spartak Trnava kwam thuis in Slowakije nog op voorsprong, maar in de tweede helft sloegen de Kroaten terug: 1-2. Zakkaria Bakkali werkte Anderlecht naar 2-0 tegen Fenerbahce, maar in een tijdsbestek van vier minuten kwam de ploeg van Phillip Cocu terug: 2-2 en daar bleef het bij. Fener staat tweede met vier punten, Trnava heeft er drie, Anderlecht één.

Groep E
De topper in de groep ging tussen Sporting Portugal en Arsenal en het waren de Engelsen die aan het langste eind trokken: 0-1 dankzij een late goal van Danny Welbeck. Qarabag ging thuis in Baku met 0-1 onderuit tegen het Oekraïnse Vorskla Poltava. Met negen en zes punten gaan Arsenal en Sporting aan kop, de Oekraïners hebben er drie, Qarabag staat nog altijd op nul.

Groep F
Real Betis heeft de koppositie overgenomen van AC Milan, door de Italianen in San Siro met 1-2 klop te geven. Met zeven punten staat Betis nu bovenaan, één punt boven de Milanezen. Olympiakos pakte de eerste zege door met 0-2 te winnen van de Luxemburgse verrassing F91 Dudelange, die nog altijd op nul punten staan, tegen vier voor de Grieken.

Lukoki helpt Ludogorets Razgrad aan gelijkspel tegen AEK Larnaca (Pro Shots / Action Images)
Lukoki helpt Ludogorets Razgrad aan gelijkspel tegen AEK Larnaca (Pro Shots / Action Images)

Verwarde man dreigt horecazaak in brand te steken

Agenten hebben donderdagavond 25 oktober in het centrum van Goes een verwarde 34-jarige Vlissinger aangehouden. Hij zou gedreigd hebben een horecagelegenheid in brand te steken.

Medewerkers van de horecagelegenheid hadden rond 20:40 uur de politie gebeld kort nadat de verdachte zijn bedreigingen had geuit. Toen agenten arriveerden was de man weg, maar hij kon even verderop in een restaurant worden opgepakt. De man had een fles motorolie op zak en maakte een verwarde indruk. Hij is ingesloten.

Van Gerwen houdt Nederlandse eer hoog op EK

Van de vier Nederlandse darters die op het podium stonden tijdens de eerste avond van het Europees kampioenschap darts van de PDC wist alleen Michael van Gerwen zich te plaatsen voor de volgende ronde. Voor Jelle Klaasen, Danny Noppert en Jermaine Wattimena was het toernooi na één partij voorbij. 

Paul Nicholson kwam nog wel 0-2 voor tegen Van Gerwen, maar daarna liet de Nederlander weinig heel van de Australiër. Het werd 6-2. Van Gerwen liet een gemiddelde noteren van liefst 110,32. Daarmee doet hij het heel wat beter dan Nicholson, die 96,45 gemiddeld gooide. Met een schitterende 170-finish sloot Van Gerwen het goed af.

Klaasen trad aan tegen Joe Cullen. Hij brak de Engelsman op 1-1, maar wist deze break niet te verzilveren. Het werd 3-2 voor Cullen, die vervolgens uitliep naar 6-2. Noppert speelde tegen Rob Cross en begon sterk aan de partij. Hij kwam 2-0 voor tegen de wereldkampioen. Cross kwam terug, waarna Noppert weer een break voorsprong pakte (4-2), maar daarna was het gedaan voor de Fries. Cross pakte, het zij met moeite, vier legs op rij. Daarmee trok hij de wedstrijd naar zich toe. Met 97,17 scoorde Cross gemiddeld gezien precies vijf punten hoger dan Noppert, met 92,17. 

Wattimena was volstrekt kansloos en kreeg met 6-0 klop van Peter Wright. Vrijdagmiddag gaat het toernooi verder met het tweede deel van de eerste ronde. Vrijdagavond zal Van Gerwen zijn tweederondepartij spelen tegen Steve West, die met 6-5 van Mervyn King won. 

Uitslagen eerste ronde European Championships - donderdagavond. 

Steve West (94,15) 6-5 (92,53) Mervyn King
Ian White (88,94) 1-6 (93,22) Richard North
Simon Whitlock (101,16) 6-3 (95,93) Steve Beaton
Michael Smith (100,76) 6-3 (96,60) Steve Lennon
Joe Cullen (94,76) 6-2 (89,71) Jelle Klaasen
Michael van Gerwen (110,32) 6-2 (96,45) Paul Nicholson
Rob Cross (97,17) 6-4 (92,17) Danny Noppert
Peter Wright (101,33) 6-0 (91,57) Jermaine Wattimena

Programma eerste ronde vrijdagmiddag vanaf 13.45 uur
Jonny Clayton v James Wilson
Darren Webster v Stephen Bunting
Gerwyn Price v Kyle Anderson
Mensur Suljovic v Cristo Reyes
Daryl Gurney v Ricky Evans
Max Hopp v William O'Connor
James Wade v Martin Schindler
Adrian Lewis v Dave Chisnall

Tweede ronde deel I - vrijdagavond vanaf 20.00 uur
Joe Cullen v Michael Smith
Simon Whitlock v Peter Wright
Richard North v Rob Cross
Michael van Gerwen v Steve West

Releasedatum en nieuwe personages voor Jump Force

Bandai laat weten dat Jump Force 15 februari 2019 uit komt op PlayStation 4, Xbox One en pc. Daarnaast zijn Ryo Saeba uit City Hunter en Kenshiro uit Fist of the North Star aangekondigd als speelbare personages.

We zien in de trailer meteen een nieuwe arena, namelijk Parijs. Daar zien we enkele objecten uit Saint Seiya zoals de Clock Tower en de Twelve Temples.

Ryo gebruikt zijn Colt Magnum waarmee hij eigenlijk nooit mist. Hij is daarnaast vrij snel in het ontwijken van aanvallen. Kenshiro is meester van de Hokuto Shinken, een martial arts waarmee hij tegenstanders bruut, snel en moeiteloos kan afslachten. Hoe deze heren gebalanceerd gaan worden tegen types als Frieza, Luffy, Naruto en meer gaan we nog meemaken.

In Jump Force komen verschillende manga-werelden van Shonen Jump zoals One Piece, Dragon Ball en Naruto bij elkaar en vechten personages uit elk van die werelden het tegen elkaar uit op plekken in onze eigen wereld, zoals Tokio en nu ook Parijs.

FOK! Wat een weer: operatie afkoeling gaat beginnen

Welkom!  

Grijs was de laatste dagen de hoofdkleur van ons weer. Af en toe viel daar ook wat lichte regen- en motregen uit. In het noordoosten viel ongeveer 5 mm. Elders tussen de 2 en 3 mm, maar er waren ook veel plaatsen die het goeddeels droog hielden. In ieder geval was het donker en grijs buiten. De zon nam even adempauze na al zijn overuren dit jaar. 

Vanaf nu wordt er een (tijdelijke) operatie afkoeling in gang gezet. Onder invloed van een hoog boven Ierland en een diep laag boven Scandinavie komt er een langgerekte noordweststroming op gang. Deze draait in het weekend verder door naar het noordoosten. Dit wil zeggen dat Atlantische storingen ons ook tot na het weekend niet weten te bereiken. Als er een mogelijk natte dag aan lijkt te komen, dan is het de dinsdag.

Vannacht was en vannochtend is het nog grijs weer. Ook valt er af en toe wat regen en ik denk dat er dan op wat meer plaatsen 2 tot 4 mm gaat vallen. In de loop van de dag klaart het dan weer eens op. Dit wordt echter dan wel gevolgd door een paar buien en zeker in het noorden en langs de kust kunnen die ook gepaard gaan met hagel en onweer. De temperaturen liggen in de ochtend nog rond de 12 graden, maar die gaan zakken. Aan het eind van de middag is het vrijwel overal nog maar een graad of 8. De koele lucht wordt aangevoerd door een vrij stevige west-noordwestelijke wind. Deze kan langs de kust kracht 7 bereiken. 

Tot morgen!  

Nederland

Grijs weer (Foto: Luuntje)
Ook bij Luuntje was het de laatste dagen grijs. (Foto:Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.