Nederlanders kloppen Nederlanders in World Cup-finale teamsprint

Tijdens de World Cup baanwielrennen in het Canadese Milton hebben de Nederlandse sprinters ongenadig hard gedomineerd op de teamsprint. Niet alleen was de winst voor het Nederlandse nationale team, in de finale klopten ze het Nederlandse BEAT Cycling.

Teamsprint
In de kwalificaties stonden Nederland en BEAT al op één en twee, in de eerste ronde waren ze veel te sterk voor respectievelijk Polen en Tsjechië, waarbij de tijden snel genoeg waren voor een plek in de finale. Daarin bleek de gouden formatie van het WK van Apeldoorn, Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, namens de nationale ploeg het sterkst.

Roy van den Berg, Theo Bos en Matthijs Büchli van BEAT kwamen een kleine halve seconde te kort om het oranje drietal - waar Sam Ligtlee in de kwalificaties in Hoogland's plaats reed - te kloppen. De Britse olympisch kampioenen Philip Hindes en Jason Kenny wonnen samen met Ryan Owens de strijd om het brons van Nieuw-Zeeland.

Bij de vrouwen kwamen Kyra Lambrink en Hetty van de Wouw tot de derde kwalificatietijd, waarna Shanne Braspennincx het in de eerste ronde overnam van Van de Wouw. Polen werd nipt geklopt, maar de tijd was niet goed genoeg voor een finaleplek en dus restte de strijd om brons.

Lamberink kwam daarin weer in actie met Van de Wouw, maar het tweetal was niet opgewassen tegen het Russische superduo Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova. Kaarle McCulloch en Stephanie Morton uit Australië wonnen goud door Miriam Welte en Emma Hinze uit Duitsland te verslaan.

Ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging bij de mannen werd net als in Parijs een week eerder met overmacht gewonnen door Denemarken. Casper von Folsach, Lasse Norman Hansen, Julius Johansen en Rasmus Pedersen waren veel te sterk voor het Britse Huub Wattbike Test Team: 3:53,499 tegen 3:56,699. De Britse nationale ploeg pakte brons door Frankrijk te verslaan, Nederland deed ook nu niet mee.

Bij de vrouwen ging de winst naar het sterkst mogelijke Britse kwartet: Laura Kenny, Katie Archibald, Elinor Barker en Eleanor Dickinson. In de finale waren ze te sterk voor het Italiaanse kwartet, terwijl Nieuw-Zeeland in een razendspannende en snelle race tegen Duitsland het brons pakte. Nederland deed zoals eigenlijk altijd het geval is niet mee.

Scratch
De Oekraïner Vitaliy Hryniv won de scratch, waar geen Nederlander aan de start verscheen. Ook bij de vrouwen werd de scratch zonder Nederlandse deelname verreden, waarbij het de Russische Alexandra Goncharova was die de zege pakte.