Vijfde MotoGP-pole van het jaar voor Marquez

Voor de vijfde keer dit jaar heeft Marc Marquez in de MotoGP een poleposition te pakken. Op het immer fraaie Phillip Island was de kersverse vijfvoudig wereldkampioen de beste in de kwalificaties voor de Grand Prix van Australië en dat deed hij al voor het vijfde jaar op rij.

Honda-rijder Marquez bleek een goede drie tienden van een seconde sneller dan zijn landgenoot Maverick Viñales op de Yamaha. Johann Zarco (Yamaha) completeert de eerste rij en gaf net als Suzuki-coureur Andrea Iannone iets meer dan een halve seconde toe. Diens teamgenoot Alex Rins staat al op ruim acht tienden van een seconde, naast thuisfavoriet Jack Miller (Ducati).

Valentino Rossi (Yamaha), Danilo Petrucci (Ducati) en Andrea Dovizioso (Ducati) staan op ruim een seconde op de derde rij, Marquez' teamgenoot Dani Pedrosa kwam niet verder dan de achttiende plek. Een speciale vermelding is er tot slot nog voor Hafizh Syahrin. De Maleisiër van het Tech 3-team kwalificeerde zich zeer knap als tiende, de beste MotoGP-kwalificatie ooit voor de rookie.

Moto2
Mattia Pasini pakte in de Moto2 de poleposition, zijn derde van het jaar. Op de eerste rij zal hij worden vergezeld door de Dynavolt Intact-teamgenoten Marcel Schrötter en Xavi Vierge, terwijl rij twee wordt gevormd door Dominique Aegerter, Brad Binder en Fabio Quartararo. Kampioenschapsleider Francesco Bagnaia start vanaf een teleurstellende zestiende plek, maar dat is wel vier plekken beter dan zijn enige concurrent, Miguel Oliveira.

Moto3
In de Moto3 is de poleposition voor de zoveelste keer dit jaar voor WK-leider Jorge Martin. Alleen Darryn Binder kon binnen een halve seconde van de Spanjaard blijven, Ayumu Sasaki completeert de eerste startrij. Martin's enige uitdagers in de titelstrijd vielen zwaar tegen: Marco Bezzecchi, tweede op één punt, start vanaf de vijftiende plek, Fabio di Giannantonio (derde) moet genoegen nemen met een zeventiende startplek.

Tijden
Voor de liefhebbers in de Europese tijdszones wordt het zondag een vroegertje - of zaterdag een latertje. Om 03.00 uur Nederlandse tijd gaat de Moto3 van start, om 04.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 06.00 uur doven de lichten voor de heren in de MotoGP. Let vooral even goed op als je live wilt kijken: de wintertijd gaat zoals gewoonlijk in de nacht van de Australische GP in, zorg dus dat je de tijden wel op orde hebt.