'Captain America' verslaat 'Russische tank' in titanenstrijd op WK worstelen

Het wereldkampioenschap worstelen in Parijs is zaterdagavond op fenomenale wijze afgesloten. Het allerlaatste gevecht van het WK was de finale van de mannen vrije stijl tot 97kg en die klasse kreeg de gedroomde finale tussen, volgens velen, de twee beste pound-for-pound worstelaars ter wereld.

De Amerikaan Kyle Snyder was de grote man in de klasse: sinds 2015 ongeslagen, wereldkampioen in dat jaar en vorig jaar goed voor olympisch goud, terwijl hij nog altijd maar 21 jaren jong is. Tevens zou een zege voor hem betekenen dat de VS voor het eerst sinds 1995 de teamtitel in de vrije stijl op het WK won en dat telt. Op weg naar de finale kende Snyder weinig moeite, de een na de ander ging voor de bijl tegen Captain America.

Zijn tegenstander was zo mogelijk een nog meer dominante worstelaar. De Rus Abdulrashid Sadulaev, ook nog maar net 21 jaar, domineerde de klasse tot 86 kilogram op ongekende wijze. In 2014 werd hij als tiener al met overmacht wereldkampioen, een jaar later deed hij dat nog eens over en ook op de Spelen in Rio was er geen stoppen aan. De Russian Tank kon in zijn klasse blijven domineren, maar ging de uitdaging aan: op het Russisch kampioenschap vocht hij dit jaar in de klasse tot 97kg, die hij won, en op het WK zou hij zich daar ook op tonen. Ook Sadulaev was veel te sterk voor al zijn tegenstanders op weg naar de finale, die hij bijna met speels gemak bereikte.

Snyder en Sadulaev kwamen zo tegen elkaar te staan in de strijd om goud en eigenlijk ook de strijd om de titel 'beste worstelaar ter wereld', ongeacht de gewichtsklasse. De wedstrijd waar lang naar uitgekeken werd stelde allerminst teleur: Sadulaev nam de leiding, maar Snyder kwam terug en tot de laatste minuut was met geen mogelijkheid een winnaar aan te wijzen. Twintig seconden voor het einde maakte Snyder de beslissende actie, waarmee hij op een 6-5 voorsprong kwam. Voor Sadulaev was het teveel en de Rus proefde voor het eerst in zijn internationale loopbaan een nederlaag.

De finale tussen Kyle Snyder en Abdulrashid Sadulaev (Bron: YouTube)