'Russische Tank' neemt hard revanche op 'Captain America'

heywoodu

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is deze week het wereldkampioenschap worstelen bezig en daar zaten fans vooral op één specifiek gevecht te wachten: Abdulrashid Sadulaev uit Rusland tegen Kyle Snyder uit de Verenigde Staten. The Russian Tank tegen Captain America, zoals de twee ook wel genoemd worden.

Sadulaev en Snyder worstelen in de vrije stijl tot 97 kilogram. Voor een wat meer uitgebreide introductie van de twee titanen verwijzen we u graag naar het bericht over de WK-finale van vorig jaar, waarin olympisch kampioen Snyder na een prachtige strijd afrekende met de uit Dagestan afkomstige en onverslaanbaar geachte Sadulaev, olympisch kampioen in een lichtere gewichtsklasse.

Op één toevallige nederlaag vroeg in zijn carrière na was het nog altijd de enige verliespartij voor Sadulaev en na wederom een sterk jaar zinde hij in Boedapest op revanche. Op weg naar de finale gooide hij alles en iedereen met twee vingers in de neus over de mat en ook Snyder had niet al te veel moeite om de finale te bereiken.

Het was dus weer zover en in de eindstrijd stonden de heren voor de tweede keer tegenover elkaar. Sadulaev wilde wraak....en kreeg wraak op uitermate overtuigende wijze. Al na goed een halve minuut dook hij naar de benen van Snyder, waarna hij de Amerikaan tegen de grond drukte en hem na krap een minuut met beide schouders op de mat wist te houden, lang genoeg voor de scheidsrechter om de partij te beëindigen: Sadulaev won met een pin - de zege in het worstelen waarbij het in één keer voorbij is - en is de nieuwe wereldkampioen.

 

Sadulaev - Snyder (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen tot 55 kilogram werd het in de halve finale tussen Jacarra Winchester uit de VS en de Wit-Russische Zalina Sidakova flink spannend. Sidakova had een voorsprong en leek te winnen, maar in letterlijk de laatste seconde kwam Winchester met de winnende takedown. Dat bleek echter toch níet het geval: de takedown werd één tiende van een seconde te laat afgerond, zo bleek na bestudering van de beelden, en Sidakova mocht naar de finale.

Winchester ging de herkansingen in, maar verloor uiteindelijk in de strijd om het brons tegen Lianne Montero Herrera uit Cuba. Sidakova verloor de finale uiteindelijk vrij kansloos van de Japanse Mayu Mukaida.

Winchester - Sidakova (Bron: YouTube)

Bij de mannen tot 79kg viel een soortgelijke actie te noteren in de strijd om brons. De Iraniër Ezzatollah Akbari dacht de Wit-Rus Ali Shabanov in de allerlaatste seconde nog te werpen, waarmee hij de winnende punten scoorde....tot de herhaling uitwees dat hij enkele tienden van een seconde te laat was. Het goud was voor de Amerikaan Kyle Dake, die op weg naar de finale iedereen overhoop gooide. Jabrayil Hasanov uit Azerbeidzjan bood meer tegenstand, maar was toch niet opgewassen tegen Dake.

Akbari - Shabanov (Bron: YouTube)

Bij de mannen tot 70kg werd het een zeer spannende ontknoping. De Rus Adam Batirov, sinds het traject richting de Spelen van 2016 uitkomend voor Bahrein, nam het daarin op tegen de eveneens - zoals zoveel worstelaars - uit Dagestan afkomstige Magomedrasul Gazimagomedov, trainingsgenoot van UFC-ster Khabib Nurmagomedov. Batirov had bijna het hele gevecht de touwtjes in handen en leek te winnen, maar Gazimagomedov vocht zich punt voor punt terug. In de laatste seconde sloeg hij vervolgens toe: de Rus werkte Batirov tegen de grond voor een takedown en dat leverde hem de benodigde punten op voor de wereldtitel.

Gazimagomedov - Batirov (Bron: YouTube)