Domeinnaamhouder moet artikelen verwijderen van misdaadwebsite

De domeinnaamhouder van de Nederlandse website Crimebron.nl waarop misdaadartikelen staan moet artikelen over twee Utrechtse ondernemers verwijderen of de website buiten gebruik stellen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland gisteren beslist in een kort geding.

Ongefundeerde beschuldigen
De ondernemers worden in artikelen op de website beschuldigd van betrokkenheid bij onder andere een moord. Deze beschuldigingen zijn ongefundeerd. De auteur van de artikelen is anoniem en zijn identiteit wordt afgeschermd door de domeinnaamhouder. De domeinnaamhouder heeft de domeinnaam verworven met het doel de auteur anoniem te houden en weigert de artikelen te verwijderen of de website buiten gebruik te stellen, hoewel hij daartoe wel in staat is.

Verwijderen of buiten gebruik
De rechter oordeelt nu dat de domeinnaamhouder alle berichtgeving over de ondernemers en hun bedrijf alsnog binnen 24 uur moet verwijderen. In het geval dat daar niet tijdig aan wordt voldaan moet de domeinnaamhouder de website buiten gebruik stellen. Als ook daar niet aan wordt voldaan geldt dit vonnis als een verzoek van de domeinnaamhouder aan SIDN tot onmiddellijke buitengebruikstelling van de website.

Update 09:47 uur
Inmiddels heeft de 'domeinnaamhouder' aan de eis van de rechter voldaan. Of dat op de juiste wijze is gebeurd valt te betwijfelen, gezien de tekst van de rectificatie.