Turners stunten met WK-finale landenwedstrijd, Zonderland als 4e naar rekstokfinale

heywoodu

Op het wereldkampioenschap turnen in Doha heeft de Nederlandse ploeg voor een forse stunt gezorgd door zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor de teamfinale. Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Epke Zonderland turnden zich naar een zeer knappe zevende plek, voor onder meer Oekraïne en Duitsland. Individueel moet Nederland het met één finaleplek doen bij de mannen, twee minder dan vorig jaar.

Rekstok
Zonderland kwam in de kwalificatie tot een vierde plek. De Japanse meerkampkoning Kohei Uchimura kan wegens een blessure geen meerkamp afwerken in Doha, maar kwam wel tot de beste score aan de rekstok. De Kroatische wereldkampioen Tin Srbic zette de vijfde score neer, Bart Deurloo werd twaalfde en is daarmee net geen reserve. 

Vloer
Schmidt greep met een dertiende plaats namens Nederland net naast de plekken als reserve. Olympisch kampioen Max Whitlock kwam niet verder dan de 31e plek, Arthur Mariano, in Rio voor eigen publiek goed voor brons, werd 27e en Europees kampioen Dominick Cunningham viel met de negentiende plek ook tegen.

Voltigepaard
Geen Nederlanders in de buurt van de finaleplaatsen, maar wel een opvallend resultaat. Veel scores vielen flink tegen, maar vooral Rhys McClenaghan stelde zwaar teleur. De jonge Ier pakte dit jaar op het EK als eerste Ier ooit goud in het turnen, maar strandde nu met een 113e plek.

Ringen
De grootmeester van de ringen, de Griek Eleftherios Petrounias, leek tot enkele dagen geleden het WK aan zich voorbij te moeten laten gaan. Toch is de olympisch, wereld- en Europees kampioen op tijd fit en in de kwalificaties was hij gelijk de beste. Dennis Goossens werd negende en is eerste reserve, 0,100 achter de finalisten.

Sprong
Olympisch kampioen Ri Se-gwang uit Noord-Korea, wereldkampioen Kenzo Shirai uit Japan en Europees kampioen Artur Dalaloyan uit Rusland, allemaal staan ze in de finale in Doha, Shek Wai Hung uit Hong Kong haalde het zeer knap, Carlos Edriel Yulo uit de Filipijnen moest het helaas nét doen met een rol als reserve.

Brug
Ook hier zijn de olympisch, wereld- en Europees kampioen er in de finale allemaal bij. Oleg Verniaiev uit Oekraïne (goud in Rio) kwam tot de tweede score, achter de Chinese wereldkampioen Zou Jingyuan, terwijl Dalaloyan vijfde werd. Zonderland eindigde als negentiende.

De kwalificaties bij de vrouwen gaan zaterdag van start en duren tot zondagavond. Nederland komt zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur in actie.