Spannende ontknoping WK Supersport, laatste Superbike-race afgelast

Motorcoureur Sandro Cortese heeft zich voor het eerst in zijn carrière gekroond tot wereldkampioen Supersport. De Duitser eindigde zaterdag op het Qatarese Losail International Circuit als tweede in de laatste race van het jaar en daarin werd de titelstrijd beslist.

Het was nogal een partij boutweer in Qatar, wat men in de sportwereld gemerkt heeft: het WK turnen liep vertraging op wegens een lekkende hal en het circuit stond blank, waardoor de boel later van start ging. Cortese begon als leider aan de laatste race en had vijf punten voorsprong op de Fransman Jules Cluzel, die wegens zijn hogere aantal overwinningen bij een gelijke stand de titel zou pakken.

Al vroeg in de race ontstond een bijzonder fraai duel tussen de twee, waarbij Cluzel en Cortese afwisselend de koppositie en dus de virtuele wereldtitel pakten. In de slotfase van de race kwam Lucas Mahias zich ook in die strijd mengen en hij pakte de leiding zelfs.

Dat was gunstig voor Cortese: met Mahias aan kop was zowel een tweede als derde plek voldoende voor de Duitser, terwijl hij en Cluzel van achteren eigenlijk niet werden bedreigd. Toch bleef het hard tegen hard gaan en Cluzel werd daar het slachtoffer van: hij ging onderuit en de titelstrijd was definitief beslist, terwijl Mahias de race won.

Voor Cortese is het de tweede wereldtitel uit zijn carrière. In 2012 pakte hij de titel in de Moto3, maar na vijf vrij magere jaren in de Moto2, waarin hij niet verder kwam dan drie derde plekken, stapte hij voor 2018 over naar de World Supersport.

De laatste race van het World Superbikes-kampioenschap, waar de Supersport-coureurs in het voorprogramma rijden, werd afgelast. Tijdens de Supersport-race was al duidelijk dat er nog vrij veel water op de baan lag en men besloot de laatste Superbike-race van het seizoen dan ook te annuleren uit veiligheidsoverwegingen. Jonathan Rea was al zeker van de wereldtitel, Michael van der Mark beëindigt het seizoen op een knappe derde plek.