FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 oktober 2018

Voetbalsters Ajax kansloos tegen Lyon

De voetbalsters van Ajax hebben in de achtste finale van de Champions League kansloos verloren van Olympique Lyonnais. In Amsterdam was de Franse club met 4-0 te sterk.

De vijfvoudig winnaar van de Champions League was oppermachtig op De Toekomst. De thuisclub mag van geluk spreken dat de uitslag niet nog groter uitgevallen is. Lyon creëerde in totaal 26 doelpogingen, waarbij Ajax tot geen enkele doelpoging kwam.

Door het grote verlies is de return op 31 oktober een formaliteit.

Overige uitslagen achtste finale Champions League
Zürich - Bayern Munchen 0–2
VfL Wolfsburg - Atlético Madrid 4–0
Ajax - Lyon 0–4
Barcelona - Glasgow City 5–0
Linköping - Paris Saint-Germain 0–2
Chelsea - Fiorentina 17 oktober
Rosengård - Slavia Praha 18 oktober
LSK Kvinner - Brøndby 1–1

Tot 10 maanden cel geëist wegens hypotheekfraude

Een goed lopend familiebedrijfje. Zo zou je de autohandel uit Nieuw-Vennep kunnen omschrijven. Alleen werd het bedrijf met name gebruikt door een man, zijn nieuwe vriendin, zijn ex-vrouw en haar dochter om tussen 2011 en 2013 hypotheekfraude te kunnen plegen. Vandaag hoorden de vier verdachten straffen tot tien maanden cel tegen zich eisen.

Een 19-jarig meisje dat een huis in Aalsmeerderbrug op haar naam heeft staan, gekocht van haar moeder, en daarnaast nog twee panden ter waarde van 340.000 euro in Leimuiden wil kopen. Dat trekt wel de aandacht, zou je denken, van partijen die normaal gesproken bij de verkoop van een huis betrokken zijn.

Wat daar ook van waar moge zijn, op papier leek het allemaal in orde. Want de jonge vrouw had een baan bij de autohandel waarvan de 51-jarige nieuwe vriendin van haar stiefvader volgens de papieren de eigenaresse was. Die baan zou haar 22.500 euro per jaar opleveren. En daarnaast zou ze haar woning in Aalsmeerderbrug verhuren voor 12.000 euro per jaar.

Wel een beetje vreemd natuurlijk, zo stelt het OM, dat haar 51-jarige stiefvader uit Buitenkaag alles regelde en met de benodigde papieren aan kwam zetten. Zoals de werkgeversverklaring van de autohandel en een huurovereenkomst van de woning in Aalsmeerderbrug.

In het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), opgericht om informatie te delen rond georganiseerde misdaad, doken politie en Belastingdienst toch maar eens in de zaak. De jonge vrouw werd aangehouden en verhoord. En wat bleek: zij volgde een MBO-opleiding in de periode van 2011 tot en met 2013 en vertelde dat zij in de vakantie ‘wel eens’ gewerkt had voor de autohandel. Maar zeker geen 38 uur in de week zoals in de werkgeversverklaring stond.

Haar verklaring bij de politie deed de familiesfeer geen goed. Over de telefoon ging stiefvader flink te keer tegen zijn stiefdochter, zoals bleek uit de taps. Later deed de stiefdochter ook aangifte tegen haar stiefvader wegens bedreiging. Verder bleek de veronderstelde huurder van de woning in Aalsmeerderbrug daar nooit gewoond te hebben, aldus het OM.

Uit een en ander rees al snel het beeld dat de stiefvader de spin in het web was en de vrouwen allerlei dingen voor hem moesten regelen. Zo had de eigenaresse van de autohandel volgens het OM een vervalste werkgeversklaring opgemaakt en betaalde zij “salaris” uit terwijl de jonge vrouw van 19 jaar daar helemaal niet voor had gewerkt.

Van de rekening van de stiefdochter ging het geld weer naar haar 50-jarige moeder uit Rijsendam als ‘rente en aflossing’ voor het huis in Aalsmeerderbrug. Met andere woorden, volgens het OM werd hier geld witgewassen. Bovendien was de jonge vrouw van 19 jaar door valsheid in geschrifte en oplichting van de bank eigenaresse geworden van panden waar een flinke overwaarde op is ontstaan, zo stelde de officier van justitie. Ook dat is als witwassen te zien.

Vandaag eiste de officier van justitie dan ook tegen de 51-jarige stiefvader tien maanden cel (waarvan vier maanden voorwaardelijk) wegens oplichting en witwassen; de 51-jarige vriendin van de stiefvader hoorde 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden wegens valsheid in geschrifte eisen. De 19-jarige vrouw hoorde 160 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand wegens valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen eisen en tot slot eiste het OM tegen haar 50-jarige moeder 100 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand wegens witwassen.

Verder wil de officier van justitie dat de panden die verkregen zijn met hypotheekfraude, verbeurd worden verklaard, oftewel aan de Staat worden overgedragen.

De uitspraak is over twee weken.

NBA: Warriors openen nieuwe titeljacht met winst op Thunder

De Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is dinsdagavond weer van start gegaan. De Golden State Warriors zijn de jacht op hun derde opeenvolgende titel goed begonnen: de Oklahoma City Thunder werd thuis in Oakland geklopt.

Tot halverwege het derde kwart hadden de Warriors de hele wedstrijd een voorsprong in handen. OKC kwam op dat moment even langszij en hield het vervolgens vrijwel tot het einde spannend, maar aan de hand van Stephen Curry (32 punten) en Kevin Durant (27 punten) wonnen de Warriors met 108-100 alsnog 'gewoon'.

De andere wedstrijd van de openingsdag werd in de TD Garden in Boston gespeeld, waar de Celtics - volgens velen een van de grootste kanshebbers om de Warriors uit te dagen - het opnamen tegen de Philadelphia 76ers. Vorig jaar was het seizoen na een paar minuten al voorbij voor nieuwe aanwinst Gordon Hayward, dit keer kon hij gewoon meespelen.

Joel Embiid (23 punten, 10 rebounds) en Ben Simmons (19 punten, 15 rebounds) deden het uitstekend bij de Sixers, maar het was niet goed genoeg. Jayson Tatum leidde de score bij de Celtics met zijn 23 punten en op de eerste minuten na had de thuisploeg het hele duel de leiding in handen: 105-87.

Mocht je als NBA-fan overigens zin hebben om ons (het liefst met enige regelmaat) te komen helpen met het schrijven van de dagelijkse stukjes, laat het vooral even weten! Dat kan bijvoorbeeld via de comments, een postduif of een PM.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Dilrosun over Guardiola: "Als hij praat, dan luister je"

Javairo Dilrosun heeft veel geleerd van Josep Guardiola bij Manchester City. De vleugelspeler werkte tot afgelopen zomer samen met de Spanjaard.

Dilrosun stapte op zestienjarige leeftijd over van Ajax naar Manchester City en trainde het afgelopen jaar regelmatig mee met de hoofdmacht van de  Citizens. Tot een debuut kwam het niet, aangezien hij deze zomer de overstap maakte naar Hertha BSC.

"Alles wat hij zegt, is leerzaam. Als hij praat, dan luister je", vertelt Dilrosun in gesprek met Voetbal International. "Op het gebied van tactiek en techniek heb ik heel veel van hem geleerd. Hoe ik ballen moest aannemen, hoe ik mijn snelheid het best kon gebruiken, hoe ik de back van de tegenstander het best kon verdedigen… Pep is echt één van de allerbeste trainers ter wereld."

Dilrosun maakte transfervrij de overstap naar de Bundesliga en is daar een van de revelaties van het seizoen. In zes wedstrijden vond hij twee keer het net en gaf drie assists. Komende zondag neemt Hertha het op eigen veld op tegen SC Freiburg, een duel tussen de nummers vijf en elf van de ranglijst.

Henneplucht leidt naar 275 kg zwaar illegaal vuurwerk

In de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 04.00 werd een melding gedaan van een sterke henneplucht bij een woning aan de Irene Vorrinkstraat in Hoofddorp. Na een positieve warmtemeting bracht de politie een bezoek aan de woning. Eenmaal daar troffen zij een afgetimmerde ruimte aan die was ingericht voor de hennepteelt, er stonden ongeveer 30 planten in de ruimte.

Daar bleef het niet bij, de politie deed onderzoek in de garagebox van de bewoner van het pand. Daar troffen zij een enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk aan. De inhoud van de box was goed voor 275 kilo vuurwerk waarvan 75 kilo mortieren. Deze hadden bij ontploffing voor een niet te overziene explosie kunnen zorgen.

De 39-jarige bewoner is aangehouden en voor onderzoek naar bureau gebracht. De hennepkwekerij is door de politie ontmanteld en het vuurwerk is in beslag genomen.

Henneplucht leidt naar 275 kg zwaar illegaal vuurwerk (Foto: Politie.nl)
Henneplucht leidt naar 275 kg zwaar illegaal vuurwerk (Foto: Politie.nl)

Badmintonduo Piek/Seinen stunt tegen wereldkampioenen in Danish Open

Badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen hebben voor een stunt gezorgd op het Danish Open, waar alleen de beste 32 spelers/koppels van de wereld aan mee doen. Het Nederlandse duo, afgelopen weekend nog finalist op het Dutch Open, won in Odense de openingsronde met 21-19, 21-18 van de Japanse wereldkampioenen Mayu Matsumoto en Wakana Nagahara.

In de eerste game leek er niks aan de hand voor het Japanse koppel. De nummer vijf van de wereld kwam met 10-17 voor, maar het Piek/Seinen kwamen sterk terug in de game. Pas op 20-19 kwam het Nederlandse koppel pas op voorsprong en op het eerste gamepoint was het meteen raak voor Piek/Seinen, de nummer 25 van de wereld.

In de tweede game nam het Nederlands duo al snel afstand van Matsumoto/Nagahara. Piek/Seinen wist in het verloop van de game hun voorsprong uit te bouwen en op 20-12 kreeg het Nederlands team hun eerste machtpoint. Het Japanse koppel, dat in Denemarken als zesde is geplaatst, wist nog zes wedstrijdpunten weg te werken. Op het zevende matchpoint was het toch raak voor de Nederlandse badmintonsters.

Jelle Maas verloor samen met zijn dubbelpartner Robin Tabeling hun eerste ronde tegen het als vijfde geplaatste koppel Mathias Boe en Carsten Mogensen uit Denemarken: 21-19, 21-15.

Vente: "Ik hoop iets meer speeltijd bij Feyenoord te krijgen"

Dylan Vente was dinsdagavond de grote uitblinker bij Oranje Onder-20 dat met 4-1 te sterk was voor de leeftijdsgenoten van Polen.

De spits van Feyenoord gaf drie assists, maar het hoogtepunt was zijn omhaal in de 4-1 zege. "De bal kwam goed voor en nadat ik hem op m’n borst had aangenomen, kon ik eigenlijk niet anders dan een omhaal proberen. Ik raakte de bal echt perfect en wist eigenlijk direct dat het een goal zou worden. Een heerlijk gevoel", vertelt Vente op de website van zijn management Team Wasserman.

"In de eerste helft speelden we echt heerlijk voetbal, met veel beweging om mij heen met spelers als Dani de Wit, Noa Lang en Tahith Chong. Zij zijn constant in beweging en dat spelletje ligt mij wel als spits", vervolgt de negentienjarige aanvaller.

"Lekker voor mij om weer eens negentig minuten te voetballen. Dat is voor elke speler belangrijk. (...) Vorige maand scoorde ik op het veld van Quick Boys ook al in de 3-1 overwinning op Engeland, ook een sterke tegenstander. Ik hoop nu dat ik de komende tijd ook bij Feyenoord iets meer speeltijd zal krijgen, want alleen dan kan ik echt beter worden."

Jong Oranje sluit mislukte kwalificatiereeks af met zege, De Wit schittert bij onder 20

Het Nederland onder 21 van bondscoach Erwin van de Looi heeft de laatste EK-kwalificatiewedstrijd met 3-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten uit Oekraïne.

De keuzeheer moest zich voor aanvang van de wedstrijd verantwoorden voor zijn selectie, want die herbergde vijf basisspelers die over drie jaar niet meer inzetbaar zijn op een eventueel eindtoernooi. Kwalificitie voor het EK 2019 was door eerdere missers al buiten handbereik geraakt, dus hoopte men een jonge ploeg te zien die zich alvast kan voorbereiden op de komende jaren.

Van de Looi koos er echter voor om vijf 'te oude' spelers te laten spelen omdat winnen bij hem nog altijd voorop staat. Eén van die spelers is Richairo Zivkovic en de spits van Oostende betaalde dat vertrouwen terug met twee treffers. Eén voor en één na rust. Justin Kluivert deed in de 21e minuut als eerste een duit in het zakje door de openingstreffer te scoren.

De vleugelspeler van AS Roma vond de verre hoek met een hard en laag schot. Het voorbereidende werk kwam van uitblinker Zivkovic, die drie minuten later zelf binnen kon werken nadat Justin Hoogma de paal had geraakt. Na rust bouwde Jong Oranje het overwicht uit met een verdiende derde treffer. Een kwartier ovor het einde kreeg Zivkovic de bal op een presenteerblaadje en kon hij moeiteloos in het lege doel schuiven.

Met de overwinning passeerde Nederland de Oekraïners nog op de ranglijst, die vooraf nog wel een theoretische kans hadden op plaatsing. Voor Nederland is het puntenaantal hoe dan ook te laag om als beste nummer twee door te gaan naar de play-offs voor het EK. Het ongenaakbare Engeland gaat als poulewinnaar wel naar het eindtoernooi in Italië en San Marino.

Nederland onder 20 kwam in actie in de Elite League en dat ging prima. Feyenoorder Dylan Vente opende de score, Ajacied Dani de Wit volgde met een loepzuivere hattrick: hij scoorde in de 25e, 35e en 44e minuut en zorgde voor de 4-0 eindstand, waardoor Nederland samen met Portugal bovenaan staat na vier duels.

Nederland onder 19 gaat door naar de eliteronde van de kwalificatie voor het EK van volgend jaar. In en tegen Ierland verloor de ploeg met 2-1, maar door twee eerdere zeges was uitschakeling al niet meer mogelijk. De eliteronde, waar de startbewijzen voor het EK vergeven worden, wordt begin volgend jaar gespeeld.

NHL: Oilers vechten zich na knappe comeback langs Jets

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben in de NHL een knappe zege geboekt. Op bezoek bij de Canadese landgenoten van de Winnipeg Jets won de ploeg met 4-5 na overtime, maar daar was wel een fraaie comeback voor nodig.

Twee snelle goals van Adam Lowry brachten de Jets rap op voorsprong, maar Connor McDavid zorgde voor de aansluiting. Dankzij Ben Chiarot en Mark Scheifele konden de Jets-fans al snel weer juichen: na amper een minuut in de tweede periode stond het al 4-1.

Daar bleef het tot achttien seconden na het begin van de derde periode bij, want op dat moment werd het 4-2 door Ty Rattie. McDavid maakte nog eens vanuit de powerplay een aansluitingstreffer, waarna de pas 20-jarige Jesse Puljujärvi voor 4-4 zorgde. Darnell Nurse velde kort na het begin van de overtime het eindoordeel: 4-5 voor de Oilers.

Uitslagen NHL dinsdag
New Jersey Devils - Dallas Stars 3-0
New York Rangers - Colorado Avalanche 3-2 SO
Philadelphia Flyers - Florida Panthers 6-5 SO
Pittsburgh Penguins - Vancouver Canucks 2-3 OT
Tampa Bay Lightning - Carolina Hurricanes 4-2
Minnesota Wild - Arizona Coyotes 2-1
Winnipeg Jets - Edmonton Oilers 4-5 OT
Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres 4-1

Jets - Oilers (Bron: YouTube)

EU: 'Palestijnen moeten kappen met raketten op Israël afvuren'

Naar aanleiding van weer een raketaanval op Israëlische grondgebied vanuit Gaza, heeft de EU de Palestijnen nogmaals opgeroepen om te stoppen met het op deze manier uitlokken van geweld. Israël reageert namelijk altijd na elke provocatie met harde acties tegen terroristische doelen in de regio.

Woensdagochtend werd vanuit Gaza een raket afgevuurd op Beër Sheva, een stadje in het zuiden van Israël en raakte zowaar een woonhuis. Negen mensen werden behandeld vanwege shock, een aantal van hen werd naar het ziekenhuis vervoerd voor verdere behandeling. Een tweede raket werd afgevuurd op de kustregio van Gush Dan, maar deze landde kansloos in de Middellandse Zee.


Terroristische aanval op Israël (Bron: Youtube)

Israël reageerde op dit geweld door een aantal luchtaanvallen op terroristische doelen uit te voeren. Hierbij werd ten minste één terrorist gedood en enkele verboden tunnels van Gaza naar Israël vernietigd. Terroristische organisatie Hamas ontkent alle betrokkenheid bij de raketaanval, maar de woordvoerder van het Israëlische leger, Ronen Manelis, is er zeker van dat degenen die de raket hebben afgevuurd tot Hamas behoren.

De EU is het gepest vanuit Gaza inmiddels meer dan zat en laat net als in mei nogmaals hun afkeer blijken. "De aanvallen met raketten en mortieren vanuit Gaza naar Israël moet onmiddelijk stoppen. De eerste prioriteit is de-escalatie", aldus niet mis te verstane woorden van de diplomatieke afdeling van de EU, de EEAS.

Als extra veiligheidsmaatregel heeft de Israëlische minister van defensie Avigdor Liberman de grenstoegangen Erez en Kerem Shalom tot nader order gesloten voor verkeer vanuit Gaza. "We moeten Hamas nu hard raken", aldus een getergde Liberman. "We kunnen dit soort geweld dat we week in week uit om onze oren krijgen niet meer accepteren. Alle opties, alle mogelijkheiden lijken uitgeput. Nu moeten we beslissingen gaan nemen."

17-jarige pyromaan opgepakt om branden in Urk

De politie heeft woensdag een 17-jarige jongen pyromaan uit Tollebeek aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij één of meerdere branden in Urk. In het rechercheonderzoek naar de branden is de jongen uit Tollebeek naar voren gekomen. Woensdagmorgen werd hij aangehouden en verhoord.

De politie gaat verder met het onderzoek en sluit meer aanhoudingen niet uit. Eind september werden al twee jongeren van 17 en 18 jaar uit Urk aangehouden. Zij zijn inmiddels op vrije voeten, maar zijn nog steeds verdachten in het onderzoek.

Ackermann klopt Nederlanders in tweede etappe Gree-Tour of Guangxi

Pascal Ackermann heeft de tweede etappe van de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De Duits kampioen van BORA-hansgrohe was na een etappe van 145 kilometer de snelste in de massasprint te snel voor de Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. Groenewegen blijft leider in het algemeen klassement.

Rémi Cavagna (Quick-Step Floors), Alex Dowsett (Katusha-Alpecin), Yousif Mirza (UAE Emirates), Andrei Grivko (Astana) en Feng Chung Kai (Bahrain Merida) waren de aanvallers van de dag. De kopgroep kreeg nooit veel ruimte van de sprintersploegen. Cavagna bleef het langst vooruit, maar in de laatste vier kilometer was ook zijn aanval voorbij.

In de sprint die volgde was Ackermann de snelste. In natte omstandigheden in Qinzhou was de Duits kampioen te snel voor Jakobsen en Groenwegen. Groenewegen, die de openingsrit won, blijft wel leider in het algemeen klassement. De Nederlander van LottoNL-Jumbo heeft een voorsprong van vier seconden op Ackermann en Jakobsen. Donderdag staat opnieuw een vlakke rit op het programma.

'Barcelona overweegt breuk met ambassadeur Ronaldinho'

Barcelona overweegt de samenwerking te beëindigen met Ronaldinho, die tegenwoordig ambassadeur is van de Catalanen.

Dat heeft te maken met Ronaldinho's politieke voorkeuren. Rondom de Braziliaanse verkiezingen van begin oktober sprak hij zijn steun uit aan de omstreden politicus Jair Bolsonaro, die controversiële standpunten inneemt als het gaat om bijvoorbeeld de doodstraf en homoseksualiteit. Barcelona zit daarom nogal met Ronaldinho in zijn maag.

De zeer rechtse Bolsonaro kreeg bij de verkiezingen 46,3 procent van de stemmen. Eind oktober volgt een tweede stemronde, omdat de winnaar minder dan de helft van de stemmen binnenhaalde. Josep Vives, woordvoerder van Barcelona, gaf een politiek antwoord toen de Spaanse media hem vroegen naar deze kwestie: "Onze democratische waarden komen niet overeen met wat wij gehoord hebben over deze kandidaat."

"We respecteren de vrijheid van meningsuiting en dus ook de woorden van Ronaldinho", sprak Vives volgens Sport. Barça heeft nog niet besloten of Ronaldinho als ambassadeur van de club mag blijven werken. "We gaan in de toekomst zien hoe dit uitpakt."

39-jarige opgepakt na jatten AED

De politie hield woensdag 17 oktober een 39-jarige man uit Breda aan op verdenking van diefstal van een automatisch externe defibrillator (AED) uit een winkelcentrum aan de Rat Verleghstraat in Breda

Het apparaat werd dinsdag 18 september uit het winkelcentrum weggenomen. Direct werden er camerabeelden veiliggesteld waar de man op stond. Hierop volgde een herkenning door de politie. De verdachte hield het niet bij een diefstal van één AED. Zaterdag 13 oktober probeerde de man eenzelfde apparaat te stelen vanaf een woning aan de Voortakker. Ook hier werd de verdachte op camerabeelden vastgelegd.

De man werd woensdagochtend in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor bekende hij beide zaken. Op dit moment zit de verdachte nog vast.

64-jarige levensgevaarlijk gewond na schietpartij

Vlak voor de kruising van de Willem Ruyslaan met de Oudedijk in Rotterdam, werd woensdagochtend rond 10.55 uur een man van dichtbij neergeschoten. De Rotterdammer van 64 raakte levensbedreigend gewond. Naar de verdachte wordt uitgebreid gezocht.

Het slachtoffer zat in een auto, toen een man op een motorscooter hem van dichtbij onder vuur nam. De bestuurder werd meerdere malen getroffen, zijn bijrijder bleef hevig geschrokken maar zonder verwondingen achter. Er waren veel getuigen die direct de hulpdiensten waarschuwden.

Klopjacht
Intussen ging de dader er op een scooter vandoor in de richting van de Kralingse Zoom. Op de ‘s-Gravenweg ging hij onderuit en vervolgde zijn vlucht te voet. Onder andere de politiehelikopter, het arrestatieteam en de parate eenheid startten direct een klopjacht naar de verdachte, een forse donkere man met een zwarte helm.

Groot onderzoek
Het slachtoffer is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Op de locaties van het schietincident en de crash van de motorscooter verrichtte forensische opsporing zorgvuldig onderzoek en werd gesproken met getuigen. Intussen is een uitgebreid onderzoek (TGO) gestart met twintig rechercheurs.

64-jarige levensgevaarlijk gewond na schietpartij (Foto politie.nl)
64-jarige levensgevaarlijk gewond na schietpartij (Foto politie.nl)

MLB: Dodgers trekken stand na slopende strijd gelijk, Red Sox op voorsprong

De honkballers van de Los Angeles Dodgers staan in de National League Championship Series weer op gelijke hoogte met de Milwaukee Brewers. In eigen huis wonnen de Dodgers de vierde wedstrijd met 2-1, maar dat had wel enige voeten in de aarde.

Brian Dozier sloeg de Dodgers al in de eerste inning op het scorebord, maar in de vijfde inning kwamen de Brewers langszij dankzij Domingo Santana. Vervolgens duurde het erg lang voor het nog gescoord werd. Cody Bellinger redde de Dodgers met een schitterende duik om zo een vangbal te laten noteren en in de dertiende inning, na ruim vijf uur, sloeg hij teamgenoot Manny Machado over de thuisplaat: 2-1.

Machado werd daarmee overigens gelijk een gehaat man in Milwaukee, zeker na een eerder incident. De Dodgers-speler kwam bij het eerste honk aan en schoffelde het been van Jesus Aguilar van de Brewers daar onderuit, wat tot een opstootje leidde.

De Boston Red Sox staan in de American League Championship Series op voorsprong, nadat ze de Houston Astros in het stadion van de regerend kampioen klop gaven. Na zes innings stond het 2-3, de Red Sox scoorden er nog een run bij en in de achtste inning sloeg Jackie Bradley Jr snoeihard toe: een grand slam, een homerun met alle honken bezet. De Red Sox schoven zo in één klap door naar 2-8 en gaven dat niet meer weg.

MLB play-offs woensdag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-7)
23.05 Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers, National League Championship Series, wedstrijd 5 (2-2)
02.35 Houston Astros - Boston Red Sox, American League Championship Series, wedstrijd 4 (2-1 Red Sox)

Astros - Red Sox (Bron: YouTube)

Dodgers - Brewers (Bron: YouTube)

Man met kogelwerend vest voelde zich bedreigd

De man die dinsdagmiddag omstreeks 13.00 uur met een kogelwerend vest en een tas het Stadskantoor binnenliep, had geen kwaad in de zin. De politie heeft de 30-jarige Utrechter uitgebreid verhoord. De man heeft aangegeven dat hij zich al langer bedreigd voelt en daarom voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.

Uit het onderzoek is niets gebleken van een concrete dreiging voor omstanders of van terroristische motieven. Er was ook geen sprake van agressie. De man was aan het wachten tot hij aan de beurt was voor de aanvraag van een regulier document. De aanhouding door meerdere agenten is verder rustig verlopen.

In de tas van de man zijn een gasalarmpistool en een ploertendoder aangetroffen. De politie maakt dossier op voor verboden wapenbezit en stuurt dit naar het Openbaar Ministerie. Inmiddels is de man in overleg met het OM op vrije voeten gesteld.

Crysis-trilogie backwards compatible op Xbox One

Microsoft lijkt als missie te hebben om backwards compatibility voor elke game toe te voegen aan de Xbox One. De nieuwste aanwinst in de steeds grotere bibliotheek is de volledige trilogie van Crysis.

Zowel het origineel als Crysis 2 en Crysis 3 zijn vanaf vandaag te spelen op de Xbox One. De eerste twee delen kwamen in 2011 naar de Xbox 360, gevolgd door Crysis 3 in 2013.

Crysis is een first-person shooter met snelle acties in nanosuits. Daarnaast staat met name het origineel vooral bekend om zijn ongekende graphics voor die tijd. Toegegeven vooral op pc, maar ook de consoleversie zag er zeker niet verkeerd uit. En zelfs vandaag de dag kan de game nog goed meekomen. Heb je de games nog liggen voor de Xbox 360, dan kun je ze nu dus ook op de Xbox One draaien.

Monaco presenteert Henry: "Werk aan de winkel"

Thierry Henry is woensdag door AS Monaco aan de pers gepresenteerd. De Fransman beseft dat hij meteen vol aan de bak moet.

Monaco vierde in 2017 nog de landstitel en vorig seizoen werd de ploeg tweede, maar nu vinden de Monegasken zichzelf terug op een beschamende achttiende plaats. Leonardo Jardim werd daarom vervangen voor Henry, die woensdag voor het eerst de media toesprak. "Het is geen makkelijke situatie."

"Ik ben afhankelijk van het spelersmateriaal. Ik ben geen trainer die zijn team blind laat aanvallen", geeft de voormalige sterspeler van Arsenal aan. "Mijn carrière als speler zal me zeker helpen, maar dit is een ander vak en daar moet ik nog veel in leren. We moeten de juiste balans zien te vinden en we moeten het plezier terugvinden en ervoor zorgen dat we achterin zekerheid inbouwen."

In de eerste negen competitieduels van dit seizoen verzamelde Monaco maar zes punten. "Het eerste doel is nu om te winnen van Strasbourg. We moeten winnen van Strasbourg om wat vertrouwen en vreugde terug te krijgen. Er is veel werk aan de winkel, maar ik heb geen stress."

Bertens verliest in Moskou en kan WTA Finals vrijwel zeker vergeten

Kiki Bertens heeft in de achtste finale van het WTA-toernooi in Moskou verloren van de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich. Door het verlies blijft de 26-jarige Nederlandse op de negende plaats van de ranglijst steken terwijl aan de WTA Finals alleen de beste acht tennissters mogen deelnemen.

In de partij tegen de nummer 31 van de wereld speelde Bertens slordig en verloor met 3-6, 6-4 en 3-6. Om deelname aan de WTA Finals in Singapore af te dwingen moest ze minimaal de halve finale bereiken.

Door een rugblessure bij de nummer één van de wereld Simona Halep is er nog een kleine kans op deelname. De Roemeense hoopt op tijd hersteld te zijn voor het finaletoernooi. Bij afzegging mag Bertens als de nummer negen alsnog naar Singapore.

Geplaatst voor de WTA Finals zijn Simona Halep, Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Naomi Osaka, Petra Kvitová, Sloane Stephens, Elina Svitolina en Karolína Plísková.

Vermoord Sean Bean in Hitman 2

Acteur Sean Bean zal in Hitman 2 het eerste zogeheten Elusive Target zijn, het doelwit van een “high stakes”-contract dat je voor korte tijd kunt aannemen. Dit heeft ontwikkelaar IO Interactive vandaag bekendgemaakt middels een live-action trailer.

Bean neemt de rol van Mark Faba op zich. Faba is een voormalig MI5-agent die voor zichzelf is begonnen. Hij staat bekend als “The Undying” omdat hij nogal vaak zijn eigen dood in scène heeft gezet. Iets waar Sean “The Living Spoiler” Bean natuurlijk zelf ook erg bekend mee is. Als MI6-agent in de Bond-film Goldeneye bijvoorbeeld fakete hij ook zijn dood.

Hitman 2 komt op 14 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Een week later kun je een poging wagen om Mark Faba om te brengen. Hier heb je dan tien dagen de tijd voor. Bekijk de trailer van "The Undying" hieronder.

"Huawei Nintendoomed Switch"

Huawei komt met een nieuwe tablet. Dat doen ze wel vaker. Echter, om zich te onderscheiden van andere tablets, pakt Huawei het wel heel vreemd aan. Zij vergelijken hun Huawei Mate 20X met de Nintendo Switch.

Zo zou hun tablet een betere batterijduur hebben (zes uur i.p.v drie uur), een groter beeldscherm hebben (elke centimeter telt) en vooral sneller zijn. Maar dan rijst bij mij de vraag: Kan ik er ook Super Mario Odyssee op spelen?

Vanaf 50 minuten wordt de vergelijking gemaakt met de Nintendo Switch.

[upd] Win een PS4-key voor Divinity: Original Sin II + Vinyl OST (winnaars bekend)

CRPG-fans, opgelet! Wij hebben een key weg te geven voor de volledige PlayStation 4-versie van Divinity: Original Sin II Definitive Edition. Daarnaast hebben we een vinyl in de aanbieding met de voortreffelijke soundtrack uit de game. Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken op deze prijzen is je creativiteit even de vrije loop laten in Paint. 

De opdracht is als volgt: teken met je beste kunnen twee fantasiefiguren uit het universum van Divinity die elkaar te lijf gaan met hedendaagse huishoudelijke apparaten. Je kunt kiezen uit onder andere Elf, Orc, Imp, Lizard, Undead en Dwarf. Als je zelf andere rassen of achtergronden weet is dat ook prima, zolang het maar gerelateerd is aan Divinity en voldoet aan de opdracht. Beoordeling vindt niet alleen plaats op grafische details maar ook op creativiteit!

Je creatie mag je gewoon hieronder in de reacties plaatsen. Sluiting van de wedstrijd is over vier dagen, op 17 oktober om 15.00 uur. Let op dat je bereikbaar bent via PM én DM voor uitwisseling van gegevens en het ontvangen van de key. Game on!

Update 16.00:

De winnaars zijn bekend. De PS4-game gaat naar Jimbo en Fipotje wint de vinyl soundtrack. Veel plezier!

Student pleegt aanslag op Krim

Een explosie gevolgd door een schietpartij op een hogeschool heeft aan achttien mensen het leven gekost op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Ook zijn er tientallen gewonden. In eerste instantie dachten de autoriteiten dat het om een gasexplosie ging. Naderhand bleek er een student achter te zitten. Die heeft zelfmoord gepleegd.

De explosie vond plaats in de hal van de school. Daarna liep de dader naar boven en zou op iedereen hebben geschoten die hij zag, meldt de NOS. Er zou geen sprake zijn van meerdere daders, wat eerder wel het geval leek.

Rusland zet verschillende vliegtuigen in om de gewonden naar het Russische vasteland te vervoeren. De Krim was tot 2014 van Oekraïne, dat het schiereiland nog steeds claimt. Het is onbekend of er een verband is met de annexatie.

Wielrenner Bakelants naar Team Sunweb, Theuns vertrekt

Jan Bakelants maakt de overstap naar wielerploeg Team Sunweb. De 32-jarige Belg reed de afgelopen vier seizoen voor AG2R La Mondiale. Zijn landgenoot Dylan Theuns vertrekt daarentegen bij de ploeg.

Bakelants, die in zijn carriere twaalf keer een grote ronde reed, moet een belangrijke rol gaan spelen als knecht van Tom Dumoulin in de Tour de France. In 2013 won hij een etappe in de Tour.

Naast Bakelants is ook de 26-jarige Deen Asbjorn Kragh Andersen vastgelegd. Hij is de oudere broer van Soren Kragh Andersen die ook al voor de Nederlands-Duitse ploeg rijdt.

Woensdag maakte de ploeg bekend dat Theuns de ploeg na dit seizoen gaat verlaten. In onderling overleg is besloten om het doorlopende contract te ontbinden vanwege een verschil in visie. De 26-jarige Belg reed slechts een jaar voor Sunweb. Naar eigen zeggen heeft hij al een contract bij een andere ploeg, welke ploeg dat is wil hij nog niet bekendmaken.

Duitsland houdt vertrouwen in Löw na historische nederlaag

De Duitse voetbalbond houdt het vertrouwen in bondscoach Joachim Löw, ook nu de ploeg een historische nederlaag leed tegen Frankrijk.

Duitsland kwam via een strafschop van Toni Kroos nog wel op voorsprong, maar daarna was het Frankrijk dat tweemaal het net vond via Antoine Griezmann. Onterecht, meent Löw, die zijn team vooral in de eerste helft sterk zag spelen. "We verdienden het niet om deze wedstrijd te verliezen, want we waren absoluut gelijkwaardig aan de wereldkampioen", analyseerde hij na afloop op de persconferentie.

De verliesbeurt was alweer de zesde van dit kalenderjaar en nooit eerder kreeg Die Mannschaft zo veel nullen te verwerken. Toch ziet Löw ook progressie. "Deze wedstrijd biedt ook genoeg positieve punten. De ploeg heeft goed gespeeld en we hebben veel jonge spelers met potentie. Dat geeft me moed voor de toekomst", besluit de keuzeheer, die moet vrezen voor degradatie in de Nations League. Duitsland heeft één uit drie, terwijl Nederland op drie uit twee staat en koploper Frankrijk zelfs al zeven punten heeft.

Desondanks houdt ook bondsvoorzitter Reinhald Grindel de spirit erin. "Dit geeft moed. We moeten bouwen op wat deze jonge ploeg vandaag heeft laten zien", meldde hij het ANP. Löw hielp Duitsland in 2014 aan de wereldtitel, maar daarna ging het minder. In Rusland was de groepsfase het eindstation en ook in de Nations League wil het dus niet vlotten. Afgelopen maanden kreeg hij veel kritiek op zijn te oude selectie. Tegen Frankrijk zette hij de eerste stappen voor verjonging, al levert dat dus nog geen tastbaar resultaat op.

Vrouw pleegt zelfmoord met kinderen na nepdood man

Een Chinese vrouw heeft zich met haar twee kinderen in een vijver verdronken omdat ze dacht dat haar man was omgekomen. Dat leek er ook op nadat zijn auto in een rivier was gevonden. Maar naderhand bleek de man zijn eigen dood in scene te hebben gezet om levensverzekeringsfraude te plegen, meldt de BBC.

De 34-jarige man had in september zonder medeweten van zijn vrouw de verzekering afgesloten. Diezelfde maand liet hij een geleende wagen in de rivier storten. Een week geleden zette zijn vrouw een zelfmoordbriefje online, waarna haar lichaam en dat van hun vierjarige zoontje en driejarige dochtertje in de vijver werden gevonden.

De vrouw schreef dat ze hem gingen volgen, en dat het enige dat ze wilde was dat het gezin samen zou zijn.

De man gaf zichzelf de volgende dag aan bij de politie. Hij zou zich flink in de schulden hebben gestoken om de epilepsiebehandeling van zijn dochtertje te betalen. De man is aangeklaagd wegens fraude en vernieling.

Op Chinese sociale media wordt de berichtgeving aangegrepen voor discussies over familieproblemen en de financiële druk waaraan veel gezinnen bloot zouden staan.

Danjuma: "Extra mooi dat het in België gebeurde"

Arnaut Danjuma Groeneveld maakte dinsdagavond zijn eerste interlandgoal en het leverde ook meteen een resultaat op voor het Nederlands elftal.

De vleugelaanvaller van Club Brugge mocht zaterdag al invallen tegen Duitsland (3-0 winst) en luisterde zijn basisdebuut op met een fraai doelpunt. Hij was het eindstation van een snelle counter en maakte daarmee de openingstreffer van Dries Mertens ongedaan. Gescoord werd er na de rake schuiver van Danjuma niet meer, dus eindigde het duel in 1-1.

"Ik twijfelde even. Moet ik aannnemen of direct schieten", blikt de van NEC overgekomen buitenspeler terug bij de NOS. Hij besloot de splijtende pass van Memphis Depay te controleren en schoof de bal daarna onder doelman Simon Mignolet door. "Achteraf heb ik de juiste keuze gemaakt. Er was genoeg tijd om aan te nemen", jubelde Danjuma.

"Dat het hier in België gebeurt, maakt het extra mooi voor mij. De goal gaf ons extra motivatie en daarna zijn we beter gaan voetballen. Je kan denk ik wel tevreden zijn als je met 1-1 gelijkspeelt in en tegen België", meent de tweevoudig international, die zich nu weer op Club Brugge stort en in november hoopt weer van de partij te zijn tegen Frankrijk en Duitsland in de Nations League.

Nederland kan met die duels een gunstige uitgangspositie in de EK-kwalificatie afdwingen en zelfs de finale van de Nations League is nog haalbaar, terwijl ook een doemscenario nog denkbaar is met twee nederlagen en een Oranje wat overal naast grijpt. Daar denkt Danjuma echter niet over na. “Ik wil mijn best doen, laten zien dat ik van waarde kan zijn voor het team. Nu ga ik terug naar de club en moet ik zorgen dat ik goed blijf presteren. Dan zie ik wel wat er de volgende keer op mij afkomt.”

Speler in België benaderd voor matchfixing

In België heeft de eerste speler bekend dat hij is benaderd om een wedstrijd uit de hoogste divisie te manipuleren. Het gaat om Olivier Myny.

In maart van dit jaar is Myny benaderd in de aanloop naar de verdachte wedstrijd van Waasland-Beveren tegen KV Mechelen. De buitenspeler van Waasland-Beveren is de eerste speler die dat heeft toegegeven, zo meldt Het Nieuwsblad. Myny benadrukt dat hij er niet op ingegaan is.

Behalve de 23-jarige speler, die inmiddels bij OH Leuven onder contract staat, is in de zogenaamde zaak 'Propere Handen' ook Davy Roef gehoord. De keeper van Waasland-Beveren is alleen als getuige gehoord, terwijl Myny ook verdacht wordt van deelname aan een criminele organisatie en private corruptie. Er wordt nu uitgezocht of zijn bekentenis een poging tot matchfixing kan worden genoemd.

Thomas Troch, de zaakwaarnemer van de vleugelaanvaller, werd eerder al opgepakt op verdenking van matchfixing. Hij maakt deel uit van het managementbureau van Walter Mortelmans, dat de belangen van veel spelers van KV Mechelen en Waasland-Beveren behartigt. Om die reden zouden de zaakwaarnemers er belang bij hebben gehad dat KV Mechelen zich zou handhaven.

Waasland-Beveren stond vorig seizoen in de laatste speelronde tegenover KV Mechelen, dat evenveel punten had als Eupen. Mechelen won met 2-0, maar ondertussen boekte Eupen een opvallende 4-0 zege op Moeskroen, waardoor KV Mechelen toch degradeerde. Zaakwaarnemer Dejan Veljkovic zou hebben geprobeerd om de uitslag van het duel van Malinwa te beïnvloeden.

Mede-oprichter Microsoft Paul Allen overleden

Medeoprichter van Microsoft, Paul Allen, is afgelopen maandag overleden aan de gevolgen van kanker. Samen met zijn jeugdvriend Bill Gates richtte hij in 1975 Microsoft op. Bill Gates zei in een reactie dat hij diep was getroffen door het nieuws en dat de personal computer (PC) er zonder Allen niet zou zijn geweest.

In de jaren 70 richtte Paul Allen samen met Bill Gates Microsoft op. Eerst ontwikkelden ze MS-basic voor de Altair 8800. Daarna kwamen ze met MS-Dos, wat ze hadden gekocht van Seattle Computer products en leverden dit aan IBM als besturingssysteem voor hun nieuwe personal computer. Ze behielden de rechten op het besturingssysteem wat in die jaren niet weg te denken was op PC's.

Allen was filantropisch zeer actief en doneerde miljarden. Ook was hij eigenaar van verschillende grote sportclubs in het Noordwesten van de VS.

Zo'n 25 jaar geleden werd bloedkanker (de ziekte van Hodgkin) bij hem geconstateerd, en hij werd hier succesvol voor behandeld. De ziekte kwam echter terug en werd hem afgelopen maandag fataal. Paul Allen is 65 jaar geworden.

Griezmann loodst Frankrijk langs Duitsland in Nations League, Gibraltar wint wéér

Frankrijk stevent af op groepswinst in de Nations League. De concurrent van Nederland won op karakter van Duitsland, wat weer een tik kreeg: 2-1.

De Duitsers kwamen veel sterker voor de dag dan tegen Nederland en de ploeg van Joachim Löw had zeker meer verdiend tegen het klinische Frankrijk. De bondscoach gaf Leroy Sané een basisplaats en de buitenspeler van Manchester City greep direct een hoofdrol. Na twaalf minuten zette hij knap door en zijn voorzet vanaf de achterlijn landde op de arm van Presnel Kimbembe.

Scheidsrechter Milorad Mazic wees naar de stip en Toni Kroos pakte het buitenkansje met beide handen aan. De middenvelder van Real Madrid wist dat zijn ploeg een zege uiterst goed kon gebruiken als het nog iets wilde in de poule. Het liep echter anders. Duitsland was voor rust veruit de betere, maar Frankrijk kwam na rust wel goed voor de dag.

De aanvallers van bondscoach Didier Deschamps kwamen beter in het duel en Antoine Griezmann groeide uit tot man van de wedstrijd. Doelman Manuel Neuer hield zijn ploeg in eerste instantie nog knap in de race door Kylian Mbappé af te stoppen, maar na een uur spelen was er geen houden meer aan toen Griezmann met een fantastische kopbal tot scoren kwam.

De Fransen roken bloed zodra het Duitse geloof afnam en de inspanning werd beloond voor de koploper van groep 1 in divisie A. Tien minuten voor het eindsignaal kwam de beslissing en wederom was het Griezmann die de trekker overhaalde. Matuidi ging neer in het strafschopgebied en Mats Hummels was daarvoor verantwoordelijk, zodat de scheidsrechter weer een strafscop gaf. 'Grizzy' stuurde Neuer de verkeerde kant op en zag tot zijn opluchting dat Duitsland niet meer tot grote kansen kwam.

Frankrijk heeft nu zeven punten uit drie duels, terwijl Duitsland blijft steken op één puntje. Nederland staat tussen hen in met drie punten uit twee duels. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman treft beide landen nog een keer en daarna wordt de eindstand opgemaakt. Bij twee zeges eindigt Oranje dus bovenaan in de poule, al kan het Nederlands elftal bij twee nederlagen ook nog dalen naar de laatste plaats. De winnaar plaatst zich voor de finale in 2019 en de nummer laatst degradeert.

In groep 4 van divisie D won Gibraltar enkele dagen eerder al verrassend met 0-1 in Armenië, de eerste échte zege ooit voor Gibraltar. Daar kwam dinsdagavond zowaar gelijk een zege bij: aan de voet van de rots van Gibraltar werd Liechtenstein met 2-1 verslagen.

Uitslagen Nations League dinsdag
A1: Frankrijk - Duitsland 2-1
B1: Oekraïne - Tsjechië 1-0
B4: Ierland - Wales 0-1
C3: Noorwegen - Bulgarije 1-0
C3: Slovenië - Cyprus 1-1
D1: Kazachstan - Andorra 4-0
D1: Letland - Georgië 0-3
D4: Gibraltar - Liechtenstein 2-1
D4: Armenië - Macedonië 4-0

Sylvana Simons krijgt tik op de vingers vanwege woonplicht

Gemeenteraadslid Sylvana Simons is op het matje geroepen bij burgemeester Halsema vanwege de woonplicht. Vorige week werd bekend dat Simons niet woonachtig was in de stad, terwijl dat wel verplicht is als gemeenteraadslid.

Dat meldt De Telegraaf vandaag. De kieswet bepaalt dat een raadslid fysiek in de gemeente moet wonen waar hij of zij verkozen is. Simons stond wel ingeschreven, maar woonde niet op haar hoofdadres in de stad. Ten minste, dat blijkt uit onderzoek door weekblad Privé. 

De Bij1-lijsttrekker gaf dat eerder zelf aan bij burgemeester Halsema. Volgens haar ging het om een verbouwing, waardoor ze tijdelijk niet in haar woning terecht kon. De burgemeester aanvaardde dat, maar vroeg Simons wel zo snel mogelijk naar Amsterdam te komen. Of dat in haar eigen woning was, of een ander, maakte niet uit. Zo zegt een woordvoerder tegen de krant van wakker Nederland.

Vanwege de zorgen over de veiligheid rondom Sylvana Simons worden geen uitspraken gedaan over welke woning het gaat.

Drie aanhoudingen na vervoeren 400 liter drugsafval

De politie hield dinsdagmiddag 16 oktober op de Mina Krusemanweg twee mannen (34 en 35 jaar) uit Eindhoven aan, nadat er in de bestelauto waarin zij reden 400 liter amfetamine-afval werd aangetroffen. Een 42-jarige man uit Waddinxveen werd eveneens aangehouden op verdenking van betrokkenheid.

De agenten controleerden rond 16.30 uur de bestuurder van de bestelauto. In eerste instantie kon de man geen rijbewijs overhandigen, maar gedurende het gesprek met de agent toonde hij deze ineens toch. Het viel de politie op dat er een zeer penetrante geur in de auto hing. In de laadruimte van de wagen troffen zij 16 jerrycans aan met in ieder 25 liter aan vloeibare stoffen. Omdat het vermoeden bestond dat dit drugsafval betrof, werd een expert synthetische drugs ingeschakeld om de vloeistof te beoordelen.

Drie aanhoudingen na vervoeren 400 liter drugsafval (foto: politie)
Drie aanhoudingen na vervoeren 400 liter drugsafval (foto: politie)

Amfetamine-afval
Uit onderzoek bleek de vloeistof amfetamine-afval te zijn. Beide inzittenden zijn hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie zag voor de controle dat een andere bestuurder contact had met deze verdachten. Ook dit voertuig werd aan een controle onderworpen. Hierin werden geen chemicaliën aangetroffen. De politie verdenkt de man wel van enige betrokkenheid bij de vondst en hield ook hem aan. Allen zitten vast voor verder onderzoek.

Steenwijk
Naar aanleiding van informatie die werd aangetroffen bij de aanhouding van de mannen ging de politie een pand in Steenwijk binnen. Hier is niets gevonden.

Drugsafval erg gevaarlijk en schadelijk
Drugsafval is erg gevaarlijk en bijzonder schadelijk voor mens, dier en natuur. De stoffen zijn zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig. Als de chemicaliën in het grondwater terecht komen, leidt dit tot waterverontreiniging, met alle schadelijke gevolgen van dien. Naast de milieuschade en gezondheidsrisico’s kosten dumpingen van drugsafval de belastingbetaler handenvol geld.

Drie aanhoudingen na vervoeren 400 liter drugsafval (foto: politie)
Drie aanhoudingen na vervoeren 400 liter drugsafval (foto: politie)

Jager aangehouden na twee schietincidenten

Een jager is woensdagmorgen aangehouden na twee recente schietincidenten.

Op dinsdagochtend 2 oktober jl. werd een scooterrijder (17) uit Yerseke op de Kapelseweg geraakt door een schot hagel. Hij raakte daarbij gewond aan zijn benen. Donderdagavond 11 oktober jl. werd de auto van een bestuurster (45) uit Kapelle op de A58 bij haar woonplaats beschoten. Hierdoor ontstonden kleine deukjes en schade in de lak. De vrouw zag een man met een geweer bij een auto staan en noteerde het kenteken. Hierdoor kwam het politieonderzoek in een stroomversnelling.

De jager uit de gemeente Goes werd woensdagmorgen aangehouden. Hij is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Agenten hebben in zijn woning acht jachtgeweren in beslag genomen. 

Jager aangehouden na twee schietincidenten (Stockfoto PXhere)
Jager aangehouden na twee schietincidenten (Stockfoto PXhere)

Wiet legaal in Canada

In het Canadese Newfoundland is woensdag om middernacht (halfvier Nederlandse tijd) de eerste legale wiet verkocht. Daarmee is Canada na Uruguay het tweede land ter wereld waar de verkoop van cannabis voor recreationeel gebruik legaal is. Het gaat om een verkiezingsbelofte van premier Justin Trudeau.

Volgens de BBC hebben plaatselijke overheden de legalisering maandenlang voorbereid, onder meer met voorlichtingscampagnes. Er zouden nog wel vragen zijn of de politie klaar is om stonede automobilsten aan te pakken, maar cannabis is al lang erg populair in Canada, dus het is de vraag of er wat dat betreft veel verandert.

De regering zegt met de stap de drug uit handen van minderjarigen te willen houden, en winsten uit handen van criminelen. Er wordt daarnaast een belastingopbrengst verwacht die omgerekend ruim 250 miljoen euro zou bedragen.

Er zal met het oog op de verkiezingen van volgend jaar nauwgezet worden gekeken of het kabinet er daadwerkelijk in slaagt om cannabis uit handen te houden van de jeugd, die zich naar verluidt suf blowt in vergelijking met andere lagen van de bevolking. En ook of criminelen het nakijken hebben door de nieuwe wet, en of het rechtssysteem erdoor wordt ontlast.

Ondertussen zijn Canadezen die zijn veroordeeld wegens cannabisbezit campagnes gestart om hun strafblad te laten schrappen.

Haase na tiebreaks onderuit, Rus kansloos

Robin Haase mag op het ATP-toernooi van Antwerpen na de eerste ronde van het herenenkelspel alvast wat anders gaan doen. De Hagenaar sneuvelde tegen de Wit-Russische qualifier Ilya Ivashka, de mondiale nummer 97. Tallon Griekspoor trok zich voor de eerste ronde geblesseerd terug.

In set één maakte Haase een break nog ongedaan, waarna hij in de tiebreak twee setpoints weg wist te werken. Ivashka sloeg op de derde kans alsnog toe en won zo de set, maar Haase begon set twee zelf met een break. Die gaf hij niet veel later weg en in de tiebreak kon de Wit-Rus op zijn vijfde matchpoint de genadeklap uitdelen: 7-6 (5), 7-6 (8).

In Luxemburg nam Arantxa Rus het op tegen mede-qualifier Belinda Bencic, de Zwitserse nummer 47 van de wereld. In het breakfestijn kwam de Nederlandse er geen moment aan te pas en alleen in set twee wist ze één keer haar service te houden: 6-2, 6-1.

FOK! Wat een weer: bewolking en droog

Er is vrij veel hoge bewolking aanwezig, in het zuidwesten zijn er meer opklaringen en is er lokaal sprake van dichte mist. Halverwege de ochtend lost de mist op waarna de zon, ondanks de hoge bewolking, toch nog regelmatig aanwezig is. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C in de kustgebieden en ongeveer 23°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is overwegend zwak en draait gedurende de dag naar een noordwestelijke richting.

Komende nacht komen er van het noorden uit wolkenvelden het land binnendrijven waaruit lokaal motregen kan vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is noordelijk, zwak, aan de kust matig tot vrij krachtig.

Morgen overdag zijn er wolkenvelden waar plaatselijk wat motregen uit kan vallen. De middagtemperatuur ligt tussen 16°C in het noordelijk kustgebied en 19°C in het zuiden. De wind is noordoostelijk en overwegend matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Begin oktober spotte Charged deze mooie lucht in de buurt van Offingawier(Foto: Charged)
Begin oktober spotte Charged deze mooie lucht in de buurt van Offingawier (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie onderzoekt dood 42-jarige Edita Moliené

Donderdag 20 september werd het lichaam van de 42-jarige Edita Moliené uit Naarden gevonden in de Muidertrekvaart. Haar lichaam was gewikkeld in een plastic opblaaszwembad van het merk Bestaway. Een Team Grootschalige Opsporing doet onderzoek naar haar dood en roept hierbij de hulp van het publiek in. Eerder al werd er aandacht aan de zaak besteed in het programma Opsporing Verzocht. 

Lees ook: Vondst dode vrouw Muidertrekvaart in Opsporing Verzocht

Uit het rechercheonderzoek is gebleken dat Edita op maandag 10 september nog in leven was. Donderdagmiddag 13 september werd het opgevouwen zwembad voor het eerst in het water gezien. Toen het een week later uit het water werd gehaald, bleek het lichaam van Edita hierin gewikkeld te zijn. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Politie onderzoekt dood 42-jarige Edita Moliené (Foto: Politie.nl)
Politie onderzoekt dood 42-jarige Edita Moliené (Foto: Politie.nl)

De recherche is op zoek naar mensen die Edita tussen maandag 10 en donderdag 13 september gezien hebben of iets ander gezien of gehoord hebben dat met de dood van de vrouw te maken kan hebben. Ook zijn ze op zoek naar informatie over het zwembad. Het gaat om een blauw met lichtgrijs rond opblaaszwembad van het merk Bestaway. Het zwembad  heeft een doorsnede van 3,25 meter en is 1,05 meter hoog. Er waren stukken bruine tape op het zwemblad geplakt. 

Op dit moment wordt het zwembad onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. De politie wil graag weten of iemand dit zwembad mist, of wellicht bij het grofvuil heeft zien liggen. Mensen die informatie hebben voor de politie wordt gevraagd dit te delen via het tipformulier op de website of telefonisch via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie onderzoekt dood 42-jarige Edita Moliené (Foto: Politie.nl)
Politie onderzoekt dood 42-jarige Edita Moliené (Foto: Politie.nl)

Meer verse zeevis naar Nederlandse havens

In 2017 is bijna 25 procent meer vis vanaf zee naar Nederlandse havens gebracht dan in 2016. In totaal ging het om ongeveer 491 miljoen kilo. In de eerste negen maanden van 2018 was de hoeveelheid aangelande vis vrijwel identiek aan die in 2017. Dit meldt het CBS.

Van 2005 tot 2015 daalden de hoeveelheden aan land gebrachte vis voortdurend. In 2015 werd deze trend verbroken en verdubbelde de opbrengst ten opzichte van een jaar eerder. Na 2015 kwamen de opbrengsten niet meer zo hoog uit als in dat jaar, maar ze bleven vooralsnog hoger dan in 2014. De hoeveelheid aangelande vis wordt in belangrijke mate bepaald door in Europees verband per soort vastgestelde quota.

De hoeveelheid aangelande vis wordt gedomineerd door trawlers, die de vis diepgevroren aan land brengen. Trawlers zijn goed voor ongeveer 80 procent van de in Nederland aan land gebrachte vis. Met name de vangst van haring, makreel, blauwe wijting en sardines is na 2014 op een hoger niveau komen te liggen. Trawlers richten zich op in diepere wateren rondzwemmende scholen vis.

Naast trawlers wordt er commercieel gevist met kotters. Deze richten zich op bodemvisserij in de kustwateren. Dit werd tot voor kort vooral met de zogeheten boomkor gedaan, maar de laatste jaren zetten kotters ook andere technieken in zoals de pulsvisserij. Net als de trawlers brachten ook de kotters in 2015 veel meer vis aan land dan in de jaren daarvoor. In 2016 en 2017 nam de opbrengst weer af. De piek in de hoeveelheid aangelande vis en de daling daarna hangt sterk samen met de variatie in de opbrengst van schol. Hiervan worden verreweg de meeste kilo’s aan land gebracht.

In de maanden januari–september 2018 lag de hoeveelheid aangelande vis een kleine 2 procent hoger dan een jaar eerder. Gezien de schommelingen kan gesteld worden dat de hoeveelheden in 2017 en 2018 vergelijkbaar waren. Van sommige soorten week de hoeveelheid die aangeland werd sterk af. Met name de hoeveelheid sardines, gewone makreel en horsmakreel daalde in 2018, de hoeveelheid garnalen verdubbelde daarentegen. Ook is meer blauwe wijting aan land gebracht.

De vraag is natuurlijk: Welke vis eet jij het liefst? 

Meer verse zeevis naar Nederlandse havens (Foto: px)
Meer verse zeevis naar Nederlandse havens (Foto: px)

Meer verse zeevis naar Nederlandse havens (Foto: px)
Meer verse zeevis naar Nederlandse havens (Foto: px)

4 op 10 volwassenen zien hun stiefvader als vader

Van de volwassenen die als kind na een scheiding van hun ouders met de nieuwe partner van hun moeder in een huis hebben gewoond, beschouwt 44 procent deze stiefvader als ‘echte’ vader. Het aandeel dat een stiefmoeder als moeder ziet, is met 17 procent veel lager. Dat blijkt uit het onderzoek Ouders en Kinderen in Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het CBS.

In het in 2017 uitgevoerde onderzoek vertellen respondenten geboren tussen 1971 en 1991 (op het moment van onderzoek tussen de 25 en 46 jaar oud) over de gezinssituatie tijdens hun jeugd en de relaties die zij op dit moment met hun ouders en stiefouders hebben. Het is de generatie die opgroeide in een tijd waarin de kans steeg dat hun ouders uit elkaar gingen (de echtscheidingsgolf).

Na scheiding meestal bij de moeder
Bijna 1 op de 5 volwassenen geboren tussen 1971 en 1991 woonde tijdens (een deel van) hun jeugd niet met beide ouders. Van hen maakte drie kwart een scheiding mee, 14 procent het overlijden van een ouder en 10 procent werd geboren in een eenoudergezin. Degenen die niet in een intact gezin opgroeiden, woonden meestal bij hun moeder. Slechts een kleine minderheid woonde gedurende de jeugd bij hun vader. Een andere woonvorm kwam bij de generatie geboren in 1980-1991 vaker voor dan bij de oudere groep. De voornaamste verklaring hiervoor is de toenemende populariteit van co-ouderschap, waarbij kinderen afwisselend bij beide ouders wonen.

Vaak een nieuwe partner
Ouders die niet meer samen waren met de andere ouder van hun kind bleven meestal niet alleen. Tijdens de jeugd van het kind had 70 procent van de vaders en 60 procent van de moeders ten minste één keer een huwelijks- of samenwoonrelatie gehad (van minimaal twee jaar) met een nieuwe partner. Omdat het gebruikelijker is dat kinderen opgroeien bij de moeder dan bij de vader, komt het vaker voor dat de respondenten tijdens hun jeugd in een huis woonden met een stiefvader dan met een stiefmoeder. Terwijl 22 procent van de respondenten uit een niet-intact gezin als kind samenwoonde met een stiefmoeder, woonde 42 procent ooit met een stiefvader.

Stiefvader vaker ‘echte’ ouder dan stiefmoeder
Van de volwassenen die na een scheiding van hun ouders met de nieuwe partner van hun moeder hebben gewoond, beschouwt 44 procent deze stiefvader als vader. Het aandeel dat een stiefmoeder als moeder ziet, is met 17 procent veel lager. Dit verschil houdt mogelijk verband met het feit dat kinderen na de scheiding vaker bij de moeder wonen en vaker het contact met hun vader lijken te verliezen.

Bij een nieuwe partner die niet na een scheiding maar na verweduwing in huis komt, is er vrijwel geen verschil tussen stiefmoeders en stiefvaders. Een derde van deze nieuwe partners wordt door de volwassen kinderen als vader of moeder beschouwd. De term ‘stiefouder’ wordt weinig gebruikt door de volwassen kinderen. Gevraagd naar hoe zij hun stiefouders nu aanduiden geeft slecht 16 procent aan de term stiefvader te gebruiken en 11 procent de term stiefmoeder.

Nieuwe relaties vaak instabiel
Er is ook een groep stiefouders die weer uit beeld verdwijnt. Ongeveer 4 op de 10 nieuwe huwelijks- of samenwoonrelaties (van minimaal twee jaar), gevormd in de jeugd van het kind, eindigde in een (echt)scheiding. Het aandeel nieuwe relaties dat gestrand is, is vrijwel gelijk voor vaders en moeders en voor beide geboortegeneraties.

1 op 5 volwassenen ziet vader na scheiding nooit
Van de generatie die geboren is tussen 1971 en 1991 en die in de jeugd een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt, heeft 20 procent hun vader het afgelopen jaar niet gezien; 5 procent had geen contact met de moeder. Ter vergelijking, van de volwassenen die in een intact gezin zijn opgegroeid, had 2 procent hun vader het afgelopen jaar niet gezien, en 1 procent had geen contact meer met de moeder.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.