Jong Oranje sluit mislukte kwalificatiereeks af met zege, De Wit schittert bij onder 20

Het Nederland onder 21 van bondscoach Erwin van de Looi heeft de laatste EK-kwalificatiewedstrijd met 3-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten uit Oekraïne.

De keuzeheer moest zich voor aanvang van de wedstrijd verantwoorden voor zijn selectie, want die herbergde vijf basisspelers die over drie jaar niet meer inzetbaar zijn op een eventueel eindtoernooi. Kwalificitie voor het EK 2019 was door eerdere missers al buiten handbereik geraakt, dus hoopte men een jonge ploeg te zien die zich alvast kan voorbereiden op de komende jaren.

Van de Looi koos er echter voor om vijf 'te oude' spelers te laten spelen omdat winnen bij hem nog altijd voorop staat. Eén van die spelers is Richairo Zivkovic en de spits van Oostende betaalde dat vertrouwen terug met twee treffers. Eén voor en één na rust. Justin Kluivert deed in de 21e minuut als eerste een duit in het zakje door de openingstreffer te scoren.

De vleugelspeler van AS Roma vond de verre hoek met een hard en laag schot. Het voorbereidende werk kwam van uitblinker Zivkovic, die drie minuten later zelf binnen kon werken nadat Justin Hoogma de paal had geraakt. Na rust bouwde Jong Oranje het overwicht uit met een verdiende derde treffer. Een kwartier ovor het einde kreeg Zivkovic de bal op een presenteerblaadje en kon hij moeiteloos in het lege doel schuiven.

Met de overwinning passeerde Nederland de Oekraïners nog op de ranglijst, die vooraf nog wel een theoretische kans hadden op plaatsing. Voor Nederland is het puntenaantal hoe dan ook te laag om als beste nummer twee door te gaan naar de play-offs voor het EK. Het ongenaakbare Engeland gaat als poulewinnaar wel naar het eindtoernooi in Italië en San Marino.

Nederland onder 20 kwam in actie in de Elite League en dat ging prima. Feyenoorder Dylan Vente opende de score, Ajacied Dani de Wit volgde met een loepzuivere hattrick: hij scoorde in de 25e, 35e en 44e minuut en zorgde voor de 4-0 eindstand, waardoor Nederland samen met Portugal bovenaan staat na vier duels.

Nederland onder 19 gaat door naar de eliteronde van de kwalificatie voor het EK van volgend jaar. In en tegen Ierland verloor de ploeg met 2-1, maar door twee eerdere zeges was uitschakeling al niet meer mogelijk. De eliteronde, waar de startbewijzen voor het EK vergeven worden, wordt begin volgend jaar gespeeld.