Speler in België benaderd voor matchfixing

In België heeft de eerste speler bekend dat hij is benaderd om een wedstrijd uit de hoogste divisie te manipuleren. Het gaat om Olivier Myny.

In maart van dit jaar is Myny benaderd in de aanloop naar de verdachte wedstrijd van Waasland-Beveren tegen KV Mechelen. De buitenspeler van Waasland-Beveren is de eerste speler die dat heeft toegegeven, zo meldt Het Nieuwsblad. Myny benadrukt dat hij er niet op ingegaan is.

Behalve de 23-jarige speler, die inmiddels bij OH Leuven onder contract staat, is in de zogenaamde zaak 'Propere Handen' ook Davy Roef gehoord. De keeper van Waasland-Beveren is alleen als getuige gehoord, terwijl Myny ook verdacht wordt van deelname aan een criminele organisatie en private corruptie. Er wordt nu uitgezocht of zijn bekentenis een poging tot matchfixing kan worden genoemd.

Thomas Troch, de zaakwaarnemer van de vleugelaanvaller, werd eerder al opgepakt op verdenking van matchfixing. Hij maakt deel uit van het managementbureau van Walter Mortelmans, dat de belangen van veel spelers van KV Mechelen en Waasland-Beveren behartigt. Om die reden zouden de zaakwaarnemers er belang bij hebben gehad dat KV Mechelen zich zou handhaven.

Waasland-Beveren stond vorig seizoen in de laatste speelronde tegenover KV Mechelen, dat evenveel punten had als Eupen. Mechelen won met 2-0, maar ondertussen boekte Eupen een opvallende 4-0 zege op Moeskroen, waardoor KV Mechelen toch degradeerde. Zaakwaarnemer Dejan Veljkovic zou hebben geprobeerd om de uitslag van het duel van Malinwa te beïnvloeden.