Schaatscoach De Wit tekent bij in Japan

Schaatscoach Johan de Wit is ook de komende vier jaar werkzaam in Japan. De Noord-Hollander heeft zijn contract bij de Japanse bond met vier jaar verlengd, tot en met de Winterspelen van Peking 2022.

De Wit trad drie jaar geleden aan in Japan. Als bondscoach van de allrounders zorgde hij voor grote successen, met name ook bij de Winterspelen in februari in Zuid-Korea. Zo leidde De Wit Miho Takagi naar goud op de ploegachtervolging, zilver op de 1500 meter en brons op de 1000 meter, terwijl haar zus Nana Takagi de olympische titel veroverde op de massastart. Miho Takagi pakte vervolgens in maart ook goud op het WK allround.

Zijn takenpakket wordt de komende olympische cyclus flink uitgebreid. Naast de allrounders wordt hij nu ook eindverantwoordelijk voor de sprinters en andere specialisten, bij zowel de mannen als vrouwen. Hij zal alle individuele programma's uit stippelen, gaat als hoofdcoach de andere trainers aansturen en heeft een adviserende rol bij de aan stelling van nieuwe coaches. Met andere woorden: hij wordt de technische spil waar alles om draait.

"Het is de bedoeling dat er een dynamische topsportomgeving wordt gecreëerd, waar in iedereen van elkaar profiteert", aldus De Wit. "Ik wil af van de eilandjes. De sprinters en andere specialisten zullen geregeld met de allrounders trainen. Plus er komt een talentopleidings team met een voltijds programma waar in de coaches van de kern ploegen participeren. De coördinatie ligt volledig bij mij, zo dat er meer lijn in de organisatiestructuur komt."

De Wit keert medio mei terug naar Japan, waar hij zijn handtekening onder zijn nieuwe contract zal zetten. Zijn vrouw en zijn afgelopen najaar geboren zoontje gaan dan met hem mee. "Ik ben blij in Obihiro een normaal gezinsleven te kunnen gaan leiden. Want hoewel het een prachtige en vredige om geving is, voel de ik me er vaak een zaam en mis te ik het thuisfront."

Johan de Wit blijft in Japanse dienst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Johan de Wit blijft in Japanse dienst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)