Stevens gelooft niet in ommekeer bij HSV: ''Maak toch eens beleid"

Hamburger SV gaat dit jaar voor het eerst degraderen uit de Bundesliga, verwacht oud-trainer Huub Stevens. "Daar zal ik wel een traantje om laten."

Sinds de liga in 1963 werd opgericht, is HSV er altijd bij. Soms als hoogvlieger en soms bijna onderaan, maar de beroemdste voetbalklok ter wereld tikt er nog altijd door. In het Volksparkstadion wordt op de seconde bijgehouden hoe lang de club al actief is in de Bundesliga. Nu begint de tijd echter te dringen voor de opnieuw in nood verkerende ploeg.

Het team uit Hamburg bivakkeert in de onderste regionen en moet een gat van vijf punten op FSV Mainz overbruggen om directe degradatie te ontlopen. Daar heeft de ploeg nog vijf wedstrijden voor. Oud-trainer Huub Stevens denkt niet dat zijn oude club daar in slaagt, ondanks de knappe 3-2 overwinning op Schalke 04 van afgelopen weekend. "Mijn gevoel zegt dat ze het dit keer niet gaan redden en dat vind ik gewoon jammer."

De Nederlandse oefenmeester stond in 2007 en 2008 aan het roer in Hamburg en hij weet hoe zeer het voetbal leeft in de stad. "Het is één van de grootste clubs in Duitsland. Het is haast niet voor te stellen dat die wegvalt. Dit wordt echt een degradatie die heel erg pijn gaat doen bij de mensen."

Ook Stevens kan maar moeilijk geloven dat HSV zo laag staat. "Onvoorstelbaar als je kijkt naar het spelersmateriaal", foetert hij tegenover de NOS. Hij somt op: "Filip Kostic, Lewis Holtby, Kyriakos Papadopoulos. Potverdorie, dat zijn jongens met kwaliteit!"

De oorzaak voor de problematiek zoekt Stevens in de immer hooggespannen verwachtingen die voor onrust zorgen. "Bestuurswisselingen zijn aan de orde van de dag", weet de oud-trainer. "Dit seizoen staat al de derde trainer voor de groep. De tweede, Bernd Hollerbach, werd al na zeven wedstrijden ontslagen. Dat kan toch niet? Maak eens een keer beleid."

Over de enige Nederlandse speler in de selectie is Stevens zeer resoluut. Hij adviseert verdediger Rick van Drongelen om te vertrekken als het echt tot een degradatie komt. "Ik weet niet hoe zijn contract in elkaar steekt, maar Rick heeft niets te zoeken in de Tweede Bundesliga. HSV zal er echter alles aan doen om hem te behouden. Rick heeft laten zien mee te kunnen op het hoogste niveau."