FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 april 2018

FOK! sportfoto-onderschrift week 15

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Ndenge-deng, Ndenge-deng... oe-oeh!"

De opgave van deze week:

Wat is Lewis Hamilton hier met de halo aan het doen? (Pro Shots / Action Images)
Wat is Lewis Hamilton hier met de halo aan het doen? (Pro Shots / Action Images)

Hopp stunt met zege op German Darts Open

Ian White heeft voor een sensatie gezorgd door Michael van Gerwen te verslaan op het German Darts Open. De nummer één van de wereld kwam er totaal niet aan te pas tegen de Engelsman. White brak daarmee een twintigtellende zegenreeks van Van Gerwen op de Euro Tour. Het werd 6-2. 

Van Gerwen kwam met een 72-finish op een 1-0 voorsprong, maar zag White met onder meer een twaalfdarter en een elfdarter vijf legs op rij winnen. Mighty Mike bleef in de partij met nieuwe 72 finish, maar kon de spanning niet definitief terugbrengen. Diamond besloot de partij met een knappe 121 finish voor een 12-darter.

In de halve finale speelt White later vanavond tegen Michael Smith. Bully Boy won met 6-5 van Mervyn King. De andere halve finale gaat tussen Max Hopp en Rob Cross. Ook de finale van de German Darts Open zal vanavond nog gespeeld worden. 

Kwartfinales German Darts Open
Michael Van Gerwen (100.23) 2-6 (105.92) Ian White
Mervyn King (93.14) 5-6 (99.69) Michael Smith
Max Hopp (96.89) 6-4 (98.10) Joe Cullen
Gerwyn Price (92.67) 1-6 (105.09) Rob Cross

Halve finales
Ian White v Michael Smith
Rob Cross v Max Hopp

Update 21.34

Michael Smith is de eerste finalist van de German Darts Open. Hij wint met 7-1 van Ian White. Smith noteerde 107 gemiddeld en noteerde 78% op de dubbel. 

Update 22.17 uur

Max Hopp staat in zijn eerste finale bij de PDC. De thuisspeler won na een beslissende leg met 7-6 van Rob Cross. De finale tussen Hopp en Michael Smith gaat over 20 minuten beginnen. 

Update 23.22 uur

Max Hopp heeft zondagavond zijn grootste prestatie uit zijn carrière geleverd. De Duitser won het German Darts Open na een 8-7 overwinning op Michael Smith. Bully Boy kwam 6-3 voor tegen Max Hopp en had het duel in het slot kunnen gooien in de tiende leg. Smith faalde, waarna Hopp op gelijke hoogte kon komen. Na 6-6 werd het 7-7.

Smith ging de legdecider van start met een 180, maar Hopp kwam langszij met tweemaal 140 op rij. De Engelsman liet 64 over na twaalf pijlen, maar kreeg geen kans om deze uit te gooien. Hopp had daarvoor 121 overgelaten na negen pijlen en wist deze mogelijkheid via de bullseye uit te gooien. Dankzij deze eindzege is de 21-jarige Duitser 25.000 pond rijker en is hij zeker van deelname aan nagenoeg alle televisietoernooien.


Justin Bieber geeft man stomp voor z'n harses

Justin Bieber heeft zich tijdens een feestje rondom het Amerikaanse festival Coachella van zijn goede kant laten zien. De Canadese zanger trad handelend op toen een man op het feestje een vrouw bij de keel greep en haar bedreigde. Bieber gaf de man een stomp voor zijn harses, waardoor de vrouw kon ontsnappen.

Volgens Mirror liet de 24-jarige artiest het daar niet bij. Hij duwde de man vervolgens tegen een muur. Amerikaanse media meldden dat de man even later het feestje verliet en werd opgepakt door de politie.

Justin was met een aantal vrienden op het feestje dat georganiseerd werd door Patrick Schwarzenegger en zag opeens een man binnenkomen die een vrouw aanviel. In eerste instantie schreeuwden Bieber en zijn vrienden dat de man de vrouw los moest laten, maar dat leverde niets op. Daarop besloot de Canadees om de man een stomp te verkopen.

Justin Bieber stompt man die vrouw lastigvalt
Justin Bieber stompt man die vrouw lastigvalt (Foto: BuzzE)

Boze Ajax-fans belagen spelersbus bij ArenA

Na de door Ajax verloren uitwedstrijd tegen PSV (3-0) hebben boze en teleurgestelde supporters de spelersbus belaagd. Toen de bus vanuit Eindhoven bij de Amsterdam ArenA aankwam, belemmerden tientallen Ajax-fans de doorgang en sloegen ze tegen de ramen van het voertuig met daarin de spelers en technische staf. Volgens een politiewoordvoerder zijn geen aanhoudingen verricht.

Directeur Edwin van der Sar en trainer Erik ten Hag stonden de boze supporters kort te woord.

Ajax verspeelde in Eindhoven de laatste kans op de titel en moest toezien hoe PSV het kampioenschap vierde. Maandag is de huldiging in Eindhoven.

Boze Ajax-fans belagen spelersbus bij ArenA
Boze Ajax-fans belagen spelersbus bij ArenA (Foto: ANP)

VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland

De Verenigde Staten bereiden nieuwe sancties tegen Rusland voor wegens de Russische steun aan de Syrische president Bashar al-Assad. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zondag gezegd in een interview met het CBS-programma Face the Nation.

Haley zei dat de sancties maandag door minister van Financiën Steven Mnuchin worden aangekondigd. De strafmaatregelen zullen worden opgelegd aan bedrijven die producten maken die verband houden met de Syrische president Assad of het gebruik van chemische wapens.

Haley zei ook dat de VS geen directe gesprekken zullen voeren met Assad. In het interview met CBS vertelde zij dat Syrië tot nu toe geweigerd heeft deel te nemen aan multilaterale onderhandelingen die worden begeleid door de VN. Zij voegde eraan toe dat Rusland Syrië had moeten dwingen aan die onderhandelingen deel te nemen. "We gaan geen één-op-ééngesprekken met Assad voeren", stelde de diplomate.

Aanval op doelwitten

De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk vielen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Syrië drie doelwitten aan als vergelding voor een vermeende gifgasaanval op de stad Douma. De drie bondgenoten houden Assad verantwoordelijk voor die mogelijke gasaanval op 7 april. Volgens de hulporganisatie Witte Helmen zijn er minstens 43 mensen omgekomen.

Haley zei eerder zondag op Fox News dat de VS hun troepen niet uit Syrië terugtrekken tot alle Amerikaanse doelen zijn bereikt. Ze noemde er drie: de zekerheid dat er geen chemische wapens worden gebruikt die een risico vormen voor de Amerikaanse belangen, het verslaan van Islamitische Staat en zorgen dat de Iraanse activiteiten in de gaten kunnen worden gehouden.

Het is ons doel "om Amerikaanse troepen thuis te zien komen, maar wij gaan niet weg voordat wij die dingen hebben bereikt", zei Haley.

VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland
VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Kristoffersson wint eerste ronde WK rallycross na diskwalificatie Ekström

Johan Kristoffersson heeft de eerste ronde van het FIA World Rallycross Championship gewonnen. Op het circuit van Barcelona werd de Zweed in de finale weliswaar tweede achter zijn landgenoot Mattias Ekström, echter laatstgenoemde werd na afloop gediskwalificeerd.

2018 FIA World Rallycross Championship - Finale Barcelona (Bron: Youtube)

Ekström en Petter Solberg mochten in de finale vanaf de eerste startrij vertrekken. In de eerste bocht dwong de wereldkampioen van 2016 de Volkswagen-coueur Solberg in de bandenstapel. De Noor kon zijn race vervolgen maar was wel uitgeschakeld voor de kans op de overwinning.

Sébastien Loeb nam na de start direct de verplichte langere jokerronde. Kristoffersson zat Ekström continue op de hielen, het verschil was nooit meer dan een seconde, maar de Audi-coureur bezweek niet onder de druk. In ronde vijf ging Ekström de jokerronde in en nam zijn achtervolger de leiding over. Nadat Kristoffersson in de laatste ronde zelf ook de jokerronde in ging werden de posities weer omgedraaid. Loeb finishte op de derde plaats.

Vanwege het contact met Solberg werd Ekström na de wedstrijd gediskwalificeerd en mocht Kristoffersson de champagne als winnaar in ontvangst nemen. Door de diskwalificatie schoof Andreas Bakkerud door naar plaats drie.

Finale
1. Johan Kristoffersson (ZWE) Volkswagen Polo R
2. Sébastien Loeb (FRA) Peugeot 208
3. Andreas Bakkerud (NOR) Audi S1
4. Niclas Gronholm (FIN) Hyundai i20
5. Petter Solberg (NOR) Volkswagen Polo R
DSQ Mattias Ekström (ZWE) Audi S1

Zesde opeenvolgende handbalfinale tussen Dalfsen en VOC

De finale van de Eredivisie in het Nederlandse vrouwenhandbal gaat tussen Morrenhof Jansen/Dalfsen en Succes Schoonmaak/VOC. Dat is bepaald niet voor het eerst: in de vorige vijf seizoenen verdeelden de twee clubs de landstitel ook al.

Het Overijsselse Dalfsen schakelde Geonius/V&L zondag definitief uit. Dalfsen won in Limburg al met 26-30, maar V&L koos snel de aanval. De thuisfans in De Trefkoele zagen echter hoe Dalfsen in de tweede helft vanaf 15-15 sterk op kwam zetten, en uiteindelijk won met 30-27.

VOC had het bijzonder lastig met Virto/Quintus, na een 31-31 gelijkspel in het eerste duel. In Amsterdam scheelde het ook niet veel, maar de regerend landskampioen was met 24-22 te sterk en plaatste zich zo wederom voor de finale, waarin het vorig jaar de hegemonie van Dalfsen doorbrak.

'Levens in gevaar door verklaringen Kroon'

Twee oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zeggen voor hun leven te vrezen, doordat majoor Marco Kroon in de media heeft verteld over een geheime operatie in Afghanistan. De twee, die van Afghaanse komaf zijn maar al jaren in Nederland wonen, doen anoniem hun verhaal tegenover Nieuwsuur. Ze bereiden een rechtszaak voor tegen Defensie. Daarmee willen ze hulp van het ministerie afdwingen om elders in Europa een nieuw bestaan op te bouwen.

"Marco Kroon heeft een heel grote fout gemaakt. Ik ben met hem gezien in Kabul. Daarom is er nu een risico voor mij en mijn familie, zelfs in Nederland", zegt een van hen, die de gefingeerde naam Ahmed heeft gekregen. Hij hield naar eigen zeggen contact met bronnen bij al-Qaeda en de Taliban. De ander, aangeduid als Mahmoud, vergezelde als tolk spionnen.

Andere bronnen van Nieuwsuur bevestigen dat de mannen belangrijk inlichtingenwerk deden. Ze zouden bijvoorbeeld informatie over bermbommen en hinderlagen hebben achterhaald voor de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Commando's teruggehaald
Uitspraken die Kroon onlangs deed over een geheime inlichtingenoperatie, waar hij zelf aan deelnam in 2007, zouden er onlangs ook al toe hebben geleid dat Defensie voortijdig commando's heeft teruggehaald van een missie. Voor Kroon was de aanleiding om er in het openbaar over te vertellen het feit dat justitie onderzoek doet naar zijn handelen. Hij schoot op missie een man dood die hem eerder zou hebben gemarteld.

Majoor Kroon wil nu niet op de zaak reageren, laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops desgevraagd weten. Kroon en zijn advocaten wachten eerst de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) af.

Spreekverbod
Volgens de twee oud-MIVD'ers had het ministerie de officier een spreekverbod moeten opleggen. "Omdat ze Kroon niet tegen hebben gehouden, hebben ze mijn leven in gevaar gebracht", stelt 'Ahmed'. Minister van Defensie Ank Bijleveld zei eerder dat een spreekverbod niet mogelijk was.

Defensie zegt nu in een reactie met de advocaten van de voormalige inlichtingenmedewerkers in contact te zullen treden over de 'concept-dagvaarding'. Meer details wil het ministerie niet kwijt. "Defensie doet in het openbaar nooit uitspraken over inlichtingenoperaties."

'Levens in gevaar door verklaringen Kroon'
'Levens in gevaar door verklaringen Kroon' (Foto: ANP)

Tennisser Andujar wint na vier jaar weer ATP-toernooi

Tennisser Pablo Andujar heeft eindelijk weer eens een ATP-titel binnen. De Spanjaard was de beste op het toernooi van Marrakech en schreef zo zijn vierde toernooizege bij, de eerste sinds juli 2014. Drie van die titels won hij overigens bij de Grand Prix Hassan II, tegenwoordig gespeeld in Marrarech, maar bij zijn vorige twee zeges nog gehouden in Casablanca.

De Brit Kyle Edmund is weliswaar de nummer 26 van de wereld, maar hij stond in Marrakech pas voor het allereerst in zijn carrière in de finale van een ATP-toernooi. Tegen Andujar, door blessures afgezakt tot buiten de top-300, was Edmund echter vrijwel kansloos: de Spanjaard stuurde hem met 6-2, 6-2 naar huis.

Juventus loopt uit in titelstrijd

Juventus heeft in de strijd om de Italiaanse landstitel een belangrijke slag geslagen. De Oude Dame was in eigen huis met 3-0 te sterk voor Sampdoria, terwijl concurrent Napoli tegen AC Milan niet verder kwam dan 0-0.

Jventus kwam wat moeizaam op gang, enkele dagen na de pijnlijke uitschakeling in de Champions League. Kort voor rust zorgde Mario Mandzukic dan voor de 1-0, waarna Benedikt Höwedes in de tweede helft de score verdubbelde. Een kwartier voor tijd gooide Sami Khedira de boel op slot: 3-0, de derde goal waarbij Douglas Costa de assist verzorgde.

De marge naar Napoli is nu gegroeid naar zes punten, met nog zes speelronden te gaan. 

Uitslagen Serie A zaterdag & zondag
Cagliari - Udinese 2-1
Chievo - Torino 0-0
Genoa - Crotone 1-0
Atalanta - Internazionale 0-0
Fiorentina - SPAL 0-0
AC Milan - Napoli 0-0
Bologna - Verona 2-0
Sassuolo - Benevento 2-2
Juventus - Sampdoria 3-0
Lazio Roma - AS Roma 0-0

Herlings wint in Portugal en vergroot voorsprong in WK

Zondag heeft Jeffrey Herlings de MXGP van Portugal gewonnen. De KTM-coureur won op het zandcircuit in Agueda beide races.

2018 MXGP van Portugal - Jeffrey Herlings
2018 MXGP van Portugal - Jeffrey Herlings (Foto: MXGP)

Herlings had zaterdag al de kwalificatierace gewonnen en op zondag voegde de 23-jarige motorcrosser daar nog twee zeges aan toe. Zowel in de eerste en tweede race was niemand opgewassen tegen de leider in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Voor Herlings was dit de vierde MXGP-zege uit vijf Grand Prix's. De Brabander heeft nu zestien punten voorsprong op rivaal Antonio Cairoli. De volgende ronde van het WK vindt plaats in Rusland op 1 mei.

Valencia: "Volgend seizoen strijden voor alle prijzen"

Antonio Valencia denkt dat Manchester United mee kan strijden om alle prijzen nadat de ploeg zich dit seizoen verbeterd heeft.

The Red Devils wonnen in het eerste seizoen onder José Mourinho drie prijzen: de Community Shield, EFL Cup en Europa League. Dit seizoen is het alleen nog in de race voor de FA Cup, waarin het in de halve finale Tottenham Hotspur treft.

"Ik denk dat er positieve gedachten zijn als je terugkijkt naar dingen. We hebben meer doelpunten gemaakt, meer punten gepakt, minder tegendoelpunten gekregen en ik denk wat we beter hebben gespeeld", vertelt Valencia tegen United Review. "Je wilt dat meenemen naar volgend seizoen en proberen recht te zetten de dingen die dit seizoen niet zo goed zijn gegaan en de resultaten in de wedstrijden verbeteren."

"We willen nog meer wedstrijden winnen en we willen niet naar een bepaald niveau zakken in wedstrijden zoals ons dit seizoen een aantal keer is gebeurd. Al met al beschouwd ziet het er goed uit voor het volgende seizoen en laten we hopen dat we kunnen strijden voor elke prijs die beschikbaar is voor ons."

Valencia, die sinds de zomer van 2009 onder contract staat bij Manchester, speelde dit seizoen 34 wedstrijden en kwam daarin tot drie doelpunten en één assist. Zijn contract loopt nog door tot de zomer van volgend jaar.

Cliënten jatten bedrijfsauto van zorginstelling

Zaterdagavond hebben twee cliënten een bedrijfsauto van zorginstelling Tragelzorg gestolen en deze in Terneuzen achtergelaten. Rond 00.30 uur werd een man door een onbekende vrouw het politiebureau in Terneuzen binnengebracht. De man had haar verteld dat hij bij instelling Tragelzorg woont en niet terug naar huis kon, waarop de vrouw hem hulp bood en naar het politiebureau bracht.

De 22-jarige cliënt van de instelling uit Clinge vertelde tegen een agent dat hij met een medebewoner in een gestolen auto had gereden. De auto was afkomstig van hun zorginstelling aan de Sterredreef in Clinge. Mogelijk was hij tijdens de rit tegen een andere auto gebotst en had de auto met een lekke band in de buurt van het busstation in Terneuzen achtergelaten. De man vertelde verder dat hij had geblowd en niet meer helemaal helder was.

Bij navraag bij de zorginstelling bleek dat inderdaad een auto was gestolen en dat er een kantoor was opengebroken. De man werd hierop aangehouden. Hij werd voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex gebracht, waar hij zondag werd verhoord. De gestolen auto werd door agenten in de Wulpenbek in Hoek gevonden.

De politie heeft een aangifte van de zorginstelling opgenomen en onderzoekt de diefstal. Zondagmiddag werd in de zorginstelling een 17-jarige jongen aangehouden. De politie onderzoekt ook zijn betrokkenheid bij de incidenten. Verder is de politie nog op zoek naar de identiteit van de vrouw, die de man naar het politiebureau bracht. De agent vergat namelijk haar naam te noteren.

Bent u, of kent u, de bewuste vrouw, dan wordt er verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan via het welbekende nummer 0900-8844. 

United schenkt City landstitel met beschamende nederlaag

Voor de vijfde keer heeft Manchester City de landstitel in het Engelse voetbal binnen. Dat had vorige week kunnen gebeuren, maar Manchester United won na een fraaie comeback met 2-3. Dit keer ging United flink de fout in.

Op eigen veld speelde United tegen West Bromwich Albion, de hekkensluiter in de Premier League. De landstitel van City kon dus nog wel even uitgesteld worden, maar daar dachten de bezoekers anders over.

In de 73e minuut was het Jay Rodriguez die scoorde voor de vermoedelijke degradant en daar bleef het bij, waardoor West Brom met 0-1 won. Met nog vijf speelronden te spelen heeft City zestien punten voorsprong op United en daarmee is de titel nu definitief binnen.

Uitslagen Premier League zondag
Newcastle United - Arsenal 2-1
Manchester United - West Bromwich Albion 0-1

Donar wint dag na nederlaag wel in Dutch Basketball League

Het was een druk weekeinde voor de basketballers van Donar. De Groningse koplopers in de Dutch Basketball League gingen zaterdag in eigen huis onderuit tegen ZZ Leiden, maar zondag moest Aris Leeuwarden er in het Kalverdijkje in Friesland aan geloven.

In het tweede kwart leek het alsof de baskets dichtgespijkerd waren: beide ploegen lieten slechts zeven punten noteren. Donar gaf in het derde kwart een stevige partij gas (10-31) en daarmee was het beslissende gat geslagen: 46-70.

Landstede Basketbal kreeg in Zwolle bezoek van Basketball Academie Limburg uit Weert en dat werd niet al te ingewikkeld. De Zwollenaren deden het in de eerste helft relatief rustig aan en speelden zich in de tweede helft naar een ruime overwinning: 88-65.

Dubbelslag tennisster Mertens in Lugano

Tennisster Elise Mertens heeft zondag een fraaie dubbelslag geslagen. De 22-jarige Belgische won op het WTA-toernooi van het Zwitserse Lugano de titel in het enkel- én dubbelspel.

In de enkelspelfinale nam Mertens het op tegen Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland. De 19-jarige Sabalenka speelde vorig jaar haar enige WTA-finale, waarin ze in Tianjin verloor van Maria Sharapova. Mertens speelde in de afgelopen vijftien maanden al drie finales en won er twee.

In Lugano kon Sabalenka één set goed meekomen met de Belgische, maar in de tweede set was Mertens simpelweg de betere: 7-5, 6-2. De dames konden zich even opfrissen, want niet veel later stonden ze wederom tegenover elkaar, dit keer in de dubbelfinale.

Mertens speelde daarin samen met landgenote Kirsten Flipkens tegen Sabalenka en haar landgenote Vera Lapko. De Wit-Russische tieners - ook Lapko is 19 - waren niet opgewassen tegen het sterke Belgische duo: 6-1, 6-3.

Hockeyers Kampong, Amsterdam en Bloemendaal naar play-offs

De hockeyers van Kampong, Amsterdam én Bloemendaal hebben zich zondag geplaatst voor de play-offs van de Hoofdklasse. Dat betekent dat er nog maar één plekje te verdelen is voor het competitietoetje. Die lijkt, met nog twee wedstrijden te gaan, naar Oranje-Rood te gaan, al heeft Rotterdam nog een inhaalwedstrijd tegoed.

Oranje-Rood - Bloemendaal (1-1)
26' 1-0 Niek van der Schoot
55' 1-1 (sc) Tim Swaen
Het gelijke spel van Bloemendaal, dankzij een doelpunt van Tim Swaen in de tweede helft, was voldoende voor een plek bij de vier playoff-ploegen van het huidige seizoen. Tegenstander Oranje-Rood moet nog even geduld hebben. Met zeven punten voorsprong op Rotterdam, dat nog drie wedstrijden moet spelen, kan het bijna niet meer misgaan voor de Eindhovenaren.

Amsterdam - SCHC (6-2)
4' 1-0 Casper Horn
8' 1-1 (sc) Roderick Tam
13' 2-1 (sc) Casper Horn
24' 3-1 Teun Rohof
33' 4-1 Boris Burkhardt
45' 5-1 Billy Bakker
60' 6-1 (sc) Justin Reid-Ross
62' 6-2 Leonard Posthumus Meyjes
Ook Amsterdam speelt dit jaar de play-offs. Dat weten de hoofdstedelingen na een zege op SCHC, dat de negatieve reeks voortzet. De Bitlhovenaren wonnen dit kalenderjaar nog niet en kregen al 29 goals tegen in zes wedstrijden. Inmiddels is Stichtsche afgezakt naar de tiende plek. Directe degradatie is niet aan de orde, maar play-outs lijken waarschijnlijk.

HC Tilburg - Pinoké (1-0)
24' 1-0 Jesse van Minde
Een goaltje van Jesse van Minde viel er in Tilburg te noteren. Niet veel, maar genoeg voor een overwinning van de thuisploeg. Door de zege passeert Tilburg de tegenstander van de dag, Pinoké, op de ranglijst. Veilig zijn zowel Tilburg als de Steekneuzen nog niet. In theorie kan één van beide ploegen nog tiende worden, wat play-outs betekent aan het einde van de competitie.

Rotterdam - Kampong (3-4)
12' 0-1 Philip Meulenbroek
27' 0-2 Philip Meulenbroek
52' 1-2 Diede van Puffelen
61' 2-2 Jeroen Hertzberger
62' 2-3 Quirijn Caspers
65' 3-3 (sc) Jeroen Hertzberger
70' 3-4 (sc) Martijn Havenga
Het seizoen van Rotterdam lijkt voorbij. De havenstedelingen waren aan een imposante inhaalreeks bezig waardoor de play-offs voor Rotterdam in zicht bleven. Zondag stokte die opmars echter in de thuiswedstrijd tegen regerend landskampioen Kampong. Het gat met Oranje-Rood van zeven punten is in theorie te overbruggen in drie wedstrijden, maar reëel is het niet. Kampong daarentegen mag de landstitel gaan verdedigen. Zij plaatsten zich voor de play-offs dankzij de zege.

Den Bosch - hdm (5-3)
5' 1-0 (sc) Nicolas Della Torre
33' 2-0 Pepijn Reijenga
37' 3-0 (sc) Bram van Groesen
50' 3-1 (sc) Kieran Dartée
55' 4-1 Tijn Stuve
57' 4-2 (sc) Kieran Dartée
60' 5-2 Joep Burgerhof
67' 5-3 (sb) Niels Blaak
Den Bosch boekt prima resultaten na de winterstop. Het zal dit seizoen nog niet tot play-offs leiden, maar tegen het eind van de competitie hebben de Brabanders zelfs nog uitzicht, al is het waarschijnlijk slechts een theoretische, op de vijfde plek van de ranglijst. Zondag werd gewonnen van hdm, dat nu toch wel echt moet gaan vrezen voor degradatie. In de twee resterende duel treffen de Hagenaars Rotterdam en de enige overgebleven concurrent voor de laatste plek, Almere. Drie punten scheiden hdm en de Flevolanders. Winnen van de Almeerse op de slotdag van de competitie zal niet genoeg zijn, daar is het verschil in doelsaldo te groot voor. Hdm moet dus minimaal een punt overhouden aan het duel met Rotterdam.

Almere - HGC (0-1)
5' 0-1 HGC Jorrit Croon
Ook bij Almere en HGC werd niet veel gescoord. De treffer van Jorrit Croon in de vijfde minuut was de enige van de middag. Voor Almere betekent de nederlaag dat de play-offs alleen theoretisch nog ontlopen kunnen worden. Daar zijn twee zeges en flink wat goals nodig om het gat met Pinoké te overbruggen. Met het duel tegen Kampong in het vooruitzicht niet het meest realistische scenario, als zal de Almeerse voor de kansen gaan. 

Uitslag PSV - Ajax

PSV is de nieuwe kampioen van Nederland. Het won vandaag de wedstrijd tegen de naaste concurrent Ajax met 3-0 en is daardoor niet meer in te halen door de concurrent.

Het tempo van de wedstrijd lag vanaf het begin hoog en het was de thuisploeg die in de openingsfase een licht overwicht had. Luuk De Jong was dicht bij de openingstreffer maar Ajax-keeper Onana redde met zijn voet. Gaandeweg de eerste helft werd Ajax iets sterker had een veldoverwicht, tot kanssen leidde dit echter niet. Het was uiteindelijk toch PSV dat op voorsprong kwam. Een schot van Lozano werd door De Ligt nog van de lijn gehaald maar in de rebound was het alsnog raak, Perreiro maakte de 1-0. Daarna brak een hectische fase aan met kansen aan beiden zijde. Het was PSV die het meest efficient was, Luuk de Jong scoorde uit een kopbal de 2-0.

Het leek de knock-out voor Ajax. In de rest van de eerste helft was het kansloos maar werd er niet meer gescoord. In de tweede helft probeerden de bezoekers zich langzaam weer op te richten, maar Bergwijn maakte aan alle hoop een einde, met een knap schot maakte hij de 3-0. In de rest van de tweede helft ging de amusementswaarde omlaag, PSV hoefde niet meer en Ajax kon niet. In de slotfase waren er nog rode kaarten voor Ajacieden Tagliafico (2x geel) en Siem de Jong waardoor het de wedstrijd met negen man eindigde.

Voor PSV maakte het allemaal niet meer uit, die mogen de 24e landstitel uit de clubhistorie vieren.

PSV

3 - 0

AFC Ajax

 23' Pereiro
 38' De Jong
 54' Bergwijn
   
 
 Gele kaart: Hendrix, (PSV), Onana, Neres, (AFC Ajax)
 Rode kaart: , Tagliafico (80/2xg)S.de Jong (83) (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet (Room/89)
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Pereiro
Hendrix
Lozano
De Jong (Ramselaar/56)
Bergwijn (Luckassen/72)
  Onana
Veltman
De Ligt
Wöber (S.de Jong/46)
Tagliafico
Ziyech (Mazraoui/85)
Schöne
v.d.Beek
Neres
Huntelaar (Dolberg/69)
Kluivert

PSV met de kampioensschaal
PSV met de kampioensschaal (Pro Shots / Stanley Gontha)

Mourinho over Pogba: "Ik verwacht dat hij een zekere stabiliteit moet behouden"

José Mourinho heeft Paul Pogba uitgedaagd om een zeker niveau van consistentie te vinden bij Manchester United.

De Franse middenvelder kreeg in aanloop naar de derby tegen Manchester City veel kritiek en eiste vervolgens een hoofdrol op door twee keer te scoren in de wedstrijd die in 2-3 eindigde in het voordeel van the Red Devils.

"Ik zal je vertellen wat ik hem na de wedstrijd heb verteld: 'Ik verwacht niet dat je elke week de Man of the Match bent, ik verwacht niet dat je elke week twee doelpunten maakt, maar ik verwacht dat je consistent bent", vertelt Mourinho in gesprek met Engelse media.

"Dus, als je me vraagt of ik verwacht dat Paul nu elke week de Man of the Match is? Nee. Of ik verwacht dat hij elke wedstrijd scoort? Nee. Maar ik verwacht dat Paul, en ik denk dat dat de uitdaging is die hij zichzelf moet stellen, een zekere stabiliteit moet behouden en niet goed, minder goed en een slechte wedstrijd zal spelen.''

"Ik denk dat hij moet proberen om dat niveau van stabiliteit te houden en vanuit die stabiliteit zal natuurlijk de speciale wedstrijd met de speciale prestaties volgen zoals het gebeurde tegen City." Pogba speelde dit seizoen tot dusver 29 wedstrijden en kwam daarin tot vijf doelpunten en tien assists.

Uitslag FC Groningen - Roda JC

FC Groningen heeft handhaving in de Eredivisie bijna veiliggesteld. De Noorderlingen wonnen in eigen huis met 2-1 van concurrent Roda JC dat zich op mag gaan maken voor de nacompetitie. Groningen nam een 2-0 voorsprong, waarna Roda twintig minuten voor tijd terugkwam. Met moeite sleepte de thuisploeg de zege uiteindelijk binnen.

FC Groningen

2 - 1

Roda JC

15' Doan
49' Drost
  70' Kum
 
Gele kaart: Warmerdam, Memisevic (FC Groningen), Gnjatic, Schahin, Avdijay, Banggaard, Ngombo (Roda JC)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.402
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
adt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Absalem (Van Nieff/74)
Van de Looi
Mahi (Drost/42)
Hrustic (Larsen/90)
Doan
Van Weert
Warmerdam
  Jurjus
Kum
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste (Vancamp/76)
Rosheuvel
Ndenge
Gnjatic
Avdijaj (Milts/63)
Gustafson
Schahin (Ngombo/61)

Marathonloper in leidende positie strandt in zicht van de finish

De marathon op de Commonwealth Games in Australië kende een dramatisch slot. Callum Hawkins ging ruim aan de leiding, maar met zicht op de finish werd de atleet bevangen door de hitte en moest hij opgeven.

De Schot had een voorsprong van twee minuten op de eerste achtervolgers en leek onbedreigd naar de winst te lopen. Met nog twee kilometer te gaan werd de 25-jarige atleet echter bevangen door de hitte. Even probeerde hij zwalkend de wedstrijd te vervolgen, maar hij ging alsnog onderuit.

Callum Hawkins marathon Commonwealth Games (Bron: Youtube)

Het duurde vervolgens lang voordat de Hawkins medische hulp kreeg. Uiteindelijk werd de atleet afgevoerd naar het ziekenhuis. Naar omstandigheden gaat het goed met hem.

De wedstrijd werd gewonnen door de Australiër Michael Shelley.

Valgren Andersen wint de Amstel Gold Race

Michael Valgren Andersen heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De Deen kwam na 263 kilometer eerste over de meet in Vilt. De renner van Astana maakte deel uit van een favorietengroep, waaruit hij op twee kilometer van de meet ontsnapte samen met Roman Kreuziger, die als tweede over de streep kwam. Enrico Gasparotto eindigde als derde.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van negen renners met daarbij twee Nederlanders: Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) en Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij). Zij hadden het gezelschap van Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Willie Smit (Katusha-Alpecin), Matteo Bono (UAE Emirates), Lawson Craddock (EF Education First-Drapac), Edward Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). Al snel had de kopgroep meer dan een kwartier te pakken op het peloton.

Met nog negentig kilometer te gaan was de voorsprong gehalveerd, dankzij het werk van de ploegen van Alejandro Valverde (Movistar) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Het verschil bleef langzaam teruglopen en met nog veertig kilometer was de voorsprong gezakt tot twee minuten. In de kopgroep moest Tankink als een van de eerste lossen. Op de Eyserbosweg, 37 kilometer voor de streep, was het Kreuziger die versnelde maar alle grote mannen waren mee.

In aanloop naar de Keutenberg was het Ion Izagirre die in de aanval trok. De Bask van Bahrein-Merida kreeg vijftien seconden voorsprong, maar werd onder leiding van Michal Kwiatkowski weer teruggepakt. Het peloton viel stil en daar profiteerde Kreuziger samen met Gasparotto van. Het tweetal reed bij de laatste keer Cauberg naar de koplopers toe. Het uitgedunde peloton begon een halve minuut later er aan. Floris de Tier probeerde vanuit het peloton de sprong naar voren te maken, maar de Belg van LottoNL-Jumbo slaagde niet in zijn opzet.

Na de Cauberg op een oplopend stuk trok Valverde door. Enkel Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Michael Valgren en Tim Wellens konden de Spanjaard volgen. Met nog dertien kilometer te fietsen sloten ze aan bij de kopgroep, met nog steeds de vroege vluchters Van Riesbeek, Bono, Craddock en Van Hecke.

De eerste achtervolgers met Kwiatkowski en Gilbert bleven hangen op twintig seconden van de kopgroep. In de kopgroep was er geen samenwerking en daar porbeerde Van Riesbeek van te profiteren, maar de renner van Roompot-Nederlandse Loterij kreeg niet de ruimte.

Op de laatste beklimming van de dag, de Bemelerberg, probeerde Fuglsang het. De Deen had een klein gaatje te pakken, maar Valverde reed het gat dicht. Snel daarna maakte ook Alaphilippe de aansluiting samen met Sagan, Gasparotto, Kreuziger, Valgren en Wellens.

Nadat de beklimmingen op waren was Astana de enige ploeg met twee renners. De rest van de kopgroep bestond allemaal uit eenlingen. Eerst probeerde Valgren Andersen het, maar daar reageerde Wellens samen met Sagan op. Op ruim twee kilometer van de meet had Valgren Andersen meer succes. De Deen van Astana sprong samen met Kreuziger weg, waarna Sagan ditmaal niet reageerde. De Deen en de Tsjech hadden al snel tien seconden bij elkaar. Het tweetal bleef in de laatste kilometer goed samenwerken, waarna Valgren Andersen de snelste bleek. Gasparotto wist zich nog naar de derde plek te rijden. In de sprint om plek vier bleef Sagan Valverde voor.

Het is voor Valgren zijn tweede zege van het seizoen. Eind februari was hij ook al de beste in Omloop van het Nieuwsblad.

Valgren Andersen wint Amstel Gold Race
Valgren Andersen wint Amstel Gold Race (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Van Gerwen op weg naar Euro Tour-hattrick, Klaasen en Van de Pas klaar

Michael van Gerwen is nog steeds in de race om een hattrick te voltooien op de Euro Tour van de PDC. Hij heeft de eerste twee toernooien gewonnen en staat ook in de kwartfinales van de German Darts Open, het derde toernooi van de Euro Tour. Het ging zondagmiddag moeizaam, maar hij won met 6-4 van Alan Tabern in de achtste finales. Jelle Klaasen en Benito van de Pas zijn klaar. 

Tabern nam brutaal een break voorsprong in de derde leg. Deze leverde The Saints in de achtste leg weer in, nadat hij niet binnen vijftien pijlen wist te finishen. Van Gerwen gooide een dertiendarter voor de rebreak. Mighty Mike kende verder geen mededogen en won uiteindelijk met 6-4. In de volgende ronde wacht Ian White, die met 6-0 wist te winnen van Dave Chisnall. 

Klaasen trof Michael Smith. Het ging tot 3-3 gelijk op. Smith hield zijn leg en Klaasen werd in de achtste leg gebroken door een elfdarter van Smith, waarna de Engelsman de zege pakte via tops (6-3).  Van de Pas speelde tegen Max Hopp en moest zien dat ondanks dat de Duitser 25 pijlen op de dubbel miste, zelf niet kon toeslaan. Het werd 6-4 voor de Duitser. 

2018 German Darts Open - uitslagen derde ronde
Michael van Gerwen 6-4 Alan Tabern
Ian White 6-0 Dave Chisnall
Mervyn King 6-5 Daryl Gurney
Michael Smith 6-3 Jelle Klaasen
Max Hopp 6-4 Benito van de Pas
Joe Cullen 6-2 Daniel Larsson
Mensur Suljovic 4-6 Gerwyn Price
Rob Cross 6-4 Darren Webster

Avondsessie - vanaf 19.15 uur
Michael Van Gerwen v Ian White
Mervyn King v Michael Smith
Max Hopp v Joe Cullen
Gerwyn Price v Rob Cross

Uitslag Feyenoord - FC Utrecht

Feyenoord heeft in de strijd om de vierde plek in de Eredivisie een belangrijke overwinning geboekt. Naaste belager FC Utrecht werd in de eigen Kuip met 3-1 verslagen.

Nicolai Jörgensen bracht de thuisploeg binnen tien minuten op voorsprong maar na een half uur was het gelijk, Cyriel Dessers maakte de 1-1. het feit dat hij daarbij buitenspel stond werd door de grensrechter over het hoofd gezien. Vlak voor rust bracht Robin van Persie Feyenoord wederom op voorsprong. In de tweede helft bepaalde Sam Larsson de eindstand op 3-1.

Feyenoord

3 - 1

FC Utrecht

 7' Jörgensen
 44' v.Persie
 69' Larsson
   31' Dessers
 
 Gele kaart: , Labyad, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Diks
v.Beek
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi
v.Persie (Basacikoglu/70)
Vilhena
Toornstra
Jörgensen
Larsson (Malacia/73)
  Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
v.d.Maarel
Klich (Emanuelson/ 70)
Strieder
v.d.Streek
Ayoub (Kali/ 82)
Dessers (Görtler/75)
Labyad

Trump verdedigt uitspraak 'Missie volbracht'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag zijn gebruik van de term 'Missie volbracht' na de raketaanvallen op Syrische doelen, verdedigd. Een aantal media had kritiek op zijn uitspraak.

De term wordt in verband gebracht met de voormalige president George W. Bush die het in 2003 gebruikte. Bush kondigde toen aan dat grote gevechtsoperaties in Irak voorbij waren. Dat bleek later een grote misrekening. Het geweld barstte weer in alle hevigheid los.

"De aanval in Syrië was zo perfect uitgevoerd, met zo'n precisie, dat de enige manier waarop de 'Fake News Media' die onderuit konden halen was door mijn gebruik van de term "Missie volbracht", aldus Trump op Twitter. ,,Ik wist dat ze dit zouden doen, maar ik vind het zo'n mooie militaire term, dat het terug moest worden gebracht. Gebruik het vaak!"

Trump verdedigt uitspraak 'Missie volbracht'
Trump verdedigt uitspraak 'Missie volbracht' (Foto: ANP)

Oma tuigt kleinkind af in het openbaar

Wie heeft er geen warme herrinneringen aan zijn lieve oma? In de gemeente Haarlemmermeer is er een 6-jarig jongetje dat daar heel anders over denkt.

Afgelopen vrijdagmiddag rond 16.30 deed het ventje blijkbaar iets dat de goedkeuring van het oude lerp niet kon wegdragen en dus besloot zij hem eens goed in elkaar te rossen. Het was precies op dat moment dat er agent kwam aanlopen en het zag gebeuren. De agent was op dat moment niet in functie en riep versterking op. Met behulp van twee toegesnelde agenten werd het rimpelige loeder ingerekend.

Omdat er meerdere mensen getuige zijn geweest van deze mishandeling heeft de politie dezen opgeroepen om hun verhaal te doen.

Monsterscore hockeysters Den Bosch tegen Bloemendaal

Het reguliere seizoen in de Hoofdklasse van het dameshockey is na zondag nog maar één speelronde verwijderd van het einde. Bovenin is nog steeds één playoff-plek te verdelen, waar alleen Oranje-Rood en Laren nog voor in aanmerking komen. Onderin blijft het ongelooflijk spannend. Wie degradeert volgende week naar de Promotieklasse: Groningen, Nijmegen of toch Huizen?

Den Bosch - Bloemendaal (9-1)
3' 1-0 Lieke Hulsen
7' 2-0 Marlies Verbruggen
20' 3-0 Margot van Geffen
25' 4-0 Marlies Verbruggen
31' 5-0 Lieke Hulsen
51' 6-0 (sb) Frédérique Matla
52' 6-1 (sc) Bodine Boelaars
60' 7-1 (sc) Ireen van den Assem
65' 8-1 (sc) Joosje Burg
66' 9-1 (sb) Lieke Hulsen
Bloemendaal kreeg hard op de falie tegen Den Bosch. De Noord-Hollanders hebben het traditioneel zwaar tegen de recordkampioen. Het werd uiteindelijk lieft 9-1 met Lieke Hulsen als belangrijkste afronder bij de Brabanders: zij maakte er drie.

Oranje-Rood - Kampong (3-1)
5' 1-0 Freeke Moes
15' 1-1 (sc) Michelle Fillet
49' 2-1 Lisa Scheerlinck
51' 3-1 Yibbi Jansen
Oranje-Rood won van Kampong. Dat is natuurlijk mooi, maar de buit zou hoe dan ook pas volgende week verdeeld worden als de Eindhovenaren Laren treffen om het playoff-ticket. Kampong is waarschijnlijk vooral blij dat het dit teleurstellende seizoen kan afsluiten.

Groningen - SCHC (0-4)
17' 0-1 (sc) Caia van Maasakker
28' 0-2 Charlotte Stapenhorst
45' 0-3 Carmen Wijsman
60' 0-4 (sc) Caia van Maasakker
SCHC is reeds zeker van de play-offs en Groningen kan de punten goed gebruiken. Dat weerhield de Bilthovenaren uiteraard niet even aan te zetten in het hoge noorden.

Huizen - Laren (1-7)
5' 0-1 Laurien Leurink
21' 0-2 (sb) Lieke van Wijk
49' 0-3 Maxime Kerstholt
50' 0-4 Joëlle Ketting
51' 0-5 Maxime Kerstholt
58' 0-6 Joëlle Ketting
61' 0-7 (sc) Lieke van Wijk
67' 1-7 Anouk Bekkers
Ook Laren trok stevig van leer zondag. Huizen moest het bekopen met een 1-7 nederlaag tegen de buren. Maxime Kerstholt en Lieke van Wijk scoorden beiden twee keer voor de ploeg van Robert-Jan Cox. Huizen heeft een goede uitgangspositie met een tiende plek, maar toch kan het volgende week zondag, bij winst van Groningen en Nijmegen, nog helemaal misgaan.

Hurley - Nijmegen (4-0)
21' 1-0 (sc) Sabine Plönissen
32' 2-0 (sc) Sabine Plönissen
44' 3-0 (sc) Marente Barentsen
53' 4-0 Tess van Ramshorst
Ook Hurley boekte een ruime overwinning. Nijmegen kwam met 0-4 niet in het spel voor. De Nijmegenaren treffen volgende week directe concurrent Huizen. Hoogst haalbare uitkomst van het weekend voor beide ploegen is de tiende plek, wat een playoff-reeks met de beste nummer 2 uit de Overgangsklasse betekent. Het slechtste scenario is directe degradatie.

hdm - Amsterdam (1-4)
15' 0-1 Kitty van Male
29' 0-2 Charlotte Vega
65' 0-3 (sb) Eva de Goede
67' 1-3 Nina van der Marel
69' 1-4 Marijn Veen
En ook Amsterdam had een relatief simpele middag. De dames uit de hoofdstad liggen op ramkoers voor een goed resultaat in de play-offs. Hdm is uitgespeeld in de competitie, maar kan met de zesde plek, als de Hagenaars die weten vast te houden, het beste seizoensresultaat in jaren noteren.

Geen Man Utd voor Guardiola: "Ik heb een golfwedstrijd"

Josep Guardiola verkiest zondag het spelen van een potje golf boven het kijken naar de wedstrijd van Manchester United.

Manchester City kroont zich zondag tot kampioen van Engeland als Manchester United op eigen veld onderuit gaat tegen hekkensluiter West Bromwich Albion. The Citizens kwamen zaterdagavond al in actie tegen Tottenham Hotspur en wonnen overtuigend met 1-3.

"Nee, ik heb een golfwedstrijd", vertelt Guardiola in gesprek met Sky Sports op de vraag of hij naar de rivaal gaat kijken. "Ik heb drie vrije dagen en morgen heb ik golf. Golf, mijn zoon en vrienden. Zondag is het tijd voor golf."

Man City herstelde zich na een slechte periode waarin het drie keer op rij verloor en door Liverpool werd uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League en het titelfeest in de Premier League door Manchester United werd uitgesteld. Tegen the Spurs herstelde het team zich knap.

"Na wat er deze week is gebeurd, om hier te komen spelen tegen Tottenham, een van de beste teams met veruit een van de beste managers, en om te spelen hoe we deden in de eerste helft was indrukwekkend. Na tien of vijftien minuten zei ik: 'we gaan kampioen worden'. Niet vandaag, niet morgen, het maakt niet uit, maar we gaan kampioen worden."

"Hoe ze reageerden, deze jongens zijn fantastisch, geweldig, ongelooflijk. Wat ze vorige week hebben meegemaakt was zo oneerlijk. We zullen nog een kans heben tegen Swansea City en we zullen proberen om kampioen te worden."

Uitslag NAC Breda - Willem II

Willem II zondagmiddag voor het eerst in tien jaar in Breda gewonnen van NAC. Ben Rienstra bezorgde de Tilburgers de winst in de Brabantse derby: 1-2.

Beide ploegen stonden voorafgaand aan de Brabantse burenruzie in het Rat Verlegh Stadion op dertig punten, slechts vier punten meer dan nummer zestien Roda JC. Willem II heeft er nu 33 en is zo goed als veilig van een nieuw seizoen in de Eredivisie. NAC zal nog even hun best moeten doen. 

NAC Breda

1 - 2

Willem II

 29' Verschueren    4' Rienstra
 40' Rienstra
 
 Gele kaart: Mets, Sadiq (NAC Breda), Dankerlui, Lieftink, (Willem II)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18431
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Sporkslede
Mets
Marí
Angelino
García
Fernandes (Te Vrede/62)
Verschueren
Ambrose (Vloet/39)
Sadiq
El Allouchi (Snepvangers/76)
  Wellenreuther
Dankerlui (v.d.Linden/34)
Heerkens
Wijnaldum
Tsimikas
Chirivella
Rienstra (Enoh/89)
Lieftink
Haye
Sol
Croux (Azzaoui/73)

Wereldkampioene Blaak sprint naar de winst in Amstel Gold Race bij de vrouwen

Chantal Blaak heeft de Amstel Gold Race bij de vrouwen gewonnen. De wereldkampioene was in een sprint met drie de snelste voor Lucinda Brand en Amanda Spratt. 

Lang bleef het peloton in de vrouwenversie van de Amstel Gold Race gesloten. Pas op de Keutenberg was er enige afscheiding in het peloton. Bij het ingaan van de eerste van drie finalerondes ontstond er een kopgroep van acht rensters: Blaak (Boels-Dolmans), Markus (WaowDeals) en Brand (Sunweb), Spratt (Mitchelton-Scott), Alexis Ryan (Canyon SRAM), Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Audrey Cordon-Ragot en Giorgia Bronzini (beiden Wiggle High5). De samenwerking liep goed tussen de dames en pakte meer dan twee minuten voorsprong op het peloton, waar de samenwerking ver te zoeken was, vanwege dat alle grote ploegen in de kopgroep aanwezig waren.

Op de voorlaatste passage van de Cauberg bleek Blaak al de sterkste van de kopgroep. De Nederlandse van Boels-Dolmans kreeg in eerste instantie alleen Ryan met zich mee en later maakte ook Spratt de aansluiting. In de afdaling sloot ook de rest van de kopgroep aan, behalve de Finse Lepistö en de Italiaanse Bronzini.

Met nog tien kilometer was het verschil weer teruggebracht tot de minuut, vooral dankzij het werk van Rozanne Slik (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope), maar eenmaal het werk van haar gedaan was liep het verschil weer op naar de twee minuten, ondanks dat er ook geen goede samenwerking was in de kopgroep.

Iedereen keek naar de wereldkampioene Blaak, maar de Nederlandse reageerde op elke aanval. Vlak voor het opdraaien van de laatste Cauberg kwamen Lepistö en Bronzini weer aansluiten, maar moesten er ook weer direct vanaf. Spratt zorgde voor afscheiding in de kopgroep. Alleen Blaak en Brand konden de Australische volgen op het steilste gedeelte van de Cauberg. Daarna probeerde Brand het nog een paar keer, maar Blaak reageerde direct op de Nederlandse van Sunweb.

De drie leiders mochten gaan sprinten om de overwinning. Spratt nam in de laatste kilometer de leiding en reed in een rap tempo naar de finish. Brand begon als eerste aan de sprint, waarna Blaak makkelijk eroverheen ging en sprintte naar haar tweede zege van het seizoen.

Chantal Blaak wint. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Chantal Blaak wint. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Wolves promoveren, Gladon: "Het salaris wordt verdubbeld"

De promotie van Wolverhampton Wanderers naar de Premier League is met luid gejuich ontvangen in huize Gladon.

The Wolves zagen Fulham zaterdagavond met 1-1 gelijkspelen tegen Brentford en daardoor een plek bij de eerste twee in het Championship een feit en rechtstreekse promotie naar de Premier League. Paul Gladon, door Wolverhampton verhuurd aan Heracles Almelo is daar zeer blij mee.

"Ik ben er heel trots op. Het is wel een beetje bizar. Vorig jaar waren we een paar duels voor het einde net veilig en dit seizoen deden ze wat aankopen. Nu zijn we gepromoveerd", vertelt de spits bij Ziggo Sport. "Wat jullie misschien ook weten, is dat als je promoveert het salaris natuurlijk ook omhoog gaat. Dat is voor mij mooi. Het salaris wordt verdubbeld. Dat zijn dingen waar je mee te maken krijgt en belangrijk zijn. Ik zal iedereen een rondje geven na de laatste thuiswedstrijd."

Gladon weet niet of er voor hem volgend jaar een kans is om zich te bewijzen in de Premier League, nadat hij vorig seizoen tot slechts drie wedstrijden kwam bij de club. "Ik heb de afgelopen tijd niet heel veel gehoord. Ze waren druk bezig met promotie. Binnenkort zal er meer duidelijk worden."

Blind: "Ik zal serieus nadenken over een terugkeer naar Ajax"

Daley Blind overweegt een terugkeer naar Ajax, maar de verdediger van Manchester United vindt dat op dit moment nog te vroeg.

De 28-jarige verdediger stapte in de zomer van 2014 voor achttien miljoen euro over van Ajax naar Manchester United, waar zijn contract nog doorloopt tot de zomer van 2019.

"Of ik terug wil keren bij Ajax? Ja, misschien wel ja", vertelt Blind in gesprek met Ajax Showtime. "Ik heb altijd gezegd dat ik daar wel oren naar heb. Maar ik heb ook geleerd dat je in het voetbal geen beloftes kunt doen die je niet waar kunt maken. Maar ik zou er wel serieus over nadenken, dat wel."

"Ik ben nu 28, zit nu nog in een sterke periode van mijn lichaam en ik moet nu nog wel een paar jaar in het buitenland blijven. Als Ajax mij benadert, zal ik daar serieus over nadenken, want de club zit altijd in mijn hart en het lijkt mij fantastisch om eventueel daar ooit nog te spelen. Maar nu is het nog te vroeg, denk ik."

Gemeente Koggenland zet 'lokloverboy' in

De Noord-Hollandse gemeente Koggenland heeft dit weekend een acteur die zich voordeed als loverboy naar de kermis in De Goorn gestuurd om meisjes te verleiden hun telefoonnummers te geven. Van de 22 meisjes van dertien tot zeventien jaar die de acteur zaterdag aansprak, gaven zes hun telefoonnummer af. De zestien andere meisjes deden dat niet, maar vonden het volgens de gemeente wel lastig om nee te zeggen en weg te lopen.

De actie met de naam Fakeboys is een initiatief van de gemeente Koggenland en moet meisjes waarschuwen voor loverboys. De gemeente hoopt ze bewust en weerbaar te maken, "zodat ze in een soortgelijke situatie weten wat ze (niet) moeten doen". Ook de politie en jongerenwerkers waren erbij betrokken.

De acteur sprak de meisjes aan met de woorden: "Hé schatje, wat zie je er mooi uit. Mag ik je telefoonnummer?" Alle aangesproken meisjes hebben na afloop gesproken met een medewerker van de gemeente.

Een soortgelijk project liep eerder in Oost-Gelderland, dat daar de naam Nep-loverboys had.

Gemeente stuurt 'loverboy' op meisjes af
Gemeente stuurt 'loverboy' op meisjes af (Foto: ANP)

Davies wint World Superbikes-race na mooi duel, Van der Mark 5e

Chaz Davies heeft de tweede en laatste race van het World Superbikes-weekeinde op het Spaanse Motorland Aragon gewonnen. De Welshman leverde op zijn Ducati een fraai gevecht af met Kawasaki-coureur Jonathan Rea en de wereldkampioen moest zich gewonnen geven. 

Tom Sykes kende vanaf plek drie een zeer slechts start, terwijl Michael van der Mark vanaf de tweede plek al snel met succes de aanval opende op leider Marco Melandri. Achter Van der Mark en Melandri streden Xavi Fores en Alex Lowes om plek drie, met Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu en Chaz Davies daar weer achter.

Melandri zette zijn Ducati vol agressie binnendoor bij Van der Mark, die niet alleen de Italiaan, maar ook Fores en Rea zag passeren. De Nederlandse Yamaha-coureur had wat moeite om de top-3 te volgen, waar Fores de leiding overnam van Melandri. Van der Mark verdedigde zijn vierde plaats met hand en tand tegen Davies, die er even voorbij was, maar toch weer terug werd gepakt.

Davies pakte Van der Mark dan toch en Rea ging voorbij aan Melandri, die op het rechte stuk een enorme speed wobble te verduren kreeg en de Ducati maar net onder controle kon houden. Halverwege gleed leider Fores met Ducati en al tegen het asfalt, terwijl Van der Mark het moeilijk kreeg en werd gepasseerd door teamgenoot Lowes en Michael Ruben Rinaldi. 

Met zes ronden te rijden streden Rea, Davies en Melandri nog altijd volle bak om de winst, terwijl Rinaldi zeer knap op de vierde plek reed, voor de Yamaha's van Van der Mark en Lowes. De strijd om de winst laaide flink op met nog een handvol ronden te gaan: Davies viel Rea aan, passeerde hem, werd weer teruggepakt en ging er toch weer voorbij, en dat allemaal in een bocht of drie.

Melandri moest het tweetal in de slotronde laten gaan en een laatste aanval van Rea strandde. Davies pakte zo de winst, voor Rea en Melandri. Van der Mark en Lowes pakten Rinaldi terug, maar het was de Brit die na een fraai onderling Yamaha-duel de vierde plek bij mocht schrijven.

Vrouw omgekomen bij familiedrama Bodegraven

De politie heeft in Bodegraven een man aangehouden na de dood van een vrouw. Zondagochtend vroeg werden de hulpdiensten gealarmeerd vanwege een 'incident' aan de Trompstraat. Eenmaal ter plaatse troffen de hulpverleners een zwaar gewonde vrouw aan, zo meldt MediaTV. 

Er is nog getracht de vrouw te reanimeren, maar dat mocht niet baten, ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. In de woning werd een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. Volgens MediaTV zou de toedracht van het misdrijf in de relationele sfeer liggen. 

De woning is door Forensische rechercheurs onderzocht. 

Update 13:24
De man die is aangehouden blijkt al langere tijd manisch depressief en onberekenbaar vertelden omwonenden. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden om meer informatie te krijgen over wat er zich mogelijk heeft afgespeeld.

In het verleden zijn er binnen het gezin al vaker problemen geweest. Zo zijn twee jaar geleden de kinderen al uit huis geplaatst. De vader stond al langer onder behandeling voor zijn psychische klachten en heeft zich hiervoor in het verleden al eens onder behandeling laten stellen in een inrichting.

Bron: ED

Blok: geen steun aanval, want geen eigen info

Nederland sprak geen steun uit voor de westerse vergeldingsactie tegen Syrië, want Den Haag beschikt niet over voldoende eigen informatie dat het Syrische regime achter een gifgasaanval op het rebellenbolwerk Douma zat. "Wat in de Nederlandse politieke geschiedenis heel belangrijk is, is dat je steun uitspreekt op het moment dat je ook eigen informatie hebt", zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in het programma WNL op Zondag.

Hij noemde het zeer plausibel dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet. Assad heeft dat ook in het recente verleden gedaan, benadrukte de bewindsman. "Vandaar dat we nu ook begrip hebben voor deze actie." De raketaanvallen waren ook heel precies gericht op de "productiecapactiteit" van chemische wapens, aldus Blok verder.

Hij wijst erop dat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is aangedrongen op een "compleet" onderzoek, ook om vast te stellen wie er achter de gifgasaanval zat. Maar zo'n onderzoek is door Rusland, de verdediger van het Assad-regime, geblokkeerd. Daardoor is het niet mogelijk erachter te komen of het "alweer Assad" was.

Blok bestempelde de situatie als een gesloten knoop: "Je mag de vraag niet stellen, dus je zult het antwoord niet krijgen." De huidige missie van de organisatie tegen chemische wapens (OPCW) onderzoekt alleen de inzet van gifgas. Zo wordt er volgens Blok een "rookgordijn"opgeworpen. Want zonder antwoord op de vraag wie de schuldige is, kun je blijven zeggen dat je niet kunt reageren. Hij noemde de houding van de Russen heel cynisch.

Extra aanvulling 13:05

Nederland heeft moeite gehad met de gemeenschappelijke NAVO-verklaring waarin de volledige steun wordt uitgesproken voor de westerse vergeldingsactie tegen Syrië. Als NAVO-lid sprak Nederland zaterdag in de verklaring zijn volledige steun uit voor de reactie van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Maar Nederland liet wel de kanttekening plaatsen "dat het moeite had in te stemmen'' met de verklaring. "Omwille van de NAVO-solidariteit heeft het kabinet echter besloten uiteindelijk in te stemmen'', laat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten.

Blok: geen steun aanval, want geen eigen info
Blok: geen steun aanval, want geen eigen info (Foto: ANP)

Verstappen: "Zelf verprutst"

De Grand Prix van China verliep voor Max Verstappen niet bepaald zonder incidenten. De Nederlander probeerde Lewis Hamilton in te halen, maar dat ging niet goed, waardoor Daniel Ricciardo hem juist passeerde. Een ietwat te enthousiaste inhaalactie op Sebastian Vettel eindigde in de slotfase met contact, een spin en het einde van de podiumkansen voor de Red Bull-coureur, die tien seconden tijdstraf aan de broek kreeg.

"Zelf verprutst", zo was Verstappen duidelijk voor de microfoon van Ziggo Sport. "Dit is gewoon klote, maar ik heb het zelf verprutst", zo herhaalde hij nog maar eens dat de fout toch echt bij hem lag. "Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk zeggen, maar in deze situatie (met Vettel, red.) had het beter gekund. Ik kan het nu echter niet meer veranderen. De snelheid was goed, maar ik heb het zelf verprutst."

Ook de actie met Hamilton had Verstappen volgens hemzelf beter op kunnen lossen. "Ik wilde misschien wat te snel naar voren. Ik wilde buitenom, maar daar lagen teveel 'marbles' op de baan en ik verloor de auto. Jammer, maar op dat moment lag alles nog wel open. Het loopt nu allemaal even niet soepel, net als vorig jaar, en dat moeten we omdraaien. Daniel reed een superrace en dat moeten we volgende keer met twee auto's doen."

De inhaalactie op Vettel is hier en hier nog eens terug te zien.

Max Verstappen: "Ik heb het zelf verprutst." (PRO SHOTS/Action Images)
Max Verstappen: "Ik heb het zelf verprutst." (PRO SHOTS/Action Images)

Italiaanse regisseur Taviani overleden

De Italiaanse filmregisseur Vittorio Taviani is op 88-jarige leeftijd in Rome overleden. Het persbureau ANSA berichtte dat zijn dochter bekendmaakte dat de filmmaker zondag na een lang ziektebed is gestorven.

Taviani maakte vanaf 1960 met zijn twee jaar jongere broer Paolo talrijke films en documentaires. Ze begonnen hun loopbaan als journalisten, maar ze kwamen in de filmwereld terecht toen ze in 1960 een documentaire maakten samen met de Nederlandse documentairemaker Joris Ivens (1898-1989), L'Italia non è un paese povero (Italië is geen arm land).

De twee broers maakten vervolgens tal van belangrijke films voor de historie van het Italiaanse witte doek, zoals Padre Padrone (Vader en Meester, 1977), La notte di San Lorenzo (Nacht van de vallende sterren, 1982) en Kaos (Chaos 1984).

In de jaren negentig leek hun carrière vast te lopen, maar ze keerden met succes terug, onder meer als makers van tv-series. Maar ook hun film Cesare deve morire (Cesar moet sterven) uit 2012 was een succes. Die won een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Italiaanse regisseur Taviani overleden
Italiaanse regisseur Taviani overleden (Foto: ANP)

Inbrekers aangehouden met behulp van politiehelicopter

Met behulp van een politiehelicopter zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie leden van het dievengilde opgepakt in Nuth op verdenking van inbraak.

Rond 01:00 uur kreeg de politie de melding dat er zich drie mogelijke inbrekers op het dak van een pand aan de Stationstraat bevonden. Op lokatie hebben agenten een onderzoek ingesteld naar de verdachten in de omgeving van het pand.

Uiteindelijk werd besloten hulp in te schakelen van een politiehelikopter om een beter beeld te krijgen van de locatie waar de verdachten zich ophielden. Deze actie had succes want de verdachten werden al vrij snel gevonden en met behulp van een politiehond konden zij worden aangehouden.

Het gearresteerde drietal, een 22-jarige uit Margraten en twee 30-jarigen uit Maastricht, werd van het dak gehaald door middel van een hoogwerker van de brandweer.

Beyoncé terug op podium met oude bekenden

Beyoncé had voor haar terugkeer op het podium twee oude bekenden uitgenodigd. De zangeres trad zaterdagavond als headliner op tijdens het Coachella festival en verraste het publiek met een kleine reünie. Samen met Kelly Rowland en Michelle Williams, de zangeressen waarmee 'Queen B' tot 2005 Destiny's Child vormde, zong ze een aantal van de oude hits van het trio.

Beyoncé deelde het podium in Indio in Californië niet alleen met haar oud-collega's Kelly en Michelle. Ook manlief Jay-Z mocht even komen rappen en zeker honderd dansers en muzikanten zorgden samen met de zangeres voor een spetterende show.

Er was door fans lang uitgekeken naar het optreden. Coachella strikte Beyoncé vorig jaar al als hoofd-act, maar toen moest de zangeres het optreden schrappen vanwege haar zwangerschap. In juni beviel Beyoncé van de tweeling Rumi en Sir.

Beyoncé terug op podium met oude bekenden
Beyoncé terug op podium met oude bekenden (Foto: BuzzE)

'Dijkhof geniet meeste vertrouwen'

Van alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer geniet Klaas Dijkhoff (VVD) onder de kiezers het meeste vertrouwen, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. Ook op de tweede en derde plek staan fractievoorzitters van regeringspartijen: Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sybrand Buma (CDA). Volgens De Hond is het "vrij ongewoon" dat fractievoorzitters van regeringspartijen zo hoog scoren. Alleen Alexander Pechtold van regeringspartij D66 scoort laag met een negende plek.

Het viel De Hond verder op dat Lilian Marijnissen onder kiezers van FVD, PVV en 50PLUS beter scoort dan haar collega-fractievoorzitter Jesse Klaver. Verder doen Henk Krol van 50PLUS en Thierry Baudet (FVD) het relatief goed onder de CDA-kiezers. De positie van Baudet is onder kiezers van regeringspartijen beter dan die van PVV'er Geert Wilders.

Baudet (elfde) en Wilders (twaalfde) staan in de onderste regionen van de lijst. Tunahan Kuzu (DENK) sluit de rij met de dertiende plek als het om vertrouwen in fractievoorzitters gaat.

'Dijkhof geniet meeste vertrouwen'
'Dijkhof geniet meeste vertrouwen' (Foto: ANP)

NBA: Play-offs begonnen, Davis leidt Pelicans naar winst

Ook in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn de play-offs begonnen. Het eerste duel tussen de Portland Trail Blazers en de New Orleans Pelicans, gespeeld in het Moda Center in Portland, leverde gelijk al wat spanning op.

Tot halverwege het tweede kwart ging het volledig gelijk op, maar daarna namen de bezoekende Pelicans het heft in handen. Onder leiding van Anthony Davis (35 punten, 14 rebounds) werd een voorsprong opgebouwd van ruim tien punten. Toch kwamen de Blazers in de slotfase terug, hoewel het uiteindelijk net te weinig was om New Orleans nog van de winst af te houden: 95-97.

Met 27 punten hielp Klay Thompson de Golden State Warriors aan een eerste zege op de San Antonio Spurs: 113-92. De Toronto Raptors hadden thuis flink wat moeite met de Washington Wizards, maar onder meer een prima spelende Serge Ibaka hielp de ploeg naar de 114-106 winst. JJ Redick en de Philadelphia 76ers hadden het in de eerste helft moeilijk met de Miami Heat, maar walsten in de tweede helft over het team uit Florida heen: 130-103.

Op dit YouTube-kanaal zijn overigens in de Nederlandse ochtend (in principe spoilervrije) samenvattingen van de wedstrijden te bekijken.

Uitslagen NBA, eerste ronde play-offs
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 113-92 (1-0 in best-of-7)
Toronto Raptors - Washington Wizards 114-106 (1-0 in best-of-7)
Philadelphia 76ers - Miami Heat 130-103 (1-0 in best-of-7)
Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 95-97 (0-1 in best-of-7)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NHL: Pastrnak rolt Maple Leafs op tijdens doelpuntrijke avond

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben een 2-0 voorsprong genomen in de best-of-7 tegen de Toronto Maple Leafs, in de eerste ronde van de play-offs in de NHL. Ook de tweede wedstrijd in het TD Garden in Boston leverde een thuiszege op.

De winst was voor een heel groot deel te danken aan David Pastrnak. De pas 21-jarige Tsjech scoorde niet alleen een hattrick, maar was ook nog eens goed voor drie assists, waarmee hij niemand minder dan Wayne Gretzky aflost als jongste speler ooit met zes punten in een play-offwedstrijd. De Bruins wonnen met 7-3.

Ook de Nashville Predators kwamen op 2-0. Onder anderen een heerlijke goal van Viktor Arvidsson hielp de ploeg langs de Colorado Avalanche: 5-4. Met aanvalsleider Nikita Kucherov was de Tampa Bay Lightning ook in wedstrijd twee te sterk voor de New Jersey Devils en ook daar komt de stand op 2-0. De Anaheim Ducks gingen in eigen huis, net als in wedstrijd één, onderuit tegen de San Jose Sharks, die met een 2-3 zege naar San Jose trekken.

Uitslagen NHL zaterdag, eerste ronde play-offs
Nashville Predators - Colorado Avalanche 5-4 (2-0 in best-of-7)
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 5-3 (2-0 in best-of-7)
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 7-3 (2-0 in best-of-7)
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 2-3 (0-2 in best-of-7)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

UFC on FOX 29: Gaethje en Poirier maken er een geweldadig feestje van

UFC on FOX 29 eindigde zoals iedereen had gehoopt, met veel rake klappen en twee mannen die gewoon niet knock-out wilden.

Drie ronden lang gingen beide heren het lompharde gevecht met elkaar aan, elkaar bestokend met felle klappen die door de gehele Gila River Arena te Arizona echoden, maar in de vierde had Poirier er toch genoeg van en met een aantal rake vuisten op de kin van Gaethje wist hij de scheidsrecher ervan te overtuigen om het gevecht te beëindigen. Een hevig wankelende Gaethje protesterend achterlatend.

'Justin is een krijger', sprak de winnaar vol lof over het uithoudingsvermogen van de thuisvechter Gaethje. 'Hij had hier gerust willen sterven als Herb Dean niet had ingegrepen.'

Het gevecht begon spectaculair met een ontketende Gaethje die de benen van Poirier bleef bestoken met rake trappen. De pijnlijke aanvallen deden Poirier besluiten om zijn pijnlijke been te verbergen voor de keiharde schenen van Gaethje, al vroeg in het gevecht een psychische overwinning voor Gaethje. De derde ronde was de beste voor Gaethje, maar de scheidsrechter besloot tot een punt aftrek doordat Gaethje voor de tweede maal in de partij Poirier een vinger in het oog stak.

Het publiek, alle twaalfduizend achter Gaethje, ging er aan het begin van de vierde ronde nog eens lekker voor zitten. Poirier had echter andere plannen, vergat alle pijn en zette alles op alles om het gevecht tijdens die ronde te winnen. Een barrage aan stoten op het hoofd van Gaethje deden de 29-jarige vechter uit Safford al vroeg in de eerste minuut wankelen, maar hij weigerde om neer te gaan.

Alles in het lichaam van Gaethje wilde op de grond liggen, ware het niet dat zijn hersenen weigerde om dat verlossende seintje door te geven. Scheids Herb Dean besloot dan maar in te grijpen en diezelfde hersenen te behoeden voor verdere schade.

Een extatische Poirier daagde direct kersvers kampioen Khabib Nurmagomedov uit voor een titelgevecht, een partij die UFC-directeur Dana White ook wel ziet zitten.

Eerder op de avond wist weltergewicht Alex Oliveira Carlos Condit al in ronde twee op te laten geven door het prima aanzetten van een verwurging. Dit is Condit zijn vierde achtereenvolgende verlies, een dramatische reeks voor deze voormalig UFC-kampioen. Michelle Waterson wist na een zwaar gevecht over drie ronden te winnen van de ogenschijnlijk veel grotere Cortney Casey en voormalig Glory kickbokser Israel Adesanya gaat lekker verder met zijn opmars op de ranglijst en blijft ongeslagen na een prima overwinning op de gevaarlijke Italiaanse grappler Marvin Vettori.

Volledige uitslagen UFC on FOX 29:
Dustin Poirier verslaat Justin Gaethje door TKO (stoten, ronde 4).
Alex Oliveira verslaat Carlos Condit na opgave (guillotine choke, ronde 2).
Israel Adesanya verslaat Marvin Vettori na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Michelle Waterson verslaat Cortney Casey na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Antonio Carlos Junior verslaat Tim Boetsch na opgave (rear-naked choke, ronde 1).
Muslim Salikhov verslaat Ricky Rainey door knockout (stoten, ronde 2).
John Moraga verslaat Wilson Reis na jurybesluit (29-28 x3)
Brad Taveres verslaat Krzysztof Jotko door TKO (stoten, ronde 3).
Gilbert Burns verslaat Dan Moret door knockout (stoten, ronde 2).
Lauren Mueller verslaat Shana Dobson na jurybesluit (29-28 x3)
Yushin Okami verslaat Dhiego Lima na jurybesluit (30-26 x3)
Adam Wieczorek verslaat Arjan Singh Bhullar na opgave (omoplata, ronde 2).
Alejandro Perez verslaat Matthew Lopez by TKO (stoten, ronde 2).
Luke Sanders verslaat Patrick Williams na jurybesluit (30-27 x2, 29-28) 

Grote bosbrand aan rand Sydney

Aan de zuidrand van de Australische stad Sydney is dit weekeinde een grote bosbrand uitgebroken De brand leek aanvankelijk onder controle, maar laaide zondag weer op, melden plaatselijke media. Wel is de situatie 'redelijk' onder controle omdat de condities de situatie verbeteren, zo meldt de NSW Rural Fire Service

De branden bedreigen onder meer de buitenwijken Menai en Barden Ridge. Daar zouden al panden beschadigd zijn en hebben bewoners de wijk genomen.

Vijfhonderd brandweerlieden met honderd brandweerauto's en vijftien vliegtuigjes proberen de brand te bedwingen. Het is buitengewoon droog in de regio en er waait een harde wind.

Grote bosbrand aan rand Sydney
Grote bosbrand aan rand Sydney (Foto: ANP)

Bron: NSW Rural Fire Service

Automobilist over de kop bij ontwijken drugscontrole

Zaterdagavond is aan de Poelstraat in de Belgische grensplaats Assenede een automobilist gewond geraakt. Belgische en Nederlandse agenten hielden bij de grens van Sas van Gent en Zelzate een drugscontrole. Rond 20.40 uur zagen zij dat een auto met een Engels kenteken vanuit Sas van Gent kwam en plotseling rechtsaf de Poelstraat inreed. De agenten zetten de achtervolging in.

Na enkele bochten zag de politie dat de auto aan de linkerkant van de Poelstraat, op het grondgebied van Assenede, op zijn kop in de sloot terecht was gekomen. Naast agenten werden ook enkele brandweereenheden gewaarschuwd. Na enige tijd werd door de hulpverleningsdiensten de bestuurder uit de auto bevrijd. Hij is met een ambulance naar een Belgisch ziekenhuis gebracht. Belgische en Nederlandse autoriteiten stellen een onderzoek naar het incident in.

Fietsers ontsnapt aan dronken junk

Zaterdagavond zijn enkele fietsers met de schrik vrijgekomen toen een 28-jarige man op de M.A. de Ruijterlaan in Goes de macht over het stuur verloor.  Het ongeluk gebeurde rond 20.25 uur. De man uit Zierikzee vloog over het fietspad waarbij hij de fietsers op een haar na miste en kwam tegen een boom tot stilstand. De 4 inzittenden werden door ambulancepersoneel ter plaatse aan hun verwondingen behandeld. Eén persoon is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Uit een ademtest bleek dat de bestuurder teveel alcohol had gedronken waarop hij werd aangehouden. Tijdens een uitgebreide ademanalyse op het politiebureau blies hij 580 ug/l, bijna drie keer de toegestane hoeveelheid.  Tijdens een speekseltest bleek dat de zatlap ook nog cocaïne had gebruikt. Een GGD-arts heeft een bloedtest afgenomen en de man werd naar het cellencomplex overgebracht. Hij zal vandaag gehoord worden. 

Franse oppositieleider laakt aanval Syrië

De leider van de grootste oppositiepartij in Frankrijk, Laurent Wauquiez, heeft de aanvallen op Syrië nutteloos genoemd. Wauquiez, van de centrumrechtse Republikeinen, vindt het zinloos om aan te vallen enkel om een gevoel te krijgen iets te doen, maar verder geen enkele strategie achter de acties te hebben.

De Franse president Emmanuel Macron was een enthousiast deelnemer aan de westerse raketaanvallen op Syrië als vergelding voor een vermeende aanval met gifgas op 7 april in het Syrische Douma. Syrische regeringstroepen zouden dat bolwerk van Jaish al-Islam (Leger van de Islam) met gif hebben bestookt, terwijl er een regeling werd gesloten over de aftocht van de strijdgroep en over de vrijlating van duizenden gevangen van Jaish al-Islam.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben deze gemelde gifgasaanval in de nacht van vrijdag op zaterdag met meer dan honderd raketten bestraft.

Franse oppositieleider laakt aanval Syrië
Franse oppositieleider laakt aanval Syrië (Foto: ANP)

Sega Ages komt naar Nintendo Switch

Tijdens Sega Fes 2018 heeft Sega aangekondigd Sega Ages terug te brengen voor Nintendo Switch. Beginnend in de zomer brengt Sega meer dan vijftien klassieke Sega-games naar de eShop.

De games worden ontwikkeld door M2, dat eerder al bekend werd door de 3D Classic Games op Nintendo 3DS. M2 staat erom bekend nieuwe content en features toe te voegen aan klassieke games, dus wie weet wat ons te wachten staat.

Games die tot nu toe zijn bevestigd zijn: Sonic the Hedgehog(de Mega Play Arcade-versie),Phantasy Star(inclusief features van de PS2-versie, zoals variabele loopsnelheid, moeilijkheidsgraad en meer),Thunder Force IV(met online leaderboards en de Styx Mode van de Sega Saturn-port) en Alex Kid in Miracle World.

Meer details volgen later nog, waaronder de prijs voor deze versies en exacte data.

Sega Ages Nintendo Switch

Roompot verlengt sponsorcontract met twee jaar

Roompot heeft de sponsoring van de wielerploeg met twee jaar verlengt, zo meldt de ploeg op hun website. Naast de verlenging is er ook een optie in het contract opgenomen voor nog eens twee jaar.

Volgens De Telegraaf gaat ook het budget van de ploeg ook omhoog. De Nederlandse ploeg hoopt de ploeg vanaf volgend seizoen een stap voorwaarts te zetten.

"Wij zijn natuurlijk bijzonder verheugd met het vertrouwen dat Roompot Vakanties heeft gegeven in de toekomst van onze wielerploeg. We kunnen als organisatie nu de volgende stap zetten in onze groeiplannen en ambities", vertelt ploegmanager Michael Zijlaard op de website van de ploeg.

F1: Uitslag Grand Prix van China

Daniel Ricciardo heeft verrassend de Grand Prix van China gewonnen. De Australiër startte vanaf plek zes en profiteerde optimaal van de tactiek van zijn team. Valtteri Bottas eindigde op plek twee, voor Kimi Räikkönen. Max Verstappen werd vijfde nadat de Nederlander straf kreeg voor het laten spinnen van kampioenschapsleider Sebastian Vettel.

Vettel startte in Shanghai van poleposition en sloeg na een goede start meteen een gaatje met de als derde gestartte Bottas. Räikkönen vertrok van plek twee, maar reed na een rondje op plek vier, omdat de vanaf de vijfde stek vertrokken Verstappen eerst Lewis Hamilton passeerde en daarna Räikkönen. Ook Stroll had een goede start, want de Williams-coureur stootte door naar plek twaalf na als achttiende te zijn gestart.

Vooraan reden Vettel en Bottas weg bij Verstappen die op zijn beurt Räikkönen, Hamilton en Ricciardo achter zich wist. Daarachter gaf Hülkenberg steeds meer afstand toe. Bij Haas moest de mokkende Grosjean teamgenoot Kevin Magnussen voorbij laten om zo het beste resultaat voor het team te genereren.

De verwachting was dat de Red Bulls vroeg moesten stoppen omdat ze op de ultrasoft waren gestart in plaats van de softs bij Ferrari en Mercedes. Dit gebeurde echter niet, want Red Bull haalde Verstappen en Ricciardo in ronde achttien binnen, snel gevolgd door de Mercedessen en Vettel. Hierbij snoepte Bottas de eerste plek van Vettel af. Dit gaf de leiding aan Räikkönen die er op oude banden slechts kort in slaagde om de eerste twee achter zich te houden.

Halverwege de race, vlak nadat de Fin gestopt was tikte in het achterveld Gasly zijn Toro Rosso-teamgenoot Hartley in de rondte. Het leverde een safety car op, omdat er veel rotzooi op het asfalt lag. Ook kreeg Gasly een straf. Red Bull was wakker en pitte hun rijders direct, terwijl ook andere coureurs hun stop maakten.

Het veld schoof achter Bottas ineen. Vettel lag tweede, voor Hamilton, Verstappen, Räikkönen en Ricciardo. Omdat de Bulls op nieuwere softs stonden en de anderen op mediums reden zou deze keuze voor actie op de baan gaan zorgen. Dit kwam na het zwaaien van de groene vlag al snel uit, want nog voordat de DRS weer werkte had Ricciardo Räikkönen al te pakken.

Max prikte ondertussen bij Hamilton en ging in de 39e ronde wijd, omdat de Nederlander te gretig was en het op een plek probeerde waar inhalen onmogelijk is. Ricciardo schoof naar plek vier, ten koste van zijn teamgenoot. De honger van de Australiër was nog niet gestild, want met zijn kenmerkende divebomb passeerde hij Hamilton al snel aan het einde van het lange rechte stuk voor de hairpin, enkele ronden later gevolgd door Verstappen.

De beide Red Bulls reden het gat met de eerste twee snel dicht, waarbij Ricciardo Vettel snel pakte. Verstappen probeerde het in de hairpin ook, maar hierbij raakte hij Vettel en beiden spinden. De Nederlander dook in een gat dat niet groot genoeg was en kreeg hiervoor straf van de wedstrijdleiding. Hamilton passeerde het duo, terwijl Vettel op plek zeven achter Hülkenberg terecht kwam. Ondertussen was Räikkönen stilletjes met een opmars bezig.

Ricciardo greep met tien ronden te gaan de leiding en reed direct weg bij Bottas die Räikkönen langzaam zag naderen. Verstappen wist in de slotfase op de baan Hamilton nog te passeren, maar verder dan dat kwam hij niet meer. Vettel had ondertussen moeite om zijn auto op de baan te houden en de Duitser zag zelfs Alonso nog passeren.

Na 56 ronden werd Ricciardo als eerste afgevlagd, voor Bottas en Räikkönen. Verstappen kwam op plek vier binnen, maar moest deze vanwege tien seconden straf aan Hamilton laten. Hülkenberg pakte plek zes, voor Alonso, Vettel, Carlos Sainz en Magnussen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:35:36.380
2 Valtteri Bottas Mercedes +8.894
3 Kimi Räikkönen Ferrari +9.637
4 Lewis Hamilton Mercedes +16.985
5 Max Verstappen Red Bull +20.436
6 Nico Hülkenberg Renault +21.052
7 Fernando Alonso McLaren +30.639
8 Sebastian Vettel Ferrari +35.286
9 Carlos Sainz Jr. Renault +35.763
10 Kevin Magnussen Haas +39.594
11 Esteban Ocon Force India +44.050
12 Sergio Pérez Force India +44.725
13 Stoffel Vandoorne McLaren +49.373
14 Lance Stroll Williams +55.490
15 Sergey Sirotkin Williams +58.241
16 Marcus Ericsson Sauber +1:02.604
17 Romain Grosjean Haas +1:05.296
18 Pierre Gasly Toro Rosso +1:06.330
19 Charles Leclerc Sauber +1:22.575
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +5 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 54
2 Lewis Hamilton Mercedes 45
3 Valtteri Bottas Mercedes 40
4 Daniel Ricciardo Red Bull 37
5 Kimi Räikkönen Ferrari 30
6 Fernando Alonso McLaren 22
7 Nico Hülkenberg Renault 22
8 Max Verstappen Red Bull 18
9 Pierre Gasly Toro Rosso 12
10 Kevin Magnussen Haas 11
11 Stoffel Vandoorne McLaren 6
12 Carlos Sainz Jr. Renault 3
13 Marcus Ericsson Sauber 2
14 Esteban Ocon Force India 1
15 Sergio Perez Force India 0
16 Charles Leclerc Sauber 0
17 Romain Grosjean Haas 0
18 Lance Stroll Williams 0
19 Sergey Sirotkin Williams 0
20 Brendon Hartley Toro Rosso 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 85
2 Ferrari 84
3 Red Bull 55
4 McLaren 28
5 Renault 25
6 Toro Rosso 12
7 Haas 11
8 Sauber 2
9 Force India 1
10 Williams 0

Getuigen gezocht van gewapende overval

Een nog onbekende man overviel zaterdag 14 april rond 22.30 uur een avondwinkel op de Goeverneurlaan in Den Haag. De recherche onderzoekt de overval en is op zoek maar getuigen.

De man kwam de avondwinkel binnen en bedreigde een medewerker met een wapen. Hij deed een greep uit de kassa en vertrok vervolgens op een donkere omafiets naar de Allard Piersonlaan in de richting van de Paets van Troostwijkstraat. De overvaller was ongeveer 1.70 meter lang. Hij droeg handschoenen, een bivakmuts, een zwarte schoudertas en had een Jumbotas bij zich.

Verder droeg hij een zwarte jas met de capuchon over zijn hoofd. De jas had een opvallend blauw driehoekig logo op de linker bovenarm, vermoedelijk het logo van Olympique Marseille. Ook droeg hij zwart witte schoenen met witte veters en een Nikebroek met op de onderbenen strepen.

Getuigen gezocht van gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)
Getuigen gezocht van gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)

Van Gerwen klopt Noppert op German Darts Open, Van de Pas overleeft zeven matchdarts

Benito van de Pas en Michael van Gerwen hebben hun partijen in de tweede ronde van de German Darts Open gewonnen, het derde toernooi op de Euro Tour. Van de Pas versloeg Paul Nicholson met 6-5, Van Gerwen versloeg zijn landgenoot Danny Noppert met 6-1.

Van de Pas kende een zeer stroef begin: na vier legs stond hij met 0-4 achter. Bij 3-5 leek het gedaan met de Nederlander, maar via twee breaks en zeven gemiste matchdarts van Nicholson herpakte hij zich knap tegen de nummer 73 van de wereld. Hij won als nog met 6-5. 

De partij van Van Gerwen en Noppert was een stuk minder spannend. Noppert wist de eerste keer zijn leg nog te houden, maar werd daarna twee keer gebroken door Van Gerwen en zodoende was het met 6-1 snel klaar. Jelle Klaasen won met dezelfde cijfers van debutant Maik Kuivenhoven. 

Jermaine Wattimena werd uitgeschakeld in de tweede ronde. De Nederlander verloor met 6-2 van Mensur Suljovic. De Oostenrijker kwam snel op voorsprong en gaf dat niet meer weg. Suljovic stond na drie legs op 3-0 bleef een ruime marge houden. Wattimea zorgde voor de break, maar ook Suljovic plaatste weer een break. De laatste drie legs gingen met de darts mee en zo eindigde het in 6-2.

Zondag is de finaledag van de German Darts Open. In de middag worden de achtste finales gespeeld en vanavond de kwartfinales, halve finales en finale. 

2018 German Darts Open - uitslagen tweede ronde
Darren Webster 6-2 Steve West
Ian White 6-3 Cameron Menzies
Gerwyn Price 6-4 Kirk Shepherd
Jelle Klaasen 6-1 Maik Kuivenhoven
Alan Tabern 6-2 Steve Beaton
Dave Chisnall 6-0 Jose Justicia
Michael Smith 6-4 Steve Lennon
NB: Simon Whitlock's meldde zich ziek af. Daniel Larsson krijgt een bye.

Mervyn King 6-3 James Wade
Daryl Gurney 6-1 Rene Eidams
Benito van de Pas 6-5 Paul Nicholson
Michael van Gerwen 6-1 Danny Noppert
Max Hopp 6-4 Peter Wright
Joe Cullen 6-5 Luke Humphries
Mensur Suljovic 6-2 Jermaine Wattimena
Rob Cross 6-0 Dimitri Van den Bergh

Achtste finales - zondagmiddag
Michael van Gerwen v Alan Tabern
Dave Chisnall v Ian White
Daryl Gurney v Mervyn King
Michael Smith v Jelle Klaasen
Max Hopp v Benito van de Pas
Joe Cullen v Daniel Larsson
Mensur Suljovic v Gerwyn Price
Rob Cross v Darren Webster

Politie heeft handen vol in Zandvoort

Twee mannen zijn zondag rond 02.30 uur aangehouden in de Haltestraat in Zandvoort. Het tweetal had agenten een aantal keer in de nacht uitgescholden en beledigd.

Een 20-jarige man uit Zandvoort werd als eerste aangehouden. De aanhouding werd bemoeilijkt door een groepje personen waar de man deel van uit maakte. Een 23-jarige man uit Zandvoort werd ook aangehouden. Deze verdachte probeerde de aanhouding van zijn vriend te voorkomen. De politie werd tijdens de aanhouding de huid vol gescholden door de andere personen uit het groepje. De agenten stellen een onderzoek in naar de identiteit van deze personen. De twee aangehouden mannen zijn meegenomen naar het politiebureau.

Vechtpartij
Rond 22.30 uur was er een vechtpartij op een terras van een café aan de Haltestraat. Daarbij raakte een 23-jarige man uit Zandvoort gewond aan zijn hoofd. Het slachtoffer is nagekeken door het personeel van de ambulancedienst en kon daarna naar huis. De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling. Tijdens het incident werden de agenten diverse keren uitgescholden door terrasbezoekers.

Geen steekpartij
In een ander café in de Haltestraat raakte rond middernacht een 22-jarige man uit Zandvoort gewond. De man had een flinke snee. In eerste instantie werd gedacht dat de man gewond was geraakt door een steekincident. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat de man zich zelf per ongeluk heeft verwond. De man is nagekeken door de ambulancedienst en op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling.

Ruzie in café
Eerder waren er diverse opstootjes in het centrum van Zandvoort. Na een vechtpartij in een café aan de Haltestraat werden rond 01.45 uur nog eens  twee mannen van 48 en 51 aangehouden (Engelsen). Een 40-jarige man uit Zandvoort raakte bij de ruzie gewond. Personeel van de ambulancedienst heeft het slachtoffer nagekeken. De man is op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. De politie onderzoekt de mishandeling.

Politie heeft handen vol in Zandvoort (foto: Politie.nl)
Politie heeft handen vol in Zandvoort (foto: Politie.nl)

Man ernstig gewond bij frontale aanrijding

Een 33-jarige inwoner van Holwerd raakte zaterdagmiddag ernstig gewond bij een frontale aanrijding op de Holwerterdijk. Door nog onbekende oorzaak kwam de auto van de man frontaal in botsing met een uit tegengestelde richting komende personenauto.

Deze werd bestuurd door een 26-jarige inwoonster van Anjum. Bij haar in de auto zaten haar 3-jarig zoontje en 1-jarig dochtertje. Moeder en kinderen werden eveneens voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval

MLB: Albies op dreef, maar Braves storten in elkaar

De honkballers van de Atlanta Braves leken zaterdag op bezoek bij de Chicago Cubs hard op weg naar de negende zege in veertien wedstrijden, maar op Wrigley Field lieten de Cubs een comeback van enig formaat zien.

Na vier innings hadden de Braves al een 10-2 voorsprong in handen, onder meer door een homerun en vier binnengeslagen runs van Ozzie Albies. In de laatste runs ging het echter helemaal fout, te beginnen met twee gescoorde runs van de Cubs in de zevende inning.

In de achtste inning stortte het hele kaartenhuis van de Braves in elkaar. Pitches werden alle kanten op gegooid, verdedigend bakte Atlanta er ineens helemaal niks van en de Cubs scoorden de ene na de andere run. Negen in één inning, om precies te zijn, wat een 14-10 zege opleverde.

De Texas Rangers wonnen op bezoek bij de World Series-kampioenen van de Houston Astros. Yuli Gurriel sloeg de Astros met een 3-run homerun naar een 5-0 voorsprong, maar de Rangers kwamen terug. Nederlands international Jurickson Profar werd twee keer over de thuisplaat geslagen en de Rangers wonnen met 5-6.

Uitslagen MLB zaterdag
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 10-3
Washington Nationals - Colorado Rockies 6-2
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 1-6
Chicago Cubs - Atlanta Braves 14-10
Houston Astros - Texas Rangers 5-6
Tampa Bay Rays - Philadelphia Phillies 4-9
Miami Marlins - Pittsburgh Pirates 0-1
New York Mets - Milwaukee Brewers 1-5
Kansas City Royals - Los Angeles Angels 3-5
San Diego Padres - San Francisco Giants 5-4
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 1-9
Seattle Mariners - Oakland Athletics 10-8

Cubs - Braves (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: zonnig met enkele buien

Een zone met regen ligt boven het noorden van het land. Elders komt een enkele bui voor en is hier en daar mist ontstaan. De regenzone trekt verder noordwaarts en verlaat later in deze ochtend het land. De bewolking gaat dan breken en de zon komt af en toe tevoorschijn. In de middag ontstaan er enkele buien, met daarbij een kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C op de Waddeneilanden tot 19°C in het zuidoosten. De wind draait geleidelijk naar een zuidwestelijke richting en is zwak tot matig.

In de avond klaart het breed op en later kunnen er met name in het noordoosten enkele mistbanken ontstaan. Aan het einde van de avond bereikt een zone met bewolking en wat lichte regen het westen en trekt gedurende de nacht naar maandag oostwaarts over het land. De minimumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 9°C in het westen en zuiden. De zwakke tot matige wind draait in de avond naar het zuidoosten. In de nacht wordt de wind zuidwestelijk.

Maandag overdag zijn er wolkenvelden aanwezig en vooral in het oosten kan er lokaal nog een lichte bui vallen. In de loop van de dag gaat de zon steeds vaker schijnen. De temperatuur loopt uiteen van 13°C in de kustprovincies tot 16°C in het oosten van het land. De wind draait naar het westen en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

IJmuiden...  (Foto: Interpretatie)
IJmuiden... (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

PSV-icoon Van Aerle glundert: ''Tegen Ajax kampioen worden is mooiste scenario"

Voetbalminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar de kraker tussen PSV en Ajax. Berry van Aerle rekent op de sfeer van een Champions Leagueduel.

Als clubicoon van PSV hoopt hij dat de Eindhovenaren aan het langste eind trekken en zondagavond al met de kampioensschaal in handen staan. "Daar ga ik wel vanuit", aldus de inmiddels 55-jarige Van Aerle.

De Europees kampioen van 1988 en in hetzelfde jaar winnaar van de Europa Cup I rekent daarbij ook op de fans. Hij gaat uit van een kolkend Philips Stadion alsof het een grote wedstrijd in de Champions League is. "Dan vreten die jongens het gras wel op. Ik heb zelf meegemaakt dat kampioenswedstrijden iets magisch hebben."

Dat het dan ook nog tegen de grootste concurrent is, maakt het volgens de voormalig rechtsachter helemaal af. "Tegen Ajax kampioen worden is het mooiste scenario", stelt Van Aerle tegenover De Telegraaf. "Als je op deze manier de titel pakt, komt dat echt in de boeken.”

PSV en Ajax kruisen de degens zondagmiddag om 16.45 uur. Bij winst zijn de Eindhovenaren definitief niet meer te achterhalen door de Amsterdammers.

Leidse basketballers stunten bij Donar

De basketballers van ZZ Leiden zijn in de Dutch Basketball League nog altijd verwikkeld in de strijd om de top-2, die automatisch recht geeft op een plek in de halve finales van de play-offs.

Om in elk geval nog in de strijd te blijven moest Leiden winnen in Groningen, waar men op bezoek ging bij koploper Donar. Een schier onmogelijke opgave, zeker gezien het feit dat Jessey Voorn met een blessure voorlopig afwezig is, maar Leiden was een andere mening toegedaan. 

Met 55-48 ging Donar met een kleine voorsprong de rust in, maar Clayton Vette opende de tweede helft namens Leiden door gelijk twee drietjes in de basket te droppen. Bradford Burgess en Brandyn Curry hielden Donar nog een tijd overeind, maar onder leiding van een ontketende Carrington Love (36 punten) speelde Leiden de winst binnen: 103-112.

New Heroes Den Bosch brak voor het eerst dit seizoen door de grens van honderd punten. Norville Carey (21 punten) en Mike Miklusak (18) hielpen de Bossche nummer twee naar een 114-86 zege tegen Forward Lease Rotterdam, waar Ordane Kanda met 22 punten weer eens de topscorer van de avond werd.

Footballers Amsterdam beginnen met thuisnederlaag tegen failliete Duitsers

De american footballers van de Amsterdam Crusaders zijn niet al te best begonnen aan het seizoen in de Europese BIG6, waar dit seizoen niet zes, maar vier teams aan deelnemen. De nummers één en twee spelen in de Eurobowl, waar de clubkampioen van Europa gekroond wordt.

Op het nieuwe complex kregen de Crusaders bezoek van de Frankfurt Universe, hoewel dat nog maar de vraag was: de club die vorig jaar de Eurobowl verloor is failliet, of in elk geval het managementbureau rondom de club, maar door het aanstellen van een curator kan men vooralsnog toch in actie blijven komen. 

In Amsterdam leverde dat een 9-40 zege op voor de Universe. Over twee weken trekken de Crusaders naar Braunschweig voor het uitduel met de New Yorker Lions, de kampioen van de afgelopen drie jaar. De Crusaders spelen dit seizoen alleen in Europa, ze laten de Nederlandse competitie schieten.

Wolf nu ook in Friesland gesignaleerd

Het lijkt er sterk op dat de wolf is teruggekeerd in Friesland. Sanne Graafstra uit Appelscha zag afgelopen zaterdag de vermoedelijke wolf in De Maden lopen, een gebied tussen Appelscha en Oosterwolde.

Het vermoeden dat dit om een echte wolf gaat wordt ook door deskundigen gedeeld. Er zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie schapen doodgebeten, faunafonds BIJ12 zal dan ook DNA-monsters nemen bij deze schapen om uitsluitel te geven of een wolf achter de doodsoorzaak zit.

Als blijkt dat het inderdaad om een wolf gaat dan zou dit de eerste keer zijn voor Friesland. In de provincies Groningen, Drenthe en Twente waren er al eerder meldingen en het is bekend dat de wolf vanuit Polen via Duitsland ook naar Nederland trekt.

Voor aanvallen op de mens hoeft men naar verluidt niet bang te zijn, er zijn de afgelopen jaren geen aanvallen op mensen bekend.

Haley: VS 'klaar om te gaan' bij gifgasaanval

De Verenigde Staten zijn bereid opnieuw in actie te komen als de Syrische regering weer chemische wapens gebruikt. Dat suggereerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad.

Haley zei dat haar land meent het Syrische chemischewapensprogramma een zware slag te hebben toegebracht. De diplomate zinspeelde erop dat de VS desnoods opnieuw zullen ingrijpen. "Als het Syrische regime dit gifgas nogmaals gebruikt, zijn de Verenigde Staten klaar om te gaan."

De Russische VN-gezant uitte felle kritiek op de aanval op Syrië. Vasili Nebenzja stelde dat de Amerikanen en hun bondgenoten het internationale recht aan hun laars lappen. Zij zouden de Veiligheidsraad negeren en daarmee het gezag van het orgaan ondermijnen. Bovendien is er volgens de diplomaat geen bewijs dat een chemische aanval is uitgevoerd in Douma.

Tegen Russische resolutie

Een meerderheid van de landen in de Veiligheidsraad keerde zich tegen een Russische resolutie over de aanval. Die voorzag in een veroordeling van de "agressie tegen de Arabische Republiek Syrië door de Verenigde Staten en hun bondgenoten". Naast Rusland stemden alleen China en Bolivia voor het voorstel. Acht landen waren tegen, vier anderen onthielden zich van stemming.

Een resolutie heeft negen stemmen nodig om goedgekeurd te worden. Ook kunnen de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk als permanente leden van het orgaan een veto uitspreken.

Haley: VS 'klaar om te gaan' bij gifgasaanval
Haley: VS 'klaar om te gaan' bij gifgasaanval (Foto: ANP)

Forse kritiek op Venezuela tijdens top Peru

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft regionale leiders opgeroepen meer te doen om de Venezolaanse president Nicolás Maduro te isoleren. Hij zei op de top van Amerikaanse landen in Peru dat Washington niet "aan de zijlijn blijft staan" terwijl het land in elkaar stort.

Ook andere landen op de tweedaagse 'Summit of the Americas' hadden kritiek op Venezuela, dat door wanbeleid in een diepe en uitzichtloze crisis verkeert. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dat de regering van Maduro "in ontkenning is", terwijl de rest van de wereld "geschokt toekijkt terwijl het Venezolaanse volk fysiek omkomt van de honger".

De Venezolaanse leider was zelf niet welkom in Peru. Dat weerhield hem er niet van de top te bestempelen tot "een complete mislukking". Maduro zei tijdens een toespraak in Caracas berichten te hebben gezien over "inhoudsloze toespraken door rechtse, onpopulaire, moordzuchtige presidenten die lakeien zijn van de imperialisten."

Forse kritiek op Venezuela tijdens top Peru
Forse kritiek op Venezuela tijdens top Peru (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Anno 1800
review
Nacon Revolution Unlimited Pro
review
Nintendo Labo VR
special
LEC: G2 is genadeloos en grandioos [Fotoverslag]
special
LEC: Origen geeft Fnatic pak slaag [Fotoverslag]
review
Xenon Racer
©FOK.nl e.a.