'Terrorist' Gerry Adams weg als leider Sinn Féin

Gerry Adams stapt volgend jaar op als leider van Sinn Féin dat lang werd beschouwd als de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Adams zei zaterdag op een partijconferentie in het Ierse Dublin dat hij geen kandidaat is voor de partij in de volgende parlementsverkiezingen.

De 69-jarige Adams, sinds 1983 partijvoorzitter, zit nu nog in het Ierse parlement. Eerder was hij lid van het Britse parlement en de assemblee voor Noord-Ierland. In die tijd zond de BBC vanwege vermeende IRA-banden het stemgeluid van Adams nooit uit.

Adams zei dat deze conferentie zijn laatste als voorzitter van het katholieke Sinn Féin is. De 69-jarige Adams is  In 2018 moet een nieuwe leider worden gekozen. Zijn plaatsvervanger Mary Lou McDonald (48), die ook lid van het Ierse parlement is, zou de belangrijkste kandidaat zijn om hem op te volgen.

Nieuwe generatie
"Leiderschap betekent dat je moet weten wanneer de tijd rijp is voor verandering", zei Adams op de partijbijeenkomst. Hij liet weten dat zichzelf altijd heeft gezien als een teamspeler en dat hij het volste vertrouwen heeft in de nieuwe generatie leiders van Sinn Fein.

Na zijn toespraak kreeg Adams een staande ovatie van de circa 2500 aanwezigen op de bijeenkomst. Sommigen waren in tranen.

Troubles
Met het vertrek van Adams verdwijnt een controversiële politicus van het toneel. Hoewel hij het zelf ontkende wordt Adams door velen gezien als een centrale figuur binnen de IRA. Die groep was in Noord-Ierland jarenlang verwikkeld in een bloedige strijd met zowel de Britten als de protestante Unionisten, om het vertrek van de Britten en aansluiting bij de Ierse republiek af te dwingen. Er werden over en weer aanslagen gepleegd.

Dat had zo'n 3500 doden tot gevolg waaronder bijna 2000 burgers. In 1998 kwam er met een vredesovereenkomst een einde aan deze zogeheten Troubles, en sindsdien delen republikeinen en unionisten de macht in Noord-Ierland. Daar ging het Sinn Féin-leiderschap eerder dit jaar naar Michelle O'Neill, nadat voormalig IRA-lid en partijleider Martin McGuinness ziek werd en overleed. Zowel McGuinness als Adams waren overigens centrale figuren in het vredesproces.

Het opstappen van Adams betekent dat de partij ook in de Ierse Republiek verder afscheid neemt van het roerige verleden. Er wordt evenwel verwacht dat Adams de komende tijd nog een invloedrijke figuur blijft.

Gerry Adams weg als leider Sinn Fein
'Terrorist' Gerry Adams weg als leider Sinn Féin (Foto: ANP)