Pechtold mist politieke moed bij links

Het ontbreekt linkse partijen zoals GroenLinks en de SP aan "politieke moed". Daarom blijven ze langs de kant staan, zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag op het congres van zijn partij in Leeuwarden.

"Als D66 in haar vijftigjarig bestaan had gewacht op een meerderheid van socialistische, én linkse, én progressief liberale zetels, dan hadden we vijftig jaar aan de kant gestaan", hield hij de ruim 1200 leden voor. Voor zijn partij was "weglopen geen optie".

Van de uitgestoken hand van het kabinet richting oppositie was even niets te merken. Pechtold wil samenwerken met de oppositie, maar ,,dan moeten ze wel een keer uit hun leunstoel komen".

Kabinetsformatie
Hij betreurt het nog steeds dat de onderhandelingen tijdens de kabinetsformatie met GroenLinks zijn mislukt. ,,Maar niemand krijgt het volle pond aan de onderhandelingstafel."

Ook Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, haalde in haar toespraak uit naar de progressieve collega-partijen. Ze ziet geen constructieve opstelling. Dat gebrek "zie ik vooral aan de linkerkant".

Kritisch
Pechtold beloofde vanuit de Tweede Kamer kritisch het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie te zullen volgen. Tegen de D66-bewindslieden op de eerste rij: "Lach nog maar even. Geniet er nog maar van. Makkelijk krijgen jullie het niet met ons."

De D66-voorman wil dat het kabinet tempo gaat maken bij de uitvoering van de plannen uit het regeerakkoord. "Wanneer wordt de eerste kolencentrale gesloten?", vroeg hij al.

Pechtold mist politieke moed bij links
Pechtold mist politieke moed bij links (Foto: ANP)