Djokovic voegt eindelijk Roland Garros toe aan palmares

Novak Djokovic is de achtste speler geworden die alle vier de grandslamtoernooien in het tennis op zijn naam weet te schrijven. De Serviër was in de finale van Roland Garros in vier sets te sterk voor de Brit Andy Murray en voegde daarmee zijn enige nog ontbrekende grandslamtoernooi toe aan zijn palmares.

Djokovic brak Murray, de nummer twee van de wereld, direct in de eerste game en daarmee leek de toon al te zijn gezet. Niets was echter minder waar, want de Brit brak direct terug en pakte zelfs de eerste set met 3-6. Dat was ook eigenlijk direct het laatste wapenfeit van Murray, die daarna het gevecht met Djokovic en zichzelf verloor en door middel van een 6-1 en 6-2 setverlies op een 2-1 achterstand in sets kwam.

Toen Djokovic in de vierde set weer in de eerste servicegame van Murray hem wist te breken was de partij wel gedaan. Op 5-4 kreeg de Serviër zijn eerste wedstrijdpunten en zijn derde was het raak en mocht hij na drie verloren finales eindelijk Roland Garros op zijn palmares bijschrijven. 

Voor Djokovic is het zijn twaalfde grandslamzege en daarmee staat hij gedeeld vierde op de eeuwige ranglijst. Eerder won de Servische nummer één van de wereld al zes keer de Australian Open, drie keer Wimbledon en twee keer de US Open. Djokovic is nu ook de derde speler die alle vier de grandslamtoernooien achter elkaar wist te winnen. Eerder gingen de Amerikaan Don Budge en de Australiër Rod Laver hem al voor. Rod Laver deed het zelfs twee maal en won de toernooien ook nog eens in hetzelfde seizoen (1962 en 1969).