Zwitserland stemt over basisloon 2250 euro

Het lijkt een erg aantrekkelijk aanbod, maar volgens peilingen wordt het zondag in een referendum in Zwitserland uit angst voor uit de hand lopende kosten afgeslagen: voor iedere volwassene onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2250 euro per maand. Daar komen voor ouders nog forse bedragen per kind (560 euro) bij.

De Zwitsers stemmen zondag, net als de afgelopen 125 jaar van 'Volksinitiative', in een referendum over een reeks voorgelegde beleidsvragen. De opmerkelijkste is die over het onvoorwaardelijke basisinkomen (BGE). In Finland en de gemeente Utrecht wordt er ook aan een basisinkomen gewerkt. Maar het voorstel dat de circa vijf miljoen Zwitserse kiezers op hun bord krijgen is door het ontbreken van voorwaarden vooralsnog uniek.

De initiatiefnemers stellen dat het niet met geld smijten is, maar een nieuwe en meer doelmatige inrichting van de bestaande peperdure sociale zekerheid en pensioenstelsels. Zwitserse boeren hebben in feite al een basisinkomen. Het land telt weinig werklozen. En bovendien moet het zich voorbereiden op een toekomst, wanneer er bijvoorbeeld door handige robots, niet meer voor iedereen werk is. Maar werkverhoudingen in de toekomst zijn volgens de peilingen niet de grootste zorg van de kiezer. Wel dat dit BGE volgens de overheid mogelijk vier keer zo veel geld gaat kosten als wat de sociale zekerheid nu kost.

Zwitserland stemt over basisloon 2250 euro
Zwitserland stemt over basisloon 2250 euro (Foto: ANP)