Zwitsers wijzen basisinkomen af

Zwitserland ziet ervan af een basisinkomen voor iedere burger in te voeren. Een grote meerderheid van de Zwitsers stemde zondag in een referendum tegen het plan, blijkt uit de exitpolls.

De afwijzing van het basisinkomen komt niet als een verrassing. Voorstanders betoogden dat een basisinkomen de menselijke waardigheid beter zou waarborgen, nu die onder druk staat door automatisering en het banenverlies dat daarmee gepaard gaat. Maar volgens de regering is het plan veel te duur en bevat het niet de juiste prikkels voor de arbeidsmarkt.

Kroegbaas Daniel Häni, de initiatiefnemer van het referendumvoorstel, wilde iedere volwassen Zwitser onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2250 euro per maand toekennen. Ouders zouden bovendien per kind nog een forse toeslag (van 560 euro) krijgen. Ongeveer 78 procent van de kiezers zag echter geen brood in het plan, peilde onderzoeksbureau GFS bij de uitgang van de stemlokalen. Häni toonde zich zondag desalniettemin ingenomen met de volgens hem verrassend grote steun.

Een plan om de asielprocedure te versnellen kreeg wel de steun van de meerderheid van de Zwitserse kiezers. Zij gaven ook groen licht voor genetisch onderzoek op eicellen en embryo's, zij het onder strenge voorwaarden.

Zwitsers wijzen basisinkomen af
Zwitsers wijzen basisinkomen af (Foto: ANP)