FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 mei 2016

FOK! sportfoto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "Zwaar verkouden Cordoba hoest Hustzi omver."

De opgave van deze week:

Bayern München-speler David Alaba wordt op de bank tot zijn grote schrik lastig gevallen. Wat is hier gaande? (Pro Shots / Witters)
Bayern München-speler David Alaba wordt op de bank tot zijn grote schrik lastig gevallen. Wat is hier gaande? (Pro Shots / Witters)

Move Verstappen moet rust bij Toro Rosso terugbrengen

De plotselinge overstap van Max Verstappen naar Red Bull Racing heeft de Nederlander niet alleen aan zijn prestaties en de mindere vorm van Daniil Kvyat te danken. Ook de bijna onwerkbare situatie bij het Formule 1-team Toro Rosso tussen het kamp Verstappen en het kamp Carlos Sainz heeft meegespeeld in het besluit.

Bij Red Bull stond Kvyat onder druk na diverse incidenten met Ferrari-coureur Sebastian Vettel en de strijd met Daniel Ricciardo. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is de Rus terug naar Toro Rosso gehaald om bij hem de druk van de ketel te halen. Maar aan Motorsport-Total liet hij weten dat er meer aan de hand was.

Marko: "De wissel was bedoeld om de druk bij Daniil weg te halen. Hij brengt dit jaar nog niet hetzelfde als vorig jaar. Hij is dit jaar drie tot vijf tienden per ronde langzamer dan Ricciardo, vorig jaar waren ze bijna gelijk. Hij presteert wisselvallig en de crash in Sochi was het gevolg van de druk die hij zichzelf opgelegd had. Wij hebben dat niet gedaan. Romain Grosjean zat ooit in eenzelfde situatie toen hij telkens crashte. Dat wilden wij voorkomen en wij hebben de luxe dat wij ook Toro Rosso hebben om hem daar onder te brengen."

"Aan de andere kant was er bij Toro Rosso onrust tussen Verstappen en Sainz en dat hebben we nu opgelost. Wij hebben Kvyat niet weggestuurd, hij maakt nog steeds deel uit van ons team en Toro Rosso is een goed middenveldteam." Ook speelt bij Red Bull mee dat Verstappen nu aan Ricciardo gemeten kan worden, terwijl Kvyat en Sainz met elkaar gaan strijden. Dat moet volgens Marko toekomstige besluiten makkelijker maken.

Dat er veel onrust was bij Toro Rosso komt nu pas naar buiten. De trigger hiervoor lag vorig jaar in Singapore toen Verstappen gevraagd werd of hij van positie wilde ruilen met Sainz en hij dat weigerde. Een week later in Japan waren er opnieuw teamorders, waarna de strijd tussen teamleden zelfs verbaal uitbrak. Dit jaar in Australië laaide de strijd weer op toen Verstappen via de boordradio eiste dat Sainz voor hem aan de kant ging, maar dit uiteindelijk niet deed.

Omdat de situatie onhoudbaar werd heeft Red Bull ingegrepen bij Toro Rosso. Naast de wissel van Verstappen en Kvyat zijn er meer wisselingen geweest. Zo is John Booth aangesteld als racedirecteur. Zijn taak is het lijmen van de breuk. De ruzie tussen de kampen bij Toro Rosso heeft geleid tot het ontslag van Verstappens race-engineer Xevi Pujolar. De Spanjaard komt niet meer in de plannen van de Red Bull-teams voor en mag uit gaan kijken naar een nieuwe broodheer.

Move Verstappen moet rust bij Toro Rosso terugbrengen (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Move Verstappen moet rust bij Toro Rosso terugbrengen (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Origin Access heeft ook Mass Effect

Electronic Arts breidt de Origin Access-service uit met meer games. Voor eind juni wordt de collectie uitgebreid met de Mass Effect-trilogie, platformers Trine en Trine 2, indie RPG Dungeons of Dredmor, FPS Medal of Honor: Allied Assault en Peggle, het ultieme ballen-vallen-spel.

Mass Effect 3 - poster

Het lidmaatschap van Origin Access kost €3,99 per maand. Voor dat geld krijg je op het moment toegang tot alle games in de “Vault”. Dat zijn er 21 die je kunt spelen zolang je lid bent. Aan deze beperkte collectie worden dus acht games toegevoegd. Ook krijg je als Origin Access-lid 10% korting op games en DLC via Origin. Ten slotte heb je ook het voorrecht om bepaalde games van Electronic Arts eerder te spelen dan de rest van de wereld.

Trine 2 - poster

Het is mooi dat Electronic Arts de Origin Access collectie uitbreidt. Maar vooralsnog is er niet veel voordeel mee te behalen. Via sites als Humble Bundle zijn veel van deze games al voor een habbekrats te krijgen. Dat komt ook omdat deze games niet erg recent zijn. Tel daarbij op dat Origin vaak Vault-games zoals Peggle en Dead Space gratis weggeeft. De korting van 10% heb je ook bij andere sites en dan blijft slechts het voordeel over van het eerder spelen van bepaalde games. Hopelijk worden er dit jaar nog meer voordelen toegevoegd aan het lidmaatschap.

Canadese bosbrand groeit door

De autoriteiten in Canada hebben op meer evacuaties aangedrongen in verband met de nog steeds groeiende bosbrand bij de plaats Fort McMurray, centraal gelegen in de staat Alberta. Nadat eerst de meer dan 80.000 inwoners van de stad moesten vertrekken, moeten nu ook mensen uit plaatsen in de bosrijke buurt vluchten voor het vuur.

Er zijn geen meldingen van gewonden. Door de brand worden ook oliewininstallaties bedreigd. De olieproductie in het gebied ligt stil. Die is goed voor ongeveer 16 procent van de Canadese productie.

Zeker drie woonwijken van Fort McMurray zijn voor een groot deel verwoest. De hoop is gevestigd op een omslag in het weer. Er lijkt koeler weer met regen op komst.

Canadese bosbrand groeit door
Canadese bosbrand groeit door (Foto: ANP)

Man in Dordrecht op straat doodgeschoten

Bij een schietpartij op de Merwedestraat in Dordrecht is donderdagmiddag een dode gevallen. Het gaat om een 38-jarige man uit die stad, meldt de politie. Drie mensen zijn gearresteerd in Breda.

De verdachten gingen ervandoor in een auto. Daarvan bleven een bumper en kentekenplaat achter op de plaats van de schietpartij. Op basis van dat kenteken werden de drie in Breda aangehouden. Er is nog niets bekend over de toedracht, zegt een woordvoerster van de politie.

Rond 16.15 uur kwam bij de politie een melding binnen over een schietpartij op de Merwedestraat. Daar bleek een man gewond op straat te liggen. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, maar tevergeefs.

De straat is voorlopig afgesloten voor het verkeer en de politie is op zoek naar getuigen.

Man in Dordrecht op straat doodgeschoten
Man in Dordrecht op straat doodgeschoten (Foto: ANP)

Denk-Turk Kuzu wordt bedreigd en eist beveiliging

Tweede Kamer-lid Tunahan Kuzu, de handlanger van Erdogan, eist beveiliging. De partijleider van de kansloze beweging DENK wordt namelijk bedreigd via social media, en dat is de schuld van de VVD en de media. Dat laat hij in een persbericht weten.

In het persbericht zegt de afsplitsturk dat ''de hetze vanuit een groot deel van de mainstream media en collega-politici, waaronder VVD-er Ockje Tellegen, een sfeer creëren waarin men niet meer zichzelf mag zijn. Zodra je het geluid laat horen van de mensen die zich onvoldoende vertegenwoordigd voelen, word je aangevallen door de gevestigde orde''. In het interview van de Telegraaf met Ockje Tellegen wordt gewaarschuwd dat de Commissie Stiekem beter gescreend moet worden, vanwege de lange arm van Ankara.

Die andere Denk-Turk Selçuk Öztürk vergelijkt Kuzu met Pim Fortuyn, die volgens hem ook onterecht werd weggezet als gevaarlijk. ''Wij zullen ons niet laten weerhouden om Nederland een plek te maken waar iedereen zich thuis kan voelen. Voor rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en de bestrijding van de dubbele maat!'' 

PowNed-verslaggeefster bekogeld door Marokkaans tuig

Ah, kansenparels laten weer van zich zien. Het is al een tijdje onrustig in de Edese wijk Veldhuizen, vanwege het sluiten van een Marokkaans theehuis. Dat is blijkbaar reden voor dit achterlijk tuig om auto's in brand te steken en om bewoners te bekogelen met stenen. Een verslaggeefster van PowNed ging naar de wijk en werd vrijwel meteen bekogeld met stenen. De politie doet niets. Geweldig, die multiculturele samenleving.

[F1] Rusland: de mee- en tegenvallers

Afgelopen weekend was alweer de tweede race in Sochi in slechts een paar maanden tijd. Vooraf werd er weer veel gesproken over Ferrari die in de motor hadden geïnvesteerd en het dit weekend de Mercedessen wel eens moeilijk konden maken. Dat scenario kon echter na de kwalificatie meteen de prullenbak in, want Nico Rosberg pakte pole met overmacht terwijl Lewis Hamilton wederom problemen kende.

Persona 5 komt uit in september in Japan

Uitgever Atlus heeft in een livestream laten weten dat de JRPG Persona 5 15 september uitkomt in Japan. De Westerse versie heeft geen exacte datum gekregen. Gelukkig kunnen wij nog kijken naar de nieuwe trailer.

Persona 5 is een role-playing game waarin je als speler een jaar leeft van een schoolgaande tiener. Hij heeft van meer last dan alleen puberteit, hij kan zijn facetten van zijn emoties oproepen als wezens, persona's genaamd.

Persona 5 komt 15 september uit in Japan voor PlayStation 4 en PlayStation 3. De Westerse versie komt ergens dit jaar nog.

Nintendo pakt weinig uit op E3

Nintendo heeft haar plannen bekendgemaakt voor de E3-videogamebeurs die volgende maand plaatsvindt in Los Angeles. Er is maar één game speelbaar aanwezig en dat is The Legend of Zelda voor Wii U. Er zullen geen Paper Mario, geen 3DS-games zoals Pokémon Sun en Moon en geen mobiele games speelbaar aanwezig zijn. Er is ook geen Nintendo Direct.

Nintendo’s kick-off van de E3-show vindt plaats op dinsdag 14 juni om 18:00 uur met de introductie door Nintendo of America President en COO Reggie Fils-Aime van Nintendo Treehouse: Live, die gewijd is aan een dag lang live-gestreamde gameplaybeelden van The Legend of Zelda. Dit wordt de eerste diepgaande blik op de game, inclusief commentaar van Nintendo’s ontwikkelaars. De gameplay van The Legend of Zelda wordt vanaf de E3 via Nintendo’s Twitch kanaal gestreamed en bevat spelbeelden, achter-de-schermen-info, en meer.

Producer Eiji Aonuma zegt dat dit nieuwe deel in de The Legend of Zelda-franchise duidelijk afstand neemt van de conventies in eerdere games. Grenzen die spelers dwongen een bepaald pad te volgen zijn verwijderd, terwijl spelers kunnen genieten van nieuwe gameplay die ze nog niet eerder beleefden in de serie. Om ervoor te zorgen dat bezoekers de verkenningsvrijheid die de game biedt optimaal kunnen ervaren, staan er in Nintendo’s booth uitgebreide demo’s om uit te proberen.

Over de nieuwe console, met codenaam NX wordt nog niet gesproken, dat zullen ze bewaren voor later. Nintendo heeft de releasedatum van NX gezet op maart 2017, maar boze tongen beweren dat het alleen maar gedaan is om de aandeelhouders tevreden te houden en te laten lijken dat de NX dit fiscale jaar nog uitkomt.

The Legend of Zelda

Doom laat ons naar de hel gaan

Bethesda is wat vroeg, maar de Doom-launchtrailer is vrijgegeven op de Bevrijdingsdag. Vandaag gaan we in de video alleen niet op Hemelvaart, maar naar de hel om demonen af te slachten.

In een gemiddeld 15-uur durende singelplayer mogen we over een week echt los op de bekende demonen uit eerdere spellen, en natuurlijk zijn er nog verschillende modi in de multiplayer. Mocht je daaraan nog niet genoeg hebben, dan is er SnapChat waarmee je eigen content in elkaar kunt zetten.

Doom komt 13 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nieuwe tatoeage voor Yolanthe Sneijder-Cabau

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft er weer een tatoeage bij. De vrouw van voetballer Wesley Sneijder heeft een hartritme laten vereeuwigen op haar vinger.

Yolanthe liet de tatoeage samen met goede vriendin Jennifer Cooke zetten, die hetzelfde plaatje liet zetten op haar vinger. "Jij bent voor altijd bij me. Ik draag jouw hartslag altijd in mijn hart", schreef de actrice en presentatrice bij de foto op Instagram van hun tatoeages.

Het is niet de eerste tatoeage van Yolanthe. Begin dit jaar liet ze twee X'en achter haar oor zetten. Het is een verwijzing naar de naam van haar zoontje Xess Xava. Ook heeft de brunette samen met haar zussen een klein hartje op haar polsen laten tatoeëren. Verder heeft ze Wesleys naam op haar lichaam en een gezamenlijke tattoo met haar man: een zin uit psalm 23.

Nieuwe tatoeage voor Yolanthe Sneijder-Cabau
Nieuwe tatoeage voor Yolanthe Sneijder-Cabau (Foto: BuzzE)

Healer's quest kickstarter bijna voltooid

Healer's Quest, een project van Belg Pablo Coma, heeft nog een klein beetje steun nodig om zijn doel te halen op Kickstarter. Het project heeft hiervoor nog 33 uur te gaan.

Healer's Quest wordt enkel door Pablo Coma ontwikkeld. Hij vervult de rol van developer, graphics artist, game designer en zijn favoriet die van Audio designer. Ook schreef hij zelf het plot. Healer's Quest is een RPG waarin je slechts 1 klasse kan spelen, die van Healer. Je moet de kneuzen binnen je team dus in leven zien te houden terwijl zij zich in onmogelijke situaties brengen.

Op het moment van schrijven heeft Healer's Quest nog €1.800 van de €8.000 te gaan, iedere euro helpt dus echt mee.

Er is al een speelbare demo, de link kan je vinden op de kickstarterpagina.

'Jolie overweegt baan bij Britse overheid'

Angelina Jolie heeft een politieke mentor, meldt Us Weekly. De 40-jarige actrice zou namelijk overwegen om fulltime voor de Britse overheid te gaan werken.

Angelina heeft een 'heel goede vriendschap' gesloten met Arminka Helic, een lid van het Britse Hogerhuis. Volgens een insider maakt de vrouw van Brad Pitt zich op voor 'wat een fulltime verbintenis met de Britse overheid kan zijn'. "Arminka helpt Angelina beslissingen te nemen over haar volgende politieke zet. Ze beschouwt haar als haar mentor."

Jolie heeft veel vertrouwen in Helic, die zelfs bij familiegelegenheden wordt betrokken. De politica zou tijd doorbrengen met Angelina's gezin dat sinds februari in Londen woont.

'Jolie overweegt baan bij Britse overheid'
'Jolie overweegt baan bij Britse overheid' (Foto: BuzzE)

Olieprijs loopt verder op

De olieprijs liep donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag op. Handelaren reageerden op nieuwe cijfers die wezen op een dalende olieproductie in de Verenigde Staten.

Rond 16.00 uur stond de prijs van een vat Amerikaanse olie 4 procent in de plus op 45,53 dollar. Brent werd 3,6 procent duurder bij 46,26 dollar per vat.

De Amerikaanse olieproductie zwakte volgens cijfers van de Amerikaanse overheid vorige week af tot het laagste peil sinds september 2014. Een slinkende productie kan de zorgen over het aanhoudende overaanbod aan olie verlichten. Het grote aanbod zorgde samen met de zwakke groei van de wereldeconomie afgelopen anderhalf jaar voor de enorme daling van de olieprijs.

Met de nieuwe stijging is de olieprijs bijna terug op het niveau van vorige week. Toen bracht een gestaag herstel de prijs al terug tot het hoogste peil sinds december vorig jaar.

De olieprijs ligt echter nog ver onder het niveau van de periode voordat de enorme daling werd ingezet. Medio 2014 werd een vat Brentolie nog voor circa 115 dollar verhandeld.

Olieprijs loopt verder op
Olieprijs loopt verder op (Foto: ANP)

Officieel modsupport in Total War: Warhammer

Hoewel Creative Assembly eerst zei dat Total War: Warhammer geen officieel modsupport zou krijgen zijn ze nu bijgedraaid. Na wat heen en weer geschuif tussen CA en Games Workshop zijn ze er toch uit. Modsupport zal vanaf dag één in het spel zitten.

Warhammer mods

Twee grote modders in de Total War: Community zijn al bezig met het maken van mods. Magnar maakt een mod zodat Legendary Lords van dezelfde factie op verschillende posities starten en Dresden maakt een mod waarmee ieder ras elke stad kan innemen.

Total War: Warhammer komt uit op 24 mei voor pc. Als je tot 31 mei het spel koopt krijg je de pre-order DLC (wat dus eigenlijk niet echt meer pre-order DLC is) er gratis bij. 

Burgemeester Nijmegen nuchter onder dreiging

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen denkt er niet aan om grote evenementen af te gelasten vanwege terreurdreiging. "Ik laat me niet gek maken", zegt Bruls donderdag in een interview met vakblad Binnenlands Bestuur. In Nijmegen strijkt dit weekeinde de Giro d'Italia neer en ook de honderdste Vierdaagse komt eraan. Ook wordt de komende tijd het Special Olympics Dorp opgebouwd voor de Nationale Spelen voor mensen met een beperking.

''We hebben geen garanties dat er in Nederland niets gebeurt en op sommige plekken ligt het misschien wat meer voor de hand dan op andere. Er is daarom al jaren een verhoogd risiconiveau voor de Vierdaagse, maar we hebben de laatste jaren nog nooit een concrete dreiging gehad", zegt Bruls.

Burgemeester Nijmegen nuchter onder dreiging
Burgemeester Nijmegen nuchter onder dreiging (Foto: ANP)

Nederlandse badmintonners 99,99% zeker van Olympische Spelen

Badmintonners Jacco Arens, Selena Piek en Eefje Muskens zijn nagenoeg zeker van deelname aan de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De wereldwijde badmintonbond BWF heeft zoals gebruikelijk op donderdag de wereldranglijst gepubliceerd en in het geval van 5 mei 2016 betekent dat de ranglijst op basis waarvan de olympische tickets verdeeld worden. 

In het enkelspel bleven de Nederlanders ver van de kwalificatieplaatsen, maar op twee van de vijf onderdelen doet Nederland wel mee, er van uitgaande dat NOC*NSF geen roet in het eten gooit. In het vrouwendubbel pakten Muskens en Piek vorige week zilver op het Europees kampioenschap en dat leverde het duo één plek winst op de wereldranglijst op: elfde in plaats van twaalfde, hoewel ook de twaalfde plek voldoende was voor olympische kwalificatie.

In het gemengd dubbel haalde Piek met Arens de halve finales van het EK, wat eveneens één plek winst opleverde: vijftiende. Ook dat was voldoende om mee te doen aan de Olympische Spelen. Alleen NOC*NSF kan theoretisch nog roet in het eten gooien, maar aangezien de twee duo's aan de nationale eisen voldaan hebben lijkt die kans niet aanwezig. 

"YEAAAAAH, OLYMPICS HERE WE COME!", aldus de duidelijke taal op de Facebookpagina van Arends donderdag. "Ik kan niet wachten om de voorbereiding te beginnen en nog harder te trainen dan ooit!", waarna hij onder meer Piek bedankt "voor het kunnen omgaan met mij". "Dit is waar je al die tijd voor over de wereld reist."

Uiteraard was ook Muskens blij. "Wauw, wat een ongelooflijk goed gevoel. Hier hebben we dag in dag uit keihard voor gewerkt." Piek zal in Rio een dubbel programma afwerken, zowel in het gemengd- als het damesdubbel. "Ik ben meer dan trots op onze kwalificatie, na een Nederlandse afwezigheid van acht jaar in het dubbelspel op de Spelen!"

Indiase bus stort in rivierbedding, 17 doden

Door een ernstig verkeersongeluk in de Indiase deelstaat Chhattisgarh zijn woensdagnacht ten minste zeventien mensen om het leven gekomen. Volgens de lokale politie probeerde de chauffeur een tegemoetkomende motor te ontwijken waarna zijn bus met een reisgezelschap van de weg af gleed en in een droge rivierbedding stortte.

Twaalf inzittenden stierven ter plekke, drie anderen later in een ziekenhuis. Ook de motorrijder en zijn passagier overleefden de crash niet. Zeker vijftig slachtoffers raakten gewond.

India is het land met de meeste verkeersdoden ter wereld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken verongelukten op de Indiase wegen in 2014 meer dan 140.000 mensen.

Indiase bus stort in rivierbedding, 17 doden
Indiase bus stort in rivierbedding, 17 doden (Foto: ANP)

Golfer Leishman niet naar Spelen uit angst zika

Golfer Marc Leishman heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De 32-jarige Australiër is bang dat zijn vrouw het zika-virus oploopt. Ze werd vorig jaar getroffen door een levensbedreigende infectie en is daar nog altijd niet helemaal van hersteld.

Leishman is de nummer 35 van de wereld en werd vorig jaar op The Open gedeeld tweede. Op de olympische ranglijst stond hij op de zestiende plek als tweede Australiër, doordat Adam Scott - de mondiale nummer zeven - zich eerder al afmeldde. Wereldranglijstaanvoerder Jason Day is vooralsnog wel van plan om Australië op de Spelen te vertegenwoordigen. Marcus Fraser, de nummer 63 van de wereld, zou eventueel de tweede Australiër in Rio kunnen worden.

Eerder meldden onder meer voormalig topper Vijay Singh uit Fiji en de Zuid-Afrikaanse toppers Charl Schwartzel en Louis Oosthuizen zich al af. Golf staat in Rio voor het eerst sinds 1904 weer op het olympisch programma, maar nog niet elke topper is overtuigd van de toegevoegde waarde. Overigens hoeft dat nog zeker niet het einde van het olympisch golf te betekenen, want de terugkeer van tennis op het programma van de Spelen kende in 1988 ook flink wat afwezige wereldtoppers.

Vrouw gered na zes dagen onder puin

Keniaanse reddingswerkers hebben donderdag nog een vrouw levend onder het puin vandaan gehaald, zes dagen nadat het flatgebouw waarin ze verbleef instortte. Het slachtoffer werd onder gejuich van de omstanders in een ambulance gelegd.

De ramp in Nairobi kostte ten minste 36 mensen het leven. Er zijn nog tal van vermisten. Het pand van zeven verdiepingen in de wijk Hurumi bezweek vorig week vrijdag na langdurig hevige regenval.

Vrouw in Kenia gered na zes dagen onder puin
Vrouw in Kenia gered na zes dagen onder puin (Foto: ANP)

Ex-man Amy Winehouse gezocht door politie

De Britse politie is op zoek naar Blake Fielder-Civil. De 34-jarige ex-man van Amy Winehouse is verdwenen nadat hij zich vorige week had moeten melden bij het bureau, weet The Sun.

De politie bevestigt dat Fielder-Civil zich niet heeft gemeld. "Onderzoek is gaande om hem te kunnen traceren." Blake is momenteel op borgtocht vrij, nadat hij in maart was gearresteerd voor diefstal. Hij had een tasje, met daarin 70 pond (88 euro), gestolen van een bardame. Dat was vastgelegd op de beveiligingscamera's van het café.

Een dag na de diefstal kwam de ex van Amy Winehouse terug naar de bar. "Hij kwam mijn paspoort terugbrengen, dat in mijn tas zat", vertelt barvrouw Leia. "Hij zei: 'Ik moest dit teruggeven aan jou'. Ik vroeg naar het geld. Hij zei dat ik dat nooit terug zou krijgen."

Fielder-Civil en Winehouse waren getrouwd van 2007 tot en met 2009. Hij zou er verantwoordelijk voor zijn dat Amy verslaafd raakte aan heroïne. Twee jaar na hun breuk, op 23 juli 2011, overleed de Back to Black-ster aan alcoholvergiftiging in haar woning in Londen.

Ex-man Amy Winehouse gezocht door politie
Ex-man Amy Winehouse gezocht door politie (Foto: BuzzE)

Hockeydames Den Bosch winnen eerste finaleduel

Hockeyclub Den Bosch heeft de eerste finalewedstrijd tegen Amsterdam dik verdiend gewonnen. De ploeg van Raoul Ehren was met 1-0 te sterk. Vera Vorstenbosch maakte het winnende doelpunt. Zaterdag kunnen de Bosschenaren het karwei afmaken in Amsterdam.

Amsterdam creëerde in de 1e helft geen enkele veldkans. Het enige gevaar kwam uit een strafcorner. Via een variant kon Julia Müller uithalen, maar haar inzet belandde over de grond op Den Bosch-keepster Josine Koning. Ook de 2e strafcorner ging, door een stopfout, de mist in: de slag van Eva de Goede ging over de grond naast.

Den Bosch was een stuk gevaarlijker. Maartje Paumen mocht aanleggen voor een strafcorner, maar haar poging ging hoog naast. Daarna doken Lidewij Welten en Lieke Hulsen levensgevaarlijk op voor het doel van Amsterdam, maar hun een-tweetje mislukte net. In de 18e minuut was het alsnog raak. De geheel vrij staande Vera Vorstenbosch kreeg de bal in de cirkel aangespeeld en schoot de 1-0 binnen. Een terechte voorsprong, gezien de kansverhoudingen.

In de 2e helft bleef Den Bosch sterker en ging het op zoek naar de 2-0. Lieke Hulsen tikte een lange pass op een schitterende manier achter zich langs door, maar de bal belandde op de legguard van Amsterdam-keepster Anne Veenendaal. Enkele minuten later schoot Margot van Geffen ook op haar legguard. Het was wachten op de 2-0.

Die viel niet. In de laatste 10 minuten probeerde Amsterdam het nog wel, maar verder dan een strafcorner en een paar plaagstootjes kwam het niet. Daardoor staan de Bosschenaren na 1 finalewedstrijd dik verdiend op voorsprong.

A1 dicht voor plaatsen spoorbrug Muiderberg

De snelweg A1 gaat vrijdagavond tussen knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg in beide richtingen helemaal dicht. Voor automobilisten ontstaat daardoor grote hinder, zo waarschuwt Rijkswaterstaat donderdag.

De gehele afsluiting is nodig vanwege het transport van de nieuwe spoorbrug Muiderberg, die de A1 met behulp van speciale voertuigen schuin zal oversteken. Het afsluiten van enkele rijstroken alleen is daarom niet genoeg, daarvoor is de spoorbrug te groot.

Vrijdagavond om 20.00 uur gaat de A1 dicht. De afsluiting duurt tot zaterdagmiddag 12.00 uur. Voor automobilisten is het ook niet mogelijk om van de A6 naar de A1 richting Amsterdam en 't Gooi te gaan. Ook zijn enkele lokale wegen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat.

Het verkeer wordt lokaal, regionaal én landelijk omgeleid. Mensen die vanuit Amsterdam richting Almere of het oosten van Nederland moeten, kunnen het beste de A2, de A12 en de A27 nemen. Omgekeerd geldt hetzelfde. Verkeer vanuit Groningen en Friesland wordt bij Joure via de A7 (Afsluitdijk) richting Amsterdam en Schiphol geleid.

De nieuwe spoorbrug Muiderberg is sinds 2014 in aanbouw. Het verplaatsen van de 255 meter lange en 55 meter hoge brug is een ingewikkelde operatie. De brug weegt 8400 ton en bevat volgens Rijkswaterstaat net zoveel staal als de Eiffeltoren.

A1 dicht voor plaatsen spoorbrug Muiderberg
A1 dicht voor plaatsen spoorbrug Muiderberg (Foto: ANP)

Verstappen verheugd met overstap

Max Verstappen maakte vandaag de verrassende overstap van Scuderia Toro Rosso naar Red Bull Racing. De Nederlandse Formule 1-coureur is verheugd met deze nieuwe stap in zijn carrière, zo laat hij aan Verstappen.nl weten. Volgend weekend in Spanje komt hij al voor zijn nieuwe team uit.

Verstappen: "Deze volgende stap in mijn nog prille Formule 1-carrière is een waanzinnige kans en ik ben Red Bull Racing en Dr. Helmut Marko dan ook zeer dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Het betekent voor mij een nieuwe uitdaging, waarbij ik snel veel kan opsteken in de omgeving van het topteam Red Bull Racing. Daarnaast kijk ik er enorm naar uit om samen te werken met en te leren van een ervaren en bewezen teamgenoot zoals Daniel Ricciardo is."

"Samen met Red Bull Racing zetten we nu alles op alles om mij zo optimaal mogelijk voor te bereiden op mijn eerste meters in de RB12 Tag Heuer, die ik volgende week vrijdag in Barcelona zal afleggen. Het spreek voor zich dat ik niet kan wachten tot dat bijzondere moment daar is."

Daniil Kvyat zal de omgekeerde weg bewandelen en voor Toro Rosso uitkomen. Verstappen dankt in ieder geval het Italiaanse junior team van Red Bull Racing waarvoor hij vorig jaar zijn debuut in de Formule 1 maakte. De Nederlander zegt veel geleerd en goede samengewerkt te hebben met de renstal uit Faenza.

Inmiddels is Verstappen in Milton Keynes in de fabriek van Red Bull Racing te vinden. Daar maakt de 18-jarige coureur kennis met zijn nieuwe team en de auto, past een nieuw stoeltje en neemt plaats in de simulator om te wennen aan de RB12.

Aliens krijgen leiders in nieuwe DLC voor XCOM 2

Je dacht dat de aliens al erg genoeg waren in XCOM 2? Maak dan je borst maar nat, want de aliens krijgen versterkingen in de nieuwste DLC van XCOM 2, genaamd alien hunters. In deze DLC krijgen drie soorten aliens een leider-versie die sterker, gemener en dodelijker is dan zijn onderdanen.

Een van deze leiders is de viper king, een variant op de normale viper. Deze leiders verschijnen na het voltooien van een speciale verhaalmissie en hebben andere tactieken en gedragingen dan de 'normale' aliens. Wanneer je niet snel genoeg met deze aliens afrekent, kunnen deze aliens ontsnappen om later terug te komen om je het leven zuur te maken. Het is nog niet bekend welke andere twee aliensoorten een leiderversie krijgen.

Gelukkig krijg je nieuwe wapens om deze aliens te bestrijden. Je soldaten kunnen gebruik gaan maken van de Bolt Caster (een krachtig wapen met een schot), de hunter's axe (een wapen voor rangers dat zowel geworpen als van dichtbij gebruikt kan worden), de Shadowkeeper Pistol (een pistool met een speciale ability die gegarandeerd raak is en de soldaat verbergt bij een kill) en de frostbomb die aliens bevriest op hun plaats. Deze wapens moeten worden gemaakt in de proving grounds en wanneer je soldaat sterft, verlies je ook het wapen als de soldaat niet wordt meegenomen.

Daarnaast zijn er ook drie nieuwe panters, die kunnen worden gemaakt van de lijken van de leider-aliens. Een daarvan is het icarus-pantser (dat vermoedelijk gemaakt is van de archon) wat de soldaat tot grote hoogten kan laten vliegen. Ook zorgen de pantsers ervoor dat de aliensoort waarvan het pantser gemaakt is in paniek raakt.

Alien Hunters komt op 12 mei uit. XCOM 2 is exclusief voor de pc.

Alienhunters
Aliens krijgen leiders in nieuwe DLC voor XCOM 2

Alibaba slaat zich door Chinese onrust heen

De Chinese uitbater van internetmarktplaatsen Alibaba heeft de lastige marktomstandigheden van de afgelopen maanden goed doorstaan. Ondanks alle zorgen over de Chinese economie nam de omzet in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar stevig toe, meldde het technologiebedrijf donderdag.

De handelsplatforms die Alibaba in China beheert, telden aan het einde van het afgelopen kwartaal 423 miljoen actieve gebruikers, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. Er werd voor omgerekend bijna 100 miljard euro aan spullen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voor Alibaba zelf waren al die transacties goed voor een kwartaalomzet van 24,2 miljard yuan (3,3 miljard euro), bijna 40 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een nettowinst van 2,9 miljard yuan (386 miljoen euro). Dat komt op jaarbasis bijna neer op een verdubbeling.

Alibaba slaat zich door Chinese onrust heen
Alibaba slaat zich door Chinese onrust heen (Foto: BuzzT)

Oostenrijkse voetballer in tepel gebeten

We kennen in de voetbalwereld allemaal wel de beten van Luis Suárez, maar hij was het niet zo schreef Stefan Maierhofer op Twitter. De 19-voudig Oostenrijks international werd afgelopen weekend tijdens de Slowaakse bekerfinale tussen zijn club AS Trencin en Slovan Bratislava in zijn borst gebeten. Wie de dader wel is, is niet bekend.

Maierhofer is verbolgen over de beet, zo liet hij Sportnet.at weten. "Ik kon het eerst niet geloven. Het was een normaal duel. Ik maakte me breed en werd opeens onder mijn arm langs gebeten." Toen de Oostenrijker verhaal ging halen bij de arbitrage kreeg hij zelf de gele kaart gepresenteerd.

Trencin won de bekerfinale met 3-1 van Bratislava dankzij doelpunten van Maierhofer en tweemaal de Nederlander Gino van Kessel.

Olifantje Madiba zorgt voor te grote drukte

Het pasgeboren olifantje Madiba heeft donderdag voor grote drukte gezorgd bij het Safaripark Beekse Bergen. De toegangswegen naar het park zijn verstopt en de extra parkeertreinen zijn vol. Beekse Bergen roept mensen op om een andere dag naar het olifantje te komen kijken.

"We verwachten vandaag meer dan 10.000 bezoekers. Mensen die nu nog onderweg zijn, raden we aan op een andere dag terug te komen", aldus een woordvoerder van Beekse Bergen.

Het park blijft wel wat langer open om laatkomers de kans te geven het olifantje te zien.

Jodie Foster krijgt ster op Walk of Fame

Jodie Foster heeft woensdag na een filmcarrière van bijna vijftig jaar een ster gekregen op de Walk of Fame in Hollywood.

Voor de actrice was de onthulling van haar ster een droom die uitkwam. "Ik ben hier een paar straten verderop opgegroeid", vertelde de 53-jarige tijdens haar speech. "En ik heb me zo vaak afgevraagd of ik ooit ook een ster zou krijgen."

De voormalig kindster werd tijdens de ceremonie geprezen door collega Kristen Stewart, die als tienjarige haar dochter speelde in de film Panic Room. "Van alle rolmodellen die ik op die beïnvloedbare leeftijd had kunnen hebben, kreeg ik degene die nooit zelfzuchtig was. Ze is het tegenovergestelde van het type dat je verwacht bij een actrice", aldus de Twilight-ster.

Jodie Foster krijgt ster op Walk of Fame
Jodie Foster krijgt ster op Walk of Fame (Foto: BuzzE)

Premier Davutoglu stopt als partijleider

In de machtsstrijd met president Recep Tayyip Erdogan heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag zijn terugtreden als partijleider van de regerende AK-partij aangekondigd. Zonder het partijleiderschap is ook de post van minister-president ondenkbaar.

Na een vergadering met het partijbestuur zei Davutoglu in een toespraak dat hij zich "onder de huidige omstandigheden"niet kandidaat zal stellen voor het partijleiderschap tijdens een extra congres op 22 mei.

Premier Davutoglu stopt als partijleider
Premier Davutoglu stopt als partijleider (Foto: ANP)

Elia laat tatoeage vol spelfouten zetten

Eljero Elia heeft de bekerwinst van Feyenoord gevierd door het laten zetten van een tatoeage op een van zijn benen. Vol trots toonde de rappe buitenspeler zijn nieuwste aanwinst aan het publiek, maar de kunstenaar die op Elia los mocht gaan heeft geen kaas gegeten van de clubnaam en de datum waarop de bekerfinale werd gespeeld.

In plaats van Feyenoord stond op Elias been de naam Fenenoond geschreven. Ook was de datum 24-5-2016 te lezen. 24 mei dus en niet 24 april toen de bekerfinale werd gespeeld. De buitenspeler plaatste de foto op twitter, maar nadat er kritiek kwam verwijderde hij snel zijn tweet en verving de foto door eentje waarbij de fouten waren hersteld, al staat er nu op zijn been Feyenoond te lezen. Hij snapt niets van de ophef die er over is. "Mensen hebben duidelijk weer niks te doen."

Vliegtuig met 43 uur vertraging geland

Met 43 uur vertraging kwam donderdag op de luchthaven van Keulen een vliegtuig van Eurowings met 181 passagiers aan. Sinds dinsdagochtend hadden de reizigers op het Thaise eiland Phuket vastgezeten wegens technische mankementen aan hun toestel.

Eenmaal in Keulen werden de passagiers verwelkomd met een uitgebreide catering. Daarna werden ze in taxi's of met de trein naar hun woonplaatsen gebracht. Ook is er nog een financiële troost: "Naast een voucher van 250 euro krijgt iedere passagier ook nog een compensatie van 600 euro", zei een woordvoerder van de lagekostenmaatschappij.

Aanvankelijk moest het vliegtuig dinsdag om 6.40 uur vanaf Phuket vertrekken, toen een defect bij de snelheidsmeter werd gevonden. Toen de passagiers later weer in het toestel zaten, deed zich opnieuw een mankement voor, nu aan de turbine.

Woensdagavond laat was het vliegtuig eindelijk in staat om het luchtruim te kiezen richting Keulen.

Vliegtuig met 43 uur vertraging geland
Vliegtuig met 43 uur vertraging geland (Foto: BuzzO)

Derde dode na ongeluk door spookrijder

Een van de kinderen die vorige week gewond raakte bij het ongeluk met een spookrijder op de A79 is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat liet de politie donderdag weten.

Het driejarige jongetje zat met zijn 39-jarige moeder, zijn zevenjarige broer en negenjarige zus in de auto die frontaal botste op de wagen van de 87-jarige spookrijder.

De bejaarde man en de moeder kwamen om het leven bij het ongeluk. Alle drie de kinderen raakten gewond.

Uit onderzoek is gebleken dat de 87-jarige man uit Schin op Geul in het bezit was van een geldig rijbewijs en in goede gezondheid was. Hij pakte op de John F. Kennedylaan in Heerlen niet de oprit, maar de afrit van de A79. Het is onduidelijk waarom hij dit deed. De man reed 4,5 kilometer tegen het verkeer in, in de rijrichting van Maastricht naar Heerlen. In de buurt van Klimmen botste hij op de auto van de vrouw.

Derde dode na ongeluk door spookrijder
Derde dode na ongeluk door spookrijder (Foto: ANP)

CaliforniŽ wil ook af van e-sigaret

Na de tabak is nu de e-sigaret aan de beurt in Californië. Gouverneur Jerry Brown heeft zijn handtekening gezet onder een wet die elektronisch roken verbiedt in restaurants, theaters, scholen en andere publieke gelegenheden. Daarmee hoopt de overheid verslaving aan het hippe 'zuigpijpje' te voorkomen. 'Vaping' is een rage, vooral onder jeugdigen.

De Democratische senator Mark Leno sprak in de Los Angeles Times zijn bezorgdheid uit over de alsmaar groeiende populariteit van dit genotmiddel bij middelbare scholieren en studenten. "Dat ook de e-sigaret valt onder de omvangrijke regelgeving voor rookvrije ruimtes is van cruciaal belang voor de volksgezondheid. Zeker gezien de alarmerende gretigheid waarmee jonge mensen naar die dingen grijpen."

Leno beschuldigde de fabrikanten ervan kinderen met smaakjes als kauwgom en meloen te verleiden tot deze vorm van roken. De te inhaleren damp bevat vaak ook nicotine. De wetgeving definieert de e-sigaret voortaan als een tabaksproduct. Dat betekent onder meer dat de verkoop van de nieuwerwetse peuk aan minderjarigen strafbaar is.

Californië wil ook af van e-sigaret (Foto: ANP)
Californië wil ook af van e-sigaret (Foto: ANP)

Midnight Oil maakt zich op voor comeback

Midnight Oil keert terug op het podium. De politiek geëngageerde Australische band heeft aangekondigd in 2017 te gaan toeren in hun thuisland en daarbuiten, meldt Billboard.

De 'Oils' maakte op Facebook bekend met zanger Peter Garrett, drummer Rob Hirst, gitaristen Jim Moginie en Martin Rotsey en bassist Bones Hillman te werken aan de comeback. In deze samenstelling stopte de band in 2002 toen Garrett de politiek in ging. In 2004 werd hij minister van Milieu en Cultuur en later minister van Onderwijs.

De 'Beds Are Burning'-band trad na het afscheid nog enkele keren op. De laatste keer was in 2009 tijdens een benefietconcert in Melbourne voor de slachtoffers van een bosbrand.

Het muzikale bloed ging bij Peter Garrett weer stromen na zijn afscheid van de politiek in 2013. Tijdens het schrijven van zijn memoires kreeg hij zin om ook weer nummers te schrijven. Dat resulteerde in songs voor zijn eerste solo-album waar de zanger momenteel aan werkt.


Midnight Oil - Beds Are Burning (Video: YouTube)

Midnight Oil maakt zich op voor comeback
Midnight Oil maakt zich op voor comeback (Foto: BuzzE)

Sterk eerste kwartaal voor luchtvaartbranche

De luchtvaartbranche heeft het beste eerste kwartaal achter de rug sinds 2012. De wereldwijde vraag naar vliegreizen lag 7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat was mede te danken aan een extra dag in februari. Daarvoor gecorrigeerd kwam de groei uit op 6 procent, meldde branchevereniging IATA donderdag.

De vraag hield daarmee in de eerste maanden van 2016 gelijke tred met het aanbod van luchtvaartmaatschappijen. Vliegtuigen zaten dan ook net zo vol als een jaar eerder, met gemiddeld 78,7 procent van de stoelen aan boord bezet.

IATA merkt wel op dat het groeitempo gedurende het kwartaal is teruggevallen. In maart nam de vraag met 5,3 procent toe. Dat is de kleinste toename sinds juni vorig jaar. Of dat betekent dat de rek er na een lange periode van stevige groei uit begint te raken, valt volgens de organisatie nog niet te voorspellen.

Midden-Oosten
Voorlopig gaat IATA ervan uit dat een groeiend vluchtaanbod en lagere ticketprijzen de reislust voorlopig blijven aanwakkeren. De sector is evenwel niet immuun voor de minder florissante economische vooruitzichten en het stuwende effect van de lagere brandstofprijzen raakt een keer uitgewerkt, waarschuwde topman Tony Tyler.

Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten zagen het passagiersvervoer in maart het sterkst toenemen, met 11,5 procent. Afrika volgde met een groei van een kleine 10 procent. In Europa en Azië nam de vraag met meer dan 5 procent toe. Noord- en Latijns-Amerika bleven steken op respectievelijk 3 en 3,8 procent.

Sterk eerste kwartaal voor luchtvaartbranche
Sterk eerste kwartaal voor luchtvaartbranche (Foto: ANP)

Stones hebben geen sympathie voor Trump

Je kunt niet altijd krijgen wat je wilt. The Rolling Stones zongen het al in 1969 en hadden woensdag precies dezelfde boodschap voor Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. "The Rolling Stones hebben nooit toestemming gegeven aan de Trump-campagne om hun nummers te gebruiken en hebben verzocht hier onmiddellijk mee te stoppen", aldus een woordvoerder van de band.

Het nummer 'You can't always get what you want' schalde dinsdag minstens vier keer door de boxen voordat Trump het podium betrad in Carmel in de staat Indiana, waar hij de voorverkiezingen overtuigend won en zijn overgebleven rivalen voor de Republikeinse kandidatuur op de knieën kreeg.

Trump kreeg eerder dit jaar een soortgelijk bericht van zangeres Adele, die er ook niet van was gediend dat de vastgoedmagnaat die president wil worden haar muziek gebruikte. Het had weinig effect: twee dagen na de klacht was haar nummer Skyfall te horen bij een campagnebijeenkomst van Trump. De band R.E.M. heeft zich ook al eens van hem gedistantieerd.


Rolling Stones - You Can´t Always Get What You Want (Video: YouTube)

Stones hebben geen sympathie voor Trump
Stones hebben geen sympathie voor Trump (Foto: BuzzE)

Umar mag Turkije nog niet verlaten

In Turkije zijn twee nieuwe aanklachten ingediend tegen Ebru Umar. De columniste heeft dit donderdag gehoord van de openbaar aanklager. Ze mag het land nog niet uit.

Er kwam een klacht binnen naar aanleiding van een interview dat ze aan een krant heeft gegeven en waarin ze een tekst uit een column in de Metro aanhaalde. Ook was er een klacht vanwege een cartoon waarop Umar zit te tikken met een kogel aan haar been met daarop de Turkse vlag.

"Elk optreden in de Nederlandse media levert een klacht op", aldus Umar. De aanklachten lijken haar situatie niet te verbeteren. "Maar ik schrik hier nergens meer van. Ik ga er nog steeds van uit dat ik vandaag of morgen hoor dat mijn landarrest wordt opgeheven."

Umar mag al twee weken het land niet verlaten. Ze was opgepakt vanwege beledigende tweets aan het adres van de Turkse president Erdogan. Ze zat een dag vast op het politiebureau en kreeg daarna 'landarrest'. Ze moet zich een paar keer per week bij de politie melden.

Umar mag Turkije nog niet verlaten
Umar mag Turkije nog niet verlaten (Foto: ANP)

Channing Tatum komt met liveshow Magic Mike

Er komt een liveshow gebaseerd op de Magic Mike films. Hoofdrolspeler Channing Tatum kwam zelf met het idee en gaat de stripshows ook regisseren, zo maakte hij donderdag bekend in een Facebookvideo.

"Ik zat te denken; wat is de volgende stap voor Magic Mike?", aldus Channing in de video. "2D hebben we al twee keer gedaan en 3D is al sinds Avatar niet meer cool." De acteur grapt verder dat hij aan Virtual Reality heeft gedacht, maar uiteindelijk het 'virtual' gedeelte daarvan heeft laten vallen.

Helaas voor de fans zal Channing zelf, die Mike speelt in de films over een groepje mannelijke strippers, niet optreden in de show. Het live stripspektakel wordt gebaseerd op Club Domina uit de tweede Magic Mike film. Elke voorstelling zal er plaats zijn voor 450 bezoekers. Magic Mike Live moet in maart 2017 openen in Las Vegas.

Channing Tatum komt met liveshow Magic Mike
Channing Tatum komt met liveshow Magic Mike (Foto: BuzzE)

ECB: turbulentie financiŽle markten afgenomen

De storm die in de eerste maanden van 2016 de financiële markten teisterde, is gaan liggen. Maar de vertroebelde economische vooruitzichten in opkomende markten blijven ook het herstel in de eurozone bedreigen, schrijft de Europese Centrale Bank (ECB) in een donderdag gepubliceerd maandrapport.

De economische verbetering in de eurolanden zet volgens de ECB wel door, vooral dankzij een aantrekkende binnenlandse vraag. Die wordt gestimuleerd door de lage rente en de aanvullende maatregelen die de centrale bank neemt om de inflatie en economisch groei een impuls te geven.

De ECB gaat er nog altijd niet van uit dat de inflatie snel zal oplopen richting het beoogde peil van net geen 2 procent. In de komende maanden zijn verdere prijsdalingen volgens de centrale bank waarschijnlijker. Pas vanaf de tweede helft van het jaar trekt de prijsontwikkeling naar verwachting aan.

ECB: turbulentie financiële markten afgenomen
ECB: turbulentie financiële markten afgenomen (Foto: ANP)

'167.000 doden door gewapende conflicten'

Door gewapende conflicten zijn vorig jaar over de hele wereld 167.000 mensen om het leven gekomen. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het International Institute for Strategic Studies (IISS) in Londen.

Bijna een derde van het aantal slachtoffers kwam om het leven in Syrië, aldus de studie. Het aantal doden in dat land kwam naar schatting van het instituut uit op 55.000. Meer dan een vijfde van de wereldwijde slachtoffers waren te wijten aan conflicten in Mexico en Midden-Amerika.

In Afrika ten zuiden van de Sahara verloren, ondanks de strijd tegen de terroristische organisatie Boko Haram in Nigeria, minder mensen het leven door conflicten. Ondertussen is het aantal dodelijke slachtoffers in Afghanistan dramatisch toegenomen, van 3500 in 2013 tot 15.000 het afgelopen jaar.

Het rapport wijst erop dat het regeringen in 2015 is gelukt gebieden op rebellen te heroveren. "Vaak gebeurde dat met de hulp van buitenlandse bondgenoten", verklaarde IISS-chef John Chipman.

'167.000 doden door gewapende conflicten'
'167.000 doden door gewapende conflicten' (Foto: ANP)

Britney Spears vraagt zoons te bidden

In een open brief aan haar twee zoons noemt Britney Spears de jongens meesterwerken. "Vanaf de dag dat ik voor het eerst in jullie ogen keek, wist ik dat wonderen bestaan", zo schrijft de popster in een open brief aan Preston (10) en Jayden (9), die woensdag verscheen op de website van tijdschrift Time.

Britney laat zich in de brief, die onderdeel is van een serie schrijfsels van beroemde moeders, van een religieuze kant zien. "Ik hoop dat jullie leren dat alleen door te bidden, je het dichtst bij God bent. Je bent nooit alleen, want Hij is altijd bij je."

De zangeres raakte de voogdij over Preston en Jayden in 2007 kwijt wegens psychische problemen. Inmiddels deelt ze de zorg voor de jongens met haar ex Kevin Federline.

Britney Spears vraagt zoons te bidden
Britney Spears vraagt zoons te bidden (Foto: BuzzE)

Miljoen betalende klanten Tinder

Meer dan een miljoen gebruikers van datingapp Tinder hebben een zogenoemd premiumabonnement. Dat maakte Tinders moederbedrijf Match bekend bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Met een betaald lidmaatschap kunnen zij ongelimiteerd andere gebruikers naar rechts swipen, de handeling waarmee je in de app je goedkeuring aan iemand geeft. Ook biedt de betaalde versie de mogelijkheid met mensen te matchen die niet bij je in de buurt zijn. De introductie van het premiumabonnement vorig jaar was niet zonder controverse: de datingapp rekent daarvoor een veel lager bedrag voor gebruikers onder de dertig jaar.

De opbrengsten van het uitgebreidere abonnement deed de inkomsten van moederbedrijf Match verder stijgen. Het concern, dat ook datingservices OK Cupid en Match.com aanbiedt, haalde volgens tijdschrift Time in het eerste kwartaal van 2016 285 miljoen dollar (bijna 250 miljoen euro) binnen.

Miljoen betalende klanten Tinder
Miljoen betalende klanten Tinder (Foto: BuzzT)

Premier geeft startsein bevrijdingsfestivals

Premier Mark Rutte geeft donderdag om 13.00 uur het officiële startsein voor Bevrijdingsdag door op het bevrijdingsfestival in het Stadspark in Groningen het vrijheidsvuur te ontsteken. Op het festival treden onder meer Ali B en Typhoon op.

Het bevrijdingsfestival in Groningen is één van de veertien festivals die donderdag worden gehouden in het land. Dit jaar zijn zangeres Kovacs, zanger Nielson en DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano de 'ambassadeurs van de vrijheid'. Zij reizen per helikopter het land door om festivalbezoekers op te roepen stil te staan bij vrijheid en het gebrek daaraan in Nederland en andere delen van de wereld.

Bevrijdingsdag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Dit jaar speelt het Radio Filharmonisch Orkest en betreden Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling het podium op de Amstel.

Premier geeft startsein bevrijdingsfestivals
Premier geeft startsein bevrijdingsfestivals (Foto: BuzzE)

Bosbrand bedreigt voortbestaan Canadese stad

De Canadese stad Fort McMurray wordt nog altijd in zijn voortbestaan bedreigd door een enorme bosbrand. Alle inwoners van de stad en omgeving, in totaal 88.000 mensen, zijn geëvacueerd. De brandweer doet "Herculeaanse pogingen" om de stad te redden, zoals de rampenbestrijding het formuleerde, maar slaagde er woensdag niet in om verdere uitbreiding te voorkomen. Zo'n 1600 gebouwen zijn beschadigd geraakt of geheel verwoest, schatten de autoriteiten.

In de hele provincie Alberta is de noodtoestand van kracht. De massa-evacuatie van Fort McMurray verliep soms chaotisch, maar in de stad vielen geen slachtoffers. Wel gebeurde een dodelijk ongeluk op een snelweg ten zuiden van de bedreigde stad. Of er een verband is met de bosbrand, is nog onbekend.

Mensen die noodgedwongen moesten vertrekken, beleefden angstige momenten. "Het was vreselijk", vertelde een vrouw tegen de publieke omroep CBC. Ze vergeleek de situatie met een drukke avondspits. "Maar dan omgeven door vlammen. Je ziet bijna niets en je wilt niet je raam opendoen, want dan krijg je geen adem meer."

De omgeving van Fort McMurray is een belangrijk gebied voor olie- en gaswinning. Oliebedrijven hebben het werk stilgelegd, vooral omdat hun werknemers uit de omgeving zijn vertrokken. Pijpleidingen zijn uit voorzorg afgesloten.

Bosbrand bedreigt voortbestaan Canadese stad
Bosbrand bedreigt voortbestaan Canadese stad (Foto: ANP)

Meisje toont tieten op schoolfoto

Hanna Bolander uit Växjö is de heldin van de school. De 19-jarige Zweedse heeft namelijk haar tieten ontbloot op de jaarlijkse schoolfoto.

Het was een suggestie van haar klasgenoten die haar hiertoe aanzette. Volgens hen moest iemand topless gaan voor het schoolfotoboek. "Al mijn klasgenoten zijn politiek actief", aldus Hanna.

"Zij vonden dat iemand een standpunt moest innemen die haar tieten wilde tonen. Het voelde heel natuurlijk aan."

Volgens het tienermeisje heeft zij hiermee een statement gemaakt waarom het voor mannen wel is geaccepteerd met ontbloot bovenlijf rond te lopen, en voor vrouwen  niet. Spijt heeft Hanna dan ook beslist niet van de actie.

Blussen papierloodsen Scheemda hervat

Het vuur in twee papierloodsen in Scheemda in Groningen is nog steeds niet uit. De brandweer hervatte donderdagochtend de bluswerkzaamheden. De brand zorgt inmiddels vooral voor stankoverlast. De verspreiding van asdeeltjes valt mee, aldus de brandweer. Ook de rookoverlast is inmiddels afgenomen, maar zal nog wel even aanhouden.

De brand in de twee papierloodsen brak dinsdagavond uit. Woensdag was de brandweer al de hele dag bezig met blus- en sloopwerkzaamheden. Hoelang de bluswerkzaamheden donderdag nog door moeten gaan, is onduidelijk.

In de loodsen, die horen bij een bedrijf dat papier recyclet en archieven vernietigt, lag veel papier opgeslagen. De loodsen moeten als verloren worden beschouwd. Er was niemand in de panden aanwezig toen de brand begon. Er zijn geen gewonden gevallen.

Blussen papierloodsen Scheemda hervat
Blussen papierloodsen Scheemda hervat (Foto: ANP)

'Witwasonderzoek Rabobank VS verdiept zich'

Een jury in de Verenigde Staten buigt zich over de verklaringen die Amerikaanse medewerkers van Rabobank hebben afgelegd over mogelijke betrokkenheid van de bank bij witwassen. Er wordt gekeken of de aanklachten kunnen worden toegespitst op individuen. Dat zeggen ingewijden.

Justitie onderzoekt al drie jaar of Rabobank bewust signalen heeft genegeerd dat Mexicaanse drugsbendes de bank hebben gebruikt voor hun geldstromen. Aanklagers in San Diego en Washington hebben de afgelopen maanden meerdere medewerkers en oud-medewerkers gehoord over witwasverdenkingen bij vestigingen langs de Mexicaanse grens. Daarbij zouden onder meer verklaringen zijn afgelegd over enkele bestuurders van de bank.

Geen huidige of voormalige bankbestuurders zijn al in staat van beschuldiging gesteld, maar volgens twee bronnen vroegen de aanklagers onder meer naar hoe Stephen Byron en de inmiddels vertrokken Laura Akahoshi toezagen op verdachte transacties. Ook naar de rol van oud-topman van Rabobank in de VS Ronald Blok zou zijn gevraagd. Alle drie wilden niet reageren. De Rabobank zegt mee te werken met het onderzoek, maar doet geen inhoudelijke mededelingen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in vergelijkbare witwasonderzoeken met verschillende banken schikkingen getroffen, waaronder het Britse HSBC.

'Witwasonderzoek Rabobank VS verdiept zich'
'Witwasonderzoek Rabobank VS verdiept zich' (Foto: ANP)

Nerveuze Nielson vliegt naar 5 meifestivals

Nielson stapt donderdag voor het eerst in zijn leven in een helikopter om als Ambassadeur van de Vrijheid van bevrijdingsfestival naar bevrijdingsfestival te reizen. Maar dit gaat de 26-jarige zanger, die flink hoogtevrees en vliegangst heeft, niet in de koude kleren zitten.

Nielson heeft afgelopen jaren vaker opgetreden op bevrijdingsfestivals. Maar dit jaar staat hij als Ambassadeur van de Vrijheid op het podium. Toen hij hiervoor werd gevraagd ging er van alles door zijn hoofd. "Mijn eerste gedachte was: wat een eer. Mijn tweede gedachte was: shit, nu moet ik vliegen", lacht de zanger.

"Maar ik wilde mijn angst niet in de weg laten staan van zo'n mooie ervaring", vervolgt de Sexy als ik dans-ster. "Het is wel waar ik het meest tegen opzie vandaag. Ik heb echt vliegangst. Het is even een drempel die ik moet overgaan, daarna kunnen we knallen."

Vier vluchten
Nielson stapt twee keer in de helikopter. De andere twee vluchten van de dag mogen zijn bandleden maken. "Ik wilde hun ook de kans geven om in de helikopter te zitten." De singer-songwriter treedt op in Zwolle, Haarlem, Almere en Utrecht. "Ik ben vooral benieuwd naar Almere, daar heb ik nog nooit opgetreden."

De bevrijdingsfestivals verschillen in zijn beleving veel met andere concerten, shows en festivals. "Er is een gevoel van saamhorigheid die je niet altijd ziet bij een ander optreden. Mensen komen echt samen om de vrijheid te vieren."

In aanloop naar 5 mei heeft Nielson veel met zijn opa en oma gepraat over de oorlog. "Zij hebben de oorlog meegemaakt. Zij behoorden tot de gelukkigen die 's avonds wel altijd te eten hadden. Ze voelden de deken van benauwdheid duidelijk over Nederland liggen, maar ze kwamen er redelijk goed van af. Dat zijn de verhalen waar ik het mee moet doen, gelukkig maar."

Nerveuze Nielson vliegt naar 5 meifestivals
Nerveuze Nielson vliegt naar 5 meifestivals (Foto: BuzzE)

IsraŽl herdenkt zes miljoen vermoorde Joden

Israël heeft donderdag de zes miljoen Joden herdacht die tijdens de Holocaust werden vermoord. Twee minuten lang waren in de ochtend in het hele land de sirenes te horen.

In de straten bleven auto's staan, voorbijgangers hielden stil. In het centrale Holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem begon aansluitend een herdenkingsplechtigheid.

De waarnemend militaire stafchef Jair Golan had de avond tevoren bij een gedenkceremonie in ongebruikelijke bewoordingen gewaarschuwd voor processen in Israël zoals in Europa voor de Holocaust. "Als er iets is dat in mijn herinnering aan de Holocaust angst inboezemt, dan zijn het de stuitende processen die in Europa en in Duitsland in het bijzonder zijn gebeurd, en waarvan ik voortekenen nu bij ons bemerk", zei Golan.

"Niets is makkelijker dan om de vreemdeling te haten, om angst en terreur te wekken", aldus Golan. Vooral op de Holocaust-gedenkdag is het belangrijk "kiemen van onverdraagzaamheid, geweld en zelfvernietiging"in de Israëlische samenleving te bevechten, zei hij. Hij benadrukte dat hij geenszins een vergelijking wilde maken tussen de staat en het leger van Israël en nazi-Duitsland.

Israël herdenkt zes miljoen vermoorde Joden
Israël herdenkt zes miljoen vermoorde Joden (Foto: ANP)

Verstappen per direct naar Red Bull Racing

Formule 1-coureur Max Verstappen heeft zijn laatste rondjes voor het team van Scuderia Toro Rosso al gereden. De 18-jarige Nederlander, wereldwijd gezien als megatalent, zal vanaf volgende week uitkomen voor het hoofdteam van Red Bull: Red Bull Racing.

Woensdagavond deden compleet onbevestigde geruchten daarover de ronde, die door doorgaans meer betrouwbare journalisten niet bevestigd konden worden. Donderdag kwam verrassend genoeg dan toch het nieuws en niet van zomaar iemand. Red Bull Racing en Verstappen zelf bevestigden dat de jonge Nederlander met ingang van de Grand Prix van Spanje - in het weekeinde van 15 mei - Daniil Kvyat zal vervangen.

De Rus kende een wat ongelukkig begin van het seizoen, maar maakte dat in China al in de derde race goed. Hij kreeg veelvoudig wereldkampioen Sebastian Vettel aan het huilen door de Duitser in de weg te zitten en pakte een mooie derde plek. Afgelopen weekeinde tikte hij Vettel van de baan en kende hij - evenals het hele Red Bull-systeem - een dramatische race.

Verstappen per direct naar Red Bull Racing (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Verstappen per direct naar Red Bull Racing (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

"Max heeft bewezen een heel bijzonder jong talent te zijn", aldus teambaas Chris Horner van Red Bull Racing. "Wat hij tot nu toe bij Toro Rosso heeft laten zien is indrukwekkend en we zijn dan ook blij dat we hem deze kans kunnen bieden. Dat alle vier coureurs bij Red Bull een langdurig contract hebben geeft ons de flexibiliteit om ze tussen de teams heen en weer te schuiven", legt Horner het van stoeltje wisselen tussen Verstappen en Kvyat uit.

"Dit is een waanzinnige kans in mijn nog korte carrière en ik ben Red Bull Racing en Dr. Helmut Marko (de grote baas van Red Bull, red.) dan ook bijzonder dankbaar voor het vertrouwen", laat Verstappen zelf weten. "Het is voor mij een nieuwe uitdaging waarbij ik in korte tijd veel kan leren bij een topteam als Red Bull. Buiten dat heb ik er erg veel zin in om samen te werken met en te leren van een ervaren teamgenoot als Daniel Ricciardo."

FOK! Wat een weer: bevrijdend zonnetje

Op bevrijdingsdag is het droog, zonnig en warm. De temperaturen lopen uiteen van 16 graden op de Wadden tot 20 in het zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten.

Zon op 06:01
Zon onder 21:12
Zonkracht

 5 / 3 

Deze foto maakte qltel een paar weken geleden al, en vandaag is een prachtige dag om zo'n voorjaarsfoto te plaatsen.

Koolzaad (Foto: qltel)
Koolzaad (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1921 Het parfum Chanel No. 5 werd gelanceerd.
1945 De voorwaarden voor capitulatie van het Duitse leger in Nederland, de basis voor bevrijdingsdag.
1963 De eerste levertranspantatie werd uitgevoerd door Thomas Starlz.
1970 In Nederlands werd een nationale kraakdag georganiseerd.
2002 Disney California Adventure Park opende de attractie Twilight Zone Tower of Terror.


Amsterdam bevrijd!!

'Familie Bush steunt Donald Trump niet'

Vader George H.W. en zoon George W. Bush zijn niet van plan hun steun uit te spreken voor Donald Trump. Beide Republikeinse oud-presidenten houden zich afzijdig van deze presidentsverkiezingen, vertelden hun woordvoerders woensdag tegen The Texas Tribune. Volgens de krant uit de thuisstaat van de familie is het de eerste keer dat vader Bush de kandidaat van zijn partij niet openlijk steunt.

"Op 91-jarige leeftijd heeft president Bush de politiek achter zich gelaten", citeert het dagblad de woordvoerder van de oude Bush. Die nam wel de moeite om de kandidatuur van zijn zoon Jeb publiekelijk te ondersteunen, maar dat was volgens zijn zegsman "de uitzondering die de regel bevestigt". Zoon Bush "is niet van plan om deel te nemen aan de campagne of er commentaar op te geven", liet hij via zijn woordvoerder weten.

De vorige Republikeinse kandidaten, Mitt Romney in 2012 en John McCain in 2008, kregen wel openlijke steun van beide Bushes.

Trump riep woensdag op tot eenheid in de partij, nu nagenoeg duidelijk is dat hij op 8 november namens de Republikeinen zal meedoen aan de presidentsverkiezingen.

'Bushes spreken geen steun uit voor Trump'
'Familie Bush steunt Donald Trump niet' (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner naakt op cover

Transgender Caitlyn Jenner staat deze zomer naakt op de cover van het blad Sports Illustrated. De voormalig atleet zal op de foto's alleen haar gouden medaille en de Amerikaanse vlag dragen.

Een bron van het Amerikaanse tijdschrift US Weekly weet te vertellen dat de fotoshoot is gepland vanwege het 40-jarig jubileum van de Olympische overwinning van Caitlyn, toen nog Bruce, op de tienkamp. Het is de eerste keer na haar transitie dat de realityster zich met haar medaille laat fotograferen.

Caitlyn vertelde vorig jaar in een blog van Huffington Post dat de medaille jarenlang onderin een la lag. "Ik wilde niet dat mijn kinderen hun prestaties moesten vergelijken met mijn gouden plak, dus heb ik 'm altijd opgeborgen", zegt de vader van Kendall en Kylie Jenner, die uit eerdere huwelijken ook zoons Brandon, Brody en Burt, en dochter Casey heeft.

Caitlyn Jenner naakt op cover
Caitlyn Jenner naakt op cover (Foto: BuzzE)

Plasterk moet duidelijker zijn over aftappen

De hoogste bestuursrechter van Nederland heeft de weigering van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om tapstatistieken van geheime dienst AIVD te verstrekken aan digitale rechtenorganisatie Bits of Freedom, vernietigd. De bewindsman moet een nieuw besluit nemen, aldus de Raad van State (RVS).

Plasterk weigerde in maart 2014 openbaar te maken hoe vaak per jaar de dienst communicatie aftapt, omdat het zou gaan om staatsgeheime informatie. Die zou volgens de minister, al dan niet in combinatie met andere openbaar gemaakte informatie, inzicht kunnen geven in het werk en de slagkracht van de AIVD.

Besluit weigering tapstatistieken vernietigd
Plasterk moet duidelijker zijn over aftappen (Foto: ANP)

Flexibele lestijden

“Met ingang van komend schooljaar zal een proef uitgebreid worden waarin scholen de lestijden mogen aanpassen aan de wensen van de ouders.”

Bovenstaande citeer ik uit een nieuwsbericht. Lees het maar goed, het staat er echt. De lestijden worden aan de wensen van de ouders aangepast. Flexwerken tot de max! Ik wist niet wat ik las. Ik weet wel dat wij als beste jongetje van de klas altijd graag vooraan willen staan, maar dit is compleet het tegenovergestelde.

CL: Uitslag Real Madrid - Manchester City

Real Madrid heeft zich vanavond ten koste van Manchester City geplaatst voor de finale van de Champions League. In Madrid werd het uiteindelijk 1-0.

Voor Real Madrid was de wedstrijd van vanavond van levensbelang. De Koninklijke kunnen het zich niet permitteren geen prijs te pakken en aangezien het in de Primera División afhankelijk is van Barcelona en stadgenoot Atlético, werden alle pijlen gericht op de cup met de grote oren. In het eerste deel van de halve finale tegen Manchester City had Real het nog moeilijk (0-0), maar in het Estadio Santiago Bernabéu rekende de ploeg af met alle twijfel en plaatste het zich voor de finale van de Champions League.

Bevrijding

In de eerste helft hanteerden beide ploegen een overwegend laag tempo. Manchester City durfde niet, terwijl de thuisploeg moeite had zijn draai te vinden. De openingstreffer van Gareth Bale in de 20e minuut was dan ook een bevrijding voor Real. Bale ontving de bal van Daniel Carvajal in het zestienmetergebied, om vervolgens via een Manchester City-been zijn inzet in de linkerbovenhoek te zien vallen: 1-0.

De ban was gebroken, maar dit resulteerde verder niet in veel kansen. Wel was Real in de 36e minuut dichtbij de 2-0, maar het doelpunt van Sergio Ramos werd afgekeurd nadat hij de bal van de buitenspel staande Pepe had ontvangen. Ondanks dat Manchester City de gehele eerste helft achter de bal aanliep, was het vlak voor rust toch nog dichtbij de gelijkmaker. Helaas voor de Engelsen raakte de inzet van Fernandinho slechts de paal.

Overschot aan klasse

In het tweede bedrijf wijzigde het spelbeeld uit de eerste helft niet. Real Madrid was veel sterker, terwijl City geen moment een vuist kon maken. Het overschot aan Madrileense klasse werd The Citizens simpelweg te veel. Het was een wonder dat Real de score niet heeft weten uit te breiden, want vooral Bale en Cristiano Ronaldo kwamen een aantal keer in scoringpositie. De minimale marge en de vele gemiste kansen ten spijt, Real Madrid plaatst zich vanavond voor de finale van de Champions League, waarin het op 28 mei Atlético Madrid treft.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.