FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 mei 2016

Voetballer (26) zakt live op tv in elkaar en overlijdt

Voetballer Patrick Ekeng is vrijdagavond overleden. De 26-jarige Kameroenees zakte tijdens een live op tv uitgezonden competitiewedstrijd van zijn club Dinamo Boekarest in elkaar en kwam niet meer bij.

Ekeng kwam tijdens de wedstrijd tegen Viitorul na 63 minuten het veld in om Eric Bicfalvi te vervangen. Dinamo stond op dat moment met 3-2 voor. Na enkele minuten sloeg het noodlot echter toe: Ekeng stortte naar de grond en reageerde niet meer. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar een uur later kwam het bericht dat de jonge Kameroenees was overleden. 

De middenvelder speelde in zijn eerste jaren als voetballer vooral in Frankrijk bij Le Mans, uitkomend in Ligue 2. Hij trok vervolgens naar Lausanne Sport in Zwitserland en kwam in de Spaanse Primera División vorig jaar veertien keer uit voor Córdoba. Dit seizoen verkaste Ekeng naar Dinamo Boekarest. Hij werd drie keer opgeroepen voor de nationale selectie, maar kwam nooit in actie voor de Ontembare Leeuwen

Beelden van het in elkaar storten van Ekeng zijn hier te zien. Het lijkt ons vanzelfsprekend dat het geen prettige beelden zijn, maar bij dezen toch even de waarschuwing. 

Broederliefde stoot Lemonade van de troon

Beyoncé heeft welgeteld een week kunnen genieten van haar nummer 1-notering in de Album Top 100. De veelbesproken plaat Lemonade is van de troon gestoten door Hard Work Pays Off 2 van de Rotterdamse rapformatie Broederliefde.

Drake komt met Views nieuw binnen op de derde plek. De Canadese rapper voert de Single Top 100 aan met zijn eerste nummer van het album: One Dance. Verder maakt het album Hitnrun Phase Two van de onlangs overleden Prince een flinke sprong in de lijst, van 39 naar 5.

Lil' Kleine valt ondertussen snel terug. Voerde hij afgelopen tijd de lijst zes weken lang aan, nu is hij terug te vinden op de zevende plek nadat hij vorige week op de derde plek stond.

Album Top 10 week 19
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
2. (1) Beyoncé - Lemonade
3. (-) Drake - Views
4. (4) Marianne Weber & John de Bever - Dat is de liefde
5. (39) Prince - Hitnrun Phase Two
6. (5) Justin Bieber - Purpose
7. (3) Lil' Kleine - WOP!
8. (6) Adele - 25
9. (8) Coldplay - A Head Full Of Dreams
10. (17) Marco Borsato - Evenwicht

Broederliefde stoot Lemonade van de troon
Broederliefde stoot Lemonade van de troon (Foto: BuzzE)

Privéjet voor in de achtertuin

Een elektrisch vliegtuig op de parkeerplaats voor de deur of in je achtertuin. Als het aan de uitvinders van de vliegende tweezitter Lilium ligt, komt dit toekomstbeeld dichterbij.

De start-up, die verbonden is aan de kweekvijver van ruimteorganisatie ESA, is bezig met de ontwikkeling van 's werelds eerste privévliegtuig dat in staat is om net als een helikopter verticaal op te stijgen en te landen. Op de website van ESA staan de eerste foto's van de Lilium.

Volgens de ESA opent de elektrische privéjet de deuren naar een eenvoudigere, stillere en milieuvriendelijkere manier van vliegen. De ontwikkeling van het futuristische vervoermiddel zou in 2018 klaar zijn.

Vliegtraining
"Ons doel is een vliegtuig te ontwikkelen voor alledaags gebruik", zegt initiatiefnemer Daniel Wiegand op de website van ESA. ''We gaan voor een vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen en niet afhankelijk is van een luchthaven met een complexe infrastructuur. Om geluidsoverlast en luchtvervuiling te verminderen, gebruiken we elektrische motoren die gebruikt kunnen worden in de buurt van woonwijken."

Het bedrijf achter de Lilium is in februari 2015 opgericht door vier ingenieurs en doctoraalstudenten van de Technische Universiteit van München. Ze hebben al verschillende prototypes op de markt gebracht en ontwikkelen nu de eerste ultralichte jet die verticaal kan opstijgen. Volgens de makers vergt een vliegtraining voor de Lilium minimaal twintig uur, dat is vergelijkbaar met een autorijbewijs.

Privéjet voor in de achtertuin
Privéjet voor in de achtertuin (Foto: BuzzT)

Alle Nederlanders na busongeluk uit ziekenhuis

Alle Nederlanders die vrijdag gewond raakten bij een busongeluk op een Belgische snelweg zijn uit het ziekenhuis in Kortrijk ontslagen en op weg naar huis, meldt de ANWB Alarmcentrale.

Bij het ongeluk kwam een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur om het leven. Aanvankelijk moesten 24 Nederlandse inzittenden van de bus in ziekenhuizen worden behandeld. Twaalf van hen konden in de loop van de middag al naar huis en vroeg in de avond werden ook de twaalf resterende buspassagiers uit het ziekenhuis ontslagen. De ANWB Alarmcentrale heeft de buspassagiers in een lokale brandweerkazerne opgevangen en helpt - indien nodig - bij de repatriëring.

De Nederlandse bus remde omstreeks het middaguur voor een file die in de buurt van de grens met Frankrijk op de E17 ontstond wegens grenscontroles. Een Bulgaarse vrachtwagen knalde met hoge snelheid achterop de Nederlandse dubbeldeksbus. Daarin zaten 88 mensen op weg naar Parijs.

De E17 is vrijdagavond na een urenlange stremming weer vrijgegeven, meldt de verkeersdienst van de ANWB.

Alle Nederlanders na busongeluk uit ziekenhuis
Alle Nederlanders na busongeluk uit ziekenhuis (Foto: ANP)

Weduwe DDR-chef Honecker overleden

Margot Honecker, de weduwe van de voormalige communistische leider van de Duitse Democratische Republiek (DDR) Erich Honecker, is overleden. Dat meldden media in Chili, het land waar zij woonde, vrijdag. Honecker is 89 jaar geworden.

Het paar ging in 1993 in Chili wonen. Margot Honecker stond bekend als de "paarse heks" vanwege de kleur van haar haar en haar hardheid. Ze gold in de DDR als een vrouw van de harde lijn. Behalve 'first lady' was zij minister van Openbaar Onderwijs. In die hoedanigheid liet zij op scholen de socialistische ideologie er tot kort voor de val van de Muur instampen. Tot op het laatste moment hield ze vol dat het socialisme desnoods met het wapen in de hand verdedigd moest worden.

Na de val van de Muur in 1989 en de opheffing van de DDR in 1990 werd Erich Honecker in staat van beschuldiging gesteld omdat hij de grensbewaking mensen had laten doodschieten die de Muur probeerden over te komen.

Ambassade
Hij vluchtte in 1991 met zijn gezin naar Moskou, vroeg tevergeefs asiel in de Chileens ambassade en keerde noodgedwongen naar Duitsland terug. In 1993 werd de rechtszaak tegen hem wegens zijn gezondheid gestaakt en mocht hij naar Santiago vertrekken. Erich Honecker overleed een jaar later op 81-jarige leeftijd aan leverkanker.

Margot Honecker wordt waarschijnlijk zaterdag begraven in Santiago.

Weduwe DDR-chef Honecker overleden
Weduwe DDR-chef Honecker overleden (Foto: ANP)

Fitch bevestigt 'triple A' voor Nederland

Kredietbeoordelaar Fitch blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA) voor langlopende staatsleningen blijft van kracht, liet de firma vrijdag weten.

Nederland heeft volgens Fitch een sterke investeringspositie die wordt ondersteund door het overschot op lopende rekeningen van meer dan 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) sinds 2011.

Fitch verwacht dat de economische groei dit jaar en volgen jaar op 1,8 procent uitkomt. Het begrotingstekort schat de firma voor dit jaar in op 1,6 procent van het bbp, tegen 1,8 procent vorig jaar, geholpen door een aantrekkende huizen- en arbeidsmarkt.

Fitch bevestigt 'triple A' voor Nederland
Fitch bevestigt 'triple A' voor Nederland (Foto: ANP)

Rush - La Villa Strangiato

Op 6 mei 1997 kwam de op cd geremasterde versie van het Rush-album Hemispheres uit. Er staat een instrumentale track van bijna 10 minuten op met de vreemde titel 'La Villa Strangiato: An Exercise in Self-Indulgence'.

Vrij vertaald betekent dit laatste dat het nummer een oefening in zelfbevrediging is.

De track bestaat uit 12 delen, een verwijzing naar het symfonische karakter dat de band had in de jaren 70 van de vorige eeuw:

  La Villa Strangiato: An Exercise in Self-Indulgence  
I. Buenos Noches, Mein Froinds! 0:00
II. To Sleep, perchance to dream... 0:27
III. Strangiato theme 1:59
IV. A Lerxst in Wonderland 3:15
V. Monsters! 5:49
VI. The Ghost of the Aragon 6:09
VII. Danforth and Pape 6:45
VIII. The Waltz of the Shreves 7:26
IX. Never turn your back on a Monster! 7:52
X. Monsters! (Reprise) 8:02
XI. Strangiato theme (Reprise) 8:17
XII. A Farewell to Things 9:20

Hieronder de studioversie en twee live-uitvoeringen, waarvan de laatste een deel van de uitvoering op Pinkpop 1979. Die begint bij het deel 'A Lerxst in Wonderland', naar de bijnaam van gitarist Alex Lifeson.

Radiohead zet weer nummer online, album verschijnt zondag

Radiohead heeft dit jaar een bijzonder moederdagcadeau. De Britse band komt voor het eerst in vijf jaar weer met een album. De plaat verschijnt zondagmiddag, maakte Radiohead vrijdag bekend.

Grote muziekbladen als Rolling Stone en Billboard vermoedden al dat er een nieuw Radiohead-album op komst was. Vorige week verdween de rockband zonder enige uitleg van Twitter en Facebook. Ook de website van de band ging offline.

Eerder deze week keerde alles weer terug en deelde Radiohead een nieuw nummer, Burn The Witch. Vrijdag deelden de rockers weer een nieuwe track, Daydreaming, en werd de komst van de nieuwe plaat aangekondigd. Die verschijnt zondag digitaal, op 17 juni volgt het fysieke exemplaar.

Radiohead kondigde in maart al aan weer op tournee te gaan. Die wordt op 20 en 21 mei afgetrapt met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Vervolgens treedt Radiohead op in onder meer Parijs, Londen, New York, Los Angeles en Tokio.

Apple Music introduceert studentenkorting

In een poging meer abonnees aan zich te binden introduceert streamingdienst Apple Music een studentenkorting. Studenten krijgen voor de helft van de prijs toegang tot Apple Music, meldt TechCrunch.

Amerikaanse studenten gaan voortaan 4,99 dollar betalen, de korting is ook geldig in andere westerse landen. De deal geldt voor maximaal vier jaar.

Daarnaast krijgt de interface van Apple Music een facelift. In Groot-Brittannië gaat Apple Music bovendien iedere week een artiest van de week kiezen. Dit experiment zal debuterende artiesten helpen door te breken, waarbij volgens Apple geen enkel genre wordt overgeslagen.

Apple Music bestaat nu negen maanden en heeft 13 miljoen abonnees. Spotify telt 25 miljoen abonnees.

Apple Music introduceert studentenkorting
Apple Music introduceert studentenkorting (Foto: BuzzT)

'Vier Russische goudenmedaillewinnaars Sochi zaten aan steroïden'

Russische sporters zouden tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi twee jaar geleden aan de steroïden gezeten hebben. Vier van die sporters zouden zelfs olympisch goud gewonnen hebben. Dat zegt klokkenluider Vitaly Stepanov in een interview met het Amerikaanse CBS News dat zondagavond uitgezonden wordt.

Stepanov is een voormalig medewerker van het Russisch antidopingagentschap RUSADA. Samen met zijn vrouw, ex-atlete Yuliya Stepanova, bracht hij eind 2014 het enorme staatsdopingschandaal aan het licht, waardoor Russische atleten in Rio de Janeiro mogelijk niet in actie mogen komen. 

Stepanov en zijn vrouw zijn samen met hun kind via diverse Europese landen inmiddels in de VS aanbeland, omdat ze in Rusland uiteraard hun leven niet meer zeker zijn. Ook Grigory Rodchenkov is naar de VS gevlucht: hij is het voormalige hoofd van het laboratorium in Moskou waar de dopingtesten uitgevoerd werden. Hij zegt dat hij de macht had om positieve tests simpelweg te doen verdwijnen. Stepanov begon via Skype met Rodchenkov te praten en nam die gesprekken op.

Rodchenkov vertelt in de gesprekken dat agenten van de Russische geheime dienst, de FSB, tijdens de Spelen in Sochi in 2014 hielpen bij het faciliteren van dopinggebruik door de Russische sporters. "De FSB probeerde elke stap van het dopingproces onder controle te houden", zegt Stepanov. Volgens hem heeft Rodchenkov de lijst met Russen die tijdens de Spelen volgespoten waren met steroïden, waaronder vier sporters die olympisch goud wonnen. 

De Russen wonnen bij de Spelen in eigen land dertien gouden medailles op naam van in totaal ruim 25 atleten. Het interview met Stepanov zal zondagavond even na middernacht Nederlandse tijd uitgezonden worden op CBS News. 

Douwe Bob trots op naakte lijf

Douwe Bob is trots op zijn lijf. "Ik heb getraind en dat is goed te zien", zei de zanger vrijdag in RTL Boulevard over de naaktfoto die hij eerder deze week deelde via Instagram.

Op de foto is te zien hoe Douwe Bob in Stockholm in een meer springt. "All out, all in!", schreef hij bij het kiekje, waarop alleen zijn achterkant te zien is. "Op m'n rug zie je lijnen die je eerder niet kon zien."

Bang om uit de kleren te gaan, is de zanger niet. Ook niet nu hij Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival. "Als je bang gaat worden dat soort dingen te posten, dan heb je verloren. Ik plaatste dit ook zes jaar geleden. Dat vind ik gewoon leuke dingen, een beetje choqueren."

Liefde
Douwe Bob heeft het nog steeds naar zijn zin in Stockholm. "Ik vind dit het leukst om te doen. Het is ook liefde allemaal. De mensen vinden het tof, hoe kan je dit niet leuk vinden?"

Ook tijdens Douwe Bobs tweede repetitie bleef het vrijdagochtend tien seconden stil. "Die stilte is voor mij echt een ding dat ik aan het publiek geef. De mensen kunnen op dat moment tien seconden lang doen wat ze willen; zingen, schreeuwen, stil zijn, het kan allemaal."

Douwe Bob trots op naakte lijf
Douwe Bob trots op naakte lijf (Foto: BuzzE)

 

A photo posted by Douwe Bob (@douwebob) onMay 4, 2016 at 7:54am PDT

Doelman Verhoeven zet punt achter loopbaan

Jeroen Verhoeven is per direct gestopt met voetballen. De 36-jarige goalie van FC Volendam is vanavond voorafgaand aan het playoffduel tegen MVV door het publiek bedankt. Een aanhoudende blessure zorgde voor een vervroegd einde van zijn loopbaan.

Verhoeven begon zijn profloopbaan in 2001 bij RKC Waalwijk, maar kwam daar niet in een officiële wedstrijd in actie. De Beer van Bussum maakte een jaar later de overstap naar Volendam waar hij langzaam maar zeker uitgroeide tot een vaste waarde. In 2009 maakte hij de overstap naar Ajax waar hij derde doelman werd. Inmiddels had hij, mede door zijn stevige postuur, de status van cultheld bereikt toen hij in 2012 reservedoelman van FC Utrecht werd. Afgelopen zomer keerde hij terug naar Volendam waar de doelman niet meer voor de hoofdmacht in actie kwam.

Jeroen 'Pizza' Verhoeven stopt met voetballen (Pro Shots/Joep Leenen)
Jeroen 'Pizza' Verhoeven stopt met voetballen (Pro Shots/Joep Leenen)

Battlefield 1 speelt zich af tijdens WW1

Tijdens het Battlefield-evenement in London hebben EA en DICE Battlefield 1 aangekondigd. Deze speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog.

Battlefield 1 voert je naar meerdere gevarieerde locaties waarop je jezelf een weg door realistische gevechten moet banen. Via stedelijke gevechten in krappe belegerde Franse steden, grote open ruimten in de Italiaanse Alpen en waanzinnige veldslagen in de woestijnen van Arabië ontdek je een wereld in oorlog tijdens een campagne. In deze singleplayer zullen we meerdere personen volgen waardoor we meer ervaringen in de oorlog zullen meekrijgen.

In de multiplayer sandbox-ervaring kies je het luchtruim en doe je mee aan luchtgevechten boven verraderlijke landschappen zoals de Red Baron dat deed, vernietig je de kust vanaf een oorlogsschip op zee of je neemt plaats in een tank. De mappen zullen tot 64 mensen kunnen bevatten. Er zullen verschillende tanks in de game zijn die elk weer net even anders besturen. We zien onder andere ook paarden, DICE heeft tijdens de kijkersvragen bevestigd dat ze te gebruiken zijn als nieuw soort 'voertuig'. Qua wapens zullen we ook meer melee-wapens zien om mensen in de loopgraven te doden, zoals een schop, mace of een bajonet. Er zal wapen-customization zijn. Er zijn ook gasbommen en gasmaskers om nog nieuwe mogelijkheden om je vijand te bestoken.

"Het spel biedt een volledig nieuwe ervaring, maar wel met alle ingrediënten die Battlefield zo geweldig maken, zoals een multiplayer sandbox, realisme, een epische schaal, authenticiteit, teamwork en een continu veranderende wereld boordevol onverwachte Battlefield-momenten", aldus Aleksander Grøndal, Senior Producer, DICE. "We nodigen spelers uit voor een epische reis in een verscheurde wereld, voeren ze mee naar de Grote Oorlog en bieden iets wat zowel gevarieerd als uniek is in Battlefield 1."

Battlefield 1 komt 21 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Mensen die pre-orderen kunnen 18 oktober al aan de gang.

Schot gelost bij aanhouding in Amsterdam

De politie heeft vrijdagavond even na negen uur een schot gelost bij de aanhouding van een verdachte in het Amsterdamse stadsdeel West. Het is nog onbekend wat de aanleiding van de arrestatie was.

Vermoedelijk ging het om een waarschuwingsschot. De man werd daarna door een motoragent op zijn knieën gedwongen, waarna de Hoofdweg snel volstroomde met politieauto's, zowel gemarkeerd als ongemarkeerd. De verdachte werd nog een paar minuten op de grond gedrukt gehouden waarna hij werd afgevoerd. Een deel van de straat is afgezet.

Schot gelost bij aanhouding in Amsterdam
Schot gelost bij aanhouding in Amsterdam (Foto: FOK!)

Biatlonkampioene blijkt ex-medewerkster KGB

Drievoudig olympisch biatlonkampioene Darya Domracheva blijkt niet alleen met biatlon haar geld verdiend te hebben. Vrijdag werd per ongeluk gelekt dat de Wit-Russische jarenlang werkzaam was bij het 'Staatsveiligheidscomité' in haar land - een van de weinige organisaties die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de naam KGB bleven gebruiken.

De World Cup-winnares van twee seizoenen geleden zou tot in 2014 - het jaar van haar grote olympische glorie - voor de dienst werkzaam zijn geweest. De informatie over het KGB-verleden van Domracheva werd ogenschijnlijk per abuis online gezet op de website van de Dynamo sportclub, waar ze voor uitkomt. Al binnen enkele uren werd de post waar Domracheva's verleden in werd vermeld weer weggehaald. 

De sportclub zei aanvankelijk dat de informatie weg werd gehaald omdat het gedateerd zou zijn, maar een KGB-woordvoerder moest later toch bevestigen dat Domracheva inderdaad voor de geheime dienst gewerkt had. Wat ze precies voor werk gedaan heeft is overigens niet bekend, maar niks wijst erop dat ze zich met onfrisse zaken bezig heeft gehouden. 

Domracheva heeft het vorige seizoen door ziekte overgeslagen. Inmiddels is ze zwanger van haar eerste kind met biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen, waardoor ze komend seizoen mogelijk ook deels zal moeten missen. 

'VS doen weinig concessies in TTIP-overleg'

De Verenigde Staten doen bijna geen enkele concessie in de onderhandelingen met Europa over het vrijhandelsverdrag TTIP. Dat meldden Duitse en Belgische media vrijdag. Die refereren daarbij aan een interview van de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt met het weekblad Der Spiegel, dat zaterdag zal worden gepubliceerd.

Volgens Schmidt zullen de VS water bij de wijn moeten doen om tot een akkoord te komen. Hij benadrukt daarbij dat de Amerikanen zich hebben vergist door te denken dat concessies in de auto-industrie als lokkertje kunnen worden gebruikt.

"We zullen onze hoge voedselveiligheidsnormen niet inruilen voor een Amerikaanse goedkeuring voor onze auto's", aldus de minister. "Het een heeft niets met het andere te maken. Een dergelijke koehandel zal niet gebeuren."

Onderhandelingen
Ondertussen blijft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich inspannen voor een succesvolle afronding van de onderhandelingen. Dat moet volgens de berichten nog voor het eind van het jaar gebeuren.

Eerder deze week kwam Greenpeace met vertrouwelijke stukken over de onderhandelingen naar buiten. Daaruit zou onder meer blijken dat mogelijk wel aan de Europese standaarden kan worden getornd.

Zowel minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) benadrukte in een reactie op de gelekte documenten dat burgers zich daarover geen zorgen hoeven te maken.

'VS doen weinig concessies in TTIP-overleg'
'VS doen weinig concessies in TTIP-overleg' (Foto: ANP)

Turkse journalisten cel in voor reportage

De Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül zijn vrijdag veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel wegens het lekken van staatsgeheimen. Terwijl Dundar eerder op de dag buiten de rechtbank stond te wachten op het vonnis werd er een aanslag op hem gepleegd, maar de schutter miste zijn doel. Een andere journalist werd wel in een been getroffen.

Dündar is hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Samen met Gül, de correspondent van de krant in de hoofdstad Ankara, werd hij beschuldigd van onder meer spionage, het omver willen werpen van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie. Die beschuldigingen volgden op onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië. De rechtbank sprak de twee vrij van poging de regering omver te werpen.

De dader van de aanslag werd direct na het incident door onder anderen de vrouw van Dündar beetgepakt. Hij is uiteindelijk door de politie gearresteerd."Het was direct tegenover mij, ik heb de aanvaller gezien", verklaarde de journalist. Een collega-reporter, die tijdens de aanval kennelijk naast hem stond, raakte gewond aan zijn been.

Turkse journalisten cel in voor reportage
Turkse journalisten cel in voor reportage (Foto: ANP)

Windows 10 vanaf 29 juli niet meer gratis

De upgrade naar Windows 10 is vanaf 29 juli niet langer gratis. Microsoft zal gebruikers van Windows 7 of 8.1 daarna ook niet langer lastigvallen met verzoeken om te upgraden. De Get Windows 10-app wordt vanaf die datum uitgeschakeld, bevestigt Microsoft aan Winbeta.

Op 29 juli 2016 loopt de periode af dat gebruikers die Windows 7 en 8.1 draaien gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om gratis te updaten naar Windows 10.

Na deze datum kost een upgrade 119 dollar, de europrijs is volgens Tweakers nog niet bekend.

Windows 10 vanaf 29 juli niet meer gratis
Windows 10 vanaf 29 juli niet meer gratis (Foto: BuzzT)

Sadiq Khan nieuwe burgemeester van Londen

Labour-politicus Sadiq Khan wordt de nieuwe burgemeester van Londen. Hij won de verkiezingen overtuigend van zijn belangrijkste tegenstrever, de kandidaat van de Conservatieve Partij, Zac Goldsmith. Dat meldde Sky News.

Met Khan krijgt de Britse hoofdstad voor het eerst een moslim als eerste burger. Het is daarbij voor het eerst sinds 2008 dat iemand van Labour de stad leidt. De afgelopen jaren had de flamboyante Boris Johnson van de Conservatieve Partij het in Londen voor het zeggen.

De 45-jarige Khan is zoon van Pakistaanse immigranten. Zijn vader was buschauffeur en zijn moeder naaister. Khan begon al vroeg naast school te werken. Hij studeerde rechten en werd mensenrechtenadvocaat, parlementslid en later minister van Transport. Hij won in september de kandidaatsverkiezingen binnen de Labour Partij. Hij beloofde dat hij als burgemeester duizenden woningen zal laten bouwen om de druk van de onroerendgoedmarkt in de Britse hoofdstad te halen. "Ik wil de meest economievriendelijke burgemeester van Londen worden", kondigde hij aan.

Sadiq Khan nieuwe burgemeester van Londen
Sadiq Khan nieuwe burgemeester van Londen (Foto: ANP)

Thomas Erdbrink presenteert Zomergasten

Thomas Erdbrink (40) presenteert dit jaar VPRO Zomergasten. De journalist en Iran-correspondent volgt Wilfried de Jong op, die het avondvullende tv-programma drie zomers lang presenteerde.

Erdbrink: ,,Ik had niet verwacht als presentator voor Zomergasten te worden gevraagd, maar ik heb er verschrikkelijk veel zin in. Waar ter wereld bestaat het nog om een avond lang écht te praten met de interessantste mensen van het land, live op televisie? Ik ga mijn best doen om de juiste vragen te stellen."

VPRO Zomergasten is van 31 juli tot en met 4 september op zondagavond vanaf 20.15 uur te zien op NPO2. De VPRO maakt op een later moment de gasten bekend.

Erdbrink is sinds 2002 correspondent in Iran en werkt voor de New York Times, de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij is een van de weinige westerse journalisten in Iran. Donderdag hield hij in Groningen de 5 meilezing bij de start van de nationale viering van de bevrijding.

Erdbrink maakte vorig jaar de VPRO-­serie Onze man in Teheran. Hierin toont Erdbrink zijn werk en zijn leven in Iran. Dit programma werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. ,,Wij verheugen ons op de frisse benadering van de zomergasten in Nederland door Onze man in Teheran. Thomas is een journalist pur sang die met zijn open blik en kennis zeker voor boeiende avonden zal zorgen", verwacht hoofdredacteur VPRO Televisie Karen de Bok.

Thomas Erdbrink presenteert Zomergasten
Thomas Erdbrink presenteert Zomergasten (Foto: BuzzE)

Martina loopt acceptabele 200 meter en wordt vijfde

Churandy Martina heeft tijdens de Diamond League in Doha een prima 200 meter afgewerkt. De Nederlander snelde na 20,24 seconden over de finish van zijn eerste outdoorrace van het seizoen. Sinds september 2013 liep Martina slechts twee keer - enkele honderdsten - sneller: 20,22 en 20,20 tijdens het WK van vorig jaar.

De zege was voor de Amerikaan Ameer Webb, die met 19,85 seconden zijn krap drie weken oude persoonlijk record van 19,91 nog eens aanscherpte. Alonso Edward uit Panama snelde in 20,06 naar de tweede plek, voor de Nigeriaanse Qatarees Femi Ogunode (20,10). Martina werd vijfde, want ook de Amerikaan Walter Dix was met 20,14 nog wat sneller. 

Livestream verplaatsen spoorbrug Muiderberg

Op dit moment wordt de nieuwe spoorbrug verplaatst over de A1. Het gevaarte, dat sinds 2014 naast de snelweg werd opgebouwd, wordt verplaatst over een afstand van zo'n 400 meter. Met ongeveer 1 meter per minuut zal dit zo'n zes uur in beslag nemen. Kijk hieronder mee naar de livestream van Rijkswaterstaat. 

Geen zin om in slaap te vallen? Skip dan de livestream en wacht op de timelapse die morgen geplaatst wordt  


Livestream Rijkswaterstaat

Hamilton roept fans op zijn team te vertrouwen

Lewis Hamilton maakt een ongelukkige seizoensstart mee waarin alles lijkt tegen te zitten. Slechte starts, botsingen en materiaalpech: de wereldkampioen maakte alles mee in de vier openingsraces van het jaar. Ondertussen behaalde teamgenoot Nico Rosberg zonder veel problemen een 100%-score, waarmee de Duitser nu met een immense voorsprong de WK aanvoert. Dit alles leidde in de media en onder Hamiltonfanaten tot de nodige conspiracy theorieën: zijn Mercedesteam zou Rosberg bevoordelen.

Het onderwerp zelf wuift in een verklaring op Facebook alle verhalen echter resoluut van de hand. "Ik wil iedereen laten weten hoe dankbaar ik ben met alle steun," begint Hamilton. "Ik vraag iedereen om mijn team te vertrouwen, net zoals ik mijn team vertrouw. Dit is mijn familie. Deze gasten zijn geweldig en hebben zo hard voor mij gewerkt dat ik nu een drievoudig wereldkampioen ben. Stop alstublieft met denken dat mijn team het niet goed met mij voor heeft en bedenk dat niemand daar belang bij zou hebben."

"We hebben drie geweldige jaren gehad en hoewel het momenteel niet volgens plan gaat, heb ik er alle vertrouwen in dat het weer goed komt. Ik vertrouw deze jongens voor 1000% en mijn monteurs zijn ongelofelijk, de beste in hun vak. Ik heb veel respect voor hen ik vraag jullie dat ook te doen. Dit zijn de jongens die het mogelijk maken om wereldkampioen te worden. Nogmaals bedankt." Vanwege de slechte resultaten kijkt de titelverdediger inmiddels al tegen 43 punten achterstand aan.     

Nu al toptijd voor Schippers, maar geen winst op 100 meter

Dafne Schippers heeft al in haar tweede serieuze outdoorwedstrijd van het seizoen een bijzonder snelle tijd genoteerd op de 100 meter. De Nederlandse snelde tijdens de Diamond League in Doha naar een tijd van 10,83 seconden, slechts 0,02 tellen van haar vorig jaar op het WK gelopen nationale record.

De razendsnelle tijd was echter niet genoeg voor de winst voor de relatief traag gestarte Schippers. Die ging naar de Amerikaanse Tori Bowie, die met 10,80 al vroeg in het seizoen een hele snelle tijd op de klokken zette. Met 10,91 bleef ook de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown nog onder de elf seconden. 

Geschiedvervalsing bij dodenherdenking

Het zit er dik in dat zelfs George Orwell aan een dergelijke scenario niet zijn vingers had willen branden. Toch hebben ze er in de Utrechtse wijk Hoograven wederom geen enkele moeite mee gehad om naast de Nederlandse en Canadese vlag, doodleuk de Marokkaanse vlag te hijsen. De Israëlische vlag bleef verstoffen in de kast, want: niet relevant.

Dit laatste is vrij opmerkelijk. Tienduizenden joden die, ondanks het verraad van de Nederlandse staat, de oorlog overleefd hadden, zochten hun heil in de -korte na de oorlog opgerichte Israëlische staat. Na de holocaust vertrokken soweiso honderdduizenden joden vanuit Europa naar Israël en er is een directe link met de slachtoffers van de Shoah en het piepkleine landje.

Maar dat is allemaal niet relevant. Wat wel relevant is, is de hoax dat veel Marokkanen betrokken geweest zouden zijn bij de bevrijding van ons land. Iets dat niets meer of minder dan geschiedvervalsing is. In werkelijk heeft geen enkele Marokkaan ook maar iets lelijks geroepen richting de Duitse bezetter. Van het opeens opgedoken 'gedeelde verleden' klopt geen jota, zoals HP De Tijd al in 2010 aantoonde (PDF).

Helaas werd de organisatie in Hoograven niet gehinderd door enige geschiedkundige kennis. Men zag zelfs een soort sociaal bindingsmiddel in het hijsen van de Marokkaanse vlag. Het zou landgenoten van Marokkaanse afkomst meer betrekken bij de 4 mei-herdenking. In de praktijk was er echter vrijwel geen Amazigh te bekennen bij het evenement.

Een blogger die de organisatie om uitleg gevraagd had, ontving de volgende brief:

"Geachte mevrouw ……………….,

Recent hebben wij u geïnformeerd over het besluit van het bestuur van Hoogravens Belang om geen Israelische vlag te hijsen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking in onze wijk. Graag informeren wij u middels deze mail over de reden hiervan.

Tijdens de jaarlijkse herdenking hijsen wij drie vlaggen in Hoograven. Naast de Nederlandse, zijn dit de Canadese en de Marokkaanse. De Nederlandse vlag hangt er uiteraard vanwege het feit dat het de nationale dodenherdenking is. De Canadese vlag hangt er om de bevrijders van Hoograven te herdenken.

Als bestuur van wijk- en oranjevereniging hebben wij ervoor gekozen om ook de Marokkaanse vlag te hijsen. De belangrijkste reden is dat er in onze wijk veel inwoners van Marokkaanse afkomst wonen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog hebben ook hun voorvaderen strijd geleverd, zelfs in Nederland (in dienst van het Franse leger).

Op nadrukkelijk verzoek van deze groep inwoners wordt daarom ook de vlag van het land van hun voorvaderen gehesen. Deze bijzondere aandacht voor dit stukje (onbekende) geschiedenis betekent veel voor deze groep inwoners en leidt er ook toe dat elk jaar een groot deel de herdenking bezoekt. Hiermee wordt dus ook een grote groep inwoners bereikt, die niet als vanzelfsprekend op 4 mei bij de herdenking aanwezig zou zijn.

Bovenstaande overwegingen gaan in onze ogen niet op voor de Israelische vlag. Wij denken dan ook niet dat een Israelische vlag de juiste wijze is om aandacht te schenken aan de verschrikkingen die de joodse bevolking van Hoograven heeft moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dat dat op andere manieren beter kan.

Om die reden hebben wij als vereniging de afgelopen jaren uitgebreid bij de herdenking stilgestaan bij deze verschrikkingen, o.a. door vertellingen van gast sprekers zoals P. Sprangers (Historisch Hoograven). En dat zullen wij ook blijven doen, omdat het zo ontzettend belangrijk is dat dit nooit mag worden vergeten.

Wij hopen u op deze wijze afdoende te hebben geïnformeerd. Wij spreken de wens uit ook u dit jaar bij de herdenking te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Hoogravens Belang,
Namens deze, Paul Sturkenboom en Etienne Weijers"

En daar zullen we het mee willen doen. Het is niet duidelijk of de Bestuur Hoogravens Belang in de toekomst ook vlaggen van andere etnische groeperingen gaan ophangen ter bevordering van de betrokkenheid, of dat er alleen voor Marokkanen deze uitzondering gemaakt wordt.

Obama over Trump: dit is geen entertainment

President Barack Obama heeft de Amerikaanse media en bevolking vrijdag opgeroepen om goed naar het verleden van Donald Trump te kijken en zich niet te laten afleiden door het 'spektakel en circusaspect' van de verkiezingen dit jaar.

Obama hield een toespraak over belastingontduiking, waarin hij onder meer verwees naar de onthullingen uit de Panama Papers. De vragen van het verzamelde journaille gingen echter vooral over Trump en de strijd om het Witte Huis. "Het is belangrijk dat we de uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan serieus nemen", zei de president tegen de verslaggevers. "Ik wil gewoon benadrukken dat we in een hele serieuze tijd leven en dat dit een hele serieuze baan is. Dit is geen entertainment. Het is geen realityshow."

Obama over Trump: dit is geen entertainment
Obama over Trump: dit is geen entertainment (Foto: ANP)

Kenny blijft premier van Ierland

Enda Kenny is vrijdag toch herkozen als premier van Ierland. Daarmee is een eind gekomen aan de politieke impasse die tien weken heeft geduurd. Zijn grootste rivaal verzet zich niet langer tegen de vorming van een minderheidsregering met gedoogsteun van onafhankelijke parlementsleden.

De centrumrechtse partij van Kenny, Fine Gael, leed eind februari een zware verkiezingsnederlaag, maar bleef aan de macht door een pact te sluiten met negen onafhankelijke afgevaardigden. De oppositie van Fianna Fail heeft nu besloten zich tot eind 2018 te onthouden van stemming bij belangrijke zaken.

Kenny blijft premier van Ierland
Kenny blijft premier van Ierland (Foto: ANP)

AFM hamert op belang zicht op belastingroutes

Nederlandse vermogensbeheerders moeten in kaart brengen of ze betrokken zijn bij zogeheten offshore-structuren, die belastingontduiking mogelijk kunnen maken. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan de beleggingsondernemingen gevraagd, naar aanleiding van de onlangs gepubliceerde Panama Papers.

De toezichthouder benadrukt dat betrokkenheid bij dit soort constructies de integriteit van bedrijven en hun bestuurders kan raken, en daarmee het vertrouwen in de financiële sector als geheel.

Het is volgens de AFM erg belangrijk dat vermogensbeheerders maatregelen treffen om het risico op geldstromen die niet door de beugel kunnen, beheersbaar te maken. Daarbij verwacht de AFM dat partijen in Nederland nagaan of zij - direct of indirect - banden hebben met bedrijven of particulieren die in de gelekte documenten van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca voorkomen.

AFM hamert op belang zicht op belastingroutes
AFM hamert op belang zicht op belastingroutes (Foto: ANP)

Douwe Bob zet puntjes op de i in Stockholm

Douwe Bob heeft vrijdagochtend de puntjes op de i gezet voor zijn act bij het Eurovisiesongfestival. De singer-songwriter oefende voor de tweede keer het nummer Slow Down, waarmee hij komende dinsdag ons land vertegenwoordigt in de eerste halve finale van het liedjesfestijn in het Zweedse Stockholm. Tijdens de repetitie was te zien dat een aantal visuals zijn aangepast, zo is de grote klok nog prominenter geprojecteerd.

Afgelopen maandag bleek tijdens de eerste repetitie dat Douwe Bob een stilte van tien seconden laat vallen tijdens zijn optreden. Dit moet de boodschap van het nummer, dat oproept om wat langzamer te gaan, kracht bijzetten. Volgens een woordvoerder van de AVROTROS wordt hierover veel gesproken en blijft dit moment ook zeker in de act aanwezig. De zegsman liet weten dat de 23-jarige singer-songwriter veel aandacht krijgt van internationale media.

Komende maandag is de generale repetitie. Deze is extra belangrijk, omdat de vakjury op basis van dit optreden al de punten verdeeld. De kijkers stemmen op dinsdag. Overigens is er dit jaar een nieuw systeem voor het bekendmaken van de punten. Tot nu toe werd het oordeel van de jury (50 procent) en dat van de kijkers (50 procent) gecombineerd tot één score, maar vanaf nu krijgen deelnemers punten van beide groepen. Door alle punten bij elkaar op te tellen, wordt de einduitslag bepaald.

Namens Nederland zitten Jennie Lena, Holger Schwedt, Setske Mostaert, Ruud de Wild en Marga Bult in de jury.

Douwe Bob zet puntjes op de i in Stockholm
Douwe Bob zet puntjes op de i in Stockholm (Foto: BuzzE)

Staatsbezoek Mexicaanse president uitgesteld

Het staatsbezoek van de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto aan Nederland is uitgesteld. Mexicaanse autoriteiten hebben hierom gevraagd, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

De president zou op 30 en 31 mei ons land bezoeken, maar dit kan 'om agendatechnische redenen' niet doorgaan. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Staatsbezoek Mexicaanse president uitgesteld
Staatsbezoek Mexicaanse president uitgesteld (Foto: ANP)

Drake's One Dance blijft populairste single

Weinig nieuws deze week in de Single Top 10. Het is vooral stuivertje wisselen. De top 3 is zelfs helemaal niet veranderd. Drake voert nog altijd de lijst aan met zijn hit One Dance.

One Dance is het eerste nummer dat de 29-jarige Canadese rapper uitbracht van zijn nieuwe album Views From the 6. Opmerkelijk genoeg is het de eerste single van Drake die de nummer 1-positie bereikte in zijn thuisland.

Single Top 10 week 19
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam - Sex
3. (3) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
4. (5) Sia - Cheap Thrills
5. (4) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
6. (9) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
7. (7) Fais feat. Afrojack - Hey
8. (6) Alan Walker - Faded
9. (8) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
10. (11) Willy William - Ego

Drake's One Dance blijft populairste single
Drake's One Dance blijft populairste single (Foto: BuzzE)

COC boos over show homofobe rapper op 5 mei

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht heeft zich de woede op de hals gehaald van COC Nederland vanwege het optreden van rapper Steen. De homobelangenorganisatie stelt dat de rapper zich in het verleden negatief heeft uitgelaten over homo's. "Het is schandalig dat zo'n homofobe rapper optreedt op het 'vrijheidspodium' van een Bevrijdingsfestival", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke vrijdag.

"We gaan er van uit dat het een onbedoelde fout is van de organisatie en rekenen er op dat ze daarvoor excuses aanbieden", aldus Ineke. Volgens het COC zou Steen diverse tweets hebben gestuurd met beledigende teksten.

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Utrecht komt later op de dag met een reactie, liet een woordvoerster weten.

COC boos over show homofobe rapper op 5 mei
COC boos over show homofobe rapper op 5 mei (Foto: BuzzE)

Wapenfabrikant Kalasjnikov gaat modemarkt op

De Russische wapenfabrikant Kalasjnikov gaat zich richten op nog een andere markt, die van de mode. De producent van de wereldberoemde AK-47 komt met een eigen kledinglijn. Het is de bedoeling nog dit jaar zestig winkels te openen om de modelletjes aan de man te brengen.

Marketing-directeur Vladimir Dmitrijev onthulde de plannen vrijdag in het dagblad Izvestia. Als het concern uit Isvjevsk, 1000 kilometer ten oosten van Moskou, met vrijetijdskledij even goed gaat scoren als met zijn befaamde geweer met het kromme magazijn, mag de vlag uit. Van de AK-47, en de latere versies, zijn meer dan honderd miljoen exemplaren gemaakt en wereldwijd verkocht.

"We zijn een wereldmerk en geloven daarom dat kleren en souvenirs met ons logo hun weg naar de klant zullen vinden", aldus Dmitrijev. De eerste collectie wordt in de herfst geshowd.

Wapenfabrikant Kalasjnikov gaat modemarkt op
Wapenfabrikant Kalasjnikov gaat modemarkt op (Foto: BuzzO)

Freek Vonk ook dit jaar in HMH

Freek Vonk verzorgt ook dit jaar liveshows in de kerstvakantie. De bioloog staat op 28 december in de Heineken Music Hall met 'Freek Vonk live: van dino tot dolfijn'. Kaarten voor de show zijn sinds vrijdagmiddag te koop.

Freek geeft vooralsnog twee shows. Vorig jaar stond de bioloog, die erg populair is bij kinderen, ook in de HMH. Toen gaf hij uiteindelijk zes uitverkochte shows.

Freek kijkt reikhalzend uit naar het einde van het jaar. "Ik heb weer goede ideeën opgedaan om een geweldige nieuwe show neer te zetten en de bezoekers te verbazen hoe mooi en bijzonder het dierenrijk is."

Freek Vonk ook dit jaar in HMH
Freek Vonk ook dit jaar in HMH (Foto: BuzzE)

Erdogan kraakt door EU geëiste wetswijziging

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan lijkt niet van plan de terreurwetgeving in zijn land aan te passen zoals de Europese Unie wenst. De wetswijziging is een van de eisen die Brussel stelt voor de opheffing van de visumplicht voor Turken. Volgens Brussel misbruiken de Turkse autoriteiten de huidige wetten om critici de mond te snoeren. Door Erdogans weigering komt het vluchtelingenakkoord met de EU op losse schroeven te staan.

"Terwijl Turkije wordt aangevallen door terroristen en de krachten die hen direct of indirect steunen, vertelt de EU ons onze terreurwet aan te passen", aldus Erdogan. ,Wij gaan onze weg, en jullie gaan jullie weg'', zei de president over de eis van Brussel, in een toespraak die live op televisie werd uitgezonden. Mensenrechtenorganisaties en westerse landen klagen al langer dat Turkije terrorisme te breed definieert en de wetten gebruikt om onder meer kritische journalisten en academici aan te pakken.

De opheffing van de visumplicht was weer een van de Turkse eisen in het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie. Europese functionarissen zeiden eerder deze week erop te vertrouwen dat Turkije een lijst van eisen die aan het visumvrije reizen zijn verbonden, zou inwilligen.

Vluchtelingenakkoord

Met het vertrek van premier Ahmet Davutoglu - die steeds vaker botste met Erdogan en later deze maand opstapt - en de uitspraken van Erdogan van vrijdag lijkt het vluchtelingenakkoord met Turkije gevaar te lopen. Davutoglu was degene die het akkoord uitonderhandelde met de Europese leiders. De Turkse toezegging om Syrische vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken terug te nemen, zou de premier hebben gedaan zonder Erdogan voldoende te raadplegen.

De Turkse minister van EU-zaken zei donderdag al dat Turkije alles heeft gedaan wat het kan. "Het is niet mogelijk de wetgeving en regels over terrorisme te wijzigen terwijl ons land zich in een intense strijd tegen diverse terreurorganisaties bevindt", zei Volkan Bozkir. De minister benadrukte dat Turkije al enkele Europese verzoeken heeft ingewilligd. "We kunnen ons niet de luxe veroorloven verdere wijzigingen door te voeren."

Erdogan kraakt door EU geëiste wetswijziging
Erdogan kraakt door EU geëiste wetswijziging (Foto: ANP)

Dumoulin wint openingstijdrit Giro

Tom Dumoulin heeft voor eigen publiek de openingstijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. Hij legde in Apeldoorn de 9,8 kilometer af in elf minuten en drie seconden.

Daarmee deed hij er even lang over als de voor Lotto-Jumbo uitkomende Sloveen Primoz Roglic. Maar het was Dumoulin die toch 22 duizendsten van een seconde sneller bleek. De derde plaats op zes seconden was voor de Costa Ricaan Andrey Amador.

Dumoulin is dus ook de eerste leider in het algemeen klassement en mocht daardoor als eerste Nederlander sinds Pieter Weening in 2011 de roze trui aantrekken. Voor Dumoulin is het de tweede keer dat hij in een grote ronde de leiderstrui draag, vorig jaar mocht hij de Ronde van Spanje al een aantal dagen de leiderstrui dragen.

Fabian Cancellara werd vooraf gezien als belangrijkste concurrent, maar kampte de afgelopen dagen met buikgriep. De Zwitser werd nu pas achtste op veertien seconden. Jos Van Emden, vorig jaar vijfde in de openingstijdrit van de Tour, kon deze prestatie niet herhalen. Hij ging onderuit. Dat overkwam ook de Zwitser Stefan Kung, die bij het tussenpunt halverwege slechts een seconde langzamer was dan Dumoulin. Daarmee gingen ook zijn aspiraties in rook op.

Dumoulin voor zijn race in gesprek met Koning Willem-Alexander (Pro Shots / Peter Lous)
Dumoulin voor zijn race in gesprek met Koning Willem-Alexander (Pro Shots / Peter Lous)

Vrijspraak eerste verdachte feest Keulen

Een rechtbank in Keulen heeft een 26-jarige man vrijgesproken van de aanranding van een vrouw tijdens de oudejaarsviering in de stad. Het was de eerste zaak tegen een verdachte na de reeks incidenten tijdens de viering. Na de jaarwisseling op het plein voor het centraal station van Keulen kreeg de politie honderden aangiftes binnen van vrouwen die waren aangevallen, seksueel mishandeld en beroofd.

De verdachte, een man uit Algerije, zou de 54-jarige vrouw samen met tien anderen hebben omsingeld. Daarna zouden diverse personen haar twee tot drie minuten lang hebben betast. De verdachte zou in het geworstel het mobieltje van de vrouw hebben gestolen. Het apparaat werd later bij hem aangetroffen door de politie. De man verklaarde dat hij dat van een kennis had gekocht.

De rechtbank zag geen bewijs voor aanranding maar veroordeelde de man wel voor heling en voor een auto-inbraak tot zes maanden voorwaardelijke celstraf.

Vrijspraak eerste verdachte feest Keulen
Vrijspraak eerste verdachte feest Keulen (Foto: ANP)

NS: ga niet met trein naar huldiging Ajax

De NS adviseert mensen die komende zondag bij een eventueel kampioenschap van Ajax vanuit het zuiden naar de huldiging willen voor ander vervoer te kiezen. Vanwege werkzaamheden bij Utrecht Centraal rijden er minder treinen en kan de wachttijd flink oplopen.

Mensen die vanuit het noorden komen word geadviseerd uit te stappen op op station Duivendrecht. Vanaf hier is het een kwartier lopen naar het ArenAPark, waar de huldiging plaatsvind. Op deze manier ontlopen ze de grote drukte op metrostation Strandvliet en station Amsterdam Bijlmer ArenA.

Als de Amsterdamse club zondag voor de 34e keer landskampioen wordt, volgt 's avonds een huldiging op het ArenAPark, naast het stadion. Het voorprogramma begint dan om 18.00, de spelers worden om 20.00 uur verwacht.

Stegeman onthult nieuw lek OV-chipkaart

In het SBS6-programma Undercover in Nederland toont Alberto Stegeman aan dat er nog steeds grote problemen zijn met de OV-chipkaart. Het gaat het deze keer om administratieve fouten, waardoor het heel eenvoudig is om gratis te reizen met de trein. Dat meldt SBS6 vrijdag. De uitzending is zondag te zien.

Eind vorig jaar werd onderzoeksjournalist Stegeman door een tipgever op de hoogte gebracht van het feit dat het systeem van de OV-chipkaart nog steeds lek is. Zo bleek de tipgever als volwassene gratis te kunnen reizen op een abonnement voor kinderen. De tipgever meldde zijn bevinding bij de NS, maar het duurde uiteindelijk maanden voor het lek werd gedicht. Ondertussen ontdekte hij alweer een nieuw lek, aldus SBS6. Undercover in Nederland besloot daarop te onderzoeken of dit lek ook voor anderen werkt en dat blijkt het geval.

De NS is inmiddels op de hoogte gebracht van deze bevindingen.

Stegeman onthult nieuw lek OV-chipkaart
Stegeman onthult nieuw lek OV-chipkaart (Foto: BuzzE)

Spanje heeft eerste geval van microcefalie

In Spanje is een eerste geval van de geboorteafwijking microcefalie vastgesteld bij een zwangere vrouw die besmet raakte met het zikavirus. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er in Spanje dertien vrouwen die het door muggen verspreide virus hebben opgelopen tijdens een reis in het buitenland, maar bij hen zijn verder geen afwijkingen aangetoond.

Het zikavirus wordt gekoppeld aan honderden gevallen van microcefalie in landen als Brazilië. De geboorteafwijking kenmerkt zich door baby's met te kleine hoofden en een hersenafwijking.

Van tientallen mensen in Spanje en Europa is bekend dat zij zika hebben opgelopen, meestal na een verblijf in verre landen. Maar tot dusver zijn er in deze regio maar weinig gevallen van baby's die symptomen van microcefalie ontwikkelen. Er is een geval gemeld in Slovenië van een vrouw die zwanger werd toen ze in Brazilië woonde, maar die de foetus liet aborteren.

Spanje heeft eerste geval van microcefalie
Spanje heeft eerste geval van microcefalie (Foto: ANP)

DWDD in teken kinderloosheid Halina Reijn

De documentaire De OK-vrouw van Halina Reijn is maandag 16 mei te zien in De Wereld Draait Door. Dat maakte BNN-VARA vrijdag bekend.

In de uur durende documentaire bespreekt DWDD-tafelvrouw Halina dat ze 'ongewenst kinderloos' is. De actrice zou graag een gezin willen, maar daar is een man voor nodig en die heeft ze niet. Vaak is er onbegrip in de omgeving van Reijn als ze het over haar verdriet heeft, want ze heeft toch alles? Ze is mooi, slim en heeft een glansrijke carrière.

In haar zoektocht naar antwoorden op vragen als hoe graag ze eigenlijk een kind wil, wat voor offers daarvoor nodig zijn en of ze maatschappelijke druk voelt, wordt ze gevolgd door regisseur Gülsah Dogan.

Het is overigens niet de eerste keer dat een uitzending van DWDD wordt overgenomen door een documentaire. Op 28 maart presenteerde de talkshow de docu Alles komt goed? van Fidan Ekiz.

Halina Reijn krijgt DWDD-uitzending cadeau
Halina Reijn krijgt DWDD-uitzending cadeau (Foto: BuzzE)

Huntelaar buiten voorselectie, Fosu-Mensah erin

Danny Blind heeft Klaas-Jan Huntelaar niet opgenomen in de voorselectie van het Nederlands Elftal voor de komende oefenduels. Verrassende namen die wel de selectie hebben gehaald zijn Bart Ramselaar en Timothy Fosu-Mensah.

Huntelaar gaf zelf eerder al aan te twijfelen over zijn toekomst bij Oranje. In de laatste oefenduels gaaf Blind de voorkeur aan Vincent Janssen en Luuk de Jong in de spits.

Fosu-Mensah maakte op 28 februari zijn debuut bij Manchester United en krijgt daar steeds meer speeltijd van Louis van Gaal. Reden voor Blind om de verdediger in zijn selectie op te nemen. Ramselaar kende een uitstekend seizoen bij FC Utrecht en maakt daarom net als ploeggenoot Timo Letschert deel uit van de selectie.

Het Nederlands elftal speelt eind deze maand drie oefenwedstrijden. Op 27 mei is Ierland de tegenstander, op 1 juni staat er een wedstrijd tegen Polen op het programma en op 4 juni is Oostenrijk de sparringspartner.

Na lopen met Mario, nu ook plonzen met Mario

Sprongen we enkele dagen geleden al een gat in de lucht omdat we kunnen gaan lopen met Mario, kondigt Merchoid vandaag aan dat we ook een duik kunnen nemen met Mario.

Merchoid kondigt vandaag aan zwembroeken te gaan verkopen met een geek-thema. Onder de videogames is niet alleen Mario van de partij maar ook Fallout. Er zijn enkele merken vertegenwoordigd die niet alleen te maken hebben met games zoals Marvel en Star Wars.

Mario zwembroek

De dames werden overigens al bedient door Merchoid, Mario en Zelda zijn er ook terug te vinden op bikini's.

Top of Flop: Ariana Grande - Into You

Weer Ariana Grande? Ja, weer. Waarom? Omdat de prachtige zangeres vandaag weer een nieuwe single heeft uitgebracht: Into You! Het nummer zal ook te vinden zijn op het album Dangerous Woman, dat op 20 mei uitkomt. Zoals jullie weten vind ik, grootste Arianator op deze site, dit weer een geweldig nummer. Wat vinden jullie: Top of Flop? En is het een beter of slechter nummer dan de vorige singles van het nieuwe album: Dangerous Woman, Be Alright, Let Me Love You.

Schotse nationalisten claimen verkiezingszege

De Schotse nationalistische partij SNP heeft een 'historische' derde overwinning geclaimd bij de verkiezingen van het Schotse parlement. De partij lijkt echter niet genoeg zetels te halen om een meerderheidsregering te vormen, meldde de BBC vrijdag op basis van de eerste resultaten.

Labour lijkt op de derde plek te eindigen achter de Conservatieven, gevolgd door de Groenen. Plaatsvervangend Labour-leider Tom Watson sprak van een 'gemengd beeld' voor Labour. Jeremy Corbyn's Labour-partij houdt stand in belangrijke gemeenten in Engeland maar verliest wel zetels.

De Britten gingen donderdag naar de stembus om nieuwe decentrale overheden te kiezen in Schotland en Wales, meer dan 2700 gemeenteraadsleden en een nieuwe burgemeester van Londen. Met bijna twee derde van de stemmen geteld, blijkt er weinig te veranderen in Engeland. In Schotland verliest Labour 9 procent en ook in Wales verliest deze partij wat terrein.

In Londen gooit de 45-jarige moslim Sadiq Khan hoge ogen voor het burgemeesterschap. Hij neemt het op tegen de 41-jarige Conservatief Zac Goldsmith, een zoon van een miljardair. De winnaar zal Boris Johnson opvolgen, die acht jaar lang eerste burger was van de stad met 8,6 miljoen inwoners. Johnson wordt gezien als kanshebber om David Cameron op te volgen als partijleider en premier.

De resultaten voor het burgemeesterschap van Londen en voor het Noord-Ierse parlement worden pas later op vrijdag verwacht.

Schotse nationalisten claimen verkiezingszege
Schotse nationalisten claimen verkiezingszege (Foto: ANP)

Boeren boos over hogere keurkosten NVWA

Veel boeren zijn boos dat de verplichte vleeskeuringen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opnieuw flink in prijs omhoog zijn gegaan. Vooral varkenshouders zijn verbolgen. Door de lagere vleesprijzen hebben veel van hen al grote moeite om hun bedrijf overeind te houden.

De boeren zijn per 1 mei ruim 12 procent meer kwijt aan de vleeskeuringen. Sinds 2013 zouden de kosten hiervoor al met meer dan de helft zijn gestegen. Boerenorganisaties LTO en NVV hebben staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) opgeroepen de nieuwe tariefsverhogingen terug te draaien.

"Dit is buitenproportioneel", schrijven LTO en NVV in de brief die ze aan de bewindsman hebben gestuurd. Ze wijzen er op dat in veel andere Europese landen de overheid een aanzienlijk deel van de keuringskosten en controlekosten voor zijn rekening neemt.

Boeren boos over hogere keurkosten NVWA
Boeren boos over hogere keurkosten NVWA (Foto: ANP)

Minister Kamp met 45 bedrijven naar Iran

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vertrekt dit weekeinde op handelsmissie naar Iran, de eerste sinds in januari de meeste economische sancties tegen het land werden opgeheven. Vertegenwoordigers van 45 bedrijven reizen mee in de hoop lucratieve contracten te sluiten.

"Met bijna tachtig miljoen, veelal goed opgeleide en relatief jonge mensen geldt Iran als een groeimarkt met grote economische potentie" zei Kamp vrijdag. "Zeker nu de sanctieverlichting een feit is, liggen er mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven om innovatieve producten, diensten en expertise aan te bieden."

In november bracht de bewindsman al een verkennend bezoek aan Iran. Daaruit bleek dat het land vooral behoefte heeft aan verbetering en modernisering van de infrastructuur, zoals wegen, havens en vliegvelden. Ook liggen er kansen in de landbouw. Met name droogte is een groeiend probleem.

Minister Kamp met 45 bedrijven naar Iran
Minister Kamp met 45 bedrijven naar Iran (Foto: ANP)

Chengdu begroet pandababy

De bevolking van Chengdu, een stad in het zuidwesten van China, heeft de eerste pandababy van 2016 kunnen begroeten. Het piepkleine dier, een mannetje, werd vrijdag meteen na de geboorte in een couveuse gelegd. De met uitsterven bedreigde berensoort, een Chinees symbool, plant zich zo moeilijk voort dat elk jong welkom nieuws is. In Chengdu is een fokcentrum voor de reuzenpanda.

In Nederland zijn binnenkort voor het eerst twee panda's te zien in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Chengdu begroet pandababy
Chengdu begroet pandababy (Foto: ANP)

Dancefestival AMF breidt verder uit

Het Amsterdam Music Festival (AMF) duurt dit jaar niet twee, maar vijf dagen. Ook zijn de Heineken Music Hall en Ziggo Dome toegevoegd als festivallocaties. Dat onthulde de organisatie van het grootste festival van het Amsterdam Dance Event (ADE) vrijdag.

In de HMH staan van woensdag 19 tot en met zondag 23 oktober artiesten op het podium van AMF. In de Ziggo Dome is dit het geval op 21 en 22 oktober. Met de vijf dagen is AMF actief op alle dagen van ADE.

De invulling van het programma en de line-ups worden in juni bekendgemaakt. In voorgaande jaren traden onder anderen Afrojack, Oliver Heldens, Martin Garrix, Tiësto, Showtek, David Guetta, Hardwell en Armin van Buuren op.

Op het AMF wordt traditiegetrouw ook altijd de uitslag van de DJ Mag Top 100 DJs-poll bekendgemaakt.

Dancefestival AMF breidt verder uit
Dancefestival AMF breidt verder uit (Foto: BuzzE)

Bus met Nederlanders verongelukt in België

Een bus met circa vijftig Nederlanders en Belgen die enkele dagen naar Parijs zouden gaan is vrijdag verongelukt in België. Zeker twintig inzittenden raakten gewond, van wie minstens een ernstig, melden Belgische media.

De dubbeldeksbus reed omstreeks het middaguur in op een vrachtwagen, waarna een tweede vrachtwagen ertegenaan reed. De Bulgaarse chauffeur van deze truck zou ook zwaargewond zijn.

Het ongeluk gebeurde op de E17 richting Frankrijk, ter hoogte van Moeskroen. De snelweg is afgesloten.

De brandweer is bezig mensen uit de bus te halen. Andere passagiers staan langs de kant van de weg en worden verzorgd.

Op beelden is te zien dat het gaat om een bus van het bedrijf BOVO. Bij dit bedrijf in Roelofarendsveen heeft men geen tijd om de pers te woord te staan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en de alarmcentrale van de ANWB hebben nog geen nadere informatie.

Bus met Nederlanders verongelukt in België
Bus met Nederlanders verongelukt in België (Foto: ANP)

Jamie Lee Curtis was ook verslaafd aan pillen

Met de recente dood van Prince in gedachten, heeft Jamie Lee Curtis opgebiecht dat ze ook ooit verslaafd was aan pijnstillers. De 57-jarige actrice roept in haar relaas op de Huffington Post de regering op in te grijpen in de 'heersende epidemische opiatenverslaving'.

"Ook ik wachtte ooit nerveus totdat het doktersrecept was ingevuld voor de pijnstiller waaraan ik stiekem verslaafd was", begint Curtis haar verhaal. "Ook ik nam er te veel in één keer in. Ook ik probeerde emotionele en fysieke pijn te verdoven met pijnstillers."

De True Lies-ster legt uit dat ze, net als velen, verslaafd raakte aan pillen, nadat ze op doktersrecept pijnstillers kreeg na een medische ingreep. "Zodra het fenomeen van verlangen naar begint, is het vaak al te laat." Ze voegt toe dat ze een van de gelukkigen is omdat ze al 17 jaar geen misbruik heeft gemaakt van pijnstillers.

"Net als iedereen rouw ik ook om de dood van een fantastische artiest, maar ik rouw ook om het overlijden van potentiële artiesten in het verleden en de toekomst, die vastzitten in deze dodelijke houdgreep."Curtis roept vervolgens de Amerikaanse regering, farmaceutische bedrijven en de media op de verslavingsepidemie te adresseren. Ook hoopt ze dat mensen beter gaan nadenken over hoe ze hun zieke familieleden kunnen helpen.

Jamie Lee Curtis was ook verslaafd aan pillen
Jamie Lee Curtis was ook verslaafd aan pillen (Foto: BuzzE)

Auto-expert van Google naar Apple

Een van de uitvinders van een oplaadsysteem voor elektrische voertuigen waar Google recent een patent voor heeft aangevraagd heeft die oude werkgever verruild voor Apple. Het gaat volgens Quartz om Kurt Adelberger.

Op zijn pagina op LinkedIn staat dat Adelberger productontwerper is bij Apple. Dat hij nu voor Apple werkt, is volgens Quartz nog een aanwijzing dat het Amerikaanse technologieconcern werkt aan een voertuig. Eerder ontdekte The Guardian al documenten waaruit bleek dat Apple werkte aan een zelfrijdende auto.

Apple trekt al een tijdje automotive-experts aan. Zo ging onlangs ook al een voormalige ontwerper van Tesla en Aston Martin aan de slag bij het Amerikaanse technologieconcern om te werken aan 'bijzondere producten'. Ook honderden andere medewerkers van automakers, waaronder Ford, GM, Toyota en Tesla, hebben de overstap gemaakt naar Apple.

Dat Adelberger nu bij Apple werkt, vormt overigens geen sluitend bewijs dat het bedrijf werkt aan een elektrische auto, aldus Quartz. Adelberger heeft in het verleden ook gewerkt aan zonnepanelen en andere systemen voor energieopslag tijdens zijn werk bij Google. Apple heeft als doel alle faciliteiten te laten draaien op hernieuwbare energie.

Auto-expert van Google naar Apple
Auto-expert van Google naar Apple (Foto: BuzzT)

Witte leeuwenwelpjes gepresenteerd

Het publiek heeft vrijdag in de dierentuin van Magdeburg voor het eerst de witte leeuwentweeling die tien dagen geleden werd geboren, te zien gekregen. "In heel Europa zijn er maar zeventig exemplaren van deze zeldzame soort", zei directeur Kai Perret bij de presentatie. "Dus twee baby's is wel iets bijzonders."

De welpjes, die nog geen naam hebben, wegen amper 2 kilo en zijn nu nog kleiner dan een huiskat. De eerste dagen van hun leven, die ze vooral slapend doorbrachten, waren spannend. "Het was afwachten of de onervaren moeder Kiara zich wel voldoende om haar kroost zou bekommeren", lichtte verzorger Konstantin Ruske toe. "Nu ziet het er goed uit."

Voor de driejarige Kiara en haar eveneens witte partner Madiba zijn het de eerste nakomelingen. Die dienden zich als een verrassing aan. "Het was Kiara helemaal niet aan te zien dat ze drachtig was", zei Ruske. Het witte leeuwenpaar woont sinds 2014 in de Magdeburger Zoo. In het wild komt de witte variant, geen albino's, alleen voor in het Timbavati-natuurreservaat in Zuid-Afrika.

Witte leeuwenwelpjes gepresenteerd
Witte leeuwenwelpjes gepresenteerd (Foto: ANP)

50 Cent verrast zieke fan met bezoekje

50 Cent is helemaal niet zo'n slechte vent, zegt een bruidegom die een fantastisch cadeau heeft gekregen van de rapper. Aan TMZ vertelt hij hoe 50 Cent zijn zieke broertje de verrassing van zijn leven heeft bezorgd.

Een paar weken geleden, nog voor het pijnlijke incident waarbij 50 Cent een jonge autistische werknemer van een lokaal vliegveld belachelijk maakt, ging bruidegom Chris Brown trouwen in een hotel in Philadelphia. Toevallig verbleef de rapper op dat moment ook in het hotel.

Brown besloot de stoute schoenen aan te trekken en 50 Cent op te zoeken om te vragen of hij zijn broertje wilde ontmoeten. Chris' broer Justin lijdt namelijk aan een zeer pijnlijke zenuwziekte en is gekluisterd aan zijn bed. Justin is groot fan van de rapper.

Anderhalf uur
50 Cents antwoord was dat hij zijn best zou doen, maar niks kon beloven vanwege zijn drukke agenda. Uiteindelijk was het de rapper toch gelukt tijd vrij te maken. Hij nam anderhalf uur de tijd voor zijn zieke fan.

De hiphopartiest had eerder deze week een video geplaatst van de autistische jongen, die hij was tegengekomen op het vliegveld. Uit zijn commentaar bij de beelden bleek dat hij ervan overtuigd was dat de jongen drugs had gebruikt. De artiest had geen idee dat hij met een autist te maken had, waar hij veel kritiek op kreeg.

50 Cent verrast zieke fan met bezoekje
50 Cent verrast zieke fan met bezoekje (Foto: BuzzE)

Veel nieuwe tips in zaak 'horrorboerderij'

De Duitse politie heeft 35 nieuwe tips gekregen in de gruwelijke mishandelingszaak op een boerderij in Höxter. Het stel dat er woonde probeerde jarenlang via contactadvertenties vrouwen naar hun woning te lokken om hen daar gevangen te houden voor systematische vernedering en marteling.

Zeker twee slachtoffers uit Nedersaksen overleefden de kwellingen niet. Op 22 april overleed een 41-jarige inwoonster van Bad Gandersheim in het ziekenhuis aan de zware verwondingen die ze opliep in het 'horrorhuis'. Dat bracht de afschuwelijke affaire aan het licht.

In augustus 2014 kwam ook al iemand om. Haar lijk zou in de open haard zijn verbrand. Over de 46-jarige hoofdverdachte en zijn voormalig echtgenote is een schat aan nieuwe informatie binnengekomen, zei een politiewoordvoerster vrijdag. Er hebben zich echter geen nieuwe slachtoffers gemeld.

Veel nieuwe tips in zaak 'horrorboerderij'
Veel nieuwe tips in zaak 'horrorboerderij' (Foto: ANP)

Tien verdachten nog vast na schietpartij

De tien mensen die donderdagavond zijn aangehouden na een dodelijke schietpartij in Dordrecht zitten nog vast. Er kwam hierbij een 38-jarige man uit Dordrecht om het leven. Hij werd op straat beschoten en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Volgens de politie gaat het om drie vrouwen (49, 25 en 17 jaar) en drie mannen (30, 28 en 54) uit Raamsdonksveer en vier mannen (30, 27, 23 en 17 jaar) uit Breda. Ze zijn overgebracht naar Rotterdam voor verhoor.

De problemen zouden zijn ontstaan na een ruzie. Het onderzoek gaat nog door. De politie wil in contact komen met mensen die meer weten over het incident of over beelden beschikken.

Tien verdachten nog vast na schietpartij
Tien verdachten nog vast na schietpartij (Foto: ANP)

Arsenio Hall klaagt Sinéad O'Connor aan

Arsenio Hall eist vijf miljoen dollar van Sinéad O'Connor. De presentator en komiek heeft de zangeres aangeklaagd wegens laster na uitspraken die zij deed over zijn betrokkenheid bij de dood van Prince.

De Amerikaanse showzender E! heeft de aanklacht in handen. "De wanhopige, aandachtzoekende Sinéad O'Connor heeft kwaadwillig bizarre uitlatingen gepubliceerd over komiek Arsenio Hall", zo staat in het document dat donderdag is ingediend in een rechtbank in Los Angeles.

In twee verschillende Facebookposts beschuldigt de Ierse zangeres Hall er niet alleen van de drugsleverancier van Prince te zijn geweest, maar beweert ze ook dat de presentator haar in de jaren 90 heeft geprobeerd te drogeren tijdens een feestje in het huis van Eddie Murphy.

Arsenio Hall klaagt Sinéad O'Connor aan
Arsenio Hall klaagt Sinéad O'Connor aan (Foto: BuzzE)

Twee miljoen mensen naar Soldaat van Oranje

De teller van het aantal bezoekers voor Soldaat van Oranje - De Musical komt deze maand op 2 miljoen. Deze mijlpaal wordt maandag 16 mei verwacht, dan speelt de cast de 1830ste voorstelling. Daarmee gaat de musical al ver over het record van meeste bezoekers ooit (1,8 miljoen) voor een Nederlandse musical heen.

Soldaat van Oranje - De Musical in de TheaterHangaar in Katwijk was voor het eerst te zien op 10 oktober 2010. "Het is voor ons niet te bevatten dat we het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden dan aan twee miljoen bezoekers hebben mogen vertellen" zegt producent Fred Boot. "We proberen het nooit gewoon te gaan vinden en doen er alles aan om de kwaliteit van de voorstelling op het hoogste niveau te houden. Wij zijn ongelooflijk trots en dankbaar dat het publiek ons nog altijd zo waardeert."

De musical kon eerder al het record voor langstlopende voorstelling in de Nederlandse theaters op zijn naam schrijven.

Twee miljoen mensen naar Soldaat van Oranje
Twee miljoen mensen naar Soldaat van Oranje (Foto: BuzzE)

Koning houdt toespraak in Europees Parlement

Koning Willem-Alexander houdt woensdag 25 mei een toespraak in het Europees Parlement. Hij doet dat tijdens een plenaire vergadering ter gelegenheid van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

Willem-Alexander spreekt het parlement toe voorafgaand aan zijn ontmoeting met Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement (EP). De koning gaat ook in gesprek met de fractievoorzitters van het parlement en de Nederlandse Europarlementariërs. Het bezoek wordt afgesloten met een bijeenkomst op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie (PVEU) met medewerkers van de PVEU en medewerkers van de Nederlandse ambassade. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vergezelt de koning.

Nederland is in de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie.

Koning houdt toespraak in Europees Parlement
Koning houdt toespraak in Europees Parlement (Foto: ANP)

Medewerkers Clinton gehoord door FBI

De FBI heeft verscheidene medewerkers van Hillary Clinton ondervraagd over haar gebruik van een persoonlijke e-mailserver als minister van Buitenlandse Zaken. De Democratische presidentskandidate zelf zal in de komende weken waarschijnlijk ook worden verhoord, meldt CNN.

Een van de ondervraagden is Huma Abedin, de vicevoorzitter van Clinton's presidentscampagne.

Het nu negen maanden durende onderzoek richt zich op de vraag of Clinton de wet heeft overtreden door als minister meer dan 2000 e-mails met geheime overheidsinformatie te verzenden en ontvangen op een server in haar woning in de staat New York. Om veiligheidsredenen had zij als minister een e-mailadres van de overheid moeten gebruiken.

Medewerkers Clinton gehoord door FBI
Medewerkers Clinton gehoord door FBI (Foto: ANP)

Matthijs van Nieuwkerk wijst column bij AD af

Hans Nijenhuis had dolgraag Matthijs van Nieuwkerk gestrikt voor een column in het AD. Maar dat gaat helaas niet door, vertelt de nieuwe hoofdredacteur van het AD aan de Volkskrant.

"We wilden graag dat Matthijs columns voor ons zou schrijven, maar dat gaat niet door, hoorde ik vanmorgen", aldus Nijenhuis. "De krant moet meer smoel krijgen. Als je mensen vraagt om twee columnisten van de Volkskrant of De Telegraaf te noemen, lukt dat. Dat is bij ons niet zo."

De nieuwe hoofdredacteur wil dan ook columnisten aantrekken die de krant een gezicht geven. "Matthijs was een van de kandidaten. Het is voor hem jammer genoeg toch te moeilijk om het te combineren met zijn andere werk. Het goeie aan hem is dat hij mensen enthousiast kan maken voor dingen waarvan ze niet eens wisten dat ze bestonden."Volgens Nijenhuis had zijn 'enthousiaste toon' goed bij het AD gepast.

Matthijs van Nieuwkerk wijst column bij AD af
Matthijs van Nieuwkerk wijst column bij AD af (Foto: BuzzE)

Arrow-acteur komt uit de kast

Colton Haynes, bekend uit series Teen Wolf en Arrow, valt op mannen. Dat bevestigt de acteur in een interview in tijdschrift Entertainment Weekly.

Volgens Colton heeft hij zowel in zijn werk als in privésfeer nooit een geheim gemaakt van zijn geaardheid. Toch overviel het hem toen in januari iemand hem op social medium Tumblr aansprak op zijn 'geheime homo-verleden'. De 27-jarige acteur antwoordde daarop "was het een geheim dan?" maar besloot verder geen uitspraken te doen.

"Ik was er gewoon nog niet klaar voor hiermee in het nieuws te komen", zegt hij daar nu over. "Maar het voelde alsof ik mensen teleurstelde door niets te zeggen." Het voormalig model moest na het Tumblr-incident behandeld worden voor een angststoornis. Na een aantal maanden therapie was hij klaar voor een echte coming out. "Ik ben nu eindelijk op dat punt en dat maakt me gelukkiger en gezonder dan ooit."

Arrow-acteur komt uit de kast
Arrow-acteur komt uit de kast (Foto: BuzzE)

Heidebrand bij Hoog Soeren

In Hoog Soeren is vrijdagochtend een heidebrand uitgebroken. De brandweer is met veel materieel uitgerukt om te voorkomen dat de brand zich verder uitbreidt.

"Dat is onze belangrijkste prioriteit op dit moment", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Er is daarom een tweede peloton naar het gebied gestuurd. Er komen vier extra blusvoertuigen speciaal voor natuurbrandbestrijding bij. Ook is er extra materieel voor waterwinning onderweg. Een politiehelikopter biedt ondersteuning met beelden vanuit de lucht.

Omdat het erg droog is in de natuurgebieden heeft de brandweer code oranje afgegeven vanwege brandgevaar voor vooral Zeeland, een deel van Brabant, Gelderland en Overijssel .

Heidebrand bij Hoog Soeren
Heidebrand bij Hoog Soeren (Foto: ANP)

Eerste partijcongres Noord-Korea sinds 1980

In Noord-Korea is vrijdagochtend (lokale tijd) het zevende congres van de heersende Arbeiderspartij begonnen, meldt de BBC.

Duizenden gedelegeerden zijn naar de hoofdstad Pyongyang gekomen om hun steun te betuigen aan het staatshoofd Kim Jong-un. Die zal het congres gebruiken om zijn positie te verstevigen en Noord-Korea uit te roepen tot kernmacht. Daarnaast zal hij zijn economische en militaire beleid voor de komende jaren uitstippelen.

Ook kiezen de afgevaardigden een nieuw Centraal Comité, dat op zijn beurt een politbureau benoemt en belangrijke politieke functies verdeeld. Volgens sommige experts zal Kim zijn zus Yo-jong, met wie hij in Zwitserland studeerde, een belangrijke functie geven.

Het laatste partijcongres werd in 1980 gehouden, toen Kims vader Kim Jong-il werd aangewezen als opvolger van de oprichter van Noord-Korea, Kim Il-sung.

Eerste partijcongres Noord-Korea sinds 1980
Eerste partijcongres Noord-Korea sinds 1980 (Foto: ANP)

'Miljoenenverlies Nederlandse investeerders'

Een investeringsproject van zo'n 150 Nederlandse investeerders en het hedgefonds GO Capital heeft waarschijnlijk geleid tot een verlies van tientallen miljoenen euro's. Dat schrijven Trouw en het FD vrijdag op basis van gegevens uit de Panama Papers.

De investeerders staken vanaf 2005 minstens 26 miljoen euro in CBp Carbon Industries. GO Capital legde vanaf 2006 een soortgelijk bedrag op tafel. CBp zou het geld gebruiken om oude autobanden milieuvriendelijk te recyclen, een techniek die tegenwoordig veelvuldig wordt toegepast. CBp, dat in 2012 een doorstart maakte via het bedrijf Carbon Green Renewables, heeft echter geen band gerecycled.

Carbon Green Renewables werd op de Britse Maagdeneilanden gevestigd door het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. In de administratie van dat kantoor, de Panama Papers, zijn de namen van zo'n tachtig investeerders opgedoken. Zij bezitten gezamenlijk een kwart van het bedrijf en hopen na een mogelijke verkoop nog een deel van hun inleg terug te zien.

'Miljoenenverlies Nederlandse investeerders'
'Miljoenenverlies Nederlandse investeerders' (Foto: ANP)

Seriemoordenaar VS schuldig verklaard

Een 63-jarige Amerikaan is donderdag door een jury schuldig bevonden aan de moord op negen vrouwen en een meisje in een periode van ruim twintig jaar. Volgens Amerikaanse media zal een rechtbank in Los Angeles later bepalen of de man de doodstraf krijgt.

Lonnie David Franklin kwam in 2010 boven als verdachte van een reeks moorden in de jaren zeventig en tachtig door nieuwe DNA-technieken. Omdat er zoveel tijd tussen de moorden zit, heeft hij de bijnaam de "lugubere slaper" gekregen.

Franklin was onder andere werkzaam als chauffeur van een vuilniswagen maar werkte ook enige tijd in de garage van de politie in Los Angeles. Zijn slachtoffers waren vooral jonge zwarte vrouwen in het centrum van die stad. Hij wurgde hen of schoot hen dood en liet ze achter in steegjes.

Seriemoordenaar VS schuldig verklaard
Seriemoordenaar VS schuldig verklaard (Foto: ANP)

Medivh en Chromie komen naar Heroes of the Storm

Blizzard heeft per ongeluk een filmpje geplaatst op hun YouTube-pagina voor Heroes of the Storm, waarin twee nieuwe heroes te zien zijn. Het gaat hier om twee heroes uit het Warcraft-universum, namelijk Medivh en Chromie. Ook zijn er een aantal nieuwe mounts en een widowmaker-skin voor Nova getoond.

Medivh is een van de bekendste en machtige archmages die Azeroth ooit gekend heeft en speelde een grote rol in zowel Warcraft: Orcs versus Humans en Warcraft III. Chromie, de bijnaam van Chronormu, is een vrouwelijke bronze dragonflight die een hoofdrol had in de berechting van Garrosh Hellscream tussen Mists of Pandaria en Warlords of Draenor. Welke rollen de twee gaan vervullen is niet bekend, maar vermoedt wordt dat Medivh een specialist wordt terwijl Chromie de rol gaat vervullen van ranged assassin.

Het filmpje is inmiddels door Blizzard offline gehaald. Gelukkig was iemand op reddit zo vriendelijk om een directe link te posten.

Medivh
Medivh en Chromie komen naar Heroes of the Storm

Toekomst Supergirl afhankelijk van bezuinigingen

Hoewel Les Moonves, topman bij tv-zender CBS, onlangs meldde dat Supergirl een tweede seizoen zou krijgen, bleek dat al snel een voorbarige uitspraak. De toekomst van de serie is namelijk nog niet bepaald, en een keuze kan afhangen van budgettaire factoren.

Supergirl is de enige van de door Greg Berlanti geproduceerde DC Universe tv-series die niet op The CW wordt uitgezonden en niet in Vancouver wordt opgenomen, en beide factoren zouden kunnen veranderen. De serie deed het in het inmiddels afgeronde eerste jaar op CBS namelijk niet geweldig in de kijkcijfers. Hoewel de eerste aflevering bijna 13 miljoen Amerikaanse kijkers had, daalde dit aantal tot de helft van dat getal tegen het einde van het seizoen. Dit is echter nog altijd meer dan Arrow en The Flash, series die op The CW worden uitgezonden en schommelen tussen de 2 en 3 miljoen kijkers per aflevering.

Dankzij de licentieconstructie tussen CBS en producent Warner Bros. is Supergirl voor CBS een duurdere serie dan de andere series voor The CW zijn. Ook het feit dat Supergirl wordt opgenomen in Burbank en Los Angeles, terwijl de andere series vanuit het goedkopere Vancouver komen, draagt bij aan het prijsverschil. Er bestaat daarom de mogelijkheid dat Supergirl van zender en productielocatie verhuist om alsnog doorgang te kunnen vinden, maar de betrokken topmensen moeten hierover nog een besluit nemen. Mocht Supergirl verhuizen naar The CW, dan zal het lagere budget ook gedekt moeten worden door aanvullende bezuinigingen.

CBS heeft over twee weken de jaarlijkse 'upfront'-presentatie, waarin de plannen voor het nieuwe tv-seizoen worden bekendgemaakt. Verwacht wordt dat tegen die tijd een besluit over Supergirl is genomen. Mocht CBS de serie vaarwel zeggen, dan is de serie vermoedelijk welkom bij The CW. Supergirl werd tijdens de ontwikkeling initieel aangeboden aan The CW, maar daar werd toen voor het aanbod bedankt. Naar verluidt hadden CW-topmensen daar later spijt van. Ook zou het jonge kijkerspubliek voor de serie goed passen bij de zender, plus natuurlijk dat de andere DCTV-series daar al te zien zijn; naast Arrow en The Flash is ook Legends of Tomorrow een CW-serie, en iZombie, een DC/Vertigo-productie die óók in Vancouver wordt opgenomen maar niet direct over DC Universe-personages gaat, is eveneens op de zender te zien.

Supergirl

Win 10 update verstoort Counterstrike-livestream

Pro-gamer Erik Flom (@fl0mtv op Twitter) was bezig met een van zijn 10-uur sessies Counterstrike en haalde een persoonlijk record van 130.000 kijkers op Twitch. Toen besloot Windows 10 om te gaan updaten. Flom verklaart dat hij alles uit had staan met betrekking tot de updates, maar het kan geen kwaad dat nog eens na te lopen.

Gamescom zoekt vrijwilligers

Van 17 tot 21 augustus is er in Keulen een van de grootste gamebeurzen van de wereld: gamescom. Tegelijkertijd wordt op dezelfde locatie de Game Developers Conferentie Europa gehouden. Mocht je dit spektakel van dichtbij willen meemaken, dan kun je een kaartje kopen of achter de schermen meehelpen.

De kaartjes voor bezoekers van gamescom zijn €13,50 voor donderdag of vrijdag en €18,- voor liefhebbers van de weekend-drukte. De thuisblijvers worden sowieso op de hoogte gehouden, want FOK! is traditiegetrouw aanwezig op gamescom en de Game Developers Conferentie.

Gamescom header

Giro d'Italia vrijdag van start in Apeldoorn

De Giro d'Italia vertrekt vrijdagmiddag op Nederlandse bodem. In Apeldoorn staat een tijdrit van iets minder dan tien kilometer op het programma, met de finish op de Loolaan. 

Om 13.45 uur bijt de Italiaan Fabio Sabatini van Etixx-QuickStep het spits af door als eerste renner van start te gaan. De overige 197 renners vertrekken steeds één minuut na hun voorganger, met de Australiër Michael Hepburn die om 17.02 uur als laatste zijn duivels mag ontbinden. 

Voorbeschouwingen, wedkantoren en fans zijn het er grofweg wel over eens dat het een tweestrijd lijkt te gaan worden: Fabian Cancellara, de tijdritkoning van de laatste tien jaar, tegen de Nederlandse favoriet Tom Dumoulin. Vervolgens is er een heel rijtje outsiders, zoals het Zwitserse toptalent Stefan Küng, de Nederlander Jos van Emden, de Luxemburger Bob Jungels en de Oostenrijker Mathias Brändle. Ook Hepburn en Martijn Keizer worden nog enige kans toegedicht, de rest lijkt weinig kans op de zege te hebben. 

Starttijden Nederlanders en belangrijkste klassementsrenners

Starttijd Renner Ploeg
13:45 Fabio Sabatini (ITA) Etixx-QuickStep
13:51 Tom Stamsnijder (NED) Team Giant-Alpecin
13:57 Moreno Hofland (NED) Team LottoNL-Jumbo
14:13 Albert Timmer (NED) Team Giant-Alpecin
14:19 Twan Castelijns (NED) Team LottoNL-Jumbo
14:20 Matthias Brändle (AUT) IAM Cycling
14:41 Bram Tankink (NED) Team LottoNL-Jumbo
15:25 Maarten Tjallingii (NED) Team LottoNL-Jumbo
15:47 Martijn Keizer (NED) Team LottoNL-Jumbo
15:55 Boy van Poppel (NED) Trek-Segafredo
16:31 Jos van Emden (NED) Team LottoNL-Jumbo
16:44 Ilnur Zakarin (RUS) Team Katusha
16:46 Mikel Landa (ESP) Team Sky
16:47 Tom Dumoulin (NED) Team Giant-Alpecin
16:48 Alejandro Valverde (ESP) Movistar Team
16:49 Rafal Majka (POL) Tinkoff
16:50 Pim Ligthart (NED) Team LottoNL-Jumbo
16:53 Steven Kruijswijk (NED) Team LottoNL-Jumbo
16:55 Rigoberto Uran (COL) Cannondale Pro Cycling Team
16:56 Vincenzo Nibali (ITA) Astana Pro Team
16:58 Stefan Küng (SUI) BMC Racing Team
17:01 Fabian Cancellara (SUI) Trek-Segafredo
17:02 Michael Hepburn (AUS) Orica-GreenEdge

De volledige startlijst is hier te vinden. Om vragen te stellen of gewoon mee te praten over de Giro kun je uiteraard in het speciale topic op het forum terecht, dat hier is te vinden. 

CoD en Battlefield hebben trailer-battle

Vorige week kwam de trailer uit voor de aanstaande Call of Duty : Infinite Warfare. De fans zijn er niet erg van onder de indruk, want de trailer wordt massaal gedownvote op YouTube. Ook enkele ontwikkelaars van concurrent Battlefield lieten hun mening weten via Twitter en werden meteen teruggefloten.

Fans van Call of Duty vinden de futuristische aanpak iets te ver doorgevoerd in Call of Duty : Infinite Warfare en jutten elkaar op om een ‘duimpje naar beneden’ te geven. Op het moment staat de trailer op 425.000 downvotes. Dat is behoorlijk wat. Eurogamer maakte het volgende overzicht.

Downvote overzicht CoD

Ontwikkelaars Roland Smedberg, Julian Manalov en Randy Evans van DICE, degenen achter Battlefield, tweeten meteen na het verschijnen van de trailer wat zij ervan vonden. Dat liegt er niet om. Vrijwel direct werden de tweets weer verwijderd.

DICE Julian tweet

 DICE Roland tweet 1

DICE Roland tweet 2

DICE Roland tweet 3

Nu hebben Smedberg en Evans hun excuses publiekelijk aangeboden via Twitter. Aangezien hun tweets zo snel waren verdwenen, mag je aannemen dat de excuses vanuit hogerhand zijn gestimuleerd.

Vanavond om 22:00 komt de trailer voor de nieuwe Battlefield uit. Na al dit gedoe moet dat wel een prachtig en grafisch hoogstaand stukje beeldporno worden. Anders zet DICE zichzelf een beetje voor schut. Hierbij alvast een kleine teaser.

 

Alden Ehrenreich is de nieuwe Han Solo

De 26-jarige Alden Ehrenreich is de nieuwe Han Solo. Zijn casting werd gisteren bekend via Deadline, die zijn naam al een tijdje in de geruchtenmolen had draaien.

Ehrenreich zal Solo spelen in een Star Wars Anthology-film, een film buiten de hoofdfilms om, waar het deze december te verschijnen Rogue One er ook eentje van is. De Solofilm krijgt vermoedelijk de titel Han Solo: A Star Wars Story en wordt op dit moment voorbereid door Phil Lord en Christopher Miller. Han Solo zal in dit verhaal jonger zijn dan in A New Hope, waarin een toen 34-jarige Harrison Ford de rol beroemd maakte.

Ehrenreich was eerder dit jaar te zien in Hail, Caesar! van Joel en Ethan Coen, waarin hij de acteur Hobie Doyle speelde. Eerder speelde hij rollen in Blue Jasmine, Beautiful Creatures en Supernatural. Het is niet bekend wanneer de opnames voor de Solofilm van start gaan.

Alden Ehrenreich
Alden Ehrenreich

Atleet verkoopt verplicht afgedekte sponsorruimte op huid

De Amerikaanse hardloper Nick Symmonds heeft een stukje huid op zijn schouder via eBay verkocht als sponsorruimte. De middellangeafstandsloper verkocht '58 vierkante centimeter huid op een olympiër' via de veilingsite en kreeg daar uiteindelijk $21.800 voor.

De winnaar bleek John Legere, CEO van telecombedrijf T-Mobile. Er zit wel een klein minpuntje aan voor de koper: de reclame op de huid van Symmonds zal niet te zien zijn tijdens officiele wedstrijden. "Vanwege gedateerde regelgeving zal ik tape moeten plakken op elke vorm van reclame op mijn huid tijdens wedstrijden van de wereldwijde of Amerikaanse atletiekbond en de Olympische Spelen, behalve de logo's van de officiele kledingfabrikanten", legt een gefrustreerde Symmonds op eBay alvast uit. 

Tijdens de Spelen van 2012 deed de Amerikaan hetzelfde en moest de voor elfduizend dollar verkochte sponsorruimte ook afgedekt worden. Volgens hem zorgde dat echter juist voor veel meer aandacht voor Hanson Dodge Creative, het bedrijf dat de ruimte kocht. De winnaar van WK-zilver op de 800 meter in 2013 is van plan om T-Mobile dan ook zeker genoeg aandacht te geven: "Ik begrijp dat deze regels een investering in een atleet lastig maken, maar wees gerust, ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het de winnaar van de veiling meer dan genoeg oplevert."

Symmonds moet zich overigens nog wel plaatsen voor de Spelen van Rio de Janeiro. Dat moet in juli gebeuren tijdens de Amerikaanse trials - de selectiewedstrijden voor de Spelen. 

Victoria Beckham zong niet met Spice Girls

Terwijl de ander Spice Girls hard hun best deden hun hits zo mooi mogelijk ten gehore te brengen, stond de microfoon van Victoria Beckham tijdens concerten doorgaans niet eens aan.

De mode-ontwerpster gaf dat donderdag zelf toe tijdens de opening van een tentoonstelling van Vogue in Londen. "De producers zetten mijn geluid uit en lieten alleen de anderen zingen", vertelde Victoria aan een verslaggever van de Britse krant The Sun. De voormalig Spice Girl onthulde ook dat het grootste gedeelte van het kledingbudget van de groep naar haar outfits ging. "De andere meiden kregen hun kleding gratis, omdat het rotzooi was. Dus bleef er meer over voor Gucci-jurkjes voor mij."

De echtgenote van David Beckham haakte onlangs als eerste af bij gesprekken over een Spice Girl-reünie. Ook Melanie C heeft inmiddels aangegeven niet langer beschikbaar te zijn voor een eenmalige terugkeer van de band, die was gepland rond het twintigjarige jubileum van debuutsingle Wannabe.

Victoria Beckham zong niet met Spice Girls
Victoria Beckham zong niet met Spice Girls (Foto: BuzzE)

'Tientallen doden bij verovering dorp Syrië'

Bij de verovering door rebellen van een strategisch belangrijk dorp ten zuiden van het Syrische Aleppo zijn 73 mensen om het leven gekomen. Dit meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag.

De opstandelingen, waaronder het aan al-Qaeda gelinkte Nusra Front, lanceerden donderdag een aanval op regeringstroepen in het dorp Khan Touman. De plaats is belangrijk vanwege de ligging bij de snelweg Damascus-Aleppo.

'Tientallen doden bij verovering dorp Syrië'
'Tientallen doden bij verovering dorp Syrië' (Foto: ANP)

Schultz (VVD) keert niet terug als minister

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) stopt na de huidige kabinetsperiode als minister. Dat schrijft het AD vrijdag. De 45-jarige bewindsvrouw van de VVD is bezig aan haar vijfde periode als lid van een kabinet.

"Ik weet dit al heel lang", vertelt Schultz in het AD. "Drie periodes ben ik staatssecretaris geweest en in twee kabinetten minister. Goed om iets anders te gaan doen. Dit is een prachtige en eervolle baan, maar het is tijd voor nieuwe mensen op het ministerie van Infrastructuur en Milieu."

Schultz, die nog niet weet wat ze hierna gaat doen, was voor ze naar Den Haag kwam onder meer wethouder in Leiden en directeur zorg-inkoop bij Achmea Zorg.

Schultz (VVD) keert niet terug als minister
Schultz (VVD) keert niet terug als minister (Foto: ANP)

Verplaatsing spoorbrug is grote operatie

Het belooft vrijdagavond en -nacht een spectaculaire operatie te worden. De nieuwe spoorbrug bij Muiderberg wordt met speciale voertuigen op zijn plaats gereden. De A1 gaat daarvoor vrijdagavond vanaf 20.00 uur in beide richtingen dicht tussen Diemen en knooppunt Muiderberg. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de spoorbrug het grootste object dat ooit door mensen is verplaatst.

Het gevaarte, dat sinds 2014 naast de snelweg werd opgebouwd, wordt verplaatst over een afstand van zo'n 400 meter. Dat gebeurt met een slakkengangetje van 1 meter per minuut. De verplaatsing zal rond de zes uur in beslag nemen. Daarna moet de snelweg weer in orde worden gemaakt. Voor de verplaatsing van de brug worden vangrails en verlichting weggehaald, die moeten weer worden teruggezet. Ook kan eventuele asfaltschade worden gerepareerd. Zaterdag om 12.00 uur gaat de A1 bij Muiderberg dan weer open.

De spoorbrug is 255 meter lang en 55 meter hoog. Hij weegt 8400 ton en bevat volgens Rijkswaterstaat net zoveel staal als de Eiffeltoren.

Verplaatsing spoorbrug is grote operatie
Verplaatsing spoorbrug is grote operatie (Foto: ANP)

Facebook voegt bloem toe voor Moederdag

Facebook introduceert rond Moederdag een tijdelijke reactiemogelijkheid in de vorm van een bloemetje. Volgens techsite The Verge ontdekte een gebruiker de mogelijkheid in de broncode van Facebook.

Het bedrijf liet daarop een verklaring uitgaan waarin het toegeeft te experimenteren met tijdelijke reacties. Eerder dit jaar breidde het sociale medium de mogelijkheden voor reacties al flink uit: naast een gewone smiley kunnen gebruikers nu onder meer een boze, verdrietige of hard lachende emoticon achterlaten onder een bericht.

De paarse bloem voor Moederdag is volgens Facebook niet in alle landen beschikbaar. De optie zal na een aantal dagen weer verdwijnen, maar eerder geplaatste bloemen blijven wel zichtbaar.

Facebook voegt bloem toe voor Moederdag
Facebook voegt bloem toe voor Moederdag (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: nog meer zon

Het weer van gisteren zet zich ook vandaag voort; het blijft zonnig met een zuidoostelijke wind, waardoor er zelfs nog wat warmere lucht word aangevoerd. Hierdoor kan het vandaag rond de 20 a 24 graden worden, wellicht wordt zelfs de 25 nog even aangetikt in het zuidoosten. 

Zon op 05:59
Zon onder 21:14
Zonkracht

 5 / 3 

Aangezien de mooiweerfoto's op zich laten wachten, maar eentje uit het archief van qltel. Een boom die zo scheef gegroeid is dat hij over de weg hangt.

Over de weg gegroeide boom (Foto: qltel)
Over de weg gegroeide boom (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1889 De Eiffeltoren werd officieel geopend. 
 1937 De zeppeling Hindenburg ging in vlammen op bij de landing in Lakehurst
 1970 Feyenoord versloeg Celtic met 2-1 en sleepte daardoor als eerste Nederlandse club de Europa Cup I in de wacht. 
1994 De Kanaaltunnel werd officieel geopend door Fran¢ois Mitterrand en Koningin Elizabeth II. 
 2002 Volkert van de Graaf schoot op het mediapark in Hilversum Pim Fortuyn dood. 


Het 8-uur journaal van 6 mei 2002

Gewonden bij massale vechtpartij azc Goirle

Bij een vechtpartij in een asielzoekerscentrum in het Noord-Brabantse Goirle zijn donderdagnacht twee minderjarige asielzoekers aangehouden. Dat meldt de Tilburgse politie.

Beide arrestanten liepen in de vechtpartij een steekwond op. Een moest voor behandeling naar het ziekenhuis, de ander werd direct overgebracht naar het bureau.

Bij de vechtpartij waren zo'n 12 minderjarige asielzoekers betrokken, die elkaar met messen en stokken te lijf gingen. Ook werden vernielingen aangericht in de tijdelijke opvanglocatie.

De toedracht is nog niet bekend.

Gewonden bij massale vechtpartij azc Goirle
Gewonden bij massale vechtpartij azc Goirle (Foto: ANP)

Trump: Groot-Brittannië beter af buiten EU

Donald Trump denkt dat Groot-Brittannië beter af is buiten de Europese Unie. Dit zei de Republikeinse presidentskandidaat donderdagavond (lokale tijd) in een interview met Fox News.

"Persoonlijk zou ik zeggen dat ze beter af zijn zonder, maar dat zeg ik niet als een aanbeveling, het is slechts mijn gevoel", aldus Trump, die verder benadrukte dat de Britten zelf de keuze moeten maken.

De huidige Amerikaanse president Barack Obama pleitte onlangs nog voor het behoud van het Britse lidmaatschap van de EU. Zijn bezoek van april aan het land had vooral tot doel die boodschap aan de Britten over te brengen.

Groot-Brittannië stemt op 23 juni over de vraag of het Europese Unie zal verlaten.

Trump: Groot-Brittannië beter af buiten EU
Trump: Groot-Brittannië beter af buiten EU (Foto: ANP)

SpaceX gaat het weer doen

SpaceX zal in de ochtend weer een eerste trap laten landen op een drone-schip na de lancering van een satelliet.

Volgens SpaceX zelf zal deze landing weer een hoog risico op falen hebben, omdat er een satelliet in een baan om de aarde gebracht wordt. Dit betekent dat de snelheid en hitte bij terugkomst groter is dan bij de vorige maand geslaagde landing na de bevoorrading van het ISS. De vorige keer dat SpaceX sprak over een landing die waarschijnlijk ging mislukken om dezelfde reden, mislukte de landing inderdaad. Doordat een landingspoot niet vastzat bij de landing wat veroorzaakt werd door de hitte.

Om 7:20 zal de lancering zijn, enkele minuten later zal de landing plaatsvinden.

Sleutelen aan het werk van God

De wetenschap komt steeds meer te weten over ons DNA. Het zal wellicht niet lang meer duren of men is in staat om een overzicht te geven van het DNA van het kind dat nog geboren moet worden. En daar kan men dan lekker aan sleutelen. Wat moet erin blijven en wat moet eruit en wat voor leuke dingen kan ik er verder nog mee doen? Het is natuurlijk aan de ouders om dat te bepalen, maar als ik bedenk hoe veel ouders nu al met de toekomst van hun kinderen omspringen dan ben ik bang dat we gekke dingen gaan meemaken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.