Sleutelen aan het werk van God

De wetenschap komt steeds meer te weten over ons DNA. Het zal wellicht niet lang meer duren of men is in staat om een overzicht te geven van het DNA van het kind dat nog geboren moet worden. En daar kan men dan lekker aan sleutelen. Wat moet erin blijven en wat moet eruit en wat voor leuke dingen kan ik er verder nog mee doen? Het is natuurlijk aan de ouders om dat te bepalen, maar als ik bedenk hoe veel ouders nu al met de toekomst van hun kinderen omspringen dan ben ik bang dat we gekke dingen gaan meemaken.

Wat is er handiger dan een kind dat licht geeft? In de toekomst schijnt het mogelijk te zijn via een ingreep in het DNA. Makkelijk, want je raakt je kind niet meer zo snel kwijt in het donker en met een beetje fantasie kun je het dan ook op de fiets gebruiken. Mama met voorop de kleine Hans die een wit licht uitstraalt en achterop de kleine Erna die een rode lichtgevende kop heeft. Dat scheelt batterijen. Als de kinderen ouder worden dan hebben ze er misschien nog wat aan in de disco.

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan verbonden, want je wilt niet altijd zichtbaar als je met je vriendje in het donker wat leuks wilt doen en pa en ma weten niet wat je later wilt worden. Een beveiliger die licht geeft is niet handig. Dan kun je in ieder geval niet ‘s nachts werken. Een voordeel is dan weer dat de juffrouw op school niet tegen de ouders kan zeggen dat hun kind niet bepaald een licht is. Waarschijnlijk noemen ze dan een lichtgevende homo een ‘flikkerlicht’. Maar wacht even, worden er dan nog wel homo’s en lesbiennes geboren?

Als men de kinderen voor de geboorte al wil verbeteren, wat gaat er dan allemaal gebeuren? Kunnen ouders met wensenlijstjes komen? Dan krijg je misschien wel ruzie in huis. Als het een jongen wordt en pa is toevallig een fan van het wielrennen, dan wil hij misschien wel meteen maar een flinke gendoping voor het toekomstige wielrennertje. Maar ma ziet er niets in en wil juist dat hij een beroemde modeontwerper wordt, zodat hij mooie kleren voor haar kan maken. Dat vergt echter heel andere genen dan die van een wielrenner. Ik hoor het pa al zeggen: ‘Er komen hier geen homo’s in huis!’. Het kan dan goed zijn dat de ouders al voor de geboorte gescheiden zijn en dat er een gewoon normaal jongetje op de wereld komt dat later arts wordt en zich bezig houdt met onderzoek naar genetisch materiaal.

Krijgen we straks in Nederland allemaal blonde kinderen met blauwe ogen? Een soort Übermenschen?  Ik denk het niet, want iedere ouder heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren natuurlijk. Ik zie het al voor me: Caroline en Wouter komen voor het praatje bij de arts. Een beetje hakkelend begint Caroline het gesprek. ‘Tja, eh, dokter, we hebben samen overlegd en nu we weten dat het een jongetje wordt zouden we het leuk vinden als hij op George Clooney zou lijken maar dan met een penis van 25 centimeter. Is dat mogelijk?’ Dus dat is al geen kindje met blond haar en blauwe ogen.

Kunnen straks ook karaktereigenschappen worden ‘verbeterd’? Dan zal je zien dat ouders willen dat de puberteit een beetje kalm gaat verlopen, maar kan dat ook of wordt dat meer bepaald door de hormoonhuishouding? De puberteit is een lichamelijke en geestelijke ontwikkeling dus je zou er misschien wel aan kunnen rommelen, maar moeten we dat dan willen?

Komen er in de toekomst particuliere klinieken waar ouders met hun wensenlijstjes terecht kunnen? Net zoals er nu ook al van die klinieken zijn voor plastische chirurgie. Voor borstvergrotingen bijvoorbeeld. En dat gaat niet altijd goed.

Momenteel is er ook onderzoek naar het verbeteren van gewassen via gentherapie. Zo probeert men een glutenvrije tarwe te ontwikkelen zodat mensen geen glutenallergie meer kunnen krijgen. Dat is dus eigenlijk weggegooid geld, want als je al kunt sleutelen aan het DNA van ongeboren kinderen, maak die dan meteen vrij van glutenallergie.

Ik ben echt niet tegen dit soort ontwikkelingen, maar ik denk dat we nu al moeten zorgen voor een heel stevige wetgeving. Want er zijn ook gevaren en dan bedoel ik niet eens medische gevaren.

Als er geen goede wetgeving is, dan zal je zien dat het bedrijfsleven straks met wensen komt. Het MKB zit op een gegeven moment te springen om personeel dat niet te hoge eisen stelt aan het salaris en dat de klant altijd beleefd te woord staat. Daar zijn bepaalde eigenschappen voor nodig. Als ouder weet je dan dat als je kind die eigenschappen krijgt, ze altijd verzekerd zijn van een baan in het midden- en kleinbedrijf.

Bij de politie hebben ze natuurlijk erg graag mensen die sterk en moedig zijn, die niet te veel nadenken, onderdanig aan de meerdere, geen hoge salariseisen hebben en die ook aardig zijn voor kinderen, want oom agent moet wel je beste vriend blijven.

Aan soldaten worden nog weer andere eisen gesteld. Die moeten helemaal niet nadenken en zichzelf desnoods opofferen voor de staat. Dat vergt weer andere eigenschappen.

Ik chargeer het natuurlijk, maar het zou me niets verbazen als het zonder goede wetgeving toch die  kant op zou gaan. Men is nu bezig met het ontwikkelen van robots. Dat hoeft dan ook niet meer. Die worden gewoon geboren.

Veel mensen schelden op dit moment op onze regering en als er een andere regering komt, dan schelden er weer veel mensen op die regering, maar pas op: er kan ook een regering aan de macht komen die gentherapie gaat misbruiken voor de eigen doelstellingen.

Gentherapie is goed om ervoor te zorgen dat bepaalde ziektes worden uitgebannen. Ik vind dat men niet verder moet en mag gaan. De toekomst kun je niet tegenhouden en de wetenschap zal op allerlei terreinen steeds meer te weten komen en meer kunnen. De atoombom is er ook gekomen na op zich onschuldig wetenschappelijk onderzoek naar neutronen. Wetenschappelijk onderzoek op zich zal niet snel gevaarlijk zijn, maar mensen kunnen de resultaten gaan misbruiken en meestal gebeurt dat dan ook. Misbruik van gentherapie mag in geen geval voorkomen.

Ik heb gelukkig zelf sterk DNA. Ik ben vrijwel nooit ziek. Er zijn geen vervelende erfelijke ziektes in de familie. Ik ben echter 1 meter 64 lang. Daar had men voor mijn geboorte misschien wat aan kunnen doen met gentherapie. Ik heb er echter geen enkel probleem mee. Je hebt in de bus en het vliegtuig meer beenruimte en bij lange vrouwen kun je gemakkelijk met je mond bij belangrijke onderdelen. Ik zat er dus echt niet op te wachten dat mijn ouders artsen aan me lieten sleutelen.