FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 mei 2016

Oorlogsslachtoffers herdacht in Nieuwe Kerk

Ongeveer 1500 mensen hebben woensdag tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Bij de herdenking waren onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte aanwezig. Hella de Jonge sprak er de jaarlijkse 4 meivoordracht uit.

De vrouw van cabaretier Freek de Jonge en dochter van de joodse scenarioschrijver Eli Asser vertelt over wat het maken van de documentaire 'Verlies niet de moed' met haar heeft gedaan. "Ik zit naast mijn negentigjarige vader aan tafel in zijn woonkamer in Amsterdam. We gaan proberen te praten over pijnlijke gebeurtenissen die hij zijn hele leven verzwegen heeft. Twee camera's staan op ons gericht. Ik werk aan een documentaire naar aanleiding van een doos die plotseling opdook bij de verhuizing van mijn vader. Door die vondst, het bleek het archief van mijn oudtante, was ik voor het eerst in mijn familiegeschiedenis geïnteresseerd geraakt."

Het is een geschiedenis van veel verlies in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl ze de documentaire draait, neemt de film steeds meer bezit van haar. Ze schrikt 's nachts soms wakker van gebeurtenissen uit het verleden van haar vader. Zo ontdekt ze onder meer naar wie ze is vernoemd: een klasgenote van haar vader, Hella Simonis. "In het weeshuis waar ze werkte had ze ongeveer vijftig joodse kinderen onder haar hoede. Toen deze kinderen in 1943 gedeporteerd werden, is ze vrijwillig meegegaan. Allen zijn in Sobibor vergast."

Aan de hand van verschillende voorbeelden geeft ze beeld aan de pijn die verlies met zich meebrengt.

Oorlogsslachtoffers herdacht in Nieuwe Kerk
Oorlogsslachtoffers herdacht in Nieuwe Kerk (Foto: ANP)

'Kosovaren visumvrij naar EU'

Kosovaren kunnen binnenkort zonder visum naar Europa reizen als het aan de Europese Commissie ligt. Het Balkanstaatje met circa 1,8 miljoen inwoners heeft volgens Brussel aan alle voorwaarden voldaan.

"Kosovo heeft veel vooruitgang geboekt", aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag. Hij zei te hopen dat de lidstaten en het Europees Parlement snel instemmen met het voorstel.

Als dat gebeurt, mogen Kosovaren met een biometrisch paspoort negentig dagen per zes maanden zonder visum naar de EU reizen voor bijvoorbeeld familiebezoek. Dat ligt ook in het verschiet voor inwoners van Turkije, Oekraïne en Georgië. Om te werken in de Europese Unie is overigens aparte toestemming vereist.

De onderhandelingen met het Balkanland over de visumvrijstelling gingen ruim vier jaar geleden van start. Critici stellen dat het nog te vroeg is, omdat Kosovo ver achterloopt bij de bestrijding van corruptie en misdaad. Op deze gebieden wordt het land scherp in de gaten gehouden door de Europese Commissie.

Brussel: Kosovaren visumvrij naar EU
'Kosovaren visumvrij naar EU' (Foto: ANP)

Estafette met bevrijdingsvuur uit Wageningen

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen om 00.00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken. Dat gebeurt op het 5 Mei plein voor Hotel de Wereld waar in 1945 over de capitulatievoorwaarden met de Duitsers werd onderhandeld.

Na de bevrijdingsvuurceremonie verspreiden verschillende loopgroepen het vuur via een estafette door heel Nederland. De groepen bestaan uit atletiekverenigingen, 4 en 5 meicomités, scholen, Oranjeverenigingen en andere organisaties. De aankomst van het bevrijdingsvuur in de eigen gemeente luidt op bijzondere wijze de lokale 5 mei-activiteiten in.

Estafette met bevrijdingsvuur uit Wageningen
Estafette met bevrijdingsvuur uit Wageningen (Foto: ANP)

Mogelijk eind aan WhatsApp-blokkades BraziliŽ

Een commissie in het parlement van Brazilië heeft een wetsvoorstel opgesteld om berichtendiensten zoals WhatsApp te beschermen tegen blokkades door de overheid. Als het voorstel wordt aangenomen kan de regering niet langer - zoals de laatste tijd vaker gebeurde - een berichtendienst blokkeren.

Een blokkade van WhatsApp die maandag werd ingesteld door een rechter werd door een andere rechter dinsdag teruggedraaid. Aanleiding voor de blokkade was een drugsonderzoek waarin de autoriteiten van WhatsApp gespreksinformatie eisten. Het bedrijf zei vanwege de versleuteling van berichten in WhatsApp niet aan deze eis te kunnen voldoen, waarna de berichtendienst op zwart ging. Het was al de tweede keer in vijf maanden dat een rechter besloot tot het blokkeren van de populaire app, die door grofweg de helft van alle Brazilianen wordt gebruikt.

Het wetsvoorstel moet nog door verscheidene parlementscommissies worden beoordeeld. Daarna wordt het in stemming gebracht in het Lagerhuis en de Senaat.

Mogelijk eind aan WhatsApp-blokkades Brazilië
Mogelijk eind aan WhatsApp-blokkades Brazilië (Foto: BuzzT)

'WC-wet VS strijdig met Civil Rights Act'

De omstreden 'wc-wet' die onlangs werd aangenomen in de Amerikaanse staat North Carolina is strijdig met de zogenoemde Civil Rights Act. Daar heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie het staatsbestuur woensdag voor gewaarschuwd, meldt de Charlotte Observer.

De wet stelt onder meer dat transgenders alleen gebruik mogen maken van het toilet dat aansluit bij het geslacht op hun geboortecertificaat. De wet is tegelijkertijd een verbod voor steden en andere lokale overheden om maatregelen te nemen om specifiek de rechten van homo's en transgenders te beschermen.

Volgens het ministerie schendt North Carolina daarmee het deel van de Civil Rights Act dat discriminatie op basis van sekse verbiedt. Het ministerie heeft de staat, die door Republikeinen wordt bestiert, tot maandag de tijd gegeven om te beloven de wet niet uit te voeren.

'WC-wet VS strijdig met Civil Rights Act'
'WC-wet VS strijdig met Civil Rights Act' (Foto: ANP)

Tesla krikt productie op

Tesla schroeft zijn productiedoelen op naar een half miljoen auto's per jaar in 2018. Dat is twee jaar eerder dan eerder aangegeven, zo maakte de automaker woensdag bekend.

Voor de 'uitdagende' planning is wel extra kapitaal nodig, aldus het bedrijf.

Tesla zag zijn omzet in het eerste kwartaal van dit jaar stijgen, van 939 miljoen dollar een jaar geleden tot bijna 1,2 miljard dollar.

Onder de streep noteerde het bedrijf een verlies van 282 miljoen dollar, tegenover 154 miljoen dollar verlies een jaar eerder.

Tesla krikt productie op
Tesla krikt productie op (Foto: BuzzT)

Erdogan wil 'te softe' premier dumpen

De Turkse regeringspartij AKP wil premier Ahmet Davutoglu vervangen als partijleider. Dat hebben bronnen bij de AKP woensdag gezegd. Voor de stemming wordt uiterlijk 6 juni een tussentijds partijcongres georganiseerd.

De laatste tijd zijn er meningsverschillen tussen de premier en president Recep Tayyip Erdogan in de openbaarheid gekomen. De twee zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering. De premier en president spraken woensdag ruim 1,5 uur met elkaar, maar over de bijeenkomst werden geen mededelingen gedaan.

Davutoglu werd lang gezien als het 'vriendelijke gezicht' van de hardere Erdogan. Volgens de Financial Times heeft de premier zich tot groot ongenoegen van de president gedistantieerd van Erdogans aanvallen op de persvrijheid en op academici.

Davutoglu zou juist hameren op het belang van het in goede banen leiden van de vluchtelingen-overeenkomst tussen de EU en Turkije. Spanningen tussen de hardere vleugel van de AKP met betrekking tot de Koerden zouden een wig tussen de president en zijn premier hebben gedreven.

Donderdag geeft Davutoglu een persconferentie over zijn politieke toekomst. Die kan van groot belang zijn voor het slagen van de vluchtelingendeal.  

'Turkse AKP wil nieuwe partijleider´
Erdogan wil 'te softe' premier dumpen (Foto: ANP)

140 miljoen voor KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding heeft vorig jaar 140,3 miljoen euro ontvangen. Van dat bedrag is 117 miljoen euro opgehaald door eigen fondsenwerving, 6 miljoen euro meer dan in 2014. Dat staat in het jaarverslag 2015 van KWF Kankerbestrijding.

"Wetenschappers weten steeds beter hoe kanker ontstaat en hoe we de ziekte moeten bestrijden en kunnen voorkomen. Die vooruitgang is hoopgevend. Dankzij alle gulle gevers komen we steeds dichter bij de dag dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker", zegt Michel Rudolphie, algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding.

Het grootste gedeelte van de opbrengsten werd vorig jaar verkregen uit donaties en giften (44,7 miljoen euro) en opbrengsten uit nalatenschappen (44 miljoen euro).

De collecte-opbrengst van KWF steeg voor het eerst sinds 2008. In 2015 werd op die manier 6.248.000 opgehaald, 21.000 euro meer dan een jaar eerder. Vorige maand was er een grote inzamelingsactie voor de kankerbestrijding met een liveshow op de televisie.

140 miljoen voor KWF Kankerbestrijding
140 miljoen voor KWF Kankerbestrijding (Foto: ANP)

IBM maakt quantumcomputeren openbaar

IBM maakt voor de allereerste keer quantumcomputeren beschikbaar voor het publiek via de cloud. Gebruikers kunnen op een quantumprocessor van het Amerikaanse technologieconcern onder meer experimenten uitvoeren.

IBM-wetenschappers hebben een quantumprocessor gemaakt waar gebruikers op kunnen komen via een nieuw platform voor quantumcomputeren die door gebruik te maken van de cloud van IBM te bereiken is vanaf elke desktop of mobiel apparaat. Gebruikers kunnen algoritmes en experimenten draaien op de quantumprocessor, met individuele qubits werken en simulaties van wat mogelijk zou kunnen zijn met quantumcomputeren verkennen.

Quantumcomputers werken fundamenteel anders dan de huidige computers. Een klassieke computer gebruikt bits om informatie te verwerken, waarbij iedere bit een nul of een één vertegenwoordigt. De bits van een normale computer worden in een quantumcomputer vervangen door quantum bits, ook wel qubits genoemd. Een qubit kan een één, een nul of beiden tegelijk representeren, ook wel bekend als een superpositie. Mede hierdoor kunnen quantumcomputers bepaalde berekeningen veel sneller doen dan de huidige computers.

De quantumprocessor is opgebouwd uit vijf supergeleidende qubits en is ondergebracht in het IBM T.J. Watson Research Center in New York. Door quantumcomputeren voor het publiek toegankelijk te maken hoopt IBM dat het voor onderzoekers en de wetenschappelijke wereld makkelijker wordt met innovaties te komen op dit gebied en nieuwe toepassingen van deze technologie te ontdekken.

IBM denkt dat quantumcomputeren de toekomst heeft en potentieel bepaalde problemen van de huidige supercomputers kan oplossen. Zo zouden cloudcomputersystemen volledig kunnen worden beschermd. Daarnaast zouden er bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen mee kunnen worden ontdekt en zou het de deur kunnen openen voor nieuwe facetten van kunstmatige intelligentie.

IBM maakt quantumcomputeren openbaar
IBM maakt quantumcomputeren openbaar (Foto: BuzzT)

Billboard eert Cťline Dion met oeuvreprijs

Céline Dion krijgt tijdens de uitreiking van de Billboard Music Awards op 22 mei een Icon Award voor haar gehele oeuvre.

De Icon Award wordt pas voor de vijfde keer uitgereikt. Dion treedt in de voetsporen van Neil Diamond, Stevie Wonder, Prince en Jennifer Lopez die de prijs tussen 2011 en 2014 mochten ophalen. Vorig jaar werd de award niet uitgereikt.

Dion komt niet alleen naar de ceremonie om het beeldje in ontvangst te nemen. Ze beklimt ook het podium om het Queen-nummer The Show Must Go On ten gehore te brengen. "Een geweldige keuze", zegt producer Mark Bracco tegen People.

"Het nummer betekent op dit punt van haar leven veel voor haar."De Canadese zangeres verloor eerder dit jaar haar man René Angélil.

Billboard eert Céline Dion met oeuvreprijs
Billboard eert Céline Dion met oeuvreprijs (Foto: BuzzE)

Shell zet AEX lager

De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies gesloten. Zwaargewicht Shell opende de boeken over het eerste kwartaal en duwde de graadmeter in het rood. Ook elders in Europa sloten de beurzen lager.

De AEX-index eindigde met een min van 1 procent op 428,92 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 646,30 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen koersten 1 tot 1,2 procent lager.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Shell met een verlies van 2,8 procent de sterkste daler. Het olie- en gasconcern zag zijn winst vorig kwartaal fors teruglopen door de scherpe daling van de olieprijs en tegenvallende ontwikkelingen in de raffinagemarkt.

Air France-KLM
Midkapper Air France-KLM zag door de lage olieprijs juist zijn kwartaalverlies slinken. Het Frans-Nederlandse bedrijf verloor echter 4,3 procent, omdat het terughoudend was met zijn verwachtingen voor de komende maanden. Bij de middelgrote fondsen leverde Flow Traders met 5,6 procent het meest in. De beursintermediair zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal dalen.

In Londen verloor beursuitbater London Stock Exchange (LSE) 4,2 procent. De Amerikaanse branchegenoot Intercontinental Exchange (ICE) maakte bekend geen bod uit te brengen op LSE, dat gaat fuseren met Deutsche Börse. De Duitse beursuitbater steeg in Frankfurt 5,8 procent.

Deutsche Telekom
BHP Billiton stond met een verlies van 5,8 procent in Londen ook onder druk. Braziliaanse aanklagers eisen miljarden van de mijnbouwer wegens betrokkenheid bij een damdoorbraak. Goudbedrijf Randgold Resources verloor 11,7 procent wegens productieproblemen bij twee Afrikaanse mijnen.

Deutsche Telekom daalde in Frankfurt 2,1 procent, ondanks meevallende kwartaalcijfers. In Parijs was Société Générale bij de grootste winnaars met een plus van 1,7 procent. De bank haalde vorig kwartaal meer winst dan verwacht en kondigde nieuwe bezuinigingen aan. Biergigant Anheuser Busch-InBev werd in Brussel 1,6 procent minder waard.

De olieprijzen zagen hun winst vrijwel geheel verdampen nadat de Amerikaanse olievoorraden hoger bleken dan verwacht. Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder naar 43,77 dollar per vat. Een vat Brentolie werd voor 0,3 procent minder verhandeld bij 44,83 dollar per vat. De euro was 1,1498 dollar waard, tegen 1,1515 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Shell zet AEX lager
Shell zet AEX lager (Foto: ANP)

Janet Jackson is zwanger

Janet Jackson is zwanger. Ze verwacht met haar man Wissam Al Mana hun eerste kind, meldt Entertainment Tonight.

Janet Jackson annuleerde onlangs al haar resterende concerten van The Unbreakable Tour om zich volledig te richten op het krijgen van een baby, liet ze eerder al in een videoboodschap op Twitter weten.

Dat was ook de reden voor het uitstellen van het concert dat ze in mei in Amsterdam zou geven. "Ik moet op doktersadvies rust houden", hintte de zangeres, die nog kinderloos is. "Ik ben jullie niet vergeten. Ik hervat de tour zodra ik kan."

Janet Jackson wordt op 16 mei 50 jaar.

Janet Jackson is zwanger
Janet Jackson is zwanger (Foto: BuzzE)

'YouTube werkt aan betaalzender'

YouTube heeft plannen voor een online-betaalzender. Het project is Unplugged genoemd, aldus persbureau Bloomberg. In 2017 zou het moeten worden gelanceerd.

Gebruikers zouden via Unplugged online kunnen kijken naar reguliere televisiezenders. YouTube is naar verluidt in gesprek met mediabedrijven als Comcast, NBCUniversal, Viacom en Twenty-First Century Fox en CBS.

YouTube lanceerde begin dit jaar een betaalde videodienst, Red. Daar kunnen mensen tegen betaling exclusieve filmpjes van bekende vloggers kijken. De video's zijn ook individueel te koop.

'YouTube werkt aan betaalzender'
'YouTube werkt aan betaalzender' (Foto: BuzzT)

Neelie Kroes wordt hoofd adviesraad Uber

Neelie Kroes wordt voorzitter van een belangrijke adviesraad van taxibedrijf Uber. De voormalig minister en eurocommissaris gaat Uber adviseren over zaken als regelgeving en mededinging. Dat heeft Uber-directeur David Plouffe woensdag via een blogpost bekendgemaakt.

Uber loopt door zijn snelle internationale groei steeds vaker tegen ingewikkelde beleidsvraagstukken aan. Daarom wil het bestuur graag bijgestaan worden door een groep van experts die veel ervaring hebben op uiteenlopende terreinen. Ook de Peruaanse oud-premier Roberto Daniño en de voormalige Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood nemen zitting in de zogeheten Internationale Beleid Adviesraad van Uber.

Hoeveel Kroes precies overhoudt aan haar nieuwe baan is onduidelijk. Als vergoeding krijgen de in totaal acht raadsleden aandelen van het eind vorig jaar op meer dan 60 miljard dollar gewaardeerde bedrijf.

Carpoolen
Het in 2009 opgerichte Uber, dat wel wordt gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld, heeft inmiddels aangesloten taxichauffeurs rondrijden in meer dan vierhonderd steden in 43 verschillende landen. Het bedrijf is in Nederland niet onomstreden. Via de dienst UberPOP konden mensen tot eind vorig jaar ook taxiritten boeken bij particulieren, die niet over de vereiste taxivergunning beschikten. UberPOP is daarom door de rechter verboden.

Kroes fungeert in Nederland al langer als speciale ambassadeur voor start-ups. "Natuurlijk heeft Uber het niet in alles bij het rechte eind", erkent de inmiddels 74-jarige VVD-prominent in een verklaring. Ze zegt er daarom naar uit te kijken om Uber komende tijd van "openhartig feedback en advies" te voorzien.

Uber lanceerde recent weer een nieuwe innovatieve vervoersdienst: carpooling-app uberPOOL. Die wil het bedrijf in meer landen beschikbaar maken. Eventuele problemen die zich daarbij voordoen, vormen waarschijnlijk de eerste zaken waarmee de adviesraad zich mag bezighouden.

Neelie Kroes wordt hoofd adviesraad Uber
Neelie Kroes wordt hoofd adviesraad Uber (Foto: BuzzT)

16-jarige dicht over familiegebeurtenissen

De 16-jarige Sterre Wolthers uit Haren, scholiere van het Praedinius Gymnasium in Groningen, won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei in Groningen. Zij droeg haar gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Het gedicht van Sterre Wolthers:

Monument

Mijn opa droeg een gele ster

en mocht plotseling niet meer

met zijn moeder naar het park

Mijn oma woonde in een kamp

en moest buigen voor Japanners

in de felle rode zon

Mijn opa deelde zijn kamer

met een Duitse soldaat

het pistool ligt nog op zolder

Mijn oma werd pas na de oorlog

geboren op een boerderij

precies een jaar na de bevrijding

Op haar twaalfde hoorde ze

hoe haar ouders in de oorlog

Joden en piloten verstopten in de schuur

En in deze twee minuten

vraag ik me af

wat er gebeurd zou zijn

als die Duitser die nacht

bij een ander van die vier was ondergebracht

was ik er dan geweest?

16-jarige dicht over familiegebeurtenissen
16-jarige dicht over familiegebeurtenissen (Foto: ANP)

Nibali ziet Dumoulin als outsider

Tom Dumoulin start komende vrijdag aan de Giro d'Italia met de tijdritten als belangrijkste doelen. Toch ziet Vincenzo Nibali, winnaar van de Giro in 2013, hem als een belangrijke outsider voor het klassement.

Nibali liet de Giro de afgelopen twee jaar links liggen om zich te richten op de Tour de France, maar is nu weer één van de topfavorieten voor de ronde in zijn eigen land. Hij ziet de Spanjaar Mikel Landa als belangrijkste concurrent. "Als je naar de afgelopen twee jaar kijkt is hij de renner die zich het meest ontwikkeld heeft", zei Nibali. "Maar er starten hier ook andere goede jonge renners als Tom Dumoulin en Esteban Chaves."

Dumoulin ziet voor zichzelf geen hoofdrol weggelegd. Daarvoor is volgens hem eem hoogtestaage voorafgaand aan de ronde noodzakelijk en die heeft hij niet gedaan. Voor Dumoulin is namelijk de tijdrit op de Olympische Spelen het belangrijkste doel van dit seizoen.

In de komende Giro zitten drie tijdritten. Nibali ziet daar zijn kans op Landa op achterstand te zetten. "Tijdrijden is zijn zwakke plek, maar hij is een groot klimmer en de te kloppen man in de bergen. Dalen kan hij ook, al is het niet zijn specialiteit. Maar we kunnen ons niet alleen op hem focussen als er ook renners als Valverde en Dumoulin in koers zijn."

'Kwaad begint met vooroordelen'

De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog roepen veel verdriet op, en we kunnen er veel van leren. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei dat woensdagavond bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

"De verhalen leren ons dat het kwaad begint met vooroordelen en vernederingen: joden moesten een ster dragen, hun kinderen mochten niet meer naar hun eigen school. Roma en Sinti, homo's, verstandelijk beperkten: zij deden niemand kwaad, maar er was in nazi-Duitsland geen plaats voor hen", aldus Aboutaleb. "Zo valt een land ten prooi aan onderbuikgevoelens, ondoordachte emoties die de samenleving ontwrichten. Onderbuikgevoelens die de weg kunnen plaveien naar haat, naar geweld, en uiteindelijk zelfs naar moord. Nog steeds."

'Kwaad begint met vooroordelen'
'Kwaad begint met vooroordelen' (Foto: ANP)

Smartphones Samsung weer best verkocht in VS

Samsung is weer de best verkopende fabrikant van smartphones in de Verenigde Staten. De Zuid-Koreanen hebben de koppositie overgenomen van Apple, waaraan ze de eerste plek bijna een jaar geleden waren kwijtgeraakt. Samsung heeft de koppositie vrijwel zeker te danken aan de nieuwe Galaxy S7.

De Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo en 9to5mac.com schrijven erover. Volgens onderzoeksbureau Counterpoint Research was 28,8 procent van alle nieuwe smartphones in de VS van Samsung. Apple is tweede met ongeveer 23 procent. LG heeft een marktaandeel van 17,1 procent. Daarna volgen ZTE en Alcatel. Huawei heeft in de VS maar 1 procent marktaandeel.

Smartphones Samsung weer best verkocht in VS
Smartphones Samsung weer best verkocht in VS (Foto: BuzzT)

RTL Boulevard twittert onder 2 minuten stilte

Ophef! Ophef! RTL Boulevard ging gewoon twitteren onder dodenherdenking! Wel drie tweets!
 

Uiteraard kan twitterend Nederland dit niet waarderen, en kwam met een reactie:

Vind jij dat je mag tweeten als bedrijf onder de Dodenherdenking?

Update: RTL Boulevard heeft zijn tweets verwijderd. Gelukkig hebben we de screenshots nog:

ECB stopt met uitgifte biljet 500 euro

De Europese Centrale Bank (ECB) stopt aan het eind van 2018 met de uitgifte van het biljet van 500 euro. Dat is woensdag bekendgemaakt na een vergadering bij de centrale bank.

Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel en houdt zijn waarde. Het kan ook voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij de centrale banken van de eurozone. De ECB stopt er onder meer mee vanwege de populariteit van de biljetten in de onderwereld.

ECB stopt met uitgifte biljet 500 euro
ECB stopt met uitgifte biljet 500 euro (Foto: ANP)

Hoe krijg je Schiphol stil op 4 mei?

Op elk moment van de dag vliegen er vliegtuigen vanaf Schiphol, maar niet tijdens de dodenherdenking. Dan is heel Schiphol twee minuten stil, dat vergt een goede planning en een inspanning van de 'controllers'. Hieronder is een video van vorig jaar te zien, waar goed te zien is hoe stil het tijdens  de herdenking is.

Voor meer info kun je deze blog op de website van de KLM lezen. 

Toren Schiphol
Toren Schiphol

Trijntje deelt punten uit op Songfestival

Trijntje Oosterhuis deelt namens Nederland de punten uit in de finale van het Eurovisiesongfestival volgende week in Stockholm. Dat heeft de AVROTROS bekendgemaakt.

Trijntje, die Nederland vorig jaar in Wenen vertegenwoordigde met het nummer Walk Along, is de opvolgster van Edsilia Rombley. Zij gaf vorig jaar de punten door in de veelbesproken decolleté-jurk van Trijntje.

Het Songfestival vindt dit jaar plaats op 14 mei. Namens Nederland doet Douwe Bob mee.

Trijntje deelt punten uit op Songfestival
Trijntje deelt punten uit op Songfestival (Foto: BuzzE)

Zeeuwen slachtoffer van Facebookfraude

Zeker tien mensen uit Zeeland zijn in de afgelopen maanden slachtoffer geworden van identiteitsfraude via Facebook. Onbekenden hebben op hun naam een Facebook-account aangemaakt, zodat ze hun vrienden konden oplichten. De politie doet onderzoek.

De criminelen gebruiken de gezamenlijke accounts van stellen. Vervolgens maken ze een nieuwe account voor één van de twee aan. Daarna voegen ze alle vrienden van de gezamenlijke account toe. Die vrienden accepteren nietsvermoedend. De daders knopen een gesprekje aan over koetjes en kalfjes. Na een tijdje vragen ze om geld voor een gezamenlijk cadeau voor de partner. Dat geld verdwijnt in de zakken van de criminelen.

Zeeuwen slachtoffer van Facebookfraude
Zeeuwen slachtoffer van Facebookfraude (Foto: BuzzT)

Poppenmusical voor De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig krijgt een eigen musical. De leden van de rapformatie worden daarin gespeeld door poppen. Dat heeft producent Bos Theaterproducties bekendgemaakt.

De show, getiteld Watskeburt?!, wordt een musicalkomedie waarin Vjèze Fur, Willie Wartaal en Faberyayo op zoek gaan naar hun gekidnapte vriend Bas Bron. Ze krijgen daarbij hulp van de sexy Manon. Het verhaal is bedacht door De Jeugd van Tegenwoordig zelf en moet 'ontregelde' en 'absurde' theater worden waarin alle hits van de formatie voorbij komen.

"Met een beetje energie en goeie moed en een klein stukje VOC-mentaliteit, gaan wij winnen met die poppenmusical", zegt Vjèze Fur in een reactie. De musical is vanaf december in de Nederlandse theaters te zien.

Poppenmusical voor De Jeugd van Tegenwoordig
Poppenmusical voor De Jeugd van Tegenwoordig (Foto: BuzzE)

Ennio Morricone cancelt concerten

Componist Ennio Morricone moet gedwongen een tijdje rust houden. De 87-jarige Italiaan heeft twee ingezakte ruggenwervels en heeft daarom een aantal concerten in Rome, Parijs en het Britse Woodstock moeten afzeggen.

Morricone, die de laatste jaren vaker met rugproblemen kampt, kan zeker tot eind juni niet op de bühne staan. Zijn concerten worden zo snel mogelijk ingehaald.

Ennio Morricone componeerde in zijn carrière voor meer dan vijfhonderd film- en televisieproducties de muziek. In februari won hij nog de Oscar voor beste soundtrack voor zijn muziek voor de film The Hateful Eight van Quentin Tarantino.

Ennio Morricone cancelt concerten
Ennio Morricone cancelt concerten (Foto: BuzzE)

Hartsterfte in Nederland relatief laag

Nederland behoort tot de landen met de laagste sterfte als gevolg van een hartaanval in Europa. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat overleden 9378 Nederlanders hierdoor in 2013. Dat komt overeen met 6,6 procent van alle doodsoorzaken.

Alleen in Frankrijk (6 procent) en Portugal (6,5 procent) gingen minder mensen dood door een hartverlamming. Litouwen laat de rest van de EU-landen ver achter zich met een hartsterfte van bijna 37 procent. Letland (28,9 procent) bezet de tweede plek, gevolgd door Slowakije (27,9 procent) en Tsjechië (25,7 procent).

Volgens de Hartstichting is de hartsterfte in ons land relatief laag doordat Nederlanders in het algemeen gezond leven. "En we hebben een goede zorg. Acute behandelingen en medische kennis zijn van hoge kwaliteit", zegt een woordvoerster. De hoge sterfte in Oost-Europese landen komt volgens haar door een ongezonde leefstijl.

Hartsterfte in Nederland relatief laag
Hartsterfte in Nederland relatief laag (Foto: ANP)

Nederland exporteert meer fietsen

Nederland heeft vorig jaar voor 793 miljoen euro aan fietsen geëxporteerd, 14 procent meer dan in 2014. Daarmee is ons land de grootste exporteur van Europa, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van eigen cijfers en gegevens van Eurostat.

Nederlandse bedrijven nemen circa een kwart van de totale uitvoer van fietsen uit de Europese Unie voor hun rekening. Alleen Duitsland komt met een exportwaarde van ruim 700 miljoen euro enigszins in de buurt. Op de wereldranglijst neemt Nederland de derde plaats in. China en Taiwan exporteren meer rijwielen.

Hoewel Nederland zelf de grootste producent en exporteur van Europa is, importeerde het vorig jaar voor 536 miljoen euro aan fietsen. Van de ingevoerde fietsen kwam ruim 60 procent uit Duitsland of Taiwan. Uit de cijfers blijkt verder dat elektrische fietsen goed zijn voor 20 procent van de import, maar slechts 8 procent van de export.

Nederland exporteert meer fietsen
Nederland exporteert meer fietsen (Foto: ANP)

Bethesda toont Doom-omgevingen

Bethesda heeft enkele artwork vrijgegeven van Doom en dan vooral de omgevingen. Ze laten desbetreffende artiesten aan het woord over hun gemaakte werk.

Alex Palma, Collin Gellar, Emerson Tung, Jon Lane en Ryan Watkins vertellen hun eigen visie op hun werk en wat ze ermee voor ogen hadden. Natuurlijk zien we Mars, maar ook de hel langskomen: de omgevingen waarin we als ruimte-marinier demonen gaan afslachten.

Doom komt 13 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Alex Palma – Bloodkeep 2

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Na een aantal iteraties voor deze omgeving werd een sleutelwoord duidelijk: "benauwend". De overhangende pilaren met skeletten, bloed en ingewanden op de gron geven het geheel een beklemmende sfeer.

Alex Palma – Bloodkeep 3

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit stuk werd ook geïnspireerd door het gebruik van bepaalde benauwende vormen. Het doel was om een graf- of een tempel-geïnspireerde omgeving te creëren. Met de rode sfeer en overhellende pilaren maakt dit deel van het level heel herkenbaar.

Alex Palma – Lazarus

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit is een science-fiction controlekamer in Lazarus. In dit concept gebruikte ik mijn eigen favoriete sci-fi films als inspiratie. Het is de eerste sci-fi kamer die ik maakte en het was leuk om te doen

Colin Geller – Hell Bridge

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit is screenshot waarin je de sfeer van hel ziet. Het doel is vrij duidelijk: de speler een oncomfortabel gevoel geven. Het gevoel dat je het sulfur kunt ruiken.

Colin Geller – Lazarus Exterior

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit was een eerste ontwerp van de Lazarus-faciliteit. Hier is het nog verborgen in een vulkanische krater. Je zou het alleen zien als je op de rand van de krater bent.

Colin Geller – Lazarus Surgery

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit was een vroege versie van een kamer in Lazarus waar je bewijs kon vinden dat de UAC experimenteert op een onfortuinlijke Mancubus. In kamers als deze zouden we ook de eerste stappen zien van de UAC om cyber-versies te maken van allerlei demonen. Je kunt een kamer als deze vinden in de uiteindelijke game, inclusief robot-chirurg.

Colin Geller – Res Ops Exterior

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit concept is gemaakt om de buitenkant van Resource Ops een architectuur te geven. Het idee is dat dit het eerste aanblik voor de speler is als hij dit gebied betreedt. Hij ziet ook meteen zijn doel: de toren die hij door de metalen dragers ziet.

Emerson Tung – Hell (Necropolis)

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit was een vroege kijk op de Necropolis, wat aan mij werd beschreven als een hol met een bodemloos gat en hackelijke paden, die geïnspireerd waren door de hachelijke paden van de berg Tianmen. Ik heb een enorm schedel van een demoon toegevoegd als middenstuk als verwijzing aan de Icon of Sin en het bleef zo tot het einde van de productie.

Emerson Tung – Icon of Sin

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Het was erg leuk om iets opnieuw te ontwikkelen dat zo iconisch was in DOOM II. We hebben geprobeerd de geest van het origineel in tact te houden, het herkenbaar te houden terwijl we er onze eigen draai aan gaven. Hier ligt hij slapend, in het hart van de Necropolis, wachtend op de juiste tijd om terug te keren.

Emerson Tung – Vortex

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Het was erg uitdagend om een design te verzinnen voor een enorme portaal dat niet leek op elke andere interdimensionale enorme portaal in andere spellen en films, maar we hebben het idee dat we met zo'n ontwerp zijn geëindigd.

Jon Lane – Argent Interior

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit is een vroeg concept voor het interieur van Argent Tower. De toren dient als één van de belangrijkste experimenten van de UAC in interdimensionaal onderzoek en exploratie.

Jon Lane – Lazarus

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

In ons verhaal is Lazarus het punt waar wetenschap en mystiek elkaar kruisen. Het punt waar de UAC-wetenschappers hel ontdekken en onder invloed geraken door zijn bestaan. Voor de speler is de architectuur zo gemaakt dat ze afdalen naar het portaal van de hel.

Jon Lane – Res Ops Enclosure

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Dit is een blik in een deel van de grotere Res Ops-faciliteit. Omdat we een game ontwikkelen met uitgebreide sci-fi omgevingen, moet elk vierkante meter visueel ontwikkeld worden. We hebben honderden van dit soort shots gemaakt; we hebben een concept gemaakt voor bijna elke kamer en gang in de game.

Jon Lane – Res Ops

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

De aanblik van Res Ops is gedeeltelijk gebaseerd op moderne olieplatformen. We wilden spelers het idee geven dat de mijnoperatie op Mars enorm groot is: dat er een groot netwerk van dit soort platformen zijn waar de mijnwerkers ondergronds werken en leven.

Ryan Watkins – Hell Vista

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Iets visualiseren dat zo abstract is als de Hel is erg moeilijk; iedereen en elke cultuur heeft een eigen versie van de Hel. Hier, de Hel is een gebroken wereld, waarin stukjes van andere werelden en dimensies uit elkaar worden getrokken en hun energie en zielen worden geabsorbeerd, waardoor alleen een leeg omhulsel van een ooit grote bevolking achterblijft. Het kleurenpalet is gebaseerd op het klassieke Hel-thema van vuur en zwavel.

Ryan Watkins – Mars Vista

Doom-artwork van omgevingen (Foto: Bethesda)

Deze afbeelding is gemaakt om de omgeving van Mars rond de UAC faciliteiten te verkennen. Het idee was dat de omgeving vervallen eruit moest zien. Meren en oceanen zijn verdwenen waardoor de lagen steen door erosie van water en wind gevormd zijn. De rare kleur van de zon is er om de speler het gevoel te geven dat er iets niet klopt in deze wereld.

Waarschuwing voor koud zwemwater

Het zwemwater in Nederland is komend weekeinde nog erg koud. Als mensen gaan zwemmen, kan dat zorgen voor onderkoeling en kramp. Daarvoor waarschuwt Reddingsbrigade Nederland woensdag in aanloop naar komend weekeinde, wanneer de temperatuur oploopt tot vermoedelijk 24 graden.

De Reddingsbrigade weet uit voorgaande jaren dat het eerste warme weekeinde in sommige gevallen tot problemen kan leiden. De organisatie adviseert watersporters beschermende wetsuits te dragen en niet te lang in het water te blijven. Mensen die het water in gaan, kunnen volgens de Reddingsbrigade het beste niet met hun hoofd onder water gaan, omdat je via je hoofd het snelst lichaamswarmte verliest.

De Reddingsbrigade is komend weekeinde nog niet op alle gebruikelijke plaatsen actief om toezicht te houden.

Waarschuwing voor koud zwemwater
Waarschuwing voor koud zwemwater (Foto: ANP)

AustraliŽ wil karper uitroeien met herpes

Operatie 'Carpageddon' wordt het genoemd. Het plan van de Australische regering om de karper uit te roeien. Een herpesvirus moet de oplossing bieden om de Australische wateren te zuiveren van de uitheemse vissoort.

In 1859 werd de vissoort geïntroduceerd in Australië. Na ongeveer een eeuw groeide een aantal uit kwekerijen ontsnapte exemplaren echter uit tot een plaag, die inheemse vissen verdrong. Er zijn inmiddels gebieden in Australië waar de karper 80 procent van de massa vis uitmaakt.

Vicepremier Barnaby Joyce is de 'vieze modderkruipers' nu zat, meldt De Telegraaf. Een budget van 10 miljoen euro wordt vrijgemaakt om een karperherpesvirus te verspreiden.

De mooiste filmmuziek: Schindler's List

Dat vinden veel mensen van het thema van Steven Spielbergs film. Uitermate toepasselijk op een dag als vandaag.

Het werd gecomponeerd door John Williams, en op viool uitgevoerd door Itzhak Perlman. Aanvankelijk vond Williams dat Spielberg een betere componist nodig had. "Dat weet ik. Maar die zijn allemaal dood!", antwoordde de regisseur.

Ook Perlman was onder de indruk van het resultaat. "John, waar heb je dit vandaan?" Williams antwoordde: "Nou, ik heb wat kunnen oefenen met Fiddler on the Roof". Waarvan akte.

Schindler's List is overigens vanavond vanaf 20.35 uur te zien op Veronica.

Fallout 4: Far Harbor krijgt trailer en release date

De grootste DLC die Bethesda ooit heeft gemaakt, Far Harbor, heeft vandaag een eigen trailer gekregen. Daarnaast is bekendgemaakt dat de DLC op 19 mei aanstaande beschikbaar komt voor pc, PlayStation  4 en Xbox One.

In Far Harbor werk je aan een case van het Valentine's Detective Agency. Deze laat jou zoeken naar een jonge vrouw en een geheime kolonie synths. De DLC vindt plaats aan de kust van Maine, waar hogere levels van radiatie de wereld meer hebben verziekt dan gebruikelijk. Je moet een weg zien te vinden tussen het groeiende conflict tussen de synths, Children of Atom en de lokale bevolking. De vraag is of jij probeert te zorgen voor vrede en voor welke prijs.

De trailer kun je hieronder bekijken. Far Harbor is de laatste bekende DLC die Fallout 4 krijgt, al staat er wel nog meer gepland voor 2016.

Rutte: herdenken om verleden levend te houden

Herdenken is belangrijk, op die manier wordt het verleden levend gehouden. Premier Mark Rutte zei dat woensdag tijdens de dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting hield de minister de openingstoespraak.

"Door samen te komen, stil te zijn en herinneringen te delen, eren wij de nagedachtenis van al die duizenden mannen en vrouwen die hier hun laatste rustplaats vonden. Hun offer, hun strijd, hun noodlot: we mogen het niet vergeten", aldus Rutte op het ereveld in Loenen, waar jaarlijks door de Oorlogsgravenstichting wordt stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers die sinds de meidagen van 1940 zijn gevallen. Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers (militairen en burgers). Ze kwamen om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of gewelddadige conflicten daarna waarbij Nederland betrokken was, waaronder vredesmissies.

"Het Ereveld Loenen is levende geschiedenis. Want op deze plek worden herinneringen doorgegeven, van generatie op generatie. Achter elke naam op elke steen gaat een eigen verhaal schuil, dat het verdient om verteld te blijven worden", aldus Rutte, die ook stilstond bij de recente geschiedenis, zoals de helikoptercrash in Mali waarbij iets meer dan een jaar geleden twee Nederlandse Apachevliegers omkwamen.

Rutte sloot af met de woorden: "Een leven in vrede, zonder angst voor geweld en vervolging. De toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien. En precies dat maakt herdenken zo waardevol. Want door de doden te eren en de geschiedenis levend te houden, omarmen wij de vrijheid en wapenen wij onszelf om pal te staan voor alles wat goed is in het hier en nu."

Rutte: herdenken om verleden levend te houden
Rutte: herdenken om verleden levend te houden (Foto: ANP)

'Minder depressies door online-zelfhulp'

Mensen met milde depressieve klachten kunnen baat hebben bij online-zelfhulp om een echte depressie te voorkomen. Deze vorm van therapie vermindert de klachten van deelnemers en voorkomt bij een op de zes een echte depressie.

Dat blijkt uit Duits en Nederlands onderzoek, onder leiding van hoogleraren van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim vierhonderd Duitsers met beginnende depressieve klachten.

De effecten zijn ongeveer even groot als bij de behandeling van iemand die al een depressie heeft ontwikkeld. De onderzoekers stellen dat deze preventieve therapie een belangrijke aanvulling kan zijn op bestaande behandelingen.

Hoge economische kosten
Bij de online-therapie, die ongeveer zes weken duurde, werd mensen onder meer uitgelegd hoe ze hun problemen op een rijtje kunnen zetten en kunnen werken aan een oplossing. Ook moesten ze systematisch nagaan waar ze blij van worden. Op afstand keek een coach mee en deed suggesties.

"De resultaten laten zien dat online-zelfhulp het risico op de ontwikkeling van depressieve stoornissen verlaagt, of in elk geval uitstelt", zegt Pim Cuijpers, een van de Nederlandse onderzoekers. Of de effecten blijvend zijn, moet nog worden onderzocht.

Depressies komen veel voor in de westerse wereld en gaan gepaard met hoge economische kosten.

'Minder depressies door online-zelfhulp'
'Minder depressies door online-zelfhulp' (Foto: ANP)

Data geprikt voor Franse verkiezingen

De Franse presidentsverkiezingen zijn volgend jaar op 23 april en 7 mei. Dat heeft de Franse regering woensdag aangekondigd. De parlementsverkiezingen volgen op 11 en 18 juni.

In de peilingen voor de presidentsverkiezingen ligt op dit moment voormalig premier Alain Juppé van de centrumrechtse Republikeinen voorop. Peilingen laten ook zien dat leider Marine le Pen van Front National de eerste ronde zou overleven, maar daarna het onderspit zou delven.

Data geprikt voor Franse verkiezingen
Data geprikt voor Franse verkiezingen (Foto: ANP)

Vluchtelingenboten in Amsterdamse grachten

De nieuwe Amsterdamse rederij Lampedusa gaat elke zondag rondvaarten organiseren met twee voormalige vluchtelingenboten. Dat meldt het Parool.

Doelstelling is om de 'iconische plekken' te laten zien die tot stand kwamen dankzij immigranten. Dat stelt de rederij, die is vernoemd naar het Italiaanse eilandje vlakbij de Libische kust, dat een hotspot werd van de huidige migratiecrisis.

"Een open houding naar nieuwkomers is van vitaal belang voor de stad, zo leert de geschiedenis. Enkele van hen zitten aan het roer van de boot en gidsen u door de grachten", zo laat Lampedusa weten.

De boten zijn een gift van de Italiaanse autoriteiten. De bemanning bestaat naast Nederlanders uit mensen uit onder meer Syrië, Ethiopië en Eritrea.

Run op afscheidshow FeestDJRuud

De kaartverkoop voor de afscheidsshow van FeestDJRuud in de Heineken Music Hall loopt als een trein. Binnen 48 uur was de helft van de 5500 kaartjes al weg. Volgens Omroep Venlo wijst dit erop dat de feestdj waarschijnlijk de HMH gaat uitverkopen.

Eerder deze week gaf dj Ruud Geurts aan te stoppen met zijn act FeestDJRuud. FeestDJRuud heeft meer dan 1000 optredens verzorgd en scoorde drie gouden platen en één platina plaat. Op 10 december neemt hij in de HMH met zijn Feest to Black afscheid van het publiek.


FeestDJRuud - Gas Op Die Lollie (Video: YouTube)

VN: Assad houdt hulp aan Aleppo tegen

De Syrische regering van president Bashar al-Assad houdt tegen dat hulpgoederen worden afgeleverd bij meer dan 900.000 mensen, onder andere in de stad Aleppo. Dat heeft de VN woensdag verklaard.

Volgens VN-adviseur humanitaire zaken Jan Egeland staan onder anderen honderden hulpverleners klaar om naar Aleppo te gaan, maar wordt hun dat onmogelijk gemaakt. "Dat is een schande om te zien omdat het voor de bloedende bevolking van Aleppo steeds moeilijker wordt te vluchten."

'Damascus houdt hulp tegen'
VN: Assad houdt hulp aan Aleppo tegen (Foto: ANP)

'Apple Music gaat op de schop'

Apple gaat Apple Music grondig reviseren. Volgende maand krijgt de muziekstreamingservice, die tot nu toe niet een enorm succes was, een aantal grote veranderingen. Dat hebben 'mensen die veel kennis hebben van het product' verteld aan persbureau Bloomberg. De vernieuwingen zouden in juni bekend worden gemaakt tijdens Apple's Worldwide Developers Conference.

De nieuwe versie van Apple Music krijgt volgens de ingewijden een facelift, streaming- en downloadmogelijkheden worden geïntegreerd en de online radio krijgt een uitbreiding.

Apple kwam pas een jaar geleden met een eigen streamingdienst, veel later dan bekende apps als Spotify, Tidal en Deezer. Sindsdien is er geen grote update van de app geweest. De verwachte vernieuwing zou bedoeld zijn om in één klap de achterstand op de concurrentie weg te werken.

'Apple Music gaat op de schop'
'Apple Music gaat op de schop' (Foto: BuzzT)

'Prince had afspraak met verslavingsarts'

Prince was van plan hulp te zoeken voor zijn vermeende pijnstillerverslaving. Een dag na zijn dood zou hij een afspraak met een gespecialiseerd arts hebben gehad, schrijft de Star Tribune.

Vertegenwoordigers van Prince hadden op 20 april, de dag voor zijn dood, dokter Howard Kornfeld ingeschakeld vanwege een 'medische noodsituatie'. Kornfeld kon echter niet direct zijn agenda voor hem leegmaken en stuurde op 21 april zijn zoon Andrew naar het huis van Prince. Hij was zelf van plan om de volgende dag alsnog te komen, zegt advocaat William Mauzy, die werkt met de Kornfelds, tegen de krant.

"Het plan was om snel zijn gezondheid te peilen en daarna een behandelplan op te stellen", aldus Mauzy. Het ging volgens hem om een missie om Prince' leven te redden. De hulp kwam echter te laat voor de zanger. Andrew Kornfeld zou een van de drie mensen zijn geweest die op het landgoed van Prince waren toen hij dood in een lift werd gevonden.

Sinds het overlijden van Prince duiken regelmatig verhalen op over zijn vermeende verslavingen. Zo zou hij behalve pijnstillers ook drugs hebben gebruikt.

'Prince had afspraak met verslavingsarts'
'Prince had afspraak met verslavingsarts' (Foto: BuzzE)

Grenscontroles langer toegestaan

Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen krijgen de mogelijkheid hun grenscontroles met maximaal zes maanden te verlengen. De Europese Commissie heeft daar woensdag groen licht voor gegeven.

Het doel blijft dat de controles voor medio november zijn beëindigd, zoals de commissie begin maart al stelde in een plan om het personenverkeer in de paspoortvrije Schengenzone dit jaar te normaliseren. Aan de controles zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moeten ze doelgericht zijn en beperkt in tijd, locatie en frequentie.

Duitsland begon afgelopen september met de grenscontroles en wil daarmee doorgaan. Verlenging na 12 mei is juridisch echter alleen mogelijk met speciale toestemming van de Europese Commissie. Die kan daar alleen toe besluiten als Griekenland de controle van zijn buitengrenzen nog altijd niet op orde heeft.

Grenscontroles langer toegestaan
Grenscontroles langer toegestaan (Foto: ANP)

Visumvrij reizen voor Turken dichterbij

Turken met een biometrisch paspoort mogen vanaf juli zonder visum naar de EU reizen als het land eind juni aan alle 72 voorwaarden heeft voldaan. De Europese Commissie gaf Turkije hiervoor woensdag extra tijd en zette het licht onder voorbehoud op groen.

"Turkije heeft een indrukwekkende vooruitgang geboekt, vooral de laatste weken", aldus vicevoorzitter Frans Timmermans. Er is nog veel werk te doen, maar Turkije kan het voor elkaar krijgen, zei hij.

Nog vijf belangrijke kwesties staan open: het land moet de strijd tegen corruptie opvoeren, beter samenwerken met Europol, en zijn wetten rondom databescherming en terrorismebestrijding in lijn brengen met Europese standaarden. Ook krijgt het land tot het eind van het jaar om te werken aan verbetering van biometrische paspoorten.

Vluchtelingendeal
Als de lidstaten en het Europees Parlement instemmen met het voorstel, wordt een van de beloften ingelost die de EU deed in de vluchtelingendeal met Turkije. Het land dreigde het akkoord op te zeggen als dat niet zou gebeuren.

Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) ziet nog een aantal "zeer grote struikelblokken". D66 heeft grote vraagtekens bij het voorstel. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt het "onacceptabel dat er gemarchandeerd wordt met de eisen". "Nog geen week geleden bezwoer Timmermans dat de commissie zich niet zou laten chanteren door Erdogan, maar vandaag bleek dat een loze belofte."

Visumvrij reizen voor Turken dichterbij
Visumvrij reizen voor Turken dichterbij (Foto: ANP)

Apple haalt robotica-expert binnen

Robotica-specialiste Yoky Matsuoka, een van de oprichters van Google X lab en voormalig technologie-topvrouw bij Nest, gaat aan de slag bij Apple. Dat meldt Fortune. Matsuoka gaat zich bij de iPhone-maker bezighouden met gezondheidsprojecten voor CareKit, ResearchKit, en HealthKit, het platform van Apple waarin medische gegevens en fitnessstatistieken worden bijgehouden.

Hoewel ze zich in haar laatste functies vooral met robotica en kunstmatige intelligentie bezighield, is de gezondheidszorg geen vreemd gebied voor de geboren Japanse. In het verleden was ze oprichter en directeur van het Neurobotics lab van de universiteit van Washington. Dat lab ontwikkelt robotsystemen die zijn bedoeld om mensen te ondersteunen die beperkingen ondervinden door een hersenbeschadiging of beroerte.

Apple haalt robotica-expert binnen
Apple haalt robotica-expert binnen (Foto: BuzzT)

Windpark Wieringermeer mag er komen

Het nieuwe windpark Wieringermeer mag worden aangelegd. De Raad van State veegde woensdag bezwaren van omwonenden tegen het project van tafel.

Op dezelfde plek in de kop van Noord-Holland is nu ook al een windmolenpark. Dat wordt uitgebreid en de turbines worden een forse maat groter dan nu. Per 2019 levert het park met 99 windmolens stroom aan 280.000 huishoudens, meldt energiebedrijf Nuon, een van de initiatiefnemers. Het windpark wordt daarmee een van de grootste van Nederland.

De omwonenden vrezen dat de grote turbines hun woongenot zullen aantasten. Ze zijn bang voor geluidsoverlast, zichthinder, grote slagschaduwen en een aantasting van landschap en natuur. Al die bezwaren zijn ongegrond verklaard.

Windpark Wieringermeer mag er komen
Windpark Wieringermeer mag er komen (Foto: ANP)

KNVB zet Twente in de wachtkamer

FC Twente weet nog altijd niet of het volgend seizoen over een proflicentie beschikt. De KNVB heeft meer tijd nodig om alle stukken te bestuderen.Aanvankelijk zou de licentiecommissie van de KNVB aankomende maandag een uitspraak doen inzake de licentie van FC Twente.

Maar de commissie heeft laten weten meer tijd nodig te hebben. Vorige week kwam de club zelf al tot een akkoord met alle schuldeisers, zodat De Tukkers zelf aan de deadline had voldaan, welke op 1 mei lag.

"Wij hebben dit besluit te respecteren. Dat de licentiecommissie tijd nodig heeft om de omvangrijke hoeveelheid documentatie die wij hebben aangeleverd te kunnen bestuderen en wegen, begrijpen wij", aldus Twente-directeur Onno Jacobs op de officiële clubsite.

Voor FC Twente is deze vertraging erg lastig, aangezien de plannen voor volgend seizoen nu even op de rem komen te staan. "Tegelijkertijd willen wij als club de periode van onzekerheid natuurlijk zo snel mogelijk achter ons laten. Want, pas na een hopelijk positief licentiebesluit kunnen wij ons weer voluit richten op het nieuwe seizoen, zowel sportief als commercieel."

Vrouw drie maanden in Duitse martelboerderij

Een 51-jarige vrouw heeft zich bij de Duitse politie gemeld omdat ze meer dan drie maanden is vastgehouden en mishandeld door een echtpaar in de gemeente Höxter. Dat hebben justitie en politie woensdag bekendgemaakt.

De vrouw stapte naar de politie toen ze berichten over andere martelingen in de media zag en het huis herkende. Dinsdag werd bekend dat het Duitse echtpaar ervan wordt verdacht zeker twee vrouwen te hebben gemarteld tot de dood erop volgde. De politie sloot toen al niet uit dat meer vrouwen slachtoffer zijn geworden van het stel.

De martelingen vonden plaats in een voormalige boerderij van het paar in het dorp Bosseborn in Höxter, op de grens van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Vrouw drie maanden in Duitse martelboerderij
Vrouw drie maanden in Duitse martelboerderij (Foto: ANP)

Naakte zeemeermin voor Douwe Bob

Douwe Bob blijft zijn lichaam versieren met nieuwe tatoeages. De zanger heeft er dinsdag weer een laten zetten, zo blijkt uit foto's die hij op Instagram heeft gezet.

"Iedereen, maak kennis met mijn nieuwe vriendin. Frida", schrijft Douwe bij het resultaat: een naakte zeemeermin. Op de achtergrond is een schip op volle zee te zien met daarboven een Amsterdamse vlag. Dinsdag liet de singer-songwriter die momenteel in Stockholm is voor het Eurovisiesongfestival, al doorschemeren dat hij een nieuwe tatoeage liet zetten.

Kort geleden verraste Douwe nog met een flinke tatoeage op zijn keel. Ook op zijn borst en armen staan al verschillende tattoo's.

Naakte zeemeermin voor Douwe Bob
Naakte zeemeermin voor Douwe Bob (Foto: BuzzE)

COC boos op Jehova's om kinderfilmpje

Het COC is boos op de Jehova's getuigen om een kinderfilmpje dat ze op hun site hebben gezet. Volgens de belangenvereniging voor homoseksuelen is de boodschap van het filmpje dat LHTB's naar de hel gaan en hun seksuele gerichtheid kan worden veranderd.

"De verpakking is suikerzoet, maar de boodschap is bitter, harteloos en schadelijk", stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Zo'n filmpje kan LHBT-kinderen in Jehovagezinnen tot wanhoop drijven." LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

Het COC vraagt de Jehova's getuigen het filmpje te verwijderen en dringt aan op een gesprek over de kwestie. Dat gebeurt mede namens het LKP, de koepelorganisatie voor christelijke LHBT's.

COC boos op Jehova's om kinderfilmpje
COC boos op Jehova's om kinderfilmpje (Foto: ANP)

Game of Thrones-fans boos op Entertainment Weekly

Fans van de populaire televisieserie zijn boos op Entertainment Weekly. Het blad gaf op hun cover volgens de fans "alles weg"Hier dus ook even een gepaste spoiler-alertDe desbetreffende cover is hier te vinden. 

De aflevering Home, die afgelopen zondag in de VS werd uitgezonden, in Nederland om 3 uur 's nachts, werd beëindigd met een enorme twist die een deel van de fans misschien al zag aankomen. Lees hier de FOK!recap. Jon Snow blijkt nog te leven, althans, is weer tot leven gebracht door Neerlands' trots Carice van Houten in haar rol als Melissandre. Op de cover was echter al gelijk na de aflevering de volgende boodschap te lezen: "He's alive!" vergezeld door een foto van acteur Kit Harington, die al sinds 2011 de rol van publieksfavoriet Jon Snow speelt. Vorig seizoen kwam dit personage echter bloederig om het leven en de geruchtenmolen ging haast direct draaien. Zou het personage nog terugkeren in het zesde seizoen?

Na twaalf uur bracht het entertainmentblad haar cover naar buiten en dit werd ze niet in dank afgenomen. Reporter James Hibbard van het blad is echter heel duidelijk: "Game of Thrones is als de Super Bowl, als je niet zondag kijkt weet je al heel snel wie er gewonnen heeft en verloren".

Sauber schrapt test in Barcelona

Sauber zal als enige Formule 1-team niet deel gaan nemen aan de test die na de Grand Prix van Spanje op het programma staat. Hierdoor lijkt het erop dat de financiële problemen bij het team uit Hinwil nog verre van voorbij zijn.

Sauber liet via haar Twitterpagina weten dat ze voor de Grand Prix van Spanje geen update voor haar bolides klaar heeft staan. Daarnaast is er geen jonge of testcoureur gevonden die na betaling van geld op 17 en 18 mei achter het stuur van de auto wil kruipen. Deze laatste voorwaarde is cruciaal om te mogen rijden, omdat de test aangewezen is als een Young Driver Test, waarbij jonge coureurs en rijders met minder dan drie recente grandprixstarts achter hun naam ervaring op te laten doen.

Scheidsrechter naar de grond gehoekt door boze handballer

De Spaanse handballer Eddy Cordoba heeft zich afgelopen weekeinde flink in de nesten gewerkt. Met zijn club CBM Vinaròs speelde hij in Alicante een beslissende wedstrijd in de play-offs om promotie naar het vierde niveau van het Spaanse handbal, nog drie divisies verwijderd van de Liga ASOBAL - de topcompetitie. 

Vinaròs speelde in de play-offs van de provincie Valencia tegen Benetusser, met Daniel Orts als scheidsrechter. Op een bepaald moment in het duel besloot Orts Benetusser een vrije worp te geven na een vermeende overtreding van Cordoba. Die was van mening dat het een verkeerde beslissing was en dat is natuurlijk vreselijk irritant.

Omdat Cordoba ook wel doorhad dat verhaal halen weinig zin zou hebben besloot hij zijn ongenoegen maar op een andere manier te uiten: het heethoofdje liep naar Orts en gaf de arbiter een fikse dreun op zijn hoofd. Dit leidde er in elk geval toe dat Orts geen enkele beslissing meer nam in het nadeel van Cordoba, want de speler kon direct een verkoelende douche nemen. 

Cordoba laat zich even gaan (Bron: YouTube)

De kans lijkt verder groot dat Cordoba voorlopig zelfs helemaal niet meer te maken krijgt met 'irritante' scheidsrechters, want de Spaanse handbalbond is van plan om hem een schorsing van vier jaar aan zijn broek te hangen. Ook de coach van Vinaròs zit in de problemen, want de sukkel probeerde het wangedrag van zijn speler achteraf nog enigszins goed te praten.

Gelukkig beschikt het bestuur van de club wel over enig moreel besef, want die hebben besloten om Cordoba ergens anders zijn geluk te laten beproeven. Wij zouden hem bijvoorbeeld een boksschool voorstellen in plaats van een andere handbalclub..

Cordoba heeft trouwens toch nog deels zijn zin gekregen: de strafworp voor Benetusser werd niet genomen, want het duel werd na het incident definitief gestaakt. 

Ecclestone wil meer gelijkwaardige motoren

Formule 1-baas Bernie Ecclestone eist dat de nieuwe regels voor de turbomotoren in zijn sport er voor zorgen dat de prestatieverschillen kleiner worden. Als dit niet gebeurt dan moeten de nieuwe regels direct weer afgeschaft worden.

Afgelopen vrijdag is afgesproken dat vanaf volgend jaar de motoren goedkoper worden, ze meer lawaai moeten maken, ieder klantenteam de beschikking moet krijgen over motoren en dat de prestaties meer gelijkwaardig worden. Vanwege dat laatste punt wordt het tokensysteem afgeschaft, zodat meer ontwikkeling mogelijk is.

Dit is ook voor Ecclestone cruciaal. "Dat is eigenlijk het enige waar het ons om gaat. We willen dat de motoren zo gelijkwaardig mogelijk zijn. Als de prestaties niet nivelleren, scheuren we deze regels door en beginnen we gewoon opnieuw." In dat geval komt de ouderwetse atmosferische verbrandingsmotor weer in beeld. "En daar kunnen we dan best wat hybride onderdelen op schroeven, al zullen de problemen dan vast weer opnieuw beginnen."

Franse voetballers willen verbod op kunstgras

De Franse voetballers hebben gezamenlijk een verzoek ingediend om kunstgras te verbieden op de Franse voetbalvelden op het hoogste niveau. De aanleiding hiervoor is de blessure van Lille-speler Sofiane Boufal. Afgelopen zaterdag raakte Boufal geblesseerd aan zijn knie tijdens de wedstrijd tegen FC Lorient. Boufal zal geopereerd moeten worden wat betekent dat het seizoen voorbij is voor de Marokkaanse aanvaller.

"De gezondheid van de spelers moet gaan boven alle andere argumenten, zoals klimaat, onderhoudskosten of gevolgen voor het spel," zo luidt de officiële verklaring op de website van de spelersvakbond, de Union Nationale des Footballeurs professionnels.

"Alle studies wijzen uit dat voetballen op een synthetische ondergrond belastender is voor gewrichten en grotere kans geeft op spierblessures en schaafwonden. Een verbod op kunstgras zou spelers vrijwaren van deze risico's die een goede uitoefening van hun beroep als voetballer in gevaar brengen." 


Groen licht Duitsland voor 'mediweed'

Medicinale cannabis wordt binnenkort verkrijgbaar in Duitsland. De Duitse regering gaf woensdag toestemming om onder toezicht van de staat cannabis te verbouwen voor medicinaal gebruik.

De regering komt daarmee tegemoet aan de roep van chronisch zieken die de kosten van cannabis via hun verzekering vergoed willen zien. Minister van Gezondheid Hermann Gröhe liet weten dat het kabinet wil dat de verzekeringen dat gaan betalen wanneer mensen "niet anders geholpen kunnen worden".

Groen licht Duitsland voor 'mediweed'
Groen licht Duitsland voor 'mediweed' (Foto: ANP)

Air France-KLM verbetert resultaten verder

Air France-KLM heeft de resultaten in de afgelopen maanden verder verbeterd, maar schreef nog wel rode cijfers. Dat is overigens niet ongebruikelijk in het voor de luchtvaart betrekkelijk rustige eerste kwartaal.

Het luchtvaartconcern behaalde een omzet van 5,6 miljard euro, de inkomsten van de cateringtak Servair, die in de etalage staat, niet meegerekend. Dat is een fractie meer dan een jaar eerder. Exclusief het voordeel van de sterke dollar was wel sprake van een afname met 1,3 procent.

Het operationele verlies viel met 99 miljoen euro ruim driekwart lager uit dan in het eerste kwartaal van 2015. Onder de streep kwam Air France-KLM 155 miljoen euro tekort, tegen een nettoverlies van 559 miljoen euro een jaar eerder.

Lagere brandstofprijzen
Het kleinere verlies is opnieuw grotendeels te danken aan lagere brandstofprijzen. Maar ook zonder dat voordeel gingen de kosten omlaag, niet in de laatste plaats bij KLM, die vorig jaar nieuwe cao's afsloot met het personeel die voor aanzienlijke besparingen hebben gezorgd.

Dankzij die besparingen heeft KLM dit jaar ruimte om te groeien, terwijl Air France bij gebrek aan zulke productiviteitsafspraken juist de capaciteit moet verlagen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij nam dan ook het leeuwendeel van de passagiersgroei in het eerste kwartaal voor haar rekening.

Ook voor de Nederlandse tak van de luchtvaartgoep geldt evenwel dat verdere groei gekoppeld is aan bezuinigingen, zei financieel topman Pierre-François Riolacci in een toelichting. Vorige week is KLM begonnen met nieuwe cao-onderhandelingen. "Hoe die de komende weken lopen, zal bepalend zijn", aldus de bestuurder.

Koers vasthouden
Ook KLM-topman Pieter Elbers benadrukte dat ondanks de sterk verbeterde resultaten, de kosten verder omlaag moeten. "Het is van het grootste belang dat we deze koers nu vasthouden, zodat KLM kan blijven groeien", zei hij.

Air France-KLM houdt vast aan de eerder afgegeven doelstellingen voor 2016. Daarbij merkte Riolacci wel op dat de brandstofprijzen zich moeilijk laten voorspellen. Hij zei verder dat behalve de aanslagen Parijs in november, ook de terreuraanval op de luchthaven van Brussel in maart zich laat voelen.

Air France-KLM verbetert resultaten verder
Air France-KLM verbetert resultaten verder (Foto: ANP)

Geen alleenrecht Apple naam iPhone in China

Apple heeft in China niet langer het alleenrecht op de merknaam iPhone. De Californische techreus verloor onlangs een rechtszaak hierover van een Chinees bedrijf, dat nu het recht behoudt om handtassen, telefoonhoesjes en andere leerproducten onder het handelsmerk IPHONE te maken en verkopen, meldt Quartz op basis van het Chinese Legal Dailey.

Xintong Tiandi Technology registreerde in 2007 de merknaam voor het maken van leerproducten, ongeveer vijf jaar nadat Apple dezelfde naam in China had geregistreerd voor computer software en hardware. In 2012 bracht Apple de zaak tegen Xintong Tiandi Technology voor de Chinese handelsmerkautoriteit en spande een zaak aan bij een lagere rechtbank in Beijing. Beide stelden Xintong Tiandi Technology in het gelijk.

De Chinese handelsmerkautoriteit stelde in 2013 dat Apple niet kon bewijzen dat IPHONE in 2007 al een bekend handelsmerk was. Een definitief oordeel van het hooggerechtshof in Beijing onderschrijft die beslissing nu. Het hof geeft daarbij aan dat de eerste iPhones van Apple pas in 2009 op het vasteland van China werden verkocht.

Xintong Xiandi heeft op de eigen website aangegeven dat het vonnis een weerspiegeling is van de vrije markt.

Geen alleenrecht Apple naam iPhone in China
Geen alleenrecht Apple naam iPhone in China (Foto: BuzzT)

Afsluiter hypotheek zet rente langer vast

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiezen Nederlanders de laatste tijd steeds vaker voor een langere rentevaste periode, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De extreem lage hypotheekrente maakt het aantrekkelijk om deze voor een langere tijd vast te zetten. Dan zijn de maandlasten immers lager.

Volgens DNB koos in maart ruim een vijfde (20,5 procent) van de mensen die een nieuwe hypotheek afsloten of hun contract heronderhandelden, voor een rentevaste periode langer dan tien jaar. Vorig jaar deed nog ongeveer 16 procent dat en in 2014 slechts 6 procent.

Ook bij de rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar signaleert DNB een stijging. In maart gaf ruim de helft van de hypotheekafsluiters (52 procent) de voorkeur aan die optie. Twee jaar geleden ging het nog om ongeveer 39 procent.

Afsluiter hypotheek zet rente langer vast
Afsluiter hypotheek zet rente langer vast (Foto: ANP)

EU mag mentholsigaretten verbieden

De Europese Unie mag sigaretten met menthol of een ander aroma vanaf mei 2020 verbieden. Ook de strengere regels voor sigarettenpakjes, waaronder afschrikwekkende afbeeldingen in kleur, kunnen juridisch door de beugel.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. De rechters volgen hiermee het advies dat de advocaat-generaal in december gaf over de Europese richtlijn voor tabaksproducenten uit 2014.

Polen en Roemenië hadden bezwaar aangetekend tegen het toekomstige verbod op mentholsigaretten en sigarettenfabrikanten als Philip Morris and British American Tobacco tegen de regel dat sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen moeten bestaan.

Ontmoedigen
Het hof stelt dat mentholsigaretten door hun 'aangename aroma' roken aantrekkelijker moet maken, terwijl de EU zich juist heeft verplicht tabak te ontmoedigen en verslaving tegen te gaan. Een verbod op aromatische sigaretten bevordert de volksgezondheid, aldus het hof in Luxemburg.

Verder krijgen de regels dat sigarettenpakjes ten minste twintig sigaretten moeten bevatten en allemaal dezelfde vorm moeten hebben de goedkeuring van het hof.

Het hof boog zich ook over de regelgeving rond elektronische sigaretten. De verplichting een bijsluiter mee te leveren en een maximum aan nicotine voor te schrijven zijn toegestaan, evenals een reclame- en sponsorverbod. Dit omdat is gebleken dat e-sigaretten ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

EU mag mentholsigaretten verbieden
EU mag mentholsigaretten verbieden (Foto: ANP)

'Hoofdrolspeler Watch Dogs 2 gelekt'

Een afbeelding van de hoofdrolspeler van Watch Dogs 2 is mogelijk gelekt. Een motion capture-acteur heeft de bewuste foto op zijn instagram geplaatst. Inmiddels heeft die acteur zijn account ontoegankelijk gemaakt, maar het kwaad is al geschied natuurlijk.

Ubisoft heeft tot nu toe alleen gezegd dat Watch Dogs 2 vóór april 2017 uitkomt. Kotaku heeft vervolgens gelekt dat de game zich in San Fransisco afspeelt en dat het zeker dit jaar verschijnt.

Kenny B vrijgesproken van plagiaat

Kenny B heeft zich niet schuldig gemaakt aan plagiaat. Zijn hit Parijs is volgens de plagiaatcommissie van Buma/Stemra niet gebaseerd op een nummer van de Eindhovense zanger Quincy Cardinal, meldt het Eindhovens Dagblad.

Cardinal vond dat Parijs wel erg leek op zijn eigen liedje Parler Français en spande een zaak aan bij de auteursrechtenorganisatie. Die gaf hem echter geen gelijk. Hoewel in beide liedjes termen als 'un petit peu' en 'je t'aime' langskomen, zijn de overeenkomsten volgens de commissie 'zeer beperkt'. Van kopieergedrag is dan ook geen sprake.

Parijs betekende vorig jaar de grote doorbraak voor Kenny B in Nederland. De Surinamer scoorde er een nummer 1-hit mee.

Kenny B vrijgesproken van plagiaat
Kenny B vrijgesproken van plagiaat (Foto: BuzzE)

Dead Island: Definitive Collection komt op 31 mei

Dead Island: Definitive Collection brengt op 31 mei de twee Dead Island-games naar PS4 en Xbox One. Het pakket gaat 40 euro kosten, maar je kunt Dead Island en Dead Island: Riptide ook apart kopen via PSN of de Xbox Live store kopen.

Deep Silver belooft hogere kwaliteit textures, betere lighting, anti-aliasing, motion blur-effecten en meer. Bekijk anders de nieuwe trailer hieronder.

Nintendo en Vans komen met Nintendo-sneakers

Schoenenfabrikant Vans staat bekend om het verwerken van popcultuurreferenties in hun producten. Nu heeft de Amerikaanse sneakergigant een samenwerkingsverband met Nintendo gesloten voor de productie van Nintendo-sneakers, met designs gebaseerd op games als Zelda, Duck Hunt en Super Mario.

Onder andere de Duitse webshop 43Einhalb heeft vermeldingen voor talloze modellen. De Duitse winkel geeft aan dat de schoenen vanaf juni in de verkoop gaan en prijzen variëren van 50 tot 100 euro. Of de schoenen ook in Nederlandse schoenwinkels verkocht gaan worden is niet bekend. 43Einhalb levert in ieder geval wel aan hun westerburen.

Burnout-makers komen met explosieve golf-game

Dangerous Golf is een game waarin je zoveel mogelijk schade moet veroorzaken met een golfbal. De game is geïnspireerd door de crash-modus van Burnout. Dat is geen toeval, want de ontwikkelaars zijn mensen die een paar jaar geleden Criterion hebben verlaten en een eigen indie-studio zijn begonnen.

Volgens ontwikkelaar Three Fields bevat de game meer dan honderd holes en speel in je locaties zoals een keuken, een paleis en een benzinestation. De game bevat ook een World Tour-modus en je kunt het co-op spelen. Dangerous Golf komt in juni uit voor PS4, XB1 en pc.

Overwatch lanceert zonder competitieve modus

De open bèta van Overwatch begint morgen voor iedereen (gamers met een pre-order zijn al lang en breed aan het schieten) en de game lanceert 24 mei aanstaande. Helaas zonder competitieve modus. Dit maakt Blizzard bekend via een forumpost.

In de closed bèta was wel een competitieve modus aanwezig, waarin gamers per maand strijden om een zo hoog mogelijk rank. Dit geeft diverse beloningen, zoals icons, voice lines en sprays. De reden om de modus uit de open bèta en de daadwerkelijke release te verwijderen is feedback van de spelers. 

Blizzard heeft niet bekendgemaakt wat er daadwerkelijk aangepakt wordt of door welke feedback ze hebben besloten de modus aan te passen, maar wel is zeker dat het nog even duurt voor competitive play aanwezig is. 

Overwatch komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Overwatch

Steam sales ter ere van Star Wars Day

In het kader van Star Wars Day gooit Steam een bult Star Wars-games in de uitverkoop. Het gaat onder andere om klassiekers als Star Wars - Knights of the Old Republic, Star Wars Battlefront II en Star Wars: Republic Commando, die alle dri slechts €2,49 kosten.

Naast bovenstaande titles zijn ook games als Star Wars: Rogue Squadron 3D en Star Wars: TIE Fighter Special Edition afgeprijsd. Voor een volledige lijst van de games kun je op de speciale Star Wars-pagina van Steam terecht.

[eSports] Hearthstone-streamer MaSsan verwijderd uit Cloud9

Harry "MaSsan" Cheong is een bekende Hearthstone-streamer op Twitch die al langer in de schijnwerpers stond. Niet door zijn kwalitatieve streams, maar door allerlei discutabele zaken rondom de persoon zelf.

Zo is MaSsan in het verleden gelinkt aan een vorm van matchfixing (hij zou de internetverbinding tijdelijk verbreken wanneer hij een slechte starthand had in een toernooi), zou hij een plaats in een toernooi willen verkopen aan een andere streamer en misschien wel het meest bekend rondom MaSsan zijn de beschuldigingen van viewbotting. Dit houdt in dat hij kunstmatige kijkers heeft, waardoor hij makkelijker op Twitch te vinden is en uiteindelijk eenvoudiger nieuwe kijkers aan kan trekken. Dit is uiteraard niet wenselijk, aangezien het andere streamers hierdoor alleen maar moeilijker wordt gemaakt.

Hoewel de beschuldigingen nooit echt bewezen zijn, lijkt er nu toch een kern van waarheid te zijn. Sinds een week is hij namelijk gebanned op Twitch, waardoor hij (voorlopig) niet meer mag streamen op het platform. Daarnaast heeft zijn eSports-team, Cloud9, bekendgemaakt dat MaSsan uit het team is gezet en niet meer voor Cloud9 uitkomt.

Cloud9 geeft geen duidelijke reden voor het afscheid van MaSsan, maar het is moeilijk voor te stellen dat er geen verband aanwezig is. 

Hearthstone

Ten Rouwelaar stopt na dit seizoen met keepen

Jelle ten Rouwelaar (35) stopt na dit seizoen met keepen. De eerste keeper van NAC Breda gaat bij zijn club aan de slag als keeperstrainer. Ten Rouwelaar speelde achttien seizoenen als prof, waarvan de laatste negen jaar bij NAC. "Het was niet ineens van: ‘Nu is het klaar en stop ik ermee.”

"Vier weken geleden heb ik de beslissing genomen", vertelt Ten Rouwelaar in BN DeStem. "Dat was een heel proces. Wat wil je? Waar haal je de meeste energie uit? Als ik stop en ik word keeperstrainer, haal ik daar dan de meeste energie uit? Ik ben toe aan iets nieuws. Niet zozeer qua club, want ik hou van NAC, maar aan een andere functie waar ik mijn energie nog meer in kwijt kan."

"Ik begin bij NAC in 2007 als mijn vader komt te overlijden en ik stop dit jaar bij NAC als mijn moeder er ineens niet meer is”, zei Ten Rouwelaar in een interview met de ochtendkrant. "Heel vreemd eigenlijk. Ik geloof niet ergens in, maar ik heb nu een paar dingen meegemaakt, dat je bijna wordt gedwongen om te denken dat er iets is. Maar toch geloof ik niet in iets. Wil graag die nuchtere boerenlul blijven. Zo van, zoek het allemaal maar uit allemaal.”

"De exacte datum weet ik niet meer. Wel dat ik ging nadenken. ‘Wat als… wat als ik ga stoppen?’ Dan ebt dat gevoel weer weg en dan komt het weer terug", vervolgde Ten Rouwelaar. "Op en af. Ik heb veel gesprekken gevoerd, met mijn vrouw Cindy en mensen binnen NAC. Nee, ik ben niet bang voor concurrentie. Ook niet voor een rol op de bank. Nee.. nee.. Daar heb ik niet eens over nagedacht. Eerlijk. Altijd heb ik al geroepen dat er een extra keeper moest komen. Hoe ouder je wordt, hoe dichterbij het moment komt dat ik niet meer ga spelen. Met het verstrijken van de jaren, is dat besef steeds groter.”

"Spijt dat ik misschien te vroeg stop? Het enige waar ik straks achterkom, is dat ik zoals elke voetballer straks het gras, het applaus, het publiek en de adrenaline ga missen. Daar ben ik nieuwsgierig naar, misschien denk ik wel: ‘Verdomme, ik wil straks op het veld staan.’ En toch, ik krijg nu de mogelijkheid van de club mezelf te ontwikkelen op een ander vlak. Als keeperstrainer. Het is mooi geweest. Echt, het is tijd voor iets anders.”

EA geeft DLC Battlefield 4 en Hardline weg

Electronic Arts geeft komende week DLC weg voor hun games Battlefield 4 en Battlefield Hardline. Dat betreft respectievelijk de DLC Dragon's Teeth en Robbery, welke tot en met 10 mei voor niets zijn te downloaden op alle platforms.

Ook komen er nieuwe community missions beschikbaar. De Battlefield 4-DLC Dragon's Teeth bevat vier nieuwe maps en beschikt over de 12 vs. 12 Chainlink-gamemodus. Hardline Robbery beschikt op zijn beurt tevens over vier nieuwe maps en biedt daarnaast de Squad Heist-modus en een aantal nieuwe wapens en gadgets.

EA heeft aangegeven dat er nog meer gratis DLC weggegeven gaat worden voor deze titels in de komende maanden. Eerder al maakte de gameuitgever bekend dat het aankomende vrijdagavond met de onthulling komt van hun nieuwe Battlefield-game.

Winst Shell ruimschoots gehalveerd

De winst van Shell is in het eerste kwartaal ruimschoots gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral te wijten aan lagere olie- en gasprijzen, maar ook aan een zwakkere gang van zaken in de raffinagemarkt. Lagere operationele kosten boden nog enig tegenwicht.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, kwam uit op 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg dit resultaat, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, nog 3,7 miljard dollar.

De nettowinst, waarop het dividend wordt gebaseerd, daalde met 89 procent tot 484 miljoen dollar. Shell stelt voor 0,47 dollar per aandeel uit te keren aan zijn aandeelhouders.

Winst Shell ruimschoots gehalveerd
Winst Shell ruimschoots gehalveerd (Foto: ANP)

Lagere verkopen en minder winst voor AB InBev

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev heeft in het eerste kwartaal minder bier verkocht dan een jaar eerder. Het Belgisch-Amerikaanse concern had onder meer last van zware economische omstandigheden in Brazilië. De nettowinst, geschoond voor eenmalige posten, zakte met twee derde tot 844 miljoen euro.

De winstdaling is mede te wijten aan sterk gestegen financieringslasten. Het in België gevestigde, internationale bierconcern, bekend van merken als Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden en Hertog Jan, heeft zich flink dieper in de schulden gestoken om de naderende overname van branchegenoot SABMiller te bekostigen.

AB InBev meldde woensdag een kwartaalomzet van 9,4 miljard dollar (8,2 miljard euro). Dat is ruim 1 miljard minder dan een jaar eerder, maar exclusief nadelige wisselkoerseffecten was volgens het bedrijf sprake van een groei van ruim 3 procent.

Fusieplannen
De fusieplannen met SABMiller liggen volgens AB InBev op koers om in de tweede helft van het jaar te worden afgerond. Het bedrijf meldde dat 'goede vooruitgang' is geboekt om de vereiste goedkeuringen van toezichthouders te verkrijgen.

Door de samensmelting van de twee grootste bierbrouwers ter wereld ontstaat een kolos die nummer drie Heineken nog verder in de schaduw zet. Om die reden kijken de mededingingsautoriteiten wereldwijd scherp naar de deal.

Om bezwaren voor te zijn heeft SABMiller merken als het Nederlandse Grolsch en het Italiaanse Peroni al verkocht aan de Japanse brouwer Asahi. Vorige week werden ook bezittingen in Oost-Europa, waaronder het Tsjechische Pilsner Urquell, in de etalage gezet.

Lagere verkopen en minder winst voor AB InBev
Lagere verkopen en minder winst voor AB InBev (Foto: ANP)

Tech-vrouwen pakken diversiteit aan

Een aantal bekende vrouwen in de techwereld wil de diversiteit in de sector aanpakken. Onder anderen voormalig Reddit-CEO Ellen Pao heeft daarom de organisatie Project Include opgericht.

De dames vinden dat er niet genoeg vrouwen en mensen uit ethnische minderheden in de techsector werken en geloven niet dat deze groepen momenteel een eerlijke kans krijgen van de bazen van startups en grote bedrijven. Met het project willen ze startups helpen met tips en middelen om aan meer diversiteit in hun team te werken.

"Onderzoek heeft de financiële voordelen van raciale, ethnische en genderdiversiteit aangetoond", zo staat geschreven op de website van Project Include. "Toch hebben we nog geen aanzienlijke verbetering wat betreft diversiteit waargenomen."

Schadelijke stappen
"Startups doen hun best strategieën om diversiteit te verbeteren toe te passen, maar de realiteit is dat de meesten beperkte en mogelijk schadelijke stappen zetten, zoals eenmalige trainingen en het gebruik van taal als 'de lat lager leggen'", zegt Pao over het project tegen Engadget. "Helaas hebben we de techcultuur in de afgelopen vijf jaar juist exclusiever en minder divers zien worden."

Onder de andere oprichters zitten Erica Joy Baker van Slack, Tracy Chou van Pinterest, investeerder Susan Wu en Laura I. Gomez die bedrijven met haar organisatie Atipica helpt meer diverse werknemers aan te nemen.

Tech-vrouwen pakken diversiteit aan
Tech-vrouwen pakken diversiteit aan (Foto: BuzzT)

Prince doneerde in geheim duizenden dollars

Prince heeft de afgelopen zes jaar tienduizenden dollars gedoneerd aan de hulporganisatie PARSA (Physiotherapy And Rehabilitative Support For Afghanistan). Dat deed de zanger op voorwaarde dat dit geheim zou blijven, vertelt PARSA's Marnie Gustavson aan The Hollywood Reporter.

"De reden dat ik dit bekend maak is om hem te eren", zei Gustavson over de telefoon vanuit Kabul. Ze schat dat Prince zes jaar geleden begon met een donatie van 15.000 dollar (13.000 euro) en daarna ongeveer 6000 dollar (5200 euro) per jaar gaf. Het geld ging naar het initiatief Afghan Scouts voor weeskinderen.

Prince doneerde het geld via Betty Tisdale, die vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed. Hij steunde haar hulporganisatie HALO (Helping And Loving Orphans). "Ze hadden een strict vertrouwelijke overeenkomst", vertelt Gustavson. "Betty zei tegen me, ik vertel je wie de donor is maar je kan het aan niemand anders vertellen, ik trek mijn steun terug als je het doorvertelt."

Prince doneerde in geheim duizenden dollars
Prince doneerde in geheim duizenden dollars (Foto: BuzzE)

OM BraziliŽ wil onderzoek naar oud-president

De hoogste aanklager van Brazilië heeft het hooggerechtshof gevraagd om toestemming te geven voor een onderzoek naar oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. De politicus wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras, berichtte de BBC woensdag.

De corruptiepraktijken rond het staatsbedrijf hadden volgens procureur-generaal Rodrigo Janot niet kunnen plaatsvinden zonder dat Lula daarbij betrokken was. De oud-president zou met andere politici hebben samengewerkt om geld te onttrekken aan Petrobras.

Het bedrijf is volgens aanklagers naar schatting voor 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) gedupeerd. Het geld zou deels zijn gebruikt om verkiezingscampagnes te financieren van belangrijke politici.

Tot dusver zijn al diverse politici en topmedewerkers van Petrobras opgepakt. Een aantal is bereid te getuigen tegen andere verdachten.

OM Brazilië wil onderzoek naar oud-president
OM Brazilië wil onderzoek naar oud-president (Foto: ANP)

Brand verwoest cafť in Olympisch Stadion

Een café in het Olympisch Stadion in Amsterdam is woensdagochtend vroeg getroffen door een brand. "Het café is helemaal uitgebrand. De schade is groot", zei een woordvoerder van de brandweer.

De horecazaak was gesloten toen de brand uitbrak. Brandweerlieden hebben het vuur inmiddels geblust. De schade is niet beperkt gebleven tot het café. Bovengelegen kantoorruimtes liepen rookschade op.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Niemand raakte gewond.

Brand verwoest café in Olympisch Stadion
Brand verwoest café in Olympisch Stadion (Foto: ANP)

Nelly Frijda viert tachtigste verjaardag

Nelly Frijda wordt woensdag tachtig jaar. Speciale verjaardagswensen heeft ze niet. De actrice, vooral bekend van haar rol als Ma Flodder, is allang blij dat ze gezond is.

"Het grootste cadeau is mijn gezondheid", zegt Nelly woensdag in De Telegraaf. "Ik heb goede genen. Ik mankeer niks, loop nog zonder stok en hoef geen enge pillen te slikken. Daarom hoop ik binnenkort nog eens gevraagd te worden voor een leuke film- of televisierol. Ja, dát zou ik helemaal geweldig vinden."

Nelly is bovendien dankbaar dat ze haar verjaardag mag vieren met haar kinderen en kleinkinderen om haar heen. "Ze wonen allemaal nogal verspreid maar zijn de afgelopen dagen allemaal in Amsterdam aangekomen. Mijn drie kinderen met aanhang en de kleinkinderen zijn natuurlijk heel belangrijk", aldus de actrice, die woensdagavond een surpriseparty krijgt voorgeschoteld. Al begint het feestgedruis pas na dodenherdenking. "Zelf wil ik ook eerst stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarom begint mijn verrassingsfeest zelfs pas na negenen."

Nelly Frijda viert tachtigste verjaardag
Nelly Frijda viert tachtigste verjaardag (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zonnig en weinig wind

Ook vandaag is het weer zonnig met af en toe wat lichte stapelbewolking. De maximumtemperatuur loopt op naar 16 graden en de matige wind komt uit het zuiden. Langs de kust kan een matig tot zwakke zeewind de kop opsteken waardoor het hier wat kan afkoelen. In de avond draait de wind richting het noordoosten. 

Zon op 06:03
Zon onder 21:10
Zonkracht

 5 / 2 

Ik was gisteren naar Landgoed Hoenderdaell met de kinderen, en het was werkelijk waar prachtig weer. Dit was het beeld toen we door het hek heen naar binnen reden.

Prachtige dag  (Foto: DJMO)
Prachtige dag (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1919 Leden van de 4-mei beweging kwamen in opstand op het Tiananmem-plein.
 1961 Bij de dodenherdenking werd het Vrijheidscarillon op Plein '40-'45 ingeluid. 
 1949 Bij de Superga-vliegramp kwam het hele elftal van voetbalclub FC Torino om het leven.
 1956 Het nationaal monument op de Dam in Amsterdam werd onthuld door Koningin Juliana.
 1976 Bij een treinbotsing in Schiedam kwamen 24 personen om het leven. 


Het signaal dat het begin van de dodenherdenking inluidt. 

Cruz stopt, Trump waarschijnlijk presidentskandidaat

Republikein Donald Trump wint de voorverkiezing van zijn partij in de staat Indiana. Dat voorspellen nieuwszenders CBS, NBC en CNN. Na het tellen van de eerste stemmen, bleek de miljardair een ruime voorsprong te hebben op zijn rivalen.

De overwinning van Trump is een forse tegenvaller voor zijn voornaamste uitdager Ted Cruz. De senator uit Texas probeert te voorkomen dat de vastgoedmagnaat voldoende gedelegeerden achter zich krijgt om te worden uitgeroepen tot de presidentskandidaat van de Republikeinen.

Update 02.45 uur
Tijdens een toespraak heeft Ted Cruz zijn verlies erkend, en tegelijk aangekondigd dat hij zijn campagne staakt. Daarmee lijkt het bijna onafwendbaar dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat zal zijn. John Kasich is de enige overgebleven andere kandidaat, maar hij heeft amper gedelegeerden achter zich.

Update 03.13 uur
Reince Priebus, voorzitter van de Republican National Committee, heeft na de terugtrekking van Cruz getweet dat Trump de vermoedelijke presidentskandidaat van de partij zal zijn. Daarmee is een zogeheten contested convention, waarin tijdens de conventie nog om stemmen wordt gestreden, een stuk minder waarschijnlijk. Priebus roept op tot eenheid om de waarschijnlijke kandidaat van de Democraten, Hillary Clinton, te verslaan.

Clinton werd in Indiana overigens verslagen door Bernie Sanders, die iets meer dan de helft van de stemmen won. Maar door de voorsprong die ze al heeft, en omdat gedelegeerden in die staat evenredig worden toegekend, zal dat haar vermoedelijk niet erg deren.   

'Trump verslaat Cruz in Indiana'
Cruz stopt, Trump waarschijnlijk presidentskandidaat (Foto: ANP)

Al jaren zorgen om drugsgebruik Prince

Er bestaan al jaren zorgen om vermeend drugsgebruik van Prince. Dat is gebleken uit telefoontjes die het alarmnummer kreeg over de zanger. De lokale politie heeft de uitgeschreven tekst van deze telefoontjes openbaar gemaakt, meldt TMZ.

Zo werden de alarmdiensten in 2011 gebeld door een vrouw die zich zorgen zei te maken over 'de gewoonte van Prince cocaïne te gebruiken'. De vrouw vertelde dat de zanger haar een jaar eerder in Duitsland had verteld geen controle te hebben over deze gewoonte. Omdat de informatie een jaar oud was en Prince niet in direct gevaar leek te zijn, besloten de hulpdiensten niets met dit telefoontje te doen.

In 2013 werden de hulpdiensten ingeschakeld voor 'gedehydrateerde man van 53', die vervolgens naar het ziekenhuis werd gebracht. Na de dood van Prince belde een vrouw het noodnummer met de mededeling een 17-jarige zoon van Prince te hebben.

  • Al jaren zorgen om drugsgebruik Prince

Al jaren zorgen om drugsgebruik Prince (Foto: BuzzE)

Justin Bieber aangeklaagd om slopen telefoon

Justin Bieber is aangeklaagd vanwege het slopen van een mobiele telefoon in een nachtclub vorige maand. Robert Earl Morgan eist een schadevergoeding van 100.000 dollar (87.000 euro), meldt TMZ.

De Canadese zanger was aan het feesten met rapper Post Malone. Hij zou hebben geprobeerd snel bier te drinken via een beer bong, een lange pijp waar de drank van bovenaf doorheen wordt gegoten. Het ging Justin niet zo goed af en het meeste bier kwam op zijn kleding terecht.

Justin werd woedend toen Morgan het incident op zijn mobiele telefoon probeerde te filmen. Hij pakte de telefoon daarom af en smeet hem aan diggelen. Morgan beweert dat zijn simkaart verloren was en dat hij daarom belangrijke zakelijke contacten kwijt is. Ook zou hij duizenden foto's, onder meer van de honderdste verjaardag van zijn oma, kwijt zijn.

Justin Bieber aangeklaagd om slopen telefoon
Justin Bieber aangeklaagd om slopen telefoon (Foto: BuzzE)

China onderzoekt Baidu na dood kankerpatiŽnt

De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de grootste zoekmachine van het land, Baidu. Dat komt door de dood van een 21-jarige student. Hij stierf aan een zeldzame vorm van kanker. Op Baidu had hij gezocht naar ziekenhuizen waar hij kon worden behandeld. Hij vond een ziekenhuis in Peking, maar de experimentele behandeling werkte niet.

Kort voor zijn dood had student Wei Zexi online uitgehaald naar Baidu. Die zou valse medische informatie aanbieden. Het ziekenhuis kreeg ook kritiek, omdat het misleidende reclame zou hebben gemaakt. De zaak heeft in China veel aandacht gekregen en Peking is allergisch voor sociale onrust.

China onderzoekt Baidu na dood kankerpatiënt
China onderzoekt Baidu na dood kankerpatiënt (Foto: BuzzT)

Eddie Murphy verwelkomt negende kind

Eddie Murphy heeft zijn negende kind verwelkomd. Zijn vriendin Paige Butcher is dinsdagochtend bevallen van hun dochtertje, Izzy Oona Murphy.

"Moeder en dochter maken het goed", zo liet Eddies woordvoerder weten aan E! News. Het stel maakte in november bekend een kind te verwachten. Het is het eerste kind voor de 36-jarige Paige, een Australisch model.

Eddie (55) kreeg vijf kinderen die nu tussen de 13 en 26 jaar oud zijn met zijn ex-vrouw Nicole Murphy, van wie hij in 2006 na 22 jaar huwelijk scheidde. Daarnaast kreeg hij drie kinderen met verschillende vriendinnen, waaronder een achtjarige dochter met voormalig Spice Girl Melanie Brown.

Eddie Murphy verwelkomt negende kind
Eddie Murphy verwelkomt negende kind (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.