[F1] Rusland: de mee- en tegenvallers

Afgelopen weekend was alweer de tweede race in Sochi in slechts een paar maanden tijd. Vooraf werd er weer veel gesproken over Ferrari die in de motor hadden geïnvesteerd en het dit weekend de Mercedessen wel eens moeilijk konden maken. Dat scenario kon echter na de kwalificatie meteen de prullenbak in, want Nico Rosberg pakte pole met overmacht terwijl Lewis Hamilton wederom problemen kende.

Tegenvaller
Laten we maar beginnen met de grootste. Daniil Kvyat. Reed in China nog een meer dan prima race die hij bekroonde met een schitterend podium en een leuk gesprek met Sebastian Vettel alvorens het podium te beklimmen. Wat de Rus in Sochi deed leek echter nergens op: tot twee keer toe de achterkant van Vettel torpederen. En als je het mij vraagt kwam dat puur omdat hij voor het thuispubliek wilde laten zien dat het niet een eenmalig succes was in China. Van hero to zero, ook Kvyat weet nu hoe dat is.
 
Meevaller
In China waren ze nog een enorme tegenvaller maar in Sochi hebben ze mede door wat geluk toch maar mooi de eerste punten van het seizoen gepakt. Renault natuurlijk, in China bereikte het team echt een dieptepunt. In Sochi stonden ze er echter wel en dan natuurlijk vooral Kevin Magnussen, toch al favoriet bij Renault. Magnussen reed een prima race, ontweek in de eerste ronde andere auto's en onderdelen en finishte keurig als zevende. De dertiende plaats van Jolyon Palmer was zeker beter dan laatste in China, maar lijkt toch wat matig als je het vergelijkt met Magnussen. 
 
Tegenvaller
Max Verstappen kende ook best wel een goed weekend. Op vrijdag was hij nog niet tevreden over de auto, maar tijdens de kwalificatie en de race ging het stukken beter. Ook Verstappen profiteerde goed van het uitvallen van wat auto's voor hem en ontweek er ook een paar heel knap. Daarna was het lange tijd een zeer goede race op plaats zes, gewoon weer punten dus. Echter, een aantal onderdelen in de motor hadden er geen zin meer in en een uitvalbeurt was het gevolg. 
 
Meevaller
Nico Rosberg pakte in Sochi zijn eerste 'Grand slam': poleposition, de snelste raceronde en van start tot finish aan de leiding. De vorm van de Duitser is dit seizoen indrukwekkend. Vorig jaar was hij niet echt een serieuze tegenstander van Hamilton totdat die zijn titel binnenhad. Daarna lukte het Rosberg opeens wel, maar veel mensen dachten dat Hamilton wat rustiger aan deed. Daar lijkt dit seizoen niks van waar, Rosberg profiteert weliswaar van de pech van Hamilton maar afgelopen weekend was zeer indrukwekkend.  
 
Tegenvaller
Sebastian Vettel kende een prima race tot aan bocht twee en vervolgens bocht drie. Vettel kende best wel een goede start en leek onderweg naar plaats vijf. Helaas was Kvyat een beetje te enthousiast en verremde deze zich, waardoor hij Vettel aantikte die daarna Daniel Ricciardo weer aantikte. Daarna ging het wederom mis in de lange doordraaier naar links. De hoeveelheid 'beeps' op de boordradio daarna lieten weinig aan de verbeelding over. Vettel kon het bloed van Kvyat wel drinken, want dit kost de Duitser wederom veel punten in het kampioenschap.
 
Meevaller
McLaren sprak voor het weekend wederom de verwachting uit dat Q3 een realistisch doel was en ik hoopte er stiekem best wel op. Ik was dan ook wel een beetje teleurgesteld toen het zaterdag wederom niet lukte. Tijdens de race was er opeens wel het tempo en Fernando Alonso pakte (eindelijk) weer eens punten. Ook voor Jenson Button was er (eindelijk) weer eens een puntje al was tiende toch een beetje een tegenvaller. Laten we hopen dat ze dit jaar ook nog eens Q3 halen en misschien met wat geluk weer eens op het podium mogen staan.
 
Over anderhalve week komt het hele veld samen in Spanje. Vorig jaar was Rosberg hier het beste en het jaar daarvoor Hamilton. Aan Hamilton toch echt de taak om zijn eerste overwining van het seizoen te pakken en iets te doen aan de overheersing van zijn teamgenoot. Laten we ook vooral hopen dat we eindelijk eens een echte race krijgen. De incidenten in de eerste rondes dit jaar leverden wel wat spektakel op, maar als echte racefan wil ik nu eindelijk wel eens dat gevecht zien tussen Mercedes, Ferrari en hopelijk Red Bull. Echter zullen dit weekend alle ogen gericht zijn op Max Verstappen: na tegenvallende resultaten van Kvyat mag Verstappen instappen bij Red Bull en gaat Kvyat terug naar Toro Rosso.