FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 april 2016

Boekingsbeleid Disneyland weer volgens regels

Disneyland Parijs geeft niet langer prijsvoordelen aan Fransen zonder dat andere EU-burgers daar ook aanspraak op kunnen maken. Dat is het gevolg van 'constructieve discussie' met de Europese Commissie, zei een commissiewoordvoerder maandag.

Brussel stelde vorig jaar een onderzoek in na klachten over prijsdiscriminatie. Zo liepen niet-Franse consumenten die online wilden boeken bepaalde voordelen mis, bijvoorbeeld omdat ze naar een ander deel van de website werden geleid of alleen met een Franse betaalpas konden afrekenen.

Het online boeken en betalen is nu weer in overeenstemmingen met de non-discriminatieregels in de Europese dienstenrichtlijn, aldus de woordvoerder. "Onderscheid naar nationaliteit is niet toegestaan." Zij merkte daarbij overigens op dat het niet verboden is per land verschillende tarieven te vragen. Brussel is niet uit op prijsharmonisering, voegde ze daaraan toe.

Boekingsbeleid Disneyland weer volgens regels
Boekingsbeleid Disneyland weer volgens regels (Foto: ANP)

'Delen vertrouwelijke informatie niet normaal'

Het is niet normaal dat leden van een vertrouwenscommissie vertrouwelijke informatie delen met sollicitanten voor burgemeestersfuncties. Dat is volgens mij strafbaar, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag als getuige bij de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank ondervroeg hem omdat Plasterk zich op 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.

Van Rey zei toen dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'. Plasterk twitterde in reactie daarop: "Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar".

Volgens Plasterk krijgt hij bij voordrachten van burgemeestersbenoemingen een voorstel. Daarin staat ook een passage of er zich incidenten of onregelmatigheden hebben voorgedaan. Onder meer op basis daarvan baseert de minister zijn standpunt dat het niet normaal is dat er vanuit vertrouwenscommissies informatie wordt gelekt aan kandidaat-burgemeesters tijdens sollicitatieprocedures.

Sollicitanten
Plasterk laat weten dat hij bij 103 benoemingen van burgemeesters betrokken is geweest. "Als het zo zou zijn dat vertrouwenscommissies allemaal informatie aan sollicitanten zouden verschaffen dan zou dat via, via echt wel bij mij terecht zijn gekomen." Dat is niet het geval, aldus Plasterk.

Van Rey wordt er in het proces onder meer van beschuldigd dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen hebben doorgespeeld naar en sms-verkeer hebben gevoerd met zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

Smeergeld
Verder staat de oud-VVD-politicus terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook wordt hij verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en het witwassen van 175.000 euro.

'Delen vertrouwelijke informatie niet normaal'
'Delen vertrouwelijke informatie niet normaal' (Foto: ANP)

Siri 'verklapt' datum WWDC

Apple heeft Siri dit jaar ingeschakeld om WWDC 2016 wereldkundig te maken. Wie aan Apples spraakassistent vraagt wanneer de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie is, krijgt als antwoord dat het evenement van 13 tot en met 17 juni wordt gehouden in San Francisco.

Tijdens WWDC worden ontwikkelaars op de hoogte gebracht van alle plannen die Apple voor het komende jaar heeft. Het evenement wordt afgetrapt met een keynote waarin het bedrijf ook niet-ontwikkelaars laat delen in alle nieuwe producten en diensten. Voor dit jaar wordt er onder meer nieuws over iOS 10 en Mac OS X verwacht. Verder gaan er geruchten dat Apple met nieuwe MacBooks komt en mogelijk 'iets gaat doen met Apple Music'.

Wat Apple precies in petto heeft voor muziekliefhebbers, is een raadsel, maar er wordt gesuggereerd dat het bedrijf muziek gaat aanbieden met een betere geluidskwaliteit. Die betere kwaliteit moet vooral tot haar recht komen in de nieuwe, nog aan te kondigen, iPhones. Apple wil volgens insiders afscheid nemen van de koptelefoonpoort en audio voortaan via de digitale Lightning-aansluiting laten lopen. Op softwaregebied wordt er ook vuurwerk verwacht. Zo wordt er gesproken over een compleet nieuw uiterlijk voor iOS en lijkt Mac OS X omgedoopt te worden in MacOS, de naam die het besturingssysteem voor 2000 ook al droeg.

Siri 'verklapt' datum WWDC
Siri 'verklapt' datum WWDC (Foto: BuzzT)

Aanklacht tegen Malaysia Airlines dichtbij

Nederlandse nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 die op 17 juli 2014 werd neergeschoten, staan op het punt om vliegmaatschappij Malaysia Airlines aan te klagen. Volgens Veeru Mewa van hun advocatenteam wil Malaysia Airlines geen verantwoordelijkheid nemen voor een rechtvaardige schadevergoeding.

"De verzekeraars van Malaysia Airlines en de maatschappij zelf willen garen spinnen bij de beperkte mogelijkheden die het Nederlandse recht biedt voor het toekennen van schadevergoeding bij overlijden", concludeert Mewa. "Malaysia Airlines neemt, ondanks haar toezegging, niet haar verantwoordelijkheid door luttele bedragen als schadevergoeding aan te bieden."

Aanklacht tegen Malaysia Airlines dichtbij
Aanklacht tegen Malaysia Airlines dichtbij (Foto: ANP)

Omzet en winst IBM verder onder druk

Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft de omzet afgelopen kwartaal opnieuw zien dalen, mede onder invloed van de sterke dollar. Ook de nettowinst van de voormalige computerfabrikant, die zich tegenwoordig op software en diensten richt, was lager dan een jaar eerder.

IBM rapporteerde maandag een omzet van 18,7 miljard dollar (16,5 miljard euro). Dat is een kleine 5 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2015. De nettowinst nam met meer dan 13 procent af tot iets meer dan 2 miljard dollar.

De opbrengsten van IBM vertonen nu al vier volle jaren op rij een neergaande lijn. Plannen om nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren, bijvoorbeeld met clouddiensten, komen maar langzaam van de grond. Daar komt bij dat ze flinke investeringen vergen.

Omzet en winst IBM verder onder druk
Omzet en winst IBM verder onder druk (Foto: BuzzT)

'Acht mln doden door natuurgeweld na 1900'

Door natuurgeweld als aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen zijn sinds 1900 circa acht miljoen mensen om het leven gekomen. Dat heeft een wetenschapper uit de Duitse stad Karlsruhe berekend. De rampen veroorzaakten voor meer dan 7 biljoen dollar schade, omgerekend circa 6200 miljard (6,2 biljoen) euro.

Geofysicus James Daniell telde de gevolgen van meer dan 35.000 natuurrampen tussen 1900 en 2015 bij elkaar op. De resultaten daarvan presenteerde hij maandag in Wenen.

Het hoge dodental komt onder meer door overstromingen van de Gele Rivier in China in 1931, waardoor 2,5 miljoen mensen om het leven kwamen. Door de tsunami in de Indische Oceaan in 2004 stierven 230.000 mensen en de cycloon Nargis eiste in 2008 140.000 levens. Aardbevingen kostten in die 115 jaar aan 2,2 miljoen mensen het leven.

'Acht mln doden door natuurgeweld na 1900'
'Acht mln doden door natuurgeweld na 1900' (Foto: ANP)

Netflix meldt recordaanwas abonnees

Netflix heeft in het eerste kwartaal van dit jaar per saldo 6,7 miljoen abonnees aan zijn klantenbestand toegevoegd. Dat is een record, meldde de Amerikaanse aanbieder van internettelevisie maandag.

Net als in voorgaande periodes groeide het aantal abonnees het sterkst buiten de Verenigde Staten, per saldo met 4,5 miljoen. Maar ook in eigen land kwamen er netto 2,2 miljoen abonnees bij. Van de 81,5 miljoen gebruikers, komt inmiddels 42 procent uit het buitenland.

Netflix boekte een omzet van 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro), een kleine 30 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 9 miljoen dollar, tegen 24 miljoen dollar een jaar eerder.

Netflix meldt recordaanwas abonnees
Netflix meldt recordaanwas abonnees (Foto: BuzzT)

Vorig jaar 6,8 procent minder eerstejaars

In 2015 is het aantal nieuwe studenten in het hoger onderwijs met 6,8 procent afgenomen. Dat komt door een daling in het aantal eerstejaars in het hbo van ruim 9 procent. In het wetenschappelijk onderwijs steeg het aantal nieuwkomers wel, met ongeveer 1 procent. Dat laatste komt vooral door een toename van studenten uit het buitenland.

Dat staat in een rapport over de gevolgen van de invoering vorig jaar van het leenstelsel. Het ministerie van Onderwijs is niet verbaasd. De cijfers stroken met de oorspronkelijke verwachtingen en ook met cijfers uit februari.

Vorig jaar 6,8 procent minder eerstejaars
Vorig jaar 6,8 procent minder eerstejaars (Foto: ANP)

Compromis over 'omstreden' moskee Enschede

De gemeenteraad van Enschede heeft maandagavond besloten tot de bouw van de 'omstreden' Turkse moskee aan de Kuipersdijk. Die kwam eerder landelijk in het nieuws door 'geluidstests' om de overlast voor omwonenden door gebedsoproepen te meten.

Het maandagavond bereikte compromis behelst dat het maximale geluidsniveau op de dichtsbijzijnde woongevel tijdens het vrijdaggebed is teruggebracht van 63 naar 57 decibel. De gemeente maakt in haar stukken een vergelijking met een normaal gesprek op een meter afstand waarbij het geluidniveau circa 60 dB is.

De geluidsboxen worden zo uitgevoerd dat het vrijdaggebed op het terrein van de Turkse vereniging juist 'wel heel goed hoorbaar' is, aldus verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer. Er komen kleine boxen die laag gaan hangen, op zo'n drie meter hoogte. De VVD'er hoopt dat nu 'iedereen tevreden' is. Moskeebestuur en wijkbewoners hebben toegezegd om de tafel te gaan zitten en aanvullende afspraken te maken.

Compromis over 'omstreden' moskee Enschede
Compromis over 'omstreden' moskee Enschede (Foto: ANP)

FOK!'s Olympische Spelen-forum is weer online!

We zitten inmiddels volop in de lente en dat betekent dat de sportzomer eraan zit te komen. Hoog tijd dus om het Olympische Spelen-forum op FOK! weer open te gooien1

Het forum is hier te vinden. Er kan gediscussieerd worden over alles wat met de Spelen in Rio de Janeiro te maken heeft, van atletiek tot zwemmen en van de moderne vijfkamp tot gewichtheffen.

Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere vaste topics, zoals deze, waar users uitgenodigd worden om ook de exotische en minder bekende deelnemers onder de aandacht te brengen door hun land te 'adopteren'. 

Kortom, voor elke sportliefhebber is er wel wat te vinden en een ieder is dan ook van harte welkom

Vattenfall verkoopt Duitse bruinkooltak

Energieconcern Vattenfall verkoopt zijn Duitse bruinkoolactiviteiten aan de Tsjechische branchegenoot EPH. Het Zweedse moederbedrijf van het Nederlandse Nuon sprak maandag van een grote stap richting een duurzamere energieproductie. De overnameprijs is niet bekendgemaakt.

Vattenfall werkt al geruime tijd aan een groener imago. Met name in Duitsland, waar de overheid een ambitieus verduurzamingsbeleid voert, is het bedrijf tot dusver echter nog zeer actief met relatief vervuilende kolencentrales. Daarnaast bestiert Vattenfall nog een aantal kolenmijnen in het land.

Vattenfall verkoopt Duitse bruinkooltak
Vattenfall verkoopt Duitse bruinkooltak (Foto: ANP)

DinosauriŽrs verdwenen eerder dan aangenomen

Het uitsterven van dinosauriërs begon veel eerder dan door de grote meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden. Het verdwijnen van veel soorten zette zelfs al 48 tot 53 miljoen jaar eerder in. Dat schrijft een groep Britse wetenschappers van de universiteit van Reading.

Wetenschappers gingen er steeds van uit dat de grote inslag bij Mexico 66 miljoen jaar geleden het lot van de dinosauriërs bezegelde. De Britten zeggen dat het voortbestaan van de dieren allang in gevaar was. Ze analyseerden de gegevens van ongeveer duizend soorten. Nagenoeg alle soorten bleken al een tijd niet in staat zich te handhaven. Planteneters bleken overigens heel wat sterker dan vleeseters. Hadrosauriërs en ceratopsidae, die onder meer leefden in wat nu Noord-Amerika is, overleefden opmerkelijk lang.

Waarom de dinosauriërs precies uitstierven, is de onderzoekers nog niet duidelijk. Ze vermoeden dat onder andere vulkaanuitbarstingen en klimaatveranderingen invloed hadden.

Zeespiegel
De onderzoekers in Reading stelden verder vast dat er een samenhang bestond tussen het ontstaan van nieuwe soorten en de hoogte van de zeespiegel. Met het stijgen van de waterhoogte, werden landmassa's van elkaar gescheiden en ontstonden nieuwe continenten. Op die nieuwe, geïsoleerde stukken land ontstonden nieuwe soorten dinosauriërs.

De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Proceedings, een publicatie van de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen.

Dinosauriërs verdwenen eerder dan aangenomen
Dinosauriërs verdwenen eerder dan aangenomen (Foto: ANP)

Betogers opgepakt bij Capitool in Washington

Meer dan driehonderd demonstranten zijn maandag gearresteerd bij het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington. De betogers waren samengekomen bij het parlementsgebouw om hervormingen te eisen in het verkiezingssysteem, en de manier waarop politici campagne voeren. Ze hekelen de rol die geld speelt in Amerikaanse verkiezingen.

Het was niet het eerste protest bij het Capitool. De Capitol Police, die belast is met de beveiliging van het gebouw, zei tegen politiek dagblad The Hill dat de afgelopen dagen 1240 mensen zijn aangehouden. De meeste arrestanten zijn aangeklaagd wegens onwettige samenscholing en obstructie. Onder de arrestanten zijn onder anderen actrice Rosario Dawson en voormalig Democratisch presidentskandidaat Lawrence Lessig.

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft zich achter de protesten geschaard. Hij zei vorige week op Twitter dat "Amerikanen begrijpen dat onze regering wordt gedomineerd door het grote geld". "Blij om te zien dat mensen in actie komen om de democratie te herstellen."

Betogers opgepakt bij Capitool in Washington
Betogers opgepakt bij Capitool in Washington (Foto: ANP)

Nieuw nummer van Doe Maar en Kenny B

Doe Maar en Kenny B zijn samen de studio ingedoken in aanloop naar de drie concerten die de band in juni in de Ziggo Dome geeft. Ze hebben samen een vertaalde versie van de reggaeklassieker 54-46 Was My Number opgenomen, maakte platenmaatschappij Top Notch maandag bekend.

'5446 Is Mijn Nummer' is in één sessie gezamenlijk analoog opgenomen. Het origineel stamt uit 1968 van het Jamaicaanse Toots & The Maytals en is vertaald door Ernst Jansz.

Doe Maar en Kenny B spelen de track 5446 Is Mijn Nummer dinsdagavond live in De Wereld Draait Door. Binnenkort verschijnt de videoclip, het nummer is al wel te streamen en beschikbaar als download op iTunes. Kenny B belooft het nummer te spelen tijdens de concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Kenny: "In Suriname was Is Dit Alles onze kennismaking met Doe Maar. Toen ik Henny Vrienten vorig jaar ontmoette, was er direct een goede klik. Ik heb er enorm veel zin in".

Voor de concerten van Doe Maar in de Ziggo Dome op 14, 15 en 18 juni zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Het is de eerste keer dat Doe Maar het podium van de Ziggo Dome betreedt: "Dit is geen comeback, we spelen gewoon niet zo vaak'', zegt Henny Vrienten.

Nieuw nummer van Doe Maar en Kenny B
Nieuw nummer van Doe Maar en Kenny B (Foto: BuzzE)

Kabinetsformatie Spanje gedoemd

De linkspopulistische Spaanse partij Podemos vormt geen regering met de sociaaldemocraten en de liberalen. De achterban van Podemos sprak zich in een ledenraadpleging uit tegen de formatieplannen. Dat maakt nieuwe verkiezingen schier onafwendbaar.

Partijleider Pablo Iglesias hield de avances van de sociaaldemocratische PSOE en de liberale Ciudadanos al af, maar gaf de leden en geregistreerde aanhangers van Podemos het laatste woord. Bijna 90 procent van hen stemden tegen, liet bestuurslied Pablo Echenique maandag weten.

Een nog iets grotere meerderheid wil dat Podemos met de PSOE en een stel kleine partijen ter linkerzijde een linkse regering vormt. PSOE-leider Pedro Sánchez heeft zo'n kabinet echter al uitgesloten.

Kabinetsformatie Spanje gedoemd
Kabinetsformatie Spanje gedoemd (Foto: ANP)

Belgische ministersploeg weer compleet

De Belgische regering is weer compleet. Maandag legde de Franstalige liberaal Francois Bellot de eed af. De 62-jarige man is de nieuwe minister van Mobiliteit en volgt zijn vorige week vertrokken partijgenoot Jacqueline Galant op.

Een eerste relletje was er ook al rond Bellot: de nieuwe minister spreekt amper Nederlands. Bellot legde de eed dan ook in het Frans af.

Galant stapte vrijdag op na onthullingen over twee kritische Europese rapporten over de controle op de veiligheid van de Brusselse luchthaven Zaventem. Galant zou de rapporten hebben genegeerd en bovendien verkeerde informatie hierover naar buiten hebben gebracht.

Een Belgische regering telt evenveel Nederlands- als Franstalige ministers. Deze regering zit sinds het najaar van 2014 in het zadel. De MR, met premier Charles Michel, is de enige Franstalige partij in de regering. Daarnaast zitten de Vlaams nationalisten van de N-VA, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de liberalen (Open VLD) in het kabinet.

Belgische ministersploeg weer compleet
Belgische ministersploeg weer compleet (Foto: ANP)

Turkije vergeldt raketbeschieting IS

Het Turkse leger heeft maandag stellingen van Islamitische Staat in Syrië beschoten uit wraak voor de aanval met raketten die eerder op de dag insloegen in de Turkse grensplaats Kilis. Dat bombardement kostte vier mensen het leven.

Het zuidoostelijke Kilis werd getroffen door vijf raketten die volgens het Turkse leger waren afgevuurd vanaf Syrisch grondgebied. Een van de projectielen kwam neer op een slaapverblijf van onderwijzers en een ander in de buurt van het plaatselijke ziekenhuis. Behalve vier doden vielen er ook acht gewonden, aldus bronnen bij het ziekenhuis.

Vorige week werd Kilis, waar veel Syrische vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht, ook al beschoten. Daarbij vielen meer dan twintig gewonden.

Turkije vergeldt raketbeschieting IS
Turkije vergeldt raketbeschieting IS (Foto: ANP)

Wilders 'liegt' over foto

Wilders en Pechtold zullen niet snel innig zoenend betrapt worden. Vooral niet na een -wellicht leuk bedoelde- tweet van de grote blonde leider, waarin hij suggereert dat een D66-bijeenkomst erg veel lijkt op een koopavond van een halal-supermarkt.

De peroxide-grootgebruiker plaatste de onderstaande tweet.

Geheel in de lijn der verwachting, reageerden de Geertsdienstigen (copyright Ouwesok) hierop met opmerkingen als 'hij zoekt stemmers bij het Moslim geiten volk', 'volgend jaar wordt het op het rifgebergte gehouden' en (de ergste): 'het lijkt GroenLinks wel!'.

Is dit satire? Is dit demoniseren? Of is dit gewoon keihard liegen? De bijbehorende foto heeft namelijk helemaal niets met het het congres van partij te maken. De foto is gemaakt tijdens de Internationale Vrouwendag 2015 door ene Maysa Jalbout. Het heeft dus geen ene jota met de D66 te maken. Sterker nog: wellicht heeft Maysa nog nooit van D66 gehoord. De foto's die wél tijdens het congres gemaakt zijn, tonen geen enkele overeenkomst met de tweet van Wilders.

Een namaakfoto van de ledenvergadering van de PVV zou overigens een stuk makkelijker te ontkrachten zijn: de PVV heeft maar 1 lid en die heet Geert.

Edit: een zeer opmerkzame Fok!ker met de naam Crystal_Meth, heeft ontdekt dat de gewraakte foto eerder verscheen in een artikel van Jalbout, dat vooruitblikte op de genoemde vrouwendag. De foto is twee dagen ouder, dan eerder werd aangenomen.

VS zenden meer troepen naar Irak

De Amerikaanse president Barack Obama wil de militaire campagne tegen Islamitische Staat opvoeren en stuurt daarom meer troepen naar Irak. De Amerikaanse militairen worden in de buurt van het front gelegerd om het Iraakse leger te adviseren.

De Amerikaanse minister van Defensie zei dat maandag tijdens een onaangekondigd bezoek aan Bagdad.

Het aantal Amerikaanse militairen in het land komt daarmee op 4100. Het Pentagon verstrekt daarnaast 415 miljoen dollar (366 miljoen euro) aan de Koerdische peshmerga's, omdat de Koerdische regioregering een tekort heeft.

VS zenden meer troepen naar Irak
VS zenden meer troepen naar Irak (Foto: ANP)

50 supporters dringen stadion ADO Den Haag binnen

Consternatie bij het Kyocera-stadion van ADO Den Haag. Een groep van ongeveer 50 supporters is het hoofdgebouw binnengedrongen en eist de komst van Wang Hui. De grootaandeelhouder van de club uit de Hofstad is op dit moment in Nederland voor besprekingen met de lokale top van formatie.

Vanmorgen was er al een gesprek met de aandeelhouders en morgen gaat Wang ook nog in gesprek met de Raad van Commissarissen. De supporters willen hem echter om een andere reden spreken, namelijk geld.

Het gezelschap is van mening dat de Chinese zakenman zijn beloften niet nakomt. Algemeen directeur Jan Willem Wigt is inmiddels ook in het stadion aanwezig om in gesprek te gaan met de supporters. Hij heeft ze in elk geval medegedeeld dat Wang vanavond niet meer zal komen.

Punten Formule 1-manager ronde 3

Nico Rosberg blijft de Formule 1 domineren. Hij boekte in China zijn zesde overwinning op rij en zijn derde van het seizoen. Sebastian Vettel eindigde samen met Danill Kvyatt op het podium, terwijl Lewis Hamilton zich met een zevende plaats tevreden moest stellen. Max Verstappen werd achtste en harkte weer een hoop punten binnen voor de Formule 1 manager.

Elf deelnemers wisten de hoogste score van 345 punten. Deze score werd behaald door een combinatie van beide Sauber-coureurs en het chassis en motor van Toro Rosso in het team op te stellen. Sowieso is de dat laatste een vrij populaire optie in de manager dit jaar.

In het klassement raakte Badeendkarl zijn eerste plek kwijt en zakte naar de twaalfde plaats. De leiding wordt nu gedeeld door vijf man met 1020 punten; Melief, Tio132, BazingaF1, Emax en dutch-lycan. Daarachter zit het echter nog allemaal dicht bij elkaar en kan het bij de volgende Grand Prix zomaar weer anders zijn.

Algemeen klassement na ronde 3 - GP van China

# team user ronde 3 totaal
1 Grolsch Racing BazingaF1 317 1020
- v/d laan racing team dutch-lycan 317 1020
- Team ElmAx Elmax 317 1020
- Perfected weakness Melief 317 1020
- Team Tio Tio132 317 1020
6 RaceFreak Schumacher4ever 340 1017
- Dushi Racing Xtr3mE 340 1017
8 Wheely Sipke66 308 1011
9 STAR__Fox defabiman 340 1006
10 Oetker F1 Oetker 340 1000

Voor de volledige stand klik je hier.
Voor je eigen punten en positie kan je terecht in je teammanagement.

Bij de subleagues was er ook weer een wijziging bovenin. BHL Ozzy zakte door een slechte score uit de top 10 en zag nummer twee Formel Einz de leiding overnemen. De tweede plaats, met dertien punten achterstand, is voor Scuderia Hollandia en daar weer tien punten achter staat Meijer Zwolle. 


Algemeen klassement subleagues na ronde 3

# subleague beheerder ronde 3 totaal leden
1 Formel Einz ben.hahlen 311 925 4
2 Scuderia Hollandia alucard1980 313 912 3
3 Meijer Zwolle Dish 294 902 3
4 Mijn Naam Is Haas eieregooie 309 901 8
5 PowerToTheMAX Horus 311 893 4
6 MRK racing league chillalot 303 889 6
7 Go-3-Go ocbar 274 881 4
8 ecCentricity EZKaeL 307 880 3
9 1Stein1Hoorn basaranda 305 879 6
- ZZZZwaffelendeZwierenzwaaiers Zuurtje 265 879 6

Voor de volledige stand bij de subleagues klik je hier. 

De manager is vanaf nu weer open en in je teammanagement kan je weer wisselen en aankopen doen met je nieuwe budget. De manager blijft open tot vrijdag 29 april 23.59 uur. Tot dan kan er worden gewisseld voor de Grand Prix van Rusland. Mocht je de eerste races hebben gemist en ondanks een achterstand toch nog mee kunnen doen, dan kan je je nog steeds inschrijven

Voor vragen kan je een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2016-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Nico Rosberg won zijn derde Grand Prix op een rij (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Nico Rosberg won zijn derde Grand Prix op een rij (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

'Haal QuickTime van computer'

Als je computer op Windows draait, doe je er goed aan om het programma QuickTime te verwijderen. Maker Apple levert namelijk geen updates meer en dat maakt het programma kwetsbaar. De beveiligingsdienst van de Amerikaanse overheid, US-CERT, waarschuwt daarvoor.

Met QuickTime kunnen mensen filmpjes en geluidsbestanden afspelen. Elk programma heeft een levensduur en nu nadert QuickTime zijn einde. Dat betekent dat Apple geen patches meer stuurt voor zwaktes. Mensen kunnen QuickTime nog gebruiken, maar het risico neemt toe dat hackers het aanvallen. "De enige oplossing is om QuickTime voor Windows te de-installeren", aldus US-CERT, een afdeling van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid in Washington.

'Haal QuickTime van computer'
'Haal QuickTime van computer' (Foto: BuzzT)

Einde seizoen voor Hendrix

Jorrit Hendrix komt tijdens de laatste drie wedstrijden van PSV niet meer in actie. De middenvelder heeft een blessure opgelopen tijdens de uitwedstrijd tegen Roda JC (0-3) van afgelopen weekend.

Nader onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen, dat Hendrix een beschadiging aan de binnenkant van zijn rechterknie heeft opgelopen. De middenvelder liep de kwetsuur op, nadat hij probeerde een schot van Kristoffer Peterson te blokken.

Voor PSV is het wegvallen van Hendrix een aderlating, ondanks het feit dat Andrés Guardado morgenavond weer terugkeert in de selectie voor de wedstrijd tegen Vitesse. PSV speelt morgenavond om 20.45 uur de belangrijke thuiswedstrijd met de Arnhemmers.

Win de Oukitel C3 smartphone!

Oukitel heeft een nieuw toestel voor mensen met een kleiner budget die eind april beschikbaar komt. Omdat ze graag feedback van de gebruikers ontvangen hebben ze twee toestellen beschikbaar gesteld die door jullie te winnen zijn. De enige voorwaarde is dat jullie je ervaringen met hun delen door middel van het doorgeven van bugs / foutjes / andere tips.

De Oukitel C3 is een 5 inch toestel met een verkoopprijs van ongeveer 45 euro. Voor dit geld krijg je een quadcore processor, 1 GB RAM en 8GB opslag. Daarnaast heeft het toestel Android Marshmallow waardoor je up to date bent op het gebied van Android updates! De rest van de specificaties:

  • 5-inch HD IPS-scherm
  • 1GB werkgeheugen, 8GB interne opslag
  • MT6580 quad-core, 
  • 8MP camera achter, 2MP camera voor
  • 2000mAh batterij

Voor de verwachte verkoopprijs lijkt de C3 een prima toestel. Wil je het toestel testen laat het dan weten en wie weet ontvang jij binnenkort één van de twee toestellen, rechtstreeks uit Nederland dus geen bijkomende kosten! De prijsvraag vind je hierrrrrrrr.

oukitelc3-intro (Foto: rene90)

Multiplayerbeelden voor Call of Duty : Black Ops 3 Eclipse

Activision laat de multiplayermappen van Eclipse, de tweede DLC pack van Call of Duty: Black Ops III in onderstaande trailer zien. De nieuwe DLC pack bestaat uit vier nieuwe multiplayer maps, inclusief de herintreding van de Call of Duty: World at War klassieker, Banzai.

Strijd in vier nieuwe multiplayer omgevingen die het Black Ops III-bewegingssysteem volledig benutten: een martial arts arena, een post-apocaliptisch tribal complex, een futuristische vliegveldterminal en een militaire monorail die hoog boven een actieve vulkaan hangt. Natuurlijk is er nog de zombiemodus waarin het avontuur van de vier hoofdrolspelers weer verder gaat.

Eclipse is vanaf 19 april beschikbaar op PlayStation 4, XBox One en pc volgen later.

KNVB onderzoekt wangedrag Kramer

Michiel Kramer wordt mogelijk geschorst, vanwege zijn wangedrag in de wedstrijd tegen FC Groningen (1-1). De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft inmiddels aangekondigd een vooronderzoek naar de aanvaller van Feyenoord te starten.

In de wedstrijd tegen FC Groningen greep Kramer tot twee keer toe een speler van FC Groningen naar de keel. Tijdens een opstootje kreeg de aanvaller het eerst met Etiënne Reijnen aan de stok, waarna hij zijn tegenstander naar de keel greep. Daarna kreeg Rasmus Lindgren eenzelfde behandeling, al werd deze actie bestraft met geel. Arbiter Dennis Higler had het voorval met Reijnen echter gemist, waardoor de aanklager een vooronderzoek kon instellen.

Kramer dreigt de bekerfinale tegen FC Utrecht dus te moeten missen, al lijkt die kans klein. De aanvaller en Feyenoord hebben tot morgenochtend 10:00 uur de tijd om hun verklaringen in te sturen. Daarna formuleert de aanklager een voorstel, waarna de Rotterdammers in beroep kunnen gaan. Als dat laatste gebeurt, is Kramer gewoon bij de bekerfinale aanwezig.

PSV-fan doet aangifte tegen KNVB, Makkelie en scheidsrechtersbond

Veel PSV-supporters zaten gistermiddag in zak en as. FC Utrecht leek aanvankelijk op een zege af te stevenen in de wedstrijd tegen Ajax, maar in de slotfase zorgden een goal van Davy Klaassen en een strafschop van Arkadiusz Milik alsnog voor een gelijkspel. Met name die penalty zorgde voor een hoop ophef.

Na afloop van de wedstrijd gaf arbiter Danny Makkelie toe, dat het geen strafschop had mogen zijn. Maar goed, het kwaad was al geschied. Veel voetbalfans van PSV én FC Utrecht waren boos, maar iemand ging nog een stapje verder. Marcel Blaak uit Eindhoven heeft namelijk aangifte gedaan tegen de KNVB, de scheidsrechtersbond en Makkelie. Volgens hem is er namelijk sprake van matchfixing.

"Dat scheidsrechter Makkelie vlak voor tijd een penalty gaf aan Ajax terwijl er niets aan de hand was, is voor mij eens te meer een teken dat het bij de scheidsrechters flink fout zit", liet Blaak aan Omroep Brabant weten. "Aangezien de scheidsrechter deel uitmaakt van de bond doe ik ook aangifte tegen de KNVB. Puur omdat ik het beu ben dat de scheidsrechters steeds voorgetrokken worden. Wat er tijdens de wedstrijd Ajax – FC Utrecht gebeurde met die penalty vlak voor tijd slaat nergens op. FC Utrecht wordt enorm benadeeld en PSV ook. Daarom wil ik de bond en Makkelie aanpakken."

Blaak is fan van PSV en is van mening dat Ajax veel te vaak wordt bevoordeeld door het arbitrale kwartet. Via een aangifte wil hij dit een halt toeroepen. "We praten hier over al dan niet Europees voetbal voor FC Utrecht, over al dan niet Champions League voor PSV. Dan heb je het over miljoenen die nu misschien naar andere clubs gaan."

De aangifte van Blaak is inmiddels doorgestuurd naar de politie in Amsterdam. "Want daar is de wedstrijd ook gespeeld", aldus de PSV-supporter. "Ze namen mijn aangifte serieus aan. Maar het is natuurlijk ook een moeilijke zaak voor de politie omdat ik weinig bewijs heb."

Ook de KNVB is inmiddels op de hoogte van de aangifte, maar voelde zich niet genoodzaakt uitgebreid te reageren. "Die meneer mag aangifte doen, maar daar willen wij verder geen woorden aan vuilmaken", aldus een woordvoerder. Ook PSV houdt zich er niet mee bezig. "De één stampt een keer op de grond, de ander gaat even huilen en deze meneer doet aangifte. Dat is zijn goed recht. Maar PSV richt zich op het binnenhalen van de titel. En dus niet op dergelijke aangiftes", liet een zegsman weten.

Snookeraar O'Sullivan wacht sanctie na gewonnen wedstrijd

Ronnie O’Sullivan heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker. O’Sullivan won met 10-7 van David Gilbert. Het meest opmerkelijke gebeurde echter achteraf. The Rocket weigerde om de pers te woord te staan.

O’Sullivan begon de tweede sessie met een 6-3 voorsprong. Gilbert pakte de eerste twee frames, maar O'Sullivan zette mede door een break van 101 het verschil weer op drie. Het werd 9-7 en met een break van 72 boekte de vijfvoudig wereldkampioen zijn plek in de tweede ronde. O'Sullivan weigerde na afloop zowel een kort interview te doen bij de BBC, als te verschijnen op de persconferentie voor de overige pers. World Snooker heeft al laten weten dat dit O'Sullivan op een sanctie te komt te staan. The Rocket komt in de tweede ronde uit tegen de winnaar van het duel tussen Barry Hawkins of Zhang Anda.

Ook Mark Williams staat in de tweede ronde. Hij won met 10-4 van Graeme Dott. Zondag werden er nog twee geplaatste twee uitgeschakeld. Shaun Murphy en Stephen Maguire werden respectievelijk uitgeschakeld door Anthony McGill en Alan McManus. 

John Higgins staat er goed voor om de tweede ronde te halen. Hij won vanmorgen in de eerste sessie zeven van de negen frames tegen Ryan Day. 

Programma WK Snooker - 18 april
20.00 uur Ricky Walden 4 v 5 Robbie Williams (tweede sessie)
20.00 uur Michael White 4 v 5 Sam Baird (tweede sessie)

19 april
8 10:00 Neil Robertson v Michael Holt (eerste sessie)
16 10:00 Mark Selby 7 v 2 Robert Milkins (tweede sessie)
4 14:30 John Higgins 7 v 2 Ryan Day (tweede sessie)
13 14:30 Mark Allen v Mitchell Mann (eerste sessie) 
8 19:00 Neil Robertson v Michael Holt (tweede sessie)
11 19:00 Barry Hawkins v Zhang Anda (eerste sessie)

World of Warcraft: Legion lanceert op 30 augustus

World of Warcraft: Legion komt uit op 30 augustus. Dat heeft Blizzard zojuist bekend gemaakt. In de zesde uitbreiding van World of Warcraft moeten spelers van de alliance en horde hun krachten bundelen om de invasie van de burning legion een halt toe te roepen.

Mensen die Legion nu al bestellen krijgen een gratis boost tot level 100 voor een nieuw of bestaand karakter, zodat ze direct met Legion aan de slag kunnen wanneer de game lanceert. Mensen die pre-orderen krijgen daarnaast ook vervroegd toegang tot de demon hunter, de nieuwste hero class in Legion. 

World of Warcraft: Legion lanceert op 30 augustus

Fan klaagt Kanye West aan om Tidal

Een fan van Kanye West is naar de rechter gestapt omdat The Life of Pablo, het nieuwe album van de rapper, toch op andere platforms dan alleen streamingplatform Tidal beschikbaar is. De man is boos dat Kanye hem heeft overgehaald een abonnement af te sluiten omdat hij eerder zei dat zijn nieuwe muziek uitsluitend op Tidal te horen zou zijn.

Kanye klonk in februari behoorlijk stellig op Twitter. "Mijn album zal nooit, maar dan ook echt nooit, via Apple Music te beluisteren zijn. En ik gooi het ook nooit in de verkoop. Het is alleen beschikbaar op Tidal", aldus de excentrieke artiest.

Die tweet haalde ruim twee miljoen Kanye-fans over om een abonnement op Tidal te nemen. The Life of Pablo is sinds begin deze maand echter ook beschikbaar via Kanyes website, Spotify en het door de rapper verafschuwde Apple Music. Volgens de fan heeft Kanye hem en vele andere fans erin geluisd om Tidal 'te redden'. De nieuwe gebruikers pompten namelijk in een maand tijd zo'n 84 miljoen dollar in het platform.

Fan klaagt Kanye West aan om Tidal
Fan klaagt Kanye West aan om Tidal (Foto: BuzzE)

Vermiste broers uit azc in Aken gevonden

De twee broertjes van elf en vijftien uit het azc in Gulpen (Limburg) die sinds zaterdag werden vermist, zijn maandagmiddag in goede gezondheid gevonden in Aken. De politie zei eerder dat ze vermoedelijk zelf uit het azc zijn weggelopen en ging niet uit van een misdrijf. "Het lijkt erop dat de broertjes er zelf voor gekozen hebben om te vertrekken."

Zondag verscheen een bericht op de internetpagina 'vermiste kinderen' van de politie. Daarop kwamen enkele tips binnen.

Vermiste broers uit azc in Aken gevonden
Vermiste broers uit azc in Aken gevonden (Foto: ANP)

Blote navels taboe op Delftse school

Het Stanislascollege in Delft heeft leerlingen gewaarschuwd dat te korte rokjes, broeken en truitjes in de klas niet mogen. Ouders hebben een brief gekregen over "ongepaste" kleding op school.

Directe aanleiding was een aantal meisjes dat vorige week, op de eerste warme dag van het jaar, in naveltruitjes naar school kwamen. Leerkrachten stoorden zich daaraan en spraken de meisjes aan.

In de brief naar de ouders schrijft de school geen kleding te willen zien "zoals deze wordt gedragen op het strand of bij het uitgaan". Leerlingen die niet correct gekleed gaan worden naar huis gestuurd om iets anders aan te trekken, volgens de directie.

Ouders van leerlingen zijn verbaasd over de brief en dachten eerst aan een verlate 1-aprilgrap. Maar directeur Fons Loogmans van de school bevestigt het. "Wij zijn een werkgemeenschap en daar hoort gepaste kleding bij. Zo staat het ook omschreven in het leerlingenstatuut."

Loogmans vertelt ook dat het vaker voorkomt dat leerlingen worden aangesproken op hun kleding. "Dat gaat meestal persoonlijk. Maar we vonden het geen kwaad kunnen ook de ouders er nog eens op te wijzen.''

CBR-examinator verkocht rijbewijzen

Een examinator uit het pittoreske Purmerend mag negen maanden in een cel zijn zonden overdenken. De 64-jarige medewerker van het CBR is namelijk betrapt op een onrechtmatige aanvulling van zijn pensioen; hij heeft zeker 200 kandidaten voor een leuk bedrag laten 'slagen' voor hun rij-examen.

De kersverse medeweggebruikers betaalden tussen de 500 en 3000 euro voor het felbegeerde roze pasje. Dit bedrag werd verdeeld tussen de examinator en de rijschoolhouder. Drie rijscholen uit Amsterdam, Diemen en Den Helder zaten ook in het complot. De rechter heeft hen voor vijf jaar een beroepsverbod opgelegd, bovendien mogen ze zich een tijdje nuttig maken voor de maatschappij middels een taakstrafje van 240 uur.

Hier komen ze goed mee weg, want het OM had celstraffen tot 15 maanden geëist.

De wantoestanden vonden plaats tussen 2011 en 2014. In een aantal gevallen hoefden de kandidaten niet eens langs te komen om te laten zien dat ze daadwerkelijk kunnen autorijden. Het viel een observatieteam op dat een kandidaat niet was komen opdagen voor zijn/haar examen, maar enkele dagen later doodleuk als 'geslaagd' geregistreerd stond.

Zo'n 200 'geslaagden' hebben hun rijbewijs in moeten leveren. Het betrof voornamelijk oudere, buitenlandse kandidaten, die -zogenaamd- een staatsexamen deden. De meeste hadden een garantiepakket gekocht bij hun rijschool. Hierbij betaal je een vast bedrag voor rijlessen, examen en eventuele herexamens. 177 van hen dienden een bezwaar in tegen de inname, 51 zijn alsnog geslaagd bij een -iets serieuzere- tweede rijtest.

De rechtbank heeft de examinator geen werkverbod opgelegd, dit omdat hij over enkele maanden van zijn welverdiende pensioen gaat genieten. Bovenop zijn celstraf kreeg hij een boete van 23.000 euro.

Star Fox vliegt 21 april al kort je huiskamer in

Om de release van Star Fox Zero voor de Wii U op 22 april te vieren kun je samen met Nintendo live de wereldpremière van de korte animatiefilm Star Fox Zero: The Battle Begins bekijken, die in de nacht van 20 op 21 april om 00:00 uur wordt uitgezonden als stream.

Deze film, die is nagesynchroniseerd in het Engels, kan door fans over de hele wereld worden bekeken via http://live.nintendo.com/. Star Fox Zero: The Battle Begins is gemaakt in samenwerking met Shigeru Miyamoto, Production I.G en WIT STUDIO. In de animatiefilm staan natuurlijk de personages uit Star Fox Zero centraal.

Late opblijvers kunnen meteen na de animatiefilm een speciale Nintendo Treehouse: Live bekijken over Star Fox Zero en de tower-defense Star Fox Guard. Vroege vogels daarentegen kunnen op 21 april vanaf 8:00 uur Star Fox Zero: The Battle Begins bekijken op YouTube, waar de film die ochtend geplaatst wordt.

Turkije dreigt weer met verscheuren EU-deal

Turkije heeft maandag opnieuw gedreigd het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie te verbreken. Als de EU zich niet aan de afspraken houdt, acht de Turkse regering zich daaraan ook niet langer gebonden, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in het parlement.

Turkije en de EU sloten vorige maand een omstreden overeenkomst om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. De Turkse regering beloofde een naar Griekenland overgestoken asielzoeker terug te nemen voor iedere vluchteling die de EU uit Turkije opneemt. Ankara bedong bovendien politieke concessies en geldelijke steun.

Turkije dreigt weer met verscheuren EU-deal
Turkije dreigt weer met verscheuren EU-deal (Foto: ANP)

Chris Brown dacht over zelfmoord

Chris Brown vertelt in de documentaire Welcome To My Life dat hij na zijn arrestatie en veroordeling voor het mishandelen van ex-vriendin Rihanna over zelfmoord heeft gedacht. In een eerste trailer van de documentaire zegt Brown dat hij zichzelf een monster voelde.

"Ik speelde met de gedachte zelfmoord te plegen. Ik sliep niet meer, ik at niet meer en was alleen nog maar high", aldus een zichtbaar geëmotioneerde Brown. De muzikant werd in 2009 gearresteerd voor het toetakelen van Rihanna. De rechter oordeelde niet veel later dat hij schuldig was aan mishandeling en veroordeelde hem tot een taakstraf van zes maanden en een contactverbod van vijf jaar.

Brown lijkt zijn leven inmiddels weer aardig op de rit te hebben. Ook zijn relatie met Rihanna is aan de beterende hand, iets waar omstanders van de Barbadiaanse zangeres niet bepaald gelukkig mee zijn.

Chris Brown dacht over zelfmoord
Chris Brown dacht over zelfmoord (Foto: BuzzE)

Boete geŽist om 'Nawijn racist'

Een gemeenteraadslid van de SP in Zoetermeer zou 350 euro boete moeten betalen, omdat hij collega-raadslid en oud-minister Hilbrand Nawijn een racist heeft genoemd. Dat eist het Openbaar Ministerie, dat vindt dat er sprake is van belediging.

Nawijn wilde in juni 2014 niet dat er een islamitische school in Zoetermeer zou komen. Na die gemeenteraadsvergadering schreef SP'er Lennart Feijen op Twitter over "discriminatie van een complete geloofsgemeenschap door de racist @lhn_nawijn", verwijzend naar de Twitter-account van Nawijn.

Volgens justitie is Feijen te ver gegaan. Feijen was vorig jaar vrijgesproken door de rechtbank in Den Haag, maar het OM ging daartegen in beroep.

Boete geëist om 'Nawijn racist'
Boete geëist om 'Nawijn racist' (Foto: ANP)

Roxette annuleert zomertournee

De Zweedse band Roxette heeft de zomertournee geannuleerd. Die zou op 3 juni beginnen. Artsen hebben zangeres Marie Fredriksson geadviseerd de tournee RoXXXette 30th Anniversary af te blazen, vermeldt de band op Facebook.

Roxette zou in juli onder meer optreden op Bospop in Weert. "Uiteraard wensen we Roxette veel beterschap! Bospop gaat ondertussen op zoek naar een passende invulling voor deze vrijgekomen plek in het zondagprogramma", vermeldt de website van Bospop.

Het laatste optreden van Roxette was op 8 februari dit jaar in Kaapstad in Zuid-Afrika. Marie Fredriksson: "Het zijn 30 fantastische jaren geweest. Ik kijk met veel plezier terug op de wereldtournees van Roxette. Alle shows en herinneringen door de jaren heen zullen altijd een groot deel van mijn leven vormen."

Fredriksson streed in het verleden tegen kanker. In 2002 troffen artsen een hersentumor aan bij de artieste. Een operatie en lange revalidatie volgden. "Ik ben vooral trots en dankbaar voor de comeback in 2009 na mijn ernstige ziekte. En om in de gelegenheid te zijn Roxette nogmaals over de hele wereld te brengen. Helaas is de tijd van toeren nu voorbij. Ik wil onze fans bedanken die ons hebben gevolgd op dit avontuur."

Roxette brengt op 3 juni nog het album Good Karma uit.

Roxette annuleert zomertournee
Roxette annuleert zomertournee (Foto: BuzzE)

'Steken scheids is poging tot doodslag'

De man die zaterdag bij een voetbalwedstrijd in Den Hoorn met een stanleymes in de richting van de scheidsrechter stak, blijft twee weken vastzitten op verdenking van poging tot doodslag. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De 39-jarige man uit Den Haag kwam bij de pupillenwedstrijd tussen de E5 van Den Hoorn en de E4 van Haaglandia (spelers in de leeftijd van 9 en 10 jaar) het veld oplopen nadat hij al een paar opmerkingen gemaakt had tegen de scheidsrechter. Hij trok een mes en probeerde de arbiter te steken. De scheidsrechter kon dit ontwijken maar kreeg wel een klap tegen zijn hoofd.

De dader werd overmeesterd door andere toeschouwers. Een persoon raakte daarbij lichtgewond. Of de man die het veld inkwam een vader van een van de spelers is, is niet bekendgemaakt.

'Steken scheids is poging tot doodslag'
'Steken scheids is poging tot doodslag' (Foto: ANP)

David Hasselhoff wil stoppen met alimentatie

De Amerikaanse acteur David Hasselhoff wil niet langer alimentatie betalen aan zijn ex Pamela Bach. Ze zijn in 2006 gescheiden.

TMZ las in rechtbankstukken dat David bijna tien jaar lang 21.000 dollar per maand aan de moeder van zijn dochters overmaakte. Hij beweert dat ze geen enkele poging ondernam om in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Volgens David is ze een getalenteerd actrice en producent die gemakkelijk aan een baan komt.

David is nu 63 jaar en pensioen lonkt, maar de voormalige Baywatch-ster moet naar eigen zeggen blijven werken om de alimentatie op te blijven hoesten.

David Hasselhoff wil stoppen met alimentatie
David Hasselhoff wil stoppen met alimentatie (Foto: BuzzE)

KPN verhuist hoofdkantoor naar Rotterdam

KPN verhuist zijn bestuur en een deel van het personeel van zijn huidige hoofdkantoor in Den Haag naar Rotterdam. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Het telecombedrijf gaat ongeveer de helft van de ruim 4000 werknemers die momenteel op locatie Maanplein in de hofstad werken, herverdelen over andere KPN-locaties in de Randstad. De raad van bestuur van KPN krijgt als uitvalsbasis de KPN Toren in Rotterdam. Verder verhuizen er KPN-medewerkers naar zogenoemde kantoor-hubs in Amersfoort, Amsterdam, Houten en Zoetermeer. KPN zet de stap omdat het minder behoefte heeft aan kantoorruimte vanwege nieuwe vormen van werken.

De verhuizingen zullen in de loop van 2016 en 2017 plaatsvinden. Financieel topman Jan Kees de Jager wees er in een toelichting op dat KPN 'steeds flexibeler samenwerkt, op wisselende locaties en in wisselende teams'. Daar kwam bij dat er een aantal huurcontracten afliepen. "Hier passen we nu onze huisvesting op aan, tegen lagere kosten", voegde hij toe.

KPN was sinds 1998 gevestigd met zijn hoofdkantoor aan het Maanplein, daarvoor op een andere locatie in Den Haag. Een woordvoerster gaf aan dat KPN door de verhuizing van personeel 'een meer evenwichtige spreiding van medewerkers in de Randstad' krijgt. De herplaatsing leidt volgens haar niet tot ontslagen. "Niemand hoeft KPN te verlaten als gevolg van dit besluit", zo wist ze. De stappen hebben ook geen gevolgen voor de KPN-locaties buiten de Randstad.

KPN verhuist hoofdkantoor naar Rotterdam
KPN verhuist hoofdkantoor naar Rotterdam (Foto: ANP)

Parlement stemt voor afzetting Rousseff

Een meerderheid in het Braziliaanse parlement heeft voor afzetting van president Dilma Rousseff gestemd. Zondagnacht (Nederlandse tijd) stemden 367 van de 513 volksvertegenwoordigers voor een afzettingsprocedure van Rousseff. Dat waren 25 stemmen meer dan de 342 die voldoende waren om de afzettingsprocedure in gang te zetten.

Voor het parlement protesteerden duizenden voor- en tegenstanders van Rousseff tijdens de zitting. Nadat de cruciale 342e volksvertegenwoordiger tegen Rousseff stemde, werd er in de Braziliaanse steden Rio de Janeiro en Sao Paulo vuurwerk afgestoken en klonken er toeters op straat. Voor tegenstanders van Rousseff is de uitslag een overwinning op corruptie.

Voor het einde van de zitting gaf de Arbeiderspartij al zijn verlies toe. Partijleider Jose Guimaraes liet op basis van die uitslag al weten dat het gevecht nu verder zal gaan in de Senaat. Die moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media ook geen redding van de Senaat verwachten. De regering is er echter van overtuigd dat de Senaat de procedure zal blokkeren.

Parlement stemt voor afzetting Rousseff
Parlement stemt voor afzetting Rousseff (Foto: ANP)

Chinese school kampt met zieke leerlingen

Een school in de Chinese stad Changzhou heeft honderden leerlingen met ernstige gezondheidsklachten, sinds de school is verhuisd naar een plek naast een voormalige chemische fabriek.

Leerlingen en leerkrachten van de school voor vreemde talen klagen sinds december over een vieze lucht die van de voormalige fabriek komt. Volgens de lokale autoriteiten werd in die tijd de grond schoongemaakt en voldoet de luchtkwaliteit nu aan de nationale normen. Maar de staatszender CCTV meldt dat in de grond en het grondwater van de locatie echter giftige stoffen en zware metalen zitten. Het kankerverwekkende chloorbenzeen in de bodem zou 100.000 keer de toegestane hoeveelheid zijn.

Van de 641 leerlingen die artsen onderzochten, hadden 493 gezondheidsklachten, meldt de Chinese krant South China Morning News maandag. Dat betrof onder meer bronchitis, afwijkingen in het bloed en aan de schildklier en in enkele gevallen zelfs lymfkliergezwellen en leukemie.

Chinese school kampt met zieke leerlingen
Chinese school kampt met zieke leerlingen (Foto: ANP)

'Problemen bij winning gsm-grondstof kobalt'

Bij de winning van kobalt, een belangrijke grondstof van batterijen voor smartphones en laptops, vinden ernstige mensenrechtenschendingen plaats. Ook wordt het milieu verontreinigd. Dat concludeert de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een maandag gepubliceerd rapport.

De helft van al het kobalt komt uit mijnen in de Democratische Republiek Congo. Volgens SOMO, dat in Congo onderzoek deed, komen drinkwatervervuiling en gedwongen verhuizingen daar als gevolg van kobaltwinning vaak voor.

SOMO roept elektronicabedrijven die kobalt uit Congo gebruiken op hun verantwoordelijkheid te nemen. Dinsdag bespreken maatschappelijke organisaties, elektronicabedrijven en beleidsmakers de problemen rond de winning van mineralen, zoals kobalt, op een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Problemen bij winning gsm-grondstof kobalt'
'Problemen bij winning gsm-grondstof kobalt' (Foto: BuzzT)

BorstkankerpatiŽnt krijgt vaak onnodig chemo

Jaarlijks krijgen ongeveer 2500 borstkankerpatiënten in Nederland na hun operatie een zware chemotherapie, terwijl dit niet had gehoeven. Dat meldt het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek maandag op basis van een grote internationale studie naar de werkzaamheid van een specifieke test, de MammaPrint.

Volgens de onderzoekers is nu definitief aangetoond dat deze test veilig kan voorspellen voor welke vrouwen met een vroeg stadium hormoongevoelige borstkanker, chemotherapie nodig is en voor welke niet. Dit werd eerder al voorzichtig aangetoond door kleinere studies.

Vrouwen met een borstkanker krijgen na hun operatie vaak aanvullende chemotherapie om uitzaaiingen te voorkomen. Maar als blijkt dat de kans op uitzaaiingen erg klein is, kan chemotherapie deze patiënten bespaard blijven. "Hun kans op overleving is even goed met of zonder chemotherapie", aldus het Antoni van Leeuwenhoek. Volgens het ziekenhuis toont de nieuwe studie ook aan dat veel meer patiënten dan eerder gedacht deze zware therapie onnodig krijgen.

Bijwerkingen
Chemotherapie heeft veel bijwerkingen zoals vermoeidheid, haaruitval en misselijkheid. De MammaPrint is een moleculaire test waarbij in tumorweefsel gekeken wordt naar zeventig genen die aan kanker gerelateerd zijn. Die kunnen wat zeggen over het risico op uitzaaiingen.

Het Europees onderzoek werd uitgevoerd onder 6693 borstkankerpatiënten, van wie ruim 2000 uit Nederland. Jaarlijks krijgen 14.000 vrouwen in ons land de diagnose borstkanker. Hiervan heeft 80 procent te maken met een hormoongevoelige vorm.

Borstkankerpatiënt krijgt vaak onnodig chemo
Borstkankerpatiënt krijgt vaak onnodig chemo (Foto: ANP)

Kritiek op IsraŽl kost minister Zweden de kop

De Zweedse minister van Volkshuisvesting heeft controversiële uitlatingen over het Midden-Oostenconflict maandag met zijn aftreden moeten bekopen. Mehmet Kaplan van de groene MP had de omgang van Israël met de Palestijnen vergeleken met de nazivervolging van de Joden.

Kaplan raakte nog meer in verlegenheid toen bleek dat hij afgelopen zomer was aangeschoven bij een etentje met de voorman van de Zweedse afdeling van de ultranationalistische Turkse Grijze Wolven. De twee affaires maakten Kaplans positie naar eigen zeggen onhoudbaar. Maar zijn aftreden mag niet worden uitgelegd als een schuldbekentenis, zei de minister volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

Kritiek op Israël kost minister Zweden de kop
Kritiek op Israël kost minister Zweden de kop (Foto: ANP)

'Internationale troepen doden IS-kopstuk'

Een kopstuk van Islamitische Staat is maandag even ten zuiden van de Iraakse stad Mosul door Amerikaanse commando's en Koerdische terreurbestrijdingstroepen gedood. Het zou gaan om Suleiman Abd Shabib al-Jabouri, alias Abu Saif, die zitting had in de oorlogsraad van de extremistische beweging. Ook twee van diens naaste medewerkers sneuvelden, meldt de veiligheidsraad van het autonome Koerdische Noord-Irak.

Zondag namen troepen van de door de Verenigde Staten aangevoerde alliantie die de strijd met IS heeft aangebonden volgens ooggetuigen even ten noorden van Mosul al minstens één IS-lid gevangen. Ook toen ging het om een helikopteroperatie.

De miljoenenstad Mosul is de belangrijkste Iraakse stad die in handen is van IS. Het Iraakse leger maakt zich op voor een offensief om de metropool te heroveren.

'Internationale troepen doden IS-kopstuk'
'Internationale troepen doden IS-kopstuk' (Foto: ANP)

Dark Souls III patch 1.04 vandaag uitgerold

Ergens vandaag wordt patch 1.04 uitgerold voor het recent uitgekomen Dark Souls III. Ontwikkelaar From Software laat gedetailleerde informatie over de patch in het midden. Er wordt in de patch notes gesproken over 'performance adjustments' van verscheidene items, maar het is onbekend of het om 'buffs' of om 'nerfs' gaat.

De patch notes zijn als volgt:

  • Performance adjustment for Greatsword
  • Battle performance adjustment for Dancer’s Enchanted Sword and Winged Knight Twinaxes
  • Performance adjustments for Soul’s Greatsword and Farron Flashsword
  • Fix for issue where multiple items become impossible to use at Road of Sacrifices, Farron Keep, Cathedral of the Deep after clearing the game

De patch, waarvan 1.04 voor Xbox One en PS4 geldt en 1.03.1 voor pc, wordt uitgerold zonder downtime. Bij het opstarten van de game wordt gecontroleerd op updates en zal de patch opgehaald worden. Onduidelijk blijft dus of de genoemde wapens sterker worden, of juist afgezwakt.

Evenmin is bekend of het probleem met oneindige laadschermen ook opgelost wordt met de patch. In deze bug blijven spelers na doodgaan of tijdens reizen tussen bonfires een eeuwig laadscherm zien. Het laadscherm draait dan wel gewoon door, met om de 10 seconden een nieuw item, maar het spel gaat niet meer verder.

Dark Souls III kwam vorige week dinsdag uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Bekijk hier de FOK!-review.

Dark Souls III patch 1.04 vandaag uitgerold
Dark Souls III patch 1.04 vandaag uitgerold

Mokkel (29) wil 10x per dag seks, vriend trekt het niet meer

Sami Walton heeft een opmerkelijk probleem. De 29-jarige blondine uit het Engelse Ascot is namelijk verslaafd aan seks. Ze is zelfs zo onverzadigbaar, dat haar 38-jarige vriend het amper nog trekt.

Walton raakte verslaafd rond haar twinstigste. Haar vriendje met wie ze al een hele poos ging, gaf haar de bons.  Om het leed te verzachten, trok ze het hele land door op zoek naar seks.

Vaak legde ze honderden kilometers af om met jan en alleman het bed in te duiken. Niet alleen met mannen, want ze blijkt ook niet vies van vrouwelijk schoon. Het was gevaarlijk, zo geeft ze zelf toe, want vaak wist ze niets van haar sekspartners.

In 2010 realiseerde zij zich dat ze een probleem had. Toen zij naar aanleiding van haar seksverslaving werd ontslagen, ging zij naar de dokter. Deze kon haar slechts wat medicijnen tegen angst voorschrijven.

Een halfjaar later leerde zij echter via een wederzijdse vriend James Keates kennen. De vonk sloeg over, want hij is de enige die haar meerdere malen per dag kan bevredigen. Hoewel tienmaal keer per dag neuken ook voor hem zwaar is.

"In het begin voelde het alsof ik de loterij had gewonnen", vertelt de beste man. "Alleen word ik een stuk ouder en is het echt slopend. Maar ik doe mijn best."

"Ik ben superblij met James", laat mevrouw Walton weten. "In tegenstelling tot mijn ex-vriendjes kan hij wel tegen mijn seksverslaving." Mocht haar vriendje het echter niet meer trekken, dan heeft zij nog altijd haar seksspeeltjesverzameling van een kleine 1900 euro, waarvan zij gretig gebruikmaakt.

Marathondrieling gaat olympische geschiedenis schrijven

De Estse marathonloopster Leila Luik is zondag tijdens de marathon van Hamburg zestiende geworden. Weinig nieuwswaardig natuurlijk, ware het niet dat ze met haar tijd van 2:42.11 uur een kleine drie minuten onder de limiet voor de Olympische Spelen van komende zomer liep.

Dat is genoeg om in Rio de Janeiro geschiedenis te schrijven. Leila maakt namelijk onderdeel uit van een heuse marathondrieling uit Estland, samen met zussen Liina en Lily. Met 2:37.12 - gelopen in 2013 - heeft Leila veruit het beste persoonlijk record, maar in tegenstelling tot haar twee zussen had ze de olympische limiet in de kwalificatieperiode nog niet gelopen. 

Liina liep vorig jaar op het WK met 2:39.42 al ruim onder de beoogde tijd, terwijl Lily er op hetzelfde WK met 2:45.22 een krappe halve minuut boven bleef. In november was het in Valencia toch raak met 2:40.30 en dus was het wachten nog op Leila.

In Hamburg was het dan zover: Leila's eerste marathon, en zelfs haar eerste echte wedstrijd, sinds het EK van 2014. Blessures hielden haar lang aan de kant, maar in de Duitse stad rekende ze daarmee af en liep ze ruimschoots onder de olympische limiet.

Als er niks vreemds gebeurt, zoals nog een Estse die de limiet loopt, gaan de 30-jarige zussen dus gezamenlijk van start op de olympische marathon. Dat zou uniek zijn, want nog nooit eerder heeft een drieling meegedaan aan de Olympische Spelen - op welk onderdeel dan ook.

Het meest bekende voorbeeld van drie familieleden in de laatste jaren zijn de Canadese zusjes Chloé, Justine en Maxime Dufour-Lapointe in het freestyleskiën. Zij haalden op de Spelen van Sochi twee jaar geleden allemaal de finale en dat leverde voor Chloé en Justine zelfs goud en zilver op. Zij zijn echter geen drieling, dus dat unicum zal toch echt voor de zusjes Luik uit Estland zijn. 

Zendertjes opgehangen voor meer beweging

In Amsterdam zijn op openbare plekken zendertjes opgehangen in lantaarnpalen om zo beginnende hardlopers te motiveren. De 'beacons' geven de lopers feedback op hun prestaties en meten hoeveel ze bewegen, via een app. Maandag gaat het project van start.

Het experiment is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, Inholland en de gemeente. Ze willen uitzoeken of sensoren en apps stadsbewoners meer kunnen laten bewegen. De beginnende sporters krijgen in het park of op straat feedback door een app die reageert op de beacons. Dat zijn kleine zendertjes die met mobiele apparaten communiceren via een Bluetooth-verbinding.

De beacons communiceren in dit project alleen met telefoons waarop de app is geïnstalleerd. De app registreert onder andere de afstand, de duur en de snelheid waarmee iemand beweegt.

Zendertjes opgehangen voor meer beweging
Zendertjes opgehangen voor meer beweging (Foto: BuzzT)

Syrische rebellen hervatten strijd

Syrische rebellen hebben maandag een nieuw offensief tegen de troepen van president Bashar al-Assad aangekondigd en meteen de daad bij het woord gevoegd. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde een aanval op de strategische belangrijke vlakte van al-Ghab in de provincie Latakia. Het voegde eraan toe dat de separatisten vorderingen hebben geboekt in Hama, eveneens in het westen van Syrië. Ze hebben nu de stad Khirbat al-Naqus bijna geheel onder controle.

Volgens het in Engeland gevestigde onderzoeksbureau heeft het regeringsleger vanuit de lucht doelen in de buurt van Homs bestookt. Daardoor zouden vier mensen om het leven zijn gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental zal stijgen door de vele zwaargewonden.

De opgelaaide strijd vormt een serieuze bedreiging voor het afgesproken staakt-het-vuren en voor de vredesonderhandelingen van de VN in Genève. De strijders van Islamitische Staat en al-Nusra, dat binding heeft met al-Qaeda, zijn daar niet bij betrokken.

Riad Hijab, de coördinator namens de verschillende oppositiegroeperingen, zei dat het geen enkele zin heeft door te gaan met de besprekingen in Zwitserland als de regering-Assad en haar bondgenoten niet ophouden burgerdoelen te bombarderen. Hij beschuldigde Damascus ervan "de mensenrechten te schenden en de internationale wetten te overtreden".

Syrische rebellen hervatten strijd
Syrische rebellen hervatten strijd (Foto: ANP)

Oud-VARA-ombudsman Van Minnen overleden

Journalist, politicus en oud-VARA-ombudsman Johan van Minnen is in de nacht van zondag op maandag in Utrecht in een ziekenhuis overleden. Van Minnen is 83 jaar geworden. Dat liet een medewerkster van uitvaartorganisatie Monuta weten namens de familie.

De in 1932 in Friesland geboren Van Minnen begon zijn journalistieke carrière in 1952 bij Het Vrije Volk. Daarna volgde een lange loopbaan als buitenlandcorrespondent in Bonn, eerst voor NRC en later voor de VARA en de NOS. In 1975 volgde Van Minnen VARA-ombudsman Marcel van Dam op. Hij vervulde die functie tot 1978.

Tussen 1979 en 1984 was hij lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Later schreef Van Minnen boeken over onder meer de rol van Duitsland in Europa na de Duitse eenwording.

Oud-VARA-ombudsman Van Minnen overleden
Oud-VARA-ombudsman Van Minnen overleden (Foto: BuzzE)

Leerlingen vrij na brand op school Zoetermeer

De ongeveer 1900 leerlingen van het Erasmus College in Zoetermeer hebben maandag vrij gekregen, nadat er brand was geweest in een van de bijgebouwen van de school.

Wegens de brand werden alle gebouwen van het schoolcomplex maandagochtend ontruimd.

De brand was tijdens werkzaamheden ontstaan op het dak van een schoolgebouw aan het Van Doornenplantsoen. Het vuur ging langs de muur een bijgebouw in. De brandweer moest een deel van de gevel en dak weghalen om bij de brand te kunnen. De brandweer had het vuur snel geblust.

Schoonmaak

De leerlingen kunnen het beschadigde gebouw voorlopig niet in, aldus de woordvoerder. Het moet eerst worden schoongemaakt en gerepareerd.

De andere gebouwen zijn niet beschadigd. Maar de directie besloot de leerlingen van de hele school de rest van de dag vrij te geven.

Leerlingen vrij na brand op school Zoetermeer
Leerlingen vrij na brand op school Zoetermeer (Foto: ANP)

Victoria Koblenko wordt milf

De geruchten zijn bevestigd: Victoria Koblenko en voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko hebben een kleintje op komst. "Geen woorden, maar daden! Victoria en ik worden ouders! En we zijn ontzettend blij!", schrijft de trotse vader in spe op Instagram en Twitter. In maart verschenen al berichten in de media dat Victoria zwanger zou zijn van Levchenko.

Ook Victoria is dolblij. "Voor zover je zoiets magisch in een paar woorden kan gieten....Meervoud van Lev is LEVEN. En we zijn gezegend om een nieuw leven op de wereld te mogen zetten", schrijft Victoria bij de foto waarop te zien is dat Levchenko een babyrompertje aan een waslijn hangt. "Lev mag de was doen'', aldus Victoria.

In juni 2008 werd bekend dat Victoria en Levchenko na een relatie van vijf jaar uit elkaar gingen. Het stel werd in maart weer samen gespot tijdens een vakantie op Curaçao. Volgens De Telegraaf waren de twee toen al weer een hele poos samen.

Victoria Koblenko in verwachting
Victoria Koblenko in verwachting (Foto: BuzzE)

'Honderden doden bij drama op zee'

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft maandag gezegd dat er op de Middellandse Zee opnieuw een drama heeft plaatsgevonden. De slachtoffers zijn migranten die Italië probeerden te bereiken. "Het schijnt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen. Alweer een tragedie." Mattarella deed zijn uitspraak tijdens een prijsuitreiking in Rome.

Over de toedracht en de omvang van de ramp bestaat nog veel onduidelijkheid. Eerder op de dag werd al gemeld dat mogelijk honderden vluchtelingen waren verdronken doordat de gammele boot waarmee ze de oversteek waagden, voor de kust van Libië was gekapseisd.

Volgens BBC Arabic ging het om een overvol vaartuig met mogelijk meer dan vierhonderd vluchtelingen uit vooral Somalië, Eritrea en Ethiopië aan boord. Slechts 29 opvarenden zouden in veiligheid zijn gebracht. De Somalische ambassadeur in Egypte zei te vrezen dat de meeste anderen zijn verdronken. Hij beriep zich op lokale media. De bevestiging ontbreekt nog.

SOS Méditerranée maakte maandag bekend dan er 108 migranten zijn gered. Ze zaten op een smokkelschip dat op weg naar Italië in moeilijkheden raakte. Aan boord werden ook de lichamen van zes overledenen aangetroffen. De hulpactie werd gecoördineerd door de Italiaanse kunstwacht. Die pikte ook nog 33 mensen in de buurt van Syracuse op uit zee.

Mattarella: honderden doden bij drama op zee
Mattarella: honderden doden bij drama op zee (Foto: ANP)

[eSports] Uitslagen League of Legends Spring Finals

Afgelopen weekend werden de Amerikaanse en Europese finales van de League of Legends Spring Championship Series gespeeld. Voor de Europese variant was dit voor het eerst in Nederland. Op zaterdag werd er gestreden voor de derde plek en op zondag ging het om de eerste plek. Daarnaast gaan de winnaars naar het internationaal League of Legends-toernooi van MSI deze zomer. Hier komen de winnaars van de regio’s bij elkaar. Daarnaast krijgen ze ook punten om zich te kunnen kwalificeren voor de wereldkampioenschappen later dit jaar.

Zaterdag 16 april  - Strijd om derde plek
Fnaric vs H2K – 3-2
Team Liquid vs Immortals  - 0-3

Zondag 17 april – Strijd om de eerste plek
G2 Esports - Origen 3-1
CLG - TSM 3-2

Het prijzengeld en puntenverdeling:
$50.000 - 90 punten + ticket voor MSI - G2 Esports & CLG
$25.000 - 70 punten - Origen & TSM
$15.000 - 50 punten - Fnatic & Immortals
$10.000 - 30 punten - H2k & Team Liquid

Ahoy dit weekend
Ahoy dit weekend

Proef met digitaal overleg tussen artsen

Artsen die worstelen met de diagnose of behandeling van een patiënt, kunnen nu in de spreekkamer live de hulp inschakelen van bijna tweehonderd collega's. Dat is de inzet van een proef in de provincie Utrecht, meldt De Telegraaf maandag.

De huisartsen kijken als het ware mee over de schouder van de behandelend arts, wat de diagnose en behandeling ten goede moet komen. Ze nemen deel aan live digitaal overleg per mobiele telefoon via een nieuwe beveiligde communicatietechniek. ,,Het is alsof je met tweehonderd artsen tegelijk in de spreekkamer naar een patiënt kijkt", zegt dokter David Schaap van huisartsenpraktijk Tolgaarde in Leusden

Proef met digitaal overleg tussen artsen
Proef met digitaal overleg tussen artsen (Foto: BuzzT)

Tsunami van stront overspoelt stad in Cities: Skylines

Soms slaan gamers een beetje door in hun creativiteit om bepaalde dingen te doen gewoon omdat het kan. Zo ook de gamer flawless128 die met Cities: Skylines iets deed waar een luchtje aan zat.

Hij bouwde namelijk een gigantisch reservoir waarin hij al het rioolwater liet stromen. Zodra het reservoir vol zat liet hij de dam barsten. Vervolgens zaten de bewoners van zijn stad dus flink in de stront. Succes aan de schoonmaakploeg daar.

Bizarre eigen goal Sassuolo-keeper in Serie A

Andrea Consigli kon tijdens het Serie A-duel van zijn club tegen Fiorentina wel door de grond zakken. De doelman van Sassuolo was er mede debet aan dat zijn club met 3-1 verloor. Hij verlengde bij een stand van 2-1 namelijk een terugspeelbal het eigen doel in.

Consigli werd meteen her en der verdacht van mogelijke matchfixing, omdat Italië in de afgelopen jaren getroffen werd door dergelijke schandalen. Zelf zegt hij van niets te weten. "Dit zijn dingen die nu eenmaal kunnen gebeuren. Ik was te zeker van mijn zaak en raakte de bal verkeerd. Het enige wat je daarna kan doen, is zo snel mogelijk alles proberen te vergeten."


De terugspeelbal en de eigen goal (Bron: YouTube)

CD: Zayn - Mind Of Mine

Nu alle stress van One Direction van hem af is gevallen, kan Zayn Malik zich eindelijk volop concentreren op zijn eigen muziek. Nu wel vaker blijkt dat wanneer iemand zichzelf van boybands of de Disney club verlost, hij er een meer muzikale carrière voor terugkrijgt, is het natuurlijk de vraag of ook Zayn dit is toebedeeld. Met zijn debuut Mind of Mine zal hij het bewijs moeten leveren.

Van Hanegem hekelt 'domme' Kramer

Willem van Hanegem heeft geen goed woord over voor het gedrag van Michiel Kramer in de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen FC Groningen (1-1). De aanvaller speelde met vuur.

In de slotfase van het duel kreeg Kramer het aan de stok met Etiënne Reijnen, die hij bij de keel pakte. Even later duwde Kramer bij een opstootje Rasmus Lindgren op de grond. Onbegrijpelijk, vindt Van Hanegem, die vindt dat de spits een schorsing voor de komende bekerfinale riskeerde.

"Ik hoorde hem vertellen dat het over en weer was met de verdedigers van Groningen. Dat zal wel, maar hij pakte iedereen bij zijn keel. Hoe dom kan je zijn een week voor de bekerfinale?" schrijft de oud-speler van Feyenoord in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

"Het was gewoon rood, wegwezen. Hij was in de eerste helft ook al bezig. Ik begrijp dan niet dat de trainer hem er niet uithaalt. Het was wachten op problemen." Volgens Kramer zelf was er weinig aan de hand en hij zei na afloop niet bang te zijn om alsnog geschorst te worden.

Rechter: Idols-auditie was ronduit slecht

Een kandidaat in de talentenshow Idols heeft van de rechter ongelijk gekregen. De jongen, de 21-jarige Mostafa, kwam niet best over in de auditierondes en had geëist dat het fragment niet werd uitgezonden.

Volgens de deelnemer heeft producent Blue Circle hem veel te negatief geportretteerd, ook door de slechtste fragmenten achter elkaar te zetten. Bovendien vond hij het oordeel van de jury onnodig hard. Daardoor is een onjuist en heel negatief beeld van hem neergezet. Uitzenden van die beelden zou zijn toekomstige muzikale carrière kunnen schaden, vindt de jongen.

De rechtbank veegt die argumenten van tafel. In de maandag gepubliceerde uitspraak staat dat na het bekijken van beelden "geen andere conclusie kan worden getrokken dan dat de auditie ronduit slecht was". De reacties van de jury waren hard, "maar niet oneerlijk of onjuist".

Contract
Bovendien heeft de deelnemer toestemming gegeven voor gebruik van de beelden. Alle kandidaten moeten een contract tekenen. Dat tekenen betekent niet zonder meer dat opnames altijd mogen worden uitgezonden, er kunnen "bijzondere, zwaarwegende" omstandigheden zijn. Maar dat is in deze zaak niet het geval, vindt de rechter.

Of de beelden slecht zijn voor de carrièrekansen van de jongen is iets waarmee hij zelf rekening had moeten houden.

De uitzending was op woensdag 23 maart. 

Rechter: Idols-auditie was ronduit slecht
Rechter: Idols-auditie was ronduit slecht (Foto: BuzzE)

Ratchet & Clank

Het is 2002 en er komt een platform-game uit voor de PlayStation 2. Deze game heeft ervoor gezorgd dat ik heel wat uren daglicht gemist heb toentertijd. Ik vond het één van de beste platform-spellen die ik ooit gespeeld heb en de opvolgers bleken allemaal erg vermakelijk te zijn. Toen in 2014 bekend werd dat er voor PlayStation 4 ook een versie zou komen was ik meteen verkocht. Vorige week mocht ik dan eindelijk beginnen en het was het wachten waard.

Maaltijdbox voor studenten en hun kater

Een gat in de markt is het, de Brakke Box. In deze maaltijdbox zitten allerlei spulletjes om je kater te verhelpen. Met detox-thee, espresso, eieren met brood, soep en uiteraard pijnstillers kun je dat dag weer goed beginnen (en als student natuurlijk met een feestje afsluiten).

Studenten Mats en Tim uit Groningen hebben de box uit eigen ervaring ontworpen. Een tijdje terug liepen ze samen door de stad, de een had een kater en de ander niet. Er volgde een overleg waar de twee zouden ontbijten, waarbij het ze wel erg handig leek als ze daar niet meer de deur uit voor zouden hoeven.

Zo gezegd, zo gedaan. Voortaan bezorgen de twee studenten hun product aan brakke studenten. Op vrijdag, zaterdag en zondag kunnen mensen met een kater voor 8 euro de Brakke Box bestellen. Tussen 10:00 en 14:00 krijg je dan je maaltijdbox thuis bezorgd.

Op dit moment is de box alleen nog maar verkrijgbaar in Groningen. Bekijk de Facebook-pagina van de Brakke Box om op de hoogte te blijven, misschien is ie binnenkort wel verkrijgbaar in jouw studentenstad.

Sprinter Blake na jaren weer onder de 10 seconden op 100 meter

Sprinter Yohan Blake heeft eindelijk weer eens laten zien dat hij wel degelijk nog altijd heel hard kan rennen. De 26-jarige Jamaicaan leek in 2011 en 2012 de gedoodverfde opvolger van Usain Bolt te worden, maar jarenlange hamstringblessures gooiden roet in het eten. 

In 2011 werd Blake op de 100 meter wereldkampioen, nadat zijn landgenoot in de finale een valse start liet noteren. In datzelfde jaar snelde hij op de 200 meter in Brussel naar 19,26 seconden, een zeer dichte benadering van het wereldrecord van Bolt. Op de Spelen van Londen pakte The Beast zilver op de 100 en 200 meter, achter Bolt. Na de Spelen liep hij in Lausanne naar een persoonlijk record van 9,69 en in Zürich naar 9,76, korte tijd later nog gevolgd door een snelle 200 meter in Brussel. 

Vanaf dat moment kwamen de blessures om de hoek kijken. Blake liep sporadisch nog wel een wedstrijd en in 2014 kwam hij nog tot 10,02 en 10,03 op de 100 meter, maar het echte sprintkanon was nergens te bekennen. Ook vorig jaar zat het tempo er totaal niet in en op de Jamaicaanse kampioenschappen haalde hij de finale niet eens. In Amsterdam werd hij in de pan gehakt door Churandy Martina en ook Solomon Bockarie was bijna nog sneller.

Blake op de Spelen van 2012, waar hij zilver won op de 100 en 200 meter en goud op de 4x100 meter (PROSHOTS/GEPA)
Blake op de Spelen van 2012, waar hij zilver won op de 100 en 200 meter en goud op de 4x100 meter (PROSHOTS/GEPA)

Dit jaar leek er weinig verbetering te komen, want 21,33 op de 200 meter - begin deze maand in Kingston - is een tijd waarmee hij Dafne Schippers nog maar net zou kloppen. Dit weekeinde was het wederom in de Jamaicaanse hoofdstad dan eindelijk raak. Hij versloeg de nodige landgenoten en de Brit Zharnel Hughes en passeerde de meet op de 100 meter na 9,95 seconden, zijn eerste keer onder de 10 seconden sinds augustus 2012. Het was tevens de snelste goedgekeurde tijd van het jaar wereldwijd, want Justin Gatlin en Femi Ogunode hadden op de Bahama's teveel rugwind bij hun 9,90 en 9,94. 

"Het voelt geweldig om weer in de sub-10-club te zitten", vertelde Blake na afloop. "Ik ben ook maar een mens en dan gaan zulke tegenslagen zoals het missen van de vorige twee WK's echt wel in je hoofd zitten", aldus de Jamaicaan, die in Kingston nog een matige start kende van zijn race. Overigens zegt hij zijn bijnaam The Beast geschrapt te hebben, maar of de Jamaicaanse fans daar naar zullen luisteren is natuurlijk nog maar de vraag. Zijn volgende wedstrijd is op 14 mei in Duitsland, waarna hij nog twee wedstrijden loopt voor de Jamaicaanse trials voor de Olympische Spelen beginnen. 

FOK! Wat een blik op de weg #3

Elk weekend gebeuren er een hoop ongelukken en kleine incidenten op de weg. De meeste daarvan halen het nieuws niet, maar op FOK! vind je ze wel! Elke maandag verzamelen we het blik op de weg en geven we je een overzicht van de meest opmerkelijke ongelukken en incidenten van het afgelopen weekend.

Zaterdag was de Heinenoordtunnel in het donker gehuld en dus gesloten voor verkeer, door een stroomstoring in de Hoeksche Waard.

Zondag vlogen de kogels je om de oren op de A2.

Stond er file omdat er 22 malloten achter een bal aan moesten rennen in de Arena.

Was wéér de Heinenoordtunnel deels afgesloten, dit maal door een ongeluk.

Grepen agenten net op tijd in toen een scooter de snelweg op wilde.

En als kers op de taart werd de Velsertunnel afgesloten. De komende 9 maanden zal deze gerenoveerd worden.

Minister onder vuur om 'dansende moslims'

De uitspraak van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen" in Brussel, levert hem forse kritiek op.

"Terroristen zijn slechts een puist. Daaronder zit een veel moeilijker te behandelen kanker", liet de minister zaterdag optekenen in De Standaard.

Tijdens de Mars tegen Terreur kreeg de bewindsman zondag van diverse betogers de wind van voren. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort zei maandag maar één geval te kennen. "Daar waren twee personen bij betrokken, die onmiddellijk administratief zijn aangehouden."

Premier Charles Michel zei zondagavond dat er wel degelijk steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen geweest zijn. De vicepremiers Alexander De Croo en Kris Peeters waarschuwden eerder voor "veralgemeningen" en "polarisering".

Meyrem Almaci, voorzitter van de groene fractie in het parlement, noemde de uitspraak "schofferend en stigmatiserend" voor moslimgemeenschap,

Minister onder vuur om 'dansende moslims'
Minister onder vuur om 'dansende moslims' (Foto: ANP)

Betalen via iDEAL wint verder terrein

iDEAL was afgelopen jaar wederom het meest gebruikte betaalmiddel bij online winkelen. Het aandeel betalingen via de dienst groeide afgelopen jaar tot 56 procent.

Van de ruim 142 miljoen online aankopen die Nederlanders in 2015 deden, zijn er 80 miljoen afgerekend met iDEAL. In 2014 werden nog 66 miljoen aankopen via iDEAL afgerekend. Daarmee had de dienst destijds een aandeel van 54 procent.

Uit cijfers van de eCommerce Payment Monitor, uitgevoerd door marktonderzoeker GfK, bleek maandag verder dat naast iDEAL ook betalingen via creditcards en PayPal terrein winnen. Dit gaat ten koste van traditionele betaalwijzen als machtiging en acceptgiro.

Uitbreiding
In 2015 werd de creditcard bij 17 miljoen online aankopen gebruikt, een stijging met 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. PayPal was goed voor 7 miljoen transacties, wat ruim een derde meer was dan in 2014. Het aantal betalingen via smartphones nam toe tot 8,9 miljoen, tegen 5,8 miljoen een jaar eerder. Daarmee wordt nu circa 6 procent van de aankopen via het mobieltje gedaan.

Betaalvereniging Nederland verwacht dat traditionele betaalmethoden zoals acceptgiro en overboeken verder terrein zullen verliezen. Daarom is een proef gestart om te onderzoeken of iDEAL kan worden uitgebreid met QR-codes. Hiermee kunnen ondernemers hun klanten onder andere veilig en makkelijk achteraf laten betalen op het moment van afhalen of bezorgen.

Betalen via iDEAL wint verder terrein
Betalen via iDEAL wint verder terrein (Foto: ANP)

Paint het nieuws: Mark Rutte

Paint het nieuws, een item waarin elke week een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was het referendum van GeenPeil.

Op woensdag 6 april was het dan eindelijk zover, we mochten massaal stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Het nee-kamp won en Rutte heeft hiermee heel wat uit de leggen aan zijn Europese collega's. Hoe gaat Mark Rutte dit uitleggen?

Serveerster ontvangt forse fooi

Alesha Palmer is een 18-jarige scholiere die als serveerster werkt bij Italiaans restaurant Vetoni's in Gun Barrel City in Texas. Ze werkt daar om haar studie te betalen. Twee weken geleden vertelde ze over haar toekomstplannen aan een bevriend koppel dat in het restaurant kwam eten.

Een tafeltje verderop moet een man dat gehoord hebben. Hij vroeg de rekening, nog geen 10 dollar, en verliet de zaak. Toen Alesha het bonnetje oppakte zag ze dat er een fooi opstond van 1000 dollar.

Uiteraard is Alesha hem zeer dankbaar, "Ik zou die meneer uit de grond van mijn hart willen bedanken. Je komt niet elke dag zo'n gul iemand tegen". De gulle gever wil graag anoniem blijven.

 

Kamer houdt vast aan daling gaswinning

Coalitiepartijen VVD en PvdA houden vast aan de afgesproken daling van de gaswinning in Groningen. Ze reageerden maandag op berichtgeving in het Dagblad van het Noorden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mogelijkheden ziet om meer dan 27 miljard kuub gas op te pompen.

Dat staat volgens de krant in het nog niet gepubliceerde nieuwe winningsplan dat loopt van 1 oktober dit jaar tot 30 september volgend jaar. Er zou veilig meer gas gewonnen kunnen worden. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet nog beslissen hoe ver de gaskraan in die periode open mag. Dit jaar is die beperkt tot 27 miljard kuub.

,,De daling is ingezet. Dat moeten we vasthouden", laat VVD-Tweede Kamerlid André Bosman weten. Zijn collega Jan Vos (PvdA) is het met hem eens. ,,De PvdA wil dat de gaswinning omlaag gaat, zoals afgesproken. Deze minister moet het belang en de veiligheid van van Groningers voorop stellen en niet de belangen van de NAM."

Kamer houdt vast aan daling gaswinning
Kamer houdt vast aan daling gaswinning (Foto: ANP)

Productie Toyota geraakt door aardbeving

Automaker Toyota kampt met de nodige problemen bij de productie van zijn auto's in de nasleep van de aardbevingen die Japan vorige week troffen. Door schade aan fabrieken van onder meer toeleveranciers van 's werelds grootste automaker is de productie van Toyota's verstoord.

In het aardbevingsgebied ligt de productie van auto-onderdelen stil. Het tekort aan onderdelen zal in de loop van de week ook bij andere assemblagelijnen worden gevoeld. Daardoor worden tot wel 56.000 auto's van de merken Toyota en Lexus minder in elkaar gezet. Bij Daihatsu zullen tot 7500 auto's minder van de band rollen.

Kenners voorzien met de haperende productie een daling van de winst met 30 miljard yen (246 miljoen euro) in het lopende kwartaal. Gelet op het meest recente kwartaal waarover de cijfers bekend zijn zou dit een winstdaling van 5 procent betekenen.

Tweede keer
Anders dan concurrenten is Toyota meer afhankelijk van binnenlandse productie. Vorig jaar produceerde Toyota meer dan 4 miljoen voertuigen in Japan, circa 40 procent van zijn wereldwijde productie. Concurrenten als Nissan en Honda zijn met een aandeel van 17 en 16 procent minder afhankelijk van de productie in Japan.

Het is voor de tweede keer dit jaar dat de productie van Toyota wordt verstoord. In februari sloot de automaker alle Japanse assemblagefabrieken voor minimaal een week in de nasleep van een explosie bij een fabriek die onderdelen voor Toyota maakte.

Productie Toyota geraakt door aardbeving
Productie Toyota geraakt door aardbeving (Foto: ANP)

Huizenverkoop blijft stijgen

De woningverkopen in Nederland zaten ook in maart in de lift. Afgelopen maand werden 16.124 woningen verkocht, ruim 20 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag heeft gepubliceerd.

Alle typen woningen waren goed voor een stijging. Appartementen werden 29 procent vaker verkocht, hoekwoningen lagen met een stijging van een kleine 7 procent het minst goed in de markt.

De verkoopstijging was merkbaar in alle provincies. Zeeland, vorige maand nog achterblijver met een groei van een krappe 13 procent op jaarbasis, deed het deze maand met een stijging van dik 47 procent het beste.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam met 21,5 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Aan de andere kant vonden er in maart ook meer executieveilingen plaats. De 246 gedwongen verkopen betekenen een stijging van 7,4 procent ten opzichte van een jaar eerder (229).

Huizenverkoop blijft stijgen
Huizenverkoop blijft stijgen (Foto: ANP)

Olieprijs hard onderuit na mislukte olietop

De olieprijs ging maandagochtend hard omlaag nadat de grootste olielanden zondag geen akkoord wisten te bereiken over maatregelen die de sterk gedaalde prijs moeten stutten. De zestien betrokken landen wilden een oplossing vinden voor de overproductie van olie, maar wisten in Doha geen akkoord te bereiken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandagochtend bijna 5 procent naar 38,50 dollar. Brentolie werd ruim 4 procent goedkoper, bij 41,35 dollar per vat.

De olieproducenten wilden in Doha afspraken maken om de olieproductie te bevriezen op het niveau van januari, om zo een verdere daling van de prijs tegen te gaan. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie.

Iran
Iran schoof dit weekend niet aan de onderhandelingstafel aan. Teheran wil juist fors meer olie gaan produceren na het wegvallen van de sancties tegen het land. Dit was tegen het zere been van met name Saudi-Arabië, maar ook enkele andere golfstaten. Die eisten dat in ieder geval alle leden van oliekartel OPEC, dus ook Iran, het akkoord zouden ondertekenen.

Waarschijnlijk komen de landen in juni weer bij elkaar.

Olieprijs hard onderuit na mislukte olietop
Olieprijs hard onderuit na mislukte olietop (Foto: ANP)

Auto rijdt huis in Helvoirt binnen

Een ouder stel is zondagavond met de auto een woning langs de N65 (Tilburg-Den Bosch) in Helvoirt binnengereden. Het voertuig staat bijna volledig in de woning. De brandweer is ter plaatse en bekijkt of er instortingsgevaar is voordat de auto uit de woning getrokken wordt. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Het fietspad voor de woning is afgezet met lint, 1 rijstrook van de N65 in de richting Tilburg is ook afgezet. Uiteraard trok dit ongeval veel belangstellenden.

De inzittenden bleven vrijwel ongedeerd, maar werden vanwege hun hoge leeftijd toch ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De bewoners waren op het moment van het ongeval niet thuis.

John Stamos emotioneel bij ontvangst tv-prijs

De in looks weinig veranderende John Stamos werd tijdens de TV Land Icon Awards bekroond met de Timeless Icon Award. Toen de acteur de prijs in ontvangst nam kon hij zijn tranen moeilijk bedwingen.

"Ik wil mijn ouders bedanken. Man, wat zouden ze dit mooi hebben gevonden", zo sprak hij emotioneel in zijn ontvangstspeech. "Het waren echt goede mensen. Ze leerden me goed en genereus te zijn en lief te hebben. En om ieder mooi moment te waarderen omdat het zo verdomd kostbaar is."

John keerde onlangs terug in zijn rol van Jesse Katsopolis in Fuller House, de reboot van de populaire jaren 90-serie Full House. Maar de schijnwerpers waren daarvoor even ver te zoeken, geeft hij aan. "Als het lekker loopt in Hollywood wil iedereen je vriend zijn. Maar als je dan mindere tijden meemaakt verdwijnen ze allemaal, behalve de mensen die van je houden om wie je echt bent. En dat zijn de mensen die mij iedere dag motiveren weer op te staan en dat is de reden dat ik hier sta."

De TV Land Icon Awards worden ieder jaar uitgereikt aan iconische tv-series en diens makers. Naast Stamos werd dit jaar onder anderen ook The Big Bang Theory-acteur Jim Parsons bekroond. Hij verdiende dit jaar de IHOP Fan Favorite Character Icon Award.

John Stamos emotioneel bij ontvangst tv-prijs
John Stamos emotioneel bij ontvangst tv-prijs (Foto: BuzzE)

Meer schadevergoedingen voor ex-verdachten

Zo'n 17.600 ex-verdachten hebben in 2015 een schadevergoeding gekregen, omdat ze onterecht vastzaten of schade leden. Dat zijn er 3.300 meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werd er bijna 28 miljoen euro uitgekeerd.

In totaal ontving de rechter in 2015 18.700 verzoeken voor een schadevergoeding. In 2014 waren dat er 15.400. Het aantal afwijzingen, ongeveer 1100, bleef gelijk.

De gemiddelde hoogte van een vergoeding daalde met 22 procent naar 1.584 euro. Dat komt volgens het CBS omdat verdachten vaker in korte hechtenis zitten. Bij onschuld komen ze snel vrij, waardoor een eventuele schadevergoeding laag uitvalt.

Verder blijkt uit de cijfers dat het aantal gratieverzoeken van veroordeelden daalde van 1.424 in 2014 naar 1.163 in 2015. De rechter behandelde 745 verzoeken. 64 procent werd afgewezen, 28 procent werd toegekend en 8 procent kreeg gratie onder bepaalde voorwaarden.

Meer schadevergoedingen voor ex-verdachten
Meer schadevergoedingen voor ex-verdachten (Foto: ANP)

Duitsland stopt met vaste grenscontroles

Mensen die deze zomer met de auto op vakantie gaan naar Oostenrijk hoeven als ze weer naar huis gaan niet te vrezen voor lange files bij de Duitse grens. De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat sinds vrijdag de vaste controleposten om vluchtelingen tegen te houden niet meer 24 uur per dag worden bemand.

Waar Duitsland de controles afbouwt, hanteert Oostenrijk juist een strikter beleid. De VID waarschuwt dat mensen die naar Italië op vakantie gaan, wel rekening moeten houden met lange files op de terugweg.

De controles op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland zorgden dagelijks voor lange files. Tijdens de wintersportmaanden werd zelfs een file van bijna 20 kilometer genoteerd.

Duitsland stopt met vaste grenscontroles
Duitsland stopt met vaste grenscontroles (Foto: ANP)

Pentagon laat hackers zijn sites kraken

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie begint maandag met zijn programma waarin hackers een poging mogen wagen om de websites van het Pentagon te kraken. Het departement wil op die manier de zwaktes in zijn systemen ontdekken.

De hackers doen het niet alleen voor de eer. Met de uitdaging - die de naam 'HackerOne' mee heeft gekregen - is een prijzengeld van 150.000 dollar (133.000 euro) gemoeid. Niet iedere whizzkid mag overigens meedoen. De hackers moeten zich eerst onderwerpen aan een grondige veiligheidscontrole. Ze krijgen bovendien geen toegang tot de echte systemen van het Pentagon, maar alleen tot een exacte kopie van de websites.

Het ministerie van Defensie heeft 488 verschillende websites, bijvoorbeeld voor de verschillende divisies of voor veteranenprogramma's.

Pentagon laat hackers zijn sites kraken
Pentagon laat hackers zijn sites kraken (Foto: BuzzT)

Samuel L. Jackson in clinch met fan om foto

Een fan liep tot zijn vreugde Samuel L. Jackson tegen het lijf, maar het blije moment was van korte duur toen de acteur weigerde een foto met hem te nemen. Op Twitter verdedigt Jackson zich tegen het beklag van de teleurgestelde fan.

"Dat moment dat je een van je favoriete acteurs ontmoet en ze blijken een complete lul te zijn!", schreef de fan, een radio-dj, op Twitter. "Wat een arrogante zak. Toch, Samuel L. Jackson?" De acteur zag het bericht en besloot te reageren. "Ik weigerde de foto en jij flipte! Leer alsjeblieft zeggen. En fuck you."

In een paar andere berichten weidt de acteur verder uit over de ontmoeting. "Ik zei dank je, maar nee, jij zei 'Ahhh kom op, ik ben een groot fan'. Toen zei ik: sorry. Jij zei vervolgens: 'Ik heb al je films gezien maar nu niet meer.' Zie jij ergens 'alsjeblieft' staan in deze conversatie? Stop met zeuren, het is voorbij."

Op Facebook besloot de dj verder uit te weiden over de interactie met zijn held. "Het was de teleurstelling van mijn leven", vertelt hij. "Er was geen woordenwisseling. Er was geen situatie." Toch zit er ook een positieve kant aan zijn onfortuinlijke ontmoeting: "Als iemand dan 'fuck you' tegen je zegt op Twitter, is het geweldig als het dan Samuel L. Jackson is."

Samuel L. Jackson in clinch met fan om foto
Samuel L. Jackson in clinch met fan om foto (Foto: BuzzE)

'Gesprekken over olie-akkoord mislukt'

Gesprekken over het mogelijk bevriezen van de olieproductie door een aantal van de omvangrijkste olielanden zijn zondag mislukt. Ondanks de lage olieprijzen konden de belangrijke olieproducerende landen het niet eens worden over tegenmaatregelen. De bijeenkomst in Doha, de Qatarese hoofdstad, eindigde zonder overeenkomst, zei de Nigeriaanse minister van Olie.

Zestien grote olieproducerende landen kwamen dit weekend in de Qatarese hoofdstad bijeen in een poging om de overproductie een halt toe te roepen. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland die eerder al tot een akkoord kwamen, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie. Waarschijnlijk komen de landen in juni weer bij elkaar.

De vertegenwoordigers van de olieproducenten wilden in Doha afspraken maken om de olieproductie te bevriezen op het niveau van januari om de daling van de prijzen op de wereldmarkt tegen te gaan.

Productie bevriezen
Het wegblijven van Iran zou volgens bronnen geen invloed hebben op het bereiken van een akkoord. Teheran wil juist fors meer olie gaan produceren na het wegvallen van de sancties tegen het land. Eerder gaf de Saudische prins Mohammed bin Salman al-Saud aan dat Saudi-Arabië alleen bereid is de productie te beperken als andere grote producenten zoals Iran dat ook doen.

Marktkenners vrezen dat een eventuele deal tussen de grote olieproducerende landen om de productie te bevriezen weinig zal uithalen om het wereldwijde overaanbod in te dammen. Dit komt mede doordat landen zich mogelijk niet aan gemaakte afspraken houden.

'Gesprekken over olie-akkoord mislukt'
'Gesprekken over olie-akkoord mislukt' (Foto: ANP)

Stripper met geweer veroorzaakt groot tumult

Omgeven door voorbijgangers gaf een man met een helm en een geweer in Frankfurt aanleiding tot groot tumult. In de openbaarheid trok de 30-jarige man zaterdagavond in de buurt van het station een kogelvrij vest aan met het opschrift 'FBI', plaatste een helm op zijn hoofd en stopte een geweer in zijn sporttas.

De gealarmeerde politie vond de man even later in een dance bar; de uitrusting bleek onderdeel van een kostuum voor zijn stripshow daar.

Het wapen was volgens de politie een bedrieglijk echt uitziende plastic replica van een aanvalsgeweer. Het speelgoedgeweer is in beslag genomen. De show van de stripper kon daarna met vertraging beginnen, zei de politie zondag.

Stripper met geweer veroorzaakt groot tumult
Stripper met geweer veroorzaakt groot tumult (Foto: BuzzO)

FOK! Wat een weer: overwegend droog, kans op een bui

De dag begint overwegend droog en zonnig. In de middag slaat het weer om en kunnen er woldenvelken vanaf de noordzee het land binnendrijven, en is er lokaal een bui mogelijk. De temperatuur ligt rond de 13 graden en de zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Zon op 06:35
Zon onder 20:43
Zonkracht

 4 / 2

Van qltel hadden jullie deze nog tegoed.

Schotse hooglanders in de Herpse Bossen (Foto: qltel)
Schotse hooglanders in de Herpse Bossen (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
1929 Het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam brandde volledig af.
1972 Een rechter besloot dat Xaviera Hollander de Verenigde Staten moest verlaten.
1983 Alice Walker ontving de Pulitzer-prijs voor haar boek The Color Purple.
1983 Bij een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet kwamen 63 mensen om het leven.
2005 In de Sixtijnse Kapel begon het conclaaf om de opvolger van Paus Johannes Paulus II te kiezen.


Habemus Papam

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.