Marathondrieling gaat olympische geschiedenis schrijven

De Estse marathonloopster Leila Luik is zondag tijdens de marathon van Hamburg zestiende geworden. Weinig nieuwswaardig natuurlijk, ware het niet dat ze met haar tijd van 2:42.11 uur een kleine drie minuten onder de limiet voor de Olympische Spelen van komende zomer liep.

Dat is genoeg om in Rio de Janeiro geschiedenis te schrijven. Leila maakt namelijk onderdeel uit van een heuse marathondrieling uit Estland, samen met zussen Liina en Lily. Met 2:37.12 - gelopen in 2013 - heeft Leila veruit het beste persoonlijk record, maar in tegenstelling tot haar twee zussen had ze de olympische limiet in de kwalificatieperiode nog niet gelopen. 

Liina liep vorig jaar op het WK met 2:39.42 al ruim onder de beoogde tijd, terwijl Lily er op hetzelfde WK met 2:45.22 een krappe halve minuut boven bleef. In november was het in Valencia toch raak met 2:40.30 en dus was het wachten nog op Leila.

In Hamburg was het dan zover: Leila's eerste marathon, en zelfs haar eerste echte wedstrijd, sinds het EK van 2014. Blessures hielden haar lang aan de kant, maar in de Duitse stad rekende ze daarmee af en liep ze ruimschoots onder de olympische limiet.

Als er niks vreemds gebeurt, zoals nog een Estse die de limiet loopt, gaan de 30-jarige zussen dus gezamenlijk van start op de olympische marathon. Dat zou uniek zijn, want nog nooit eerder heeft een drieling meegedaan aan de Olympische Spelen - op welk onderdeel dan ook.

Het meest bekende voorbeeld van drie familieleden in de laatste jaren zijn de Canadese zusjes Chloé, Justine en Maxime Dufour-Lapointe in het freestyleskiën. Zij haalden op de Spelen van Sochi twee jaar geleden allemaal de finale en dat leverde voor Chloé en Justine zelfs goud en zilver op. Zij zijn echter geen drieling, dus dat unicum zal toch echt voor de zusjes Luik uit Estland zijn.