Omzet muziekstreaming stijgt met 33 procent

De Nederlandse muziekindustrie heeft een goed 2015 achter de rug. De omzet steeg met 10 procent, heeft de branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI donderdag bekendgemaakt. Het gaat zowel om Nederlandse artiesten als de verkoop van buitenlandse artiesten in ons land.

Muziek wordt vooral digitaal geconsumeerd. Dat gebeurt steeds vaker via streaming en almaar minder via downloads. De omzet uit streaming-diensten steeg met tenminste 33 procent. De omzet uit downloads is verder gedaald met ruim 20 procent.

Daarmee passeert de digitale markt de fysieke. De omzet van cd's en vinyl is voor het eerst in jaren niet verder gedaald en ligt nu op 48 procent van het totaal. Het marktaandeel van digitaal is 52 procent.

Volgens een woordvoerder van de NVPI gaat er steeds meer muziek op vinyl over de toonbank: voorheen was het 9 procent, in 2015 steeg het naar 12,5 procent. Nederlandse artiesten verkochten vorig jaar goed, met name acts als Kensington, Dotan, Marco Borsato, The Common Linnets, Guus Meeuwis en de dj's Hardwell en Armin van Buuren.

Omzet muziekstreaming stijgt met 33 procent
Omzet muziekstreaming stijgt met 33 procent (Foto: BuzzT)