FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 april 2016

2,5 jaar voor veroorzaken woningexplosie

De rechtbank Limburg heeft dinsdag een 63-jarige man veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. Hij kreeg de straf opgelegd omdat hij op 14 juni vorig jaar een explosie in zijn flatwoning in Venlo had veroorzaakt.

Dat deed hij door de gaskraan open te draaien. Door de explosie raakte de man gewond, maar werd ook grote schade aan het flatgebouw aangericht. Buren moesten tijdelijk verhuizen, tot hun woningen hersteld waren.

Volgens de rechtbank heeft de man bewust het risico genomen dat er levensgevaar voor anderen en grote schade zou ontstaan. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vier jaar cel en tbs. Maar de rechtbank vindt zo'n straf te hoog, omdat de man slechts éénmaal met justitie in aanraking is geweest en op het moment van zijn daad verminderd toerekeningsvatbaar was.

2,5 jaar voor veroorzaken woningexplosie
2,5 jaar voor veroorzaken woningexplosie (Foto: ANP)

NAM gaat evenveel gas boren

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) evenveel gas oppompen als dit jaar. Volgens het bedrijf zijn er door de nieuwe technieken mogelijkheden om op een veilige manier meer gas te winnen in Groningen, maar de NAM heeft besloten om opnieuw 27 miljard kuub gas op te pompen.

"Het is duidelijk dat de aardbevingen diep ingrijpen in de levens van de Groningers. Om de rust in Groningen te bewaren zetten we de komende periode in op handhaving van het huidige productieniveau van 27 miljard kubieke meter", aldus directeur Gerald Schotman.

De hoeveelheid te winnen gas staat in het winningsplan dat de NAM heeft gepubliceerd. Allerlei instanties en de regionale en lokale politiek kunnen hierop nog reageren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt uiteindelijk voor 1 oktober een besluit over de gaswinning.

NAM gaat evenveel gas boren
NAM gaat evenveel gas boren (Foto: ANP)

IMF: betere samenwerking bij belastingzaken

Internationale organisaties gaan nauwer samenwerken op het gebied van belastingzaken. Er wordt een speciaal platform opgezet om discussies over regelgeving en invoering van belastingregels in betere banen te leiden. Dat maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag bekend.

Het IMF, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Wereldbank en de Verenigde Naties willen daarbij vooral opkomende landen gaan bijstaan met advies rond belastingzaken. De organisaties merken op dat belastingkwesties van steeds groter belang worden.

Onlangs kwam nog een grootschalige belastingontwijking aan het licht in de Panama Papers.

IMF: betere samenwerking bij belastingzaken
IMF: betere samenwerking bij belastingzaken (Foto: ANP)

Apple weigerde China medewerking

De afgelopen twee jaar heeft Apple twee keer geweigerd om de broncode over te dragen aan de Chinese regering. Dat heeft de advocaat van Apple, Bruce Sewell, dinsdag gezegd in een hoorzitting van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, meldt Apple Insider.

Sewell verdedigde zich tegen beschuldigingen aan het adres van Apple dat het bedrijf bereid zou zijn om gegevens aan de Chinese regering door te spelen uit zakelijke overwegingen. Tegelijkertijd weigert Apple om mee te werken aan onderzoek van de Amerikaanse justitie naar privégegevens. Sewell benadrukte in de hoorzitting nog eens dat het inbouwen van achterdeurtjes in de software voor alle Apple-gebruikers problemen op zou leveren.

Apple is in een felle strijd verwikkeld met Washington over het versleutelen van gegevens.

Apple weigerde China medewerking
Apple weigerde China medewerking (Foto: BuzzT)

Hogere boetes voor spelers financiŰle markten

Het kabinet wil met hogere boetes bereiken dat bijvoorbeeld banken en verzekeraars zich beter aan de regels op de financiële markten houden. De maximumboete voor ernstige overtredingen gaat omhoog van 4 miljoen euro naar 5 miljoen. De maximumboete bij herhaalde overtredingen wordt verdubbeld naar 10 miljoen euro.

Voor grote ondernemingen komt er bij ernstige overtredingen een boete van maximaal 10 procent van de netto-omzet. Van de hogere boetes moet een afschrikwekkende werking uitgaan, meldden minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ard van der Steur (Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

In gevallen waarbij Europese regels nog hogere boetes vereisen, kan de maximale boete worden verhoogd tot 20 miljoen euro. Als de maximumboete in relatie staat tot de omzet, gaat het om 15 procent van de netto-omzet.

Het gaat om overtredingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Hogere boetes voor spelers financiële markten
Hogere boetes voor spelers financiële markten (Foto: ANP)

Susan Sarandon geen fan van Tinder

Susan Sarandon is niet van plan om lang als single door het leven te gaan. De 69-jarige vertelt bij People dat ze open staat voor een nieuwe liefde, maar dat ze daar niet per se een app voor nodig heeft.

"Ik ben een New Yorker en een van de mooie dingen aan New York is dat je op ieder moment tegen iets onverwachts kunt aanlopen en dan hoef je er echt niet voor naar links of rechts te swipen", aldus Susan. Overigens is Tinder wel bekend terrein voor de Amerikaanse. Ze was nieuwsgierig hoe The MOMS-oprichter Denise Albert aan haar nieuwe vlam kwam. Toen ze vertelde dat ze er een app voor had gebruikt, wilde Susan maar wat graag weten welke app dat was. Maar hem zelf gebruiken, nee, dat hoeft voor haar niet zo nodig.

Haar dochter staat er overigens op dat haar moeder open-minded blijft. "Ze blijft me maar zeggen: 'mam, stel jezelf open', maar ik ben open en blijf open", zegt Susan. Haar laatste relatie, met de 38-jarige Jonathan Bricklin, liep onlangs op de klippen. Eerder was ze ruim twintig jaar getrouwd met acteur Tim Robbins.

Susan Sarandon geen fan van Tinder
Susan Sarandon geen fan van Tinder (Foto: BuzzE)

Chipfabrikant Intel schrapt 12.000 banen

Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, schrapt wereldwijd 12.000 banen. Dat werd dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. Bij het bedrijf werken zo'n 107.000 mensen.

De aandeelhouder en belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft al tijden last van een slinkende vraag naar chips voor pc's. Het bedrijf wil zich nog meer gaan richten op groeimarkten, zoals bijvoorbeeld chips voor datacenters. Ook wil het zich beter op de markt zetten met chips voor gekoppelde mobiele apparaten.

Intel rapporteerde over het eerste kwartaal een winst van 2,05 miljard dollar. Dat is meer dan de 1,99 miljard dollar die een jaar eerder in de boeken werden gezet. De omzet steeg eveneens, van 12,8 miljard dollar naar 13,7 miljard dollar.

Chipfabrikant Intel schrapt 12.000 banen
Chipfabrikant Intel schrapt 12.000 banen (Foto: BuzzT)

Kamerleden reageren op stemming motie intrekken Oekra´ne-verdrag

Haha, kijk die democratiehaters (op sommige kamerleden na) eens aan het woord bij GeenPeil dan. Beetje draaikonterig een nee=nee vertalen naar een nee, maar toch... Een beetje plaatsvervangende schaamte ontstaat er bij mij als ik zoveel poep uit hun monden zie komen. Hulde aan Monasch trouwens die geen stemzombie is, maar meestemde met de oppositie. Maar achja, ga zo door VVD en PVDA. Jullie zien het wel volgend jaar met de verkiezingen, hopelijk worden jullie helemaal teruggebombadeerd richting de nul zetels. Ohja, Ronald van Vliet is een lul.

Uitslag PSV - Vitesse

PSV heeft weer de leiding gegrepen in de Eredivisie. De Eindhovenaren waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor Vitesse. De ploeg van trainer Philip Cocu heeft nu drie punten voorsprong op Ajax dat morgen op bezoek gaat bij sc Heerenveen.

PSV

2 - 0

Vitesse

12' Pröpper
71' De Jong (pen)
   
 
Gele kaart: Willems, Pröpper, Bruma (PSV), Yeini, Diks, Van der Werff (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Willems (Brenet/72)
Pröpper
Schaars (Isimat-Mirin/85)
Van Ginkel
Narsingh
De Jong
Locadia (Lestienne/69)
  Room
Diks
Kashia
Van der Werff
Ota (Oude Kotte/90)
Nakamba
Qazaishvili
Yeini (Baker/80)
Rashica
Solanke
Oliinyk (Ibarra/57)

Frankrijk eist vooruitgang in overleg TTIP

Frankrijk zal verdere onderhandelingen over het in de maak zijnde vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten TTIP blokkeren, wanneer er komende maanden geen vooruitgang wordt geboekt in het onderling overleg. Dat dreigement herhaalde de Franse staatssecretaris van Handel Matthias Fekl dinsdag.

"Ik wees er in september al op dat als er geen voortgang is, we de onderhandelingen zullen moeten beëindigen. Die optie ligt nog steeds op tafel", zei de bewindsman op een conferentie. "Frankrijk zal geen afgezwakt akkoord accepteren", benadrukte Fekl.

Frankrijk eist vooruitgang in overleg TTIP
Frankrijk eist vooruitgang in overleg TTIP (Foto: ANP)

'Nieuwe Star Wars-film staat op zichzelf'

Oscar Isaac ziet de volgende Star Wars-film niet echt als het achtste deel in een lange reeks. In LA Times zegt hij dat Episode VIII, zoals de film nu nog heet, geschoten gaat worden als een opzichzelfstaande film.

"Rian gaat absoluut dingen doen die nog nooit vertoond zijn in het Star Wars-wereldje. Ik vind dat persoonlijk geweldig omdat ik daarmee nieuwe kanten van mezelf kan ontdekken. Het lijkt wel alsof we een aparte film gaan maken in plaats van een nieuw deel uit de Star Wars-serie." Met Rian doelt Oscar op regisseur Rian Johnson.

Het volgende Star Wars-deel staat voor 2017 op de kalender. Isaac keert terug als Poe Dameron en ook zijn robotmaatje BB-8 is weer van de partij. De regie is in handen van Rian Johnson. Hij neemt het stokje over van The Force Awakens-regisseur J.J. Abrams.

'Nieuwe Star Wars-film staat op zichzelf'
'Nieuwe Star Wars-film staat op zichzelf' (Foto: BuzzE)

Netflix onderuit op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York toonden dinsdag een wisselend beeld. Op Wall Street ging het aandeel Netflix hard onderuit, na teleurstellende kwartaalresultaten. Ook de prestaties van zwaargewicht IBM vielen niet in de smaak.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent hoger op 18.054 punten. De graadmeter wist daarmee boven de grens van 18.000 punten te blijven, een niveau dat maandag voor het eerst sinds juli vorig jaar werd bereikt. De bredere S&P 500 won eveneens 0,3 procent op 2100 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4939 punten.

Aanbieder van internettelevisie Netflix verloor meer dan 12 procent. Weliswaar steeg het aantal abonnees in het eerste kwartaal in een recordtempo, maar het bedrijf is wel beduidend minder positief over de groei van het aantal klanten in het lopende kwartaal. IBM leverde 5,6 procent in. Het technologieconcern zag de omzet voor het zestiende kwartaal op rij dalen, terwijl ook de winst kromp.

Ook negatief in de schijnwerpers stond het Amerikaanse diagnostiekbedrijf Illumina. Dat verloor circa 23 procent na het naar buiten brengen van een omzet die lager was dan verwacht. Webretailer eBay zag zijn beurswaarde 3,7 procent slinken nadat zakenbank Morgan Stanley voorspellingen voor het bedrijf naar beneden had bijgesteld.

Goldman Sachs won 2,3 procent. De zakenbank zag de resultaten in het eerste kwartaal scherp dalen vanwege de onrust op de beurzen. Het aandeel verloor kort na de openingsbel nog een half procent, maar herstelde vervolgens. Ook branchegenoten als JPMorgan Chase en Bank of America waren in trek bij beleggers, met plussen van 1,8 en 2,1 procent.

Olieconcern Chevron kenden eveneens een goede dag, geholpen door de stijgende olieprijzen, en dikte 1,6 procent aan. Rivaal ExxonMobil won 0,3 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,2 procent tot 41,06 dollar en Brentolie werd 2,7 procent duurder op 44,07 dollar per vat.

De euro werd verhandeld voor 1,1377 dollar, tegen 1,1372 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.

Netflix onderuit op Wall Street
Netflix onderuit op Wall Street (Foto: ANP)

EU eens over open Europees spoornetwerk

Het Europees spoornetwerk wordt opengesteld. Onderhandelaars van de 28 Europese lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn het dinsdagavond eens geworden over een principeakkoord.

Met een open spoornetwerk moet het voor spoorbedrijven als de NS mogelijk worden in alle Europese landen diensten aan te bieden. Zo moet de concurrentie op het spoor worden vergroot met als doel betere dienstverlening en meer keuze voor passagiers.

Landen, waaronder Nederland, kunnen nog steeds het treinvervoer onderhands blijven gunnen, maar er zijn wel criteria opgesteld. Zo moeten er onder meer duidelijke afspraken zijn gemaakt over de prestaties die worden verwacht van de vervoerder.

EU eens over open Europees spoornetwerk
EU eens over open Europees spoornetwerk (Foto: ANP)

Gemeente geeft FC Twente meer tijd

FC Twente heeft van de gemeente Enschede meer tijd gekregen om gebruik te kunnen maken van de garantstelling van 32 miljoen euro. De Tukkers zitten diep in de financiële problemen en hebben tijd nodig om de zaken weer op orde te krijgen. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om de termijn op te rekken van 1 mei tot 31 december.

De garantstelling van 32 miljoen euro is bedoeld om Twente een schuld van zeventien miljoen euro aan de gemeente vanwege de bouw van het stadion in te kunnen lossen. Ook kunnen andere schulden geherfinancierd worden. De bedoeling van de gemeente is dat als de club in rustiger financieel vaarwater zit alles afgelost kan worden.

Voor het zover is zal FC Twente nog wel de proflicentie moeten behouden. Hiervoor moet voor 1 mei een akkoord zijn bereikt met de schuldeisers. De licentiecommissie van de KNVB gaat op 9 mei, een dan na afloop van de competitie, oordelen of de club nog bestaansrecht heeft. Met het gemeentegeld zou de gevarenzone van categorie 1 verlaten kunnen worden.

Het is voor Twente wel te hopen dat ze geen averij meer oplopen op financieel gebied. De Tukkers kregen vorig jaar vanwege het financiële wanbeleid en het intrekken van de jaarrekeningen al tweemaal drie punten in mindering. Dit jaar werd de jaarrekening over het seizoen 2014/2015 ingetrokken nadat er onregelmatigheden waren geconstateerd. Dit leverde nogmaals drie punten aftrek op. De volgende straf bij een overtreding is intrekking van de proflicentie.

'Audi ontwikkelde sjoemelsoftware'

De Duitse automaker Audi ontwikkelde al in 1999 software waarmee bepaalde motorfuncties konden worden uitgeschakeld, maar gebruikte deze destijds niet. De software werd jaren later door moederbedrijf Volkswagen wel ingezet om uitstootwaarden te manipuleren. Dat meldde de Duitse krant Handelsblatt dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Volkswagen haalde de software jaren na de ontwikkeling van de plank toen ingenieurs niet in staat bleken om de uitstoot van stikstofoxide onder wettelijke drempels te brengen. Het concern uit Wolfsburg gaf in september toe geknoeid te hebben met systemen waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen van dieselauto's wordt gemeten. De auto's kwamen daardoor in tests schoner voor de dag dan ze daadwerkelijk waren.

De grootste autobouwer van Europa manipuleerde de motoren van circa 11 miljoen dieselauto's van verschillende Volkswagenmodellen en een aantal types van dochtermerken Audi, Porsche, Skoda en Seat.

'Audi ontwikkelde sjoemelsoftware'
'Audi ontwikkelde sjoemelsoftware' (Foto: BuzzT)

Plantina sponsort schaatsteams Van Velde en Romme

De schaatsploegen van Gerard van Velde en Gianni Romme gaan komende twee seizoenen verder onder de naam Plantina nadat hun sponsoren beslist.nl en Continu aangaven niet verder te willen gaan. Beide teams vallen onder het overkoepelende iSkate waarvoor de producent van vitaminepreparaten en voedingssupplementen Plantina in het verleden al eens actief was.

Het sprintteam onder leiding van Van Velde wil in ieder geval verder met Michel Mulder, Ronald Mulder, Kai Verbij, Thomas Krol, Daidai Ntab, Pim Schipper en Martijn van Oosten. Wat Jesper Hospes gaat doen is nog niet bekend. Romme zal verder gaan met een allround damesploeg, terwijl zijn sprintsters mogelijk naar Team Afterpay gaan.

De vorige week als coach gestopte Marianne Timmer zal als commercieel en sportief adviseur aan de slag gaan voor de nieuwe formatie.

UEFA laat keuze vallen op Hawk-Eye voor EK

De Europese voetbalbond UEFA, kiest voor Hawk-Eye als de leverancier voor doellijntechnologie voor alle wedstrijden van EURO 2016 in Frankrijk. Het gebruik van doellijntechnologie zal worden toegepast tijdens het Europese kampioenschap, iets waartoe in januari 2016 is besloten. Het systeem zal samenwerken met de assistent-scheidsrechters, die het strafschopgebied in de gaten zullen houden tijdens de duels.

Hawk-Eye is verkozen als systeem na een tender tussen vier dergelijke doellijntechnologie-fabrikanten. Het zogenaamde Hawk-Eye systeem was het eerste bedrijf dat in het verleden een certificaat kreeg van de FIFA. Het systeem is al in gebruik in Engeland, Duitsland en Italië. Op het WK 2015 voor vrouwen in Canada werd het al eerder gebruikt.

Voormalig profscheidsrechter Pierluigi Collina, tegenwoordig scheidsrechtersbaas van de UEFA, is content met de uitverkiezing van Hawk-Eye. "Doellijntechnologie is een prima aanvulling voor de assistenten. We kunnen nu zien of de bal daadwerkelijk de lijn is gepasseerd doormiddel van technologie. Nu hebben de assistenten meer oog voor wat er in het strafschopgebied gebeurt, in plaats van of een bal wel of niet over de doellijn is geweest", aldus de oud-arbiter op de website van UEFA.

Taakstraf agent VS die zwarte man doodschoot

Een beginnende agent die in 2014 in New York een ongewapende zwarte man doodschoot, komt er vanaf met een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf. Een hogere rechtbank in New York verlaagde eerst de ernst van de aanklacht en gaf Peter Liang daarna een taakstraf van 800 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar.

Liang werd twee maanden geleden door een jury schuldig bevonden aan doodslag. De rechtbank bracht de aanklacht voor het voorlezen van het vonnis terug naar doodslag door nalatigheid, een minder zwaar vergrijp.

Liang was in november 2014 achttien maanden in dienst toen hij de 28-jarige Akai Gurley neerschoot, die later overleed in het ziekenhuis.

Taakstraf agent VS die zwarte man doodschoot
Taakstraf agent VS die zwarte man doodschoot (Foto: ANP)

Overheid moet opener worden

Burgers krijgen wettelijk recht op informatie van overheden en semi-overheden. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel daartoe van D66 en GroenLinks. De nieuwe wet vervangt de huidige, bekende Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Die gebruiken journalisten nogal eens om gevoelige informatie van bijvoorbeeld ministeries of gemeenten los te krijgen.

In de nieuwe wet wordt het verplicht om informatie actief en volledig openbaar te maken en moeten overheidsorganen een openbaar register bijhouden van documenten en andere gegevens die de overheid in huis heeft. Een 'informatiecommissaris' moet één en ander in goede banen gaan leiden.

Mede-initiatiefneemster Linda Voortman van GroenLinks is 'enorm blij': "Dit is een hele belangrijke stap in onze strijd voor een open overheid. Een overheid waar verdwenen bonnetjes en volledig zwartgelakte documenten niet meer voorkomen." Ook D66-collega Steven van Weyenberg is verheugd: "Eindelijk wordt informatie een recht in plaats van een gunst."

In de nieuwe wet moeten overheden bij elke weigering uitleggen waarom het belang om informatie geheim te houden, zwaarder weegt dan het recht op openbaarheid. Nu hoeft dat niet.

Overheid moet opener worden
Overheid moet opener worden (Foto: ANP)

Castro geheel volgens verwachting herbenoemd

Raúl Castro is dinsdag door het Cubaanse partijcongres van de regerende communisten geheel naar verwachting herbenoemd tot eerste secretaris van de partij. De 84-jarige president werd samen met de 85-jarige José Ramón Machado Ventura, de komende jaren weer de tweede man van de partij, door de ongeveer duizend gedelegeerden herkozen.

De communisten waren vier dagen bijeen in de hoofdstad om hun organisatie te bevestigen. Zelfs de voormalige sterke man Fidel Castro, inmiddels 89 jaar oud, liet zich op het congres zien. Hij droeg wegens ziekte het hoogste ambt van Cuba in 2008 aan zijn broer Raúl over.

De president liet enkele dagen voor het congres weten dat de komende vijf jaar een verjonging van de leiding van het land en de communistische partij noodzakelijk is. Castro wil iedereen die ouder is dan zeventig jaar, geen hoge functies meer laten vervullen.

Castro geheel volgens verwachting herbenoemd
Castro geheel volgens verwachting herbenoemd (Foto: ANP)

Salma Hayek lacht Donald Trump uit

Mede door zijn negatieve uitlatingen over Mexicanen is Salma Hayek geen fan van Donald Trump en een uitglijder van de Republikeinse presidentskandidaat is door de actrice nu aangegrepen om de miljardair op Twitter voor schut te zetten. Ze maakt Trump belachelijk omdat hij 9/11 verwarde met 7/11, een winkelketen.

"Ik ben een dyslectische Mexicaanse en Engels is mijn tweede taal, maar ik zal 7/11 nooit verwarren met 9/11. #DonaldTrump", aldus de in Coatzacoalcos geboren Hayek. Trump was niet veel eerder in een speech onderuit gegaan toen hij zei dat hij als ras-New Yorker de aanslagen diep in zijn hart heeft zitten. "Ik heb de brandweermannen en de politieagenten gezien op 7/11, de beste mensen die ik ooit aan het werk heb gezien", aldus Trump.

7-eleven is een Amerikaanse winkelketen die vooral bekendstaat om de slurpees. Hayek heeft al eerder laten weten geen fan te zijn van Trump. Tegen E! Online zei ze: "Ik ga zijn naam niet noemen, daarmee geef ik hem alleen maar aandacht."

Salma Hayek lacht Donald Trump uit
Salma Hayek lacht Donald Trump uit (Foto: BuzzE)

ADO-supporters zoeken Wang in Hotel Des Indes

Zestig tot zeventig supporters van ADO Den Haag zijn dinsdagavond samengekomen in de buurt van Hotel Des Indes, omdat ze kwaad zijn op de grootaandeelhouder van de club, Hui Wang. Hij ontsloeg dinsdag per direct directeur Jan Willem Wigt. Wang zou zich in het hotel ophouden.

De politie is aanwezig om problemen te voorkomen, meldt een politiewoordvoerster. "Onze voetbaleenheid is in gesprek met de supporters." De fans hangen op een terras op de Denneweg, om de hoek van het hotel. Volgens omstanders zijn er ook agenten in gesprek met Wang.

De politie houdt zich ook op in de directe omgeving van het hotel. Een straat zou zijn afgezet en mensen die er door willen moeten zich identificeren.

ADO-supporters zoeken Wang in Hotel Des Indes
ADO-supporters zoeken Wang in Hotel Des Indes (Foto: ANP)

Ericsson wil ruilen met mopperende Nasr: "Waarom niet?"

Sauber-rijder Felipe Nasr werd ooit, voor zijn debuut in de Formule 1, gezien als een racer met een behoorlijk racetalent. Een talent dat in ieder geval groter zou zijn dan dat van erkend paydriver Marcus Ericsson. Maar wat eind vorig jaar reeds zichtbaar werd, zet zich dit seizoen door: Ericsson is Nasr aan het verslaan. In kwalificatie is de stand 3-0 voor de Zweed en in de races waarin beiden finishten, eindigde Ericsson voor zijn Braziliaanse teammaat. En dat zit Nasr niet lekker.

"Ik ben er 100% zeker van dat er iets mis is met mijn chassis," bromt Nasr dan ook. "Ik worstel alleen maar met de wagen, terwijl Ericsson meteen vanaf de start tevreden is. Toen ik in Barcelona reed tijdens de wintertests was ik net zo tevreden." Maar nu dus niet meer. Gelukkig schiet zijn teamgenoot hem ten hulp. Want Ericsson stelt een ruil voor: hij in Nasr's wagen en Nasr in die van hem.

"Waarom niet?" vraagt de Zweedse coureur. "Het maakt mij niet uit. Ik zal het voorstellen en dan zullen we wel zien wat Felipe wil." Ericsson gelooft niet zo in het verhaal van Nasr. Zelf denkt hij dat hij simpelweg beter presteert dan zijn teamgenoot. "Dat was eind vorig jaar al zo. Ik heb in het voorseizoen heel hard gewerkt om beter te worden en ik heb vertrouwen in het team en in de wagen. Volgens mij heb ik laten zien wie de beste coureur van ons beiden is.

China executeert ICT'er die documenten lekte

De Chinese overheid maakt korte metten met een man die als computertechnicus voor de overheid werkte en toegang had tot staatsgeheimen. Hij zou 150.000 documenten hebben gelekt. Hij moet zijn acties bekopen met de dood.

Huang Yu krijgt de doodstraf omdat hij de buitgemaakte documenten lekte naar een 'vreemde mogendheid', zo maakte de Chinese staatstelevisie dinsdag bekend. De man handelde opmerkelijk genoeg uit ideologische noch uit financiële overwegingen. Hij deed het uit woede omdat hij in 2011 werd ontslagen wegens incompetentie.

Na zijn ontslag reisde hij met het pakket documenten onder zijn arm onder meer naar Hongkong waar hij ze overhandigde aan een vertegenwoordiger van een ander land. Volgens de staats-tv hadden de papieren onder andere betrekking op het leger, de Communistische Partij en financiële aangelegenheden.

China executeert ICT'er die documenten lekte
China executeert ICT'er die documenten lekte (Foto: ANP)

'Zat opties voor spin-offs Game of Thrones'

Schrijver George R. R. Martin ziet genoeg mogelijkheden om spin-offs te maken van Game of Thrones. Dat vertelt hij aan Entertainment Weekly.

"Er is in ieder geval geen tekort aan materiaal", zegt de schrijver van de populaire televisieserie. "Ik keek vroeger altijd The Naked City. Die serie eindigde met de voice-over die zei: 'Er zijn acht miljoen verhalen in The Naked City. Dit was er één van.' Dat is ook zo met Westeros en nog meer in Essos en de landen daarbuiten. Een wereld vol verhalen die wachten om verteld te worden. Als HBO geïnteresseerd is tenminste."

Martin heeft ook al een idee hoe dat eventueel het beste aangepakt kan worden. "Het meest natuurlijke vervolg zou een adaptatie zijn van mijn Dunk & Egg-verhalen. Elk van de novelles kan makkelijk gedaan worden als twee uur durende films voor televisie, dat zou de ideale manier zijn, dus niet als wekelijkse serie."

'Zat opties voor spin-offs Game of Thrones'
'Zat opties voor spin-offs Game of Thrones' (Foto: BuzzE)

Omzet Zalando bijna een kwart hoger

De Duitse schoenen- en kledingverkoper Zalando heeft in het eerste kwartaal zijn omzet flink zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. Uit voorlopige cijfers die de onderneming dinsdag openbaarde, bleek dat de omzet met bijna een kwart is toegenomen.

De internetwinkel rekent op een omzet van 788 miljoen tot 801 miljoen euro. Een jaar terug werd nog voor 644 miljoen euro aan opbrengsten in de boeken gezet. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebit) zal uitkomen tussen 12 miljoen en 28 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 29 miljoen euro.

Om de omzetgroei te realiseren investeert het bedrijf fors in marketing en technologie. Dit jaar zullen de investeringen uitkomen op circa 200 miljoen euro, tegenover 60 miljoen euro afgelopen jaar. De definitieve resultaten worden op 12 mei openbaar gemaakt.

Omzet Zalando bijna een kwart hoger
Omzet Zalando bijna een kwart hoger (Foto: ANP)

Merkel veroordeelt nederzettingbeleid IsraŰl

Bondskanselier Angela Merkel heeft het nederzettingenbeleid van Israël op Palestijns grondgebied dinsdag scherp bekritiseerd. De Duitse houding ten aanzien van een VN-resolutie liet ze open. Berlijn steunt wel het jongste, Franse vredesinitiatief voor het Nabije Oosten, zei Merkel na een onderhoud met de Palestijnse president Mahmud Abbas. De ministers vergaderen daar begin juni over.

Om de conflictpartijen met elkaar in gesprek te krijgen is het "belangrijk dat elke mogelijkheid, hoe onwaarschijnlijk ook, wordt benut om vooruitgang te boeken". Merkel zei er meteen bij het niet erg waarschijnlijk te vinden "dat morgen een vredesplan op tafel ligt."

De Palestijnen willen met een besluit van de VN-veiligheidsraad zo snel mogelijk de Israëlische premier Benjamin Netanjahu onder druk zetten. Merkel toonde daarvoor begrip. "Nog beter zou het zijn als we het voor elkaar krijgen dat er geen nieuw nederzettingen meer worden gebouwd."

Merkel veroordeelt nederzettingbeleid Israël
Merkel veroordeelt nederzettingbeleid Israël (Foto: ANP)

Uitslag FC Groningen - Roda JC

FC Groningen heeft het eerste duel gewonnen van de 32e speelronde van de Eredivisie. De Groningers waren in eigen huis met 1-0 te sterk voor Roda JC. Rusnák scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd en miste vlak voor tijd nog een strafschop.

Groningen blijft door de zege nog in de race voor de play-offs voor een Europees ticket.

FC Groningen

1 - 0

Roda JC

 67' Rusnák    
 
 Gele kaart: Swinkels, v. Leer (Roda JC)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.798
Arbiter: v.d. Kerkhof
Bijzonderheden: Rusnák mist penalty (88)
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Burnet
Maduro
Drost
Bacuna (Tibbling/46)
Idrissi (Linssen/81)
Hoesen (Sörloth)
Rusnák
  v. Leer
Milec
Buijs
Swinkels
v. Peppen
Zjoekov (Gullón/69)
Inceman (v. Duinen/85)
v. Hyfte
Peterson (Ngobo/77)
Juric
Poepon

Palestijnen vieren feest om aanslag

Het was gisteren feest in de Gazastrook. Mensen gingen de straat op met vlaggen, deelden snoepjes uit en ook bij de Hamas was men zeer verheugd. Niet omdat een Palestijn een wetenschappelijke Nobelprijs had binnengesleept of gewoon omdat het lente is; de reden is een redelijk geslaagde aanval op een stadsbus in Jeruzalem, gisteren.

Hierbij raakten zeker twintig mensen bij gewond, waarvan er twee erg slecht aan toe zijn. De oorzaak zou een explosie van een bom geweest zijn.

De woordvoerder van Hamas liet aan duidelijkheid niets te wensen over: "Wij verwelkomen deze actie en we beschouwen dit als een natuurlijke reactie op de Israëlische misdaden, met name de buitengerechtelijke executies (een Israelische soldaat had eerder een Palestijnse terrorist doodgeschoten, red.) en de ontheiliging van de Al-Aqsa-moskee".

Het is veel Palestijnen een doorn in het oog dat er ook niet-moslims op de Tempelberg mogen komen, de locatie waar de Al -qsa-moskee staat. Eerder vond President Abbas het nodig om joden als 'vuil' te omschrijven, die niet bij de genoemde moskee in de buurt mogen komen.

Een andere Hamas-leider, Hussar Badran, sprak zijn enthousiasme uit over de terroristische aanslag. Hij noemde dit een manier om een eind te maken van de bezetting van 'Palestijns' land. Ook op de tv-zender van de Hamas, stak zijn vreugde niet onder stoelen of banken. Hij noemde dit 'geweldig nieuws' en bracht een groet uit aan de daders.

Kortom, reden genoeg voor de vredelievende bevolking om de straat op te gaan.

Eerder lieten sommige Israelí's zich niet van hun beste kant zien, toen ze hun tuinmeubelen meenamen om op een leuke locatie de bombardementen op Gaza te aanschouwen.

Ouden Goden vanaf 27 april in Hearthstone

De nieuwste uitbreiding van Hearthstone: Heroes of Warcraft heeft een datum gekregen. Whispers of the Old Gods, zoals de uitbreiding heet, is vanaf volgende week wereldwijd te spelen.

Spelers op Amerikaanse servers kunnen vanaf 26 april met de 134 nieuwe kaarten aan de slag, terwijl spelers op Aziatische en Europese servers moeten wachten tot 27 april. Een precieze tijd is niet bekendgemaakt, dus dat is nog even afwachten.

Hearthstone is speelbaar op Android, iOS en pc.

15 minuten aan No Man's Sky-gameplay

Het PlayStation-kanaal heeft gisteren een video online gezet waarin 15 minuten aan gameplay van de demo van No Man's Sky te zien is. In het filmpje wordt onder andere uitgelegd hoe het ruimtepak, de wapens en de schepen werken en worden ook de omgeving en de verschillende aliens die je tegen kan komen uitgelicht. Bekijk de gameplay hieronder.

No Man's Sky komt op 21 juni uit voor PlayStation 4 en pc.

15 minuten aan No Man's Sky-gameplay

Goede dag tennissers Haase en De Bakker

Het heeft even mogen duren, maar zowaar goed nieuws van het Nederlandse mannentennis front. Zowel Robin Haase, als Thiemo de Bakker hebben vandaag een eersterondepartij overleefd. Haase won in Boekarest met 7-6 en 6-4 van de Italiaanse qualifier Andrea Arnaboldi.

In Barcelona had De Bakker het wat lastiger. Hij trof er de Zweed Elias Ymer, die hem vorig jaar op hetzelfde toernooi nog in drie sets versloeg. Dit keer waren de rollen omgedraaid.De eerste set ging met 6-4 naar De Bakker, die vervolgens in de tweede set legio kansen kreeg op een break. Hij wist er geeneen te verzilveren, waarna hij ook de tie-break verloor. In de derde set richtte de Nederlander zich op en pakte de partij met 6-3.

Of de Nederlanders hun 'winning streak' kunnen voortzetten is nog maar de vraag. Haase treft in de volgende ronde de als eerste geplaatste Bernard Tomic, terwijl De Bakker in Barcelona Kei Nishikori treft, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Sci-fi actie-RPG The Technomancer krijgt releasedatum

The Technomancer komt op 21 juni uit. Dat heeft de Franse ontwikkelaar Spiders aangekondigd. De studio uit Parijs was eerder verantwoordelijk voor de niet al te best ontvangen Mars: War Logs en Bound by Flame.

The Technomancer is een actie-RPG in een science-fiction setting. Om precies te zijn speelt de game zich af op Mars, net als een eerdere game van Spiders. Je speelt als Zachariah, die blijkbaar op de vlucht is van een soort geheime politie.

Spiders laat in de nieuwe onderstaande trailer de combat en upgrade-systeem uitgebreid zien. Het oogt als een grote verbetering ten opzichte van Bound by Flame.

Let it Die is nog niet dood

Suda 51 en zijn studio Grasshopper Manufacture werken al jaren aan Let it Die. Nu vertoont de game eindelijk weer een teken van leven aan de hand van een nieuwe teaser trailer. Uitgever GungHo Online beschrijft de PS4-exclusive als een 'free-to-play survival action game'.

In Let it Die is de AI van tegenstanders gebaseerd op het gedrag van andere echte spelers. Als je zelf doodgaat wordt er ook een AI personage van jou gemaakt die ook dezelfde gear draagt die je op dat moment had. Deze AI personage valt dan andere spelers lastig in hun game.

Wanneer Let it Die nou eindelijk uitkomt is nog steeds onbekend.

Kom in opstand!

We moeten in opstand komen. 1% van de mensen in Nederland bezit een kwart van al het vermogen in Nederland. Dat moet niet kunnen. Het geld zou beter verdeeld moeten worden, maar daar is een opstand voor nodig. Waarom is die opstand er dan nog niet? Vooral de Millennials zouden het slecht hebben. Zij zouden de eerste generatie zijn sinds de Tweede Wereldoorlog die het slechter heeft dan de vorige generatie. Gezien opstanden en revoluties vaak beginnen bij tieners die vol goede moed zitten, zou het logisch zijn als zij in opstand komen. Toch gebeurt het niet.

Douwe Bob openhartig in Volle Zalen

Douwe Bob laat zich donderdag in het tv-programma Volle Zalen van een verrassende kant zien. In gesprek met Cornald Maas blijkt hij bewonderaar van het werk van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheiddichteres Ingrid Jonker en de zestiende-eeuwse Italiaanse componist Carlo Gesualdo. Ook trekt hij zich het lot van vluchtelingen aan.

De Nederlandse troef op het komende Eurovisie Songfestival vertelt dat zijn geschiedenisleraar hem wees op Jonkers gedichten. Die raken hem, ook door 'de puurheid van de Zuid- Afrikaans taal'. De religieus geïnspireerde muziek van Gesualdo werkte in het verleden verslavend op hem, bekent de singer-songwriter: "Ik heb meegemaakt dat ik drie dagen mijn huis niet uitkwam als ik ernaar luisterde, het was alles verzwelgend, bijna beangstigend."

De 23-jarige zanger en muzikant steekt in het gesprek met Cornald Maas vluchtelingen een hart onder de riem. "Als je ziet dat er mensen zijn die rotjes gooien naar die mensen, dat raakt mij diep."

Hij relativeert de invloed die hij heeft met zijn muziek en zijn teksten. "De muziek die ik maak is niet het woord van een generatie. Dance is nu het woord van een generatie," aldus de zanger.

Volle Zalen is donderdag om 21.15 uur op NPO 2 te zien.

Douwe Bob openhartig in Volle Zalen
Douwe Bob openhartig in Volle Zalen (Foto: BuzzE)

Hoge onderscheiding voor VN-topman

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is dinsdag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de hoge koninklijke onderscheiding voor al zijn verdiensten. De tweede termijn van de Zuid-Koreaan als VN-topman loopt in december af.

Hij heeft zich volgens het kabinet de afgelopen tien jaar 'tomeloos ingezet voor het voorkomen en oplossen van conflicten'. Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft hij 'zich onvermoeibaar ingespannen voor vrede, veiligheid, gerechtigheid en ontwikkeling in de wereld'. Koenders overhandigde de onderscheiding in het Catshuis in Den Haag.

Ban is in ons land voor de opening van het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof (ICC) en de viering van zeventig jaar Internationaal Gerechtshof.

Hoge onderscheiding voor VN-topman
Hoge onderscheiding voor VN-topman (Foto: ANP)

TomTom boekt winst op hogere omzet

TomTom heeft de omzet in het eerste kwartaal opnieuw zien toenemen, en wist in tegenstelling tot een jaar eerder uit de rode cijfers te blijven. De verkopen van software, navigatiekastjes en andere gadgets zoals actiecamera's en sporthorloges aan consumenten namen wel af.

TomTom rapporteerde dinsdag een kwartaalomzet van 217 miljoen euro. Dat is 6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde van 21,4 miljoen naar 25,6 miljoen euro. Onder de streep hield de navigatiespecialist een kleine 5 miljoen euro over, tegen een verlies van 7 miljoen euro een jaar eerder.

Voor heel 2016 gaat TomTom nog steeds uit van een groei van de omzet naar circa 1,05 miljard euro. De winst per aandeel, exclusief eenmalige posten, wordt nog altijd geraamd op 0,23 euro. In het eerste kwartaal kwam die uit op 0,02 euro.

TomTom boekt winst op hogere omzet
TomTom boekt winst op hogere omzet (Foto: BuzzT)

Clinton en Trump gaan voor winst in New York

Democraten en Republikeinen in New York gaan dinsdag naar de stembus om hun voorkeur in de voorverkiezingen uit te spreken. Bij de Republikeinen heeft Donald Trump een enorme voorsprong, van gemiddeld 30 procentpunten, waardoor het waarschijnlijk is dat hij met alle gedelegeerden aan de haal gaat. Bij de Democraten staat Hillary Clinton, voormalig senator van de staat, nog altijd voor op Bernie Sanders, ofschoon die voorsprong de afgelopen weken wel is geslonken.

Voor beide kampen is het een uiterst belangrijke voorverkiezing. Als Trump erin slaagt alle gedelegeerden binnen te slepen wordt de kans groter dat hij bij de conventie deze zomer over de benodigde 1237 gedelegeerden beschikt om in de eerste stemronde als kandidaat te worden gekozen. Lukt dit hem niet, dan zal het anti-Trump-kamp in de partij alles uit de kast trekken om hem in latere stemrondes de hoofdprijs te ontzeggen.

Ook Clinton is er veel aan gelegen New York te winnen, en niet alleen omdat ze de staat in het verleden vertegenwoordigde in de Senaat. Sanders heeft de laatste acht voorverkiezingen op rij gewonnen en Clinton zal die trend koste wat kost willen doorbreken.

Clinton en Trump gaan voor winst in New York
Clinton en Trump gaan voor winst in New York (Foto: ANP)

Aantal doden aardbevingen Japan loopt op

Het aantal doden als gevolg van de zware aardbevingen in Japan is opgelopen naar 44. Ongeveer 30.000 reddingswerkers zijn nog steeds druk op zoek naar vermisten in de modder en het puin.

Er worden in totaal nog acht mensen vermist. Zo'n duizend mensen raakten gewond. Meer dan 94.000 mensen in opvangcentra kampen momenteel met een tekort aan voedsel en water. Omdat de wegen verwoest zijn, wordt de bezorging van noodvoorraden bemoeilijkt.

Maandagavond (lokale tijd) werd het gebied getroffen door een naschok van 5.8. Sinds de zware aardbeving donderdag, werden er in totaal zo'n 600 naschokken gevoeld op het Japanse eiland Kyushu. 87 daarvan hadden een magnitude van vier, zwaar genoeg om gebouwen te doen schudden.

Aantal doden aardbevingen Japan loopt op
Aantal doden aardbevingen Japan loopt op (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 15

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Bij Aston Villa maken de fans een feestje van degraderen:

De kleine van Niki Terpstra weet ook hoe je moet winnen:

Prachtige foto:

Lang leve Twitter:

Heerlijk, zo'n zondag:

Prima samenvatting inderdaad:

Herlings is een held:

Prachtig gesprek tussen de Engelse krant The Daily Mail en de voetbalclub Zenit Sint Petersburg:

Zo doe je dat:

De Luxemburgs kampioen Bob Jungels kreeg veel support tijdens de Amstel Gold Race:

Zo kennen we Arouna Koné wel in Nederland ja:

Prachtig:

Dit is wel pijnlijk, Arsenal-speler Jack Wilshire gebruikt een afbeelding van Manchester United voor zijn club:

Au, dit is op een andere manier pijnlijk:

Deze mensen waren allemaal vergeten hun videorecorder aan te zetten:

Het sneeuwde op Silverstone, dan kun je inderdaad beter gaan skiën:

Volgend jaar zien we Leicester met de cup met de grote oren:

Mooie sneer van Nico Rosberg naar Bernie Ecclestone:

Zo moet het dus niet:

'China wil KFC en Pizza Hut overnemen'

De Chinese overheid overweegt miljarden uit te trekken voor de overname van de populairste fastfoodketens van het land, Kentucky Fried Chicken (KFC) en Pizza Hut.

Een consortium onder leiding van het Chinese staatsinvesteringsfonds zou een overnamebod overwegen op de Chinese activiteiten van Yum! Brands, het Amerikaanse moederbedrijf van KFC en Pizza Hut, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Er zijn in China meer dan 7100 vestigingen van KFC en Pizza Hut.

Volgens de bronnen kan met een eventuele deal een bedrag gemoeid zijn van 7 tot 8 miljard dollar. Het kan gaan om een meerderheidsbelang of de gehele controle over de Chinese tak van Yum! Brands, aldus de ingewijden.

'China wil KFC en Pizza Hut overnemen'
'China wil KFC en Pizza Hut overnemen' (Foto: ANP)

Harley wint buiten VS aan populariteit

Harley-Davidson heeft in het eerste kwartaal van het jaar meer motorfietsen aan de man gebracht, dankzij hogere verkopen buiten de Verenigde Staten. Op de thuismarkt verkocht Harley een fractie minder motorfietsen. De VS zijn goed voor meer dan de helft van het totaal.

In totaal vond Harley voor krap 57.500 nieuwe motorfietsen een eigenaar. Europa, het Midden-Oosten en Afrika waren goed voor 10.210 voertuigen, een stijging met krap 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Azië steeg het aantal verkochte motorfietsen met 6,6 procent tot 7566. De verkopen in Latijns-Amerika liepen sterk terug. Die daling werd weer teniet gedaan door een stevige verkoopplus in Canada.

In de VS daalden de verkopen met 0,5 procent tot 35.326 motorfietsen. Enerzijds kampt Harley op de thuismarkt met toegenomen concurrentie. Daarnaast blijven de verkopen achter in regio's waar de malaise in de olie-industrie het meest wordt gevoeld, aldus de motorfietsenfabrikant.

Drie nieuwe modellen
De wereldwijde verkopen vielen uiteindelijk 1,4 procent hoger uit. De omzet steeg tot 1,58 miljard dollar (1,4 miljard euro), tegen 1,51 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst daalde van 270 miljoen dollar, naar 250 miljoen dollar. Harley houdt voor heel 2016 vast aan een verkoopplus van 1 tot 3 procent. Om de verkoop aan te jagen kondigde Harley eerder aan dit jaar circa 70 miljoen dollar extra uit te geven aan marketingactiviteiten.

Drie nieuwe modellen moeten de verkopen een verdere impuls geven. Sinds begin maart zijn de Low Rider S en de CVO Pro Street Breakout in de verkoop gegaan. Vanaf mei is ook de nieuwe Harley-Davidson Roadster verkrijgbaar.

Harley wint buiten VS aan populariteit
Harley wint buiten VS aan populariteit (Foto: ANP)

Apple vernieuwt MacBooks

De 12" MacBook van Apple heeft een snellere processor gekregen. De machine beschikt nu over een Intel Skylake-processor en heeft sneller geheugen gekregen. Dat schrijft Apple op zijn website.

Ook de accuduur en de grafische prestaties van de computer zijn volgen de maker verbeterd. Niet alleen de specificaties zijn verbeterd, ook is de MacBook nu leverbaar in een nieuwe kleur: roségoud. Het gaat vooralsnog alleen om de MacBooks; de MacBook Air heeft geen update gekregen.

De prijs van de computers blijft ongewijzigd.

Apple vernieuwt MacBooks
Apple vernieuwt MacBooks (Foto: BuzzT)

'Wederopbouw Ecuador kost miljarden'

De aardbeving in Ecuador heeft mogelijk 'enorme' gevolgen voor de economie van het Zuid-Amerikaanse land. Daarvoor waarschuwde president Rafael Correa maandag. "De reconstructie zal miljarden dollars kosten", aldus Correa bij een bezoek aan de zwaar getroffen stad Portoviejo.

Het dodental door de aardbeving van zaterdag is inmiddels opgelopen naar 413. Sommige overlevenden durven nog steeds niet in hun woningen te slapen. "Als de naschokken stoppen, gaan we kijken of we ons huis kunnen repareren", zei een 47-jarige man uit Portoviejo.

Plunderaars sloegen in de nasleep van de natuurramp al hun slag in de stad. Zo werden kleren en schoenen gestolen uit beschadigde gebouwen. Ook op andere plaatsen maakten criminelen misbruik van de situatie. Zo beroofden gewapende mannen een truck met hulpgoederen voor bewoners van de kustplaats Pedernales.

'Wederopbouw Ecuador kost miljarden'
'Wederopbouw Ecuador kost miljarden' (Foto: ANP)

Helikopter met Kim en Kanye maakt noodlanding

Kanye West en Kim en Kourtney Kardashian werden tijdens hun bezoek aan IJsland opgeschrikt toen hun helikopter een noodlanding moest maken.

Nadat de helikopter op een golfbaan was neergedaald bleek het allemaal mee te vallen: een gordel die tussen de deur vast zat bleek de oorzaak van een ratelend geluid. Kim deed via video's en foto's op Snapchat verslag van de vlucht met de helikopter.

Kim en Kourtney zijn met Kanye West meegereisd naar IJsland. De rapper neemt er zijn nieuwe videoclip op, maar de groep had ook tijd om toeristische attracties te bezoeken en de verjaardag van Kourtney te vieren.

Helikopter met Kim en Kanye maakt noodlanding
Helikopter met Kim en Kanye maakt noodlanding (Foto: BuzzE)

Rousseff vecht tegen afzetting door parlement

De Braziliaanse president Dilma Rousseff blijft tot het eind vechten tegen haar "onterechte afzetting" door het Braziliaanse parlement. Dat zei Rousseff maandag, nadat zondagnacht (Nederlandse tijd) in totaal 367 van de 513 volksvertegenwoordigers voor een afzettingsprocedure stemden. Dat waren 25 stemmen meer dan de 342 die nodig waren om de procedure in gang te zetten.

Voor het einde van de zitting gaf de Arbeiderspartij al zijn verlies toe. Partijleider Jose Guimaraes liet op basis van die uitslag al weten dat het gevecht nu verder zal gaan in de Senaat. Die moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media ook geen redding van de Senaat verwachten. De regering is er echter van overtuigd dat de Senaat de procedure zal blokkeren.

Rousseff vecht tegen afzetting door parlement
Rousseff vecht tegen afzetting door parlement (Foto: ANP)

Top of Flop: Ariana Grande - Let Me Love You (ft. Lil Wayne)

The hype is real. Over een maand komt het derde album van de prachtige Ariana Grande uit, dus om het enthousiasme nog meer te verhogen is dit nummer uitgebracht. In het nummer komt ook Lil Wayne voor. Ik als grootste Ariana-fan vind het natuurlijk weer een fantastisch nummer, maar wat vinden jullie? Hier zijn trouwens de eerste twee singles te beluisteren: Dangerous Woman en Be Alright.

Het wordt weer winter, dus pepernoten

Nu ons minstens twee weken ijzige kou te wachten staat, kan één ding natuurlijk niet uitblijven. Kruidvat heeft namelijk per direct de kruidnoten terug in de schappen gelegd.

De drogist komt echter wel met bijzondere pepernoten. Er zit namelijk een oranje laagje chocolade om. Voor een Koningsdag in de vrieskou.

Servers criminelen uit de lucht gehaald

De politie en het Openbaar Ministerie hebben een groot versleuteld communicatienetwerk uit de lucht gehaald. Zowel Nederlandse, maar misschien ook buitenlandse criminelen communiceerden via de platgelegde servers met elkaar. Communicatie tussen verdachten van georganiseerde misdaad was hierdoor voor opsporingsdiensten niet of nauwelijks zichtbaar of hoorbaar.

In Nijmegen is een man aangehouden. Zijn bedrijf leverde de aangepaste smartphones met specifieke encryptiesoftware, Pretty Good Privacy (PGP) genaamd. Zo'n aangepaste telefoon kostte ongeveer 1500 euro.

Ook in Canada is een server buiten gebruik gesteld. Net als van de Nederlandse servers is ook van die server alle informatie gekopieerd. De politie zegt dat in Nederland nu het grootste versleutelde netwerk voor criminelen uit de lucht is gehaald.

Servers criminelen uit de lucht gehaald
Servers criminelen uit de lucht gehaald (Foto: BuzzT)

Kabinet wint nipt stemming Oekra´ne-verdrag

Het kabinet heeft een stemming in de Tweede Kamer over het omstreden Oekraïne-verdrag dinsdag nipt gewonnen. Een motie van bijna de voltallige oppositie waarin het kabinet wordt gevraagd de goedkeuringswet voor het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne "zo spoedig mogelijk" in te trekken, haalde het niet.

Er stemden 75 Kamerleden tegen de motie en 71 voor. Bij de PvdA stemde Jacques Monasch zoals verwacht mee met de oppositie. Het kabinet kreeg weer steun van de onafhankelijke Kamerleden Van Vliet en Houwers.

Op 6 april werd het verdrag tijdens een raadgevend referendum verworpen. Iets meer dan 61 procent van de kiezers zag niets in het akkoord.

Het kabinet wil pas over ruim twee maanden zeggen hoe het precies verder wil met het 'nee' van de kiezers. Dat is na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap op 23 juni en het einde van het Nederlandse voorzitterschap van de EU eind van die maand. De oppositie wilde nu direct duidelijkheid.

Kabinet wint nipt stemming Oekraïne-verdrag
Kabinet wint nipt stemming Oekraïne-verdrag (Foto: ANP)

Minister: brandbrief grote steden merkwaardig

De brandbrief van de vier grote steden over de opvang van asielzoekers is heel merkwaardig, niet constructief en weinig gepast. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag. Hij vindt het vreemd dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dreigen de afspraak over de huisvesting van bijna 8000 asielzoekers met een verblijfsvergunning niet na te komen. Ze eisen honderden miljoenen euro's extra.

Dijsselbloem wees op het lopende overleg "Ik laat me niet onder druk zetten. Het is een hele gekke brief", aldus de bewindsman op RTLZ.

De brandbrief was begin deze week naar Dijsselbloem en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gestuurd. "Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats", aldus de gemeenten.

Minister: brandbrief grote steden merkwaardig
Minister: brandbrief grote steden merkwaardig (Foto: ANP)

Puinruimer Malaysia Airlines stapt op

Topman Christoph Müller van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd. Müller, die vorig jaar werd aangesteld als puinruimer bij de geplaagde luchtvaartmaatschappij, stapt om persoonlijke reden per september op.

In mei 2015 werd Müller aangesteld om de reorganisatie van de onderneming in goede banen te leiden. Malaysia Airlines kampte jarenlang met grote verliezen en kwam in 2014 in nog grotere problemen door twee spraakmakende crashes. Een toestel (vlucht MH17) werd boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten, terwijl enkele maanden eerder al een toestel spoorloos was verdwenen tijdens een vlucht naar Peking.

In een poging het bedrijf weer winstgevend te maken, is onder aanvoering van Müller de capaciteit met ongeveer een derde ingeperkt. Daarmee gingen zo'n 6000 banen verloren. Müller blijft wel als niet-uitvoerend bestuurder aan de luchtvaartonderneming verbonden.

Puinruimer Malaysia Airlines stapt op
Puinruimer Malaysia Airlines stapt op (Foto: ANP)

Groen licht voor minder vluchtelingen Crailo

Honderden vluchtelingen kunnen worden opgevangen bij de buurtschap Crailo, tussen Hilversum, Bussum en Laren. Niets staat de komst van de opvang in de weg, concludeert de provincie Noord-Holland dinsdag na onderzoek. Maar het worden wel minder dan eerst gepland, namelijk maximaal zeshonderd mensen.

Eerder was sprake van 800 tot 1200 vluchtelingen in Crailo, maar de gemeenten zagen dat niet zitten, vanwege het draagvlak onder omwonenden. Daarom is nu besloten dat zeshonderd vluchtelingen in Crailo worden opgevangen en zeshonderd vluchtelingen op andere plekken in de Gooi- en Vechtstreek..

Op het terrein, een voormalig asielzoekerscentrum, is al een crisisopvang. Daar zijn ongeveer honderd vluchtelingen gehuisvest. Vanaf 1 mei wordt dat uitgebreid naar driehonderd vluchtelingen. In de eerste helft van 2017 moet het maximale aantal van zeshonderd bewoners bereikt zijn. De opvang moet tien jaar openblijven. Daarna wordt het terrein teruggegeven aan de natuur.

Groen licht voor minder vluchtelingen Crailo
Groen licht voor minder vluchtelingen Crailo (Foto: ANP)

Minister bekijkt schrappen artikel belediging

Justitieminister Ard van der Steur gaat kijken of het wetsartikel dat het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt, kan worden geschrapt. Van der Steur zei dat dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van VVD'er Joost Taverne. Deze reageerde op de ophef over de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann, die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder meer uitmaakte voor geitenneuker. Erdogan diende een aanklacht tegen hem in.

Volgens Taverne mag de vrijheid van meningsuiting nooit door een buitenlandse leider met lange tenen ter discussie worden gesteld: de macht moet bespot kunnen worden. Hij vindt het niet nodig dat een apart wetsartikel bevriende staatshoofden beter beschermt tegen belediging dan andere burgers.

Van der Steur wil de Kamer eind deze week laten weten of en wanneer het bewuste artikel kan worden geschrapt. Hij bekijkt ook hoe vaak het artikel is gebruikt. Het Wetboek van Strafrecht is immers nooit bedoeld als museum voor in onbruik geraakte artikelen, meent Van der Steur.

Minister bekijkt schrappen artikel belediging
Minister bekijkt schrappen artikel belediging (Foto: ANP)

'Lagere hypotheek door nieuwe smartphone'

Het afsluiten van een telefoonabonnement met een nieuwe smartphone kan flinke gevolgen hebben bij een hypotheekaanvraag. Door strengere regels voor telefoons bij een abonnement kunnen consumenten duizenden euro's minder lenen voor een huis, rekent De Hypotheekshop voor.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei vorige week dat telecombedrijven die telefoons op afbetaling aanbieden aan dezelfde regels moeten gaan voldoen als 'normale' kredietverleners. Hiervoor gold een gedoogsituatie, maar daar komt een einde aan. De sector slaagde er niet in zelf met een gedragscode te komen die voldoet aan Europese regels voor consumentenkrediet en de mededingingswet.

Abonnementen met telefoons van meer dan 250 euro worden straks aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij het afsluiten van een hypotheek worden deze verplichtingen meegeteld.

Maandelijkse telefoonkosten van 15 euro naast het abonnement zelf zorgen volgens de berekeningen van de hypotheekadviseur al voor een 4000 euro lagere maximale hypotheek. Een gezin met twee kinderen en in totaal vier smartphones dat maandelijks 60 euro aan smartphones kwijt is, kan zelfs 16.000 euro minder lenen.

'Lagere hypotheek door nieuwe smartphone'
'Lagere hypotheek door nieuwe smartphone' (Foto: ANP)

Duitse politie ontmantelt rechtse terreurcel

De politie in de Duitse deelstaat Saksen heeft dinsdagochtend vijf mensen opgepakt die verdacht worden van het lidmaatschap van een extreemrechtse terreurgroep. De verdachten zouden het op opvangcentra voor asielzoekers en woonprojecten van politieke tegenstanders hebben gemunt.

De politie viel een woning in het Saksische Freital binnen en verrichtte de arrestaties op verdenking van het lidmaatschap van een terreurorganisatie en poging tot moord en zware mishandeling. De arrestanten hadden volgens het Openbaar Ministerie de hand in drie ontploffingen in Freital en Dresden. De benodigde springstof betrok de groep van Tsjechische vuurwerkhandelaren.

Een van de vijf arrestanten is een 27-jarige vrouw. Haar vier mannelijke kompanen zijn tussen de 18 en 39 jaar oud.

Duitse politie ontmantelt rechtse terreurcel
Duitse politie ontmantelt rechtse terreurcel (Foto: ANP)

Orthodoxe jood schuldig aan Gay Pride-moord

De Israëlische rechter heeft een ultraorthodoxe jood dinsdag veroordeeld voor de moord op een zestienjarige deelnemer aan de Gay Pride van vorig jaar in Jeruzalem. De veroordeelde stak het tienermeisje dood en verwondde nog zes anderen omdat zij "God uitdaagden".

De rechtbank in Jeruzalem hekelde in haar vonnis ook het optreden van de politie. De ultraorthodoxe Yishai Schlissel zat tien jaar vast voor het neersteken van deelnemers aan een homorechtenoptocht in 2005 en sloeg na zijn vrijlating onmiddellijk weer toe. De politie negeerde het onmiskenbare gevaar op herhaling en legde hem geen strobreed in de weg, oordeelde de rechtbank.

Schlissel hoort later welke straf hem wordt opgelegd.

Orthodoxe jood schuldig aan Gay Parade-moord
Orthodoxe jood schuldig aan Gay Parade-moord (Foto: ANP)

Mafia 3 komt in oktober

2K games laat via een nieuwe trailer weten dat Mafia III 7 oktober uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Na jaren van strijd in Vietnam, weet Lincoln Clay de waarheid: familie is niet met wie je bent geboren, het is voor wie je wilt sterven. Weer thuis in New Bordeaux, staat Lincoln op het punt te ontsnappen aan zijn criminele verleden. Maar toen zijn surrogaat familie, de “Black Mob”, wordt verraden en uitgemoord door de Italiaanse maffia, bouwt Lincoln een nieuwe familie op uit de as van zijn oude.

De standaard, limited deluxe en de limited collector’s edition van Mafia III zijn nu beschikbaar voor pre-order. De Mafia III Deluxe Edition gaan digitaal en beperkt fysiek beschikbaar zijn bij geselecteerde retailers. Het bevat de game en toegang tot extra post-release DLC inclusief de Season Pass tegen een gereduceerde prijs. De prijs is 89,99 euro voor de consoleversie, 69,99 euro voor pc.

De beperkte Mafia III Collector's Edition zit vol met fysieke en digitale items, die een inzage geven in de bezienswaardigheden en geluiden van 1968 New Bordeaux en inclusief alle extra’s van de Mafia III Deluxe Edition plus de originele game score op vinyl, collectable art book, art prints en nog veel meer. Iedereen die de game pre-ordered krijgt de Family Kick-Back, die drie exclusieve luitenant themed voertuigen en wapes die beschikbaar zullen zijn bij launch. De prijs is 139,99 euro voor de consoleversie, 119,99 euro voor pc.

RuneScape krijgt NXT-upgrade

RuneScape heeft een nieuwe client gekregen waardoor we doei tegen Java kunnen zeggen en hallo NXT. Dat is de nieuwe eigengemaakte engine die RuneScape een meer up-to-date uiterlijk geeft.

  • Tekenafstand is vier maal groter geworden, waardoor je veel verder kunt kijken
  • Dynamische licht en schaduwen over de hele RuneScape wereld en meer grafische verbeteringen
  • Betere performance tot op pc's van de afgelopen twaalf jaar
  • Ondersteuning voor DirectX12, klaar voor de toekomst dus
  • Ondersteuning voor besturingssystemen waaronder Windows XP tot en met Windows 10, maar ook OSX 10.7+ en Ubuntu 14.04+

Meer lezen? Dat is hier in onze uitgebreidere preview te doen. De client is hier te downloaden, mocht je het met eigen ogen willen zien.

'Tweede Kamer buitenspel bij TTIP/CETA'

De Tweede Kamer kan buitenspel worden gezet bij de invoering van de vergaande internationale handelsverdragen tussen Europa en de VS en Europa en Canada. Via een zogenoemde 'voorlopige inwerkingtreding' kunnen de omstreden vrijhandelsverdragen - TTIP en CETA - al dit jaar van kracht worden, dus nog voordat de Nederlandse politiek er een besluit over heeft genomen.

Dat stelt voedselwaakhond foodwatch op basis van een eigen analyse over het goedkeuringsproces van de Europese Unie. "In juni komt de Raad van Ministers bijeen in Brussel. Zij kunnen dan al besluiten om CETA deels of grotendeels voorlopig in te laten gaan", aldus een woordvoerder van foodwatch. "Dat is op zich al vreemd. Maar in het geval van CETA is het nog problematischer. Uit onze analyse van de verdragstekst blijkt namelijk dat als de Tweede Kamer later toch tegen CETA stemt, het verdrag nog drie jaar geldig blijft."

De voedselwaakhond maakt zich grote zorgen hierover en spreekt van "een truc in een achterkamertje in Brussel".

Foodwatch doet dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer een noodoproep aan de Kamerleden over de gang van zaken. De organisatie vreest dat de handelsverdragen consumentenbescherming onder druk zet. "Het verdrag ondermijnt democratische basisprincipes, beperkt beleidsvrijheid en staat ambitieuze duurzame ontwikkeling in de weg", schrijft foodwatch. Volgende week is er een overleg in de Tweede Kamer over TTIP en CETA.

De twee verdragen moeten zorgen voor een goedkoper en eenvoudiger handel. De voornaamste kritiek ertegen is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen ondermijnd gaat worden. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan. Zo zouden grote Amerikaanse bedrijven vergaande mogelijkheden krijgen om regeringen aan te klagen en miljarden te eisen wegens inkomstenderving tengevolge van regelgeving. Ook de schimmigheid rond de onderhandelingen wordt gehekeld. 

'Tweede Kamer buitenspel bij handelsverdrag'
'Tweede Kamer buitenspel bij handelsverdrag' (Foto: ANP)

Juncker: geen verwatering visa-criteria

Europese voorwaarden en standaarden voor visumvrij reizen in Europa blijven overeind, ook voor Turkije. "Visaliberalisering draait om criteria. De criteria zullen niet worden verwaterd", zei Jean-Claude Juncker dinsdag tijdens een speech bij de mensenrechtenorganisatie Raad voor Europa in Straatsburg.

De uitspraken van Juncker komen kort na Turkse dreigementen de gesloten migratiedeal niet na te komen als de EU de regels voor het visumvrij reizen voor Turken per juni niet vergemakkelijkt.

Turkije en de EU maakten in maart afspraken om gezamenlijk het migratievraagstuk het hoofd te bieden. In ruil voor geld, het oppakken van de toetredingsgesprekken én het versnellen van het proces rond visumvrij reizen toonde Turkije zich bereid illegaal naar Griekse eilanden overgestoken migranten terug te nemen. De EU zal dan voor elke teruggestuurde Syrische vluchteling een Syriër herplaatsen uit een Turks kamp.

Juncker: geen verwatering visa-criteria
Juncker: geen verwatering visa-criteria (Foto: ANP)

Honkbal saai, dus neuken in stadion

Dat honkbal regelmatig de saaiste sport ter wereld wordt genoemd, is natuurlijk wel bekend. Een stel dat een wedstrijdje balletje slaan in de VS bijwoonde, had daar iets op gevonden. Ze besloten middenin het stadion de liefde te bedrijven.

De foto is geschoten tijdens de wedstrijd Cleveland Indians tegen de New York Mets. En hieruit blijkt dat niet alleen Vitesse te kampen heeft met lege stadions.

Op de foto is namelijk te zien hoe een vrouw in het zo goed als lege stadion de kloppende roede van haar minnaar bestijgt. Is er in ieder geval gescoord tijdens de wedstrijd. De Indians hebben overigens gewonnen met 7-5.

Live rondkijken op YouTube

YouTube lanceert een nieuwe techniek: bezoekers kunnen bij livestreams 360 graden rondkijken. Bij een optreden bepalen kijkers bijvoorbeeld zelf of ze een gitarist, een zanger, een drummer of het publiek zien, of ze naar een muzieksolo kijken of juist naar de wachtende collega's. Een andere mogelijke toepassing: sportwedstrijden, alsof je zelf op de tribune zit.

Om de panoramabeelden realistischer te maken, wordt het geluid ook aangepast. YouTube introduceert 'spatial audio'. Het geluid krijgt meerdere lagen: wat verder weg is, klinkt anders dan iets dat van dichtbij komt, net als in de werkelijkheid.

Volgens YouTube komt de virtuele wereld "een stap dichter bij de werkelijkheid". Mensen kunnen bijvoorbeeld diepzeeduiken "zonder de fysieke beperkingen van de echte wereld".

Live rondkijken op YouTube
Live rondkijken op YouTube (Foto: BuzzT)

Vriend Miss Montreal wil nog niet t-t-t-trouwen

Zangeres Miss Montreal gaat voorlopig nog niet trouwen. Daar is haar vriend, Handsome Poets-drummer Daniël Smit, nog niet aan toe, vertelt ze in De Telegraaf.

Op haar nieuwe album Don't Wake Me Up dat vrijdag uitkomt besteedt Miss Montreal ofwel Sanne Hans, een nummer aan haar vriend. "Ik ben verbaal soms best heftig, zeker als ik me onzeker voel. Dan word ik onaardig en Daniël is de eerste die het dan te verduren krijgt. Ik realiseerde me dat het in ons leven vaak alleen maar over mij gaat. Vandaar de vraag aan hem in dit lied wat hij wil, wat hij nodig heeft. We merken dat we samen naar de volgende fase groeien. Trouwen? Nee daar is hij nog niet aan toe. Kinderen hoeven voor mij weer niet. Nog niet tenminste. Ik geef mezelf nog vijf jaar. Lastig kan hooguit zijn dat mijn schema tot en met 2018 vaststaat."

Vrijdag staat Miss Montreal in een uitverkochte Heineken Music Hall. Het wordt het grootste concert uit de carrière van de zangeres. "Over de show heb ik geen stress. We zijn goed voorbereid, zijn daardoor zeker van onze zaak."

Vriend Miss Montreal nog niet toe aan trouwen
Vriend Miss Montreal nog niet toe aan trouwen (Foto: BuzzE)

OM in beroep tegen vonnis Bart van U.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van Bart van U. tot tbs met dwangverpleging voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht.

Volgens de rechters in Rotterdam is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis. Daarom kreeg hij alleen tbs opgelegd. Het OM had tijdens de behandeling van de zaak behalve tbs ook een celstraf van acht jaar geëist. De aanklagers vinden dat de misdrijven Van U. wel voor een deel aangerekend moeten worden.

Bart van U. heeft beide misdaden bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Van U. vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden.

Forse domper
Volgens de rechtbank heeft Van U. in beide gevallen gehandeld in een plotselinge opwelling. "Door zijn ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven", concludeerden de rechters. "In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus en mevrouw Borst om het leven gebracht. Toen was sprake van een massale doorwerking van zijn ziektebeeld."

De familie van Bart van U. sprak na afloop van het vonnis van een 'forse domper', omdat Van U. niet de cel in hoefde. "Het is moeilijk emotioneel aanvaardbaar", reageerde ze in een verklaring en de familie sprak de hoop uit dat het OM in beroep zou gaan.

OM in beroep tegen vonnis Bart van U.
OM in beroep tegen vonnis Bart van U. (Foto: ANP)

Herman Koch schrijft boekenweekgeschenk 2017

Het boekenweekgeschenk 2017 komt van de hand van Herman Koch. De schrijver van onder meer Het diner is gevraagd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, maakte de organisatie dinsdag bekend. Het thema van de 82e boekenweek, van 11 tot en met 19 maart 2017, wordt op een later moment bekendgemaakt.

Herman Koch (1953) debuteerde in 1989 als schrijver met Red ons, Maria Montanelli gevolgd door onder meer Eten met Emma (2000), Odessa Star (2003) en Denken aan Bruce Kennedy (2005). Zijn doorbraak als auteur beleefde hij in 2009 met Het diner waarmee hij dat jaar de NS Publieksprijs in de wacht sleepte. Begin 2017 gaat de Amerikaanse verfilming van Het diner, met Richard Gere in de hoofdrol, in première.

Herman Koch schrijft boekenweekgeschenk 2017
Herman Koch schrijft boekenweekgeschenk 2017 (Foto: ANP)

Dit weekend sneeuw in Nederland!

Alle theorieën over de opwarming van de aarde kunnen definitief de prullenbak in. Met mei in zicht, wordt het kouder dan ooit. Dit weekend is er zelfs een serieuze kans op sneeuw.

"Liefhebbers van sneeuwvlokken hadden hun hoop dit jaar waarschijnlijk al opgeborgen... Doch moeten ze komend weekend en de periode erna goed in de gaten houden", meldt Noodweer Benelux op Facebook.

"Een lagedrukgebied gevuld met koude lucht op 850 hPa trekt vanaf zaterdag over de Noordzee met de inzet van een polaire luchtstroming. Luchtsoort origineel afkomstig van de Noordpool. In de Ardennen zijn winterse buien/sneeuwbuien mogelijk, later neemt ook elders in de Benelux de kans op natte sneeuw toe."

Ook Piet Paulusma is bijzonder negatief. Hij verwacht in elk geval hagel, maar ook sneeuw is zeker niet uitgesloten.

In elk geval wordt het graftyfuskoud op Koningsdag. Volgens het KNMI wordt het volgende week niet warmer dan 8 graden overdag. Dat wordt dus beerenburg in plaats van bier tijdens Koningsdag.

Lichamen geborgen na noodweer in Texas

Door zware regenval in de Amerikaanse staat Texas zijn vermoedelijk meerdere mensen om het leven gekomen. Door het noodweer liepen meer dan duizend huizen onder water in en rond de stad Houston.

In totaal viel maandag meer dan 46 centimeter regen in Harris County, waar Houston onder valt. Volgens de autoriteiten overstroomden daardoor meerdere kanalen en kreken. Zeker vijf lichamen zijn geborgen. Het moet nog blijken of de slachtoffers om het leven zijn gekomen door het hoge water.

De regenval leidde tot grote overlast rond de stad. Zo kwamen tienduizenden huishoudens zonder stroom te zitten en liepen wegen onder water. Burgemeester Sylvester Turner gaf zijn ambtenaren opdracht waar mogelijk thuis te blijven. "Dit is niet de dag om in de stad Houston de weg op te gaan", concludeerde hij.

Lichamen geborgen na noodweer in Texas
Lichamen geborgen na noodweer in Texas (Foto: ANP)

Schippers wil rust rond geboortezorg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil praten met de verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden. Vanwege onrust in de sector heeft de minister de beroepsgroepen die betrokken zijn bij zwangerschap en geboorte uitgenodigd voor overleg.

Schippers meldt de Tweede Kamer dat zij het "onwenselijk" vindt dat het deze zorgprofesionals niet lukt om het eens te worden over de beste zorg voor zwangere vrouwen. Zij roept de betrokkenen op de handen ineen te slaan.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) wees onlangs de nieuwe zorgstandaard integrale geboortezorg af. De verloskundigen zegden ook het vertrouwen op in het bestuur van het College Perinatale Zorg, een samenwerkingsverband dat de opdracht heeft de babysterfte in Nederland te verminderen. In 2003 had Nederland nog een van de hoogste babysterftecijfers in Europa. Sindsdien verbeterde de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en neemt de babysterfte af hoewel die volgens de minister nog verder omlaag zou kunnen.

Schippers wil rust rond geboortezorg
Schippers wil rust rond geboortezorg (Foto: ANP)

Steeds minder huizen 'onder water'

Het aantal Nederlanders met een huis dat 'onder water' staat neemt dit jaar flink af, voorziet kredietbeoordelaar Moody's in een dinsdag gepubliceerd rapport. Volgens het ratingbureau verlost de aantrekkende woningmarkt steeds meer mensen uit de penibele situatie dat hun huis minder waard is dan de hoogte van hypotheek.

Vorig jaar had nog ongeveer een derde van de mensen met een hypotheek een lening die meer dan 102 procent van de waarde van het huis bedroeg. Dit jaar slinkt hun aandeel naar verwachting tot minder dan een kwart, aldus Moody's.

De kredietbeoordelaar gaat er in zijn voorspellingen van uit dat de huizenprijzen in ons land dit jaar met 5 procent verder zullen stijgen. Woningen worden eigenlijk al sinds het dieptepunt van de verkopen in 2013 telkens een beetje duurder.

Moody's is overigens niet de eerste partij die het aantal huizen dat onder water staat ziet teruglopen. In november vorig jaar kwam het economisch bureau van de Rabobank ook al met een rapport waarin deze trend werd waargenomen.

Steeds minder huizen 'onder water'
Steeds minder huizen 'onder water' (Foto: ANP)

Van Oostveen: "We willen met het Nederlandse voetbal terug naar waar we horen"

KNVB-directeur Bert van Oostveen heeft de ambitie om in 2026 met het Nederlandse voetbal terug aan de top te zijn. Op dit moment is het zo dat het Nederlands elftal afgezakt is naar plek zeventien op de wereldranglijst en de clubs vaak vroegtijdig uitgeschakeld worden in Europese competities.

"We hebben een stip op de horizon gezet richting 2026", vertelde Van Oostveen tegen de NOS. De algemeen- en technische directeuren van alle Betaald Voetbal Organisaties praten in Zeist over het plan van aanpak, de zogenaamde 'Hollandse School 2.0'. Speerpunten van onder andere Ruud Gullit, Co Adriaanse, Henk ten Cate en Willem van Hanegem zijn daarin uitgewerkt.

"We willen met het Nederlandse voetbal terug naar waar we horen en dat is in de top. We zien dat het internationale voetbal verandert: het is sneller en compacter. Daar moet je in mee. Als je daar met je eigen cultuur in mee kan gaan, is dat heel mooi. Maar het valt of staat met winnen. Om weer aan de top te komen, is tijd nodig."

"We hebben veel met mensen uit het buitenland gesproken, onder wie Arsène Wenger, Hij zei dat we jaren echt heel goed hebben gedaan, maar de laatste tijd wel een beetje hebben liggen slapen en daardoor nu achterlopen."

Grolsch in Japanse handen

Bierconcern AB InBev gaat akkoord met het bod van het Japanse Asahi op Grolsch en enkele andere Europese biermerken. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

De Japanse brouwer Asahi Group maakte in februari bekend dat het de bierbedrijven Grolsch, Peroni en Meantime wil overnemen. Die bedrijven zijn nu eigendom van SABMiller, dat op zijn beurt wordt overgenomen door AB InBev. In het kader van die reuzenfusie moeten diverse merken worden afgestoten, waaronder Grolsch.

Asahi biedt in totaal 2,6 miljard euro voor de biermerken. De overname blijft afhankelijk van de succesvolle afronding van de fusie tussen AB InBev en SABMiller. Die wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht.

AB InBev accepteert bod Asahi op Grolsch
AB InBev accepteert bod Asahi op Grolsch (Foto: ANP)

Filemon Wesselink belt regelmatig psycholoog

Televisiemaker Filemon Wesselink heeft enkele maanden na zijn programma F*ck me I'm Famous nog steeds hulp van een psycholoog, zo vertelde hij dinsdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100% NL.

Filemon wil vooral niet vervallen in zijn oude fouten: "Ik kwam er in het programma achter dat mijn vrienden en familie mij minder open vonden dan voorheen en ze waren ook van mening dat ik in negatieve zin erg veranderd was, dit wil ik vanaf nu onder controle houden. Daarom bel ik zeer regelmatig met een psycholoog. Dit heb ik echt nodig, dat blijkt. Het helpt me zeker!"

Sowieso laat Filemon zijn oren sinds het maken van dit programma meer hangen naar zijn omgeving. "Mijn vrouw blijkt inderdaad ook een mening te hebben! Daar vraag ik haar nu ook vaker naar als het met mijn werk te maken heeft."

Er komt wellicht nog een vervolg op dit programma waarin Wesselink op zoek ging naar de gevolgen van de roem voor bekende mensen uit het heden en verleden. "Ik denk er wel over na. Maar eerst ben ik bezig met een documentaire over mijn eigen Amsterdamse buurt waar ik woon en de spanningen tussen de Joden en moslims die daar wonen."

Filemon Wesselink belt regelmatig psycholoog
Filemon Wesselink belt regelmatig psycholoog (Foto: BuzzE)

Politie doet groot drugsonderzoek in Den Haag

De politie is dinsdagochtend een onderzoek begonnen in onder meer een woonwagenkamp in Den Haag. Er vinden negen huiszoekingen plaats in woningen en bedrijven. Dat gebeurt in verband met het vervoer van harddrugs.

Volgens de politie zijn twee mensen aangehouden, één in Spanje, de ander in Den Haag. De politie is op zoek naar administratie en krijgt hulp van defensiemedewerkers om holle ruimtes op te sporen.

Er zijn veel politiemensen op de been, onder meer wegens een afzetting van het woonwagencentrum aan de Tom Mandersstraat in de buitenwijk Wateringse Veld.

De verwachting is dat de zoekactie tot aan het begin van de middag gaat duren. Over eventuele verdere aanhoudingen of wat is aangetroffen, is nog geen nieuwe informatie beschikbaar.

Politie doet groot drugsonderzoek in Den Haag
Politie doet groot drugsonderzoek in Den Haag (Foto: ANP)

Tablet voor gedetineerden

Duizenden gevangenen kunnen waarschijnlijk vanaf volgend jaar beschikken over een tablet. In hun cel kunnen ze daarmee televisie kijken, boodschappen doen, een cursus volgen maar ook zelf hun bezoek inplannen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dinsdag berichtgeving daarover in het AD. Het verlenen van de tablets is onderdeel van een breder programma om gevangenissen moderner te maken en gedetineerden meer verantwoordelijkheid te geven. Tablets zijn een mogelijkheid, maar er zijn ook andere opties, aldus de zegsman. Zo wordt in Lelystad nu al enkele jaren gewerkt met 'ict-zuilen' waarmee gevangen eten kunnen bestellen.

Het is volgens hem niet zo dat de gedetineerden alle vrijheid hebben op het internet. Alleen goedgekeurde websites waar gevangenen praktische zaken kunnen regelen mogen worden bezocht.

Tablet voor gedetineerden
Tablet voor gedetineerden (Foto: ANP)

Een op de negen jongeren gepest op school

Van de jongeren op het voortgezet onderwijs geeft 11 procent aan de afgelopen drie maanden gepest te zijn. In een klas van 27 kinderen worden dus gemiddeld drie kinderen gepest, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM voerde samen met de GGD's een groot onderzoek uit onder 100.000 jongeren, waarvan de resultaten dinsdag werden gepubliceerd. Onder pesten verstaan de onderzoekers onder meer schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten. Daarnaast geeft nog eens ruim 5 procent van de jongeren aan dat zij in de afgelopen drie maanden slachtoffer geweest zijn van cyberpesten.

Jongens pesten twee keer vaker dan meisjes. Terwijl jongens en meisjes even vaak slachtoffer zijn van pesten op school, hebben meisjes vaker te maken met cyberpesten. Jongere leerlingen worden meer gepest, oudere leerlingen pesten vaker zelf. Vmbo-leerlingen zijn vaker slachtoffer als ook dader van pesten op school of via internet dan leerlingen op havo of vwo.

De mate waarin jongeren gepest worden blijkt vooral samen te hangen met hoe weerbaar ze zijn, of ze emotionele problemen hebben en of ze zich gezond voelen, aldus de onderzoekers. Weerbare jongeren worden ruim drie keer minder gepest dan jongeren die niet weerbaar zijn.

Een op de negen jongeren gepest op school
Een op de negen jongeren gepest op school (Foto: ANP)

Bomaanslag in Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 15 mensen omgekomen door een zware explosie. Bij een militair complex in het dichtbevolkte centrum van de stad ontplofte een bom in een vrachtwagen.

Volgens een ooggetuige heeft de explosie een gat van meer dan 10 meter diep gemaakt. Ook winkels in een straal van zeker 100 meter hebben veel schade opgelopen. Een half uur na de explosie was volgens de politie ook geweervuur te horen.

De aanslag vond plaats in de buurt van de Amerikaanse ambassade en het NAVO-hoofdkwartier. Beide gebouwen zijn niet beschadigd.

Volgens de woordvoerder van de Afghaanse president Ashraf Ghani zijn er zeker 240 gewonden, het ministerie van Volksgezondheid spreekt over 400 gewonden.

Het is nog niet bekend of het militaire complex het doelwit was van de aanslag. Ook is de vraag hoe zo'n grote hoeveelheid explosieven de zwaarbewaakte stad binnengesmokkeld zijn. De lokale autoriteiten doen een onderzoek naar de aanslag.

President Ashraf Ghani veroordeelt de zelfmoordaanslag en heeft al een aantal gewonden bezocht in het ziekenhuis. De Taliban heeft de aanslag opgeëist.

Invoer Noors en Russisch gas flink gestegen

Nederland voert steeds meer Noors en Russisch gas in, om het terugschroeven van de gaswinning in Groningen te compenseren. De import uit Rusland is in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld. Die uit Noorwegen is met ruim de helft toegenomen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werd in totaal ongeveer 36 miljard kuub aardgas geïmporteerd, tegen ruim 27 miljard in 2014 en dik 24 miljard in 2010. Van de totale import kwam meer dan 18 miljard kuub uit Noorwegen en bijna 8 miljard uit Rusland. De winning van aardgas uit de Nederlandse bodem is het afgelopen jaar met ruim een kwart verminderd tot iets meer dan 51 miljard kuub, waaronder een kleine 29 miljard uit het Groningse veld.

Dat Nederland aan zijn eigen gas niet voldoende heeft, komt doordat ons land ook veel gas naar buurlanden exporteert. Die gashandel is vastgelegd in langetermijncontracten. Verder wordt ondergronds ook veel gas opgeslagen. Het daadwerkelijke verbruik van aardgas in Nederland is in 2015, na jaren van daling, nagenoeg gelijk gebleven en kwam voor 2015 uit op 38 miljard kuub.

Noorwegen en Rusland gelden momenteel als de belangrijkste gasleveranciers in de regio. Een paar jaar terug importeerde Nederland ook veel gas uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Die landen zijn nu minder belangrijk, omdat ze volgens het CBS zelf wat minder gas zijn gaan produceren.

Ook de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas, het zogenoemde lng, nam vorig jaar flink toe. Dit heeft er mee te maken dat de vraag naar deze schoonste fossiele brandstof sterk is gestegen. Werd in 2014 nog minder dan een miljard kuub lng met tankers naar Nederland verscheept, vorig jaar was dit al meer dan verdubbeld tot 2,3 miljard kuub.

Invoer Noors en Russisch gas flink gestegen
Invoer Noors en Russisch gas flink gestegen (Foto: ANP)

North wierp teksten Kanye West in de wc

Een van de redenen dat het even duurde voordat Kanye West zijn album The Life Of Pablo af had was dat hij zijn teksten kwijt was geraakt. Dochter North gooide namelijk zijn telefoon met alle teksten erop in de wc.

In een gesprek met John Legend en Chrissy Teigen in Khloé Kardashians talkshow FYI deelt Kim Kardashian de anekdote, zo is te zien in een voorproefje van de uitzending. "Kanye had elke rap op zijn iPhone staan voordat hij echt begon te werken aan Pablo en toen spoelde North die door de wc."

Norths ouders konden geen techneut vinden die de telefoon nog aan de praat kon krijgen. "Geen genie bij Apple was geniaal genoeg", zegt West. Tot de verbazing van zijn vrouw bleef de rapper kalm na de actie van zijn dochter: "Hij werd niet eens kwaad. Ik had op zijn minst geschreeuwd."

North wierp teksten Kanye West in de wc
North wierp teksten Kanye West in de wc (Foto: BuzzE)

Drake lanceert tijdelijke weggeefwinkel

Drake heeft veel New Yorkse fans op de been gekregen door een pop-up store te lanceren.

Via social media liet de rapper weten dat er om 16 uur iets te doen is. "Ik hoop dat iedereen naar de pop-up in NYC komt vandaag", schrijft hij. Ook het adres maakte hij bekend. Maar fans die hoopten dat de rapper zelf op de locatie aanwezig zou zijn werden teleurgesteld; Drake schitterde zelf door afwezigheid.

Amerikaanse media laten met foto's zien dat er een lange rij was ontstaan voor de zaak, waar gratis T-Shirts en polsbandjes werden weggegeven. De merchandise staat in het teken van Views, Drake's nieuwe album dat later deze maand verschijnt.

Drake lanceert tijdelijke weggeefwinkel
Drake lanceert tijdelijke weggeefwinkel (Foto: BuzzE)

Verwoeste triomfboog SyriŰ krijgt nieuw leven

De triomfboog in de Syrische stad Palmyra die in oktober verwoest werd door Islamitische Staat (IS), heeft op het Trafalgar Square in Londen nieuw leven gekregen. De boog, gemaakt van marmer uit Egypte, is volgens de BBC door middel van 3D-technologie op schaal nagebouwd.

De replica is eenderde kleiner dan het origineel. De komende drie dagen blijft de boog in Londen. Daarna is het de bedoeling dat het in grote steden over de hele wereld te zien is, waaronder New York en Dubai, om te eindigen naast het origineel in Palmyra.

De triomfboog werd in oktober vorig jaar door IS opgeblazen. Palmyra, ook wel stad van de duizend zuilen genoemd, behoort tot de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten. Tot aan het begin van de burgeroorlog in 2011 was Palmyra de belangrijkste toeristische bestemming in Syrië.

Verwoeste triomfboog Syrië krijgt nieuw leven
Verwoeste triomfboog Syrië krijgt nieuw leven (Foto: ANP)

Ook Pearl Jam schrapt concert North Carolina

Pearl Jam en ook de rockband Boston sluiten zich aan in het rijtje bands dat concerten in de Amerikaanse staat North Carolina schrapt. Daarmee protesteren de muzikanten tegen een nieuwe wet die transgenders discrimineert.

"We willen dat Amerika een plek is waar niemand weggestuurd kan worden in een zaak of ontslagen kan worden op hun werk vanwege van wie ze houden of wie ze zijn", zo schrijft Pearl Jam in een handgeschreven brief die op hun website te zien is. "Daarom moeten we stelling nemen tegen vooroordelen." Ook de band Boston deelt een soortgelijk bericht: "We annuleren de show om de aandacht te vestigen op de zaak."

Pearl Jam keert de staat de rug echter niet toe: "Het zal mensen die kaartjes hebben gekocht frustreren, maar we kunnen je verzekeren dat wij net zo gefrustreerd zijn. We hebben met lokale groepen contact gehad en we zullen financieel helpen om te helpen bij deze zaak."

Eerder schrapten Bruce Springsteen en Ringo Starr al shows in de staat vanwege de zogenaamde toilet-wet, waarin staat dat het geslacht tijdens de geboorte bepaalt of iemand ofwel de dames- ofwel de herentoilet dient te gebruiken. De wetgeving is een klap in het gezicht van transgenders. Cyndi Lauper en Duran Duran besloten hun concerten wel door te laten gaan, maar Duran Duran protesteerde tijdens hun show tegen de politieke gang van zaken. Lauper belooft hetzelfde te gaan doen.

Batman Arkham HD-collectie gelekt

Het persbericht is er nog niet, maar vanaf 10 juni kunnen we Batman Arkham HD Collection verwachten volgens een gelekte foto. Of het alle Batman Arkham-releases zijn is nog even wachten op de berichtgeving van Warner Bros zelf.

De HD-collectie is vanaf 19 april te preorderen, vandaar dat we vandaag ook een officieel persbericht verwachten. De games zijn grafisch verbeterd voor PlayStation 4 en Xbox One. De DLC van de games wordt toegevoegd. De foto laat zien dat Batman Arkham Asylum en Batman Arkham City erin zitten. Hoe het zit met Batman Arkham Knight en Batman Arkham Origins is nog niet duidelijk. Stay tuned!

Batman Arkham HD Collection gelekt (Foto: Een lek)

'PlayStation 4.5 krijgt NEO-modus'

Er zijn al veel geruchten geweest, maar nu zijn er documenten in handen gekomen waarin gedetailleerd valt te lezen hoe Sony de PlayStation 4 een upgrade gaat geven. Deze heeft als codenaam NEO. Naast betere graphics en optionele 4K output zijn er nu details gegeven over de games.

Het apparaat moet uitkomen voor een adviesprijs van 399 dollar. Vanaf oktober moet ook elke game twee modi ondersteunen: 'Base mode' voor de originele PlayStation 4 en 'Neo mode' voor de nieuwe console. De NEO ondersteunt hogere kloksnelheden, een verbeterde GPU en het werkgeheugen heeft een grotere bandbreedte. In de documenten staat dat de schijf dezelfde is als in de originele PlayStation 4, maar of er bedoeld wordt dat de grootte hetzelfde is of juist de doorvoersnelheid is niet duidelijk.

  Originele PlayStation 4 PlayStation 4 NEO
CPU 8 Jaguar Cores @ 1.6 GHz 8 Jaguar Cores @ 2.1 GHz
GPU AMD GCN, 18 CUs @ 800 MHz AMD GCN, 36 CUs @ 911 MHz
Geheugen 8 GB GDDR5, 176 GB/s 8 GB GDDR5, 218 GB/s

Games in NEO-modus draaien hebben dus toegang tot dit alles om een verbeterde en stabielere framerate te bieden met meer grafische toeters en bellen in Full HD. Er is ook 4K-ondersteuning, maar de games zijn niet verplicht dit te ondersteunen. De PlayStation NEO gaat de PlayStation 4 niet vervangen, maar gaat er naast bestaan. Beide machines gebruiken dus dezelfde PSN Store, PSN Network en hebben dezelfde user interface. Spellen die gekocht zijn op PS4 zijn ook te spelen op de NEO.

Er komen geen NEO-only games. Sony geeft in de documenten ook meerdere malen aan dat ontwikkelaars geen extra content mogen aanbieden voor NEO-gebruikers. Dus geen extra auto voor Rocket League of andere exclusieve content. Wel is het zo dat er bijvoorbeeld een 4-speler game op PlayStation 4 een 8-speler modus kan zijn op NEO. Een feature mag dus wel verbeterd zijn.

Oktober wordt genoemd als de maand waarin spellen die twee modi moeten ondersteunen, maar dat wil niet zeggen dat de console dan ook uitkomt. Sony geeft in die documenten aan dat ontwikkelaars ondersteuning al eerder mogen inbouwen, nog voor het apparaat uit is. Bestaande games zullen gepatched moeten worden als ze gebruik willen maken van de NEO-modus.

Over VR-ondersteuning wordt niet geschreven, of deze PlayStation 4 dus bijvoorbeeld zonder het VR-kastje van PlayStation VR kan werken is niet bekend. Waarschijnlijk zal het wel zorgen voor een verbeterde ervaring met zo'n bril, maar dat zal de tijd moeten leren. En zoals altijd: Sony heeft nog niet gereageerd op deze wel heel gedetailleerde nieuwe geruchten. De E3 wordt opeens weer een tikje interessanter.

Matrix Reloaded

FOK! Wat een weer: droog en wolkenvelden

Vandaag zijn er enkele wolkenvelden, maar schijnt ook de zon geregeld. Volgens het KNMI blijft het droog, met een temperatuur van 11 graden op de wadden tot 15 graden landinwaarts. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het west- tot noordwesten. 

Zon op 06:33
Zon onder 20:45
Zonkracht

 4 / 2 

Rewimo maakte onlangs deze foto van een prachtige zonsondergang in Goch.

Zonsondergang in Goch (Foto: Rewimo)
Zonsondergang in Goch (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1943 In het ghetto in Warschau kwamen de joden in opstand
 1945  De Wieringermeer werd door de Duitsers onder water gezet, om de geallieerden tegen te houden. 
 1980 Na 577 afleveringen was Pipo de Clown voor het laatst op televisie te zien.
 1987 The Simpsons waren voor het eerst op televisie te zien, als onderdeel van The Tracey Ullman Show
 2009 Voetbalclub AZ werd voor de tweede keer in de clubhistorie kampioen van de Eredivisie


Pipo de Clown en de piraten van toen

De criminele asielzoeker wint!

Een asielzoeker - ik noem ze asielzoekers en geen vluchtelingen want de meesten zijn dat niet - die het leven van een medeasielzoeker zuur maakt omdat hij of zij homo is of een christen. Als je vlucht maakt het niet uit wat je bent, maar probeer je te beschermen wie je bent. Die amok makende asielzoeker gaat door waar hij in zijn eigen land gebleven is en gaat vrolijk door met van alles en iedereen te haten die anders is of anders gelooft.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.