Ratchet & Clank

Het is 2002 en er komt een platform-game uit voor de PlayStation 2. Die game heeft ervoor gezorgd dat ik heel wat uren daglicht gemist heb toentertijd. Ik vond het één van de beste platform-spellen die ik ooit gespeeld heb en de opvolgers bleken allemaal erg vermakelijk te zijn. Toen in 2014 bekend werd dat er voor PlayStation 4 ook een versie zou komen was ik meteen verkocht. Vorige week mocht ik dan eindelijk beginnen en het was het wachten waard.

Een game die gebaseerd is op een film die weer gebaseerd is op de originele game. Het klinkt cryptisch, maar dit is wat de nieuwe Ratchet & Clank voor PlayStation 4 is. Zodra je begint komt dat nostalgische gevoel gelijk omhoog. De stijl, de sfeer, het geluid en alles eromheen maakt het geweldig. Ja het is een remake, maar wel eentje die van de grond af aan opnieuw opgebouwd is. Het is niet een oude game in een HD jasje en daarom zeker ook de moeite waard voor mensen die de Ratchet & Clank HD collection onlangs nog hebben gespeeld.

Ratchet & Clank

Ratchet & Clank voelt als een bekende chocoladetaart met een nieuwe vulling. Je komt langs de bekende planeten en gebruikt de wapens uit vorige games, maar het voelt net allemaal even anders. Doordat de game gebaseerd is op de film kunnen ook gamers die de serie niet hebben gespeeld er zonder probleem mee aan de slag. De game is een soort reboot en begint weer bij het begin uit 2002. Tegelijk zitten er ook een paar grapjes in verwerkt die gericht zijn aan oudere fans. Captain Qwark doet ook mee als verteller. Hij is niet een actief personage, maar vertelt het verhaal en doet dit op een manier die tranen van het lachen zullen veroorzaken. Ratchet & Clank haalt zijn kracht vooral uit humor.

Grafisch is Ratchet & Clank echt geweldig. Ik heb mijn ogen werkelijk de hele tijd uitgekeken, wat een prachtig werk hebben de mannen afgeleverd.  We zien nu eindelijk de echte kracht van deze generatie naar voren komen in een platform-game. Bij Knack heb ik dat gevoel nooit gehad. De Lego-games waren goed, maar dit kwam meer door de gameplay. Ratchet & Clank onderscheidt zich op dit moment echt op dit gebied ten opzichte van de rest. Het is het gevoel alsof je meespeelt in de film, en dat is heel mooi gedaan.

De wapens zijn ook geweldig. Zo hebben ze veel wapens uit vorige delen gebruikt en het arsenaal aangevuld met een nieuwe die wij nog nooit eerder gezien hebben. Een van mijn favorieten is Mr. Zurkon, een handlanger in de vorm van een drone die je tijdens de gevechten helpt de vijanden te lijf te gaan. Ook de beroemde Groovitron is er weer. Deze maffe discobal zorgt ervoor dat je tegenstanders worden gedwongen om te dansen.

Net als altijd kun je weer je wapens levelen door ze tegen vijanden te gebruiken. Hierdoor worden ze steeds sterker en krijgen ze nieuwe vaardigheden. De fusion-grenade is een normale granaat die op level 5 een cluster-bom wordt. De Groovitron zorgt ervoor dat op level 5 een bom afgaat en dus ook daadwerkelijk schade aanricht. Mijn favoriet blijft de Rhyno. Dit is een soort raketwerper op steroïden. Op level 5 wordt het de 'Rhyno Extreme!!!'. Zelfde principe, alleen sloopt hij dan het complete level met een framerate-probleem als gevolg. Hopelijk wordt dat met een patch nog opgelost.

Ratchet & Clank

Naast Ratchet die schiet, springt, duikt, rent, en andere capriolen uithaalt moet je ook met onze kleine vriend Clank aan de slag. Met de kleine robot die de hele game verder op je rug hangt moet je bepaalde puzzels zien op te lossen. De momenten dat je met Clank speelt vallen vooral op door de hoeveelheid rust die er ineens is. Met Ratchet is het namelijk vooral ceel chaos en ligt het tempo een stuk hoger.

Ik heb in tijden niet zoveel plezier meer gehad met gamen als met Ratchet & Clank. Het spel is grafisch prachtig en de gameplay is subliem. De framedrops zijn er maar heel af en toe en lijken oplosbaar met een simpele patch. Het wapenarsenaal en het level-systeem zijn leuk en vooral de verrassingen op max level geven een leuk element aan het geheel. De humor die er af en toe doorheen komt is geweldig en heeft ervoor gezorgd dat ik af en toe hardop de slappe lach kreeg. Ratchet & Clank is een must-have voor mensen die van het genre houden. Door het spelen krijg ik nu ook zin in de aankomende film van de helden, en toen ik van de week thuiskwam en zag dat mijn dochter mijn PlayStation gekaapt had om het te spelen was er een nieuwe generatie die voorgesteld wordt aan de grappigste helden die op de PlayStation-consoles aanwezig zijn. 

Pluspunten
Minpunten
  • Trip down memory lane
  • Graphics zijn adembenemend
  • Gameplay zeer sterk
  • Framedrops af en toe
Exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 4