CBR-examinator verkocht rijbewijzen

MarcusViridis

Een examinator uit het pittoreske Purmerend mag negen maanden in een cel zijn zonden overdenken. De 64-jarige medewerker van het CBR is namelijk betrapt op een onrechtmatige aanvulling van zijn pensioen; hij heeft zeker 200 kandidaten voor een leuk bedrag laten 'slagen' voor hun rij-examen.

De kersverse medeweggebruikers betaalden tussen de 500 en 3000 euro voor het felbegeerde roze pasje. Dit bedrag werd verdeeld tussen de examinator en de rijschoolhouder. Drie rijscholen uit Amsterdam, Diemen en Den Helder zaten ook in het complot. De rechter heeft hen voor vijf jaar een beroepsverbod opgelegd, bovendien mogen ze zich een tijdje nuttig maken voor de maatschappij middels een taakstrafje van 240 uur.

Hier komen ze goed mee weg, want het OM had celstraffen tot 15 maanden geëist.

De wantoestanden vonden plaats tussen 2011 en 2014. In een aantal gevallen hoefden de kandidaten niet eens langs te komen om te laten zien dat ze daadwerkelijk kunnen autorijden. Het viel een observatieteam op dat een kandidaat niet was komen opdagen voor zijn/haar examen, maar enkele dagen later doodleuk als 'geslaagd' geregistreerd stond.

Zo'n 200 'geslaagden' hebben hun rijbewijs in moeten leveren. Het betrof voornamelijk oudere, buitenlandse kandidaten, die -zogenaamd- een staatsexamen deden. De meeste hadden een garantiepakket gekocht bij hun rijschool. Hierbij betaal je een vast bedrag voor rijlessen, examen en eventuele herexamens. 177 van hen dienden een bezwaar in tegen de inname, 51 zijn alsnog geslaagd bij een -iets serieuzere- tweede rijtest.

De rechtbank heeft de examinator geen werkverbod opgelegd, dit omdat hij over enkele maanden van zijn welverdiende pensioen gaat genieten. Bovenop zijn celstraf kreeg hij een boete van 23.000 euro.