Ebola Sierra Leone over enkele weken voorbij

Redactie

Het duurt nog maar enkele weken en dan is de ebola-uitbraak in Sierra Leone voorbij. Dat heeft de speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor ebola, David Nabarro, dinsdag gezegd. In Guinee duurt het naar het zich laat aanzien langer voordat de ebola-epidemie voorbij is, omdat bepaalde tradities het lastig maken om de uitbraak goed te bestrijden.

Nabarro zei in een interview met persbureau AP dat de ebola-epidemie 'absoluut nog niet voorbij is', hoewel Liberia al sinds 9 mei vrij is van ebola. "Er zijn nog altijd gevallen in Sierra Leone en in Guinee, niet in grote aantallen, maar genoeg om je zorgen over te maken", aldus Nabarro. Vooral in Guinee duiken nog geregeld nieuwe gevallen op. "Het is lastig om hier bovenop te zitten. Het is zoeken naar een speld in ene hooiberg: het is erg lastig om zieke mensen op te sporen en ze snel te behandelen, voordat ze anderen besmetten."

Sinds de uitbraak van ebola in maart 2014 zijn al ruim 27 duizend mensen besmet geraakt. Zeker elfduizend mensen zijn bezweken.