Rolling Stones maken Clapton-versie Brown Sugar legaal

Redactie

The Rolling Stones hebben een tot dusverre nooit officieel uitgebrachte versie van hun befaamde song Brown Sugar eindelijk legaal gemaakt en online gezet. In deze uitvoering van de wereldhit uit 1971, die in Nederland ook de eerste plaats van de top 40 haalde, is Eric Clapton als gastgitarist te horen.

Deze versie van de klassieke Stones-track staat ook op de extra cd of lp die is toegevoegd aan de deluxe-editie van de heruitgave van het Sticky Fingers-album, die volgende week verschijnt.

Brown Sugar, de allereerste single van het album en tevens de eerste plaat die de groep op het eigen label Rolling Stones Records uitbracht, haalde ook in Amerika en tal van andere landen de eerste plaats in de hitlijst, maar bleef in Engeland op nummer twee steken. Het nummer was onder meer spraakmakend vanwege de expliciete tekst. De versie die op de bonusplaat bij de Sticky Fingers heruitgave verschijnt, werd op 18 december 1970 opgenomen tijdens een sessie ter gelegenheid van de verjaardag van Keith Richards waarbij ook gitarist Eric Clapton en pianist Al Kooper meespeelden.

De van het Sticky Fingers album bekende versie dateert van een jaar eerder en werd in de Muscle Shoals-studio in Muscle Shoals, Alabama opgenomen. Later zou Keith Richards gezegd hebben dat de opname uit 1970 zijn voorkeur had, omdat die spontaner klonk.

De opname van Brown Sugar met Clapton was in de loop der jaren wel op diverse illegale 'bootleg'-platen van de Stones te vinden. Ook was die al enige jaren op YouTube te vinden, zonder dat de band het blijkbaar nodig vond om protest aan te tekenen.