Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet

Redactie

De Amerikaanse Senaat is dinsdag met 67 tegen 32 stemmen akkoord gegaan met een aangepaste wet voor de binnenlandse veiligheid. De zogeheten USA Freedom Act beperkt de mogelijkheden van de inlichtingendiensten om mensen af te luisteren. Eerder had het Huis van Afgevaardigden met het wetsvoorstel ingestemd.

President Barack Obama heeft al laten weten zijn handtekening onder de wet te zetten, zodra die zijn bureau heeft bereikt.

Doordat de Senaat zondag niet tot overeenstemming over de aangepaste wet kwam, verliepen maandagochtend 06.00 uur (Nederlandse tijd) drie belangrijke spionageprogramma's die deel uitmaakten van de zogeheten Patriot Act-wetgeving.

De toenmalige president George Bush voerde die in na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. De Patriot Act maakte het de inlichtingendiensten mogelijk op grote schaal mensen af te luisteren. De Freedom Act komt ervoor in de plaats.

Klokkenluider Edward Snowden onthulde hoe ver de mogelijkheden van de inlichtingendienst NSA reikten om mensen af te luisteren. Door de nieuwe wet kan de dienst mobiele en vaste telefoons blijven afluisteren, maar de gegevens worden niet meer bij de NSA, maar bij de telefoonmaatschappijen opgeslagen.

Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet
Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet (CC: David Iliff)