Dijsselbloem botst met CDA over naheffing

Redactie

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt botsten dinsdag hard over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland vorig jaar aan Brussel moest betalen.

Omtzigt had Dijsselbloem dinsdag naar de Kamer geroepen om opheldering te geven over stukken die De Telegraaf na een WOB-verzoek had gekregen. Omtzigt verwijt Dijsselbloem dat die vorig jaar oktober een toneelstukje heeft staan opvoeren toen hij verbaasd en boos reageerde op het nieuws over de naheffing. De minister wist het toen via interne kanalen al een week.

Dijsselbloem verweet Omtzigt dat die een groot aantal onjuistheden naar voren bracht in het vragenuurtje. Hij zei ook dat sommige fracties in de Kamer - hij doelde onder meer op het CDA - de naheffing gewoon weigeren te accepteren. Maar iedereen die de cijfers ziet, moet erkennen dat Nederland moest betalen, aldus de minister.

Dijsselbloem herhaalde dinsdag dat hij in die periode verbaasd was - en bleef - zolang niet duidelijk was waar de naheffing op gebaseerd was. Zodra die duidelijkheid er met de statistische gegevens van de andere eurolanden wel was, was de verbazing over en kon het kabinet niet anders dan de naheffing betalen, aldus de minister. Over statische gegevens kun je ook niet onderhandelen, zei hij.

Omtzigt zei ook dat Nederland als enige eind vorig jaar de betaalpas had gepakt om de naheffing meteen te betalen, maar Dijsselbloem sprak dat tegen. Van de 21 landen die moesten bijbetalen, deden dertien dat vorig jaar al. Zeven andere landen betalen dit jaar. Eén land (Italië) betaalt gespreid over de twee jaren.

Dijsselbloem botst met CDA over naheffing
Dijsselbloem botst met CDA over naheffing (Foto: ANP)