San Francisco wil waarschuwen voor frisdrank

anoniem_22072019030306

Politici in de Amerikaanse stad San Francisco willen de strijd aangaan met frisdrank en andere drankjes die veel suiker bevatten. Ze overwegen de introductie van een waarschuwingslabel op de verpakkingen, meldt Reuters. Zo'n waarschuwing zou een unicum zijn in de Verenigde Staten.

'Het drinken van drankjes met extra suiker leidt tot overgewicht, diabetes en tandbederf', is de voorgestelde tekst. Er zou ook een verbod op reclame voor suikerrijke dranken moeten komen en gemeentelijke afdelingen zouden dergelijke drankjes niet meer mogen inkopen. De lokale politiek moet nog een definitief besluit nemen over de voorstellen.

Eerder probeerde San Francisco al tevergeefs om een 'soda tax' in te voeren van enkele dubbeltjes per blikje. Het voorstel behaalde niet de benodigde tweederde meerderheid. In de stad Berkeley (California) is zo'n maatregel wél met succes ingevoerd. Voormalig burgemeester Michael Bloomberg van New York wilde een verbod op grote bekers frisdrank, maar juristen dwarsboomden die plannen.

De frisdrankindustrie ziet het voorstel van San Francisco niet zitten. 'Er missen belangrijke feiten in de gevoerde discussie, rondom de oorzaken van overgewicht, zoals onvoldoende beweging, genetische aanleg en overmatige consumptie van voedsel als pizza's en hamburgers', zegt een woordvoerster. 'Complete groepen mensen waarschuwen is niet effectief. Mensen zijn het ook zat dat hen wordt verteld wat ze niet mogen doen en mogen hebben.'