Mansveld wil advies 'ziekmakende' cabinelucht

Redactie

Welk standpunt moet Nederland innemen in de internationale discussie over onderzoek naar de mogelijk ziekmakende luchtkwaliteit in de cabines van vliegtuigen? Om antwoord op die vraag te krijgen heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) een adviesgroep in het leven geroepen. Al jaren is er een discussie gaande of de lucht ziekmakend is of niet.

De Nationale Adviesgroep Cabinelucht, met vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, vliegend personeel en onderzoeksinstituten zoals TNO en RIVM, moet de staatssecretaris adviseren over de Nederlandse inbreng in Europa over dit onderwerp. Ook beoordeelt en adviseert de adviesgroep of extra internationaal onderzoek wenselijk is, schrijft de staatssecretaris dinsdag aan de Tweede Kamer.

Tot nog toe heeft geen enkel onderzoek het definitieve bewijs geleverd dat lucht in vliegtuigen schadelijk is, maar Mansveld sluit niet uit dat de vieze lucht schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel van vliegpersoneel. Zij heeft al eerder aangedrongen op vervolgonderzoek op eerdere onderzoeken in internationaal verband.

Mansveld wil advies 'ziekmakende' cabinelucht (Foto: Novum)
Mansveld wil advies 'ziekmakende' cabinelucht (Foto: Novum)