FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 mei 2015

Snookeraar Bingham na thriller in WK-finale

Stuart Bingham staat in de finale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De 38-jarige Engelsman won in de halve finale van Judd Trump na een deciding frame, het werd 17-16. Het is de eerste keer dat Bingham in de WK-finale staat. 

Bingham begon vanavond aan de laatste sessie met een 13-11 voorsprong op Trump. Vanavond pakte Bingham het eerste frame maar Trump wist het gat echter meteen weer te verkleinen met een break van 88, en het frame daarna met een 50- en 44-break. Ball-run Bingham beantwoordt dat met een break van 106, waardoor het 15-13 staat bij de mid-session interval. 

Na de pauze is het vooral tijd voor grote breaks. Trump pakt een frame met een break van 72, waarna Bingham een break van 109 op tafel legt. Juddernaut trekt de stand gelijk en dwingt een decider af door breaks van 108 en 129 te maken. In de decider leek het een potje schaken  en kon het alle kanten op, maar Bingham kreeg de beste kansen en wist deze ook te benutten. Bingham pakte het beslissende frame en staat in de finale. 

De 38-jarige Bingham werd pro in 1995, maar wist pas in 2011 voor het eerst een rankingtoernooi te winnen. Dit seizoen won hij de Shanghai Masters en de Championship League. De snookeraar uit Essex speelt zondag en maandag de finale tegen Shaun Murphy, die Barry Hawkins wist te verslaan. 

Stuart Bingham hangt boven de tafel voor een schot. (PRO SHOTS/Actionimages)
Stuart Bingham hangt boven de tafel voor een schot. (PRO SHOTS/Actionimages)

Politie zoekt beelden ongeval met hoogwerker

De politie Gelderland vraagt mensen die zaterdag foto's of video's hebben gemaakt van het ongeval met een hoogwerker in Oosterwolde, dat beeldmateriaal af te staan. Dat werpt mogelijk licht op de oorzaak van het ongeluk.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet in Oosterwolde onderzoek naar het incident, waarbij een 48-jarige man om het leven kwam en tien mensen gewond raakten. Een team was zaterdagmiddag ter plaatse voor een verkennend onderzoek, aldus de Onderzoeksraad. Ook de politie en de arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval aan de Oostendorperstraatweg.

Het ongeluk gebeurde tijdens een jaarlijks evenement met oldtimers. Een groep kinderen zat in het bakje van de hoogwerker toen die omviel, boven op de 48-jarige man. Hoe het kon gebeuren, moet dus nog worden uitgezocht.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn zei voor Radio 1 dat het jaarlijkse evenement meestal goed geregeld is. De organisatie had volgens hem, evenals voorgaande jaren, een vergunning voor het gebruik van een hoogwerker. "Ze weten meestal goed hoe het werkt. Er kunnen wel menselijke fouten zijn gemaakt, maar dat moet uitgezocht worden", aldus burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek, waar Oosterwolde onder valt.

Het exacte aantal gewonden was een tijdje onduidelijk. Tien mensen zijn dusdanig gewond geraakt dat ze naar het ziekenhuis moesten. Twee van hen zijn zwaargewond. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Zwolle en Harderwijk.

Het dodelijke slachtoffer was een inwoner van Oosterwolde. Ook de meeste gewonden komen uit deze plaats of de directe omgeving. De gemeente had zaterdag opvang geregeld voor de familie van de slachtoffers in de Dorpskerk. Het is "een drama, wat voor Oosterwolde een enorme klap is", aldus Hoogendoorn.

Politie zoekt beelden ongeval met hoogwerker
Politie zoekt beelden ongeval met hoogwerker (Foto: ANP)

Deel natuurgebied Alphen afgebrand

In het Brabantse Alphen-Chaam is een natuurgebied bij de Fransebaan afgebrand. Het vuur werd bestreden met water en vuurzwepen, een soort platte bezems waarmee vuur en vonken worden uitgeslagen, aldus de brandweer Midden- en West-Brabant. Het afgebrande terrein was 100 bij 30 meter. Over de oorzaak van de natuurbrand is niets bekend.

Huwelijksgast schiet zich in bil

Een man heeft zichzelf in de bil geschoten tijdens een huwelijksfeest in het Belgische Namen. Dat meldde het parket van Namen zaterdag. De schutter was te gast bij een huwelijk in Albanese kringen. Hij wilde de feestvreugde vergroten door in de lucht te schieten en haalde een wapen tevoorschijn.

Nadat hij een schot had afgevuurd, stopte hij het wapen terug in zijn broekzak. Het wapen ging daarbij nog een keer af waardoor hij in zijn bil werd geraakt. Justitie nam het wapen in beslag. De man had geen vergunning. Er raakte verder niemand gewond.

Huwelijksgast schiet zich in bil
Huwelijksgast schiet zich in bil (Foto: ANP)

Noord-Korea pakt student VS op

Noord-Korea zegt dat het een Zuid-Koreaanse student heeft aangehouden die illegaal het land was binnengekomen. Noord-Koreaanse staatsmedia meldden zaterdag dat het gaat om een 21-jarige man die aan de universiteit van New York studeert.

De man zou al op 22 april zijn vastgenomen, maar het is zaterdag pas bekendgemaakt. Volgens Noord-Korea heeft de student bekend dat hij illegaal vanuit China het land is ingereisd. Noord-Korea heeft eerder buitenlanders, onder wie Amerikanen, vastgehouden die "vijandige activiteiten"zouden ondernemen.

Noord-Korea pakt student VS op
Noord-Korea pakt student VS op (Foto: ANP)

Hasselbaink kampioen met Burton Albion

Manager Jimmy Floyd Hasselbaink heeft zaterdag zijn eerste prijs als trainer gepakt. Hij is zaterdagmiddag met Burton Albion kampioen geworden in de League Two, het vierde Engelse profniveau.

In de laatste speelronde werd het kampioenschap veiliggesteld in de uitwedstrijd tegen Cambridge United, al ging dat niet eenvoudig. Een kwartier voor tijd stond Cambridge namelijk nog op een 2-1 voorsprong. Ondanks dat Burton nog met tien man op het veld stond, na de rode kaart van doelman Jon McLaughlan, wist Burton toch te winnen. De Nederlandse buitenspeler Abdenasser El Khayati gaf de assist op de 2-2, voordat twee minuten voor tijd Kevin Stewart de titel veilig stelde: 2-3.

Burton is daardoor kampioen van League II met vijf punten voorsprong op achtervolger Shrewsbury Town, dat verloor van Plymouth. De club was twee weken geleden al zeker van promotie naar League One. De 43-jarige Hasselbaink is pas sinds november werkzaam bij de club, maar hij kreeg het elftal meteen aan het voetballen. Hij is met Burton al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen. Bij Burton staan behalve El Khayati ook de Nederlanders Kelvin Maynard en Stefan Maletic onder contract.

Opnames Assassin's Creed-film in september van start

De opnames van de film gebaseerd op de populaire videogamereeks Assassin's Creed, zullen in september van start gaan. Dit heeft hoofdrolspeler en tevens producer Michael Fassbender verklaard in een interview met ComingSoon.

Fassbender reageerde op de vele vertraging die de film al opliep: "je zou kunnen zeggen dat er al heel lang aan gewerkt wordt, maar alles in het proces van het maken van deze film kost tijd. Het kost tijd om een goed verhaal te schrijven en we willen het ook écht goed doen. Ik heb er heel veel zin en heel enthousiast over het feit dat we dit jaar beginnen met filmen, in september om precies te zijn."

Ook verklaarde Fassbender ''dat er vooral niet op de feiten vooruit gelopen moet worden", refererend aan een gerucht dat hij Desmond Miles zou spelen, het belangrijkste personage uit de eerste paar Assassin's Creed-games.

Assassin's Creed, waarin Fassbender wordt bijgestaan door de Franse actrice Marion Cottilard en geregisseerd door Justin Kurzel (Snowtown), draait vanaf 21 december 2016 in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse release is nog niet bekendgemaakt. 

Koning: vaker op bezoek op eilanden

Koning Willem-Alexander is van plan het Caribische deel van het koninkrijk vaker te bezoeken dan voorheen gebruikelijk. Dat zei hij zaterdag in Oranjestad aan het slot van zijn reis naar Aruba en Bonaire. Die bezocht hij samen met koningin Máxima voor twee speciale evenementen: Dia di Rincon, de feestdag van het oudste dorp van Bonaire, en SAIL op Aruba. Dat stond in het teken van 200 jaar Koninkrijk.

Willem-Alexander zei op deze nieuwe weg door te willen gaan. Geen twee weken durende reis naar alle zes eilanden, zoals bij het kennismakingsbezoek in 2013, maar een korte visite ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis of een feestdag op één van de Caribische eilanden. Op die manier doet hij zijn bij de inhuldiging gedane belofte gestand koning te willen zijn voor alle delen van het koninkrijk.

In navolging van het koningspaar was prinses Beatrix zaterdag ook voor één evenement naar het Caribisch gebied afgereisd. Op Curaçao opende ze een oorlogstentoonstelling.

ManUnited verliest ook van WBA, Van Persie mist strafschop

Manchester United heeft zaterdagavond de thuiswedstrijd met West Bromwich Albion verloren met 0-1. De vierde plek is daarmee nog niet in gevaar, maar het wordt nog wel spannend.

Het elftal van Louis van Gaal had in eerste instantie weinig te duchten van WBA, dat met wat speldenprikken het team uit Manchester nauwelijks in verlegenheid kon brengen. Maar ook United kon maar weinig echte kansen creëren, waardoor het lang gelijk bleef op Old Trafford.

Brunt bracht de bezoekers in de 62e minuut, via het been van zijn ploeggenoot en oud-N.E.C.’er Jonas Olsson, uit een vrije trap op voorsprong. Om nog wat aan deze stand te doen bracht Van Gaal Ángel di María voor Daley Blind voor aanvallende impulsen.

Dat leek goed uit te pakken, want daarmee dwong United een strafschop af. Robin van Persie mocht de strafschop verzilveren, maar zag zijn poging gered worden door Glyn Myhill. Omdat The Red Devils vervolgens verzuimden om de gelijkmaker alsnog binnen te schieten, verloor het elftal voor de derde keer oprij.

Gesink: dit voelt als een wereldprestatie

Wielrenner Robert Gesink kan tevreden terugblikken op de eerste echte test sinds zijn terugkeer in het peloton. Gesink eindigde zaterdag in de koninginnenrit van de Ronde van Romandië als elfde op ruim een minuut achterstand van etappewinnaar Thibaut Pinot en hij gaf aan de top van de zware slotklim bijvoorbeeld maar veertien seconden toe op Tourwinnaar Vincenzo Nibali. "Dit voelt als een wereldprestatie", reageerde Gesink.

"Ik ben blij dat ik dit niveau al heb. Ik mis nog wat power, dat merkte ik ook aan de voet van de slotklim toen er werd doorgetrokken, maar ik ben sterk en kon mijn tempo lang volhouden. Dit was een serieuze test in een sterk veld en het zag er goed uit. Het is op dit moment geen schande dat ik ongeveer een minuut verlies op de winnaar", aldus de 28-jarige coureur van Team LottoNL-Jumbo.

Ook ploegleider Erik Dekker was vol lof: "Robert reed op wat nu zijn limiet is en het was mooi om te zien dat slechts tien renners sterker waren. Hij heeft het heel goed gedaan."

Gesink maakte op 22 april zijn comeback in de Waalse Pijl na knieklachten en afwezigheid vanwege privéomstandigheden. De Ronde van Romandië is zijn eerste etappekoers. Hij wilde de zware etappewedstrijd in Zwitserland vooral gebruiken om aan zijn vorm te werken.

De Ronde van Romandië wordt zondag afgesloten met een technische tijdrit in Lausanne. Gesink: "Het wordt voor mij een mooie test op de tijdritfiets. Het klassement is deze week niet echt belangrijk geweest voor mij, maar ik blijf doen alsof, daar word ik alleen maar beter van."

Houtappels sluit Gooische Vrouwen 3 niet uit

Scenarioschrijver Frank Houtappels sluit een derde deel van reeks Gooische Vrouwen niet helemaal uit. Dat stelt hij in een reactie op het nieuws dat deel twee vrijdag de mijlpaal van 2 miljoen bezoekers is gepasseerd.

Gooische Vrouwen 2 is de eerste Nederlandse film in bijna dertig jaar tijd die zoveel kaartjes heeft verkocht. "Ik denk niet dat er een deel drie in zit", beklemtoont hij. "Maar we zeiden na deel één ook dat er geen vervolg kwam. En succes triggert toch altijd iets. De deur staat niet open, maar er zit geen slot op. Voorlopig zijn we allemaal vooral beretrots."

Eerder liet ook regisseur Will Koopman zich in interviews op deze manier uit. "Al vraagt het einde niet direct om nog meer avonturen van de dames. En we moeten wel met een heel briljant idee op de proppen komen willen we allemaal overtuigd zijn van de waarde van een deel drie.'' Gooische Vrouwen 2 komt maandag uit op dvd en blu-ray.

Begrip voor veiligheid rond Westergaard

De bezoekers van het Festival van het Vrije Woord in De Balie in Amsterdam zijn zaterdag gelaten onder de veiligheidsmaatregelen rond Kurt Westergaard. De omstreden Deense cartoonist houdt daar later op de avond de Persvrijheidslezing.

Westergaard arriveerde met vijf bodyguards bij De Balie. Het gebouw is met hekken afgeschermd, er is politie en ME op de been en er vliegt een politiehelikopter rond. Alle bezoekers werden zorgvuldig gescreend. Hun tassen werden doorzocht en ze moesten allemaal door een metaaldetector. De meesten zeggen het jammer te vinden dat er zo veel veiligheidsmaatregelen zijn genomen, maar hebben er alle begrip voor.

Westergaard werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. Sindsdien wordt hij bedreigd. In 2010 werd een aanslag op hem verijdeld, ondanks permanente beveiliging.

Leverkusen straft laks Bayern af

Voor Bayern Munchen stond er tegen Bayer Leverkusen niets meer op het spel, en dat was te zien. De thuisploeg won dikverdiend met 2-0 en doet goede zaken op de ranglijst.

Zonder Robben, Lewandowski, Badstuber, Ribéry en Alaba trad Bayern Munchen aan tegen Leverkusen. Voor de kampioen stond er behalve de eer niets meer op het spel, en dat was te zien. Der Rekordmeister speelde met een danig verzwakt elftal zeer matig.

Voor Bayer Leverkusen de ideale mogelijkheid op winst tegen de Zuid-Duitsers. De thuisploeg strijdt nog voor Champions League-voetbal en was in de eerste helft veel dreigender dan de bezoekers. Aan de hand van Calhanoglu, Bellarabi en Kiessling kreeg Leverkusen voor rust kansen op de openingstreffer, terwijl Bayern alleen via Gotze gevaarlijk werd.

Tien minuten na rust viel dan toch de goal voor Leverkusen. Wie anders dan Calhanoglu brak de ban. Met een vrije trap vanaf een meter of twintig klopte hij Neuer, 1-0. Daardoor nam de keeper het record van Oliver Kahn nog niet over. Tot nu toe hield de doelman negentien keer de nul, maar de twintigste keer kon hij na de goal van Calhanoglu vergeten.

Guardiola had voor aanvang al de nodige wijzigingen aangebracht in zijn elftal, tijdens de wedstrijd wisselde de Spaanse coach rustig door. Lahm en Pizarro gingen naar de kant en ook Javi Martinez mocht vroegtijdig gaan douchen. De verdediger keerde na lang blessuretijd terug in de basis bij Bayern.

Tien minuten voor tijd gooide invaller Brandt het duel in het slot. Neuer was voor de tweede keer geklopt en Leverkusen wist dat het drie enorm belangrijke punten binnen had. Voor Bayern kan het vizier naar woensdag, als FC Barcelona wacht in de halve finale van de Champions League. 

 

Barça laat Córdoba in stijl degraderen

In de strijd met Real Madrid om de titel en in de aanloop naar de halve finale van de Champions League tegen Bayern München heeft FC Barcelona vandaag goede zaken gedaan: 0-8.

Daarmee behoudt Barcelona dit weekend in ieder geval de twee punten voorsprong op Real, dat later vandaag op bezoek gaat bij Sevilla FC. En daarmee is Córdoba nu definitief gedegradeerd uit de Primera División. De hekkensluiter kan Almería, dat zeventiende staat en elf punten meer heeft, niet meer achterhalen. De ploeg kreeg een genadeklap in stijl.

De hoge temperaturen in Andalusië (31 graden Celsius) weerhield Barcelona er niet van om volle bak van start te gaan. De vurige beginfase op het kurkdroge veld leidde al snel tot kansen. Neymar schoot van dichtbij over, terwijl de inzet van Lionel Messi werd gekeerd door de doelman van de degradant. De Argentijn had vlak daarvoor overigens wel drie spelers in de kleine ruimte omspeeld.

Even later was Neymar opnieuw een haar verwijderd van de voorsprong, maar mikte de aanvaller op de paal. Vlak voor rust kwam Barça alsnog op een verdiende voorsprong. Met een weergaloze steekbal zette Messi Ivan Rakitic alleen voor het doel. De Kroaat aarzelde niet en timmerde de bal snoeihard tegen de touwen: 0-1. Daarna ging het hard.

Nog geen vijf minuten later herhaalde Barcelona het kunststukje. Het enige verschil: Ditmaal stuurde Andrès Iniesta Luis Suárez weg. De Uruguayaan hoefde de bal alleen nog maar te kussen om de wedstrijd te beslissen: 0-2.

Ondanks de comfortabele voorsprong was Barcelona vastberaden om door te stoten. En dat lukte al direct na rust. Een prima voorzet van Dani Alves werd uitstekend ingekopt door Messi, die daarmee voor het honderdste competitiedoelpunt van Barcelona tekende. Suárez kopte vervolgens het vierde doelpunt binnen dertien minuten achter Juan Carlos.

Het ongekend zwak verdedigende Córdoba liet het vervolgens helemaal lopen: Gerard Piqué mocht vrij inkoppen, waarna Messi van dichtbij zijn veertigste binnentikte. Neymar leek de eindstand vanaf de stip op 0-7 te hebben gezet, maar in de slotfase maakte Suárez de vernedering compleet door er 0-8 van te maken.

Door de winst is Barcelona nog acht wedstrijden verwijderd van de Triple. Wint de club al die acht wedstrijden, dan is het kampioen van Spanje, kampioen van Europa en heeft het de Copa del Rey binnengesleept. Toch is oplettendheid geboden, want met een paar misstappen kunnen de Catalanen alsnog met lege handen over de eindstreep komen. Zoals ook Córdoba met lege handen staat.

Senator houdt afstand van OSF

Senator Kees de Lange blijft erbij dat hij niet langer voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in de Eerste Kamer wil zitten. Vrijdag besloot hij de banden met de OSF te verbreken omdat de Volkspartij Limburg van de omstreden politicus Jos van Rey OSF-lid zou worden. Zaterdag bleek dat echter voorlopig niet door te gaan.

Voormalig VVD'er Van Rey moet terechtstaan op verdenking van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. De Lange vindt dat politici als Van Rey de politiek in diskrediet brengen en wilde daarom niets meer met de OSF te maken hebben. Hij leefde al langer in onmin met het bestuur van OSF, waarin een aantal regionale partijen samenwerkt met een gezamenlijke kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

De Lange zit nog een maand in de Eerste Kamer. Op 26 mei kiezen de leden van Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer.

Juventus opnieuw kampioen van Italië

Juventus is zaterdagmiddag voor de 31e keer kampioen geworden van Italië, door een 0-1 overwinning bij Sampdoria. In de eerste helft zag het daar nog niet direct naar uit. Obiang was namens de thuisploeg na tien minuten dichtbij de openingstreffer van het duel. De linkermiddenvelder zag doelman Buffon te ver voor het doel staan, waarna hij de speler van veraf uithaalde, maar zijn poging maar net over het doel zag verdwijnen. En Sampdoria bleef de aanval zoeken.l

Toch opende Juve twintig minuten later de score; nadat Lichtsteiner de bal op een presenteerblaadje had aangeboden, kon verdediger Vidal het leder achter de grabbelende Viviano werken: 0-1. Sampdoria probeerde met veel ‘power’ in hun spel de aanstaande landskampioen pijn te doen, maar zag de aanvallen strandden vlak voor het strafschopgebied van de Oude Dame.

In het tweede bedrijf vloeiden de krachten weg bij de thuisploeg, waardoor de club uit Turijn de macht kon grijpen. Na bijna zestig minuten spelen was het Tevez die met een vlammend schot Viviano dwong om redding te brengen.

Juventus-doelman Buffon moest in de slotfase nog eenmaal optreden toen Muriel met een listige poging trachtte doel te treffen. De aanvaller dreigde in de lange hoek te schieten, waarna hij mikte op de korte hoek. De ervaren Buffon had hier echter rekening mee gehouden, waardoor de 0-1 op het scorebord bleef staan en het kampioensfeest kon beginnen.

Met het winnen van de Scudetto heeft Juventus nog altijd zich op de treble. Op 7 juni staat in Rome de bekerfinale tegen Lazio Roma op het programma. Dinsdag wacht Real Madrid in de eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League.

Trainer Allegri wordt op de schouders genomen door zijn spelers. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Trainer Allegri wordt op de schouders genomen door zijn spelers. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Honderden migranten gered op Middellandse Zee

De Italiaanse kustwacht en marine hebben meer dan twaalfhonderd migranten gered die op de Middellandse Zee in de problemen waren geraakt. De migranten zijn meegenomen naar Italiaanse havens.

De boten waarmee de migranten de oversteek waagden, waren in goed weer vertrokken, maar kwamen voor de kust van Libië in de problemen.

Twee weken geleden vonden bijna achthonderd mensen de dood toen hun overvolle vaartuig op volle zee kapseisde. Hun dood leidde tot grootschalige verontwaardiging over de behandeling van migranten en in Brussel werd besloten reddingsmissies beter uit te rusten.

Onderzoek naar ongeval met hoogwerker

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet in Oosterwolde (Gelderland) onderzoek naar het ongeluk met de hoogwerker, waarbij zaterdag een 48-jarige man om het leven kwam en elf mensen gewond raakten. Een team was zaterdagmiddag ter plaatse voor een verkennend onderzoek, aldus de Onderzoeksraad.

Ook de politie en de arbeidsinspectie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval aan de Oostendorperstraatweg.

Het ongeluk gebeurde tijdens een jaarlijks evenement met oldtimers. Een groep kinderen zat in de hoogwerker toen die omviel, boven op de 48-jarige man.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn zei voor Radio 1 dat het jaarlijkse evenement meestal goed geregeld is. De organisatie had volgens hem, evenals voorgaande jaren, een vergunning voor het gebruik van een hoogwerker. "Ze weten meestal goed hoe het werkt. Er kunnen wel menselijke fouten zijn gemaakt, maar dat moet uitgezocht worden", aldus Hoogendoorn.

Van Dijk kampioen met Celtic

Virgil van Dijk is zaterdag met Celtic landskampioen van Schotland geworden. Daar hoefde Celtic zelf niet eens voor in actie te komen. Nummer twee Aberdeen ging met 1-0 onderuit bij Dundee United, waardoor het Celtic niet meer kan achterhalen.

Robbie Muirhead zorgde op Tannadice Park in Dundee na een klein kwartier voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Celtic had vrijdag al met 5-0 van Dundee FC gewonnen. Het verschil met Aberdeen kwam daardoor op elf punten, met nog drie duels te gaan.

Voor Celtic betekent het kampioenschap de vierde titel op rij en de 46e in de clubhistorie.

'Meer burgerdoden bij aanval VS in Syrië'

Het dodental als gevolg van Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië is opgelopen tot 52. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gezegd. De Verenigde Staten lieten weten een onderzoek in te stellen naar de berichten.

De aanvallen vonden donderdag en vrijdag plaats in het dorp Bir Mahli. Volgens het Observatorium vonden 52 mensen de dood, onder wie zeven kinderen en negen vrouwen.

Volgens het Amerikaanse leger kan de informatie niet worden bevestigd, maar wordt er 'naar gekeken'.

Darter Wright pakt dagzege in Coventry, Kist haalt halve finale

James Wade is er opnieuw niet in geslaagd om de finale van de Player Championship te winnen. Peter Wright was zaterdag in de finale met 6-5 te sterk voor The Machine. Vrijdag verloor Wade ook al de finale van de Player Championship, toen was Michael van Gerwen te sterk

Wright won eerder de dag van Nigel Heydon, John Part, Mark Barilli, Justin Pipe en Jamie Lewis. In de vierde ronde tegen Pipe gooide Wright ook een negendarter. Snakebite was in de halve finale met 6-5 te sterk voor Christian Kist, die de beste Nederlander van de dag was. Kist won in de kwartfinale met 6-4 van Michael van Gerwen. 

Jan Dekker, Dirk van Duijvenbode en Jelle Klaasen werden in de derde ronde uitgeschakeld. Joey ten Berge, Vincent van der Voort en Jeffrey de Zwaan wonnen één ronde. Raymond van Barneveld, Mike Zuydwijk, Jermaine Wattimena en Benito van de Pas werden direct in de eerste ronde uitgeschakeld. 

Zondag is de achtste Player Championship van het jaar. Opnieuw zullen 128 aan de oche verschijnen om te strijden voor de dagzege en 10.000 Britse pond (13.500 euro). 

Uitslagen Player Championship 7 - vanaf achtste finales

Achtste finale
Michael van Gerwen 6-5 Lee Palfreyman
Christian Kist 6-4 Mensur Suljovic
Peter Wright 6-3 Justin Pipe 
Jamie Lewis 6-3 Stephen Bunting
James Wade 6-1 Kim Huybrechts
Darren Webster 6-5 Gerwyn Price
Ian White 6-2 Michael Smith
Terry Jenkins 6-3 Gary Anderson

Kwartfinale
Christian Kist 6-4 Michael van Gerwen
Peter Wright 6-5 Jamie Lewis
James Wade 6-5 Darren Webster
Terry Jenkins 6-1 Ian White

Halve finale
Peter Wright 6-1 Christian Kist
James Wade 6-5 Terry Jenkins

Finale
Peter Wright 6-5 James Wade

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Beatrix opent oorlogsexpositie op Curaçao

Prinses Beatrix heeft zaterdagochtend (plaatselijke tijd) in het Curaçao Museum een tentoonstelling geopend over de oorlogsjaren op Curaçao. De expositie 'Guare na Kòrsou?! War in Curaçao 1940-1945' moet de bevolking en met name de jeugd bewust maken van de rol van het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Curaçao was destijds door zijn olieraffinaderij en strategische ligging zeer belangrijk voor de geallieerde oorlogsinspanning.

Volgens Michèle Russel-Capriles, die een jaar geleden het idee voor de expositie lanceerde, zijn de oorlogsjaren een "periode waar wij trots op kunnen zijn". "Het eiland is door zijn bewoners met succes verdedigd en de raffinaderij draaide op volle toeren, waardoor brandstof kon worden geleverd aan de geallieerden", benadrukte Russel in haar openingstoespraak. "Zonder Antilliaanse brandstof had de bevrijding van Europa pas een jaar later plaats kunnen vinden", zei premier Ivor Asjes.

Koeman gaat onderuit tegen Advocaat, Liverpool verslaat QPR

Sunderland heeft de eerste van vijf 'finales' met een zege afgesloten. De ploeg van manager Dick Advocaat trok tegen Southampton aan het langste eind: 2-1.

In de openingsfase was duidelijk te zien dat de spelers van Sunderland onder spanning stonden vanwege de grote belangen. Southampton liet de bal makkelijker rondgaan, maar kreeg na twintig minuten toch een doelpunt om de oren. Danny Graham was net iets eerder bij de bal dan Jose Fonte, die de spits naar de grond werkte.

De arbiter wees naar direct naar de stip. Jordi Gómez ging achter de bal staan en verzilverde het buitenkansje, 1-0. Eén minuut later poetste Sadio Mané de voorsprong weg. Een lange bal van Fonte werd slecht verwerkt door Sunderland-doelman Pantilimon, die in botsing met zijn defensie het leer liet vallen.

De bal kwam voor de voeten van Mané, die voor de gelijkmaker tekende, 1-1. Meteen na de pauze viel het kwartje weer de kant op van Sunderland. Jermain Defoe werd geschept door James Ward-Prowse. De scheidsrechter beoordeelde het incident met een rode kaart én een strafschop.

Gómez nam wederom de verantwoordelijkheid en liet de sluitpost van Southampton weer kansloos: 2-1. Tegen tien man wist Sunderland stand te houden en dus boekte de ploeg van Advocaat een zeer belangrijke zege in de strijd tegen (directe) degradatie.


Steven Gerrard heeft Liverpool aan drie punten geholpen in het duel met Queens Park Rangers. In de slotfase kroonde de routinier zich tot matchwinner: 2-1.

The Reds kwamen binnen twintig minuten op voorsprong door een geweldig doelpunt van Philippe Coutinho, die de bal kreeg van spits Rickie Lambert. De Braziliaan nam de het leer mee en lobte het vervolgens over doelman Robert Green heen. Via de onderkant van de deklat belandde de bal in het QPR-doel, 1-0.

De voorsprong hield lang stand, want QPR wist aanvallend geen vuist te maken. Toch kwam er ruim een kwartier voor tijd een gelijkmaker van de voet van Leroy Fer, die bij een corner alert was en het leer tegen de touwen dirigeerde, 1-1. Na de gelijkmaker ging Liverpool naastig op zoek naar een nieuwe voorsprong.

Een paar minuten na de goal van Fer kreeg Gerrard een uitgelezen kans Liverpool weer aan de leiding te brengen. De aanvoerder mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Nedum Onuoha een Liverpool-speler onderuit had getrokken. Gerrard zag zijn inzet gekeerd worden door een prachtige save van goalie Green.

Minuten na de misser van Gerrard kreeg Onuoha zijn tweede gele kaart en moest QPR met tien man verder. Met een man meer wist Liverpool drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog toe te slaan. Uit een hoekschop kopte Gerrard raak in de onderhoek, 2-1.


Overige uitslagen

Aston Villa 3-2 Everton FC
Swansea City 2-0 Stoke City
West Ham 1-0 Burnley FC

Nederlands reddingsteam komt terug uit Nepal

De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL stopt met zijn werkzaamheden in Nepal. Het team zocht naar overlevenden van de aardbeving, maar de Nepalese autoriteiten hebben besloten die zoekactie te staken. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag laten weten.

Zaterdagavond vertrekt er een Nederlands militair vliegtuig naar Nepal om de USAR-ploeg en het Belgische reddingsteam B-FAST op te halen. Op de heenweg neemt het toestel 12,5 ton aan hulpgoederen mee voor Artsen zonder Grenzen, Cordaid en het Rode Kruis. Op de terugweg zijn er plaatsen beschikbaar voor Nederlanders in Nepal die gerepatrieerd willen worden.

Pinot klimt naar zege in Ronde van Romandië

De koninginnenrit in de Ronde van Romandië is zaterdag gewonnen door de Fransman Thibaut Pinot. De coureur van FDJ kwam in de regen als eerste en alleen boven op de klim naar het skioord Champex-Lac.

De Rus Ilnur Zakarin eindigde als tweede op zeven seconden. De Fransman Romain Bardet (AG2R) won de sprint van het volgende groepje met onder andere de Britse favoriet Chris Froome, op twintig seconden van de winnaar. Beste Nederlander was Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) die als elfde finishte op ruim een minuut achterstand.

Zakarin is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Rus verdedigt zondag in de laatste etappe, een tijdrit in Lausanne, een voorsprong van zes seconden op nummer twee Pinot en veertien seconden op nummer drie Froome.

Prins William is gelukkig, baby naar huis

"Wij zijn erg gelukkig". Dat zei de Britse prins William zaterdag bij het St. Mary's Hospital in Londen waar zijn vrouw Kate eerder op de dag was bevallen van een dochter.

William had het ziekenhuis even verlaten om zijn zoon George op te halen. Met zijn oudste telg op de arm stond hij kort de pers te woord. William was bij de bevalling die voor zover bekend zonder problemen is verlopen. Dochter en moeder maken het volgens Buckingham Palace goed.

De kersverse ouders hebben net het ziekenhuis verlaten, aldus de BBC.

Prins William is gelukkig
Prins William is gelukkig (Foto: ANP)

Judoka De Wit verrast met brons in Zagreb

Judoka Frank de Wit heeft zaterdag verrassend een medaille gewonnen bij de Grand Prix van Zagreb. Het negentienjarige talent pakte brons in de categorie tot 81 kilogram. De Wit versloeg in de strijd om de derde plek de Italiaan Antonio Ciano op straffen.

Dex Elmont is er niet in geslaagd een medaille over te houden aan het toernooi in de Kroatische hoofdstad. De 31-jarige judoka, uitkomend in de klasse tot 73 kilogram, ging in de strijd om brons onderuit tegen Sagi Muki. De Israëliër won de partij om de derde plek met een yuko verschil. Eerder verloor hij al in de halve finale van Tsaganbaatar Khashbaatar uit Mongolië in de halve finale. 

Sam van 't Westende werd in dezelfde klasse al meteen uitgeschakeld, net als Neal van de Kamer in de categorie tot 81 kilogram. Bij de vrouwen strandde Jennifer Wichers in de tweede ronde van de klasse tot 63 kilogram, Sanne van Dijke (-70 kg) werd ook al snel uitgeschakeld.

Er was wel goud voor Judoka Linda Bolder. In de finale rekende ze met een houdgreep snel af met Sally Conway. Bolder, die tegenwoordig uitkomt voor Israël, had Conway in de finale van de klasse tot 70 kilogram snel in de houdgreep. Toen ze dat twintig seconden volhield, was de partij voorbij. Een maand geleden was Bolder ook al de beste bij de GP van Samsun.

Huntelaar scoort eindelijk weer voor Schalke, Hoffenheim stuit opmars Dortmund

Klaas-Jan Huntelaar heeft zaterdag een einde gemaakt aan zijn lange periode zonder doelpunten in de Bundesliga. De Nederlandse spits maakte twee doelpunten voor zijn club Schalke 04 in het thuisduel met VfB Stuttgart. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in de zege: 3-2.

Huntelaar stond sinds 29 november droog. Tegen Stuttgart had hij maar negen minuten nodig voor hij zijn eerste treffer liet aantekenen: 1-0. Martin Harnik bracht de ploeg van trainer Huub Stevens echter nog voor rust op gelijke hoogte. Stuttgart kwam kort na rust zelfs op voorsprong via Filip Kostic: 1-2. Huntelaar zorgde daarna voor de gelijkmaker. Daar leek het bij te blijven, totdat Florian Klein in de 89e minuut de bal in eigen doel werkte.

Borussia Dortmund heeft de goede lijn van de laatste weken zaterdag niet kunnen doortrekken tegen Hoffenheim. De bekerfinalist kwam in Hoffenheim niet verder dan 1-1. Daardoor raken voor Dortmund de plekken op de ranglijst die aan het eind van het seizoen recht geven op Europees voetbal, uit zicht.

Hoffenheim kwam in eigen huis na ruim een half uur op voorsprong door een treffer van Kevin Volland. Twee minuten later bracht Mats Hummels de gelijkmaker al op het scorebord. Beide ploegen kregen daarna kansen op de overwinning, maar gescoord werd er niet meer.

Werder Bremen profiteerde van de remise in Hoffenheim. Dankzij een treffer van Davie Selke won die ploeg met 1-0 van Eintracht Frankfurt. Daarmee passeerde Werder op de ranglijst Dortmund en Hoffenheim. Werder staat zevende, de laagste plek die nog recht geeft op Europees voetbal. Dan moet VfL Wolfsburg wel de bekerfinale winnen van Dortmund.

Overige uitslagen

15:30 FC Augsburg 0-0 1.FC Köln
15:30 SC Freiburg 1-2 Paderborn
15:30 VfL Wolfsburg 2-2 Hannover 96 (Dost 1x)

Volkskrant trekt column Middendorp in

De Volkskrant heeft een column van Peter Middendorp die zaterdagochtend in de krant stond, ingetrokken. Dat heeft de Volkskrant gemeld.

In de column van Middendorp stond dat vanuit kamp Westerbork geen joden in veewagons naar vernietigingskampen zijn vervoerd. "Dit is onjuist. Het is met zowel vee- als personenwagons gebeurd. (..) Wij bieden onze verontschuldigingen aan voor deze pijnlijke fout", aldus de krant.

Middendorp voegt er zelf een uitleg aan toe, waarin hij het boetekleed aantrekt. "Ik heb er (..) een gruwelijk potje van gemaakt en ik schaam me daar flink voor. Het is pijnlijk dat het juist met dit onderwerp gebeurt - juist hier had extra zorgvuldigheid van mij mogen worden verwacht. Mijn excuses aan de krant, de lezer en vooral aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de directeur, de heer Mulder."

Hier kun je de hele column uitgetypt vinden. 

Lorenzo pakt polepostion in Jerez

Motorcoureur Jorge Lorenzo vertrekt zondag van poleposition bij de Grote Prijs van Spanje op het circuit van Jerez. De Yamaha-coureur zette zaterdag de beste tijd neer tijdens de kwalificatie voor de MotoGP. Met 1:37,910 vestigde Lorenzo zelfs een baanrecord op Jerez. Nog nooit was een coureur op twee wielen onder de 1:38 gedoken.

Ondanks een gebroken linkerpink reed Marc Márquez op zijn Honda de tweede tijd: 1:38,300. De regerend wereldkampioen brak vorige week bij een trainingsongeluk zijn pink, maar Márquez kreeg na een operatie groen licht van de artsen om te rijden. Valentino Rossi, de Italiaanse leider in de WK-stand, moet vanaf de vijfde plek vertrekken. De routinier van Yahama klokte 1:38,632 en staat daarmee nog achter landgenoot Andrea Iannone (derde in 1:38,468) en de Spanjaard Pol Espargaro (vierde in 1:38,539).

Man overleden na ongeluk met sulky

Een 66-jarige inwoner uit Starnmeer (Noord-Holland) is zaterdag in zijn woonplaats om het leven gekomen, nadat hij uit een sulky werd geslingerd. Dat bevestigde de politie na een bericht hierover van de regionale zender RTV NH.

De man reed in zijn tweewielige paardenkar over de Middenweg toen het paard opeens op hol sloeg. De man werd uit de kar geslingerd en klapte tegen een boom.

Hieronder een willekeurige foto van een sulky, om een beeld te geven.

Vijfjarig jongetje uit puin Nepal gered

Een week na de aardbeving in Nepal is zaterdag een vijfjarig jongetje uit het puin gered. Het is nog niet duidelijk hoe de jongen eraan toe is.

Een Canadees reddingsteam vond het jongetje aan het einde van de middag in de bergachtige regio Sindhulpalchok. Nederlandse reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR.NL), die een coördinerende functie hadden tijdens het zoek- en reddingswerk in het gebied, hebben vervolgens het Nepalese leger ingeschakeld voor medische ondersteuning.

Hoe lang het jongetje precies onder het puin heeft gelegen, is niet bekend. In Sindhulpalchok ontstond de meeste schade op zondag, door een zware naschok van de aardbeving van 25 april. USAR.NL heeft hier samen met reddingsgroepen uit Canada, Japan, Engeland, Spanje en Mexico vrijdag en zaterdag naar overlevenden gezocht.

Duits 'terreurechtpaar' bekeek extreme video's

Op een computer van een echtpaar dat deze week in Duitsland op verdenking van terreurplannen werd aangehouden zijn islamitische extremisitsche video's aangetroffen. Dat heeft de politie in de deelstaat Hessen zaterdag gezegd.

De computer werd in beslag genomen tijdens een inval in de woning van het stel in Oberursel.

Het echtpaar, een Turks-Duitse man en zijn Turkse echtgenote, werd donderdag aangehouden. De politie nam bij de inval ook wapens, een pijpbom en chemicaliën voor explosieven in beslag.

Het vermoeden bestaat dat de twee vrijdag een aanslag wilden plegen tijdens een professionele wielerwedstrijd in het gebied. De race werd uiteindelijk geannuleerd.

Motorcoureur Bendsneyder wint in Red Bull Rookies Cup

De Nederlandse motorcoureur Bo Bendsneyder heeft op het circuit van Jerez de eerste race in het nieuwe seizoen van de Red Bull Rookies Cup gewonnen. De 16-jarige Nederlander pakte zo zijn tweede zege in de opleidingsklasse, nadat hij vorig jaar in zijn debuutseizoen de tweede race in Assen won.

Bendsneyder kwalificeerde zich veruit als snelste en mocht dus vanaf poleposition starten. Bij de start moest hij direct een plek inleveren bij de Australiër Olly Simpson en de Spanjaard Oscar Gutierrez, maar nog in dezelfde ronde pakte de Nederlander het duo met één soepele beweging weer terug.

De rest van de race zou gekenmerkt worden door veel wisselingen van de kop, onder meer door Bendsneyder zelf. Zo keek hij na vier ronden achterom, waardoor hij een onverwachte beweging moest maken en zijn koppositie kwijtraakte aan Simpson. Ook Gutierrez ging er voorbij, maar opnieuw kon de jonge Nederlander met één actie twee concurrenten inhalen. 

In de tweede helft van de race werd Bendsneyder weer ingehaald door Simpson, waarna niet veel later ook de Italiaan Fabio di Giannantonio langszij kwam. Ook dit keer vocht de Nederlander zich echter weer terug, waarna hij zijn leiding bij het ingaan van de slotronde weer af moest staan aan Gutierrez. Die was in de slotronde echter kansloos tegen een ontketende Bendsneyder, die vervolgens zijn leiding wél vast kon houden en als eerste over de streep raasde,voor Gutierrez en Simpson.

ANBO komt met Hulpfonds Woningaanpassingen

De ANBO heeft een Hulpfonds Woningaanpassingen in het leven geroepen. De seniorenorganisatie wil ouderen tegemoetkomen, die graag thuis willen blijven wonen maar niet genoeg spaargeld hebben om de daarvoor noodzakelijk hulpmiddelen te bekostigen, bijvoorbeeld een aangepaste wc.

ANBO roept mensen op om te doneren. Het hulpfonds wordt zaterdag officieel gelanceerd in het tv-programma Kassa.

Uit onderzoek van de ANBO blijkt dat veel gemeenten te strenge criteria hanteren bij het bepalen of iemand recht heeft op een woningaanpassing. Alleen in uitzonderingsgevallen kan een burger dan een beroep doen op (financiële) hulp. "Doodzonde", stelt ANBO-directeur Liane den Haan. "Want een jaar lang in een verzorgingshuis kost de samenleving 80.000 euro per jaar terwijl woningaanpassingen zoals een spoeltoilet nog geen 1 procent daarvan kosten."

Open dag KNRM druk bezocht

De Reddingbootdag, de jaarlijkse open dag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), heeft zaterdag zo'n 30.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 5000 meer dan vorig jaar. Volgens woordvoerster Janneke Stokroos had dat alles te maken met het zonnige weer.

Op alle 45 reddingstations van de KNRM waren activiteiten georganiseerd, zoals meevaren met een reddingboot, demonstraties van reddingshelikopters en duikteams en muzikale optredens. Er waren 1300 vrijwilligers op de been om uitleg te geven over hun werk.

Stokroos schat dat de open dag duizend nieuwe donateurs heeft opgeleverd. "We zijn enorm tevreden met alle steun."

Opnieuw staking bij Deutsche Post

In Duitsland konden zaterdag ongeveer 2 miljoen brieven en 40.000 pakketjes niet worden bezorgd als gevolg van een staking. Duizenden medewerkers van Deutsche Post legden het werk neer. Ze staakten vanwege plannen van het postbedrijf om zijn pakketbezorgdienst flink uit te breiden met werknemers met een lager loon.

Het is al de derde staking bij Deutsche Post deze maand. De actie werd op touw gezet door vakbond Verdi. Zeker 10.000 mensen waren opgeroepen om niet aan het werk te gaan.

Volgens Deutsche Post betreft het aantal brieven en pakketjes die niet bezorgd konden worden, slechts een fractie van het totale volume dat dagelijks wordt afgehandeld.

Afghanistan en Taliban spreken in Qatar

Vertegenwoordigers van de Afghaanse regering en de Taliban zijn zaterdag begonnen aan een tweedaags 'verzoeningsoverleg'. Dat heeft het staatspersbureau van Qatar zaterdag gemeld.

De verwachtingen van de gesprekken zijn niet hoog. De Taliban benadrukten dat het niet gaat om 'vredesoverleg'. Iedere deelnemer aan de gesprekken doet dit als 'individu, niet als vertegenwoordiger van regering of partij'.

Ook de Afghaanse regering maakte duidelijk dat het om verkennende gesprekken gaat. "Er gebeurt niets. We hebben geen verwachtingen."

Eerdere pogingen tot een vredesoverleg liepen spaak. De huidige president van Afghanistan, Ashraf Ghani, heeft wel gehamerd op het openen van vredesgesprekken met de Taliban.

Kisten MH17 op weg gegaan naar kazerne

De zeven laatste kisten met resten van slachtoffers van de MH17-ramp zijn vanaf de vliegbasis Eindhoven op weg gegaan naar Hilversum. Onder politiebegeleiding volgt de rouwstoet de route via de A2 en de A27, die bij het passeren van de stoet even afgesloten zullen zijn. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten daar alert op te zijn en niet te stoppen op rij- en vluchtstroken. Ook kunnen mensen beter niet langs de snelweg gaan staan, omdat dat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

De menselijke resten worden in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum onderzocht. Van de 298 inzittenden van het ramptoestel zijn er twee nog niet geïdentificeerd, beiden Nederlanders. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders.

Woningen Zevenaar ontruimd wegens explosieven

De politie in Zevenaar heeft zaterdag een aantal woningen ontruimd, nadat in een huis vuurwerk en lichte explosieven waren aangetroffen. Dat maakte de politie bekend.

Ook een supermarkt en een horecagelegenheid zijn ontruimd. De bewoners zijn elders opgevangen door de gemeente, aldus een politiewoordvoerster. De omgeving is afgezet.

De politie ontdekte de explosieven na de aanhouding van een man op verdenking van diefstal. De man kon zich niet identificeren, waarna agenten met hem naar zijn woning gingen. Daar ontdekten ze de explosieven.

Burgerdoden door rebellenvuur Syrië

Beschietingen door rebellen in Syrië hebben in de noordelijke stad Aleppo aan zeker twaalf burgers het leven gekost. Dat meldt de Syrische staatstelevisie zaterdag.

Onder de doden zijn kinderen en acht leden van hetzelfde gezin, aldus de staats-tv. Voorts zouden 45 mensen gewond zijn geraakt.

Aleppo, het voormalig zakencentrum van Syrië, ligt in de frontlinie van de strijd tussen rebellen en leger. De wijken in de stad zijn opgedeeld tussen de verschillende strijdende partijen.

Zowel de rebellen als de strijdkrachten van president Bashar Assad hebben zich al meerdere keren bezondigd aan het maken van burgerslachtoffers.

Dode en gewonden bij ongeluk met hoogwerker

Bij een ongeluk met een hoogwerker in Oosterwolde (Gelderland) zijn vandaag een dode en elf gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn acht kinderen. De dode is een 48-jarige man uit Oosterwolde. Een aantal van de gewonden zaten in het bakje van de kraan die plotseling omviel.

De hoogwerker maakte deel uit van een jaarlijkse oldtimershow in Oosterwolde, waarbij mensen ook aan allerlei activiteiten mee mogen doen. Voor het evenement, dat dit jaar voor de veertiende keer werd georganiseerd, waren voor alle onderdelen vergunningen verleend.

Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek zou de kraan, die overigens wel door een ervaren machinist werd bediend, niet stabiel hebben gestaan. Politie en de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in naar het ongeluk.

Merkel naar Moskou om oorlogsdoden te eren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat op 10 mei naar Moskou om te praten met president Vladimir Poetin. Ook legt ze een krans met Poetin om de miljoenen mensen te eren die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zei ze zaterdag tegen Duitse media.

In de Russische hoofdstad wordt op 9 mei de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland gevierd. Zo'n 26 wereldleiders zijn bij die viering, maar Angela Merkel komt een dag later.

"Tot op de dag van vandaag is er grote onenigheid tussen Rusland en Duitsland, zoals over de gebeurtenissen in Oekraïne", zei Merkel. "Het is desondanks belangrijk voor mij om samen met de Russische president een krans te leggen bij de graftombe van de onbekende soldaat."

De graftombe staat bij een eeuwige vlam in de Alexandertuinen bij de Rode Kremlinmuren in het centrum van Moskou. De tombe wordt bewaakt door een erewacht.

Tweede wereldtitel tafeltennisster Ding Ning

De Chinese tafeltennisster Ding Ning is de nieuwe wereldkampioene. De nummer één van de wereldranglijst pakte zaterdag in eigen land haar tweede wereldtitel, door landgenote Liu Shiwen in een thriller te verslaan: 7-11, 15-13, 11-7, 11-9, 9-11, 4-11 en 11-8. Liu Shiwen had in de halve finale titelverdedigster Li Xiaoxia onttroond.

De 24-jarige Liu Shiwen, die eerder in het toernooi Li Jiao uitschakelde, nam daarmee revanche voor haar nederlaag in de WK-finale van twee jaar geleden in Parijs. Toch moest ze wederom genoegen nemen met zilver. Ding Ning pakte vier jaar geleden in Rotterdam al de wereldtitel en mag zich nu wederom de beste tafeltennisster ter wereld noemen.

Murphy eerste finalist WK snooker

Shaun Murphy is de eerste finalist op het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Hij won de halve finale met 17-9 van Barry Hawkins, bij aanvang van de laatste sessie had Murphy nog één frame nodig. 

Hawkins opende de dag met een break van 107, dit werd door het publiek met luid appluis ontvangen. Hij kon de opmars niet doorzetten en Murphy maakte het een frame later direct af. 

Voor de 32-jarige Murphy wordt het zijn derde WK-finale. In 2005 werd hij wereldkampioen en in 2009 verloor hij de finale van John Higigns. In de finale speelt hij tegen Stuart Bingham of Judd Trump. De laatste sessie in die halve finale begint vanavond met een 13-11 voorsprong voor Bingham. 

Dowsett verpulvert werelduurrecord

De Britse wielrenner Alex Dowsett heeft zaterdag met groot machtsvertoon een nieuw werelduurrecord gevestigd. De coureur van Movistar kwam op de wielerbaan in Manchester tot een afstand van 52 kilometer en 924 meter (officieus). Het oude record stond sinds 8 februari op naam van Rohan Dennis. De Australiër overbrugde in het Zwitserse Grenchen een afstand van 52,491 kilometer.

Dowsett, drievoudig Brits kampioen tijdrijden, deelde zijn race goed in. De Brit lag lang achter op het schema van Dennis, maar waar de Australiër in februari in het slot veel verval kende, pakte Dowsett juist zijn winst.

Murray begint drukke dag met winst

De Schotse tennisser Andy Murray heeft zaterdag de halve finales bereikt van het ATP-toernooi in München. De nummer één van de plaatsingslijst rekende in de ochtenduren na een stroeve start af met Lukas Rosol uit Tsjechië: 4-6, 6-3 en 6-2. Vanwege regen op vrijdag zijn alle kwartfinales verplaatst naar zaterdag.

Murray staat zodoende voor een drukke dag op het Duitse gravel. De 27-jarige Brit moet na een paar uur rust wederom de baan op voor de halve finale tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut, die Victor Estrella Burgos uit de Dominicaanse Republiek in drie sets versloeg (4-6, 6-0 en 6-0). Murray speelt daarna samen met Jean-Julien Rojer ook nog de halve finale van het dubbelspel.

Berlusconi wil voorzitter van Milan blijven

Silvio Berlusconi wil grootaandeelhouder en voorzitter van AC Milan blijven, ook als de Thaise zakenman Bee Taechaubol zich inkoopt bij de roemruchte Italiaanse club. Dat zei de voormalige premier van Italië zaterdag na een gesprek met Taechaubol in Milaan. Volgens Italiaanse media wil de Thai voor 500 miljoen euro een meerderheidsbelang krijgen in de club, maar volgens Berlusconi is dat nog geen uitgemaakte zaak. "De mogelijkheid bestaat dat ik 51 procent van de aandelen houd. AC Milan zit in mijn hart."

De 78-jarige mediatycoon is sinds 1986 eigenaar van de Rossoneri. Met Berlusconi aan het roer werd AC Milan vijf keer de beste club van Europa. De laatste jaren gaat het zowel sportief als financieel echter bergafwaarts met de rood-zwarte brigade. AC Milan dreigt opnieuw naast Europees voetbal te grijpen en kampt met een schuld van 250 miljoen euro.

Leicester City zet opmars tegen Newcastle United voort, rood Janmaat

Aan de opmerkelijke opmars van gedoodverfde degradant Leicester City is nog geen einde gekomen. Tegen Newcastle United werd de vijfde zege in de laatste zes duels geboekt: 3-0.

De thuisploeg startte ijzersterk in het eigen King Power Stadium. Binnen 36 seconden raakte de bal de touwen van het Newcastle-doel. Uit een hoekschop van Marc Albrighton kopte Leonardo Ulloa het leer hoog binnen bij de eerste paal, 1-0. Doelman Tim Krul was kansloos op de inzet van de spits, die zijn negende goal van het seizoen maakte.

Na een kwartier verdubbelde Leicester de score. Bij een indraaiende vrije trap van Albrighton sloeg Wes Morgan van dichtbij toe, 2-0. Na een half uur kreeg Newcastle, dat de laatste zeven Premier League-duels verloor, dé kans op een aansluitingstreffer. Ayoze Pérez ging echter dramatisch om met de geboden mogelijkheid.

De start van Newcastle, dat naast Krul ook met Daryl Janmaat in de basis begon, was na de rust net zo dramatisch als in de eerste helft. Binnen drie minuten veroorzaakte Emmanuel Rivière met een onhandige duw een strafschop. Ulloa ging achter de bal staan en tekende voor zijn tiende doelpunt van het seizoen, 3-0.

Bij Newcastle vielen Siem de Jong en Vurnon Anita nog in, maar ook zij konden niets aan de stand veranderen. De gasten moesten na iets meer dan een uur spelen met tien man verder, nadat Mike Williamson zijn tweede gele kaart kreeg voor een onbesuisde tackle op Leicester-spits Jamie Vardy.

Ook Janmaat haakte in de slotfase af met een tweede gele prent, waardoor Newcastle met negen man eindigde. Door alweer de achtste nederlaag op rij dreigt Newcastle op het einde van het seizoen nog in degradatiegevaar te komen. Het gat met de gevarenzone is op het moment van schrijven nog vijf punten, maar kan dit weekend kleiner worden.

Bournemouth kampioen van Championship na laat gelijkspel Watford

AFC Bournemouth promoveert als kampioen van de Championship naar de Premier League. Bournemouth won zelf met 0-3 bij Charlton Athletic, terwijl Watford het kampioenschap verspeelde door 1-1 gelijk te spelen tegen Sheffield Wednesday. 

Watford had één punt voorsprong op Bournemouth voorafgaand de laatste speeldag. Bournemouth kam al snel 0-2 voor treffers van Matt Richie en Harry Arter. Vijf minuten voor het einde werd het 0-3 door de tweede treffer van Richie. Er leek niets aan de hand voor Watford, want die kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong door Matěj Vydra. In de blessuretijd van de tweede helft kwam Sheffield toch langszij en daardoor liep Watford de titel mis. Ze promoveren wel als tweede naar de Premier League. 

Norwich City, Middlesbrough, Brendford City en Ipswich Town gaan uitmaken wie via de play-offs het laatste promotieticket pakt. Norwich City en Boro waren vooraf al zeker van de play-offs. Norwich won wel van Fulham (4-2) en Middlesbrough speelde gelijk tegen Brighton & Hove Albion. 

Vooraf waren ook Wolverhampton Wanders en Derby County in de race voor een plek in de playoffs. Derby County had slechts één punt nodig, maar verloor thuis met 0-3 van Reading. Vooraf had Ipswich 78 punten en een doelsaldo van +19, Wolverhampton en Brendford hadden beiden 75 punten. Wolves had vooraf een doelsaldo van +12 en The Bees +16. Wolverhampton won met 4-2 van Millwall en kwamen op 78 punten met een doelsaldo van +14, dit bleek niet genoeg. Ipswich Town ging met 3-2 onderuit bij Blackburn Rovers en Brendford won met 3-0 van het al gedegradeerde Wigan Athletic. 

Norwich City zal eerst spelen tegen Ipswich Town en Brentford ontvangt Middlesbrough. De finale van de play-offs zal worden gespeeld op Wembley. 

De degradanten van de Championship zijn Millwall, Wigan Athletic en Blackpool. Wigan degradeerde in 2013 uit de Premier League. Vorig seizoen werden ze vijfde op het tweede Engelse niveau en haalden ze de halve finale van de FA Cup. Dit seizoen bungelden ze altijd onderin en vliegen er nu uit

Bristol City is kampioen van League I en is al zeker van promotie naar de Championship. Preston North End en Milton Keynes Dons spelen vanmiddag tegen Colchester United en Yeovil Town om de tweede rechtstreekse promotieplek. Preston heeft een punt meer dan The Dons. 

Eindstand Championship 2014-2015

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen Doelsaldo
1 Bournemouth 46 26 12 8 90 98 45 +53
2 Watford FC 46 27 8 11 89 91 50 +41
3 Norwich City 46 25 11 10 86 88 48 +40
4 Middlesbrough 46 25 10 11 85 68 37 +31
5 Brentford FC 46 23 9 14 78 78 59 +19
6 Ipswich Town 46 22 12 12 78 72 54 +18
7 Wolverhampton 46 22 12 12 78 70 56 +14
8 Derby County 46 21 14 11 77 85 56 +29
9 Blackburn Rovers 46 17 16 13 67 66 59 +7
10 Birmingham City 46 16 15 15 63 54 64 -10
11 Cardiff City 46 16 14 16 62 57 61 -4
12 Charlton Athletic 46 14 18 14 60 54 60 -6
13 Sheffield Wed 46 14 18 14 60 43 49 -6
14 Nottingham F. 46 15 14 17 59 71 69 +2
15 Leeds United 46 15 11 20 56 50 61 -11
16 Huddersfield 45 13 15 17 54 58 75 -17
17 Fulham FC 46 14 10 22 52 62 83 -21
18 Bolton Wanderers 46 13 12 21 51 54 67 -13
19 Reading FC 46 13 11 22 50 48 69 -21
20 Rotherham 46 11 16 19 49 46 67 -21
21 Brighton 46 10 17 19 47 44 54 -10
22 Millwall FC 46 9 14 23 41 42 76 -34
23 Wigan Athletic 46 9 12 25 39 39 64 -25
24 Blackpool 45 4 13 28 25 36 91 -55

*duel tussen Blackpool en Huddersfield gestaakt na invasie van supporters op het veld. 

Berechting 'MH17' blijft uit

Het ziet ernaar uit dat de oorlogsmisdaad op de MH17 onbestraft blijft. Dit heeft Ard van den Steur, de kersverse minister van Veiligheid en Justitie in zijn eigen bewoordingen laten doorschemeren.

De minister was vandaag in het oosten van Oekraïne aanwezig en zag de laatste kisten met stoffelijke overschotten richting Nederland vertrekken. Hij koos zijn woorden wel heel erg voorzichtig uit wanneer het ging om een eventuele bestraffing van de daders.

Zo valt er volgens de VVD'er weinig zinnigs over te zeggen. " Maar het is zonder twijfel zo dat het veel moeilijker zal zijn dan wij allemaal hopen. En het zal ook tot teleurstelling leiden, want iedereen, ik ook, vindt dat dat binnen een paar maanden na het verschijnen van de rapporten zou moeten gebeuren. Maar dat zal niet gaan, want het is veel en veel te complex", sprak de minister in Charkov.

Eerder liet hij nog in het condoleanceregister weten dat hij er alles aan zou doen om de verantwoordlijken te laten berechten. Maar toen was de man nog Kamerlid. Later beweerde hij "met die overtuiging geef ik invulling aan mijn coördinerend ministerschap voor de MH17-ramp". Maar daar lijkt weinig van terecht te komen.

De minister was in Charkov om links en rechts wat –terechte- veren uit te delen aan de experts die de afgelopen negen maanden indrukwekkend werk verzet hebben. Dankzij hun konden lichamen worden geïdentificeerd en konden de resten richting Nederland gezonden worden.

Er wordt rekening mee gehouden dat er nog niet alle lichamelijke resten en bezittingen van slachtoffers boven water zijn gekomen, maar volgens Ard zijn er goede afspraken gemaakt met de lokale autoriteiten. Het idee is om op 17 juli een herdenking te houden en het zou fijn zijn als dan alle menselijke resten geïdentificeerd zijn.

26 migranten in Thais massagraf

De lichamen van 26 migranten zijn gevonden in een massagraf in Thailand. De autoriteiten beëindigden zaterdag de zoektocht, aangezien alle gaten in de grond zijn doorzocht, zo schrijft de Bangkok Post.

De migranten werden mishandeld door mensenhandelaren in het kamp, dicht bij de grens met Myanmar. De meesten kwamen uit dat land en Bangladesh. Hoe ze om het leven zijn gekomen, is niet duidelijk.

Volgens politiechef Jarumporn Suramanee leek het verlaten kampement op een "gevangenenkamp", waar mensen in kooien werden gestopt. De mensenhandelaren waren al vertrokken, voordat de autoriteiten de graven vonden. Waar zij nu zijn, is niet bekend. Twee mensen overleefden hun verblijf in de jungle, maar hebben wel verschillende ziekten.

De mensensmokkel vanuit Myanmar en Bangladesh naar andere Aziatische landen gaat vaak via routes die door Thailand lopen. Dat land heeft de strijd tegen de smokkel opgevoerd.

26 migranten in Thais massagraf
26 migranten in Thais massagraf (Foto: ANP)

Van Baalen (VVD): Griekenland moet uit euro

Griekenland moet uit de euro stappen nu de Grieken hun economie niet willen hervormen. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. "We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen."

CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei Griekenland binnen de euro te willen houden.

Snookeraar Bingham houdt voorsprong op Trump

Judd Trump en Stuart Bingham hebben zaterdagmorgen beiden vier frames gepakt in de derde sessie van hun halve finale tijdens het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Bingham leidt nu met 13-11 met nog één sessie te gaan vanavond.

Trump begon de sessie goed en trok een 9-7 achterstand met breaks van 61 en 97 direct gelijk. Bingham pakte echter voor de pauze nog de twee volgende frames en had de leiding opnieuw in handen. Na de pauze ging Bingham door en liep uit naar 13-9.

De 25-jarige Trump kwam toch weer dichterbij doordat Bingham 32 punten weggaf na een moeilijke snooker. Met een break van 65 zorgde Juddernaut ervoor dat hij nog twee frames achter stond met het ingaan van de laatste sessie. Deze halve finale wordt vanavond afgesloten. De speler die als eerste zeventien frames wint, staat in de finale.

Vanmiddag volgt al de beslissing in de wedstrijd tussen Shaun Murphy en Barry Hawkins. De wereldkampioen van 2005 heeft nog één frame nodig om na tien jaar weer in de finale te staan. Hawkins heeft nog negen frames nodig, het staat nu 16-8.

Explosie blaast voorgevel weg, politie ziet wietplantage tevoorschijn komen

In een woning aan de Monnikhof in Groningen is zaterdagmiddag door een explosie de pui weggeblazen. Dat meldde de brandweer in Groningen. In het huis was volgens de brandweer een hennepkwekerij ondergebracht.

Een man is inmiddels aangehouden. Er zouden geen gewonden zijn. Wel is de ravage enorm.

Popcorntime verboden in Engeland

In het Verenigd Koninkrijk moet de toegang tot Popcorn Time worden verboden door de grote internetproviders in het land. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die was aangespannen door grote filmstudio's om de software, waarmee gebruikers gratis en illegaal films kunnen kijken, tegen te gaan.

De filmstudio's die de rechtszaak hadden gestart waren onder andere: Disney, Paramount, Twentieth Century Fox, Universal en Warner Bros.

Volgens de rechter geldt hiervoor hetzelfde als bij The Pirate Bay en moet voor de streamingdienst geen uitzondering worden gemaakt. The Pirate Bay werd al eerder geblokkeerd in het VK.

Weinig effectief
Critici zeggen dat het heel makkelijk is om dergelijke blokkades te omzeilen. De maatregel is volgens hen vooral symbolisch van aard en weinig effectief. De blokkade zou bijvoorbeeld kunnen worden omzeild door het gebruik van een VPN.

Popcorn Time heeft ook gereageerd op de uitspraak: "We zijn teleurgesteld in het rechtssysteem in het VK en hebben medelijden met de bewoners, die hun rechten zoals vrijheid van meningsuiting en netneutraliteit zo snel zien worden ingetrokken. We hopen op een protest vanuit de bevolking tegen deze uitspraak."

De dienst zegt ook te gaan kijken naar mogelijkheden om Popcorn Time verder te decentraliseren, waardoor blokkades nog veel moeilijker worden.

Popcorn time verboden in VK
Popcorn time verboden in VK

Slachtoffers MH17 zijn 'naar huis' gebracht

In stilte dragen Oekraïense militairen zeven lijkkisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 naar een militair transportvliegtuig. Nederlandse experts die de lichaamsdelen hebben geborgen, staan in de houding en kijken toe. Nadat de laadklep is gesloten en de ceremonie voorbij is, omhelzen sommigen elkaar en bedankt de missieleider iedereen persoonlijk.

De repatriëringsmissie in Oekraïne zit erop. Ruim negen maanden geleden stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines in oorlogsgebied in het oosten van dat land neer. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Twee van hen zijn nog niet geïdentificeerd. Zaterdag werden voor de tiende en laatste keer kisten met menselijke resten overgevlogen vanuit de stad Charkov naar Nederland.

De leden van het bergingsteam, andere medewerkers van onder meer defensie en politie, minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en andere autoriteiten uit Nederland, Oekraïne, Australië en Maleisië stonden zij aan zij toen de Nederlandse Hercules de lucht inging. 'Bring them home', staat er op het embleem dat leden van het internationale bergingsteam op hun schouder dragen.

En dat is precies waar de operatie op was gericht: het thuisbrengen van de slachtoffers. De internationale gemeenschap heeft daarmee een belofte ingelost, zei Van der Steur. Hij bedankte de Oekraïense autoriteiten en bewoners voor de hulp die ze daarbij hebben geboden in de vaak moeilijke omstandigheden.

"We waren in crisisgebied met een humanitaire missie bezig", aldus de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, in Charkov. Hij is trots op z'n mensen, op al het werk dat er is gedaan en de goede samenwerking tussen alle organisaties en getroffen landen. Ook is hij blij dat iedereen veilig is teruggekomen uit het rampgebied.

Kort na de ramp werden er ongeveer achthonderd mensen ingezet om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen en wrakstukken van het vliegtuig te bergen. In de afgelopen weken bestond het team uit zo'n dertig experts.

Derde overwinning Cavendish in Turkije

De Britse wielrenner Mark Cavendish heeft zaterdag zijn derde ritzege geboekt in de Ronde van Turkije. De sprinter van Etixx-QuickStep schreef de zevende etappe op zijn naam, een rit over ruim 166 kilometer van Selçuk naar Izmir. Cavendish had eerder al de eerste twee etappes in Turkije gewonnen. De wereldkampioen van 2011 was zaterdag in de massasprint met afstand de sterkste. De Italianen Andrea Piechele en Kristian Sbaragli kwamen respectievelijk als tweede en derde over de finish.

De Kroaat Kristijan Durasek behield de leiding in het algemeen klassement, ondanks een lekke band in de laatste kilometers. De renner van Lampre-Merida verdedigt zondag in de laatste etappe naar Istanbul een voorsprong van 21 seconden op de Italiaanse routinier Davide Rebellin.

'Droge dodenherdenking, natte Bevrijdingsdag'

Het wordt een droge dodenherdenking en een natte Bevrijdingsdag, voorspellen zaterdag de meteorologen van MeteoGroup uit Wageningen: "De temperaturen gaan omhoog, maar het wordt ook wisselvalliger."

Relatief koele, droge lucht maakt zaterdag geleidelijk aan plaats voor warmere, maar tegelijkertijd ook vochtigere lucht. En die overgang gaat gepaard met steeds meer bewolking en uiteindelijk regen op zondag en dinsdag. Mensen moeten op dinsdag zelfs rekening houden met een fikse onweersbui.

Stroom van Dreamliner-vliegtuig kan uitvallen

Het vliegtuig Dreamliner 787 van Boeing kampt opnieuw met problemen. Bij het moderne toestel kan namelijk tijdens een vlucht de stroom uitvallen, waardoor het gevaarte mogelijk onbestuurbaar wordt. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Volgens de FAA gaat het om een softwareprobleem dat zich voordoet als het vliegtuig 248 dagen achtereen operationeel is. De vier generatoren van het vliegtuig worden dan automatisch uitgeschakeld. Behalve de televisieschermpjes voor de passagiers, vallen dan ook de airconditioning, het licht en het controlesysteem van het toestel uit.

Boeing heeft laten weten aan een software-update te werken om het euvel te verhelpen. Het bedrijf adviseert luchtvaartmaatschappijen de stroom elke 120 dagen uit te schakelen en opnieuw de generatoren te starten.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de Dreamliner. Eerder hadden de vliegtuigen te kampen met scheurtjes in de vleugels, een accu die in brand kon vliegen, gebroken cockpitraampjes en defecte toiletten.

Stroom van Dreamliner-vliegtuig kan uitvallen
Stroom van Dreamliner-vliegtuig kan uitvallen (Foto: ANP)

De bootvluchteling

In vrijwel alle landen rondom de Middellandse zee en het Midden-Oosten is er oorlog of een andere vorm van geweld. Het is voor een buitenstaander niet meer te volgen hoe dit machtsspel in elkaar zit. Nu wordt er in diverse geweldsconflicten gewezen naar de Islamitische Staat, Al-Qaeda, Rusland of de Verenigde Staten. De kans is groot dat er een andere grootmacht aan de touwtjes trekt. Voor diegenen die het echt willen weten zeg ik: “Follow the money.” Helaas kan deze stelling niet worden bewezen, want deze lieden hebben zichzelf volledig ingedekt. We kunnen wel de vraag stellen ‘wie heeft er nou echt belang bij destabilisatie in die regio’s?’ Ik kom maar tot één conclusie namelijk de wapenindustrie!

Kathmandu krabbelt langzaam op na beving

Een week na de zware aardbeving in Nepal is het dagelijkse leven in Kathmandu langzaam weer op gang gekomen. In de hoofdstad boden groenteboeren op de markt hun waren weer aan en gingen straatvegers weer aan het werk. In delen van de stad is nog wel een verbod op de slacht van dieren en de verkoop van vlees en vis van kracht, uit vrees voor de uitbraak van ziektes door de mogelijke verkoop van verontreinigd vlees.

Op het platteland wachten veel dorpelingen nog steeds op de eerste hulp. In het district Sindhupalchok moet de lokale bevolking het doen met één maaltijd per dag. Tussen hun ingestorte woningen scharrelen dorpsbewoners naar iets eetbaars. "Niemand heeft ons geholpen. Geen regering, geen politie, geen hulp", zei de 71-jarige Badri Giri.

Het dodental als gevolg van de aardbeving staat momenteel op 6624, zei de politie in Kathmandu. Tussen het puin wordt nog steeds gezocht naar lichamen, hoewel de hoop dat er nog levenden worden gevonden zo goed als verdwenen is.

Oppositieleiders Maldiven opgepakt

De politie in de Maldiven heeft bijna tweehonderd mensen gearresteerd, onder wie drie oppositieleiders, na gevechten tussen agenten en betogers. De demonstranten eisen het vertrek van president Yameen Abdul Gayoom en de vrijlating van hun gedetineerde leider, ex-president Mohamed Nasheed.

Met de arrestatie van de oppositieleiders zit bijna de voltallige leiding van de oppositie achter de tralies, zei parlementariër Eva Abdulla zaterdag. Sheik Imran, leider van de conservatief-islamitische Rechtvaardigheidspartij wordt verdacht van opruiing en pogingen de regering omver te werpen. Daarnaast zijn ook Ali Waheed, voorzitter van de Maldivische Democratische Partij, en Ameen Ibrahim, vicevoorzitter van de Republikeinse Partij aangehouden.

Duizenden mensen gingen vrijdag de straat op. Zij beschuldigen Gayoom ervan Nasheed en andere potentiële politieke uitdagers achter de tralies te hebben laten stoppen.

Leger Nigeria redt nog eens 234 meisjes en vrouwen

Het Nigeriaanse leger heeft opnieuw honderden meisjes en vrouwen uit handen van Boko Haram gered. Dat heeft de Nigeriaanse defensie zaterdag in een twitterbericht laten weten. In een week tijd is de krijgsmacht er in geslaagd 677 meisjes en vrouwen te redden.

Na weken van luchtaanvallen op schuilplaatsen van Boko Haram in het Sambisa-woud werden deze week door het leger grondtroepen ingezet. Volgens scheidend president Goodluck Jonathan is het woud het laatste bolwerk van de terreurgroep. Hij beloofde 'Nigeria volledig vrij van terroristiche bolwerken' over te dragen.

Bij de operatie tegen Boko Haram werden eerder deze week al honderden meisjes en vrouwen gered.

Bosbrand bij Tsjernobyl is uit

De bosbrand bij Tsjernobyl is gedoofd. Het vuur brak begin deze week uit en woedde in de veiligheidszone rondom de beruchte Oekraïense kerncentrale. Er is geen verhoogde radioactiviteit gemeten, zo meldden Oekraïense autoriteiten zaterdag volgens media uit dat land.

De laatste brandhaarden werden zaterdagochtend geblust. De brandweerlui houden het gebied waar het bos in brand stond nog wel in de gaten, zodat ze snel kunnen ingrijpen als het vuur toch nog oplaait.

Gevreesd werd dat de rook radioactieve deeltjes zou bevatten, maar volgens de Oekraïense autoriteiten is daar geen sprake van. De straling in het gebied is niet hoger dan gebruikelijk en zit ruim onder veilige waarden. In 1986 ontplofte een reactor van de kerncentrale tijdens een test. De ramp die volgde is nog altijd de grootste ramp met een kerncentrale ooit.

Bosbrand bij kerncentrale Tsjernobyl (Foto: ANP)
Bosbrand bij kerncentrale Tsjernobyl (Foto: ANP)

Petitie tegen verhoging btw in de bouw

Zelfstandigen Bouw is een handtekeningenactie begonnen tegen de verhoging van de btw in de bouw. De belangenorganisatie voor zzp'ers in de bouw, hout en techniek noemt het voornemen van het kabinet "onverstandig en kortzichtig".

"Net nu het in de sector weer een beetje beter gaat, dreigt het kabinet dit herstel de nek om te draaien door de btw per 1 juli te verhogen naar 21 procent", klaagde voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw zaterdag. "Dat is slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en in aanverwante sectoren en remt het economisch herstel."?

Het kabinet verlaagde in 2013 de btw voor verbouwingen aan de woning naar 6 procent, omdat de sector zo zwaar te lijden had van de economische crisis. Maar aan de tijdelijke regeling komt nu weer een einde.

Ook in de Tweede Kamer zijn al stemmen opgegaan om het lage btw-tarief in de bouw te verlengen. Maar coalitiepartijen VVD en PvdA willen hier niets van weten.

Dode vrouw aangetroffen op strand Domburg

Op het strand van Domburg is zaterdagochtend het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden. De politie vermoedt dat zij daar is aangespoeld.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat ze tenminste enkele uren in het water moet hebben gelegen. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf. De vrouw droeg geen identiteitspapieren bij zich. Evenmin staat ze als vermist geregistreerd.

Volgens de politie gaat het om een vrouw tussen de 60 en de 80 jaar met lang grijs haar en blauwe ogen. De politie roept de hulp van het publiek in voor een snelle identificatie.

Meer kleur voor Wonder Woman in promotietekening

Nu er meer afbeeldingen van de outfits van Batman en Superman online verschijnen, zoals in de recent vrijgegeven trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice en de poster-afbeeldingen van Batman, begint op te vallen dat de derde persoon in DC's Trinity behoorlijk achterblijft. Een nieuwe promotietekening brengt hier echter verandering in.

Wederom is het Umberto Gonzalez die zijn Instagram gebruikt voor de onthulling van de Wonder Woman-tekening. De tekening, die Gal Gadot afbeeldt met een cape en haar zwaard in haar handen, sluit aan op de eerste foto die van het personage was onthuld, en laat zien dat er wel degelijk voldoende kleur in haar outfit zit - een wetenschap die veel fans gerust zal stellen.

Wonder Woman sluit zich in maart volgend jaar aan bij Bats en Supes in Zack Snyders actie-epos.

Kate is bevallen, it's a girl

Kate, de vrouw van de Britse prins William, is aan het bevallen. Dat heeft het Britse koningshuis bevestigd, zo meldden Britse media.

Dat betekent dat de 'Great Kate Wait' bijna voorbij is. De Britten wachten al bijna anderhalve week met smart op de geboorte van het tweede kind van William en Kate. Volgens Sky News is ze opgenomen in een privéafdeling van het St. Mary's Hospital in Londen, waar zij ook beviel van haar eerste zoon, George. Daar wordt ze geholpen door hetzelfde medische team dat haar destijds bijstond.

Update 12.14 uur

Het wordt beschuit met roze muisjes: prins George heeft er een klein zusje bij. De naam van de kleine koninklijke spruit is nog niet bekend. Dat meldt Kensington Palace. De baby kwam om 09.34 Nederlandse tijd ter wereld en weegt 3714 gram. Kate en haar dochter maken het goed, aldus het paleis. William was bij de geboorte aanwezig.

De prinses is vierde in de lijn voor troonsopvolging, na haar oudere broer George. Ze is het vijfde achterkleinkind van koningin Elizabeth II.

Kate en William trouwden in april 2011. George kwam in juli 2013 ter wereld, in hetzelfde ziekenhuis als zijn zusje, St. Mary's, in de Londense wijk Paddington.

De naam van de boreling is nog niet bekend. Toen George geboren werd, duurde het twee dagen voor zijn naam wereldkundig werd gemaakt.

Kate is aan het bevallen
Kate is aan het bevallen (Foto: ANP)

Valse WK-start Tsjechische ijshockeyers in eigen land

Twaalfvoudig wereldkampioen Tsjechië is vrijdagavond met een nederlaag begonnen aan het WK ijshockey in eigen land. De thuisploeg speelde in Praag een enerverende wedstrijd tegen negenvoudig titelhouder Zweden. Na achterstanden van 1-3 en 2-4 wist Tsjechië, met de 43-jarige superster Jaromir Jagr in de gelederen, via 5-5 toch nog overtime af te dwingen. In de extra tijd werd niet gescoord, waarna Zweden de shoot-outs beter nam: 5-6.

Titelverdediger Rusland opende met een ruime zege op Noorwegen (6-2). De Amerikaanse ploeg startte overtuigend met een verrassend royale overwinning op Finland (5-1). Canada, dat de wereldtitel al 24 keer veroverde, versloeg Letland met 6-1.

Tafeltenniskampioene onttroond op WK

Aan de hegemonie van de Chinese tafeltennisster Li Xiaoxia is zaterdag een einde gekomen. De 27-jarige olympische kampioene van Londen 2012 verloor in de halve finale van de WK in Suzhou van landgenote Liu Shiwen. Die nam revanche voor haar nederlaag in de WK-finale van twee jaar geleden in Parijs. Liu Shiwen, die eerder in het toernooi Li Jiao versloeg, onttroonde de wereldkampioene in vijf games: 11-6, 8-11, 11-9, 11-7, 11-8.

De 24-jarige Chinese speelt zondag in de finale tegen de nummer één van de wereldranglijst, landgenote Ding Ning. De wereldkampioene van 2011 (Rotterdam) versloeg de verrassende qualifier Mu Zi in een thriller: 9-11, 11-6, 12-10, 5-11, 11-6, 1-11, 11-6. Ding Ning heeft samen met Li Xiaoxia ook kans op goud in het dubbel. Het Chinese koppel speelt zondag in de halve finale tegen de Nederlandse Li Jie en haar Poolse partner Li Qian.

Extra reistijd A2 en A27 door rouwstoet MH17

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor extra reistijd zaterdagmiddag op de A2 en A27 tussen Eindhoven Airport en Hilversum.

Aan het einde van de middag worden de zeven kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp met de MH17 onder begeleiding van de marechaussee en de politie naar een kazerne in Hilversum gebracht, waar de resten de komende tijd worden geïdentificeerd.

Rijkswaterstaat en politie zeggen maatregelen te hebben getroffen om een vlotte en waardige doorgang van de rouwstoet te garanderen. Op de A2 en A27 worden weggebruikers tijdens het passeren van de stoet kort tegengehouden. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden.

Bolt wil de show stelen op World Relays

Usain Bolt staat te trappelen om weer eens deel te nemen aan een officiële wedstrijd. Het sprintfenomeen uit Jamaica doet dit weekeinde met zijn land op de Bahama's mee aan de World Relays, het officieuze WK voor estafettes. Bolt loopt de 4x100 meter, waarop ook Nederland uitkomt, en 4x200 meter. "Atletiek is een individuele sport, maar ik geniet van iedere keer dat ik een estafette kan lopen", zei Bolt in Nassau. "Het geeft me veel ontspanning. Mijn teamgenoten en ik willen er een geweldige show van maken."

De zesvoudig olympisch kampioen van Beijing 2008 en Londen 2012 (100, 200 en 4x100 meter) weet uit welke hoek de concurrentie komt voor Jamaica. "We hebben onlangs tijdens de Penn Relays verloren van de Verenigde Staten. Dit wordt onze kans op revanche." Bolt benadrukte dat hij geen zin heeft in de 4x400 meter, zoals wordt gesuggereerd. "Ik ben gefocust op het verdedigen van mijn titels en de 4x400 is teveel voor mij. Die laat ik aan me voorbij gaan."

Bolt werkt toe naar de WK van eind augustus. In Beijing ligt voor het sprintwonder een belangrijk meetpunt op weg naar een van zijn laatste kunstjes, de Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Na het WK van 2017 in Londen neemt de Jamaicaan afscheid. Hij liet in Nassau nog even weten blij te zijn met zijn terugkeer op de Bahama's. In 2002 liep hij er de CARIFTA Games, een jeugdtoernooi voor de Caribische landen, waar veel wereldtoppers - zoals Bolt, Yohan Blake en Churandy Martina - hun eerste medailles haalden. Bolt won er destijds goud op de 200 en 400 meter bij de jongens tot 17 jaar, waarna de eilandbewoners hem zijn inmiddels beroemde bijnaam Lightning Bolt gaven.

Mayweather pondje zwaarder dan Pacquiao

De Amerikaanse bokser Floyd Mayweather begint zaterdagavond met een licht voordeeltje aan het 'Gevecht van de Eeuw' tegen Manny Pacquiao. De ongeslagen Mayweather (47 overwinningen) bleek tijdens de weging in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas een pondje zwaarder dan zijn Filipijnse rivaal, die als enige bokser in acht verschillende gewichtsklassen wereldkampioen is geworden. De Amerikaan liet de meter stoppen bij 65,7 kilogram, Pacquiao woog 65,25 kilogram. In het weltergewicht is de limiet gesteld op 67 kilogram.

Het wegen van de twee boksrivalen trok 11.500 toeschouwers, waarvan sommigen ruim drie uur stonden te wachten voor de deur om naar binnen te mogen. De organisatie had besloten om kaartjes te verkopen voor de normaal gesproken vrij toegankelijke weging, om de drukte enigszins te verminderen. Een toegangsbewijs kostte 10 dollar, maar op de zwarte markt werden ze zelfs voor 500 dollar doorverkocht. De opbrengst ging naar het goede doel.

"Ik ben klaar voor het gevecht", zei Mayweather. "Het maakt me trots dat al die fans hier naartoe zijn gekomen om Manny en mij te zien." Pacquiao liet weten dat hij Mayweather bedankte voor het mogelijk maken van het gevecht. "De fans hebben dit verdiend", aldus de Filipijnse superster.

Atlanta Hawks rekent af met Nets

De Atlanta Hawks hebben de tweede ronde bereikt van de play-offs in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De beste ploeg van het reguliere seizoen in de Western Conference won vrijdagavond (plaatselijke tijd) het zesde duel met de Brooklyn Nets: 87-111. Daardoor kwamen de Hawks op een beslissende voorsprong van 4-2 in de best-of-sevenserie.

De ploeg uit Atlanta verspeelde een voorsprong van 2-0, maar trok de serie alsnog naar zich toe in de vijfde en zesde confrontatie. Paul Millsap leidde de Hawks vrijdag met 25 punten en negen rebounds naar de halve finales van de play-offs in het westen. Daarin zijn de Washington Wizards de tegenstander. De ploeg uit de Amerikaanse hoofdstad versloeg de Toronto Raptors met 4-2.

De andere halve finale in de Western Conference gaat tussen de Chicago Bulls en de Cleveland Cavaliers. In het oosten zijn drie van de vier halvefinalisten al bekend.

Rodriguez met 660e homerun naar vierde plaats aller tijden

De Amerikaanse honkballer Alex Rodriguez heeft zich met zijn 660e homerun op de vierde plaats genesteld van de ranglijst aller tijden in de Major League. De 39-jarige vedette van New York Yankees verscheen in de achtste inning van het duel met Boston Red Sox als pinchhitter in het slagperk en ramde de bal over de hekken van Fenway Park. Dat betekende homerun 660 voor A-Rod, die daarmee op gelijke hoogte kwam met Willie Mays.

Rodriguez bezorgde de Yankees met zijn rake klap de winst op de Red Sox van de Nederlandse international Xander Bogaerts (3-2). In de kleedkamer kreeg de Amerikaan een 'champagnedouche' van zijn ploeggenoten, onder wie Mariekson 'Didi' Gregorius. Rodriguez, die vorig seizoen aan de kant stond vanwege een dopingschorsing, heeft nog drie man voor zich staan op de 'eeuwige ranglijst van de MLB: Babe Ruth (714 homeruns), Hank Aaron (755) en koploper Barry Bonds (762).

Seizoen Diego Costa mogelijk al voorbij

Voor Diego Costa is het seizoen mogelijk al voorbij. Als Chelsea zondag de Engelse titel verovert, wil manager José Mourinho geen risico meer nemen met de spits die sinds begin april niet meer speelde. De Spaanse topschutter (negentien doelpunten) kampt met hamstringklachten, die al dateren van vorig seizoen toen hij nog bij Atlético Madrid speelde.

"De kans bestaat dat Diego dit seizoen niet meer in actie komt als we zondag winnen van Crystal Palace", zegt Mourinho. "Maar als we niet winnen, heb ik hem misschien wel nodig in het volgende duel met Liverpool. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Diego heeft eigenlijk een lange periode van rust nodig om goed te herstellen."

Met negentien treffers staat de geboren Braziliaan derde op de topscorerslijst van de Premier League, achter Sergio Agüero (21) en Harry Kane (20).

Moskeeën ontvingen onterecht subsidie

Opnieuw lijkt het erop dat het Amsterdamse moskeeverzamelgebouw De Verbinding over de schreef is gegaan. Tienduizenden euro's bestemd voor sollicitatie- en computercursussen zouden zijn doorgesluisd naar moskeeën. De plaatselijke VVD en SP willen dat het gemeentebestuur een onderzoek instelt.

In de ogen van de VVD en de SP is het zonneklaar: twee sociaal-culturele stichtingen, met een Marokkaanse en Turkse achtergrond, hebben subsidiegeld misbruikt voor doeleinden waar dat niet bestemd voor is. De scheiding van kerk en staat lijkt –wederom- te zijn geschonden.

Nu is tienduizenden euro's beschikbaar stellen om allochtone kansarmen een computer- dan wel sollicitatiecursus aan te bieden al een enorme smak geld voor iets wat niet al te duur hoeft te zijn, maar de jaarrekeningen van de stichtingen laten zien dat het geld daar helemaal niet voor gebruikt is, maar is gestopt in potjes als 'Bestemmingfonds Moskee', 'Donaties Moskee' en 'Eenmalige aanvulling eigen vermogen bestemmingsfonds Moskee'. Bovendien heeft de Turkse stichting in 2010 de huur betaald met subsidiecentjes.

VVD'er Rik Torn is niet blij: "Als blijkt dat gemeenschapsgeld is gebruikt voor gebedshuizen, moet het worden terugbetaald." Ook Peter Kwint van de SP denkt er het zijne van: "'Hoe komt geld dat mensen moet helpen een baan te vinden terecht bij een tapijtwinkel die gebedskleedjes verkoopt? Daar is de subsidie nooit voor verstrekt".

Dit is niet de eerste keer dat De Verbinding in de fout is gegaan. Ook met de financiering van het pand heeft men een miljoen euro Europees geld onterecht ontvangen. Wat in theorie een ''multifunctioneel-multicultureel centrum' moest worden, was in de werkelijkheid een gebedshuis. Iets waarvoor men nooit subsidie had mogen ontvangen.

Destijds werd het fraudekantoor van de Europese Commissie op de zaak gezet, maar na een tijdje kwamen uit Amsterdam dringende verzoeken om het onderzoek stop te zetten, want er zou immers nog wel eens iemand de schuld kunnen krijgen. Destijds was de plaatselijke PvdA de motor achter de subsidieaanvraag. Het lijkt erop dat politiek ongemak de reden is geweest om het onderzoek te laten stoppen.

Turkse moskeeën helpen voedselbanken (Foto: ANP)
Het bestuur moet met de voeten bloot

Locatie 65 Nederlanders in Nepal nog onbekend

Het aantal Nederlanders dat in Nepal nog niet is gelokaliseerd, ligt tot nu toe op 65. Vrijdag waren dat er nog 150, meldt zaterdag een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Zaterdagochtend komt wederom een chartervlucht van Buitenlandse Zaken en SOS International aan op Rotterdam Airport. Daar zitten 77 Nederlanders aan boord.

Omgebrachte man in Rotterdam was 27 jaar

De man die in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Corverstraat in Rotterdam is omgebracht, blijkt 27 jaar oud te zijn. Hij had geen vaste woon- of verblijfplaats, zo meldde de politie zaterdag.

De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Alles wijst op een steekincident. De politie doet daar nog verder onderzoek naar. Onduidelijk is nog wat er aan het steekincident vooraf is gegaan.

Weer flinke winst voor superbelegger Buffett

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse multimiljardair Warren Buffett, heeft in het eerste kwartaal bijna tien procent meer winst gemaakt. De Amerikaanse superbelegger profiteerde onder meer van de lagere brandstofprijzen. Daardoor deed de spoorwegbusiness het beter. Ook pakten Buffetts investeringen in Burger King goed uit.

De nettowinst van Berkshire klom tot afgerond 5,2 miljard dollar, tegen 4,7 miljard in het eerste kwartaal vorig jaar. De cijfers zijn gepubliceerd voorafgaand aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Buffetts investeringsbedrijf. Daarvoor reizen dit weekend naar verwachting meer dan 40.000 beleggers af naar het Amerikaanse Omaha, in de staat Nebraska.

Berkshire kwam precies vijf decennia geleden in handen van de nu 84-jarige Buffett. Die maakte van de toenmalige textielfabrikant een groot zakenimperium.

32 honden in Sluis in beslag genomen

De dierenpolitie heeft bij een hondenfokker in de gemeente Sluis 32 honden in beslag genomen. De dieren waren ondervoed. Bovendien verbleef een aantal van de dieren in een vieze ruimte vol ontlasting.

Dat heeft de politie zaterdag gemeld. De eigenaar was al diverse keren gecontroleerd en gewaarschuwd. De dierenpolitie hield op 30 april opnieuw een controle. Daarbij zijn uiteindelijk 24 volwassen honden en 8 pups in beslag genomen. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Luiten ondanks overwinning uitgeschakeld

Golfer Joost Luiten heeft ondanks een overwinning toch de Cadillac Match Play moeten verlaten. De 29-jarige Bleiswijker won weliswaar zijn laatste groepswedstrijd tegen de Fransman Alexander Levy, maar Luiten kreeg geen hulp van Kevin Na. De Amerikaan moest buigen voor de Japanse golfer Hideki Matsuyama, die met zijn derde overwinning als groepswinnaar door ging naar de achtste finales. Daarin speelt Matsuyama tegen de nummer één van de wereld, Rory McIlroy uit Noord-Ierland.

Luiten was het toernooi met de 64 beste golfers van de wereld begonnen met een overwinning op Na, al besliste hij de partij pas in de 'verlenging' op de extra negentiende hole. De Bleiswijker, die 44e staat op de mondiale ranglijst, moest daarna zijn meerdere erkennen in Matsuyama. De Japanner maakte tijdens de laatste speelronde geen fout, waardoor Luiten werd uitgeschakeld voor de hoofdprijs van ruim 1,5 miljoen dollar.

'Ruim 8,5 miljoen euro is wel veel'

"Meer dan 8,5 miljoen euro ophalen in zo'n korte tijd is wel veel", zegt hoogleraar filantropische studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam Theo Schuyt. Hij reageert daarmee op de voorlopige tussentand na de actiedag gisteren Nederland helpt Nepal in de Hallen in Amsterdam.

"Als dit onderwerp voorpaginanieuws blijft en journaals beelden blijven brengen over deze ramp, dan blijft het geld ook binnenstromen", weet Schuyt. Hij wijst vooral op de berichten over slachtoffers die levend onder het puin worden gehaald. "Dat helpt allemaal, net als berichten dat er Nederlandse toeristen zijn gevonden."

Groen licht voor Arrow/Flash-spinoff

De Amerikaanse tv-zender The CW heeft groen licht gegeven aan de spinoff-serie van Arrow en The Flash. Hiermee zal de zender in het volgende tv-seizoen drie series in dezelfde continuïteit op het schema hebben staan.

De serie, die vooralsnog de werktitel The Atom heeft, gaat in augustus in productie om vanaf januari uitgezonden te worden. Dit meldt acteur Victor Garber in een interview met theatersite Broadway World. Hiermee slaat de serie de pilotfase over, wat betekent dat er niet eerst een proefaflevering wordt opgenomen voordat het besluit voor meerdere afleveringen wordt genomen.

Garber zal in de serie de rol van Martin Stein, de helft van Firestorm uit The Flash, opnieuw vertolken, naast Arrow- en Flash-acteurs Wentworth Miller (Leonard Snart/Captain Cold), Caity Lotz (Sara Lance/Canary), Dominic Purcell (Mick Rory/Heat Wave) en natuurlijk Brandon Routh (Ray Palmer/The Atom). Opvallend is dat nog steeds Robbie Amell, die als Ronnie Raymond de andere helft van Firestorm speelt, niet wordt genoemd als castlid, al heeft producer Greg Berlanti aangegeven dat daar een reden voor is die hij niet kan toelichten; Amell heeft een rol in de seizoensfinale van The Flash en de mogelijkheid bestaat dat verdere toelichting over Ronnie Raymonds afwezigheid hier een spoiler voor is.

De serie heeft ook enkele nieuwe castleden gevonden. Zo zal Arthur Darvill, bekend van Doctor Who, de tijdreiziger Rip Hunter spelen. Daarnaast zal Broadway-actrice Ciara Renée haar eerste hoofdrol op televisie spelen als Kendra Saunders, oftewel Hawkgirl.

Met drie series in dezelfde continuïteit heeft The CW in het komende seizoen mogelijk in totaal vier DC-series in de programmering: in maart startte de misdaadcomedy iZombie. Het is nog niet bekend of hier een tweede seizoen van komt. Aan de kant van NBC is ook een DC-serie momenteel in limbo: de tv-versie van Constantine scoorde dit seizoen niet geweldig, maar een besluit over verlenging zou in de komende maand genomen worden. Bij FOX is de Batman-prequel Gotham succesvol genoeg om al in een vroeg stadium verlengd te worden voor en tweede seizoen en voor CBS is de serie Supergirl in ontwikkeling, waarvan nog niet zeker is of deze doorgaat. Als er geen series geannuleerd worden kunnen DC Comics-fans in het komende tv-seizoen zeven series op hun watchlist zetten.

Veel veiligheidsmaatregelen rond Westergaard vanavond

De komst van de Deense cartoonist Kurt Westergaard (80) naar de Persvrijheidslezing in Amsterdam gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.

Westergaard spreekt zaterdagavond in De Balie op het Festival van het Vrije Woord ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid. De tekenaar van spotprenten werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. Sindsdien wordt Westergaard bedreigd en werd in 2010 een aanslag op hem verijdeld, ondanks permanente beveiliging.

Het debattheater De Balie is uitverkocht en alle aanwezigen zijn van tevoren gescreend. Binnen in De Balie is volgens directeur Yoeri Albrecht nog nooit zo veel beveiliging aanwezig geweest. "Met de komst van Westergaard zijn we maanden bezig geweest", aldus Albrecht.

Ceremonie bij vertrek kisten MH17 begonnen

Op het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Charkov is zaterdag een ceremonie begonnen voorafgaande aan het vertrek van stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 naar Nederland. Oekraïense militairen dragen zeven lijkkisten naar een Nederlands militair transportvliegtuig, dat rond 16.00 uur zal aankomen op vliegbasis Eindhoven.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), andere hoogwaardigheidsbekleders en de leden van het bergingsteam dat in de afgelopen weken op de rampplek werkte, wonen de ceremonie bij. Het zijn voorlopig de laatste kisten met menselijke resten die naar Nederland worden overgevlogen om vervolgens in een kazerne in Hilversum te worden geïdentificeerd.

Het is de tiende keer dat dit gebeurt sinds het vliegtuig van Malaysia Airlines ruim negen maanden geleden (17 juli vorig jaar) neerstortte.

'KPN heeft komende jaren geen partner nodig'

In de Europese telecomsector vindt komende jaren waarschijnlijk een grote fusie- en overnamegolf plaats. Het Nederlandse KPN denkt voorlopig alleen nog niet aan een krachtenbundeling met partijen over de grens.

"Kijkend naar de komende jaren hebben we helemaal geen partner nodig om de lijn die we hebben ingezet vast te houden", zei KPN-topman Eelco Blok zaterdag in een interview in Het Financieele Dagblad. "De vooruitzichten voor ons zijn goed, onze balans is hartstikke sterk."

KPN dat nog niet zo lang geleden zijn buitenlandse dochters E-Plus en Base van de hand deed, focust zich nu juist weer op zijn activiteiten in Nederland. Maar op langere termijn sluit Blok een nieuwe slag niet uit. "Op termijn is dat een logische consequentie van wat er in de telecomindustrie aan de hand is. Maar dat zal dan wel gebeuren uit een positie van kracht."

LeAnn Rimes activeert brandalarm in vliegtuig

LeAnn Rimes heeft per ongeluk het brandalarm in een vliegtuig geactiveerd tijdens een vlucht naar Los Angeles. De zangeres ging zichzelf even opfrissen in het toilet en volgens haar reageerde het alarm op de droogshampoo die ze in haar blonde lokken smeerde.

Aangekomen op het vliegveld van Los Angeles werd de zangeres en realityster opgewacht door paparazzi. Ze kon gelukkig lachen om het incident en noemde de situatie erg grappig.

Regisseur stapt uit Star Wars-spinoff

Josh Trank is niet langer betrokken bij de productie van de tweede Star Wars-spinoff. De regisseur heeft aangegeven verder te gaan met andere zaken.

"Na een jaar lang de geweldige eer te hebben gehad om te kunnen werken met de getalenteerde mensen bij Lucasfilm, heb ik persoonlijk besloten om een ander pad te kiezen," schrijft Trank op de Star Wars-website. "Ik heb hier diep over nagedacht en diep in mijn hart weet ik dat ik een paar originele creatieve kansen wil najagen. Dat gezegd hebbende is het Star Wars universum altijd één van mijn grootste invloeden geweest en ik kijk met plezier uit naar de toekomst ervan. Ik wil mijn vrienden Kathleen Kennedy, Kiri Hart, Simon Kinberg en iedereen bij Lucasfilm en Disney bedanken voor de geweldige gelegenheid die ik heb gehad om hier onderdeel van te zijn. May the Force be with you all."

Volgens ingewijden zat Tranks vertrek er al een tijdje aan te komen; de regisseur kwam niet opdagen tijdens de Star Wars Celebration, enkele weken terug, wat toen werd verexcuseerd met een griepje. Trank werkt momenteel samen met Simon Kinberg aan de Fantastic Four-film voor 20th Century Fox, en men schijnt niet tevreden te zijn met zijn werk. Naar verluidt zit Kinberg er niet op te wachten nog een project met Trank te doen, en dus wordt er nu een nieuwe regisseur gezocht.

Tranks Star Wars-film zou de tweede spinoff zijn na The Force Awakens, dat in december uitkomt. De eerste spinoff, Star Wars: Rogue One, verschijnt volgend jaar december onder de leiding van Gareth Edwards.

Walking Dead-acteur door het lint in metro

Chad L. Coleman, bekend van zijn rollen in de tv-series The Wire en The Walking Dead, heeft zich vrijdag flink opgewonden in de metro van New York. Hij was luidruchtig en sloeg nonsens uit, blijkt uit een video op de website van TMZ.

Op het filmpje is te zien hoe hij tierend en schreeuwend door de metro loopt en hoe passagiers voor hem terugdeinzen. TMZ vroeg Coleman om een verklaring voor zijn gedrag. Hij antwoordde dat hij verschrikkelijk boos werd, omdat hij een jongen en een meisje in de metro hoorde gissen waar ze hem van kennen. Coleman ging door het lint nadat hij de kerel hoorde zeggen: 'Nee, we kennen deze neger niet'. 'Nigger', vrij vertaald naar neger, is in de Verenigde Staten een zeer beladen racistische term. In zijn tirade refereerde hij aan de problemen in Baltimore. Coleman zegt dat hij nuchter was.

Situatie gewonden Nepal is nijpend

De situatie van de gewonden door de aardbeving in Nepal wordt steeds nijpender. Het Internationale Rode Kruis maakt zich "extreem grote zorgen" over de gevolgen van het uitblijven van (medische) hulp aan slachtoffers. Ook het feit dat veel slachtoffers nog steeds in de open lucht slapen is "levensgevaarlijk".

Dat zegt De Nederlandse Merlijn Stoffels van het Rode Kruis in Kathmandu. Hij noemt de situatie erg precair. Wel komt de hulpverlening nu goed op gang. Hulpgoederen die aankomen, blijven niet meer staan, maar worden direct vervoerd naar de plekken waar ze horen aan te komen. De vliegtuigen van het Rode Kruis komen nu regelmatig binnen, zoals eerder afgesproken met de Nepalese overheid. Om de hulp op te schalen op het gewenste niveau, vroeg de hulpverleningsorganisatie de Nepalese overheid om meer vliegtuigen toe te staan.

Nepal verwacht geen overlevenden meer

Een week na de verwoestende aardbeving sluit Nepal uit dat er nog overlevenden worden gevonden. "We doen ons best met reddingswerk, maar ik denk niet dat er een mogelijkheid is dat we overlevenden vinden onder het puin", zei het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

Het dodental staat inmiddels op 6621 doden. Daarnaast zijn meer dan 14.000 mensen gewond geraakt bij de beving. Hoewel veel moeilijk bereikbare gebieden nog niet zijn doorzocht, acht het ministerie de kans klein dat er nog mensen levend worden gevonden, aldus de BBC.

De politie in Nepal zegt dat onder de doden vijftig buitenlanders zitten. De meesten waren wandelaars en klimmers

Nepal verwacht geen overlevenden meer
Nepal verwacht geen overlevenden meer (Foto: ANP)

Akkoord over schoonmaak Niger Delta

Mede dankzij bemiddeling door Nederland hebben Shell en lokale leiders in de Niger Delta een akkoord gesloten over een grote schoonmaakoperatie.

Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zaterdag bekendgemaakt. De overeenkomst werd vrijdagavond ondertekend in de Nigeriaanse havenstad Port Harcourt.

Het akkoord is volgens Ploumen een grote verdienste van oud-ambassadeur Bert Ronhaar, die overlegde met Shell Nigeria en leiders van de lokale Bodo-gemeenschap over opruiming van de olievervuiling in hun leefgebied. Het betreft een gebied van ruim 1000 hectare groot dat in 2008 en 2009 zwaar vervuild is door zowel operationele fouten als illegaal aftappen.

Shell en de lokale bevolking zijn eerder dit jaar een schikking overeengekomen van 70 miljoen euro voor compensatie van geleden schade door de Bodo-gemeenschap.

Gewonden bij 1 meidemonstratie Hamburg

Demonstraties voor 1 mei, de Dag van de Arbeid, zijn in de Duitse havenstad Hamburg vrijdagavond uit de hand gelopen. Meerdere betogers en agenten raakten gewond nadat het tot opstootjes was gekomen. Een onbekend aantal mensen is opgepakt.

Vanwege 1 mei waren er twee revolutionaire demonstraties in de stad. Hoewel die eerder op de avond rustig begonnen, was dat maar van korte duur. Betogers begonnen op een gegeven moment agenten te bekogelen met vuurwerk en andere voorwerpen.

De politie moest waterkanonnen en wapenstokken inzetten om de menigte uit elkaar te drijven. Nadat de betogingen waren beëindigd, kwam het nog een paar keer tot rellen tussen de demonstranten en de politie. In totaal vielen er 35 gewonden, meldden Duitse media.

In Berlijn verliepen de demonstraties een stuk rustiger en protesteerden mensen vreedzaam. In Weimar liep het wel uit de hand. Een parlementslid van de sociaaldemocratische partij SPD, die op het punt stond te spreken, werd aangevallen. Ook raakten vijftien mensen gewond en werden er dertig mensen aangehouden.

Redders KNRM geven kijkje in keuken

Wie wil zien en meemaken wat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zoal doet, kan zaterdag terecht op alle 45 reddingstations. De 1300 vrijwilligers staan klaar om uitleg te geven over hun werk. Ook kun je meevaren met een reddingboot, worden er demonstraties gegeven met reddingshelikopters en duikteams en er zijn muzikale optredens.

De open dag is ook bedoeld om nieuwe donateurs te werven. Vorig jaar leverde de Reddingbootdag zeshonderd nieuwe donateurs en 350 nieuwe jeugdleden op. De dag trok toen 25.000 bezoekers.

Ben je benieuwd naar het programma? Neem dan hier een kijkje.

Nog eens twee vrouwen beschuldigen Cosby

Er zijn weer twee vrouwen naar voren gekomen die zeggen dat ze seksueel zijn misbruikt door komiek Bill Cosby. Actrice Lili Bernard en schrijver Sammie Mays deden hun verhaal vrijdag op een persconferentie. Inmiddels hebben meer dan veertig vrouwen Cosby beschuldigd. Hij is nooit aangeklaagd.

Lili Bernard zegt dat Cosby haar drugs heeft gegeven. Vervolgens zou hij haar hebben verkracht en bedreigd. Dat zou begin jaren 90 zijn gebeurd, toen ze zich voorbereidde op een rolletje in het laatste seizoen van The Cosby Show. "Nadat hij mijn vertrouwen en bewondering had gewekt, heeft hij mij gedrogeerd en verkracht", verklaarde Bernard. Ze zegt dat ze nog steeds paniekaanvallen heeft. Ze zou afgelopen donderdag aangifte hebben gedaan.

Mays zegt dat ze in 1986 op een televisiebeurs in New Orleans was om Cosby te interviewen. Volgens haar ging ze mee naar zijn hotelkamer, waar hij haar iets te drinken gaf. Vervolgens zou ze verward en half ontkleed wakker zijn geworden.

Nog twee vrouwen beschuldigen Cosby
Nog twee vrouwen beschuldigen Cosby (Foto: ANP)

Kamer: 'Omstreden cupping-therapie aanpakken'

De Tweede Kamer wil dat er onderzoek komt naar de omstreden therapie cupping. Bij deze therapie, populair in moslimkringen, wordt bloed uit het lichaam gezogen. De therapie is mogelijk in strijd met de wet, schrijft NRC Handelsblad.

Uit onderzoek van de krant blijkt dat cupping op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. De alternatieve therapie, ontstaan in Oost-Azië. is in opkomst onder Nederlandse moslims. Ze geloven dat de therapie allerlei kwalen kan verhelpen, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften.

Bij cupping worden sneetjes in het lichaam gemaakt, om er met koppen bloed uit te zuigen. Er is ook een variant waarbij niet wordt gesneden. Alleen erkende gezondheidswerkters, zoals artsen, mogen sneden maken in het lichaam. Cupping-therapeuten zijn hiervoor niet opgeleid en mogen die handeling dus niet uitvoeren. Sommige van de ruim honderd therapeuten claimen dat cupping helpt tegen kanker. De GGD waarschuwt echter voor een hoog risico op besmetting of infecties.

Toezicht
Artsenfederatie KNMG wil dat de overheid toezicht gaat houden op cupping-therapeuten. Een meerderheid in de Tweede Kamer is het daarmee eens. VVD, PvdA en CDA willen bovendien dat minister Schippers (Volksgezondheid) onderzoekt of de therapeuten zich aan de wet houden en wat de gezondheidsrisico's zijn.

'Ziekenhuis St. Louis stal zwarte baby's'

In de Amerikaanse staat Missouri zijn tientallen baby's misschien onterecht voor adoptie opgegeven door een ziekenhuis in St. Louis. Arme zwarte vrouwen die daar bevielen tussen de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werd verteld dat hun kinderen waren overleden, maar nu blijkt dat dat misschien helemaal niet waar was.

De zaak kwam aan het licht nadat een moeder en dochter na 49 jaar werden herenigd, terwijl het ziekenhuis tijdens de geboorte had gezegd dat het meisje was gestorven. Ze vonden elkaar via Facebook.

De advocaat van het tweetal heeft inmiddels van meer dan twintig andere zwarte vrouwen te horen gekregen dat ook zij misschien slachtoffer zijn geworden van babyfraude. Verpleegsters zeiden dat hun baby's dood waren en de moeders mochten hun kinderen daarna niet meer zien. Ook zijn er geen overlijdensaktes, aldus de advocaat die een groot onderzoek op poten wil zetten naar de zaak. De advocaat denkt dat de baby's werd geadopteerd door zwarte gezinnen uit de middenklasse.

Het ziekenhuis is inmiddels gesloten, maar oud-medewerkers ontkennen dat er ooit baby's zijn geadopteerd van wie de ouders dat niet wisten.

Natalie La Rose dankt succes aan hard werken

Natalie La Rose heeft haar succes in Amerika aan zichzelf te danken. "Veel mensen denken misschien dat ik gewoon geluk heb gehad, maar er is veel aan voorafgegaan. Ik heb ook veel moeilijke tijden gehad", legt de zangeres uit aan Humberto Tan bij RTL Late Night.

Nu heeft Natalie, die in Amerika terechtkwam dankzij een studiebeurs, veel succes met haar nummers Somebody en Roller Coaster, daar kon ze een tijdje terug alleen nog van dromen. "Mijn ouders vonden mij soms best zielig. Ze zeiden me dat ik heus wel naar heus mocht komen als het niet zou lukken", aldus La Rose. "Ik had daar soms gewoon echt geen geld, dan bleef ik maar de hele dag binnen."

Maar Natalie La Rose was heel vastberaden. "Het heeft me allemaal veel geld gekost in Amerika. Dus ik vond wel dat ik er daar werk van moest maken. Dus ik heb een stappenplan gemaakt", vertelt Natalie. "Ik hoorde toen dat Flo Rida in de stad was, ik was vastbesloten. Ik wilde hem ontmoeten en dat gebeurde."

De Amsterdamse zangeres weet dat ze ook geluk heeft gehad. "Ik was op de juiste plek op de juiste tijd." Rapper en zanger Flo Rida had een zangeres nodig voor zijn tournee. "Hij vroeg of ik beschikbaar was en toen ben ik meegegaan."

Dode man gevonden in Rotterdam

In Rotterdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man vermoord. Gezien de verwondingen denkt de politie aan een steekpartij. Het slachtoffer overleed ter plekke in de Corverstraat.

Een getuige die de man op straat vond, belde rond 00.30 uur de politie en zei dat er een schietpartij was geweest. Toegesnelde hulpdiensten hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren, maar dat is niet gelukt. Uit onderzoek moet nog blijken of het om een schiet- of steekpartij gaat.

De auto van de man is om de hoek gevonden op de 1e Schansstraat. Volgens de politie is het slachtoffer waarschijnlijk in de auto aangevallen en daarna weg gestrompeld en in elkaar gezakt. De omgeving is afgezet voor onderzoek.

Over de identiteit van de man is nog niks bekend. Ook wist de politie nog niet of het misschien om een afrekening in het criminele circuit gaat.

'Hennis stopt met duur ICT-project'

Defensie wil niet doorgaan met de ontwikkeling van het grootste en duurste ICT-project van de overheid ooit. Automatiseringssysteem SPEER is inhoudelijk en financieel een fiasco en daarom wil minister Jeanine Hennis-Plasschaert niet verder met het project, schrijft nrc.next zaterdag op basis van bronnen rondom Defensie en interne documenten die de krant heeft ingezien.

SPEER, dat nu ERP heet, heeft volgens het ministerie tot nu toe 433 miljoen euro gekost. Maar de Algemene Rekenkamer schat dat er inmiddels al twee keer zoveel aan is uitgegeven. En dat terwijl het ICT-project al jaren lang problemen geeft.

Het project werd in 2004 gestart zodat alle financiële, logistieke en materiële informatie bij Defensie zou worden opgeslagen en geautomatiseerd.

Minister Hennis-Plasschaert zou SPEER nu willen "bevriezen". De Tweede Kamer is daar nog niet over geïnformeerd, schrijft nrc.next.

Auto bijna in sinkhole na waterleidingbreuk Breda

Door een gesprongen waterleiding is vrijdagavond laat in Breda een groot gat in de weg ontstaan. Op foto's op sociale media is te zien dat een blauwe auto bijna is weggezakt in het zogenoemde sinkhole in de Gaffelstraat. Er raakte niemand gewond, schrijven lokale media.

De straat kwam helemaal blank te staan door de waterleidingbreuk. Waardoor die rond 23.00 uur was ontstaan, is nog onbekend. Waterbedrijf Brabant Water heeft de hoofdkraan afgesloten. Apparaten die water gebruiken zoals wasmachines en vaatwassers kunnen tot zeker 04.00 uur niet worden gebruikt, schrijft Brabant Water op de website.

Het is niet de eerste keer dat er een sinkhole ontstaat in Breda door een kapotte waterleiding. Vorige week zaterdag sprong ook al een leiding en ontstond een groot gapend gat in de weg.

Koningspaar bij bijzondere theaterproductie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagavond (plaatselijke tijd) in Oranjestad de speciale voorstelling 'Als wij niets doen' bijgewoond. Dat deden ze in een openluchttheater op het haventerrein waar ze eerder op de dag SAIL Aruba bezochten.

'Als wij niets doen' is een afgeleide van de succesmusical 'Soldaat van Oranje' en de uitvoering was in handen van acteurs en voormalige acteurs van deze theaterproductie. Zo trad Matteo van der Grijn op, die de rol van 'soldaat' Erik Hazelhoff Roelfzema 750 keer op de planken heeft gebracht.

De voorstelling, die op 4 mei ook in Leiden wordt gespeeld, gaat over wat iemand onder oorlogsomstandigheden zou doen. In verzet komen, niets doen of collaboreren. Aruba had speciaal om dit theaterstuk gevraagd om stil te staan bij een stuk gezamenlijke geschiedenis met Nederland. Er werd ook extra aandacht besteed aan de Arubaans-Nederlandse verzetsstrijder Boy Ecury.

A12 afgesloten door botsing touringcar

De A12 is bij Arnhem afgesloten na een ongeluk met een touringcar. De touringcar is zaterdagochtend rond 05.30 op een zogeheten botsabsorber gereden, meldt Rijkswaterstaat. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) raakte de chauffeur bij het ongeluk bekneld en zou een traumahelicopter zijn ingeroepen.

De A12 is voorlopig afgesloten ter hoogte van het knooppunt Grijsoord in de richting van Arnhem naar Utrecht. De wegafsluiting gaat volgens de VID geruime tijd duren. Voor het verkeer vanuit Arnhem naar Utrecht is een omleidingsroute ingesteld richting Rotterdam via de A50, A15, A2 en A27.

Het ongeval gebeurde op de A12 richting Utrecht ter hoogte van het knooppunt Grijsoord, waar de A12 en de A50 samenkomen. Een botsabsorber is een vrachtwagen met botskussen en verlichte pijl die bij werkzaamheden de wegwerkers beveiligt.

Washington aansprakelijk voor deel schade Katrina

De Amerikaanse overheid is aansprakelijk voor een deel van de schade die de orkaan Katrina in 2005 heeft aangericht. Dat heeft het hof voor federale claims in Washington vrijdag bepaald.

De rechtszaak draaide om een kanaal tussen de Mississippi en de Golf van Mexico. De autoriteiten gebruikten dat om het vele water af te voeren dat door de orkaan werd opgestuwd, maar hebben volgens de rechter de situatie rond New Orleans zo verergerd.

Hoeveel gedupeerden op de overheid kunnen verhalen is nog onduidelijk. De rechtbank wil een bemiddelaar aanstellen die de schade zou moeten opnemen.

Katrina liet weinig heel van New Orleans. Bijna vijftienhonderd mensen lieten het leven.

Bussemaker: 40 miljoen voor ROC Leiden

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stopt maximaal 40 miljoen euro in het ROC Leiden. Dat heeft de bewindsvrouw vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. De instelling kwam in grote problemen door dure nieuwbouw.

De onderwijsverplichtingen van het roc gaan niet zoals Bussemaker in februari nog meldde over naar het IC College. Daardoor zou er op korte termijn een te grote financiële druk op het IC College komen te staan, schrijft de bewindsvrouw.

Ze kiest er voor om het ROC Leiden voorlopig zelfstandig verder te laten gaan. Er zal daarna "geleidelijk'' worden toegewerkt naar een gemeenschap van mbo-colleges, een nieuwe organisatievorm voor mbo's die Bussemaker vorig jaar heeft aangekondigd.

Ook de problemen rond de huisvesting zijn opgelost. De financiële injectie is bedoeld als "impuls in de kwaliteit van het onderwijs''.

'Bruce Jenner aangeklaagd'

Bruce Jenner heeft een aanklacht aan zijn broek hangen. De twee stiefkinderen van de vrouw die in februari omkwam bij een auto-ongeluk, waarbij Bruce betrokken was, beschuldigen Jenner van 'onzorgvuldigheid' en 'nalatig gedrag'.

De twee stiefkinderen van de vrouw, Kim Howe, vinden dat Bruce schuldig is aan de dood van hun stiefmoeder. In de aanklacht die de twee volwassen kinderen hebben aangespannen staat ook dat Bruce te hard reed. Maar volgens TMZ is het niet zeker of dit klopt, bronnen binnen het rechtssysteem verklaarden namelijk eerder het tegenovergestelde.

Dezelfde bronnen vertellen de website dat de schuld misschien inderdaad bij Bruce lag. Er is een video van het ongeluk en daaruit zou op te maken zijn dat Bruce misschien niet goed oplette en daardoor achterop de Lexus klapte waar Kim Howe inzat. Zij botste daardoor op de auto die voor haar stond. Het onderzoek naar het ongeluk loopt nog steeds, maar volgens TMZ is het onwaarschijnlijk dat dit een zaak gaat worden.

De website meldde al eerder dat Kim Howe al jaren geen contact meer had met haar twee stiefkinderen.

8,6 miljoen ingezameld voor noodhulp Nepal

De actie Nederland helpt Nepal van Giro555 had vrijdagavond al ruim 8,6 miljoen euro opgeleverd, na een actie in De Hallen in Amsterdam en programma's op radio en tv. Actievoorzitter Gijs de Vries noemt het verloop van de dag "fantastisch en prachtig''. De Nepalese gemeenschap in Nederland omlijstte het evenement met muziek en hapjes.

"Het was goed om te zien hoe honderden mensen langs zijn gekomen'', aldus De Vries. Kinderen kwamen hun spaarcenten brengen; bedrijven beloofden hogere bedragen. Bij de actie werd niet alleen met de 'traditionele' callcenters gewerkt waar mensen een gift konden aanbieden. Twitter en social media werden op nieuwe manieren ingezet. Zo haalden populaire vloggers met honderdduizenden volgers geld op via youtube. Telkens als hun filmpjes duizend keer werden bekeken, leverde dat 1 euro op.

Bij de actiedag kwamen bekende Nederlanders uit showbizz en politiek langs, zoals Sophie Hilbrand en Diederik Samsom en Andre van Duin. De Vries benadrukt dat het opgehaalde geld direct wordt besteed aan noodhulp, zoals tenten, drinkwater en medische verzorging van de slachtoffers. De actie loopt nog door. Het reeds opgehaalde bedrag is een "enorme dank aan de Nederlandse bevolking'' waard, aldus De Vries.

N.E.C. passeert magische grens van 100 punten

N.E.C. is vrijdagavond in de Jupiler League de magische grens van honderd punten gepasseerd. De glorieuze kampioen van de eerste divisie versloeg op eigen veld tijdens de voorlaatste speelronde Jong Ajax met 2-1. Daarmee belandde de ploeg van trainer Ruud Brood op 101 punten. Nooit eerder haalde een ploeg in de Nederlandse eerste divisie noch in de eredivisie de grens van honderd punten.

N.E.C. kan volgende week vrijdag het record nog wat hoger zetten in de afsluitende uitwedstrijd tegen VVV-Venlo, dat vecht voor de laatste kans op deelname aan de play-offs. Voor NEC kwamen Christian Santos en Navarone Foor in de eerste helft tot scoren. Na de rust bleef de begeerde derde treffer uit. Daardoor bleef de Nijmeegse ploeg in dit succesvolle seizoen vooralsnog steken op 99 doelpunten.

Sparta kan play-offs nog halen

Sparta heeft vrijdagavond tijdens de voorlaatste speelronde in de Jupiler League flink uitgehaald. De Rotterdamse formatie zegevierde bij FC Oss met 5-1. De ploeg van trainer Alex Pastoor kan daardoor nog steeds deelname aan de play-offs om promotie/degradatie afdwingen, ook met dank aan het evenwichtige resultaat bij het duel tussen FC Volendam en VVV-Venlo (1-1). Sparta steeg naar de zevende plaats, die nog net goed is voor een ticket voor de nacompetitie.

FC Emmen verzekerde zich met een dikke overwinning op eigen veld tegen Telstar (4-0) van een plaats bij de eerste vijf in de eindstand. Daardoor hoeft de ploeg van trainer Joop Gall niet aan de eerste ronde van de nacompetitie mee te doen. Boy Deul kwam twee keer tot scoren.

Overige uitslagen
MVV Maastricht - FC Den Bosch 3-0
RKC Waalwijk - Jong PSV 2-2
FC Volendam - VVV-Venlo 1-1
Helmond Sport - Achilles'29 3-1
De Graafschap - Fortuna Sittard 3-0
Jong FC Twente - FC Eindhoven 0-1
Almere City - Roda JC 0-1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.