Berechting 'MH17' blijft uit

Het ziet ernaar uit dat de oorlogsmisdaad op de MH17 onbestraft blijft. Dit heeft Ard van den Steur, de kersverse minister van Veiligheid en Justitie in zijn eigen bewoordingen laten doorschemeren.

De minister was vandaag in het oosten van Oekraïne aanwezig en zag de laatste kisten met stoffelijke overschotten richting Nederland vertrekken. Hij koos zijn woorden wel heel erg voorzichtig uit wanneer het ging om een eventuele bestraffing van de daders.

Zo valt er volgens de VVD'er weinig zinnigs over te zeggen. " Maar het is zonder twijfel zo dat het veel moeilijker zal zijn dan wij allemaal hopen. En het zal ook tot teleurstelling leiden, want iedereen, ik ook, vindt dat dat binnen een paar maanden na het verschijnen van de rapporten zou moeten gebeuren. Maar dat zal niet gaan, want het is veel en veel te complex", sprak de minister in Charkov.

Eerder liet hij nog in het condoleanceregister weten dat hij er alles aan zou doen om de verantwoordlijken te laten berechten. Maar toen was de man nog Kamerlid. Later beweerde hij "met die overtuiging geef ik invulling aan mijn coördinerend ministerschap voor de MH17-ramp". Maar daar lijkt weinig van terecht te komen.

De minister was in Charkov om links en rechts wat –terechte- veren uit te delen aan de experts die de afgelopen negen maanden indrukwekkend werk verzet hebben. Dankzij hun konden lichamen worden geïdentificeerd en konden de resten richting Nederland gezonden worden.

Er wordt rekening mee gehouden dat er nog niet alle lichamelijke resten en bezittingen van slachtoffers boven water zijn gekomen, maar volgens Ard zijn er goede afspraken gemaakt met de lokale autoriteiten. Het idee is om op 17 juli een herdenking te houden en het zou fijn zijn als dan alle menselijke resten geïdentificeerd zijn.