Koeman gaat onderuit tegen Advocaat, Liverpool verslaat QPR

Sunderland heeft de eerste van vijf 'finales' met een zege afgesloten. De ploeg van manager Dick Advocaat trok tegen Southampton aan het langste eind: 2-1.

In de openingsfase was duidelijk te zien dat de spelers van Sunderland onder spanning stonden vanwege de grote belangen. Southampton liet de bal makkelijker rondgaan, maar kreeg na twintig minuten toch een doelpunt om de oren. Danny Graham was net iets eerder bij de bal dan Jose Fonte, die de spits naar de grond werkte.

De arbiter wees naar direct naar de stip. Jordi Gómez ging achter de bal staan en verzilverde het buitenkansje, 1-0. Eén minuut later poetste Sadio Mané de voorsprong weg. Een lange bal van Fonte werd slecht verwerkt door Sunderland-doelman Pantilimon, die in botsing met zijn defensie het leer liet vallen.

De bal kwam voor de voeten van Mané, die voor de gelijkmaker tekende, 1-1. Meteen na de pauze viel het kwartje weer de kant op van Sunderland. Jermain Defoe werd geschept door James Ward-Prowse. De scheidsrechter beoordeelde het incident met een rode kaart én een strafschop.

Gómez nam wederom de verantwoordelijkheid en liet de sluitpost van Southampton weer kansloos: 2-1. Tegen tien man wist Sunderland stand te houden en dus boekte de ploeg van Advocaat een zeer belangrijke zege in de strijd tegen (directe) degradatie.

Steven Gerrard heeft Liverpool aan drie punten geholpen in het duel met Queens Park Rangers. In de slotfase kroonde de routinier zich tot matchwinner: 2-1.

The Reds kwamen binnen twintig minuten op voorsprong door een geweldig doelpunt van Philippe Coutinho, die de bal kreeg van spits Rickie Lambert. De Braziliaan nam de het leer mee en lobte het vervolgens over doelman Robert Green heen. Via de onderkant van de deklat belandde de bal in het QPR-doel, 1-0.

De voorsprong hield lang stand, want QPR wist aanvallend geen vuist te maken. Toch kwam er ruim een kwartier voor tijd een gelijkmaker van de voet van Leroy Fer, die bij een corner alert was en het leer tegen de touwen dirigeerde, 1-1. Na de gelijkmaker ging Liverpool naastig op zoek naar een nieuwe voorsprong.

Een paar minuten na de goal van Fer kreeg Gerrard een uitgelezen kans Liverpool weer aan de leiding te brengen. De aanvoerder mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Nedum Onuoha een Liverpool-speler onderuit had getrokken. Gerrard zag zijn inzet gekeerd worden door een prachtige save van goalie Green.

Minuten na de misser van Gerrard kreeg Onuoha zijn tweede gele kaart en moest QPR met tien man verder. Met een man meer wist Liverpool drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog toe te slaan. Uit een hoekschop kopte Gerrard raak in de onderhoek, 2-1.