Slachtoffers MH17 zijn 'naar huis' gebracht

In stilte dragen Oekraïense militairen zeven lijkkisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 naar een militair transportvliegtuig. Nederlandse experts die de lichaamsdelen hebben geborgen, staan in de houding en kijken toe. Nadat de laadklep is gesloten en de ceremonie voorbij is, omhelzen sommigen elkaar en bedankt de missieleider iedereen persoonlijk.

De repatriëringsmissie in Oekraïne zit erop. Ruim negen maanden geleden stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines in oorlogsgebied in het oosten van dat land neer. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Twee van hen zijn nog niet geïdentificeerd. Zaterdag werden voor de tiende en laatste keer kisten met menselijke resten overgevlogen vanuit de stad Charkov naar Nederland.

De leden van het bergingsteam, andere medewerkers van onder meer defensie en politie, minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en andere autoriteiten uit Nederland, Oekraïne, Australië en Maleisië stonden zij aan zij toen de Nederlandse Hercules de lucht inging. 'Bring them home', staat er op het embleem dat leden van het internationale bergingsteam op hun schouder dragen.

En dat is precies waar de operatie op was gericht: het thuisbrengen van de slachtoffers. De internationale gemeenschap heeft daarmee een belofte ingelost, zei Van der Steur. Hij bedankte de Oekraïense autoriteiten en bewoners voor de hulp die ze daarbij hebben geboden in de vaak moeilijke omstandigheden.

"We waren in crisisgebied met een humanitaire missie bezig", aldus de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, in Charkov. Hij is trots op z'n mensen, op al het werk dat er is gedaan en de goede samenwerking tussen alle organisaties en getroffen landen. Ook is hij blij dat iedereen veilig is teruggekomen uit het rampgebied.

Kort na de ramp werden er ongeveer achthonderd mensen ingezet om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen en wrakstukken van het vliegtuig te bergen. In de afgelopen weken bestond het team uit zo'n dertig experts.