FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 mei 2015

LinkedIn onderuit op beurs

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag duidelijk hoger gesloten. De graadmeters stonden vanaf de openingsbel in de plus, onder meer gesteund door goede cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De positieve stemming ging echter totaal voorbij aan LinkedIn. Het bedrijf achter de zakelijke netwerksite werd door beleggers erg hard gestraft voor tegenvallende verwachtingen.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 1 procent hoger op 18.024,06 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent naar 2108,29 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1,3 procent en klom daarmee naar 5005,39 punten.

Op macro-economisch vlak bleek het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april toegenomen tot het op een na hoogste niveau in meer dan acht jaar tijd, terwijl de bedrijvigheid in de industrie even sterk groeide als een maand eerder. De bouwuitgaven lieten, in maart, echter een onverwachte daling zien.

LinkedIn zag bijna 19 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf kwam met kwartaalcijfers en gaf daarbij prognoses voor de omzet en winst in het tweede kwartaal, die flink onder de verwachtingen van analisten lagen. Daarnaast werd de omzetverwachting voor het hele jaar verlaagd. Het aandeel LinkedIn is afgelopen jaar bijna in waarde verdubbeld.

Olieconcern Chevron (min 1,8 procent) liet weten dat de winst in het afgelopen kwartaal sterk zakte vanwege de lagere olieprijs. Wel viel de winst per aandeel beduidend hoger uit dan analisten hadden voorzien. Filmstudio Dreamworks Animation SKG noteerde 4,3 procent lager na een groter dan verwacht verlies in het eerste kwartaal.

Verder waren aandelen van biotechbedrijven in trek in New York, na sterke kwartaalcijfers van Gilead (plus 4,5 procent). Branchegenoten Celgene en Biogen wisten mee te liften en stegen respectievelijk 2,3 procent en 3,3 procent. Aandelen van grote autobedrijven als General Motors (plus 1 procent), Ford (plus 0,1 procent) en Fiat Chrysler (min 0,6 procent) reageerden op de bekendmaking van verkoopcijfers over de maand april.

Een opvallende winnaar was Yum! Brands, moederconcern van KFC, Pizza Hut en Taco Bell. Het aandeel steeg bijna 7 procent toen bekend werd dat Third Point, het hedgefonds van de bekende activistische belegger Daniel Loeb, een belang in de onderneming heeft genomen.

LinkedIn onderuit op beurs
LinkedIn onderuit op beurs (Foto: ANP)

'Nieuw album Kurt Cobain deze zomer'

Deze zomer komt er een nieuw album uit van Kurt Cobain. Dat heeft Brett Morgen, de regisseur die de documentaire Montage of Heck over de rocker maakte, verteld aan Bedford + Bowery.

Tijdens het maken van zijn documentaire stuitte Brett Morgen op ongeveer tweehonderd uur aan nog nooit eerder uitgebrachte muziek van de overleden Nirvana-frontman. Morgen wil een deel van dit materiaal uitbrengen op een nieuwe plaat.

"Deze zomer gaat er een geweldige plaat uitkomen", aldus een enthousiaste Brett. "De muziek voelt alsof je met Kurt aan het hangen bent op een warme zomerdag in Olympia, Washington. Mensen zullen erg verrast zijn." Morgen benadrukt dat het geen Nirvana-plaat gaat worden. "Het is alleen van Kurt en je gaat hem dingen horen doen die je nooit van hem had verwacht."

Wanneer de plaat precies uitkomt, is niet bekend. Cobain overleed in 1994 op 27-jarige leeftijd.

'Nieuw album Kurt Cobain deze zomer'
'Nieuw album Kurt Cobain deze zomer' (CC: Susan Burke)

Opbrengst Giro555 Nepal boven de 6,4 miljoen

Op Giro555 is vrijdag tot even voor 23.00 uur ruim 6,4 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Dat is bekendgemaakt op Radio 2. In het zogenoemde 555-Café in Amsterdam is de hele dag aandacht voor de actie Nederland helpt Nepal van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

De actiedag ging vrijdag van start met ruim 3,3 miljoen euro. Het precieze bedrag om 22.50 uur was 6.411.027,60 euro. In het 555-Café hebben de hele dag al bekende Nederlanders zich ingezet voor de actie. Onder anderen Rob Geus, Sophie Hilbrand, Anita Witzier, André van Duin, Do, Maik de Boer en Sylvana Simons droegen hun steentje bij.

De SHO, die achter Giro555 schuilgaat, bestaat uit CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

In heel het land hebben mensen en bedrijven inzamelacties georganiseerd om geld op te halen.

Opbrengst Giro555 Nepal boven de 6,4 miljoen
Opbrengst Giro555 Nepal boven de 6,4 miljoen (foto: ANP)

'Dr. Phil ontslaat medewerker na lekken interview Nick Gordon'

Dr. Phil heeft een medewerker ontslagen die het interview met een dronken Nick Gordon naar de pers zou hebben gelekt. Dat meldt The Hollywood Reporter vrijdag.

Het exclusieve interview met de vriend van Bobbi Kristina Brown werd voor de uitzenddatum van 11 maart gelekt naar een Britse krant. De televisiepsycholoog Phil McGraw was woedend en riep al zijn medewerkers bijeen om te achterhalen wie er achter het lek zat.

Een vrouwelijke medewerkster bleek verantwoordelijk voor het lek. Ze is op staande voet ontslagen. "Een lid van ons team heeft het verhaal gestolen en is daarom ontslagen", aldus een woordvoerder van de Dr. Phil-show.

In de aflevering van Dr. Phil is te zien hoe Nick naar een afkickkliniek wordt gebracht om af te kicken van drugs en alcohol. "Hij wil dood", vertelt zijn moeder over het verdriet van haar zoon over de toestand van zijn vriendin. De dochter van wijlen Whitney Houston ligt sinds eind januari in het ziekenhuis nadat ze bewusteloos in bad werd gevonden.

Bekijk de supercars uit SPECTRE

Langzaamaan druppelen er steeds meer details binnen over de 24e James Bond film SPECTRE. De korte clip bevat 'behind the scenes' materiaal over de twee auto's die voor een spectaculaire achtervolging in de smalle straatjes van Rome moeten zorgen.

De auto's van SPECTRE (Foto: YouTube/James Bond 007)
De auto's van SPECTRE (Foto: YouTube/James Bond 007)

In de video is de Aston Martin DB10 van Bond te zien, een auto die exclusief voor deze film is ontworpen. Het merk wilde hier graag aan meewerken, de fabrikant is tenslotte al ruim 50 jaar hofleverancier. Voor de film zijn er slechts tien exemplaren van de DB10 gebouwd, en daar zal het ook bij blijven. Aston Martin is niet van plan er een productiemodel van te maken.

De tweede auto in de trailer is minstens zo exclusief, namelijk de Jaguar C-X75. Deze bolide deed de wereld verbazen toen die in 2010 werd onthuld op de Parijse autosalon. De conceptcar had een hybride aandrijflijn, die voor de film is vervangen voor een iets minder experimentele V8 uit de F-Type. Ook deze auto zal nooit in productie gaan en dus waarschijnlijk na SPECTRE nooit meer op het witte doek verschijnen.

De regisseur Sam Mendes heeft er dus voor gekozen om voor deze achtervolgingsscene twee van exclusiefste auto's ter wereld te gebruiken. De video kun je hieronder bekijken en bevat mogelijk minimale spoilers.

Murphy op weg naar finale WK snooker

Shaun Murphy staat met anderhalve been in de finale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Hij heeft zaterdag nog één frame nodig en staat na drie sessies met 16-8 voor. 

Murphy begon met een 6-2 voorsprong en won in de morgensessie zeven van de acht frames. Hawkins startte de wedstrijd met een 50-break, maar zag Murphy toen met een 79-break alsnog met het frame er vandoor gaan. Ook de daarop volgende vier frames gingen naar Murphy. Hij scoorde achtereenvolgens breaks van 73, 105, 79, en 72. Hawkins pakt met een break van 79 toch een frame, maar ziet ook de laatste drie frames in de ochtend aan zijn neus voorbij gaan (13-3). 

De wereldkampioen van 2005 gaat in de avond door met winnen. Hawkins liet zien dat hij er nog is pakte het volgende frame met een break van 104. De century gaf Hawkins en met breaks van 107 en 73 werd het 14-7. Murphy liet het er niet mee zitten en met breaks van 90 en 106 maakte hij er 16-7 van. Het slotakkoord was voor Hawkins en maakte er 16-8 van. Zaterdagmiddag heeft Murphy nog één frame nodig om de finale te haen. 

Shaun Murphy denkt na hoe hij dat ene frame gaat pakken zaterdag. (PRO SHOTS/Actionimages)
Shaun Murphy denkt na hoe hij dat ene frame gaat pakken zaterdag. (PRO SHOTS/Actionimages)


Stuart Bingham en Judd Trump speelden vrijdagmiddag in de andere halve finale hun tweede sessie en beide spelers pakten vier frames. Bingham hield daardoor de leiding vast en staat nu met 9-7 voor. Zaterdagmorgen is in deze partij sessie drie en de beslissing zal dan zaterdagavond plaats hebben. De finale van het WK snooker is op zondag en maandag.

Nederland loopt tegen Jamaica op 4x100 meter

De Nederlandse mannen op de 4x100 meter hebben het niet getroffen met de loting voor de World Relays, het officieuze WK voor estafettes, in Nassau. De hardlopers moeten het in de series onder meer opnemen tegen Jamaica, die niemand minder dan wereldrecordhouder Usain Bolt in de gelederen hebben.

Het is nog niet bekend wie er precies gaan lopen in de series, maar vermoedelijk zal Bolt daar nog gespaard worden. Met onder meer Kemar Bailey-Cole en Nesta Carter staan er echter meerdere absolute topsprinters aan de start. Voor Nederland lijkt de meest waarschijnlijke opstelling te bestaan uit Churandy Martina, Giovanni Codrington, Brian Mariano en Hensley Paulina, hoewel ook Wouter Brus en Patrick van Luijk op de Bahama's aanwezig zijn. Naast Jamaica moet Nederland het opnemen tegen Brazilië, Antigua & Barbuda, de Bahama's, Nigeria, Duitsland en Portugal.

Op de 4x400 meter treft Nederland eveneens zware tegenstand. Met name van de Verenigde Staten, met wereldtopper LaShawn Merritt, moet veel verwacht worden. Ook Jamaica zal een lastige dobber worden voor de Nederlanders, die het verder opnemen tegen Japan, Botswana, Kenia, Frankrijk en Nigeria.

Van alle drie series gaan op zowel de 4x100 als de 4x400 meter de nummers één en twee naar de finale, aangevuld met de twee snelste verliezers. De acht landen die in de finale uitkomen mogen tevens een ticket boeken voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van volgend jaar.

'Agenten Baltimore niet verantwoordelijk'

De politievakbond van Baltimore heeft het vrijdag opgenomen voor de agenten die zijn aangeklaagd voor de dood van arrestant Freddie Gray. "Hoe tragisch de situatie ook is, geen agent was verantwoordelijk voor de dood van Gray. Integendeel, de agenten hebben de hele tijd nauwgezet het midden gezocht tussen hun verplichtingen om Gray te beschermen en hun plicht om het publiek te beschermen", schreef de Baltimore City Lodge van de Fraternal Order of Police in een open brief.

Hoofdaanklager Marilyn J. Mosby maakte eerder vrijdag bekend dat zes agenten zijn aangeklaagd. Ze worden onder meer verdacht van 'second degree murder'. Dat valt tussen moord en doodslag in. Daarnaast worden ze onder meer beschuldigd van ongepast gedrag in hun functie.

De vakbond wil dat iemand anders aanklager in de zaak wordt. Mosby zou de schijn van belangenverstrengeling hebben. "Daaronder vallen uw persoonlijke en professionele banden met de advocaat van de familie Gray", schrijft de bond. Die meent ook dat "het duidelijk is dat de uitkomst van het onderzoek directe gevolgen zal hebben voor de politieke toekomst van uw echtgenoot". Mosby is getrouwd met een gemeenteraadslid in Baltimore, die de wijk vertegenwoordigt waar Gray is overleden.

'Agenten Baltimore niet verantwoordelijk'
'Agenten Baltimore niet verantwoordelijk' (Foto: ANP)

Legerheli Mexico uit de lucht geschoten

Een Mexicaanse legerhelikopter is vrijdag in de westelijke deelstaat Jalisco uit de lucht geschoten. Drie militairen kwamen om en twaalf anderen raakten gewond. De heli moest in de buurt van Villa Purificacion een noodlanding maken.

Het leger en de politie kwamen vrijdag in actie om de onrust in Guadalajara, de hoofdstad van Jalisco, te bedwingen. Op meerdere plaatsen in Guadalajara had een drugsbende wegen versperd met brandende auto's. Ook in de badplaats Puerto Vallarta had het kartel brand gesticht.

Mexicaanse drugsbendes reageren geregeld op arrestaties van bendeleden door de politie door wegblokkades op te werpen.

Samsom wil 'deltaplan voor maakindustrie'

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat er snel een 'deltaplan voor de maakindustrie' komt. Dat zei hij vrijdagavond in Leiden op een bijeenkomst ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. De maakindustrie staat overigens tegenover de zogeheten procesindustrie en heeft dus niets met de maakbare samenleving te maken.

Volgens Samsom moet er een opleving van de maakindustrie komen omdat het er vaak om duurzame technologie gaat, maar ook omdat 'het kansen geeft aan iedereen, van laag- tot hoogopgeleid'. In Nederland werken ongeveer 800.000 mensen in deze sector.

Samsom vreest dat zonder een drastische aanpak ons land de economische strijd gaat verliezen met landen als China. "Straks leggen de Chinezen het geld op tafel en zijn we niet alleen de kennis, maar ook de banen kwijt. Ik wil een deltaplan dat dat voorkomt."

Hij wil extra aandacht voor mbo's, zodat die snel tot vakscholen worden omgevormd. Verder wil hij financiers stimuleren om in de maakindustrie te gaan investeren 'als het moet met hulp van de overheid'. Hij pleitte verder voor een snelle lastenverlichting op arbeid.

KNVB: "OM, doe wat aan matchfixing"

De KNVB hoopt dat de Nederlandse justitie de matchfixingzaak aangaande Paul R. overneemt van haar Duitse collega's. Gisteren werd bekend gemaakt dat de Duitsers Nederlandse justitie ziet enige geschikte orgaan om de zaak tegen de vermeende matchfixer op te pakken. De Duitse strafrechter heeft geen jurisdictie omdat de criminele gebeurtenissen zich zouden hebben afgespeeld op Nederlands grondgebied,

"Deze zaak is te belangrijk om te stranden in een juridisch moeras", zegt Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. "Nederlandse wedstrijden en een Nederlandse scheidsrechter zijn genoemd en wij vinden dat daarvan de onderste steen boven moet komen."

Volgens de directeur van de bond, staat de integriteit van het betaalde voetbal in Nederland op het spel. "Het gaat hier om de betrouwbaarheid van competities waar jaarlijks miljoenen mensen plezier aan beleven. Zij hebben recht op duidelijkheid."

"Als er sprake is van matchfixing, dan is het criminaliteit. In de basis vinden wij dat het daarom sowieso strafrechtelijk onderzocht moet worden. Tegelijkertijd onderzoeken we het ook graag zelf zoals onze integriteitseenheid op dit moment met de zaak Kargbo doet."

De Jong gelooft dat er concrete aanwijzingen moeten zijn om wat aan de vermeende misstanden te doen. "Maar dan moeten we wel informatie in handen hebben waarmee we aan de slag kunnen. Zoals bijvoorbeeld de inhoud van de Bochum-tapes waar we al meermaals, zowel bij het Nederlandse OM als bij de Duitse officier Bachmann, om hebben gevraagd."

Zes agenten aangeklaagd om doodslag zwarte man Baltimore

Zes agenten van de politie in Baltimore zijn aangeklaagd voor onder meer doodslag en ongepast gedrag in hun functie. Hoofdaanklager Marilyn J. Mosby in de stad in het oosten van de Verenigde Staten heeft dat vrijdag bekendgemaakt, meldt de krant Baltimore Sun. Al de agenten waren betrokken bij de arrestatie van de 25-jarige Freddy Gray, die daarbij fatale verwondingen aan een nekwervel opliep.

Mosby zei dat uit onderzoek is gebleken dat de agenten Gray's handen en enkels vastbonden en hem op zijn buik op de vloer van een politiewagen lieten liggen zonder hem vast te maken, terwijl zij door het westen van Baltimore reden. Zij trokken zich niets aan van zijn herhaalde verzoeken om medische hulp en bleven met hem doorrijden. Toen zij het politiebureau bereikten, ademde Gray niet meer en had hij een hartstilstand. Een week later, op 19 april, stierf hij.

Volgens bronnen die betrokken waren bij het onderzoek naar de dood, is Gray gestorven aan verwondingen die hij in de politiewagen opliep. Hij zou zijn nek hebben gebroken toen hij tegen de achterkant van de auto klapte. Ook liep hij een hoofdwond op die te herleiden is naar een bout in de wagen.

Plicht
Volgens de politievakbond deden de agenten echter slechts hun plicht. "Hoe tragisch het ook is, geen enkele agent was verantwoordelijk Gray's dood. Integendeel, ze hebben de hele tijd de middenweg gezocht tussen hun plicht om Gray te beschermen en hun plicht het publiek te beschermen", schrijft de Fraternal Order of Police.

De dood van de zwarte Gray leidde tot gewelddadige rellen in Baltimore. Het stadsbestuur kondigde een avondklok af om het geweld te bestrijden.

Advocaat belooft: "Niet nog een keer 8-0."

Coach Ronald Koeman van Southampton bewaart prettige herinneringen aan de thuiswedstrijd in oktober tegen Sunderland. Mede door drie eigen doelpunten en twee treffers van Graziano Pellè zegevierden de Saints met liefst 8-0 over de Black Cats. Zaterdag krijg Sunderland, met inmiddels Dick Advocaat als interim-coach op de bank, de langverwachte revanche in het eigen Stadium of Light. "Ik beloof dat we niet opnieuw met 8-0 zullen verliezen", sprak de Haagse voetbalveteraan vrijdag met een glimlach.

Advocaat heeft zich op vertrouwde wijze op het weerzien met collega Koeman, deze keer in de Premier League, voorbereid. De voormalige bondscoach van Oranje, die bekendstaat als een liefhebber van heel veel voetbal (terug)kijken op televisie of video, bestudeerde uitgebreid de beelden van de afgang in St. Mary's Stadium.

Duitse president reikt Grieken de hand over WO2

Duitsland moet erover nadenken wat het kan doen om de massaslachtingen van de Tweede Wereldoorlog te compenseren, heeft president Joachim Gauck gezegd. Het is een handreiking aan Griekenland. Dat eist compensatie van Duitsland voor een bloedbad in 1944.

De kwestie werd niet lang geleden weer op tafel gelegd door de regering van de Griekse premier Alexis Tsipras. De Duitse bondskanselier Angela Merkel weigert er op in te gaan, vermoedelijk omdat haar regering de Griekse eis slechts ziet als manier om de Europese schuldenlast omlaag te praten.

In een interview met de krant Süddeutsche Zeitung zegt Gauck echter: "We zijn niet alleen de mensen die we vandaag zijn, maar ook de nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken, onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten." Hij voegt eraan toe: "Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals het onze, uitzoekt welke mogelijkheden er zijn voor 'Wiedergutmachung'."

De Süddeutsche Zeitung publiceert het interview met Gauck zaterdag, maar heeft een deel ervan vrijdagavond al naar buiten gebracht.

Duitse president reikt Grieken de hand
Duitse president reikt Grieken de hand over WO2 (Foto: ANP)

Lurz beëindigt zwemcarrière

Langeafstandszwemmer Ferry Weertman heeft voortaan geen last meer van concurrent Thomas Lurz. De 35-jarige Duitser heeft vrijdag bekend gemaakt dat hij zijn carrière in het open water beëindigt. De WK in Kazan laat hij aan zich voorbijgaan.

"Mijn motivatie was altijd de overwinning. Ik heb nu ingezien dat de hoge eisen die ik aan mezelf stel niet langer gerechtvaardigd zijn", lichtte Lurz op zijn website toe. Hij gaat aan de slag als sociaal-pedagoog.

Lurz heeft onder meer twaalf wereldtitels veroverd, de meeste op de 5 kilometer. Tijdens de Olympische Spelen van Peking stond hij met brons op op het erepodium van de 10 kilometer naast de glorieuze winnaar Maarten van der Weijden.

Thomas Lurz (links) op het podium samen met Ferry Weertman op het EK zwemmen na de 10 kilometer (PRO SHOTS/Insidefoto)
Thomas Lurz (links) op het podium samen met Ferry Weertman op het EK zwemmen na de 10 kilometer (PRO SHOTS/Insidefoto)

Nieuwe trainerswissel bij Granada

De Spaanse degradatiekandidaat Granada heeft voor de tweede keer dit seizoen de trainer ontslagen. Abel Resino moest vrijdag, een dag na de thuisnederlaag tegen Espanyol (1-2), zijn functie neerleggen. Als opvolger van Joaquin Caparros was Resino nog geen vier maanden werkzaam als hoofdcoach van Granada. José Ramon Sandoval moet als nieuwe crisismanager de club alsnog redden van degradatie. Met nog vier duels te spelen, staat de nummer negentien van de ranglijst op zes punten van de veilige zone in de Spaanse voetballiga.

Avengers: Age of Ultron heeft beste Marvel-opening ooit in VS

Het was natuurlijk te verwachten, maar nadat al eerder Marvels The Avengers: Age of Ultron een gigantische opening had buiten Amerika (205 miljoen dollar), heeft de film nu ook goed gepresteerd op de openingsavond in Amerika. 

De superhelden wisten 27,6 miljoen dollar in het laatje te brengen, wat het tot de beste donderdag-opening maakt voor Marvel tot nu toe. Analysten voorspellen dat de film over het gehele weekend wel 220 miljoen dollar op zal halen, wat betekent dat wereldwijd de film dan al 600 á 700 miljoen heeft opgebracht.

Het is overigens niet de beste donderdag-opening ooit, die staat nog steeds op naam van Harry Potter: The Deathly Hallows - Part 2.

Van Gerwen boekt tiende toernooizege van 2015

Michael van Gerwen blijft de zeges aan elkaar rijgen. Mighty Mike won in Coventry Player Championship 6 door in de finale James Wade met 6-5 te verslaan. The Machine gooide in de vierde leg een negendarter, het echter was niet genoeg om te winnen. Er was ook een perfecte leg voor Devon Petersen. Hij gooide een negendarter in de eerste ronde tegen Ronny Huybrechts. 

Van Gerwen won in de eerste twee ronden van Tim Martin en Cristo Reyes. In de derde ronde ging Raymond van Barneveld eraan (6-2). Vervolgens won hij van Dave Chisnall (6-3) en Devon Petersen (6-0). Van Gerwen won in de halve finale van zijn landgenoot Benito van de Pas (6-3). Wade won op weg naar de finale van Josh Payne, Robert Owen, Mark Webster, Steve Beaton, Brendan Dolan en Ian White. De finale ging gelijk op. Van Gerwen mocht de partij beginnen, er vielen geen breaks waardoor Van Gerwen de finale met 6-5 won. 

Van de Pas deed met een plek in de halve finale ook goede zaken om zich te plaatsen voor het World Matchplay. Jermaine Wattimena haalde vandaag in Coventry de vierde ronde. Van Barneveld en Mike Zuydwijk werden in de derde ronde uitgeschakeld. Vincent van der Voort won één wedstrijd. Jeffrey de Zwaan, Joey ten Berge, Jan Dekker, Jelle Klaasen, Dirk van Duijvenbode en Christian Kist werden direct in de eerste ronde uitgeschakeld.  

Het is al weer de tiende toernooizege voor Van Gerwen dit kalenderjaar. Dit zouden er twaalf kunnen worden. Zaterdag en zondag worden in Coventry ook nog Player Championship 7 en 8 gespeeld. De dagwinnaar gaat naar huis met 10.000 Britse pond (13.500 euro). De verliezend finalist pakt de helft.

Michael van Gerwen al tien keer de beste in 2015. (PRO SHOTS/Actionimages)
Michael van Gerwen al tien keer de beste in 2015. (PRO SHOTS/Actionimages)

Uitslagen - Player Championship 6 - vanaf achtste finales

Achtste finales
Michael van Gerwen 6-3 Dave Chisnall
Devon Petersen 6-3 Simon Whitlock
Jonny Clayton 6-3 Mark Barilli
Benito van de Pas 6-2 Keegan Brown
James Wade 6-1 Steve Beaton
Brendan Dolan 6-3 Jermaine Wattimena
Andy Boulton 6-2 Andy Parsons
Ian White 6-2 Jamie Lewis

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-0 Devon Petersen
Benito van de Pas 6-1 Jonny Clayton
James Wade 6-3 Brendan Dolan
Ian White 6-5 Andy Boulton

Halve finales
Michael van Gerwen 6-3 Benito van de Pas
James Wade 6-5 Ian White

Finale 
Michael van Gerwen 6-5 James Wade 

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Drones gaan miljarden bomen planten

In tijden van problemen is het handig om mensen met oplossingen te hebben. Lauren Fletcher, voormalig ingenieur bij de NASA is zo'n iemand. Hij is van plan bossen te planten met behulp van een fraai stukje state-o- the arttechniek.

Het heeft aardig wat voordelen om het met drones te doen: het is goedkoper, efficiënt en het gaat sneller. Een drone zal per minuut zo'n tien 'kogels' met ontkiemde zaadjes richting het te bebossen gebied gaan sturen. Uiteindelijk zou dit miljarden bomen moeten gaan opleveren.

Het is overigens niet zomaar wat rondsnorren en hier en daar wat zaden afschieten. De drones maken eerst verkenningsvluchten om informatie te verzamelen of het gebied waar ze vertoeven. Met deze informatie wordt gekeken of de fauna en/of de regio voldoen aan de voorwaarden om bebost te worden. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met de lokale milieuclubjes. Daarna wordt er een route uitgestippeld en worden de kogels afgevuurd.

Later komen de drones terug om te kijken hoe doeltreffend ze geweest zijn en kan er gekeken worden over de methodiek eventueel verbeterd kan worden. Fletcher heeft tevens het idee opgevat om de te behandelen bodem ook te verrijken met micro-organismen. Dit om rijke eco-systemen te creëren en ervoor te zorgen dat het kersverse natuurgebied duurzaam is, om maar een jeukwoord te gebruiken.


Zo moet het!

Stefan Küng imponeert in Romandië

FRIBOURG Stefan Küng heeft vrijdag grote indruk gemaakt in de Ronde van Romandië. De 21-jarige Zwitserse wielrenner van BMC, die wordt gezien als de Fabian Cancellara van de toekomst, reed in de slotfase van de vierde etappe met veel vertoon van macht weg uit een kopgroepje van vier en kwam na 170 kilometer koers solo over de eindstreep in Fribourg.

De Nederlander Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) finishte als derde achter de Belg Jan Bakelants. Hun achterstand op de winnaar was bijna veertig seconden. De Zwitser Michael Albasini behield de leiderstrui.

Haase kan niet tegen Kyrgios op

De kwartfinale is voor tennisser Robin Haase vrijdag bij het graveltoernooi in Estoril het eindstation gebleken. De 28-jarige Hagenaar was vrijdag in Portugal niet opgewassen tegen de acht jaar jongere Australiër Nick Kyrgios. Haase moest zich in twee sets gewonnen geven tegen de nummer zeven van de plaatsingslijst: 6-3 en 6-4. De partij duurde nog geen uur.

De sterk serverende Kyrgios (zeven aces) gaf tegen Haase weinig kansen weg. De jonge Australiër had voortdurend het initiatief. Hij benutte na 56 minuten meteen zijn eerste matchpoint.

Haase speelde nog nooit tegen Kyrgios, de nummer 46 van de wereldranglijst. De Nederlander, die op 101e plaats staat in het mondiale klassement, verraste in de vorige ronde met een zege op de als eerste geplaatste Spanjaard Feliciano Lopez.

Haase verloor van Kyrgios in Estoril (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Haase verloor van Kyrgios in Estoril (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Seizoen voorbij voor Ajacied Klaassen

Davy Klaassen komt dit seizoen voor Ajax niet meer in actie. De middenvelder heeft een operatie aan zijn buikwand ondergaan. Dat meldde de Amsterdamse club vrijdag.

Klaassen had sinds januari af en toe last van zijn buik. Ajax verwacht dat na de geslaagde ingreep de klachten niet meer terugkeren.

De Ajacied, die donderdag onder het mes ging, mocht na de operatie naar huis. Hij meldt zich maandag weer bij Ajax om rustig aan zijn herstel te werken.

Ajax is al verzekerd van de tweede plaats in de eredivisie. De ploeg van trainer Frank de Boer speelt in de competitie nog tegen SC Cambuur (thuis) en FC Dordrecht (uit).

Het seizoen voor Klaassen zit erop (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Het seizoen voor Klaassen zit erop (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Telstar strikt transfervrije Serrarens

De transfervrije aanvaller Fabian Serrarens stapt van Almere City FC over naar Telstar. De 24-jarige spits ondertekent bij zijn nieuwe club uit de Jupiler League een contract voor twee seizoenen. Hij kwam eerder uit voor onder meer Ajax en NAC Breda. Serrarens speelt sinds de zomer van 2011 bij Almere City FC.

"Ik denk dat wij erg blij zijn met de komst van Fabian. Met zijn talent, maar ook ervaring, is hij een mooie aanwinst voor de spelersgroep." aldus trainer Michel Vonk. De slapende grootmacht uit Velsen-Zuid nam een aantal dagen geleden ook al de transfervrije Tom Noordhoff over van Ajax. De speler is een oude bekende van de club. Hij speelde ook al in de jeugd van het toenmalige Stormvogels Telstar. Noordhoff kan zowel op het middenveld als in de verdediging uit de voeten. 

Tot slot verlengde Tom Beissel zijn contract bij De Witte Leeuwen. De rechtsback zal ook de komende twee seizoenen het witte shirt van Telstar dragen. 

Serrarens maakt hier de 3-3 voor Almere City tegen zijn nieuwe werkgever Telstar (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Serrarens maakt hier de 3-3 voor Almere City tegen zijn nieuwe werkgever Telstar (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

R&B legende Ben E King overleden

De Amerikaanse rhythm-and-blueszanger Ben E. King is vrijdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij is het bekendst geworden met het nummer Stand By Me.

King begon zijn carrière in de jaren vijftig bij de groep The Drifters. Die werden bekend met nummers als There Goes My Baby en Save The Last Dance For Me. Nadat hij in mei 1960 een solocarrière was begonnen, kwam hij in 1961 met Stand By Me, waarvan hij medecomponist was, hoog in de Amerikaanse hitparade. Het was zijn tweede single, na Spanish Harlem.

Het nummer Stand By Me heeft in de loop der jaren negen keer in de Amerikaanse Billboard 100 gestaan. Twee keer was dat de versie van King en zeven keer betrof het een cover van artiesten als John Lennon en Spyder Turner. Stand By Me staat in de top 10 van nummers die het meeste geld aan royalty's hebben opgeleverd.

King werd geboren als Benjamin Earl Nelson in Henderson in de staat North Carolina. Hij verhuisde op negenjarige leeftijd naar New York. Andere liedjes waarmee King bekend werd, waren Don't Play That Song, Amor en I Who Have Nothing. Hij nam meer dan 25 albums en vele tientallen singles op. Volgens Amerikaanse media stierf hij een natuurlijke dood.

ben e king
Rhythm and blues-zanger Ben E King overleden (Foto: AxelBoldt)

Duitse relschoppers horen negen maanden eisen

De officier van justitie heeft vrijdag negen maanden cel geëist tegen de eerste vier Duitsers die terechtstaan voor mishandeling van uitgaanspubliek, beveiligers en politie in Renesse in de nacht van 12 april (zaterdag op zondag). In totaal moeten vrijdag elf vermeende Duitse relschoppers zich hiervoor bij de rechtbank in Middelburg verantwoorden.

Een grote groep Duitsers was in de bewuste nacht rond 02.40 uur onderweg vanuit een horecagelegenheid naar de touringcar waarmee ze vanuit Duitsland naar Renesse waren gekomen. Toen er een vechtpartij ontstond met een andere groep stappers en agenten wilden ingrijpen, keerde een deel van de groep zich massaal tegen de politie. Daarbij werd geschopt en geslagen.

Portiers moesten bijspringen om de dienders te helpen. Een agent kreeg een bierpul tegen zijn hoofd. Een agent verloor zijn bewustzijn, een ander liep een zware hersenschudding op.

Overvallers Bredase juwelier tot 14 jaar vast

De vier Amsterdamse overvallers van juwelier Shivani in Breda moeten 11, 12, 13 en 14 jaar de gevangenis in. Dat besloot de rechtbank in Breda vrijdag.

De vier overvielen op 30 mei vorig jaar de juwelier aan de Haagdijk. Daarna sloegen ze op de vlucht en werden op de A16 en de A27 achtervolgd door de politie. Bij Meerkerk trokken ze een automobilist uit een auto, sloegen hem en stalen zijn auto. Daarnaast schoten ze op drie agenten.

Uiteindelijk werden ze in Nieuwland in de kraag gevat. De politie moest daarbij zelf ook schieten en raakte daarbij één overvaller in het been.

Meer files bij Den Haag en Utrecht

Rond Den Haag en Utrecht stonden in april meer files dan in dezelfde maand een jaar geleden. Het gaat om stijgingen met respectievelijk 28 procent en 19 procent. Bij Amsterdam en Rotterdam is het oponthoud gelijk gebleven. De totale filezwaarte (lengte maal duur) nam in april met 2 procent licht toe in vergelijking met april 2014, berekende de ANWB.

Zowel de ochtend- als de avondspits werd drukker. Het aantal files in de ochtend steeg met 8 procent, in de avond met 7 procent. Op dinsdagochtend en donderdagavond staan weggebruikers het langst in de file.

Donderdag 2 april was de de drukste dag met 260 kilometer file in de ochtend. Dat was het gevolg van regen en aanrijdingen.

Meer files bij Den Haag en Utrecht (Foto: Novum)
Meer files bij Den Haag en Utrecht (Foto: Novum)

Armin presenteert Top 40 bij Radio 538

Armin van Buuren presenteert op vrijdag 8 mei, samen met Jeroen Nieuwenhuize, de Top 40 op Radio 538. Dat maakten de twee vrijdag bekend.

De dj kijkt nu al uit naar volgende week. "Al veertien jaar maak ik met veel plezier mijn eigen radio show A State of Trance, maar de kans die heb gekregen om daarnaast een keer de Top 40 mede te presenteren met Jeroen doet mijn hart echt sneller kloppen. Ik heb een grote passie voor radio en kijk enorm uit naar 8 mei." Jeroen sluit zich hier helemaal bij aan. "Het lijkt mij waanzinnig om onze passie een keer te bundelen en daarom tellen we volgende week vrijdag samen af naar de nummer 1."

Another You, de nieuwe single van Armin met Mr. Probz, is deze week verkozen tot Alarmschijf bij de radiozender. Dat wil zeggen dat 538 het nummer deze week 'extra vaak' zal draaien.

Nederlanders blijven zoeken naar overlevenden

De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL in Nepal heeft de zoektocht naar overlevers vrijdag voortgezet in Sindhulpalchok. Het district, op ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu, is het zwaarst getroffen door de aardbeving zaterdag.

Een deel van het Nederlandse team Urban Search And Rescue (USAR.NL) trof donderdag in delen van Sindhulpalchok al veel doden en ingestorte gebouwen aan. In overleg met de Nepalese overheid is daarom besloten meerdere internationale reddingsgroepen naar het gebied te sturen. USAR.NL coödineert daar de reddingsacties van teams uit onder meer Japan en het Verenigd Koninkrijk, die in elk geval tot zaterdag naar overlevenden in het puin blijven zoeken.

Akkoord Oranje en COA: 700 asielzoekers

In het Drentse dorpje Oranje worden de komende jaren maximaal 700 asielzoekers opgevangen. Dat hebben de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt, en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgesproken na maanden van onderhandelen.

Aanvankelijk wilde het COA 1400 asielzoekers onderbrengen in een vakantiepark bij het dorp, maar dat stuitte op veel verzet onder de inwoners maar ook in de gemeenteraad. Oranje zelf telt slechts 140 mensen. Zij vinden een aantal van 1400 veel te veel.

De gemeente en de regiegroep, waarin ook inwoners zijn vertegenwoordigd, gaan nu akkoord met een compromis van 700 vluchtelingen voor een periode van 2,5 jaar. De opvang sluit met ingang van oktober 2017. Volgens het COA is het goed dat er nu duidelijkheid is. "Dat is voor alle betrokkenen het meest belangrijk."

Gijs Staverman en Hind in jury songfestival

Gijs Staverman, Hind, Maurice Wijnen en Florent Luyckx zitten in de Nederlandse vakjury voor het Eurovisiesongfestival van dit jaar. Ze doen dat onder voorzitterschap van Carolina Dijkhuizen, maakte de AVROTROS vrijdag bekend.

Deze vakjury bepaalt 50 procent van de stemmen. De andere helft van de stemmen komt van de tv-kijkers. Eerder werd al bekend dat Edsilia Rombley de punten tijdens de finale van het liedjesfestijn op 23 mei namens ons land bekendmaakt.

Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt ons land op de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival met het liedje Walk Along. Ze is te zien in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei. De tweede halve finale is op 21 mei en dan volgt twee dagen later de finale.

Terreurverdachte Maastricht langer vast

De 26-jarige terreurverdachte die woensdag in Maastricht is aangehouden, moet nog zeker twee weken vastzitten. De rechtbank in Maastricht heeft dat vrijdag besloten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van het deelnemen en meewerken aan trainingen voor terreurdaden. Volgens justitie kan de man tot acht jaar celstraf krijgen.

Wat de man precies op zijn geweten zou hebben, is niet bekend. Hij zit in beperking; dat wil zeggen dat hij met niemand anders dan met zijn advocaat mag spreken en er verder geen mededelingen over deze zaak mogen worden gedaan.

Squashsters verslaan ook Duitsland

De Nederlandse vrouwen hebben vrijdag ook hun vierde wedstrijd op het EK squash voor landenteams (divisie 2) gewonnen. Het Oranjedrietal was vrijdag in het Deense Herning te sterk voor Duitsland: 2-1.

Milou van der Heijden rekende in een spannend duel af met Sina Wall (9-11, 11-0, 11-6, 7-11, 11-6). Natalie Grinham was veel te sterk voor Franziska Hennes (11-4, 11-7, 11-7). Tessa ter Sluis verloor na een sterke start van Nicole Fries (11-6, 11-8, 4-11, 7-11, 7-11). Nederland won eerder met 3-0 van Hongarije, Polen en Zweden.

Aanklager onderzoekt rellen bij FC Twente

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar de incidenten die afgelopen zondag hebben plaatsgevonden rond de thuiswedstrijd van FC Twente tegen AZ. Ontevreden supporters van de thuisclub staken vuurwerk af en zongen kwetsende spreekkoren. Ook zochten zij de confrontatie met de politie. Enkele fans wisten na de wedstrijd het hoofdgebouw van de Veste binnen te dringen.

De aanklager wil weten welke maatregelen FC Twente heeft genomen om de ongeregeldheden te voorkomen en of er sancties zijn opgelegd aan overtreders. Er werden vijf supporters aangehouden.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben inmiddels een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van de incidenten na afloop van de wedstrijd.

Concurrentie op komst voor Bas Dost

Spits Bas Dost krijgt bij zijn club VfL Wolfsburg mogelijk concurrentie van de Duitse international Max Kruse. Technisch directeur Klaus Allofs bevestigde vrijdag dat VfL belangstelling heeft voor de aanvaller van Borussia Mönchengladbach. "We zijn met hem bezig, maar weten ook dat we niet de enige zijn", zei hij.

Max Kruse (27) ging in 2013 voor 2,5 miljoen euro van SC Freiburg naar Mönchengladbach. Vanwege een afspraak in zijn contract kan hij aan het eind van dit seizoen voor 12 miljoen euro van club wisselen. Directeur Max Eberl van Borussia Mönchengladbach vertelde vrijdag dat zich officieel nog geen clubs hebben gemeld voor Kruse en dat er nog geen biedingen binnen zijn. "We spreken in mei met zijn adviseurs", reageerde hij.

Wolfsburg staat op de tweede plaats in de Bundesliga en kan komend weekeinde een grote stap zetten richting rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. VfL speelt zaterdag thuis tegen Hannover 96.

Lammerts: "WK-parcours lastig maar met kansen"

Het parcours van de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen wielrennen in Richmond is lastig en technisch maar biedt perspectieven voor de Nederlandse ploeg. Bondscoach Johan Lammerts heeft dat vrijdag gezegd nadat hij samen met Sebastian Langeveld uit de Verenigde Staten was teruggekeerd van een verkenning van het parcours.

De omloop van 16,2 kilometer in het centrum van de Amerikaanse stad telt drie klimmetjes, waarvan de eerste twee over kasseien. De finaleklim is 300 meter lang gevolgd door 680 meter vals plat naar de finish. De mannen rijden zestien ronden (259,2 kilometer) en de vrouwen acht (129,6 kilomter).

"Het is een prima en mooi parcours maar lastiger dan op papier. Het laatste deel van het rondje is technisch en dat kan voor breuken zorgen in het peloton en leiden tot verrassingen", vertelde de bondscoach.

Van der Weijden naar Team Continu

Allroundster Annouk van der Weijden schaatst komend seizoen voor Team Continu, de vrouwenploeg van de coaches Marianne Timmer en Gianni Romme. Met haar komst is het team compleet, werd vrijdag bekendgemaakt.

De 28-jarige Van der Weijden eindigde vorig jaar bij de Olympische Spelen in Sotsji als vijfde op de 3000 meter. Ze komt van New Balance en sluit in mei aan bij het eerste trainingskamp van Team Continu in voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen.

"De drive die ik voel om mij verder te ontwikkelen als schaatsster voelde ik ook van de kant van Marianne. Er was snel een klik tussen ons", lichtte Van der Weijden vrijdag toe. Timmer is verheugd met haar komst: "Annouk heeft een frisse en krachtige uitstraling met een duidelijke wil om te winnen. Ze kan bij ons nog een stap maken."

Team Continu bestaat volgend seizoen verder uit Margot Boer, Yvonne Nauta, Thijsje Oenema, Janine Smit, Letitia de Jong, Karolína Erbanová, Nao Kodaira.

Tafeltennister Li Jie strandt op WK in enkelspel

De Nederlandse tafeltennisster Li Jie is vrijdag na een mooi toernooi uitgeschakeld in het enkelspel van de wereldkampioenschappen in het Chinese Suzhou. In de achtste finale verloor ze kansloos van de Chinese topspeelster Zhu Yuling, de nummer zes van de wereld.

De 31-jarige Li Jie pakte slechts zestien punten in vier games: 11-5, 11-3, 11-6 en 11-2. Met het resultaat evenaarde de huidige nummer 27 van de wereldranglijst haar beste prestatie ooit op een WK. In 2011 reikte ze in Rotterdam ook tot de achtste finales.

Li Jie doet in het dubbelspel nog wel mee. Ze bereikte donderdag met haar Poolse partner Li Qian de halve finale en is al zeker van een medaille.

Meer belastingaangiften binnen dan vorig jaar

Ruim 8,5 miljoen mensen hebben voor 1 mei hun aangifte voor de inkomstenbelasting 2014 ingestuurd. Dat zijn er meer dan vorig jaar in de periode tot 1 april die gebruikelijk is om aangifte te doen. Dit jaar kregen mensen een maand langer de tijd voor hun aangifte en die termijn is donderdag nog eens verlengd tot en met 5 mei.

Ondanks de extra tijd was het de laatste dag van maart toch het drukst. Op 31 maart kwamen ruim 290.000 aangiften binnen bij de fiscus.

Dit jaar kon iedereen voor het eerst online aangifte doen via de site van de belastingdienst. Dat is goed verlopen, meldt directeur-generaal Belastingdienst Peter Veld vrijdag. Online aangifte doen duurt gemiddeld achttien minuten korter dan met het oude downloadprogramma. Verder hebben ruim 190.000 mensen de app Aangifte 2014 gebruikt.

Meer belastingaangiften binnen dan vorig jaar (Foto: Novum)
Meer belastingaangiften binnen dan vorig jaar (Foto: Novum)

Prostituees beëindigen bezetting op Wallen

Prostituees hebben vrijdag een paar raampanden op de Amsterdamse Wallen bezet. Ze beëindigenhun actie aan het einde van de middag. De sekswerkers wilden met hun actie aandacht vragen voor het kort geding dat ze aanspannen tegen de gemeente, waarin ze eisen dat achttien prostitutieramen openblijven.

De bezetting is geslaagd, liet hun woordvoerster vrijdag weten. In overleg met de politie is besloten de actie af te ronden. De sekswerkers bezetten de ruimtes aan de Oudezijds Achterburgwal, omdat ze naar eigen zeggen sinds vrijdag zonder werk zitten, nu de exploitant geen vergunning meer heeft voor de achttien ramen.

Het kort geding dat waarschijnlijk komende week dient, is aangespannen door 24 getroffen prostituees. Zij moeten een paar maanden wachten tot een nieuwe exploitant een vergunning krijgt.

Prostituees beëindigen bezetting op Wallen (Foto: Novum)
Prostituees beëindigen bezetting op Wallen (Foto: Novum)

Koenders: nog geen contact met 150 mensen

Met nog ongeveer 150 Nederlanders in Nepal heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen contact gehad. Dat zei minister Bert Koenders vrijdag na afloop van de ministerraad. Op het moment van de aardbeving waren ongeveer achthonderd landgenoten in Nepal.

Mensen melden zich, aldus Koenders. "Het gaat de goede kant op." Het is volgens hem een positieve ontwikkeling dat het aantal niet getraceerde landgenoten met ongeveer vijftig per dag vermindert. Voor zover bekend is er geen Nederlander omgekomen, wel een Duitse vrouw die in Kerkrade woonde.

Bert Koenders (Foto: Novum)
Bert Koenders (Foto: Novum)

Amsterdam vermindert wapencontroles

De gemeente Amsterdam vermindert het aantal wapencontroles in de stad. Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het terugbrengen van het aantal wapencontroles en het preventief fouilleren in risicogebieden is een wens van de coalitiepartijen in de raad. Uit het rapport Wapencontroles 2013-2014 blijkt dat het aantal wapenincidenten in Amsterdam met 12 procent is gedaald. Een kwart van de incidenten was in een van de drie veiligheidsrisicogebieden waar de politie preventief mag fouilleren.

Het aantal wapencontroles daalde in een jaar van 141 naar 87. Het aantal gefouilleerde personen daalde van 149 naar 105. De politie vond gemiddeld 2,2 wapens per honderd personen.

Het draagvlak voor de controles daalde, van 75 procent naar 66 procent. Van de Amsterdammers is nu 11 procent tegen wapencontroles, tegen 7 procent vorig jaar.

Duizenden aanmeldingen voor K3 zoekt K3

Duizenden vrouwen hebben zich aangemeld om lid te worden van 'het nieuwe K3'. In totaal 6081 aanmeldingen zijn er binnengekomen bij SBS 6, laat de zender die de talentenjacht uit gaat zenden vrijdag weten.

De inschrijving sloot donderdagavond om middernacht. Iets meer dan de helft van de aanmeldingen komt uit Vlaanderen. De minimumleeftijd was 18 jaar en de oudste kandidate is 65 jaar. Op basis van het grote aantal inschrijvingen wordt eerst een ruime selectie gemaakt van meisjes die uitgenodigd worden voor een auditie. In het najaar is op tv te zien hoe de zoektocht verloopt.

In 2009 meldden 4000 meiden zich aan voor K2 zoekt K3. Toentertijd zagen meer dan 2,5 miljoen kijkers op SBS6 hoe de Nederlandse Josje Huisman gekozen werd tot het derde lid van K3.

Drie jaar celstraf voor corrupte topambtenaar

De van omkoping, meineed en valsheid in geschrifte betichte Rob D. (53) uit Hoofddorp, voormalig topambtenaar bij de gemeente Haarlemmermeer, verdwijnt drie jaar achter slot en grendel. Dit heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had vier jaar gevangenisstraf tegen D. geëist.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de voormalige directeur Beheer en Onderhoud in 2008 en 2009 in ruil voor steekpenningen werk gunde aan bedrijven van medeverdachten Erik de M. (68) en Ton B. (64). Dat gebeurde zonder dat het werd aanbesteed.

Politiechef schrikt van drugsgebruik jongeren

Teamchef Peter Koot van de politie in het Zuid-Hollandse Katwijk is geschrokken van de vele minderjarige drugsgebruikers, die naar voren zijn gekomen in een groot onderzoek naar handel in verdovende middelen. In totaal zijn 23 minderjarigen hierover ondervraagd.

Koot hoopt dat deze uitkomst een maatschappelijke discussie zal losmaken over drugsgebruik door minderjarigen. "Het zal toch voor iedereen duidelijk zijn dat het gebruik van drugs op deze leeftijd niet normaal is. Deze cijfers maken duidelijk dat het wel gebeurt. Ik hoop dat we daar samen met andere instanties nu echt iets tegen kunnen gaan doen."

Een 26-jarige Katwijker is aangehouden in deze zaak. Er werd in zijn woning een grote hoeveelheid drugs gevonden. Een minderjarige jongen heeft aan de politie verklaard dat hij verboden middelen van hem kocht en ook verkocht.

Featurette Jurassic World toont een blik achter de schermen

Nu bekend is dat Jurassic World de tweede en derde films uit de filmserie negeert, en kijkers die het altijd bij de eerste film hebben gehouden dus zorgeloos bij deel vier kunnen aanschuiven, is het wellicht interessant om eens de relatie tussen de films te bekijken. Een nieuwe featurette werpt een beknopte blik op de klassieker uit 1993 en wat hopelijk een succes wordt in 2015.

De nieuwe film vertelt over het park 'Jurassic World' dat, net als de film, volgt op het legendarische park dat in de jaren 90 een catastrofische start beleefde. In de featurette doen zowel Colin Tevorrow, regisseur van Jurassic World, als Steven Spielberg, die als producer betrokken is, hun zegje over de film. Volgens Spielberg is het "zien hoe Jurassic World tot leven komt alsof Jurassic Park werkelijkheid wordt". Volgens de filmmaker gaat World verder in de verhaallijn waar The Lost World en Jurassic Park III niet durfden te gaan.

Jurassic World, met Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio en Ty Simpkins, is te zien vanaf 11 juni in IMAX en 3D.

Levenslang voor liquidaties Staatsliedenbuurt

Anouar 'Popeye' B. (34) en Adil 'Kinker' A. (26) zijn vrijdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor hun rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) een maand geleden.

Een derde verdachte, Stefan S. (45), kreeg wegens wapenbezit honderd dagen cel. Die straf was gelijk aan zijn voorarrest.

Bij de dubbele liquidatie eind 2012 kwamen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Twee motoragenten die door de daders van dichtbij met een kalasjnikov werden beschoten, kwamen met de schrik vrij.

Boetes voor rijden met oude diesel in Utrecht

Zestig mensen hebben vrijdag (tot 13.00 uur) een boete gekregen omdat ze in de Utrechtse binnenstad reden met een oude dieselauto (van voor 1 januari 2001). Dat liet een woordvoerder van gemeente vrijdag weten.

Utrecht handhaaft de milieuzone in de binnenstad vanaf vrijdag. De camera's die boven de invalswegen hangen zijn vanaf middernacht aan het flitsen geslagen. Het kenteken wordt automatisch gecontroleerd aan de hand van RDW-gegevens. Is de dieselauto ouder dan veertien jaar, dan valt bij de eigenaar na korte tijd vanzelf een bekeuring van het Centraal Justitieel Incassobureau op de mat. Kosten: 90 euro.

De milieuzone voor dieselauto's in Utrecht is ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. De maatregel gold al vanaf 1 januari, maar de tussenliggende maanden waren een 'gewenningsperiode'. Voor vrachtwagens gold al een milieubeperking vanaf 2007, die in 2013 is aangescherpt.

Hof spreekt maagchirurg Emmer ziekenhuis vrij

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft voormalig maagchirurg Nick R. van het Scheperziekenhuis in Emmen in hoger beroep vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie maanden voorwaardelijk celstraf tegen hem geëist wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Nick R. voerde tussen 2006 en 2009 vele maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. Hij werd in 2009 op non-actief gesteld en later ontslagen vanwege de vele complicaties en sterfgevallen die zich die jaren hadden voorgedaan. Zeventien patiënten en nabestaanden deden aangifte tegen hem.

Na een lang en 'uiterst complex' onderzoek concludeerde justitie dat slechts in één zaak vervolging mogelijk was. Het ging om een vrouw bij wie na een maagverkleiningsoperatie een wondgaasje in de buik was achtergebleven. De vrouw werd daardoor ernstig ziek.

Celstraf voor voetbaltrainer Epe

Een 32-jarige voetbaltrainer van SV Epe is tot een jaar cel veroordeeld, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Zutphen vrijdag gedaan. Gertjan L. betastte van 2010 tot 2014 zes jongens. Daarnaast deed hij een poging bij een zevende slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 15 maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De straf viel volgens de rechters iets lager uit, omdat het bewijs voor het betasten van één jongen onvoldoende was.

Verdachte aanslag woonboot Wormer opgepakt

Een 26-jarige man is opgepakt in verband met de aanslag op een woonboot in Wormer op 13 april. De man uit Purmerend wordt verdacht van betrokkenheid bij die aanslag waarbij de bewoner, een 53-jarige man, om het leven kwam. Een 51-jarige vrouwelijke medebewoner ligt nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis.

De politie meldde vrijdag dat de verdachte donderdag is opgepakt en in verzekering is gesteld. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man zit in alle beperkingen; dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat mag communiceren.

Wibra waarschuwt voor ballon-helikopter

Winkelketen Wibra waarschuwt vrijdag voor de zogeheten ballon-helikopter. Kinderen gebruiken de rotor van het speeltje ook wel als fluitje. Het kan echter in de keel schieten waardoor kinderen kunnen stikken.

Wibra heeft de ballon-helikopter verkocht tussen 8 juli 2013 en 28 april 2015 in alle filialen. De winkelketen adviseert bezitters het speelgoed buiten bereik van kinderen te houden en het bij een filiaal in te leveren. De koper krijgt dan z'n geld terug.

Blokker, die de ballon-helikopter ook verkocht, waarschuwde in januari al voor de gevaren van verstikking en organiseerde een terugroepactie.

Wereld staat stil bij Dag van de Arbeid

In veel landen is vrijdag stilgestaan bij de Internationale Dag van de Arbeid en net als elk jaar verliepen de demonstraties niet overal even vreedzaam.

In Duitsland werd zoals gebruikelijk de avond tevoren, op 30 april, de zogenoemde Walpurgisnacht gevierd. Volgens de politie verliep de avond rustiger dan eerdere jaren, maar toch raakten betogers weer slaags met de politie. Demonstranten bekogelden agenten met stenen en vuurwerk. Een agent raakte gewond en vijftien mensen werden aangehouden. In Weimar werden deelnemers aan een evenement van een vakbond belaagd door rechtsextremisten. Vijftien mensen raakten gewond, 29 werden aangehouden.

Op vrijdag onthulden activisten van de Groene Partij op het Alexanderplatz een standbeeld van Edward Snowden, Julian Assange en Chelsea Manning, die alledrie geheime documenten van de Amerikaanse overheid publiceerden. Het standbeeld, genaamd 'Iets te zeggen', gaat binnenkort op tour.

In het economisch kwakkelende Griekenland trokken drie protestmarsen in Athene maar liefst dertienduizend deelnemers. De demonstranten ageerden tegen het bezuinigingsbeleid dat de internationale schuldeisers eisen van de Griekse regering. Een aantal ministers van de linkse regeringspartij Syriza liep mee. De marsen verliepen vreedzaam, totdat een kleine groep gemaskerde jongeren de politie met brandbommen begon te bekogelen. Voor zover bekend raakte niemand gewond en werd er ook niemand gearresteerd.

Ook in de noordelijke stad Thessaloniki werden drie protestmarsen gehouden en ook hier deden volgens de politie zo'n dertienduizend mensen eraan mee.

De Turkse politie greep vrijdag hard in toen betogers in Istanbul naar het iconische Taksimplein probeerden te lopen. Met waterkanonnen en traangas werden de demonstranten op afstand gehouden. De betogers bekogelden de agenten op hun beurt met stenen en vuurwerk. De politie heeft tienduizend agenten ingezet om het Taksimplein hermetisch af te sluiten.

Meer dan tienduizend mensen gingen in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, de straat op. Ze verbrandden een beeltenis van president Benigno Aquino III om te protesteren tegen lage lonen en een wet die werkgevers toestaat mensen voor minder dan zes maanden aan te nemen, zodat deze mensen niet de secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen die vaste werknemers wel hebben.

Ook in Zuid-Korea en Rusland werd gedemonstreerd, maar op enkele incidenten na verliep de Dag van de Arbeid daar rustig.

Man slaat buurman dood met blik bier

Een 48-jarige man uit Schijndel is vrijdag tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij vorig jaar juni zijn buurman vermoordde. Hij deed dat door hem net zo lang met een blik bier op het hoofd te slaan tot het slachtoffer dood was, verklaarde hij.

Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft de moordenaar zijn misdaad vooraf uitgestippeld. Hij belde 's nachts bij zijn buurman aan en sloeg hem met een bloembak op zijn achterhoofd en daarna met het blik bier. De veroordeelde kwam tot zijn daad in de waan dat dit "gevaar voor de rest van de wereld'' zou afwenden.

Eerste foto van Ninja Turtles' Casey Jones

Na een aantal gelekte setfoto's eerder deze week heeft producer Michael Bay vandaag de eerste officiële setfoto van zijn tweede Teenage Mutant Ninja Turtles-film vrijgegeven.

Op de foto is Arrow-ster Stephen Amell te zien als Casey Jones, met een ijshockeystick en bijpassend masker. Amell werd vorige maand in de rol gecast en is direct bij de productie betrokken, nu de opnames voor Arrow 3 afgerond zijn.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Half Shell: Stephen Amell als Casey Jones (Foto: Michael Bay)
Stephen Amell als Casey Jones (Foto: Michael Bay)

Teenage Mutant Ninja Turtles: Half Shell is het vervolg op de film uit 2014 die, hoewel negatief ontvangen door critici, wereldwijd bijna 500 miljoen dollar ophaalde en dus een prima kandidaat was voor een vervolgfilm. De hoofdrolspelers uit de eerste film waren bij voorbaat al contractueel vastgelegd voor drie films en dus zullen dezelfde Turtle-acteurs, plus William Fichtner, Megan Fox en Will Arnett, ook in dit deel terugkeren. Naast Amell zullen ook Laura Linney en Tyler Perry in de film te zien zijn. De regie is in handen van Dave Green en de film verschijnt in de zomer van volgend jaar.

Turners toegevoegd aan selectie voor Baku

ARNHEM Aan de selectie voor de Europese Spelen de komende zomer in Baku zijn vijf turners toegevoegd. Op voordracht van gymnastiekbond KNGU zijn Karl Kosztka, Casimir Schmidt, Céline van Gerner, Lisa Top en Lieke Wevers aan de selectie toegevoegd, maakte sportkoepel NOC*NSF vrijdag bekend. Wie de derde man in de turnploeg wordt, is nog niet bekend.

De Europese Spelen zijn een nieuw groot sporttoernooi, dat te vergelijken is met de reeds bestaande Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen. In totaal hebben zich tot dusver 120 Nederlandse sporters gekwalificeerd voor de eerste editie in de Azerbeidzjaanse hoofdstad. Komend weekeinde kunnen daar nog drie judoka's bij komen als zij voldoen aan de interne selectie van de judobond.

NOC*NSF neemt de Europese Spelen heel serieus. De Nederlandse sportbonden willen de tweede editie van het evenement in 2019 in Nederland houden.

Judoka's snel klaar in Zagreb

De Nederlandse judoka's hebben op de eerste dag van het toernooi in Zagreb niet kunnen overtuigen. Junior Degen won vrijdag in de klasse tot 66 kilogram nog wel van de Rus Arsen Galstjan, maar verloor vervolgens van Georgi Zantaraja uit Oekraïne. Bij de dames rekende Birgit Ente in de klasse tot 52 kilogram nog wel af met Duitse Maria Ertl. Ze moest daarna haar meerdere erkennen in de Belgische Ilse Heylen.

Voor Miranda Wolfslag (-52 kg) en Sanne Verhagen (-57 kg) duurde het toernooi maar één wedstrijd. Wolfslag verloor van Bundmaa Munkhbaatar uit Mongolië. Verhagen was niet opgewassen tegen de Italiaanse Maria Centracchio.

Huta Galung verliest in kwartfinale Turijn

Tennisser Jesse Huta Galung is vrijdag in de kwartfinale van het challengertoernooi in Turijn uitgeschakeld. Op het Italiaanse gravel verloor hij in twee sets van de 22-jarige Italiaan Marco Cecchinato (6-3 en 6-4), nummer acht van de plaatsingslijst.

In de eerste set had Cecchinato aan één break genoeg. In set twee brak de Siciliaan bij een stand van 3-3 wederom. Huta Galung brak terug, maar leverde zijn eigen opslag weer in. Na 78 minuten serveerde Cecchinato de wedstrijd uit. Huta Galung schakelde donderdag nog de als eerste geplaatste Tunesische favoriet Malek Jaziri uit.

Bulls vernederen Bucks en gaan door

Met een enorme overwinning op de Milwaukee Bucks hebben de Chicago Bulls donderdagavond (lokale tijd) de halve finales van de play-offs in de Eastern Conference van de Amerikaanse basketbalcompetitie bereikt. De Bulls wonnen het zesde duel tegen de Bucks met 120-66. Voor Milwaukee was het de grootste nederlaag ooit. In de halve finale staan de Bulls tegenover Cleveland Cavaliers, met LeBron James en Kyrie Irving.

De Los Angeles Clippers en de San Antonio Spurs gaan in een beslissende zevende wedstrijd uitmaken wie er doorgaat naar de halve finale van de Western Conference. De Clippers wonnen het zesde duel met 102-96. Forward Blake Griffin maakte 26 punten en pakte 12 rebounds. De winnaar van het duel zaterdag in Los Angeles komt in de halve finale uit tegen de Houston Rockets.

Barcelona en Real moeten TV-rechten delen in Spanje

FC Barcelona en Real Madrid mogen vanaf volgend jaar niet meer individueel hun tv-rechten verkopen. De Spaanse regering hoopt met een betere verdeling van de inkomsten meer spanning in de Primera División te brengen.

Met die beslissing gaat een grote wens van de overige achttien clubs van de hoogste Spaanse voetbalklasse in vervulling. Die verenigingen dreigden eerder dit seizoen zelfs met een staking toen Barcelona en Real Madrid de tv-rechten opnieuw individueel wilden verhandelen. Beide grootmachten van het Spaanse voetbal eisen op dit moment 140 miljoen euro op, zo'n veertig procent van het hele budget van zo'n 755 miljoen euro.

Barcelona en Real Madrid verdeelden de afgelopen seizoenen negen de van de tien landstitels. Atlético Madrid brak afgelopen seizoen met die traditie. Die club ontvangt dit seizoen echter minder aan tv-geld dan de nummer laatst van de Premier League. Daar hebben de clubs de komende drie jaar maar liefst 7 miljard euro te verdelen.

Voorhuis en Valkenburg in allroundploeg iSkate

Jorien Voorhuis (30) en Diane Valkenburg (30) zijn de eerste schaatssters in de nieuwe allrondploeg van iSkate, een overkoepelende organisatie voor diverse schaatsteams. De ervaren schaatssters hebben ieder een eenjarig contract getekend, maakte iSkate vrijdag bekend.

Diane Valkenburg moest weg bij team LottoNL-Jumbo. Haar hoogtepunt was een tweede plaats bij de WK allround in 2013. Op het EK eindigde ze toen als derde. Daarnaast maakte Valkenburg twee keer deel uit van de Nederlandse achtervolgingsploeg die goud pakte bij de WK afstanden.

Jorien Voorhuis komt van Team Continu, de ploeg van de oud-toppers Marianne Timmer en Gianni Romme. Ze pakte al meerdere nationale allroundmedailles, stond op het podium bij wereldbekerwedstrijden en op de WK afstanden.

Luiten verliest van Matsuyama

Golfer Joost Luiten heeft zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de Cadillac Match Play in San Francisco verloren. De Bleiswijker verloor in de slotfase van de getalenteerde 23-jarige Japanner Hideki Matsuyama.

Luiten stond lang op voorsprong, maar de Japanner (zestiende op de wereldranglijst) kwam sterk terug. Hij won vier van de laatste vijf holes met een eagle op de achttiende hole (par 5) en sloot het duel af met twee slagen verschil.

De 64 beste spelers van de wereld spelen in San Francisco om een hoofdprijs van 1,5 miljoen dollar. De nummers één uit de zestien poules van vier spelers stoten door naar de knock-outfase. Het toernooi maakt deel uit van de World Golf Championchips.

Luiten (nummer 44 van de wereld) won zijn eerste poulewedstrijd en speelt het derde en laatste duel tegen de Fransman Alexander Levy (56e).

FNV gebruikt toespraak NSB'er

Bij een persbericht dat de vakbond FNV vandaag stuurde zat een nogal opmerkelijke video, zo meldt RTL Nieuws. Het is een video waarin NSB'er Hendrik-Jan Woudenberg als voorzitter van van de NVV -voorloper van FNV- een toespraak geeft.

Woudenberg werd namelijk een maand na zijn toespraak begunstigd lid van de SS. Ter ere daarvan ontving hij een een pistool met inscripties van de beruchte 'Schutzstaffel'. De Nazi's maakten hem vervolgens verantwoordelijk voor het Nederlandse Arbeidsfront waarin mensen te werk werden gesteld om onder andere de Duitse verdedigingslinie te bouwen.

Hij nam namens de NSB ook plaats in de Tweede Kamer tussen 1937 en 1945. Hij was goede vrienden met andere hooggeplaatste NSB'ers als Meinoud Rost van Tonningen en Anton Mussert. Na de oorlog werd hem twintig jaar celstraf opgelegd maar kwam al in 1956 weer op vrije voeten.

De video was bedoeld om te laten zien hoe vroeger de Dag van de Arbeid werd gevierd. Deze valt jaarlijks op 1 mei en wordt bijna overal in Europa als officiële feestdag gezien, Nederland is daar een uitzondering op. Nadat RTL de FNV confronteerde met de video reageerde een woordvoerder geschrokken met "oei, dat is natuurlijk niet de bedoeling".

Pakketjes met drugs op strand Vlissingen

Op het strand bij Vlissingen zijn vrijdagochtend pakketjes aangetroffen waarin mogelijk drugs zijn verpakt. De politie onderzoekt de pakketjes, liet ze weten.

De vondst werd gedaan door wandelaars. Die verzamelden de pakketjes en leverden ze af bij de politie. Om hoeveel pakketjes het gaat, wil de politie niet om onderzoekstechnische redenen niet zeggen. Het sterke vermoeden bestaat dat het gaat om harddrugs, aldus een politiewoordvoerder.

Twee jaar geleden spoelden bij Westkapelle op Walcheren tientallen pakketjes cocaïne aan.

Moerdijk koopt 10 procent huizen op

Van alle huiseigenaren in Moerdijk maakt dit jaar ongeveer 10 procent gebruik van de mogelijkheid hun huis aan de gemeente te verkopen. In totaal komt dat neer op dertig huizen. De gemeente liet dat vrijdag weten.

De zogeheten Moerdijkregeling is een garantie aan de inwoners dat ze hun huis verkocht krijgen. Met de regeling wil de gemeente mensen niet zozeer stimuleren om te vertrekken, maar hen juist zekerheid geven. Wie zijn woning op deze manier verkoopt, krijgt 95 procent van de taxatiewaarde van begin 2013. Moerdijk probeert de aangekochte huizen vervolgens door te verkopen.

Reden voor de regeling is de forse groei van de industrie en de haven bij het Brabantse dorp. Wie om die reden wil vertrekken, maar zijn huis niet verkocht krijgt, kan bij de gemeente terecht. Het lijkt ook een gunstig effect te hebben op de reguliere woningmarkt: sinds september vorig jaar wisselden in het plaatsje tien woningen op de normale manier van eigenaar.

Burgemeester Jac Klijs constateert tevreden dat mensen "het weer aandurven om een woning te kopen in het dorp''.

Chronomancer uit Guild Wars 2: Heart Of Thorns

Arenanet heeft aangekondigd met Guild Wars 2: Heart of Thorns iedere profession te voorzien van een elite specialization. Met deze specialization kun je nieuwe skills en nieuwe speelstijlen toe passen en krijg je een nieuw wapen. Hoe dat er uit ziet zie je in het onderstaande filmpje.

Guild Wars 2: Heart of Thorns is de eerste expansion voor Guild Wars 2. Voor deze expansion is nog geen officiële releasedatum bekend op dit moment.

Aardbeving in Papoea-Nieuw-Guinea

Het noorden van het eiland New Britain, onderdeel van Papoea-Nieuw-Guinea, is vrijdag opgeschikt door aardbevingen met een kracht van 6,7 en 7,1 op de schaal van Richter. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen in het dunbevolkte gebied.

Het eiland onderging donderdag ook al een aardbeving. De bevingen waren vrijdag bijna 130 kilometer ten zuidwesten van de kustplaats Rabaul op een diepte van 61 kilometer, aldus de waarnemers van het Amerikaanse USGS (United States Geological Survey).

Natuurgeweld is geen onbekend fenomeen in de regio. Rabaul werd in 1994 verwoest als gevolg van de uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Tavurvur.

IS wint terrein in Afghanistan

Terreurgroep IS (Islamitische Staat) rukt op in Afghanistan. In bepaalde provincies voeren strijders openlijk de vlag van IS, onthoofden ze mensen en verdrijven ze de autoriteiten. Daarmee lijkt de vrees van de Verenigde Staten en de Taliban uit te komen, schrijft NBC News vrijdag.

Begin dit jaar zei het Amerikaanse ministerie van Defensie te vrezen voor de invloed van IS in Afghanisten. De Amerikanen spraken toen over 'kiemen', maar van een echte dreiging was in februari nog geen sprake. Dat is nu wel anders, zeggen bronnen in Afghanistan. De provincie Faryab is bijvoorbeeld voor 60 procent in handen van IS, zeggen de autoriteiten daar. De overheid heeft er niets meer te zeggen.

In verschillende provincies ontketenen de IS-leden hun kenmerkende terreur. Mensen worden gedood of onderworpen aan extreme wetten en regels. "Ze zorgen voor een sfeer van angst in ons dorp. We moesten onze huizen ontvluchten en alles achterlaten. De lokale politie is verjaagd", zei Mullah Abdul Rasheed.

Hij spreekt over een groep Oezbeken die mensen doden, onder wie een man in een moskee. De Oezbeken maken deel uit van een groep die IS aanhangt, net als Pakistanen, Tadzjieken en mensen uit de Kaukasus. Volgens de autoriteiten is het opvallend hoeveel buitenlandse strijders er plots zijn in Afghanistan. Ook aan de zijde van de Taliban vochten er buitenlanders mee, maar lang niet zoveel als dat er nu zijn.

De IS-leden zijn bruter dan de Taliban en leggen decreten van die voorheen dominante groep naast zich neer. De Taliban onthoofden bijvoorbeeld niet.

Islamitische Staat wint terrein in Afghanistan (Foto: ANP)
Islamitische Staat wint terrein in Afghanistan (Foto: ANP)

Inspectie legt beslag op huis champignonteler

De Inspectie SZW heeft beslag laten leggen op de woning van een Gelderse champignonteler en zijn vrouw. Het echtpaar had een boete van 300.000 euro moeten betalen, maar sluisde volgens de inspectie z'n financiële middelen weg naar een andere firma.

In 2008 kreeg de Gelderse firma, een vestigingsplaats is niet bekendgemaakt, een boete van 299.000 euro voor overtreding van de wet Vreemdelingen. De eigenaar ging in beroep, maar kreeg in 2012 nul op het rekest van de Raad van State. De drie ton werd echter nooit betaald. De advocaat van het bedrijf liet de inspectie onlangs weten dat de champignonteler geen geld meer had om de boete te voldoen.

De Inspectie SZW vertrouwde het niet en deed onderzoek naar de geldstromen van de firma. Daaruit bleek dat dit direct na het opleggen van de boete, geld is overgedragen naar ander bedrijf.

Paspoortfraude bij gemeente Utrecht

Een stagiaire bij de gemeente Utrecht wordt ervan verdacht dertien paspoorten te hebben vervalst. Dat zou gebeurd zijn tussen oktober en januari dit jaar. De stagiair is geschorst, meldt de gemeente Utrecht vrijdag. De stagiair werkte op de afdeling Publiekszaken en is inmiddels de toegang tot het Stadskantoor ontzegd.

De zaak kwam aan het rollen nadat iemand had gemeld dat zijn paspoort ten onrechte was geblokkeerd. De man deed aangifte bij de politie, die hem naar de gemeente doorverwees. Het paspoort bleek ten onrechte, door iemand anders dan de rechtmatige eigenaar, als vermist te zijn opgegeven. Na een intern onderzoek kwam de paspoortfraude aan het licht.

Het bleek niet om dat ene geval te gaan. De stagiaire had in totaal dertien keer paspoorten valselijk opgemaakt.

'Vrouw uit Kerkrade overleden in Nepal'

Bij de aardbeving in Nepal van zaterdag is een 53-jarige inwoonster van Kerkrade overleden. Dat heeft haar familie gezegd.

De vrouw, die de Duitse nationaliteit heeft, maakte samen met haar gezin een trektocht door het land. De familie werd bedolven onder een lawine van sneeuw en stenen. De 16-jarige dochter van de vrouw raakte gewond door de aardbeving en kwam dinsdag terug in Nederland. De vader van het gezin herstelt van zijn verwondingen in een ziekenhuis in Nepal en zal zo snel als kan terugkeren.

Bij de ramp kwamen, tot zover nu bekend, ruim 6200 mensen om het leven. Op het moment van de aardbeving waren ongeveer 800 Nederlanders in Nepal. Met ongeveer tweehonderd van hen heeft Buitenlandse Zaken nog geen contact gehad.

Regering Japan wil pacifistische grondwet aanpassen

De conservatieve regering van Japan gaat een nieuwe poging wagen de pacifistische grondwet van het land aan te passen. De Liberaal Democratische Partij (LDP) moet daarbij niet alleen een grote meerderheid in het parlement zien te overtuigen, maar ook een huiverige bevolking.

Het is zondag 68 jaar geleden dat in Japan, na de Tweede Wereldoorlog, de huidige grondwet van kracht werd, die was opgesteld door de Verenigde Staten. Vooral artikel 9 is de conservatieven een doorn in het oog. Daarin staat het volgende: "Het Japanse volk zweert voorgoed het soevereine recht af om oorlog te voeren of te dreigen met geweld om internationale meningsverschillen te beslechten."

Een werkgroep binnen de LDP die zich eerder over de kwestie boog, gaat weer aan het werk, nadat dat werk twee jaar had stilgelegen. Ook bracht de LDP deze week een cartoon uit om de bevolking te overtuigen.

In 2012 stelde de LDP al een kladversie van een nieuwe grondwet op. Daarin komt een conformistisch en patriarchaal Japan naar voren, waarin het gezin en de familie belangrijker zijn dan het individu en de keizer staatshoofd is. Ook zijn burgerlijke vrijheden zoals vrijheid van meningsuiting verre van absoluut. De LDP wil dat dit soort rechten kunnen worden ingeperkt als ze het algemeen belang kunnen schaden.

Zelfs als de LDP de publieke opinie mee weet te krijgen wordt het nog een flinke kluif de volksvertegenwoordiging te overwinnen. Twee derde van het parlement en de senaat moet akkoord gaan, waarna een referendum volgt. De coalitie van premier Shinzo Abe heeft momenteel een tweederdemeerderheid in het parlement en hoopt bij verkiezingen volgend jaar in de zomer eenzelfde meerderheid in de senaat veilig te stellen.

12 procent maakte bevrijding in 1945 mee

Van de huidige Nederlandse bevolking leefde bijna 12 procent toen in 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Bijna twee derde van deze groep was toen vijf jaar of ouder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bevrijding is dinsdag zeventig jaar geleden. Het aandeel zeventigplussers per gemeente in Nederland loopt uiteen van 6 tot 20 procent. In Laren, Bergen en Rozendaal ligt het aandeel zeventigplussers met ongeveer 20 procent het hoogst. In Almere en Urk is het met 6 procent het laagst. Almere is een vrij jonge gemeente en Urk heeft een hoog geboortecijfer.

12 procent staat voor bijna twee miljoen mensen. Het CBS denkt dat over tien jaar ruim 5 procent van de bevolking de oorlog nog heeft meegemaakt. Over 20 jaar is dat vermoedelijk iets meer dan 1 procent van de mensen in Nederland. In 2045, 100 jaar na de bevrijding, leven naar verwachting zo'n 12.000 mensen in Nederland die er in 1945 al waren. Drie kwart van hen is vrouw, een kwart man.

Bed, bad en bloot

Het ging de afgelopen weken niet om mensen, maar om gezichtsverlies en stemmen in de discussie over uitgeprocedeerde asielzoekers. De VVD'ers moesten zich streng blijven profileren, want de man met het blonde kapsel hijgt op dat gebied in hun dikke nekken. De PvdA wilde niet nog meer mensen uit hun achterban kwijtraken en hielden dus hun poot stijf over de opvang. En zo kregen ze samen een softenonkindje.

Stel heeft ruige seks: hond doodgeschoten

Een hond uit New Jersey heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De politie heeft de pitbull namelijk doodgeschoten. Oom Agent heeft het beestje om zeep geholpen nadat ze waren uitgerukt wegens te ruige seks van de baasjes van de viervoeter.

Op het politiebureau van de Amerikaanse stad rinkelde onlangs de telefoon. Uit een appartementencomplex aldaar schreeuwde een vrouw uit alle macht. Omdat Bromsnor vermoedde dat de dame in kwestie werd verkracht, rukten zij met groot materieel uit.

Eenmaal ter plaatse zagen ze de huishond op een ontkleed stel liggen, die direct de agenten aanviel. Een dappere diender pakte meteen zijn pistool en schoot de teef dwars door haar sodemieter. Hond dood.

Het bleek echter allemaal te berusten op een misverstand. Diane Manning bleek namelijk op dat moment snoeihard te zijn genomen door haar 31-jarige kerel. Hond Lily dacht echter dat haar bazinnetje door haar echtgenoot werd mishandeld en begon meneer Manning aan te vallen. Hierna schreeuwde de vrouw des huizes om hulp.

Ondanks de dode hond, moest meneer Manning deze week voor de rechter verschijnen wegens openlijke geweldpleging. Hij wordt er namelijk van verdacht de hond opzettelijk op de juten te hebben afgestuurd, maar dit wordt door de verdachte ontkend. Hij blijft voorlopig nog wel even vastzitten.

Vroege vuurwerkvangst in Den Haag

Een 39-jarige Hagenaar was er dit jaar vroeg bij met het aanschaffen van vuurwerk voor oud en nieuw. De politie vond donderdag in het schuurtje bij zijn woning ruim 100 kilo illegaal vuurwerk, voornamelijk strijkers. De man verklaarde dat hij het voor de jaarwisseling had gekocht.

De agenten doorzochten zijn huis nadat ze informatie hadden gekregen over mogelijke handel in vuurwerk. De politie heeft het vuurwerk in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Hulpverlening faalde bij gezin gedode moeder

Bureau Jeugdzorg Overijssel en jeugdhulporganisatie Vitree hebben gefaald in hun hulp aan een gezin met vier kinderen uit Steenwijk. Vader stak een jaar geleden moeder dood, voor de ogen van een van de kinderen. De jarenlange hulpverlening die het gezin kreeg rammelde aan alle kanten.

Dat is de vernietigende conclusie van de Inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie over het handelen van Bureau Jeugdzorg Overijssel en Vitree. Het rapport is vrijdag gepubliceerd. Er is matige tot onvoldoende passende hulp geboden en de hulp die wel werd geboden, was van onvoldoende kwaliteit.

De problemen rond het gezin waren al jaren bekend. Vader mishandelde moeder, het gezin had schulden en de kinderen hadden problemen op school.

Achmea-bestuurder stapt op

Verzekeraar Achmea moet op zoek naar een nieuw bestuurslid. Danny van der Eijk, lid van de raad van bestuur sinds 2008, vertrekt definitief.

Van der Eijk (56) besloot begin dit jaar drie maanden met betaald verlof te gaan, volgens een woordvoerder van Achmea ,,om zijn accu op te laden''. Hij keert niet terug van zijn sabbatical.

,,In goed overleg'' met de raad van commissarissen is besloten dat hij zijn functie neerlegt. Achmea wilde er vrijdag verder niets over kwijt. Er is een vertrekregeling getroffen, waarover geen mededelingen worden gedaan.

'Aanval rebellen Jemen in Saudi-Arabië'

Bij een aanval door Jemenitische rebellen op Saudisch grondgebied zijn vrijdag drie Saudische militairen en 'tientallen' rebellen om het leven gekomen. Dat heeft het Saudische ministerie van defensie gezegd.

De rebellen hadden het volgens het ministerie gemunt op 'grens- en controleposten' in de zuidelijke provincie Najran. De aanval werd door Saudische grondtroepen en met steun vanuit de lucht, afgeslagen.

Saudi-Arabië geeft leiding aan een Arabische coalitie die luchtaanvallen uitvoert op de Houthi-rebellen in Jemen.

Drugsafval houdt hulpdiensten in zuiden bezig

Gedumpte vaten met chemicaliën, vermoedelijk gebruikt voor de productie van drugs, bezorgen de politie en brandweer in Zuid-Nederland weer eens veel werk. In Den Bosch lagen vrijdag tientallen vaten met chemicaliën aan de Gemaalweg, in de Limburgse gemeente Schinnen werden op twee verschillende plaatsen soortgelijke vondsten gedaan.

,,De vaten staan helemaal bol door de inhoud'', vertelde een woordvoerder van de Brabantse politie. Dat er chemicaliën inzitten, lijdt geen twijfel. Brandweermensen in beschermende pakken zijn ingeschakeld om het afval op te ruimen.

Afgelopen woensdag was het in Den Bosch ook al raak: toen lagen zo'n dertig vaten bij een volkstuinencomplex. En ook in het Limburgse Wijnandsrade lagen donderdagavond tien vaten. Zulke dumpingen zijn schadelijk voor het milieu. Bovendien kost grondsanering de gedupeerden duizenden euro's per keer.

Het probleem is de afgelopen jaren fors toegenomen, vooral in Zuid-Nederland, waar relatief veel synthetische drugs als xtc en speed worden gefabriceerd.

Minder auto's verkocht in april

De Nederlandse autoverkopen zijn in april gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte AUMACON, een kenniscentrum voor de autobranche, vrijdag bekend. De organisatie noemde het een nieuwe tegenvaller voor de autosector.

Vorige maand leverden autodealers in totaal 27.148 nieuwe auto's af, 4 procent minder dan de 28.281 stuks vorig jaar. In januari en februari werden nog lichte verkoopstijgingen genoteerd, maar in maart vertoonden de verkopen al een daling van 2,5 procent.

Trailer: Tom Hardy en Tom Hardy in teaser voor Legend

Tom Hardy speelt in Legend de dubbelrol van de tweeling Ronald en Reginald Kray, een crimineel duo dat succesvol was in Londen in de jaren 50 en 60. Voor deze film is gisteren de eerste teaser trailer verschenen.

De trailer toont hoe Hardy beide rollen speelt en hier in ieder geval qua uiterlijkheden onderscheid tussen de twee weet te maken. De film vertelt over hun misdaadcarrière totdat ze in 1969 in de gevangenis belanden.

Naast Tom Hardy en Tom Hardy zijn in de film ook Taron Egerton, Christopher Eccleston, Emily Browning en David Thewlis te zien. Legend is geregisseerd door Brian Helgeland, die ook het scenario schreef en verschijnt in september in bioscopen in het Verenigd Koninkrijk. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Derde Jump Street-film wordt Men in Black-crossover

In een ontwikkeling die sterk lijkt op een "we proberen maar wat"-move van de filmstudio, heeft Sony deze week bekend gemaakt dat de derde Jump Street-film een crossover zal zijn met de Men in Black-franchise. Hiermee wordt een gerucht dat al enkele maanden de ronde doet bevestigd.

De films 21 Jump Street, een filmreboot van de gelijknamige tv-serie, en het vervolg 22 Jump Street waren grote successen voor de studio, mede door hun kritische doch komische blik op bekende filmconcepten als reboots en vervolgfilms. Het is daarom misschien niet zo'n heel gek idee dat de insteek van de derde film het concept van gedeelde filmuniversums is, een trend die de laatste jaren populair is dankzij het succes van Marvels filmreeks.

Sony is echter bijzonder uitgebreid bezig hun franchises uit te melken, dus deze zet zal ongetwijfeld niet alleen een creatieve achtergrond hebben. Zo heeft de studio twee verschillende nieuwe Ghostbusters-films in ontwikkeling, waarvan een er een volledig vrouwelijke cast heeft. Deze truc wordt nu ook toegepast op de Jump Street-franchise: naast de derde film met Jonah Hill en Channing Tatum zal ook een film met een vrouwelijke cast in ontwikkeling gaan. Scenarioschrijvers Lucia Aniello en Paul Downs zijn hiervoor ingeschakeld.

Over de crossover met Men in Black is nog weinig meer bekend dan dat deze er gaat komen; of Will Smith, Tommy Lee Jones en wellicht Josh Brolin bijvoorbeeld zullen aanschuiven bij de eerste cast-meeting is niet bekend gemaakt.

22 Jump Street

Meisje (15) dood na uitlekken sekstape

Een 15-jarig meisje uit Stains, een voorstad van Parijs, heeft dinsdag op een gruwelijke manier zelfmoord gepleegd. Ze kon de schaamte na het uitlekken van een sekstape met haar in de hoofdrol niet langer dragen.

Het tienermeisje werd onlangs ongemerkt gefilmd terwijl zij seks had met haar vriendje. Al snel lekte de sekstape uit. Het filmpje vond op internet dan ook gretig aftrek. Naar verluidt had de hele buurt kunnen meegenieten hoe het stelletje seks had. Ook haar vrienden bleken de seksfilm te hebben gezien.

Vanaf toen werd het meisje gepest door de personen die zich hadden zitten verlustigen aan de film. Het arme kind werd zelfs gechanteerd.

Dinsdag trok het tienermeisje het niet langer. Terwijl haar familie gewoon aanwezig was, sprong zij van de derde verdieping van het flatgebouw waar ze woonde. Haar ouders en broers en zussen zeggen een hard geluid te hebben gehoord, waarna zij haar levenloos op straat zagen liggen.

De dag na haar dood had het pesten een nog gruwelijkere wending genomen. Haar zelfmoord bleek namelijk te zijn gefilmd, en het videootje hiervan te zijn verspreid via Twitter. Hierop is een luide schreeuw te horen en iemand die anderen opdraagt een ambulance te bellen. Een Facebook-pagina ter nagedachtenis aan het slachtoffer wist binnen 24 uur meer dan 12.000 likes te verzamelen.

DC-verfilming The Flash scoort twee schrijvers

Als je naam Phil Lord is, of Christopher Miller, ben je één van de hardst werkende mensen in Hollywood. Het schrijvers/producers/regisseursduo heeft namelijk nóg een klus gescoord: het scenario van de filmversie van The Flash.

Het nieuws komt in de week waarin de tv-versie van The Flash, waarin de titelrol wordt gespeeld door Grant Gustin, qua kijkcijfers de Marvel-serie Agents of S.H.I.E.L.D. heeft ingehaald, dat op dezelfde avond wordt uitgezonden. Een filmversie stond al een tijdje in de planning, maar tot nu toe was er niets meer bekend dan dat Ezra Miller de rol van Barry Allen op zich zou nemen.

Lord en Miller voegen The Flash toe aan hun drukke schema, waarin ook het scenario voor een geanimeerde Spider-Man, vervolgfilms voor de Jump Street en Lego Movie-filmseries en de tv-serie The Last Man on Earth genoteerd zijn. Gezien hun volle agenda is het niet zeker dat het duo ook de regie voor The Flash gaat doen, maar op dit moment zijn ze in ieder geval een verhaal aan het ontwikkelen om aan Warner Bros. voor te leggen.

The Flash staat op de DC Universe-agenda voor 2018. Vooralsnog is het niet zeker of Ezra Miller zijn rol al in een eerdere DC-film zal vertolken, zoals Zack Snyders Justice League in 2017.

The Flash (DC Comics)

Boete voor Katwijks bedrijf om asbest

De Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) heeft het bedrijf Van Leeuwen Papier- en Metaalhandel BV uit Katwijk een boete opgelegd van 42.300 euro voor malafide verwijdering van asbest. De medewerkers zijn mogelijk blootgesteld aan asbestvezels, maakte de inspectie vrijdag bekend.

Het bedrijf verwijderde in Noordwijk op onjuiste wijze asbesthoudende materialen uit oude tramstellen. Daarnaast was het bedrijf niet gecertificeerd om asbest te mogen verwijderen. ,,Er is een reeks van overtredingen begaan en er is een asbestbesmetting veroorzaakt'', aldus de SZW. De overtredingen speelden zich in oktober vorig jaar af.

De aanpak van misstanden in de asbestsector is een van de speerpunten voor de Inspectie SZW. Het gebruik van het kankerverwekkende materiaal is al sinds 1994 verboden in Nederland.

Kinderombudsman krijgt meer meldingen

De Kinderombudsman krijgt steeds meer vragen, hulpverzoeken, signalen en klachten. De organisatie werd vorig jaar 2867 keer benaderd. Dat is ruim dertig procent meer dan in 2013. Dat blijkt uit het jaarverslag dat vrijdag is gepubliceerd.

De meeste mensen nemen contact op over jeugdzorg, onderwijs en omgang na scheiding. Meestal zijn het ouders die vragen stellen of klachten melden, maar ook steeds meer kinderen weten de Kinderombudsman te vinden.

De vragen, signalen en klachten over jeugdzorg verdubbelden van 452 in 2013 naar 1064 in 2014. Ook de meldingen over het onderwijs stegen van 247 naar 544. De Kinderombudsman kreeg ook veel vragen over het vinden van het juiste onderwijs voor kinderen met een hoog of juist een laag IQ en met gedrag- en/of leerproblemen.

100 dagen cel medeverdachte liquidaties

Medeverdachte Stefan S. heeft in de zaak van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012 honderd dagen cel gekregen. Dat is gelijk aan de periode die hij in voorarrest heeft gezeten. De rechtbank in Amsterdam legde hem deze straf vrijdag op voor verboden wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie had vrijspraak voor S. gevraagd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de twee moordaanslagen. Dit wegens gebrek aan bewijs.

260 straatvegers aan de slag in Den Haag

De gemeente Den Haag neemt 260 nieuwe straatvegers in de dienst. Deze mensen werken nu voor de gemeente met behoud van uitkering, maar ze krijgen nu een volwaardige baan met salaris. ,,Mensen die werk verrichten, dienen hiervoor ook een inkomen te krijgen'', zegt wethouder Rabin Baldewsingh (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). ,,Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de ambitie van het college om 10.000 banen te realiseren. De gemeente wil als werkgever het goede voorbeeld geven door meer mensen aan het werk te helpen.''

De invulling van de banen begint in september. Van de 260 veegbanen bij de gemeente zullen er 100 worden ingevuld als garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking. De vegers van de Haagse buurtserviceteams krijgen voorrang bij de invulling van alle vacatures.

Groei Nederlandse industrie zet door

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in april verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) vrijdag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg in april naar 54, van 52,5 in maart. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi liet de productie de sterkste stijging zien sinds november vorig jaar. De nieuwe orders namen flink toe, met een forse stijging van de exportorders.

De werkgelegenheid ging voor de tweede maand op rij omhoog en de inkoopprijzen stegen voor het eerst in acht maanden, aldus de Nevi.

Volgelingen 'seksrabbijn' weg van camping

De ongeveer 250 volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland vertrekken van camping Hommelheide in het Limburgse dorp Susteren. Een groep vertrok donderdag, de rest vertrekt vrijdag, zei burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren na berichten in de Limburgse kranten. Waarheen de de volgelingen reizen, weet Hessels niet.

De groep streek op 27 maart neer op de camping om er het paasfeest te vieren. Gevreesd werd voor overlast, maar die bleef uit. ,,De groep heeft zich perfect gedragen'', liet Hessels weten. De rabbijn zelf verbleef niet op de camping. Hij heeft volgens de burgemeester een huis in Amsterdam.

Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem dat de 77-jarige rabbijn moet worden uitgeleverd aan Israël, waar hij wordt verdacht van ontucht met jonge meisjes. Zo lang zijn beroepszaak tegen die uitlevering loopt, mag hij in Nederland blijven.

Tomorrowland-video's focussen op de personages

In Disneys sci-fi avontuur Tomorrowland wordt een wereld getoond die wel geschikt is voor ontdekken en avontuur. En Britt Robertons personage, Casey, is de ideale persoon om dat avontuur aan te gaan. Dat wordt getoond in één van de twee nieuwe video's die ter promotie zijn vrijgegeven.

De andere video focust op Athena (Raffey Cassidy), een mysterieuze jongedame. Aan de video te zien lijkt zij Casey verder op weg te helpen in haar ontdekkingsreis naar Tomorrowland.

Tomorrowland, in Nederland te zien onder de titel Project T, draait vanaf 21 mei in de bioscoop.

Destiny verkoopt shirt voor Nepal

Ook Bungie, de ontwikkelaar van Destiny, gaat zijn steentje bijdragen voor hulp in Nepal. Er is sinds kort een speciaal t-shirt beschikbaar, waarvan de opbrengst volledig wordt besteed aan humanitaire hulp aan de slachtoffers van de aardbeving van vorige week.

De print op het t-shirt laat de drie classes van Destiny zien - hunter, warlock en titan - die samen naast een Nepalese vlag staan, met op de achtergrond het himalayagebergte. Het shirt kost 25 dollar en is verkrijgbaar voor zowel mannen, vrouwen en kinderen. Bungie beweert al ruim 1000 shirts te hebben verkocht.

Naast het shirt krijg je ook een exclusieve in-game shader en een embleem. Bungie verwacht dat de shirts rond Juni bij de kopers terecht zullen komen.

Nepal werd vorige week getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Deze aardbeving heeft al ruim 6000 mensen het leven gekost.

Nepaldestiny
Destiny verkoopt shirt voor Nepal

Sci-fi culthit Cube krijgt een remake

Filmstudio Lionsgate heeft deze week het groene licht gegeven voor een remake van Cube, de Canadese sciencefictionthriller uit 1997.

De remake, of 'reimagining' van de film krijgt de titel Cubed en hervertelt het verhaal van een groep vreemdelingen die mysterieus gevangen zijn in een labyrint waaruit ze alleen kunnen onstnappen door de valstrikken te omzeilen die in elke kubusvormige kamer aanwezig zijn.

Cubed zal worden geregisseerd door Saman Kesh, die in 2013 de korte film Controller maakte en daarmee hoge ogen gooide in Hollywood. Zijn nieuwe insteek op het verhaal zal door Philip Gawthorne worden verwerkt tot een scenario. Gawthorne heeft tot nu toe alleen voor Britse tv-series en een paar korte films geschreven.

Naast het groene licht voor Cubed heeft Kesh ook een go gekregen voor een speelfilmversie van Controller bij 20th Century Fox. De short is hieronder te zien.

Liza Sips en Victoria Koblenko in modefilm

Modeliefhebbers Liza Sips en Victoria Koblenko gaan de hoofdrollen spelen in de nieuwe bioscoopfilm Fashion Chicks. De film gaat over fashion, muziek, bloggen en de invloed van social media, zo laten de makers weten.

Liza Sips speelt de onzekere Esmee. Zij wordt onverwacht populair met haar online fashionblog. Victoria Koblenko speelt de rol van meedogenloze directeur van Nederlands bekendste modebedrijf: Wolff Fashion.

Fashion Chicks is het speelfilmdebuut van regisseur Jonathan Elbers. De film wordt 2 december door Just Film Distribution uitgebracht in de bioscoop.

Facebook schotelt je porno voor

Mark Zuckerberg slaat een behoorlijk pleefiguur. Waar Facebook namelijk snoeihard optreedt tegen het kleinste glimpje naakt, schotelt het sociale netwerk de gebruikers juist zélf porno voor.

Facebook heeft een opmerkelijke manier gevonden om spammers tegen te gaan. In plaats van een standaard-CAPTCHA, waar je een stukje moeilijk leesbare tekst moet overtypen, gooit de profielensite het over een andere boeg. Om te bevestigen dat je een mens bent en geen spambot, dien je namelijk enkele plaatjes aan te klikken.

Zo moet je bijvoorbeeld de echte tijgers uit een paar soortgelijke afbeeldingen aanduiden. Heel onschuldig, maar ze vragen je ook om een paar vlinders te selecteren. En daar wringt hem nu juist de schoen.

Tussen de echte vlinders vind je namelijk ook een getatoeëerde vlinder op een blote vrouwenkont. Maar het kan nog veel pornografischer. Er blijkt namelijk ook een foto van een blote, kaalgeschoren vagijn tussen te zitten. De punani bevat enkele zware metalen, en wordt ontsierd door een lelijke tattoo van een duivels figuur.

Krant The Register heeft Facebook uiteraard om een reactie gevraagd. Het sociale medium steekt de hand in eigen boezem, en geeft toe dat de blote kut per ongeluk tussen de plaatjes is verschenen. Ze hebben inmiddels hun excuses aangeboden en de verboden afbeelding verwijderd.

Vijf must-haves uit China

Waarom meer betalen voor een product in Nederland dat een stuk goedkoper uit China is te halen? Dat is de vraag die de users op het forum zich al 350+ topics stellen. Het is de kunst om tussen alle rotzooi die ook wordt verkocht de kwalitatieve producten te vinden voor de laagste prijs. Om jullie die zoektocht te besparen kun je in deze special een top vijf vinden met producten die zich inmiddels al ruim hebben bewezen.

Man woont jarenlang samen met dode moeder

In de Duitse grensplaats Gronau, vlakbij Twente, heeft een 50-jarige man vermoedelijk meerdere jaren in een appartement met zijn dode moeder geleefd, zonder dat buren iets in de gaten hadden. Een zorginstelling deed de macabere ontdekking tijdens een routine-controle.

Volgens de eerste berichten had hij het verzoek gekregen om haar nooit te verlaten. Die woorden heeft hij wel erg letterlijk genomen, bericht de Westfälische Nachrichten vrijdag.

Uit het politieonderzoek blijkt dat de vrouw 72 jaar was toen ze overleed, dit was rond de kerst van 2012. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Er zijn nog geen aanwijzingen dat er sprake is van een misdrijf.

Tegenover bekenden en buren hield de man de schijn op dat ze nog leefde en dat hij zich om haar bekommerde. Hij was volgens de politie erg in de war en wordt inmiddels in een psychiatrische kliniek behandeld.

Man woont jarenlang in huis met dode moeder
Man woont jarenlang in huis met dode moeder (Foto: ANP)

Straf voor onjuist gebruik naam universiteit

Onderwijsinstellingen die zich ten onrechte universiteit of hogeschool noemen, kunnen daar voortaan voor beboet worden. Dat geldt ook voor een onjuist gebruik van graden als bachelor en master.

Minister Jet Bussemaker heeft daar een wetsvoorstel voor gemaakt dat vrijdag voor advies is rondgestuurd. Ze wil tegengaan dat organisaties zich voordoen als erkende onderwijsinstelling terwijl ze dat niet zijn. Ook stellen ze hun studenten soms een graad in het vooruitzicht terwijl ze die niet mogen afgeven.

Daarmee houden ze zowel studenten als werkgevers voor het lapje, vindt de minister. "Dit soort organisaties maakt misbruik van de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs. Ze vragen geld en tijd van studenten voor een diploma dat niets waard is. Dat mag niet onbestraft blijven; het heeft al veel te lang geduurd."

Er zijn wel uitzonderingen. Zo mogen de Kleuteruniversiteit, de Universiteit van Nederland, de Volksuniversiteit en sommige nevenvestigingen van erkende Europese instellingen weer wel. Overtredingen kunnen leiden tot een boete van maximaal 810.000 euro of 10 procent van de jaaromzet.

Straf voor onjuist gebruik naam universiteit
Straf voor onjuist gebruik naam universiteit (Foto: ANP)

Omzet Staatsloterij valt terug

De Staatsloterij heeft vorig jaar voor bijna 35 miljoen euro minder loten verkocht. Daardoor daalde de omzet ten opzichte van 2013 met 4,5 procent naar 737,8 miljoen euro. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van Nederlands oudste loterijorganisatie.

De afdracht aan de Staat, via het ministerie van Financiën de enige aandeelhouder, bleef met 82,9 miljoen euro vrijwel onveranderd.

De deelnemers aan de Staatsloterij en Miljoenenspel wonnen gezamenlijk netto 447 miljoen euro. In 2013 werd netto in totaal nog 466,3 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd.

In 2014 werden 28 spelers (multi)miljonair door hun deelname. De grootste winnaar was een abonneespeler uit de provincie Utrecht. Die won tijdens de Oudejaarstrekking op 31 december 30 miljoen euro netto.

SHO: voedingsbodem voor miljoenenjacht

Het startbedrag van ruim 3,3 miljoen euro voor de hulpverlening in Nepal is een goede bodem voor een miljoenenjacht. Dit zei actievoorzitter Gijs de Vries van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag aan het begin van de actiedag Nederland helpt Nepal.

De Vries wil geen voorspelling doen over een potentieel eindbedrag. ,,Iedere euro telt en dit is verhoudingsgewijs een prachtig startbedrag voor de actie'', zei De Vries.

,,Nederland loopt absoluut warm'', stelt De Vries tevreden vast. ,,Het startbedrag ligt alweer ruim een miljoen euro hoger dan de tussenstand van gistermiddag. We hebben er absoluut een goed gevoel bij. We hebben geen doel in ons hoofd waar we op uit willen komen de komende week. Het is geen wedstrijd wat dat betreft.''

Ruim miljoen kijkers voor Tooske en Bastiaan

Het nieuwe programma Zo zijn we niet getrouwd van Bastiaan en Tooske Ragas heeft donderdagavond 1,07 miljoen kijkers getrokken. Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek. Het echtpaar helpt in elke aflevering een getrouwd koppel van wie de relatie op een dood spoor zit.

De deelnemers worden gevolgd door verborgen camera's. De stellen worden via de beelden geconfronteerd met hun eigen gedrag en krijgen daarnaast begeleiding van therapeuten. De eerste aflevering draaide om een stel met een kindje, bij wie vreemdgaan en gebrek aan vertrouwen het centrale probleem vormden.

Het best bekeken programma van de donderdag was het Journaal van 20.00 uur met 1,7 miljoen kijkers. De RTL-soap Goede tijden, slechte tijden trok ruim anderhalf miljoen kijkers, net iets meer dan DWDD University, dat op de derde plaats in de kijkcijferlijst staat.

'Honderdduizenden mensen nog niet bereikt'

In Nepal begint de hulpverlening nu serieuze vormen aan te nemen. Steeds meer hulpgoederen komen het land binnen. Toch zijn er nog altijd honderdduizenden mensen die niet bereikt worden. ,,We weten van een aantal dorpen nog steeds niet hoe het met de mensen gaat'', aldus Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis vanuit Nepal. ,,Dat baart ons grote zorgen.''

Stoffels was vrijdag in Chautara in het Sindupalchowk-district. ,,Negentig procent van de huizen daar is stuk. Dat zijn er ongeveer 40.000. Het ziekenhuis is ook ingestort. De paniek is enorm'', zegt hij.

Het Rode Kruis heeft tot nu toe 19.000 families kunnen helpen. ,,We komen steeds dichter bij het epicentrum'', aldus Stoffels.

'Duidelijkheid over poolreizigers nodig'

Coldfacts, de organisatie voor wetenschappelijk poolonderzoek, hoopt de Nederlandse poolreizigers Philip de Roo en Marc Cornelissen zo snel mogelijk te vinden. De Canadese politie gaat ervan uit de mannen verdronken zijn tijdens hun Noordpoolexpeditie.

,,Het vermoeden is dat ze zijn verdronken, maar we hebben nog geen definitieve duidelijkheid. We proberen een bevestiging te krijgen. Er wordt verder gezocht naar de lichamen op de plek waar de spullen zijn gevonden. Door de instabiele ijsconditie is het een complexe situatie, maar we willen hoe dan ook duidelijkheid'', aldus de woordvoerster van Coldfacts. ,,De zoekactie gaat door. Gelukkig krijgen we hulp van een heleboel wetenschappers die hun kennis en ervaring willen inzetten om Philip en Marc te vinden.''

De Roo en Cornelissen vertrokken op 6 april vanuit Canada naar de Noordpool om het ijsgebied nader te onderzoeken. Woensdagochtend om 08.55 uur ontving het basiskamp in Nederland een geautomatiseerd noodsignaal, waarna een zoektocht werd gestart.

NS deelt tulpen uit bij sluiten poortjes

Conducteurs, machinisten en andere spoormedewerkers hebben vrijdagochtend de laatste poortjes van Rotterdam Centraal gesloten. Reizigers kunnen het station nu alleen nog betreden of verlaten met een geldig vervoersbewijs. Om de bezoekers van het Rotterdamse centraal station te wijzen op de sluiting van de poortjes deelde de NS tijdens de ochtendspits tulpen uit aan reizigers. Ook zijn er speciale teams aanwezig om mensen te informeren en assisteren.

Rotterdam Centraal is het eerste grote station waar de poortjes voor niet-reizigers dicht zijn. Aanvankelijk zou dat over twintig weken pas gebeuren, maar na de recente geweldsincidenten tegen NS-personeel is de datum vervroegd. De maatregel is bedoeld om het zwartrijden in de trein zoveel mogelijk tegen te gaan. Vaak zijn het zwartrijders die spoorwegpersoneel bedreigen en mishandelen. In de loop van het jaar volgen nog meer stations waar de poortjes dichtgaan.

Tussenstand van 3,3 miljoen op Giro 555

De actiedag Nederland helpt Nepal ging vrijdagochtend van start met een tussenstand van ruim 3,3 miljoen euro voor Giro555. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking maakte het bedrag bekend in het 555-Café in Amsterdam.

De laatste tussenstand dateert van donderdagmiddag, toen stond de teller nog op 2,2 miljoen euro. Ploumen opende een envelop voor de microfoon van NPO Radio 2 en las de voorlopige tussenstand voor: 3.368.171 euro.

Batmans nieuwe Batwing onthuld

In de recent vrijgegeven trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice was-ie al even te zien: de vliegende versie van de Batmobile. Het was een kort fragment en er was niet veel van het ontwerp te zien, maar de trailer bevestigde in ieder geval dat Batman ook in deze film beschikt over zijn Batwing. Nu is er een gedetailleerde blik op het vliegtuig online gelekt.

De lek komt van Latino Reviews Umberto Gonzalez, die een afbeelding op zijn Instagram postte. De Batwing, waarvan de naam nog onbevestigd is, is net als de Batmobile wat strakker in design en voorzien van bewapening.

Batwing (Umberto Gonzalez/Instagram)

De laatste keer dat Batman een vliegend voertuig gebruikte was in The Dark Knight Rises. Ook daar lekte de aanwezigheid van een 'batwing' toen tijdens de opnames foto's werden gemaakt door voorbijgangers, maar het vliegtuig bleek in de film slechts The Bat te heten.

Batman vliegt met zijn nieuwe Batwing door de bioscopen in maart volgend jaar.

CBS: weinig stakingsdagen in 2014

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft vorig jaar 25 stakingen geteld. Hieraan deden 10.000 werknemers mee en er gingen in totaal 41.000 arbeidsdagen verloren.

Het aantal arbeidsgeschillen ligt in 2014 iets boven het gemiddelde van deze eeuw, dat uitkomt op 21 stakingen per jaar. Het aantal werknemers dat vorig jaar staakte is relatief laag. Deze eeuw legden jaarlijks gemiddeld 33.000 werknemers het werk neer. Dit maakte het CBS vrijdag bekend.

Koningspaar aangekomen op Aruba

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagavond (plaatselijke tijd) met een chartervlucht vanuit Bonaire aangekomen op het vliegveld van Oranjestad op Aruba. Daar werden ze begroet door gouverneur Fredis Refunjol en premier Mike Eman.

Het koningspaar woont vrijdag SAIL Aruba bij. Dat staat dit jaar in het teken van 200 jaar Koninkrijk en de 350e verjaardag van het Korps Mariniers. De koning en koningin blijven tot en met zaterdag op het Caribische eiland. Op die dag bezoeken ze nog een project van het Oranjefonds, alvorens ze terugkeren naar Nederland om op tijd terug te zijn voor de Dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag.

Mogelijk ebola-geval in Nijmegen

In het Radboudumc in Nijmegen ligt een patiënt die mogelijk besmet is met ebola. Dat meldt de NOS. Het is niet duidelijk of het een man of vrouw is.

De patiënt werd donderdag opgenomen in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Na onderzoek door artsen daar werd besloten om de patiënt naar een academisch ziekenhuis te brengen.

Het RIVM bevestigt dat er een verdenking van ebola is in het Radboudumc, maar wil verder niets kwijt. De patiënt wordt onderzocht.

Oude diesel kan Utrecht niet meer besmeuren

Wie vanaf vrijdag nog met een oude dieselauto (van voor 1 januari 2001) in de Utrechtse binnenstad rijdt, kan rekenen op een boete. De gemeente handhaaft de milieuzone in de binnenstad vanaf 1 mei.

Dat betekent dat de camera's die boven de invalswegen hangen, vanaf middernacht aan het flitsen zijn geslagen. Het kenteken wordt automatisch gecontroleerd aan de hand van RDW-gegevens. Is de dieselauto ouder dan veertien jaar, dan valt bij de eigenaar na korte tijd vanzelf een bekeuring van het Centraal Justitieel Incassobureau op de mat. Kosten: 90 euro.

De milieuzone voor dieselauto's in Utrecht is ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. De maatregel gold al vanaf 1 januari, maar de tussenliggende maanden waren een 'gewenningsperiode'. Voor vrachtwagens gold al een milieubeperking vanaf 2007, die in 2013 is aangescherpt.

Square Enix-engine gebruikt nu DirectX 12

Op het Build-event is niet alleen Microsoft zelf aan het demo'en, ook andere bedrijven laten zien wat ze met Microsoft-technologie aan het doen zijn. Zo laat Square Enix de Luminous Engine in combinatie met DirectX 12 zien, de volgende stap in de graphics engine van de uitgever van onder andere Final Fantasy.

De demo, Witch Chapter 0 genaamd, is gemaakt door dezelfde mensen achter het indrukwekkende Agni’s Philosophy – Final Fantasy Realtime Tech Demo. Dit keer laten ze nog betere graphics en verbeterde procesmogelijkheden zien. De technologie wordt in toekomstige games gebruikt, al moeten we nog wel even wachten voordat we dit echt in een volledige game gaan zien. Final Fantasy XV zal de eerste game zijn die gebruikmaakt van Luminous en die heeft nog steeds geen releasedatum, alleen een speelbare demo.

Tim Akkerman eenmalig terug in Di-rect

Di-rect gaat zijn 15-jarig jubileum vieren met een uitgebreid concert. Ook oud-zanger Tim Akkerman is daarbij van de partij. Dat maakte de band bekend bij RTL Late Night.

Het jubileumfeest vindt plaats op 29 augustus in het Westbroekpark in Den Haag, de thuisstad van de band. Naast een groep bekende muzikanten met wie de band ooit samenwerkte, zal ook de in 2009 opgestapte zanger Tim Akkerman nog één keer meezingen met zijn oude band. 'We hebben in vijftien jaar zoveel avonturen meegemaakt en met zoveel mensen samengewerkt. Het is geweldig om met hen dit feestje te vieren', vertelt Frans van Soest, beter bekend als Spike.

De groep gasten bestaat onder meer uit Wibi Soerjadi, Barry Hay, Miss Montreal en Waylon. De kaarten voor het speciale jubileumconcert op 29 augustus zijn per direct te koop.

Nederlanders opgelicht door handoplegger

Een 63-jarige man uit het Belgische Asse is donderdag opgepakt vanwege sektarische praktijken. Ook zijn vrouw (57) werd gearresteerd. Ze worden ervan verdacht zeker zeven mensen, uit België en Nederland, te hebben opgelicht door hen wijs te maken dat ze konden genezen door handopleggingen.

Het duo zou het gemunt hebben op kwetsbare mensen, die trauma's hadden opgelopen of niet konden genezen met hulp van traditionele geneeskunde. Bij de behandeling moesten handopleggingen de negatieve energie doen verdwijnen. Als dit onvoldoende effect had, werd het aantal sessies opgevoerd. Gedupeerden kwamen er vaak pas na enige tijd achter dat ze opgelicht waren. Vermoed wordt dat er nog veel meer dan zeven slachtoffers zijn, maar dat ze uit angst of schaamte geen aangifte (hebben) durven doen.

De man zit nog altijd vast, op last van de onderzoeksrechter van het parket van Halle-Vilvoorde. De vrouw is onder voorwaarden vrijgelaten.

Murphy en Bingham leiden op WK Snooker

Shaun Murphy en Stuart Bingham leiden na de eerste sessie van de halve finales van het wereldkampioenschap snooker. Murphy staat met 6-2 voor tegen Barry Hawkins, terwijl Bingham een 5-3 voorsprong op Judd Trump heeft.

Murphy kwam goed uit de startblokken tegen Hawkins die een zware wedstrijd tegen Neil Robertson achter zijn kiezen had. Murphy had na vier frames 4-0 voor moeten staan, maar na het potten van de laatste zwarte bal verdween de witte ook in de pocket, waardoor Hawkins het frame toebedeeld kreeg. Daarna liep Murphy uit naar een 6-2 voorsprong.

Bingham heeft op zijn beurt het momentum na zijn 13-9 winst op Ronnie O'Sullivan meegenomen. Trump was na zijn overtuigende 13-4 zege op Ding Junhui de favoriet voor de wedstrijd, maar Bingham was net even beter en leidt na de eerste sessie dan ook met 5-3.

Programma 1 mei - halve finale - best of 33 frames
11:00 Shaun Murphy - Barry Hawkins (sessie 2)
15:30 Judd Trump - Stuart Bingham (sessie 2)
20:00 Shaun Murphy - Barry Hawkins (sessie 3)

Toegangspoortjes Rotterdam Centraal dicht

De toegangspoortjes op station Rotterdam Centraal zijn vrijdag alleen nog te openen met een ov-chipkaart. Voor mensen zonder chipkaart blijven de poortjes gesloten en zijn perrons en winkel- en horecavoorzieningen in het station niet meer bereikbaar.

Rotterdam Centraal is het eerste grote station waar de poortjes sluiten voor niet-reizigers. Aanvankelijk zou dat over twintig weken pas gebeuren, maar na de recente geweldsincidenten tegen NS-personeel is de datum vervroegd. De maatregel is bedoeld om het zwartrijden in de trein zoveel mogelijk tegen te gaan. Vaak zijn het zwartrijders die spoorwegpersoneel bedreigen en mishandelen.

Om de bezoekers van het Rotterdamse centraal station te wijzen op de sluiting van de poortjes zet de NS speciale teams in die informeren en assisteren. Mensen die de passage door het station gebruiken als doorgaande looproute naar een andere deel van de stad, kunnen door een voetgangerstunnel verderop.

In de loop van het jaar volgen nog meer stations waarvan de poortjes dichtgaan. Uiteindelijk zullen 82 stations alleen toegankelijk zijn voor treinreizigers. Nederland telt ruim vierhonderd treinstations.

Van Barneveld slaat toe in Premier League

Raymond van Barneveld heeft in Birmingham in de dertiende speelronde van de Premier League Darts toegeslagen. De Nederlander klopte zowel Gary Anderson (7-5) als Adrian Lewis (7-2) en lijkt met nog twee wedstrijden te gaan vijwel verzekerd van een vervolg in het toernooi tussen de beste darters van de PDC.

Van Barneveld begon slecht aan zijn duel tegen Anderson en stond binnen een mum van tijd met 0-4 achter. De Nederlander herstelde zich knap en vocht zich naar een 5-4 en later een 6-5 voorsprong. Anderson leek gelijk te kunnen maken en zo een punt over te kunnen houden aan de wedstrijd, maar verloor zijn concentratie. Hij verweet Van Barneveld, die zich na afloop van geen kwaad bewust was, onsportief gedrag. Barney sloeg alsnog toe en won de partij.

Aan het eind van de avond moest Van Barneveld nogmaals in actie komen. Ditmaal werd het maar liefst 7-2 voor de speler die na negen duels maar nipt doorging naar de volgende ronde, maar nu met zestien punten alle kans heeft om weer de halve finales te halen.

Barney kreeg nog meer hulp vanavond, want Michael van Gerwen klopte Phil Taylor met 7-4. Taylor kwam met 3-1 voor te staan, maar Mighty Mike won vijf legs op rij en kon hierna de partij eenvoudig naar zich toetrekken. Een gemiddelde van bijna 113 punten per drie darts zal hem tevreden hebben gestemd. Taylor staat nu aan de rand van de uitschakeling. Met nog twee speelrondes te gaan heeft hij drie punten achterstand op zowel Van Barneveld als Anderson.

Uitslagen Birmingham

Speler Speler Uitslag
Dave Chisnall Adrian Lewis 7-4
Raymond van Barneveld Gary Anderson 7-5
James Wade Stephen Bunting 6-6
Michael van Gerwen Phil Taylor 7-4
Adrian Lewis Raymond van Barneveld 2-7


Stand

# Speler Gespeeld Winst Gelijk Verlies Legs Punten
1 Michael van Gerwen 14 10 2 2 90-58 22
2 Dave Chisnall 14 9 1 4 84-60 19
3 Raymond van Barneveld 14 7 2 5 77-72 16
4 Gary Anderson 14 7 2 5 76-72 16
5 Phil Taylor 14 5 3 6 75-75 13
6 Adrian Lewis 14 4 4 6 66-77 12
7 Stephen Bunting 14 3 5 6 70-79 11
8 James Wade 14 3 5 6 69-80 11
Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.