FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 mei 2015

Bingham blijft in spoor van Murphy bij finale WK snooker

Stuart Bingham is opnieuw van een flinke achterstand teruggekomen in de finale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Na dag één van de finale staat hij slechts één frame achter tegen Shaun Murphy, het is 9-8. 

Bij het ingaan van de avondsessie stond het 4-4. Murphy maakte met breaks van 74, 106, 121 en 51 er snel 8-4 van. Na de pauze kwam Bingham sterk terug met breaks van 76. 124 en 89. De break van 124 was de 84e centurybreak van het toernooi, een nieuw record. Met een break van 76 verzekerde Murphy zich van de voorsprong met het ingaan van dag twee. Het laatste frame van de avond ging naar Bingham. 

Bingham stond vanmiddag ook al drie frames achter, om toen daarna op gelijke hoogte te komen. Maandag zal worden uitgemaakt wie er wereldkampioen wordt. In de middag zullen er acht frames gespeeld worden, maandagavond zal worden uitgemaakt wie er wereldkampioen wordt. 

Poortjes Rotterdam CS houden zwartrijders niet tegen

Sinds vrijdag zijn de poortjes op Rotterdam Centraal alleen nog maar te openen met een ov-chipkaart. Vooralsnog lijkt dit niet het gewenste effect te hebben.

De poortjes zouden het zwartijden tegen moeten gaan, wat dan weer in verband staat met de vele geweldsincidenten tegen treinpersoneel. Op beelden van TV Rijnmond is duidelijk te zien dat zwartrijders maling hebben aan de poortjes. Als echte hordelopers omzeilen ze het inchecken, om zo toch gratis te kunnen reizen. Op de beelden staat er zelfs een beveiligingsmedewerker bij, die niet ingrijpt. 

Volgens de NS zijn er dit weekend meerdere boetes uitgedeeld. Na de zomer wordt het aantal controles bij de poortjes minder, in de treinen zal zoals gewoonlijk wel worden gecontroleerd of men is ingecheckt.

De Rotterdamse politiek heeft na amper een halve week met gesloten poortjes al schriftelijke vragen voor het college van Burgemeester en Wethouders. 'Als het niet lukt de zwartrijders tegen te houden, kun je de poortjes beter weghalen', aldus Arno Bonte van GroenLinks. 'Nu houd je alleen de goedwillende Rotterdammers buiten de deur', vervolgt hij. 'En aan de andere kant springen de zwartrijders er gewoon overheen.' 

Barbara Kathmann van de PvdA zegt: 'Je moet twintig euro op je ov-chipkaart hebben om het centraal station binnen te komen. Dat is veel geld. Als je dat bedrag omlaag doet, heb je kans op minder overspringers omdat het wat laagdrempeliger is.'

Hoewel de poortjes dus gesloten zijn trekken sommige zwartijders zich er niks van aan. Het is nu wachten of het aantal incidenten in de trein ook daadwerkelijk afneemt zoals de verwachting was.

 Zwartrijder springt over poortje

15-jarige Rotterdammer aangehouden na dood man

De politie heeft zondag een 15-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij van een 27-jarige man in Rotterdam. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag. De achtergrond van het steekincident ligt mogelijk in de relationele sfeer, heeft de politie zondag gemeld.

De man, zonder woon- of verblijfplaats, overleed ter plekke nadat ambulancemedewerkers hadden geprobeerd hem te reanimeren. Het incident gebeurde in de Corverstraat. De auto waar het slachtoffer gebruik van maakte, een grijze Audi A6, stond in de 1e Schansstraat.

Antonia: "Het moest mijn wedstrijd worden"

Jarchinio Antonia werkte op vastberaden wijze toe naar de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen. Hij drukte een groot stempel op de wedstrijd. FC Groningen nam het in De Kuip op tegen PEC Zwolle. De Groningers wonnen met 0-2 door doelpunten van Albert Rusnák. Antonia begon op de bank, maar was als invaller belangrijk met twee assists.

"Ik probeerde de ommekeer in mijn hoofd te maken: als je er inkomt, maak het jouw wedstrijd", legt Antonia uit voor de camera's van FOX Sports. "Ik heb iedereen gezegd dat ik er vertrouwen in heb. Dat gevoel heb je gewoon als je zo'n wedstrijd inkomt. Ik ben blij dat ik zo'n inbreng in het team had."

Antonia voelde veel steun van de mensen om zich heen. "Iedereen geloofde erin. De hele stad staat op z'n kop. Als je ziet hoeveel mensen er zijn gekomen, fantastisch. Er zijn zelfs mensen op tractoren gekomen", zag hij.

"Gisteren zijn we verrast door onze familie, ik denk dat dat ook een impact had. Ten minste op mij. Hoeveel supporters er op af kwamen... Alleen Groningen kan er zo'n feest van maken."

Doden bij rellen in Griekse gevangenis

Een machtsstrijd in een gevangenis vlakbij Athene heeft zondag twee Pakistaanse gedetineerden het leven gekost. Nog eens 21 gevangenen raakten gewond. Velen van hen zijn er slecht aan toe, liet een medewerker van het ministerie van justitie weten.

Arabische en Albanese gedetineerden van de gevangenis van Korydallos, de grootste van het land, gingen met Pakistaanse medegevangenen op de vuist om de zeggenschap over een vleugel van het complex. Ze bedienden zich van zelfgemaakte messen. De vlam sloeg na het avondeten, vlak voor de gedetineerden terug moesten naar hun cel, in de pan.

De gewonden zijn volgens de justitieambtenaar, die bedong dat zijn naam ongenoemd blijft, afgevoerd naar een ziekenhuis in de buurt. Minstens twee van hen verkeren in levensgevaar. De rust in de gevangenis zou zijn weergekeerd.

Omstreden Russische bikers rijden Duitsland binnen

Een klein aantal leden van de nationalistische Russische motorclub De Nachtwolven is zondag Duitsland binnengereden. De bikers volgen de route die het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog aflegde op weg naar nazihoofdstad Berlijn.

De Nachtwolven staken zondagmiddag de Oostenrijks-Duitse grens over. Ze willen op 9 mei, precies zeventig jaar na de Duitse overgave aan het Rode Leger, in Berlijn aankomen.

De herdenkingstocht van de motorclub, die de Russische president Vladimir Poetin een zeer warm hart toedraagt, kon niet op ieders instemming rekenen. Polen noemde de expeditie een provocatie en hield zijn grenzen dicht. Duitsland trok de visa in van een aantal vermoedelijke kopstukken van de club.

Trainer Van de Looi gaat feestje bouwen

Trainer Erwin van de Looi verslikte zich zondag in superlatieven na de winst van FC Groningen op PEC Zwolle in de bekerfinale (2-0). "Dit is super, dit is fantastisch, dit is ongelooflijk'', stamelde hij. "We wilden dit zo graag'', doelde hij op de eerste KNVB-beker van FC Groningen. "Ik ben ongelooflijk gelukkig, laten we nu maar een feestje bouwen.''

Van de Looi was niet tevreden over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. "Maar in de rust hebben we gezegd dat we het niet meer weg gaan geven. De openingstreffer van ons was een beetje gelukkig. Maar wie heeft het daar morgen nog over. De 2-0 was mooi uitgespeeld. Daarna gaf PEC Zwolle het op. Ik denk dat de invallers het verschil hebben gemaakt. Hateboer en Antonia speelden erg goed in de tweede helft.''

Weer bootvluchtelingen verdronken voor kust Libië

De Italiaanse kustwacht heeft zondag de lichamen van tien bootvluchtelingen geborgen voor de Libische kust. Honderden andere migranten werden gered van minstens zestien vaartuigen waarmee ze de oversteek naar Europa wilden maken. De kustwacht kreeg hulp van enkele koopvaardijschepen en een sleepboot die zich in de buurt bevonden.

Zaterdag redde de Italiaanse kustwacht bijna 3700 bootvluchtelingen van smokkelschepen tussen Libië en het Italiaanse eiland Lampedusa. Het merendeel van deze migranten is nog onderweg naar een van de uitpuilende opvangcentra in havenplaatsen op Sicilië en in Calabrië.

Ethiopische joden zijn racisme Israël zat na politiegeweld

Enkele duizenden mensen zijn zondag in Tel Aviv de straat opgegaan om te demonstreren tegen racisme en hardhandig optreden van de politie. Vooral veel leden van de Ethiopische minderheid waren voor de betoging komen opdagen.

Vorige week was er een soortgelijke demonstratie, die ontaardde in rellen. De betoging van zondag verliep grotendeels rustig. Demonstranten versperden enkele straten in het centrum van Tel Aviv en scandeerden: "Gewelddadige politieagenten horen achter de tralies!''

De Ethiopische gemeenschap in Israël is in rep en roer sinds een filmpje boven water kwam van politieagenten die een Ethiopische Israëliër in legeruniform in elkaar slaan. Premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd maandag met de afgetuigde soldaat en met vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap om de tafel te gaan.

In de jaren tachtig emigreerden duizenden Ethiopische joden naar Israël. Hun integratie is doorgaans echter niet heel voorspoedig verlopen. Volgens vooraanstaande Ethiopische Israëliërs is er al jarenlang onwil in het land om hun culturele identiteit te aanvaarden. Ze wijzen erop dat dat dit hypocriet is omdat Israël zich voor alle joden heeft opengesteld.

Ouija 2 in 2016 in de bioscoop

Het vervolg op de horrorfilm Ouija zit definitief in de pijplijn. Dit heeft Universal laten weten.

De film, waarin jongeren via een ouijabord geesten oproepen en dit vervolgens (uiteraard) helemaal verkeerd gaat, wist met een budget van 5 miljoen dollar tot een opbrengst van 100 miljoen dollar te komen. In Hollywood is het tegenwoordig dan groen licht, aangezien horrorfilms steeds vaker van een minibudget worden gemaakt en dus steeds vaker hun budget ruim terugverdienen.

Het vervolg moet op 21 oktober van volgend jaar, rond Halloween, in de bioscopen verschijnen. De scriptschrijvers van de thriller Oculus (hier vind je de FOK!review van deze film) zijn gecontracteerd om het script voor het tweede deel te gaan schrijven.

Still uit Ouija (2014)Still uit Ouija (2014)

Judozilver voor Korrel en Savelkouls in Zagreb

Judoka's Michael Korrel en Tessie Savelkouls hebben zondag bij de Grand Prix in Zagreb zilver behaald. Korrel (-100 kg) moest in de finale zijn meerdere erkennen in de Duitser Dimitri Peters, die op vol punt (ippon) zegevierde.

Korrel maakte op weg naar de finale de nodige indruk met drie overwinningen op ippon. Alleen de Hongaar Miklos Cirjenics hield goed stand tegen de 21-jarige inwoner van Vianen. Die partij in de kwalificatiegroep werd beslist op yuko.

Korrel won in februari van dit jaar goud bij het Europees Open in Sofia. Met zijn zilveren plak in Zagreb verzekerde hij zich van deelname aan de Europese Spelen komende maand in Azerbeidzjan, die voor het judo tevens als EK gelden. Guillaume Elmont (-90 kg) en Roy Meyer (+100 kg) hielden brons over aan het toernooi in Zagreb.

Savelkouls, uitkomende in de klasse boven 78 kilogram won haar eerste drie partijen eenvoudig. In de finale opnemen tegen Zehra Kaya Belkis. Onze landgenote weerde zich kranig, maar de Turkse trok met ippon toch aan het langste eind. 

Voor judoka Marhinde Verkerk was de Grand Prix in Zagreb zondag snel voorbij. De 29-jarige Rotterdamse moest in de categorie tot 78 kilogram in de tweede ronde haar meerdere erkennen in de Poolse Daria Pogorzelec, die zegevierde op waza-ari. In de eerste ronde hoefde de wereldkampioene van 2009 niet in actie te komen.

Verkerk maakte in Kroatië haar rentree na een langdurige absentie. Ze scheurde in juli vorig jaar haar linkerkruisband af. Daardoor miste Verkerk het eerste deel van de voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016. Tijdens Londen 2012 greep ze net naast het brons. In de categorie tot 78 kilo eindigde Guusje Steenhuis als vijfde.

 

Gooise Marokkaan doet aangifte om 'jihadposters' RTVNH

Een Marokkaans-Nederlandse inwoner van Naarden heeft aangifte gedaan tegen de regionale omroep RTV Noord-Holland. Aanleiding zijn reclameposters van de omroep met de tekst 'Huizen er nog andere jihadgezinnen in 't Gooi?'

De aangever voelt zich daardoor zwaar gediscrimineerd, zo blijkt uit de aangifte die het ANP heeft ingezien. Hij zegt dat de reclame hem doet denken aan het angst en haat zaaien in de Tweede Wereldoorlog. Ook zegt hij dat hij sinds de poster er hangt meerdere keren is aangesproken op het fenomeen 'jihadgezin' - buurtbewoners vragen hem of ,,jullie het niet goed genoeg hebben in Nederland". Hij heeft daardoor het gevoel dat hij zich moet verantwoorden.

De aangever wijst erop dat er nauwelijks 'jihadgezinnen' zijn in het Gooi. Er was eerder een geval van twee gezinnen uit Huizen die ervan verdacht werden uitreisplannen naar Syrië te hebben, maar daar bleek niet genoeg bewijs voor te zijn.

'Veel kinderen met honger naar school'

Vele honderden kinderen komen 's ochtends uitgehongerd, met kapotte kleding en ongewassen op school. Dat blijkt zondag uit een rondgang van RTL Nieuws langs basisscholen. Scholen geven kinderen eten, kleding, regelen onderdak of nemen kinderen noodgedwongen zelf in huis.

160 basisscholen melden in totaal 1100 gevallen van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften mee kregen als genoeg eten en fatsoenlijke kleding. Ook worden ze thuis niet gewassen of hun tanden worden niet gepoetst.

Volgens RTL Nieuws komt het overal in Nederland voor: op dorpsscholen en in achterstandswijken, in de grote steden en op het platteland. Soms zijn er meer dan twintig van deze schrijnende gevallen per school.

KNVB Beker finale: Uitslag PEC Zwolle - FC Groningen

FC Groningen heeft zich verzekerd van de eerste hoofdprijs in de clubhistorie door in de finale van de KNVB Beker PEC Zwolle te verslaan. Groningen gaat daardoor Europa in (0-2).

Beide ploegen toonden aan te willen aanvallen in De Kuip. FC Groningen kwam het sterkst uit de startblokken en dat leidde meteen in de eerste minuut tot een grote kans voor Michael de Leeuw. De spits, die de voorkeur kreeg boven de buiten de selectie gelaten Danny Hoesen, wilde de bal langs keeper Warner Hahn krullen, maar zag 'm net naast gaan.

Het was niet het enige gevaar dat PEC Zwolle in de eerste helft te verwerken kreeg. De winnaar van de KNVB Beker van vorig jaar, moest toezien hoe Mimoun Mahi de bal een aantal keren gevaarlijk voor gaf, maar De Leeuw kwam er telkens net niet aan.

Namens de club uit Overijssel, die gaandeweg de eerste helft het initiatief meer naar zich toetrok, zorgde Jody Lukoki voor veel dreiging. De oud-Ajacied gaf vanaf rechts twee gevaarlijke voorzetten waarmee hij net niemand bereikte en eiste tien minuten voor rust alle aandacht op met een geweldige rush waarbij hij drie man het bos in stuurde en de bal net naast schoof.

Na rust bleef het lang spannend in De Kuip. Beide ploegen bleven de aanval zoeken, maar Groningen bleek daarin het succesvolst. Eerst schoot De Leeuw de bal van heel dichtbij tegen Hahn aan, nadat Mahi de bal uitstekend voor zijn voeten had gekopt. Thomas kreeg aan de andere kant een grote mogelijkheid, maar vond Padt op zijn weg. PEC had ook al geschreeuwd om een strafschop nadat Jesper Drost was gaan liggen in een duel met Botteghin, maar Liesveld gaf aan die wens geen gehoor.

Keerpunt in de finale leek het inbrengen van Jarchinio Antonia. Na dik een uur gaf hij, net binnen de lijnen gekomen, een voorzet die mislukte maar bleef hangen. Rusnák kreeg de bal prompt voor zijn voeten en haalde succesvol uit: Hahn geklopt. Antonia's invalbeurt bleek een gouden, want tien minuten later deed hij álles perfect toen hij de diepte in werd gestuurd op rechts, het geduld en overzicht bewaarde en Rusnák op zijn wenken bediende. Voor de tweede keer schoot de aanvaller raak: 0-2.

Het was de genadeklap die PEC in het slotkwartier niet meer te bove kwam. Stef Nijland kwam er nog in een kreeg de grootste kans van Zwolle van de wedstrijd, maar hij zag Padt naar de goede hoek duiken en moet accepteren dat de Beker dit jaar naar zijn vader (algemeen directeur Hans Nijland) gaat. Beide finalisten wilden voetballen en creeërden kansen, maar Groningen de betere doordat het team ven Erwin van de Loi doortastender was in de afronding, veroverde het de eerste prijs in de clubhistorie. Europees voetbal is daarmee een feit.


FC Groningen-aanvoerder Maikel Kieftenbeld tilt als eerste de KNVB beker de lucht in (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

PEC Zwolle

0 - 2

FC Groningen

     64' Rusnák
 75' Rusnák
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Polen
Lam (Becker/ 81)
Broerse (Sainsbury/65)
v.Hintum
Saymak
Drost
Rienstra
Lukoki
Necid
Thomas (Nijland/81)
  Padt
Kappelhof
Botteghin
Lindgren
Burnet (Hateboer/46)
Mahi (Antonia/62)
Tibbling
Chery
Kieftenbeld
Rusnák
De Leeuw (Bacuna/86)

Jeugdkampioen Brown boekt eerste ProTour-zege bij PDC

Jeugdwereldkampioen Keegan Brown heeft in Coventry zijn eerste ProTour-zege geboekt door Player Championship 8 op zijn naam te schrijven. In de finale was hij met een gemiddelde van 111 met 6-3 te sterk voor Adrian Lewis.

De 22-jarige Brown werd vorig jaar jeugdwereldkampioen bij de PDC en is de nummer 48 op de ranking. Vandaag was hij te sterk voor Alan Norris, Jamie Lewis, Ricky Evans, Dirk van Duijvenbode, Peter Wright en John Henderson. In de finale moest Adrian Lewis eraan geloven. Met deze overwinning mag hij 10.000 Britse pond (13.500 euro) bijschrijven. Lewis moet het doen met de helft.

Naast Van Duijvenbode werden ook Jermaine Wattimena, Benito van de Pas en Jan Dekker in de achtste finales uitgeschakaled. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen deden zondag niet mee in Coventry. James Wade, die vrijdag en zondag de finale haalde, werd vandaag in de kwartfinale uitgeschakeld door Gerwyn Price.

Over twee weken zijn Player Championship 9 en 10 in Crawley. Beide toernooien zijn gevuld met een prijzenpot van 60.000 pond (81.000 euro).

Uitslagen Player Championship 8 - vanaf achtste finales

Achtste finales
James Wade 6-5 Jermaine Wattimena
Gerwyn Price 6-5 Brendan Dolan
Mensur Suljovic 6-1 Adam Hunt
Adrian Lewis 6-3 Mervyn King
Dave Chisnall 6-5 Jan Dekker
John Henderson 6-5 Jamie Bain
Keegan Brown 6-3 Dirk van Duijvenbode
Peter Wright 6-3 Benito van de Pas

Kwartfinales
Gerwyn Price 6-5 James Wade
Adrian Lewis 6-4 Mensur Suljovic
John Henderson 6-4 Dave Chisnall
Keegan Brown 6-4 Peter Wright

Halve finales
Adrian Lewis 6-4 Gerwyn Price
Keegan Brown 6-4 John Henderson

Finale
Keegan Brown 6-3 Adrian Lewis

Honden en katten doodgemarteld uit homohaat

Opnieuw zijn scholen in Birmingham het slachtoffer van –naar het schijnt- sektarisch geweld. Ouders van kinderen hebben er namelijk de grootst mogelijke moeite mee dat de scholen homofobie proberen te bestrijden en dit hebben opgenomen in het lesprogramma. Op verschillende scholen hebben leerkrachten en schooldirecteuren serieuze doodsbedreigingen ontvangen.

Om hun punt extra kracht bij te zetten hebben de bedreigers honden en katten uiteengereten en hun lichaampjes opgehangen bij diverse schoolpoorten.

Sommige bedreigingen zijn verzonden via de sociale media. Deze berichten komen voornamelijk uit delen van de stad waar veel moslims wonen.

De problemen rond het Trojan Horse Plot, waar Birmingham eerder het nieuws mee haalde, zijn blijkbaar nog lang niet de wereld uit. Ook van binnenuit worden de scholen nog steeds beïnvloed door intolerante en islamitische geluiden zoals we dat van relikneuters gewend zijn.

Sarah Hewitt-Clarkson, hoofd van de Anderton Park School, doet een boekje open over de toestanden: "De Trojan Horse is nog lang niet de deur uitgeveegd. We zien slechts het topje van de ijsberg van de dingen die op de achtergrond spelen. Nu hebben we opeens te maken met dode dieren die gehangen worden aan de omheining en doodgemartelde katten op het schoolplein. Buiten de schoolpoorten worden petities gehouden om te protesteren tegen het homovriendelijke lesmateriaal".

Ook Sarah ontving een leuke mededeling op haar facebookpagina: 'elke leraar die mijn kinderen leert dat er niets mis is met homofilie krijgt van mij een pistool tegen zijn hoofd', slechts een pareltje tussen de overige homofobe opmerkingen die te vinden waren op haar profiel.

Vorig jaar werd er in Birmingham een leerkracht na hevig protest van islamitische en christelijke tuig ouders ontslagen omdat hij homo was en de kinderen probeerde bij te brengen dat daar weinig mis mee is.

Trojaans paard

Absurd veel info over Witcher 3

Er is meer info over wat waarschijnlijk het spel van het jaar wordt, The Witcher 3: Wild Hunt. Op de forums van CD Projekt RED heeft Damien Monnier vragen beantwoord en de interessantste antwoorden staan hieronder.

D. Monnier

  • Het grootste monster in Witcher 3 is groter dan twee griffins.
  • Het totale oppervlak van Witcher 3 is moeilijk te berekenen, omdat er ook oceanen zijn, met eilanden.
  • Als je kiest voor een romantische relatie met één personage dan belet je dat in je keuze met een ander personage. Met andere woorden, vreemdgaan is geen optie. Of je alsnog gebruik kunt maken van de diensten van een prostitué laat Monnier in het midden.
  • Beesten komen na verloop van tijd weer terug in een gebied. Ieder soort dier heeft zijn eigen timer die bepaald wanneer ze er weer zijn. De meeste dieren komen na twee game-dagen weer in een gebied voor.

De manager Chris Priestly waarschuwt voor een heleboel hype en beeldmateriaal dat onderweg is naar de fans. Zo komt er aanstaande dinsdag om 18:00 een live Twitch-uitzending van GOG, screenshots, gameplay, informatie over wapens, et cetera. Ook verwacht hij dat klanten van PlayStation, Steam en GOG over een week Witcher 3 kunnen pre-loaden.

Via Twitter laat level ontwerper Miles Tost weten dat de inhoud in kisten deels willekeurig is en deels van te voren bepaald.

Gek genoeg is de indeling in 24 uur of 12 uurs-weergave van de tijd afhankelijk van je taalkeuze. Hopelijk wordt dit snel aangepast.

Je hebt vanaf het begin al je toverspeuken. Naar gelang het spel vordert kun je deze sterker maken.

Via Facebook kregen we deze screenshots te zien.

The Witcher 3

The Witcher 3

The Witcher 3

The Witcher 3

En op YouTube staat een spoilervrije gameplayvideo, helaas met commentaar.

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 Mei naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Modderstroom blokkeert Zwitserse spoorlijn

De belangrijke spoorlijn tussen Genève en Zürich is zondag versperd geraakt door een aardverschuiving. De aanhoudende regenval van de afgelopen dagen heeft de rivieren in Zwitserland doen zwellen en de bodem in beweging gebracht.

Door de aardverschuiving is het tracé tussen de hoofdstad Bern en Fribourg geblokkeerd. De spoorwegen proberen treinen om te leiden en hebben bussen ingezet.

Op tal van andere plaatsen in Zwitserland dreigen ook waterlopen buiten hun oevers te treden, meren te overstromen en hellingen te gaan schuiven. De politie heeft meerdere bruggen over de rivier de Arve gesloten.

Weerkundigen verwachten voor het komende etmaal nog meer regen.

HSV boekt belangrijke zege in Mainz

MAINZ Hamburger SV heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie uit de Duitse Bundesliga. De ploeg van aanvoerder Rafael van der Vaart won de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 met 2-1 en klimt met nog drie duels te gaan van de voorlaatste naar de veilige veertiende plaats.

HSV kwam kort voor rust wat gelukkig op voorsprong door een eigen doelpunt van Julian Baumgartlinger. Een kwartier voor tijd scoorde Mainz via Yunus Malli wel in het goede doel. Gojko Kacar schoot voor HSV in de 87e minuut de winnende goal binnen. Mainz eindigde het duel met tien man na rood voor Daniel Brosinski.

De verschillen onderin blijven klein, want het gat tussen hekkensluiter VfB Stuttgart en HSV is slechts vier punten. De onderste twee ploegen degraderen rechtstreeks, de nummer zestien speelt een play-off tegen de nummer drie uit de 2. Bundesliga.

Federer wint graveltoernooi in Istanbul

Voor de eerste keer in drie jaar heeft tennisser Roger Federer weer een titel op een gravelbaan gewonnen. De als eerste geplaatste Zwitser schreef zondag de eerste editie van het ATP-toernooi in Istanbul op zijn naam. Hij zegevierde in twee sets over de als derde geplaatste Pablo Cuevas uit Uruguay. Na een soepel begin (6-3) stuitte Federer in de tweede set op aanzienlijk meer weerstand. Met 13-11 in de tiebreak won hij echter ook de tweede set (7-6) en daarmee het toernooi.

Voor de 33-jarige Federer was het zijn 85e titel in zijn schitterende loopbaan. Hij won in 2012 in Madrid voor de laatste keer op het gemalen baksteen. Federer veroverde eerder dit jaar al titels in Brisbane en Dubai. 

Tennisser Richard Gasquet heeft zondag het toernooi in het Portugese Estoril op zijn naam geschreven. De Fransman boekte een eenvoudige zege op Nick Kyrgios: 6-3 en 6-2. Deze Australiër debuteerde op een eindstrijd van een ATP-toernooi. Hij was in de kwartfinale te sterk voor Robin Haase.

Bingham en Murphy delen eerste frames op WK snooker

Stuart Bingham en Shaun Murphy hebben de eerste acht frames van de finale van het wereldkampioenschap snooker netjes verdeeld, het is 4-4. Bingham stond 3-0 achter, maar wist toch de stand gelijk te trekken. 

Murphy kwam goed uit de startblokken met breaks van 68, 59 en 65. Bingham kwam sterk terug met een break van 106. The Magican pakte het zesde frame, waarna Bingham mede met breaks van 56 en 65 de stand gelijk trok. 

Om 20.00 uur gaat de finale verder. Vanavond spelen ze negen frames en maandag zijn de beslissende sessies. De speler die als eerste achttien frames pakt is wereldkampioen. 

Avondklok opgeheven in gekalmeerd Baltimore

De inwoners van Baltimore mogen 's avonds laat weer naar buiten. Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake heeft de avondklok die ze wegens de rellen om de dood van Freddie Gray had ingesteld zondag opgeheven.

De avondklok was zes dagen van kracht. Na tien uur 's avonds mocht niemand in Baltimore zich meer op straat vertonen.

Na de dood van Freddie Gray braken hevige rellen uit in de stad. De zwarte jongeman overleed aan nekletsel dat hij zou hebben opgelopen bij zijn aanhouding door de politie en de daaropvolgende rit in een arrestantenbusje. Sinds justitie aankondigde de betrokken politieagenten te vervolgen zijn de gemoederen in Baltimore beduidend bedaard.

Vandalen vernielen monument voor Franse jood

Vandalen hebben het gedenkteken voor de in 2006 doodgemartelde joodse jongeman Ilan Halimi in de Parijse voorstad Bagneux beschadigd. Het Franse openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld, liet minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve weten.

De joodse gemeenschap in Frankrijk maakt zich sinds de overval van een moslimextremist op een koosjere supermarkt in Parijs en de daaropvolgende gijzeling grote zorgen over haar veiligheid. De herdenkingsplaquette voor Halimi is voor de Franse joden een belangrijk symbool.

De 23-jarige Halimi werd in 2006 ontvoerd door een bende en wekenlang gefolterd. Uiteindelijk lieten zijn ontvoerders hem naakt en vastgebonden achter bij het spoor. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis. Jodenhaat was een van de beweegredenen van de daders.

Politieheli kiekt bruidspaar tussen de bollen

Een bruidspaar is zaterdagmiddag nietsvermoedend vanuit de lucht gefotografeerd door een politiehelikopter. Het pasgetrouwde stel staat midden in een kleurrijk bloembollenveld bij Voorhout (Zuid-Holland). De politie is nu naar de bruid en bruidegom op zoek, zodat ze de luchtfoto's cadeau kunnen krijgen.

En voordat anderen op ideeën komen: "Dat wij foto's weggeven is bij wijze van hoge uitzondering", twittert de politie zondag droogjes.

Attack on Titan komt naar Europese 3DS

De populaire animeserie Attack on Titan heeft vorig jaar een spel gekregen genaamd Humanity in Chains op Nintendo 3DS, maar helaas was deze release alleen voor Japan. Gelukkig heeft uitgever Atlus besloten de game ook naar de Verenigde Staten en Europa te brengen.

Er komt een multiplayer voor maximaal vier spelers. Je kunt missies doen en in de multiplayer is er een optie om als Titan te spelen.

Atlus stelt even alle hoofdpersonen voor.

Gek genoeg gaat de game niet Attack on Titan heten, maar krijgt het de Japanse naam Shingeki no Kyojin. Dit heeft te maken met auteursrechtenkwestie.

Attack on Titan: Humanity in Chains oftewel Shingeki no Kyojin: Humanity in Chains komt 12 mei 2015 uit exclusief voor Nintendo 3DS.

FOK!ker SillyWalks heeft ons gemeld dat de Europese versie van Attack on Titan: Humanity in Chains vooralsnog is uitgesteld vanwege gezeur over auteursrechten. Wanneer de game uitkomt in Europa is nog niet bekend.

Handballers weer te sterk voor Turkije

De Nederlandse handballers hebben hun tweede zege binnen vijf dagen op Turkije geboekt. Op de ruime uitzege in Ankara van afgelopen woensdag (30-23) volgde zondag een riante overwinning in de topsporthal van Almere: 31-21. Bij rust leidde Oranje met 13-9. De wedstrijden maakten deel uit van de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2016 in Polen.

De ploeg van bondscoach Joop Fiege dartelde gretig door de zaal. De dekking was meestal op orde en offensief drukten de spelers goed door. Arjan Haenen en Jeffrey Boomhouwer waren zes keer trefzeker, Leon van Schie scoorde vier keer.

Met de twee overwinningen op Turkije neemt Nederland stevig de derde plaats in handen in groep 1. De eerste twee uit de poule plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde. De toplanden Noorwegen en Kroatië staan boven Nederland.

Van der Weerden bezorgt Oranje Zwart overwinning in slotminuut

Hockeyer Mink van der Weerden heeft Oranje Zwart zondagmiddag de overwinning bezorgd op Amsterdam. In de laatste minuut schoot hij raak uit een strafcorner na een dure overtreding van Johannes Mooij op Bob de Voogd, waardoor de Eindhovenaren met 1-2 wonnen.

Oranje Zwart, dat aantrad zonder de grieperige aanvoerder Robert van der Horst en de geblesseerde Rob Reckers, was in de eerste helft de betere ploeg. Toch kwam Amsterdam na zes minuten op voorsprong. Mirco Pruyser kon een pass vanuit het middenveld helemaal vrij aannemen en in het doel schieten: 1-0. Ruim een kwartier later kwam Oranje Zwart op gelijke hoogte. Niek van der Schoot profiteerde van een onoplettendheid van de Amsterdamse verdediging en maakte er met een backhand 1-1 van.

Vlak na rust mocht Oranje Zwart twee strafcorners achter elkaar nemen, maar daarna viel er voor de supporters lange tijd weinig meer te genieten. Kansen werden nauwelijks gecreëerd en ondertussen tikte de tijd door. Pas de laatste tien minuten gingen beide ploegen nadrukkelijk op zoek naar het vijandelijke doel. Vooral Oranje Zwart ging in de aanval, maar ook Amsterdam kreeg via Valentin Verga een enorme kans. Keeper Vincent Vanasch hield zijn ploeg echter op de been.

Met nog 56 seconden op de klok was het dan toch OZ dat er met de overwinning vandoor ging. Mink van der Weerden benutte een strafcorner: 1-2. In de laatste seconde kreeg Prusyer nog een kans, maar hij schoot over, waardoor Oranje Zwart met één been in de finale staat. Zaterdag spelen beide ploegen weer tegen elkaar, dan op het veld van Oranje Zwart.

Van der Weerden met een belangrijke push. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Van der Weerden met een belangrijke push. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Kampong met één been in de finale na winst op Bloemendaal

Hockeyclub Kampong heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de eerste wedstrijd van de play-offs tegen Bloemendaal. De mannen van Alexander Cox waren op ’t Kopje met 3-2 te sterk voor de Mussen.

Het eerste half uur viel er nog niet veel te genieten in het regenachtige Bloemendaal. Na een kleine vijftien minuten kregen beide ploegen uit een strafcorner de kan de score te openen maar beide korte hoekslagen miste precisie. Met nog vijf minuten te spelen voor rust barstte het vuurwerk echter alsnog los.

Quirijn Caspers opende de score voor de Utrechters, maar nog geen minuut later scoorde Pelle Vos de gelijkmaker voor Bloemendaal. Uit een mooie aanval was het echter alsnog Kampong dat met een voorsprong ging rusten door wederom een doelpunt van Caspers.

In de tweede helft kreeg Kampong na vijf minuten spelen uit de mogelijkheid de voorsprong te vergroten. Thierry Brinkman, aankomend seizoen uitkomend voor Bloemendaal, zorgde uit een strafcornervariant voor de comfortabele 3-1 tussenstand.

Bloemendaal ging in het vervolg van de tweede helft op zoek naar de aansluitingstreffer, maar moest tegelijkertijd blijven waken voor de gevaarlijke counter van Kampong. Met nog acht minuten op de klok bracht Tim Jenniskens de spanning terug in de wedstrijd door de 3-2 binnen te tippen. Een derde treffer zat er echter niet in voor de Bloemendalers, waardoor Kampong er met de overwinning vandoor ging.

Komende zaterdag kunnen de Utrechters op eigen veld de finale veilig stellen. Voor de Mussen rest de moeilijke taak om de nummer één uit de reguliere competitie tweemaal te verslaan op Utrechtse bodem.

Auto rijdt op agenten in, politie schiet

De politie heeft zondagmiddag in Maastricht geschoten op een auto, die vlak daarvoor was ingereden op agenten. Dat maakte de politie bekend.

Volgens een woordvoerster van de politie onttrok een auto zich aan een controle op de Tongersestraat. Dat gebeurde rond 16.00 uur.

De auto wist te ontkomen, maar even later hield de politie in de wijk Campagne twee verdachten aan. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij het incident, aldus de woordvoerster.

'Komende beursweek in teken van Brexit en Grexit'

Ontwikkelingen die kunnen leiden tot het opzeggen van het Britse EU-lidmaatschap ('Brexit') en het uit de euro stappen door Griekenland ('Grexit') geven de komende beursweek kleur. Beleggers zullen echter ook hun handen vol hebben aan macro-economische rapporten en, in mindere mate, kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven.

De Europese beurshandel heeft een moeizame week achter de rug. Na een goed begin, op maandag, liepen de graadmeters met name dinsdag en woensdag flinke averij op. De AEX besloot de verkorte handelsweek donderdag bovendien als een van de weinige dalers. De hoofdindex van de beurs in Amsterdam sloot met een verlies van 0,3 procent op 487,85 punten. Vrijdag waren de meeste beurzen dicht in verband met de Dag van de Arbeid.

Ook de komende beursweek is verre van normaal. Zo is de beurs in Londen maandag gesloten en wordt in Tokio wegens nationale feestdagen pas vanaf donderdag gehandeld. Het leeuwendeel van het geagendeerde nieuws komt maandag uit de VS. Daar praten twee leden van het beleidsbepalende orgaan van de centrale bank over de staat van de economie. Daarnaast zal bestuursvoorzitter Steve Easterbrook uit de doeken doen hoe hij de lange periode van omzetdalingen bij McDonald's wil beëindigen.

Dinsdag presenteert de Europese Commissie zijn lenteraming, die onder meer prognoses bevat voor de economische groei, de inflatie en de werkloosheid. Diezelfde dag wordt duidelijk of de Amerikaanse dienstensector in april is gegroeid of gekrompen en staan de kwartaalcijfers van onder meer Walt Disney op de rol.

Woensdag is het voor de zoveelste keer er op of eronder voor Griekenland, dat die dag ruim 200 miljoen euro aan het IMF moet overmaken. Amper een week later staat een betaling van 770 miljoen op de rol.

Op donderdag gaan de Britten naar de stembus. Premier Cameron heeft een referendum over het EU-lidmaatschap toegezegd als hij wint. Zijn tegenstrevers van de Labourpartij zien een 'Brexit' echter als het grootste risico voor het Britse bedrijfsleven.

Het belangrijkste cijfer van de week komt op vrijdag. Dan wordt bekendgemaakt hoeveel banen er in de VS zijn gecreëerd in april na de zwakke gang van zaken in maart. Economen verwachten in doorsnee 225.000 nieuwe banen.

Tafeltennisser Ma Long wereldkampioen

De Chinese tafeltennisser Ma Long is de nieuwe wereldkampioen. Hij verzekerde zich zondag voor eigen publiek in Suzhou van zijn eerste gouden WK-medaille. In de finale was Ma Long in zes games te sterk voor zijn landgenoot Fang Bo: 4-2 (11-7, 7-11, 11-4, 11-8, 11-13 en 11-4). Tweevoudig wereldkampioen Zhang Jike moest in de halve finales zijn meerdere erkennen in Fang Bo (1-4). Ma Long rekende in de strijd om een finaleplaats af met zijn landgenoot Fan Zhendong (4-1).

China heerste bij de WK in eigen land als vanouds. Voor de negende keer won het tafeltennisland bij uitstek alle vijf wereldtitels.

NAVO heeft weer 'hotline' met Moskou

De NAVO heeft voor het eerst sinds de Koude Oorlog weer een 'hotline' met het Russische leger. Een woordvoerder van de alliantie bevestigde zondag berichten daarover in Duitse media.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung berichtte zondag dat de Russen afgelopen week contactgegevens met NAVO hebben uitgewisseld. De betere communicatie moet misverstanden voorkomen nu de spanningen tussen oost en west de afgelopen maanden zijn opgelopen door de crisis in Oekraïne.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier had in december voorgesteld een betere verbinding met het Russische leger te leggen vanwege de crisis.

Chelsea wint van Crystal Palace en is kampioen van Engeland

Voor de vijfde keer in de clubhistorie is Chelsea kampioen van Engeland. Na de winst (1-0) op Crystal Palace is de ploeg van José Mourinho niet meer te achterhalen door Arsenal.

Omdat The Gunners een wedstrijd minder hebben gespeeld en morgen nog in actie komen op bezoek bij Hull City, moest Chelsea winnen om vandaag al kampioen te worden. Dat lukte na een interessante eerste en een saaie tweede helft.

Het al uitgespeelde Crystal Palace (twaalfde plaats) weigerde zich namelijk naar de slachtbank te laten leiden. De ploeg van manager Alan Pardew, die eerder dit seizoen met Newcastle United van Chelsea won (2-1), wilde de voetbalmachine met hard spel remmen. En dat lukte. De thuisploeg creëerde voor rust geen enkele uitgespeelde kans.

Toch kwam Chelsea op slag van rust op voorsprong. De ploeg werd in het zadel geholpen door Speler van het Jaar Eden Hazard. De Belg kwam in de sandwich, verdiende een strafschop, schoot die slecht in, maar scoorde in de rebound alsnog met het hoofd: 1-0.

Met de voorsprong op zak maakte Chelsea na rust weinig aanstalten meer om het thuispubliek nog te vermaken. Mourinho controleerde de wedstrijd door John Obi Mikel in te brengen en de zaakjes defensief op orde te brengen. Met succes voor de Chelsea-aanhang, maar tot ongenoegen van de neutrale toeschouwer: zonder moeite speelde zijn ploeg de afzichtelijke tweede helft uit.

Met slechts twee nederlagen in de competitie speelde Chelsea bijna een foutloos seizoen in de Premier League. Alleen Tottenham Hotspur (5-3) en dus Newcastle United bleken in staat The Blues te verslaan. Daardoor is Chelsea na 1955, 2005, 2006 en 2010 nu ook in 2015 de beste van Engeland. Het mislukte avontuur in de Champions League is daarmee meer dan goedgemaakt. 

HRW: Saudi-Arabië gebruikt clusterbommen in Jemen

De door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die de strijd heeft aangebonden met de Houthi-rebellen heeft in Jemen mogelijk clusterbommen gebruikt. Satellietbeelden van de inslagen van luchtaanvallen door de coalitie duiden daarop, stelt Human Rights Watch.

Een bombardement op een dorp in de noordelijke grensregio Saada, een bolwerk van de Houthi's, bestreek volgens de mensenrechtenorganisatie een gebied van honderden vierkante meters. De projectielen werden afgeworpen 'binnen zeshonderd meter van enkele tientallen gebouwen in vier tot zes bebouwde delen van het dorp' en zouden burgers in gevaar hebben gebracht.

Saudi-Arabië heeft de clustermunitie volgens HRW gekocht van de Verenigde Staten. De regering in Riyad heeft tot dusver tegengesproken dat zij zich in Jemen van clustermunitie bedient.

Clusterbommen bevatten een groot aantal kleinere explosieven die over een grote oppervlakte inslaan. Clustermunitie is daardoor niet erg precies. Bovendien bevat een clusterbom vaak veel blindgangers en die functioneren soms nog jarenlang als landmijn. Een groot aantal landen heeft in 2008 afgesproken clustermunitie voortaan te weren, maar de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en de andere leden van de anti-Houthi-coalitie hebben dat verdrag niet getekend.

De luchtaanvallen van de soennitische coalitie en de strijd tussen de sjiitische Houthi's en troepen van de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi op de grond hebben minstens 550 burgers het leven gekost, aldus de Verenigde Naties.

USAR.NL verlaat Nepal met dubbel gevoel

De Nederlandse reddingswerkers van Urban Search And Rescue (USAR.NL) verlaten Nepal met een dubbel gevoel. Dat zei woordvoerder Marcel van Vugt zondag, terwijl de teamleden hun kamp in Kathmandu aan het opruimen waren.

"De grootste beloning voor een reddingswerker is iemand levend onder het puin vandaan trekken, maar dat heeft er hier niet ingezeten" zei Van Vugt. "Aan de andere kant zijn we er volgens mij wel in geslaagd structuur aan te brengen in het werk van alle teams." In totaal hebben ruim zestig internationale reddingsteams vijftien mensen gered.

USAR.NL arriveerde 26 april, een dag na de zware aardbeving, als een van de eerste reddingsteams in Kathmandu. Het team had daarom aanvankelijk een coördinerende rol, die later is overgenomen door de VN. "Toen we hier aankwamen was er totaal geen overzicht" zei Van Vugt.

Geen vergunning voor hoogwerker Oosterwolde

Voor het gebruik van de hoogwerker die zaterdag in Oosterwolde omviel tijdens een jaarlijks oldtimerevenement, was niet specifiek een vergunning aangevraagd. De hoogwerker maakte al wel jaren deel uit van het evenement, zei een woordvoerster van de gemeente Oldebroek, waar Oosterwolde onder valt, zondag.

Voor het evenement zelf was in 2014 wel een vergunning afgegeven voor drie jaar, maar de hoogwerker stond daarin niet gemeld. Ook in voorgaande jaren werd de hoogwerker niet specifiek vermeld, aldus de woordvoerster.

Voor het evenement was in 2014 een meerjarenvergunning verleend, waarbij jaarlijks wel een melding verplicht is. De melding was dit jaar te laat binnengekomen. Of dat gevolgen heeft, kon een woordvoerster van de gemeente nog niet zeggen.

Door het ongeval overleed een 48-jarige man en raakten elf mensen gewond, waaronder veel kinderen. Twee zijn zwaar gewond.

De bestuurder van de hoogwerker is door de politie gehoord. Volgens de lokale media was de machinist zeer ervaren, maar stond de hoogwerker mogelijk niet stabiel, waardoor hij naar voren kantelde.

Poolse politie schiet voetbalsupporter dood

Rellen tijdens een voetbalwedstrijd in het Zuid-Poolse Knurow hebben zaterdag één supporter het leven gekost. De 27-jarige aanhanger van Concordia Knurow werd dodelijk geraakt door een door de politie afgevuurde rubberkogel.

Hij en enkele medesupporters van de thuisclub stormden bij een 4-1 achterstand het veld op. De politie opende daarop met rubberkogels het vuur. Behalve een dode vielen er door de gevechten ook meerdere gewonden, onder wie veertien politieagenten.

De relschoppers namen de draad weer op bij het ziekenhuis waar de dood van hun strijdmakker werd vastgesteld. "We zijn ontdaan door de gevechten waarvan we getuige zijn geweest", zei onderdirecteur Tomasz Pitsch van het ziekenhuis. "Er werd met stenen en molotovcocktails gegooid."

Het openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van de supporter. Maandag buigen schouwartsen zich over het lijk.

Hockeyster Drost schiet SCHC in laatste minuut langs Laren

Hockeyclub SCHC is zondag uitstekend begonnen aan de play-offs. Op bezoek bij Laren won Stichtsche met 1-2. Pas in de laatste minuut wist Roos Drost een strafcornervariant binnen te tippen.

De wedstrijd werd vooraf gegaan aan een minuut stilte vanwege het overlijden van SCHC-lid Diederique Heuff, die van jongs af aan betrokken is geweest bij de club. Na het fluitsignaal schoot SCHC direct uit de startblokken. De ploeg was in de eerste minuten al dicht bij een eerste treffer, maar Joyce Sombroek stond een aantal keer goed in de weg. In de twaalfde minuut was het toch raak. Maike Stöckel wist de bal met een hoge backhand bij de tweede paal langs de keeper te prikken.

SCHC oogde sterker, maar Laren kwam tegen het einde van de eerste helft beter in de wedstrijd. De bal werd een aantal keer gevaarlijk de cirkel ingeschoten. In de 30ste minuut wist Fabienne Roosen haar stick tegen een inkomende bal te leggen en liet daarmee keepster Floortje Engels kansloos.

Pas in de tweede helft barstte de strijd echt los. Beide ploegen wilden een eventuele verlenging voorkomen en gingen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk in de allerlaatste minuut. Op aangeven van Caia van Maasakkers tipte Roos Drost behendig de bal achter Laren-keepster Joyce Sombroek. Daardoor verschafte SCHC zichzelf een uitstekende positie om de finale te halen.

Zakarin de beste in Ronde van Romandië

De Rus Ilnur Zakarin is verrassend de eindwinnaar geworden van de Ronde van Romandië. De renner van Katusha wist in de afsluitende tijdrit, ondanks een fietswissel, zijn ploeggenoot Simon Spilak en Chris Froome achter zich te houden.

De winst in de lastige tijdrit ging naar de voormalig wereldkampioen Tony Martin, die in de regen Spilak en Zakarin respectievelijk elf en dertien seconden voorbleef. Stef Clement was de beste Nederlander in de tijdrit op de achtste plaats.

Zakarin hield, ondanks problemen met zijn ketting, in het klassement uiteindelijk zeventien seconden over op Spilak. Robert Gesink reed een verdienstelijke ronde en eindigde op de vijftiende plaats in het eindklassement.

Wielrenners ten val door losliggende lading

Vier wielrenners zijn bij Lopik ten val gekomen door losliggende lading op een aanhanger. Een 45-jarige Rotterdammer raakte gewond en moest naar het ziekenhuis. Dat maakte de politie zondag bekend.

Zes wielrenners passeerden op de N210 een tractor met aanhanger. Net op dat moment raakte de lading los, waardoor vier fietsers ten val kwamen. De bestuurder van de tractor kreeg een boete voor losliggende lading en het in gevaar brengen van andere weggebruikers.

Opnieuw drie overlevenden gevonden in Nepal

In een bergdorp in Nepal zijn nog eens drie overlevenden gevonden van de aardbeving van ruim een week geleden. De twee mannen en een vrouw zijn in een naburig legerziekenhuis opgenomen.

Wanneer het drietal in Syauli precies is gevonden is onduidelijk. Overheidswoordvoerder Surya Prasad Upadhaya sprak zondag, toen hij de redding wereldkundig maakte, van 'eerder deze week'.

De omgeving van Syauli is door de aardbeving van vorige week zaterdag het zwaarst getroffen. Het district, dat een kilometer of zestig ten westen van de hoofdstad Kathmandu ligt, heeft de meeste doden te betreuren.

Het dodental voor heel Nepal heeft zaterdag de zevenduizend overschreden. Er zijn 7091 lijken geborgen en bergingswerkers vinden nog voortdurend nieuwe onder het puin. Onder de zondag geborgen doden waren zes buitenlanders. Ze werden gevonden in de Langtangvallei in het ten noorden van Kathmandu gelegen district Rasuwa, waar een onder toeristen populaire wandelroute doorheen loopt.

De hulpverlening verloopt met horten en stoten. Het vliegveld van Kathmandu moest de landingsbaan sluiten voor grote leger- en vrachtvliegtuigen omdat de zware toestellen de baan dreigen te beschadigen. Er zouden al scheuren in het plaveisel zijn opgemerkt. Het hoofdstedelijke vliegveld is het enige in Nepal dat ruimte biedt voor internationale vluchten.

Italië redt bijna 3700 bootvluchtelingen in etmaal

De Italiaanse kustwacht en marine hebben zaterdag 3690 bootvluchtelingen gered van smokkelschepen voor de Libische kust. De kustwacht voerde naar eigen zeggen in één etmaal zeventien afzonderlijke reddingsoperaties uit.

De stroom immigranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten is aangezwollen door de kalme zee en het warme weer, stelt de kustwacht. De zaterdag opgepikte asielzoekers zijn overgebracht naar Sicilië, maar ook naar Calabrië op het Italiaanse vasteland. De opvangcentra op Sicilië zijn vol.

Het kalme water mag de overtocht ietwat vergemakkelijken, maar die blijft toch een hachelijke onderneming omdat de smokkelschepen vaak in belabberde staat en overvol zijn. Twee weken geleden vonden bijna achthonderd mensen de dood toen hun overvolle vaartuig op volle zee kapseisde. Hun dood leidde tot grootschalige verontwaardiging over de behandeling van migranten en in Brussel werd besloten reddingsmissies beter uit te rusten.

'Populariteit WhatsApp tanende onder jeugd'

WhatsApp is nog altijd de populairste app onder Nederlandse smartphonegebruikers, maar de berichtendienst verliest aan populariteit onder jongeren. Dat maakte vakblad Telecompaper zondag bekend op basis van zijn kwartaalrapport 'Dutch Apps Market'.

Whatsapp werd in maart door 88 procent van de Nederlanders met een smartphone gebruikt, tegen 82 procent in april 2014. Bij jongeren daalde de zogeheten marktpenetratie met 7 procentpunt tot 88 procent. Uit het onderzoek blijkt dat zij vooral overstappen op Snapchat.

In tegenstelling tot de tanende populariteit van WhatsApp onder jongeren, neemt hun interesse in muziekapps juist toe. Volgens Telecompaper heeft 40 procent van de smartphonegebruikers er een geïnstalleerd. Het aantal tieners dat minimaal één muziekapp, zoal als Spotify, iTunes of Deezer, gebruikt steeg in het afgelopen jaar van 59 naar 67 procent.

Grote verkeersdrukte door bekerfinale

De honderden bussen met voetbalfans die op weg waren naar de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen in Rotterdam veroorzaakten zondagmiddag grote drukte op de Nederlandse wegen. Zo stonden voor het verkeersplein Joure files door bussen en vakantieverkeer, meldde de verkeersdiensten van ANWB en VID. Op de routes vanuit Groningen en Zwolle naar Rotterdam kon het daardoor extra druk zijn.

Er waren circa vijfhonderd bussen met tienduizenden fans onderweg naar de Kuip. Enkele Groningse boeren reden in de nacht van zaterdag op zondag zelfs in negen uur tijd de 250 kilometer per trekker naar Rotterdam.

De eerste bussen werden zondagmiddag tegen drie uur in Rotterdam verwacht, meldde de politie in de Maasstad.

Hockeysters Den Bosch zetten eerste stap naar finale play-offs

Hockeyclub Den Bosch heeft zondagmiddag de eerste stap richting de finale van de play-offs gezet. In het Wagener Stadion boekten de Bosschenaren een dik verdiende overwinning op Amsterdam. Het werd 0-3. Uitblinkster Lidewij Welten scoorde twee keer.

De openingstreffer viel na een half uur. Welten rondde een aanval af via een fraai een-tweetje met Marlies Verbruggen: 0-1. In de tweede helft verdubbelde Den Bosch de voorsprong. Het was Margot van Geffen die het beslissende tikje gaf na een scrimmage voor het doel.

Amsterdam, bij wie Sophie Polkamp geblesseerd uitviel, slaagde er daarna niet in een tandje bij te schakelen. Den Bosch was heer en meester en ging op zoek naar de derde treffer. Die viel uiteindelijk ook. Welten maakte een prachtig doelpunt door vanaf de middellijn moeiteloos langs de Amsterdamse verdediging te rennen en de aanval met een backhand af te ronden: 0-3.

Zaterdag kan Den Bosch het op eigen veld afmaken. Mocht Amsterdam die wedstrijd winnen, dan spelen beide ploegen zondag weer tegen elkaar, wederom in Den Bosch.

Den Bosch speelster Marloes Keetels (l) in duel met Amsterdam speelster Leiah Brigitha (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Den Bosch speelster Marloes Keetels (l) in duel met Amsterdam speelster Leiah Brigitha (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Spanje

Jorge Lorenzo heeft de Grand Prix van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Spaanse motorcoureur was op het circuit van Jerez - met onder meer de Jorge Lorenzo-bocht - ongenaakbaar op zijn Yamaha. De wereldkampioen van 2012 kende nauwelijks concurrentie en hoefde alleen in het begin van de race tegenstand te dulden van Marc Marquez.

Lorenzo ging zeer sterk van start en sloeg direct een klein gaatje naar Marquez en Pol Espargaro. Andrea Iannone vertrok vanaf plek drie, maar lette totaal niet op en zakte gelijk ver terug. Drie ronden verder kon de als vijfde gestarte Valentino Rossi Espargaro inhalen, terwijl Lorenzo en Marquez inmiddels samen een kleine voorsprong hadden op Il Dottore.

Het duurde niet lang voor de aan zijn vinger geblesseerde Marquez het tempo van Lorenzo niet meer bij kon benen, waardoor de Yamaha-coureur langzaam maar zeker weg kon rijden bij de wereldkampioen, die op zijn beurt een ruime voorsprong had op Rossi. In de tweede helft kwam Rossi echter op gang, terwijl Marquez problemen leek te krijgen en zijn voorsprong alsmaar kleiner zag worden.

Toch bleek Marquez nog wat over te hebben, want in tegenstelling tot de race in Argentinië kon de wereldkampioen dit keer wel een antwoord bieden aan Rossi, die zich gewonnen moest geven. Voorin was Lorenzo alsmaar verder weggelopen, waardoor de strijd enkele ronden voor het einde al zo goed als beslist was. Lorenzo won de race, voor Marquez en Rossi.

Agenten botsen op motormeeting

Bij een grote motormeeting in Veenendaal namen twee politieagenten zondagochtend het begrip meeting wel heel erg letterlijk. Rond 11.30 uur moest een motoragent plotseling remmen, waarna een collega achterop hem knalde. De agenten hielden geen kwetsures aan hun ontmoeting over. Wel raakten de motors beschadigd.

De motormuizen waren bij een grote motormeeting bij de A12 in Veenendaal, waar zo'n 500 motorrijders het verlengstuk van hun geslachtsorgaan showden. Bij de jaarlijkse bijeenkomst van de motorbendes motorrijders is altijd veel politie aanwezig.

Gullit: "Chelsea saai en voorzichtig"

De aanstaande Engelse landskampioen Chelsea speelt saai en voorzichtig voetbal terwijl de spelers in staat zijn om briljant spel te laten zien. Voormalig speler en manager van Chelsea Ruud Gullit heeft dat zondag gezegd in een interview met The Sunday Mirror.

"Na een aantrekkelijke eerste helft van het seizoen speelt José Mourinho met de handrem er op.", aldus Gullit in het Engelse tabloid. "Zijn ploeg is saai, de spelers verdienen veel beter. Ik vind dat verbijsterend. Mourinho is een toptrainer maar als je deze kwaliteit in je team hebt, moet je aantrekkelijker voetbal brengen. Hij geeft er niks om, maar ik heb met zijn spelers te doen."

Boonen in wegwedstrijd Europese Spelen

Voormalig wereldkampioen Tom Boonen doet op 21 juni mee aan de wegwedstrijd van de eerste Europese Spelen in Bakoe. De Belgische wielrenner maakte dat zondag zelf bekend na afloop van de Ronde van Turkije.

"Ik ben er bij en ik start met de ambitie en de bedoeling om te scoren. Het is de periode van het jaar waarin ik mijn eerste grote doelen heb gesteld voor dat deel van het seizoen", zei Boonen. "Iedereen kan er winnen, dus ik ook."

De Belgische bondscoach Carlo Bomans mag zes renners meenemen naar de Azerbeidzjaanse hoofdstad. Hij maakt de rest van zijn selectie maandag bekend.

De Europese Spelen zijn een nieuw groot sporttoernooi, dat te vergelijken is met de reeds bestaande Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen.

Haas F1: "Geen B-team van Ferrari"

Het nieuwe Formule 1-team van Gene Haas zal geen B-team van Ferrari gaan worden, zo heeft teambaas Gunther Steiner aan Autosport laten weten. De volgend jaar debuterende renstal neemt weliswaar veel onderdelen af bij Ferrari, maar verzorgt zelf het chassis en bodywork, waardoor de auto flink verschilt van de scharlaken rode bolides uit Maranello.

Steiner: "Ferrari zal voor ons een goede partner zijn om ons toe te laten treden tot de F1. We hebben met hen niet gesproken over coureurs, noch zullen wij een B-team worden dat doet wat zij willen. Wij hebben een goede relatie met elkaar en wij hebben hen benaderd om technische partner te worden. De auto's zullen niet gele Ferrari's worden, omdat het chassis en bodywork zal verschillen."

De ambities van Haas F1 zijn om al in het eerste jaar punten te scoren. "Wij willen ons achteraan tot halverwege het middenveld kwalificeren, twaalfde, veertiende ongeveer en aan de deur rammelen voor punten. Wij willen volgend jaar zoveel mogelijk punten scoren. Wij zullen onze doelen ieder jaar opnieuw gaan bekijken."

Haas F1 zal dit jaar niet gaan testen met een Formule 1-bolide. In plaats daarvan wacht het de officiële bevestiging van de FIA af om de sport te mogen betreden. Het plan is om nu veel simulatorwerk te gaan doen en in februari bij de eerste wintertest te debuteren.

'Arabische grondtroepen actief in Jemen'

Arabische grondtroepen zijn aangekomen in Jemen en zijn onderweg naar de zuidelijke stad Aden. Ze moeten de strijd aanbinden met de Houthi's in het verscheurde land. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera zondag.

Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voerde tot nu toe alleen luchtaanvallen op de stellingen van de Houthi's uit.

'Arabische grondtroepen actief in Jemen'
'Arabische grondtroepen actief in Jemen' (Foto: ANP)

Herdenken doe je op een P

Rijkswaterstaat vraagt automobilisten die maandagavond 4 mei willen meedoen aan de Nationale Herdenking tijdig een parkeerplaats te zoeken. Het is niet veilig om op de vluchtstrook te stoppen om twee minuten stil te zijn.

Maandag staat er op de elektronische borden boven de snelwegen 'Veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook'. Zondag staat op de borden al de tekst '4 mei herdenken? Zoek een parkeerplaats'. Ook via de actuele verkeersinformatie en radio en internet worden weggebruikers gewaarschuwd.

Rijkswaterstaat wil hiermee een bijdrage leveren aan het veilig herdenken onderweg. Maar actuele reisinformatie gaat altijd voor: Op het moment dat er incidenten of vertragingen zijn, vervalt de 'Veilig herdenken'-boodschap automatisch.

Aanhouding na schietpartij Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft zondagochtend na een achtervolging een 40-jarige man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in en rond een café aan de Hillelaan. Er zijn geen gewonden gevallen.

Rond half drie kwamen twee mannen het café binnen die de bezoekers en het personeel bedreigden met vuurwapens. Toen enkele bezoekers het café ontvluchtten, schoten de mannen op hen. Ook buiten op straat losten ze enkele schoten.

Gealarmeerde agenten zagen korte tijd later één van de verdachten in een auto. Na een korte achtervolging kon de man op de Putselaan worden aangehouden. De man had een vuurwapen bij zich.

Man aangehouden na dreigement brandstichting

Een 43-jarige man heeft zondagochtend gedreigd zijn woning in Alkmaar in brand te steken. Hij had daartoe een deel van zijn interieur met een brandbare vloeistof besprenkeld en dreigde het goedje aan te steken, aldus de politie.

Twee andere aanwezigen in de woning aan de Vlietwaard wisten zich in veiligheid te brengen. Uit voorzorg werd het gehele woonblok ontruimd. Rond 12.00 uur, ruim een uur na de eerste melding, kon de verdachte worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau.

'China onderzocht omkoping door Siemens'

Chinese toezichthouders hebben vorig jaar onderzocht of de managers van de medische divisie van het Duitse concern Siemens zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Dat stelden drie ingewijden dit weekeinde tegenover persbureau Reuters.

De managers zouden ziekenhuizen kosteloos van medische apparatuur hebben voorzien in ruil voor bestellingen van dure chemicaliën die nodig zijn om de apparaten te laten draaien. De Britse farmaceut GlaxoSmithKline werd vorig jaar al voor bijna 500 miljoen dollar beboet in een soortgelijke zaak.

Een woordvoerder van Siemens liet weten niet op de hoogte te zijn van het onderzoek en weigerde verder commentaar. Volgens een ingewijde kan de Siemens-zaak, waarbij duizend ziekenhuizen werden doorgelicht, leiden tot een nieuw sectorbreed onderzoek. Ook Philips is actief in de medische markt in China, die een omvang heeft van circa 34 miljard dollar.

Douane Nepal is te streng, hulpgoederen komen langzaam door

De Verenigde Naties hebben Nepal opgeroepen de douane minder streng te laten controleren. Volgens de VN hopen hulpgoederen zich op de luchthaven van de hoofdstad Kathmandu op en wachten veel mensen nog altijd op hulp.

Het hoofd voor de humanitaire missies van de VN, Valerie Amos, herinnerde premier Sushil Koirala eraan dat het land in 2007 een verdrag heeft getekend om douanecontroles eenvoudiger en sneller te laten verlopen in geval van een ramp, meldt de BBC zondag.

Nepal heeft vrijdag wel importbelastingen op zeildoeken en tenten geschrapt, maar volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten alle goederen die binnenkomen wel worden geïnspecteerd.

VN: douane moet hulpgoederen doorlaten
VN: douane moet hulpgoederen doorlaten (Foto: ANP)

'Japanse ondernemers zijn mietjes'

De neiging van Japanse ondernemers om risico's te mijden, heeft Japan ervan weerhouden successen als Silicon Valley in de VS te boeken. Dat zei premier Shinzo Abe tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten.

"In de VS en Silicon Valley in het bijzonder worden mensen die hun nek uit durven steken gerespecteerd", aldus Abe tegenover tweehonderd vooraanstaande zakenlui in de de regio van Californië waar grote techconcerns zijn gevestigd. "Het is een eigenschap die Japanse ondernemers in mijn ogen het meest nodig hebben".

Abe bracht onder meer een bezoek aan Facebook en maakte een testrit in een Tesla met Elon Musk, de bestuursvoorzitter van de fabrikant van elektrische sportwagens.

Philips voor rechter wegens wietlampen

Een ex-afnemer van Philipslampen daagt de multinational voor de rechter. De ondernemer leverde naar eigen zeggen jarenlang groeilampen van Philips en schakel-apparatuur aan de wietbranche. Dat zegt hij zondagavond in het tv-programma Brandpunt Reporter van de KRO.

In het programma zegt ondernemer Hans Zondervan dat Philips in 2013 de relatie met hem beëindigde, omdat het bedrijf niets te maken wilde hebben met de teelt van cannabis. Maar volgens Zondervan levert Philips via andere kanalen nog steeds producten aan de wietbranche. Hij eist nu een schadevergoeding van de multinational.

Een woordvoerder van Philips zei zondag desgevraagd dat de zaak 21 mei dient voor de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf heeft op zijn beurt een tegenvordering ingediend, maar de zegsman kon niet zeggen hoe groot het geldbedrag is dat hiermee is gemoeid.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Spanje

Jonas Folger heeft op het circuit van Jerez de Spaanse Grand Prix in de Moto2 gewonnen. De Duitser was vertrokken vanaf de derde plek en maakte al snel duidelijk dat hij om de zege mee ging strijden. In de tweede helft van de race was Folger vervolgens ongenaakbaar, waardoor hij na de openingsrace in Qatar zijn tweede zege van het seizoen pakte.

Polesitter Esteve Rabat kende de beste start en zag Jonas Folger meekomen. De Spanjaard en de Duitser sloegen al in de eerste ronde een klein gaatje naar de rest, waarvan in eerste instantie alleen Tom Lühti kon volgen. De als tweede gestarte Alex Rins kende een moeizaam begin, maar wist zich snel weer te herpakken en nestelde zich op plek vier.

In de ronden daarna bleven Rabat en Folger op kop rijden, waarbij de Duitser de leiding overnam. Achter hen kwamen Lühti en Rins iets dichterbij, maar niet genoeg om een bedreiging te vormen. Halverwege reed Folger op kop, gevolgd door Rabat, Rins, Lühti en Johann Zarco, met een kleine seconde tussen alle coureurs.

Negen ronde voor het einde begon een spannend duel om de derde plek tussen Rins, Lühti en Zarco, waarbij de Zwitser Lühti als eerste af moest haken. Zarco leek de snelste van het trio, tot Rins toch nog kon versnellen en weer weg begon te rijden. In de slotrondes zakte het tempo van Rabat plotseling nog ver in, waardoor Rins en Zarco dichterbij kwamen. In de laatste bocht probeerde Rins uit alle macht voorbij Rabat te komen, maar daarbij tikte hij het achterwiel van zijn landgenoot aan en eindigde hij in het grind. Zarco profiteerde en pakte de tweede plek van Rabat nog af, terwijl Folger onbedreigd als winnaar over de streep kwam.

Schietpartij in café Roosendaal, politie zwaar bewapend aanwezig

De politie heeft de Markt in Roosendaal zondagochtend hermetisch afgesloten na een mogelijk schietincident. Een arrestatieteam is aanwezig, bevestigt de politie. Agenten zitten met getrokken pistolen en kogelwerende vesten in dekking, blijkt uit een foto op de website van Omroep Brabant. Ook is een onderhandelaar aanwezig.

De politie zegt meerdere meldingen te hebben gekregen van een schietincident op de Markt, dat rond 10.45 uur zou hebben plaatsgevonden.

Tegenover RTL Nieuws zegt de eigenaar van café Chagall dat er een verwarde man zijn zaak binnen kwam. De man begon meteen met schieten. Er zou niemand gewond zijn geraakt.

Update 12.40 uur

Het arrestatieteam is aangekomen en staat met wapens klaar om in te grijpen.

Update 13.05 uur

De man is aangehouden. Zijn motief is nog onbekend. Er zijn geen gewonden gevallen.

Titelverdediger Spurs uitgeschakeld in NBA

Met een rake worp in de laatste seconde velde de Amerikaanse basketballer Chris Paul zaterdag (plaatselijke tijd) het vonnis over kampioen San Antonio Spurs. Hij bezorgde zijn ploeg Los Angeles Clippers de beslissende zege in de play-off met de titelverdediger van de NBA. Wedstrijd zeven eindigde in 111-109 voor de Clippers, waarmee de ploeg uit LA de eindstand in de best-of-sevenserie op 4-3 bracht en de ploeg uit Texas uitschakelde.

Paul maakte niet alleen de winnende treffer in het sleutelduel, hij was ook topschutter voor de Clippers met 27 punten. Terwijl hij nota bene in het eerste kwart al zijn linker hamstring verrekte. De Clippers treffen in de tweede ronde van de play-offs Houston Rockets. Het was voor het eerst sinds 2011 dat de Spurs de eerste ronde van de play-offs niet doorstonden. Vorig jaar wonnen ze de finale van Miami Heat.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Spanje

De Britse motorcoureur Danny Kent heeft op het circuit van Jerez de Spaanse Grand Prix in de Moto3 gewonnen. De Hondarijder wist zijn hoofd het koelst te houden in een wat hectische slotfase en pakte zo zijn derde zege in vier races.

Bij de start nam Miguel Oliveira de leiding over van polesitter Fabio Quartararo, terwijl ook Kent en Brad Binder goed konden volgen. Dat kwartet sloeg dan ook al snel een gaatje en reed ronde na ronde wat verder weg van de rest. Alleen de als zeventiende gestarte Efren Vazquez kon het tempo bijbenen en kwam langzaam maar zeker zelfs dichterbij.

Na negen ronde sloot Vazquez aan, terwijl de kopgroep van nu vijf rijders een voorsprong had van bijna zes seconden op de rest van het veld. Halverwege begonnen de coureurs elkaar aan te vallen, met name Quartararo en Kent hadden het mes tussen de tanden. Vijf ronden voor de finish moest Vazquez het tempo weer laten gaan, waardoor de strijd tussen het orginele kwartet aan kop ging.

Het zou een erg spannende slotronde worden, met vooral een gevecht om de leiding tussen Oliveira en Kent, die elkaar meer dan eens inhaalden. Bij het aanremmen van de laatste bocht nam Quartararo bijzonder veel risico, wat de Fransman duur kwam te staan: Hij ging te wijd en zag niet alleen zijn kans op de zege wegvallen, maar zag ook Binder onderdoor komen en de laatste podiumplek opeisen. Vooraan moest Oliveira het hoofd buigen voor Kent, die zo zijn derde zege op rij pakte en zijn leiding in het kampioenschap kon verstevigen.

Dode vrouw gevonden in geparkeerde auto

De politie in Breda doet onderzoek naar de dood van een vrouw die zondagochtend werd aangetroffen in een geparkeerde auto. De auto stond tussen andere voertuigen op een parkeerplaats aan de Bisschopshoeve in Breda.

Vier politiewagens en twee ambulances kwamen op de melding af. De politie zou vermoeden wie het slachtoffer is. De doodsoorzaak van de vrouw is nog onbekend. Vermoedelijk gaat het niet om een misdrijf, zo meldde de politie via Twitter.

Asieldieren krijgen tweede kans in dierenwinkel

In Brazilië zijn duizenden dierenasielen, helaas hebben de meeste weinig geld en te veel dieren om voor te zorgen. Gezinnen in Brazilië kiezen vaker voor een dure puppy dan voor een asieldier. 

Dierenorganisatie Quatro Patinhas (oftewel Vier Pootjes) wil daar verandering in brengen. Ze gaf asielhondjes een tweede kans door ze aan te bieden in een dierenwinkel en filmde de reacties.

'Stiekem' werden de honden en katten in de dierenwinkel verwisseld met exemplaren uit het asiel. Uiteraard werden er ook camera's opgehangen om de reacties van mogelijke baasjes te filmen als ze horen dat het volledig gratis is om het uitgekozen (asiel-)dier te adopteren.

Moraal van het verhaal: "Er is geen verschil tussen een raskat of -hond of een ander dier", zegt Christianne Duarte Garoiu, voorzitter van Quatro Patinhas. "Het enige wat ertoe doet, is de liefde die er kan groeien."

Check het filmpje hieronder.

Rijksmuseum weer open na vals alarm

Het Rijksmuseum in Amsterdam was zondagochtend tijdelijk afgesloten wegens de vondst van een verdacht pakketje, meldt de politie.

Zowel het museum, waar de succesvolle tentoonstelling Late Rembrandt loopt, als de onderdoorgang van het gebouw waren dicht. Er wordt onderzoek verricht naar het pakketje.

Update 11.21 uur

Na onderzoek van politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek het loos alarm. Wat er in het pakket zat, wilde de politie niet zeggen.

Finland bereidt reservisten voor op crisis

Het Finse leger heeft de 900.000 reservisten in het land met een brief voorbereid op hun rol in een eventuele crisissituatie. De reservisten worden opgeroepen hun contactgegevens te actualiseren en hun huidige rang door te geven. De minister van Defensie Carl Haglund ontkende tegen de zender Yle dat de actie te maken heeft met de gespannen verhoudingen met buurland Rusland.

Russische vliegtuigen schonden afgelopen maanden meerdere malen het Finse luchtruim. Afgelopen dinsdag trof de Finse marine een onbekende onderzeeboot in de wateren voor de hoofdstad Helsinki aan en werden waarschuwingsschoten gevuurd. Net als Zweden is Finland geen lidstaat van de NAVO.

De brief aan de reservisten werd afgelopen week al met spotjes aangekondigd. "De dienstplicht is de pijler van de Finse verdediging", was daarin de slogan.

Finland bereidt reservisten voor op crisis
Finland bereidt reservisten voor op crisis (Foto: ANP)

Minder vertrouwen Zijlstra en Samsom

Het vertrouwen van de kiezer in de fractievoorzitters van de regeringspartijen is de afgelopen maanden gedaald. Halbe Zijlstra (VVD) zakte van 4,3 in februari naar 3,9. Diederik Samsom (PvdA) ging van 3,8 naar 3,5. Alleen Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50PLUS) genieten nog minder vertrouwen van de kiezer.

Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde. Verschil tussen Zijlstra en Samsom is dat de VVD'er onder de eigen aanhang nog ongeveer hetzelfde scoort, maar dat PvdA-stemmers minder vertrouwen hebben in Samsom. Onder deze groep kiezers daalde zijn rapportcijfer van 4,8 naar 4,4. Met deze score doet Samsom het van alle fractievoorzitters het slechtst bij de eigen aanhang.

Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) voeren met een score van 4,7 het lijstje aan.

Minder vertrouwen Zijlstra en Samsom
Minder vertrouwen Zijlstra en Samsom (Foto: ANP)

Aangespoelde vrouw Domburg geïdentificeerd

De vrouw die zaterdagochtend dood langs de waterlijn op het strand van Domburg werd aangetroffen, is door een familielid geïdentificeerd. Dat meldt de politie in Zeeland zondag.

Zaterdagochtend werd het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden. De politie vermoedt dat zij daar is aangespoeld.
Uit het eerste onderzoek blijkt dat ze tenminste enkele uren in het water moet hebben gelegen. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf. De vrouw droeg geen identiteitspapieren bij zich. Evenmin staat ze als vermist geregistreerd. Volgens de politie gaat het om een vrouw tussen de 60 en de 80 jaar met lang grijs haar en blauwe ogen.

Dances with Wolves-schrijver Michael Blake (69) overleden

De schrijver van het boek en tevens scenarioschrijver van de gelijknamige film Dances with Wolves, Michael Blake, is zaterdag overleden in de Verenigde Staten. De Amerikaan is 69 jaar geworden en was al geruime tijd ziek.
 
Voor zijn werk als scenarioschrijver van de verfilming van het boek werd hij onder andere bekroond met een Oscar. In totaal kreeg de film acht Oscars.

Van het originele boek werden zo'n 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Ook werd het boek in meer dan vijftien talen vertaald. Momenteel wordt er gewerkt aan een theaterstuk.

Kijk nog eens naar de trailer van de film Dances with Wolves.

Amerikanen te snel voor Bolt en co, Nederland kansloos

De Amerikaanse sprinters hebben op de World Relays op de Bahama's de favoriete Jamaicanen een gevoelige nederlaag toegebracht op de 4x100 meter. Het kwartet uit de VS won het goud op het 'officieuze WK voor estafettes' en liet titelverdediger Jamaica, met vedette Usain Bolt als slotloper, genoegen nemen met het zilver. Japan rende verrassend naar het brons.

De Nederlandse estafetteploeg onder aanvoering van Churandy Martina haalde de finale niet. Het Oranjekwartet eindigde in de series als vijfde in 39,14, na een zeer matige laatste wissel van Giovanni Codrington op Hensley Paulina. Het was weliswaar de beste tijd van het seizoen, maar het missen van de finale was een tegenslag. Alle finalisten verdienden namelijk een startbewijs voor de 4x100 meter op de Olympische Spelen in Rio 2016.

De Amerikanen, met Mike Rodgers, Justin Gatlin, Tyson Gay en Ryan Bailey, wonnen het goud in 37,38. Bolt en co noteerden 37,68. De wereldrecordhouder en tweevoudig olympische kampioen op de 100 meter begon als laatste loper aan een vergeefse inhaalrace op de Amerikaanse slotloper Bailey. Hij kwam enkele meters te kort.

Atleten Kuijken en Vastenburg mogen naar Spelen Rio

De Nederlandse atletes Susan Kuijken en Jip Vastenburg hebben zaterdag (plaatselijke tijd) bij wedstrijden in het Amerikaanse Stanford voldaan aan de door NOC*NSF scherpgestelde limiet op de 10.000 meter voor de Olympische Spelen van Rio in 2016. Kuijken won de langste afstand op de baan in 31:31,97, Vastenburg werd derde in 31:35,48. Het duo bleef daarmee ruim onder de limiet van 32 minuten. Kuijken en Vastenburg kwalificeerden zich met hun tijden tevens voor de WK deze zomer in Beijing.

Maureen Koster dook onder de limiet voor het WK op de 5000 meter. Ze eindigde in de race als vijfde in 15:07,73, een dik persoonlijk record en ruim sneller dan de vereiste 15:20 voor uitzending naar Beijing.

Ook Dennis Licht slaagde in Stanford in zijn missie door de limiet voor Beijing en ook Rio te lopen op de 5000 meter. De dertigjarige hardloper uit Apeldoorn liep 13:23,00, exact de limiet voor de WK. De NOC*NSF-limieten voor de 5000 meter zijn nog niet bekend, de internationale eisen liggen op 15:20 voor de vrouwen en 13:25 minuten voor de mannen.

Oldebroek weert volgelingen 'seksrabbijn'

De ongeveer 250 volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland moeten zondag weer vertrekken uit de gemeente Oldebroek. Dat bevestigde een woordvoerster van de gemeente na een bericht hierover van Omroep Gelderland.

De groep arriveerde vrijdag in een voormalig asielzoekerscentrum aan de Bovendwarsweg. Volgens de woordvoerster had de groep het pand gehuurd. Omdat het de plek niet geschikt is voor zo'n grote groep mensen, heeft burgemeester Adriaan Hoogendoorn een noodbevel afgegeven. "Ik kan geen toestemming geven voor verblijf. De onveilige en onmenselijke omstandigheden maken dat ik hiervoor geen verantwoordelijkheid kan nemen en dat de situatie beëindigd moet worden. Bovendien zorgt de chaotische en onrustige situatie voor een verstoring van de woonomgeving", zei Hoogendoorn tegen Omroep Gelderland.

Vrouw valt van stier

Het is alweer zondag. En wat is er nou leuker dan je dag te beginnen met een leuk filmpje.

 

she made my day

Posted by Jeremy de Koste on maandag 16 maart 2015

Nog 23 Nederlanders zoek in Nepal

Het aantal Nederlanders dat nog niet gelokaliseerd is in Nepal daalt snel. Er is nog geen duidelijkheid over de verblijfplaats van 23 Nederlanders in het door een aardbeving getroffen land, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zegt blij te zijn "dat elk uur meer Nederlanders gelokaliseerd worden en in veiligheid blijken te zijn". Hij heeft een steeds duidelijker beeld van wie nog hulp nodig heeft. "Ik waardeer het bijzonder dat zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan onze oproep contact op te nemen en deze essentiële informatie met ons te delen."

De bewindsman prijst de Nederlandse reddingswerkers, die "zich met hart en ziel hebben ingezet om de mensen in Nepal bij te staan".

Tieners breken in bij beroemde krokodil

Twee dronken tieners hebben in de nacht van zaterdag op zondag ingebroken in het verblijf van een krokodil die beroemd is geworden door de film Crocodile Dundee. Het stel werd ontdekt in de Crocosaurus Cove in de Australische stad Darwin en waren volgens de politie "een tikje beneveld".

De jongens waren in het verblijf van de 80-jarige krokodil Burt gedrongen en hadden allerlei spullen bij het dier in het water gegooid. "We ontvingen een melding van de beveiliger, die gelukkig de achtervolging inzette, waarop de twee verdachten de benen namen", zei een politiewoordvoerder tegen de zender ABC.

De twee werden achterhaald en zitten vast. Hun gedrag was volgens de woordvoerder "extreem dom". "Doe zoiets niet. Het is niet alleen gevaarlijk, het is crimineel gedrag."

Burt zit al dertig jaar in gevangenschap en de 700 kilo zware krokodil geldt in het park als "een erkende vrijgezel met immens chagrijnig gedrag".

Tieners breken in bij beroemde krokodil
Tieners breken in bij beroemde krokodil (Foto: ANP)

Universiteiten willen meer zelfstandigheid

De veertien Nederlandse universiteiten willen meer zelfstandigheid en een minder knellende overheidsregie. Een voortzetting van de huidige prestatieafspraken op basis waarvan het geld wordt verdeeld over de universiteiten is "buitengewoon ongewenst".

Die boodschap zegt VSNU-voorzitter Karl Dittrich zondag af te willen geven aan Amsterdamse studenten tijdens het Festival der Wetenschappen, georganiseerd door De Nieuwe Universiteit, het actiecomité van studenten dat meer democratie en decentralisering eist. "Studenten en docenten weten veel beter dan de overheid waar de knelpunten in het onderwijs zitten", aldus Dittrich.

De VSNU, de vereniging van universiteiten, wil daarom een eigen investeringsagenda per universiteit vaststellen. Die agenda moet worden opgesteld in samenspraak tussen het bestuur, docenten en studenten. Vanaf 2018 krijgen universiteiten en hogescholen honderden miljoenen euro's extra te besteden.

Extra capaciteit identificatie MH17

Om de identificatie van slachtoffers van vlucht MH17 te versnellen is extra capaciteit ingekocht in Sarajevo, Groot-Brittannië en de VS. Het totale identificatieproces, dat tot nu toe alleen in Hilversum plaatsvond, moet voor 1 juli zijn afgerond, zei missieleider van de repatriëring Pieter-Jaap Aalbersberg zaterdag in Nieuwsuur.

Aalbergsberg heeft goede hoop dat de twee laatste nog niet geïdentificeerde inzittenden van MH17 alsnog worden geïdentificeerd aan de hand van de laatste stoffelijke resten die zaterdag zijn aangekomen in Nederland. "De laatste twee zaten waarschijnlijk in dit gedeelte van het vliegtuig waar we nu op de burnsite veel stoffelijke resten van hebben gevonden."

Bekijk het fragment van Nieuwsuur hier (vanaf minuut 18.30).

Lezing cartoonist Westergaard rustig verlopen

De Persvrijheidslezing van de omstreden Deense cartoonist Kurt Westergaard in het Amsterdamse debatcentrum De Balie is zaterdagavond rustig verlopen. Volgens een politiewoordvoerster waren er geen incidenten. Westergaard heeft De Balie inmiddels verlaten.

De veiligheidsmaatregelen rond het Festival van het Vrije Woord, waar de lezing deel van uitmaakte, waren zeer streng. De cartoonist arriveerde met vijf bodyguards bij het debatcentrum, dat met hekken was afgeschermd. Politie en ME waren op de been, ook vloog er een politiehelikopter rond.

Westergaard werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. Sindsdien wordt hij bedreigd.

Met 500 bussen naar bekerfinale

Met ongeveer vijfhonderd bussen gaan zondag tienduizenden voetbalfans van FC Groningen en PEC Zwolle naar Rotterdam om te kijken naar de KNVB-bekerfinale in Stadion De Kuip. PEC Zwolle verdedigt de beker.

Achterblijvers laten ook van zich horen. Zo roept de supportersvereniging van de Groningers op om de viaducten over de A7 tussen Groningen en Drachten massaal groen-wit te kleuren wanneer de 250 bussen passeren. Op de Grote Markt in de stad Groningen worden tienduizenden mensen verwacht die de finale gaan volgen op grote schermen. In Zwolle gaan veel fans kijken op schermen in cafés en kroegen. In de stad staan geen grote schermen opgesteld. In het centrum hangen bij een aantal panden blauw-witte ballonen, de kleuren van de club.

De politievakbonden willen zondag voorafgaand aan de wedstrijd een parachutist laten landen op het speelveld om aandacht te vragen voor het cao-conflict met minister Ard van der Steur. De KNVB baalt van de actie, maar zegt die niet te blokkeren.

Paard omgekomen bij ongeluk A1 bij Oldenzaal

Bij een ongeval met een paardentrailer op de A1 bij Oldenzaal is in de nacht van zaterdag op zondag een paard omgekomen. De snelweg is een aantal uur dicht geweest tussen de afslagen Oldenzaal en Oldenzaal Zuid.

Bij het ongeluk waren twee voertuigen betrokken. De inzittenden zijn volgens een politiewoordvoerder niet gewond geraakt. De andere paarden die in de trailer stonden bleven ongedeerd. Hoeveel dat er waren kon de woordvoerder niet zeggen.

Rookoverlast door brandende matrassen Vianen

Er woedt een grote brand in een bedrijfspand aan de Hagenweg in Vianen. De brand brak zondagochtend rond 05.00 uur uit. In het pand zijn matrassen opgeslagen en die zorgen volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht voor hevige rookontwikkeling.

Omdat de omgeving last kan hebben van de rook is er een NL-Alert naar omwonenden gestuurd. Daarin wordt geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden.

De hevige rook belemmert ook het blussen. Het is voor de brandweerlieden lastig om binnen te komen en de brandhaard te lokaliseren.

Er was niemand in het pand aanwezig toen de brand uitbrak. Het pand ligt op een bedrijventerrein, maar er is geen gevaar voor omliggende gebouwen, aldus de woordvoerder.

900.000 kijkers voor Concert van de Vrijheid

Het Concert van de Vrijheid op NPO1 heeft zaterdagavond ruim 900.000 kijkers getrokken. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Het Concert van de Vrijheid is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met de NOS. In de uitzending stonden behalve muziek verhalen over vrijheid en de gevolgen van de oorlog centraal. Artiesten als Guus Meeuwis, Ali B, Nick en Simon, Hessel en Van Velzen traden op. Zij zijn in het verleden allemaal Ambassadeur van de Vrijheid geweest.

Het NOS Journaal was zaterdagavond het best bekeken programma met bijna 1,8 miljoen kijkers, aldus SKO.

The Last of Us: Left Behind krijgt stand-alone release

The Last of Us: Left Behind diende als prequel voor The Last of Us en gaf ons meer achtergrond informatie over Ellie. Naughty Dog heeft besloten in mei de DLC uit te brengen als stand-alone game. Dit betekent dat je The Last of Us niet nodig hebt om Left Behind te spelen.

Een aparte keuze, aangezien de DLC een aantal spoilers bevat voor The Last of Us en je de personages minder goed kent met enkel de DLC. De vraag is dus of de impact van Left Behind even groot is als hiervoor. Hoe dan ook, vanaf 12 mei kan iedereen aan de slag met Left Behind op PlayStation 3 en PlayStation 4.

Monster Hunter 4 Ultimate krijgt Metroid en Megaman uitrusting

Capcom is een gulle gever als het aankomt op Monster Hunter 4: Ultimate. In een nieuw DLC-pakket brengen zij onder andere veertien nieuwe quests, vijf nieuwe wapens, nieuwe uitrusting voor de Palico's en meer. Allemaal gratis.

Het leuke aan de uitbreiding is dat er voor het hoofdpersonage uitrusting beschikbaar is, waardoor je het Varia Suit en Arm Cannon van Samus uit Metroid kunt gebruiken. Voor de Palico is er uitrusting die ze eruit laat zien als Megaman. 

De update is nu te downloaden.

Yooka-Laylee haalt kickstarter-doel binnen 24 uur

Yooka-Laylee is een project gevormd door een aantal voormalige medewerkers van Rare. Zij waren tijdens het Nintendo 64-tijdperk aan de slag gegaan met Banjo Kazooie. Voor hen is Yooka-Laylee de spirituele opvolger voor Banjo Kazooie.

Deze week is de game op Kickstarter gezet en daarmee kregen we de eerste beelden en informatie. Yooka is de groene kameleon en Laylee is de paarse vleermuis die op zijn hoofd zit. Samen hebben ze unieke vaardigheden, zoals vliegen en supersonische knallen. De game kent meer dan vijf unieke werelden. In deze werelden zoek je pagies, om vervolgens weer andere gebieden vrij te spelen.

Sinds de game op kickstarter is gegaan, met als begindoel 175 duizend pond, heeft de game al ruim 1.1 miljoen pond opgehaald (net geen anderhalf miljoen euro). Hiermee zijn alle extra doelen op kickstarter ook gehaald, waardoor de game onder andere tegelijkertijd op alle huidige consoles en pc wordt uitgebracht.

Met muziek van David Wise (Donkey Kong Country) en Grant Kirkland (Goldeneye) lijkt het op dit gebied goed te zitten. Of de game aan de hype weet te voldoen zullen we later zien. De game staat gepland voor een release in oktober 2016.

Yooka-Laylee 1

Yooka-Laylee 2

Mayweather wint 'Gevecht van de Eeuw' en kondigt afscheid aan

Floyd Mayweather heeft zaterdag 21.45 uur (lokale tijd) de veelbesproken bokswedstrijd tegen Manny Pacquiao gewonnen. De 38-jarige Amerikaan versloeg zijn twee jaar jongere opponent in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas op punten. De jury moest na twaalf ronden de winnaar aanwijzen van het 'Gevecht van de Eeuw'. Alle drie, Amerikaanse, juryleden besloten het gevecht toe te wijzen aan de Amerikaan.

Mayweather blijft door de zege ongeslagen. Hij boekte tegen Pacquiao zijn 48 overwinning op rij. Voor de 36-jarige Filipijn betekende de nederlaag zijn zesde in 65 partijen. Money maakte na zijn overwinning bekend nog één keer in de ring te zullen staan en wel in september. Daarna sluit hij zijn loopbaan naar eigen zeggen af.

Nederlandse mannen halen finish niet op 4x400 meter

De Nederlandse atleten hebben tijdens de World Relays op de Bahama's de finish niet gehaald in de series van de 4x400 meter. De derde loper, Obed Martis, moest tijdens zijn ronde geblesseerd afhaken.

Startloper Liemarvin Bonevacia en tweede loper Björn Blauwhof konden Nederland een redelijke positie verschaffen, maar Martis zat al snel helemaal achterin het veld. Het duurde niet lang voor hij zelfs helemaal moest stoppen, waardoor de olympische droom nog niet in vervulling is gekomen. Daarvoor moest de finale gehaald en uitgelopen worden, nu moeten de mannen zorgen dat ze bij de snelste acht nog niet geplaatste landen ter wereld komen voor de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 beginnen.

De waanzin van Mostar

Soms krijg ik een puzzel te maken met een verhaal. Vorige keer had ik een gezicht op de Vecht, in mijn vorige woonplaats Loenen. Deze keer werd het de brug in Mostar, een stad in Bosnië-Herzegowina. Bert heeft van de voltooide puzzel een stel prentjes gemaakt, ik zorg voor het verhaal erachter. En reken maar dat het een verhaal is, vol geschiedenis en geweldige architectuur, maar vooral vol waanzin, afkeer, wantrouwen en idioterie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.