Bolt wil de show stelen op World Relays

Usain Bolt staat te trappelen om weer eens deel te nemen aan een officiële wedstrijd. Het sprintfenomeen uit Jamaica doet dit weekeinde met zijn land op de Bahama's mee aan de World Relays, het officieuze WK voor estafettes. Bolt loopt de 4x100 meter, waarop ook Nederland uitkomt, en 4x200 meter. "Atletiek is een individuele sport, maar ik geniet van iedere keer dat ik een estafette kan lopen", zei Bolt in Nassau. "Het geeft me veel ontspanning. Mijn teamgenoten en ik willen er een geweldige show van maken."

De zesvoudig olympisch kampioen van Beijing 2008 en Londen 2012 (100, 200 en 4x100 meter) weet uit welke hoek de concurrentie komt voor Jamaica. "We hebben onlangs tijdens de Penn Relays verloren van de Verenigde Staten. Dit wordt onze kans op revanche." Bolt benadrukte dat hij geen zin heeft in de 4x400 meter, zoals wordt gesuggereerd. "Ik ben gefocust op het verdedigen van mijn titels en de 4x400 is teveel voor mij. Die laat ik aan me voorbij gaan."

Bolt werkt toe naar de WK van eind augustus. In Beijing ligt voor het sprintwonder een belangrijk meetpunt op weg naar een van zijn laatste kunstjes, de Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Na het WK van 2017 in Londen neemt de Jamaicaan afscheid. Hij liet in Nassau nog even weten blij te zijn met zijn terugkeer op de Bahama's. In 2002 liep hij er de CARIFTA Games, een jeugdtoernooi voor de Caribische landen, waar veel wereldtoppers - zoals Bolt, Yohan Blake en Churandy Martina - hun eerste medailles haalden. Bolt won er destijds goud op de 200 en 400 meter bij de jongens tot 17 jaar, waarna de eilandbewoners hem zijn inmiddels beroemde bijnaam Lightning Bolt gaven.